Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi henkilöä istuu sohvalla ja juttelee, taustalla seinällä on Tyttöjen tupa -kyltti ja sateenkaariviirejä.

Translakiin liittyvä keskustelu liittyy vielä liikaa pukuhuoneisiin – Kainuussa huolena on turvallisten tilojen tulevaisuus

Translakia koskeva yleinen asenneilmapiiri vaatii vielä muutosta, toteaa Kainuun Setan puheenjohtaja Amelia Eskelinen. Se voi viedä kuitenkin aikaa.

Sari Tanus, Kristillisdemokraatit.

Miespuolinen avustaja kertoi translain jälkeen menevänsä naisten saunaan – kansanedustajan mukaan kyse ei ollut halventavasta vitsistä

Kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan avustajan päivitys ei ollut kenenkään halventamista.

Kasper Kivistö.

Aktivisti Kasper Kivistölle tuli itku, kun translaki meni läpi: ”Aika hurja fiilis, kuin olisi olympiakultaa saanut”

Alaikäiset jäivät translain ulkopuolelle, joten transaktiivit aikovat jatkaa työtä translasten ja -nuorten aseman parantamiseksi.

Translippu liehuu salossa.

Uusi translaki hyväksyttiin – Oulun vaalipiirin kansanedustajista enemmistö vastusti lakiesitystä

Uusi laki sukupuolen vahvistamisesta meni eduskunnassa läpi äänin 113-69.

Transhenkilöitä halaamassa  eduskunnan istuntosalin yleisölehterillä.

Savo-Karjalan kansanedustajista valtaosa äänesti translakia vastaan

Vaalipiirin kansanedustajista seitsemän oli lakimuutosta vastaan. Moni ryhmä hajaantui äänestyksessä.

Transhenkilöitä halaamassa  eduskunnan istuntosalin yleisölehterillä.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista enemmistö vastusti eduskunnassa tänään hyväksyttyä uutta translakia – Sankelo: ”Sukupuoli ei ole ilmoitusasia”

Vaasan vaalipiirin edustajista seitsemän äänesti hallituksen lakiehdotusta vastaan ja kuusi sen puolesta. Poissa olivat Mika Lintilä (kesk.), Matias Mäkynen (SDP) ja Mikko Savola (kesk.).

Eduskunnassa äänestettiin uudesta translaista 1. helmikuuta 2023.

Eduskunta on hyväksynyt uuden translain – katso miten kansanedustajasi äänesti

Osa hallituspuolue keskustan edustajista äänesti hallituksen esitystä vastaan, mutta oppositiopuolue kokoomuksen äänillä laki hyväksyttiin.

Mielenosoittaja jonka nännit on peitetty värikkäällä teipillä.

Instagram ja Facebook saattavat luopua nännisensuurista

Somejätti Meta sai moitteet alastomuussäännöistään, ja nyt Instagram ja Facebook pohtivat niiden höllentämistä. Mediatutkimuksen professorin mukaan tiukka sensuuri rikkoo ihmisten ilmaisunvapautta.

Tanja von Knorring, Transfeminiinien puheenjohtaja.

Transtaustainen Tanja von Knorring kertoo, miltä on tuntunut kuunnella keskustelua translaista: ”Olen väsynyt kuulemaan asiattomuuksia”

Keskustelu on ollut ala-arvoista ja asiattomuudet ovat kohdistuneet juuri transnaisiin, järjestöaktiivi kertoo.

Mielenosoittajia Senaatintorilla.

Translakiin liittyvillä uhkakuvilla ei ole juuri pohjaa, sanovat asiantuntijat – kävimme läpi, kuinka laki muuttuu

Translakiesitys saatiin torstaina valmiiksi pitkän kiistan jälkeen. THL:n ja Väestöliiton asiantuntijat eivät usko, että lain käsittelyä jarruttaneet huolet toteutuisivat.

Mia Laiho, Kok.

Hallitus pyrkii ajamaan translain uudistuksen läpi vielä tällä vaalikaudella

Lakiesityksessä henkilö voi korjata juridisen sukupuolensa omalla hakemuksellaan.

Korkeushypyn Suomen mestari Jade Nyström

Jade – Huippu-urheilijan intiimi kasvutarina Yle Areenassa 23.1.2023

Yle Kioskin intiimi dokumenttisarja Jade seuraa kolminkertaisen korkeushypyn Suomen mestarin elämää

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Miksi kansanedustajat vastustavat argumentteja joita kukaan ei ole esittänyt?

Translain yhteydessä eduskunnassa käyty keskustelu oli ala-arvoista ja demokratian irvikuva, kirjoittaa Omaheimo.

Jade Nyström pitää taukoa korkeushyppyharjoituksissa.

Korkeushyppääjä Jade Nyströmin äiti Tanja kasvatti tietämättään tytärtään poikana: "En mitenkään voinut tietää silloin"

“Jokainen voi miettiä, miltä se tuntuu, kun riisuu vaatteensa ja näkee peilissä väärän vartalon. Ei sitä kukaan halua”, sanoo korkeushyppääjä Jade Nyströmin äiti Tanja Nyström.

Tennismaila ja -pallo.

Translaki uudistaa sukupuolen juridisen korjaamisen – urheilussa transsukupuolisten osallistumisoikeuden määrittely on kesken

Kansainvälisen olympiakomitean uudistetut ohjeet ovat sysänneet vastuun lajiliitoille. KOK:n ohjeissa muotoilu on niin väljä, että se on jo johtanut erilaisiin käytäntöihin eri lajeissa.

Nainen kirjoittaa käsin paperille pöydän ääressä.

Mirella Kautto, 35, sai vankina kuulla jatkuvasti tunkeilevia kysymyksiä sukupuolielimistään: "Tuomitkaa siitä mitä olen tehnyt, ei siitä miten koen sukupuoleni"

Mirella Kautto suoritti tuomiotaan väkivaltarikoksesta ja petoksesta Vanajan avovankilassa keväällä 2022.

Pääministeri Sanna Marin Marin kertoi ennen Helsinki Pride -kulkueen liikkeellelähtöä, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen translain uudistuksesta syksyllä 2022.

Translain muutos vei hallitukselta melkein kolme vuotta, mutta tänään se siirtyy eduskuntaan – lue tästä lain kolme tärkeintä yksityiskohtaa

Nykyinen translaki on vuodelta 2002, minkä jälkeen siihen ei ole tehty suurempia muutoksia. 20 vuotta vanha laki on toistuvasti saanut huomautuksia ja moitteita muun muassa Euroopan neuvostolta ja ihmisoikeusjärjestöiltä.

Nainen kävelee puun takana.

Lääkärit ja hoitajat eivät vieläkään aina tiedä, miten kohdata transihminen: "Pyörällä kaatumisen jälkeen on kysytty, voisiko se johtua hormoneista"

Puutteet koulutuksessa transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta hankaloittavat kohtaamisia transihmisten ja terveydenhuollon henkilökunnan välillä. Pahimmillaan tiedonpuute voi johtaa jopa virheellisiin diagnooseihin.

Huispausta pelataan niityllä.

Harry Potter -kirjoista tuttu urheilulaji huispaus vaihtaa nimeä – taustalla J. K. Rowlingin lausunnot transihmisistä sekä tavaramerkkisyyt

Etenkin opiskelijat eri puolilla maailmaa ovat innostuneet pelaamaan huispausta, englanniksi quidditchiä. Lajiorganisaatiot käyttävät pelistä vastaisuudessa englanniksi nimeä quadball.

Transaktiivi Piki Rantanen.

Seta vaatii kolmatta sukupuolta lakiin – Piki Rantanen ja Panda Eriksson kertovat, mitä siitä seuraisi

Muutamissa Euroopan maissa kolmas juridinen sukupuoli on jo mahdollistettu. Transaktivisti Piki Rantanen ajattelee, että Suomessakin se olisi askel moninaisempaan suuntaan, vaikka siihen liittyykin käytännön ongelmia.

Lia Thomas korjaa uimalasejaan.

Uintiin ja yleisurheiluun on suunnitteilla uusi luokka, koska transnaiset halutaan ulos naisten sarjoista – "Selkeää syrjintää", tyrmää Seta

Transnainen Lia Thomas alkoi kilpailla uinnissa naisten sarjassa ja saavutti ylivoimaista menestystä. Tämän jälkeen Kansainvälinen uimaliitto päätti, että transnaiset eivät voi jatkossa osallistua naisten sarjoihin arvokisoissa.

Mielenosoittajat kantavat kylttejä, joissa on iskulauseita ja kuvernööri Ron DeSantisin kuva.

Transnainen Alexus Braxton julisti elävänsä ilman pelkoa, viikkoa myöhemmin hänet murhattiin – viharikokset ja syrjintä lisääntyvät USA:ssa

Transihmisiä murhattiin viime vuonna Yhdysvalloissa ennätysmäärä, lähes 60. Puolentoista vuoden aikana eri osavaltioissa on esitelty yhteensä yli 600 vähemmistöjen oikeuksia rajoittavaa lakihanketta.

Kasper kivistö on transukupuolinen.

Setan selvitys: Sukupuolen korjaushoitoon pääsyssä monilla esteitä

Setan kyselyssä yleisin sukupuolen korjaushoitoihin liittyvä este oli epäluottamus hoitohenkilökuntaan. Sukupuolensa korjanneen Kasper Kivistön mukaan kaikki lääkärit eivät tiedä, mihin lähete pitäisi osoittaa.

Susanna Viljanmaa.

Translain uudistus etenee, sukupuolensa korjannut Susanna Viljanmaa: 15-vuotias olisi kypsä päättämään juridisesta sukupuolestaan itse

Hallituksessa vihreät ja vasemmistoliitto haluaisivat laskea ikärajoja, keskustalle se ei käy.

Oululainen muunsukupuolinen Juuli Koskinen istuu sohvalla

Juuli Koskisen sukupuoli kyseenalaistetaan usein, koska hän on synnyttänyt ja kasvattanut kaksi lasta: "Kaikilla on oletus, että olen nainen"

Moni muunsukupuolinen kokee olevansa yhteiskunnassa näkymätön. Tekeillä oleva translain muutos ei juuri paranna muunsukupuolisten asemaa, sillä se ei sisällä kolmannen sukupuolen käyttöön ottamista.

Anukatariina Saloheimo vaaleassa jakkupuvussa ja helmet kaulalla.

Vitsailua, epäasiallista kieltä, hankaluuksia henkilökorttien kanssa – transihmisiä syrjitään yhä työpaikoilla

Noin 44 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista kertoi työkavereiden syrjinnästä tuoreessa kyselyssä. Kannustavat kommentit ovat lisääntyneet.

Sateenkaaren värinen sateenvarjo.

Citizens' initiative calling for trans law reform moves to parliamentary committee

The citizens' initiative coincides with a government proposal to amend the same laws.

Sateenkaaren värinen sateenvarjo.

Translain uudistusta ajava kansalaisaloite etenee tällä viikolla eduskuntaan – mistä uudistuksessa on kysymys ja mikä prosessissa hiertää?

Translain uudistusta ajava kansalaisaloite pyrkii uudistamaan lakia kaikenikäisille, hallituksen oma esitys vain täysi-ikäisille. Translain lakiuudistuksen ja kansalaisaloitteen päällekkäisyys ja käsittelyaikataulut ovat herättäneet ihmetystä.

Transnuori Aleksi Vesala Helsingin kirjamessuilla translakia koskevan jutun kuvauksia varten Vesala on jutun päähenkilö.

Sukupuolensa korjannut Aleksi Vesala: "Todistus lisääntymiskyvyttömyydestä oli äärimmäisen kivulias asia" – uudesta laista vaatimus aiotaan poistaa

Hallitus on aloittanut translain uudistamisen valmistelun. Hallituksen hitaus uudistuksessa on herättänyt huolta. Ministeri Krista Kiuru (sd.) vakuuttaa, että lakia muutetaan tällä hallituskaudella.

Höjdhopparen Jade Nyström hoppar över ribban.

Trans athletes face hate speech on and off the field

Transgender high jumper Jade Nyström describes the hate speech aimed at her, as the heated conversation around the status of trans-athletes in professional sports continues.

Korkeushyppääjä Jade Nyström poseeraa kameralle.

Vihaviestejä somessa ja huutelua kentällä – 17-vuotias korkeushyppääjä ja transnainen Jade Nyström ihmettelee, miksi aikuiset ovat niin lapsellisia

Transnaisten kilpaileminen naisten sarjassa puhuttaa urheilumaailmaa, ja kysymys on, voiko asian ratkaista oikeudenmukaisesti niin, ettei ketään syrjitä. Tutkijan mukaan vastaus on selkeä: ei voi.

Henkilö, Kerttu Tarjamo, poseeraa kameralle.

Anti-gender-liike pyrkii heikentämään naisten sekä vähemmistöjen oikeuksia ja häiriköi sateenkaarijärjestöjä – Seta: "Valtaa ja rahaa vaikuttaa"

Anti-gender-liikkeeseen kuuluu muun muassa äärioikeistoa ja uskonnollisia tahoja. Niiden yhteinen keksitty vihollinen on "gender ideologia", jonka väitetään romuttavan perinteiset perhearvot.

sateenkaarilippu

Perhe teki rikosilmoituksen pirkanmaalaisesta yläkoulusta ja kunnasta – eivät lopettaneet transpojan syrjintää edes poliisin kehotuksista

Sinuiksi-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Ala-Kapeen mukaan tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Yleensä koulu haluaa välittömästi korjata tilanteen ja kohtelias aiheeseen tarttuminen riittää. Perhe joutui muuttamaan toiselle paikkakunnalle.

Rilla Porojärvi istuu autossaan.

Kun Rilla Porojärvi kertoi haluavansa korjata sukupuolensa, lääkäri ehdotti Viagraa – tapaus on karu esimerkki siitä, miten transihmisiä kohdellaan

Syrjäisillä alueilla lääkäreillä ei ole välttämättä tietoa transsukupuolisuudesta, sanoo sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava yhdistys. Siksi moni transihminen voi jäädä ilman apua.

Ihmiset juhlivat Pride-kulkuetta.

Gay, transgender conversion therapy ban initiative heads to Parliament

The initiative launched just over a month ago and by Monday had gained the support of more than 50,000 people.

Loui Sand Ruotsin urheilugaalassa vuonna 2020

Sukupuoltaan korjannut Ruotsin käsipallomaajoukkueen tähtipelaaja teki historiallisen sopimuksen miesten joukkueen kanssa

Loui Sandista tulee historian ensimmäinen sukupuolensa korjannut pelaaja miesten käsipallon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa.

Laurel Hubbard lyfter tungt i Tokyo.

Sukupuoltaan korjannut uusiseelantilainen Laurel Hubbard teki olympiahistoriaa – jäi kuitenkin ilman tulosta naisten tempauksessa

Uusiseelantilaisesta tuli tiettävästi ensimmäinen transsukupuolinen henkilö, joka kilpaili olympialaisissa naisten sarjassa sukupuolenkorjauksen jälkeen. Saman sarjan kultaa tempasi olympiaennätyksellä Kiinan Li Wenwen.

Laurel Hubbard Kansanyhteisön kisoissa.

Sukupuolensa korjannut painonnostaja kilpailee Tokion olympialaisissa naisten sarjassa ja saa siitä rajua kritiikkiä – kinkkinen tapaus jakaa mielipiteitä

Sukupuolenkorjauksen 35-vuotiaana läpikäynyt Laurel Hubbard tekee historiaa tavoitellessaan olympiamitalia naisena.

Kelet

Kelet Alin kolumni: Minun ei tarvitse enää pelätä

Jouduin nuorena elämään pitkään salassa, mikä aiheutti suurta ahdistusta. Löysin Suomesta itselleni uuden perheen ja tulevaisuuden, kirjoittaa Kelet.

Susi Nousiainen, Ylen kolumnisti, kuvattuna studiossa lokakuussa 2019.

Susi Nousiaisen kolumni: Toin tietämättäni sukupuoleni kauppakorkeakouluun

Johtamista käsittelevissä tutkimusteksteissä esiinnyn osana säälittävää vähemmistöporukkaa, joka anoo polvillaan sisäänpääsyä, kirjoittaa Nousiainen. 

Kuvassa transmies Joonatan katsoo kameraan vähän vinottain ja hymyilee

Vihdoinkin mä oon mä

Joonatan on 28-vuotias transmies.

Alia Dannenberg heilauttaa vanhaa miekkaa.

Intin priimuksesta tulikin pitkähiuksinen taistelijatar – sukupuolensa korjannut Alia Dannenberg oli 36-vuotiaana teinityttö ja perheenisä

Alia Dannenberg on ponnistanut marginaalista kaupunginvaltuustoon ja shakin olympialaisiin. Teini-iän yksinäisyys synnytti sankarittaren haavekuvan. Lopulta siitä tuli totta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle