Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heinolan uusi vesilintuhoitola tarjoaa luksusta linnuille – yleisö on piilotettu hoidokeilta ja häkit tuunattu viihtyisiksi

Katso videolta, miten toipilaina olevat siivekkäät viihtyvät uudessa tarhassaan.

Jännitys hellitti Heinolan lintutarhalla perjantaiaamuna: Axel-papukaija näyttää toipuvan

Axelin hoitaja arvelee, ettei kaappaus välttämättä vaikuta enää Axelin elämään, mutta muistijälki siitä saattaa jäädä.

Lintutarhalta viety papukaija Axel löytyi marketin parkkihallista

Sivulliset huomasivat pysäköintihallin nurkassa kyyhöttäneen Axelin.

Kuka vei Axelin Heinolan lintutarhalta? Varas jätti oven auki ja linnut jäätymään

Varas meni papukaijataloon omilla avaimillaan, mutta jätti ovet auki. Muut linnut olivat paleltumisvaarassa.

Maailman pullukoin papukaijalaji löi pesintäkauden ennätykset – aikuisia kakapoita on maailmassa vain 147

Lentokyvyttömyyden ja suuren elopainon lisäksi monet kakapoja tavaneet ovat kuvailleet lintuja persoonallisuuksiksi.

Luontohetki: Brasilian papukaijat – valtava kosteikkoalue suojelee uhanalaisia lintuja

Valtavalla kosteikkoalueella elää harvinaisia papukaijoja.

Emme ymmärrä eläinten kieltä

Eläimet ovat älykkäämpiä kuin olemme aiemmin uskoneet

Jussi Viitalan kolumni: Linnunaivo!

Jotkut lintulajit kisaavat taidoissa ihmisapinoiden kanssa. Epäinhimillisen älyn loistetta saa parhaimmillaan seurata omassa pihapiirissään, kirjoittaa Jussi Viitala.

Papukaijoista ja metsoista voi tulla suomalaisia kaupunkilintuja

Suomalaiset kaupungit vetävät puoleensa lintuja. Kaupunkeihin leviää lintuja mahdollisesti jopa erämaista ja tropiikista.

Papukaijat onnistuivat pesimään salaa lintutarhalla – yllätyspoikaset herättivät epäilyt huonosta hoidosta

Pesintä Heinolan Lintutarhalla oli vahinko, jollaisia ei pitäisi papukaijaharrastajien mukaan antaa tapahtua.

Papukaija uutiskommentaattorina ja Suomi-filmejä katsova koira – televisio viehättää eläinyleisöä, mutta miksi?

Lemmikit eivät aina erota television tarua todellisuudesta. Kuten vaikkapa kissa, joka merkkasi televisioruudun nähtyään siellä lajitoverinsa.

Nooa otti siivet alleen ja karkasi – Hämeenlinnassa flirttaileva vislaaja voikin olla papukaija

Umpikesy Nooa on edelleen karkuteillä Hämeenlinnassa. Jos puusta kuuluu moro, flirttivislausta tai Kwaijoen silta -elokuvan sävelmää, se on Nooa.

Pistikö tylsistynyt lemmikki kodin uuteen uskoon? Lähetä kuva

Lemmikit tuottavat runsaasti iloa omistajilleen, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa yllättävän laskun, jota vakuutus ei välttämättä korvaa.

Prisma: Papukaijaplaneetta

Miksi papukaijat alkavat levitä kaupunkeihin?

Villasian pakkasraja on 40 astetta – kotieläinpuistossa valmistaudutaan talveen

Ensimmäisenä simolaisessa kotieläinpuistossa sisätiloihin muuttavat seuraa kaipaavat papukaijat. Tuleville vuosille suunnitteilla on myös talvinäyttelytilat.

Kiehuuko kuha enää koivikossa? Etelä-Savon maakuntalintu kuhankeittäjä on vaarassa

Kirkkaista väreistä huolimatta kuhankeittäjää ei ole moni havainnut. Havainnot ovat yhä harvinaisempia, kun laji on vähentynyt. Nyt se on uhanalainen ja erittäin vaarantunut. Uhkia on sekä Suomessa että talvehtimisalueilla Afrikassa.

Nyt etsitään kuhankeittäjiä – ovatko Suomen papukaijat kadonneet?

Valtakunnallisesti kuhankeittäjien määrä on vähentynyt 1980-luvulta yli puolella. Keltamusta kuhankeittäjä on Etelä-Savon maakuntalintu. 20 vuoden tauon jälkeen kartoitetaan, löytyykö Etelä-Savosta lisää kuhankeittäjiä.

Lentokyvytön papukaija saattaa sittenkin pelastua

Uudessa-Seelannissa elävät kakapot ovat saaneet tänä vuonna ennätysmäärän poikasia. Maailman harvinaisimman papukaijan lisääntyminen antaa aiheen kansainväliseen juhlintaan, sanoo luonnonsuojeluministeri Maggie Barry.

Papukaijat tarvitsevat läheisyyttä ja vapautta – pitkä ikä ja kova ääni saattavat yllättää

KRAAAAKrrrraaaaakkkkkkrrrKKRAAAAk, veret seisauttava tervehdys kuuluu sisään astuessa. Yllättynyt vieras saattaa tapailla sydänalaansa, pakenemista tai sitten rohkaista itseään tutustumaan uuteen ystävään.Tuijotamme toisiamme. Mykistyn kauneudesta. Hän ei.

Laiskiainen ottaa lungisti, papukaija pölläyttää sulat pystyyn – näin eläimet reagoivat ilotulitteisiin

Vuodenvaihteeksi Heinolan lintutarhan ikkunat peitetään ja radio pannaan klassiselle kanavalle. Korkeasaaressa kaupungin ääniin tottuneet eläimet eivät pienestä hötkyile, mutta vuodenvaihteen varalle tehdään silti erityisjärjestelyitä. Eläimiä ei kuitenkaan esimerkiksi rauhoiteta.

Taikurin kesäpäivänä papukaija pyöräilee ja lapset heittävät tikkaa

Taikateltta vierailee päiväkoti Kalinkassa vuonna 1999.

Eläin tuntee siinä missä ihminen – jälkipuintiin eläin ei juuri pysty

Onko eläimillä tunteita? Monelle tutkijalle tämä on epärelevantti kysymys, sillä tieteessä eläinten tunteet on osoitettu jo hyvän aikaa sitten.

Helsinki to publish online guide to quirky street names

Street names such as Flöiiti Diana, Leskirouva Freytag and Papukaija Zagula all have one thing in common: they never fail to entertain and mystify visitors to Helsinki. The city has now decided to publish a map service which explains the unusual background and reason for some of the more oddball choices.

Leskirouva Freytag ja papukaija Zagula ovat Helsingin historiaa – nimien taustat julkaistaan pian netissä

Helsingistä löytyy melkoinen määrä kummallisia kadunnimiä, kuten Flöitti Dianan kuja, Lautamies Jopin katu tai Tatti. Kaikilla nimillä on syynsä ja taustansa, ja pian nimien historia on kaikkien kansalaisten luettavissa Helsingin kaupungin karttapalvelussa.

Presidentille kiroillut papukaija aikuisikään – katso kuinka papukaija keimailee videossa

Alatyylisistä sanoista tunnetuksi tullut Juuso-kakadu juhlii aikuistumistaan. 24-vuotta täyttävä neito ei kuitenkaan valitettavasti käyttäydy kuin aikuinen vaan kiroaa ja karkailee. Hoitaja kertoo Juuson myös olevan kova tuhoamaan muun muassa tavaroita. Syntymäpäivähaastattelussaan Juuso kuitenkin jopa keimailee kameralle

Papukaija kuusen oksalla ei ole tavaton näky Suomessa

Espoon keskuspuistossa on huhuiltu viikon verran papukaija Roopen perään. Omistajaltaan karannut etelän lintu voi asiantuntijoiden mukaan selvitä kesällä myös Suomen luonnossa.

Kakadu lentää 70 km/h Star Warsin Imperial Marchia viheltäen

Sunnuntaina palokunta pelasti Porissa puusta neitokakadun, jonka epäilleen olleen karkuteillä kesäkuusta lähtien. Hämmästyttävää on, että seuraavana päivänä samalta alueelta löytyi myös toinen samanlainen neitokakadu. Laji on profiloitunut nopeaksi lentäjäksi ja lahjakkaaksi viheltäjäksi.

Puhuva lintu matkii myös puhelinta ja solkkaa sopimattomia

Monet omistajat uskovat siivekkäänsä juttelevan ajatuksella.

Temppuradan vaarallisin uhka on nälkäinen leijona

Urhea retkikunta tutustuu viidakkoon

Tämän täytyy olla historian omituisin laivaeläin

Presidentti Urho Kekkonen sai neuvostoliittolaisilta merimiehiltä lahjaksi monisatakiloisen petoeläimen vuonna 1969.

Rambo-papukaija paloittelee joulupaketit

Heinolan Lintutarhan asukkaat pääsevät osallistumaan joulun viettoon. Papukaijat saavat joululahjoja muun muassa entisiltä omistajiltaan.

Merimies sai torakkajahdista pullon viinaa

Purjelaivakauden merimiehillä oli laivalla eläin poikineen kavereinaan. Kavereita oli kahta sorttia: mukaanotetut ja kutsumattomat eläinvieraat. Merimiehet taistelivat toisaalta tuhatpäistä torakkajoukkoa vastaan, toisaalla pukivat laivakoiran univormuun. Pohjanmaan museo Vaasassa on nostanut esille merimiesten matkakumppanit.

Papukaija matkii, mutta ei varsinaisesti kommunikoi

YouTube -hitiksi noussut suomeksi laulava papukaija on herättänyt monissa epäilyksiä, että voiko lintu oppia noin hyvin matkimaan ihmisten puhetta. Korkeasaaren eläintarhan lintuasiantuntija Ville Vepsäläinen ei ole kyseistä videota nähnyt, mutta kertoo papukaijojen kyllä oppivan todella hyviksi "puhujiksi".

Kaija tahtoo matkia

Papukaijat hauskuuttavat perinteisesti ihmisiä matkimalla puhetta. Matkiminen on linnuille ominaista myös luonnossa, kun eri lintulajit vaihtavat äänteitä keskenään lauluihinsa.

Rambon joulupaketti vinkuu

Heinolan lintutarhan asukit saavat jouluisin herkkuja ja ylimääräisiä leluja. Valkokakadu Rambo saa entisiltä omistajiltaan joka joulu vinkuvan paketin.

Taikurin koulutetut liinat

Jokeri pokeri box!

Kymenlaaksolainen kalastusliike tullin tutkintaan

Tulli tutkii maanlaajuista uhanalaisten eläinten kauppaa. Kalastusliikkeiden myymät perhot ovat sisältäneet uhanalaisten eläinten osia.

Papukaija Muikkunen jäi leskeksi

Reilu vuosi sitten Radio Savon Eläimellistä-sarjassa tavattiin outo siilinjärveläinen parivaljakko Tessu ja Muikkunen. Sekaroituinen koira Tessu ja neitokakadu Muikkunen olivat lähes erottamattomat ystävät. Nyt Tessu on poissa.

Nymfipapukaijasta edelleen havaintoja Nastolassa

Nastolan Mäkelässä Vanajanraitin varrelta on yli kahden kuukauden ajalta havaintoja nymfipapukaijasta, joka ei kuulu Suomen luontoon. Viimeisimmät havainnot ovat sunnuntailta.

Papukaijaherra Arvi karkasi Viikin metsiin

Intian kaulanauhapapukaija Arvi päätti kolme viikkoa sitten kokeilla siipiään ulkomaailmassa. Helsinkiläiset ovatkin viime päivinä nähneet ja kuulleet kotimaisia kottaraisia harvinaisemman linnun Viikin pelloilla ja metsiköissä ulkoillessaan.

Lintutarhat odottaa pysyvää tukea Heinolassa

Heinolan Lintutarhat odottaa vihdoin pääsyä valtion pysyvän tuen piiriin. Luonnonvaraisia loukkaantuneita eläimiä on autettava, määrää laki. Heinolan kaupungin rahoittama toiminta on ollut jatkuvasti leikkausuhan alla.

Eikö kukaan kaipaa papukaijaa?

Nastolan Mäkelässä Vanajanraitin varrella on jo pari viikkoa lennellyt nymfipapukaija, joka ei kuulu Suomen luontoon. Eksoottinen lintu on ilmeisesti päässyt tai päästetty vapauteen häkistään, mutta se ei anna ottaa itseään kiinni. Missä on linnun omistaja?

Stuerttikoira Päik ja muita laivaeläimiä Vellamossa

Nykyään laivakoirat- ja kissat esiintyvät lähinnä satukirjojen sivuilla, mutta menneinä aikoina eläimet kuuluivat olennaisena osana merenkulkuun, niin lemmikkeinä, kuin hyötyeläiminäkin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle