Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näin poliisi valvoo, että karanteeniin määrätyt 100 turvapaikanhakijaa pysyvät vastaanottokeskuksessa Imatralla: "Pieni joukko ei halunnut noudattaa ohjeita"

Imatran vastaanottokeskuksessa on todettu 38 koronatartuntaa, ja poliisilta on pyydetty virka-apua karanteenimääräysten valvomiseen. Kuuntele jutusta vastaanottokeskuksen johtajan ja komisarion haastattelut.

Elokuvaharvinaisuus Laukaus Kyproksessa kertoo rauhanturvaajan rakastumisesta

Suomalaisen sotilaan ja paikallisen tytön lempi roihahtaa.

Liberialaisen todistajan ja suomalaisen oikeuden välissä on kaksi tulkkia ja suuri kulttuuriero – Vivahteita voi jäädä ymmärtämättä, myöntää valtionsyyttäjä

Pirkanmaan käräjäoikeus on viettänyt viikkoja Liberian pääkaupungissa kuulemassa sotarikosoikeudenkäynnin todistajia.

Ihmiset eivät opi pandemiasta ehkä mitään, epäilee elämäntapatutkija: "Täytämme vapautuneen ajan online-kokouksilla ja Netflixillä"

Korona paljasti, että hitaampi elämä tekee hyvää meille ja maapallolle, sanoo norjalainen sosiaaliantropologi Thomas Hylland Eriksen.

Paratiisi, ajattelee moni italialainen Suomesta – Giulia Santelli, 27, muutti Kuhmoon ja kertoo nyt, miksi kuva on väärä

27-vuotias Santelli tutustui Suomeen ensi kerran teininä metallimusiikin kautta.

Kati Kelolan kolumni: Meidän pitää vaalia paikkoja, joissa voimme tavata

Vain kohtaamalla ihmisiä eri taustoista, voimme pysyä kiinni todellisuudessa ja estää vihaa nousemasta, kirjoittaa Kati Kelola. Kolumnin voi myös kuunnella.

Espanjalaisella terapeutilla ei tarvitse pelätä tietovuotoja – pahviseen kansioon sujautetaan seteli ja potilastiedot

Arkea maailmalta: Kun muutin Barcelonaan kaksi vuotta sitten ensiksi piti löytää asunto, sitten hyvä terapeutti, kirjoittaa Ylen Espanjan-toimittaja Maija Salmi.

Tilasto: Suomalaisella on toistakymmentä vuotta vähemmän terveitä elinvuosia kuin ruotsalaisella – THL:n mukaan EU:n luvut johtavat harhaan

Yli viisi vuotta pidempi elinikä lisää naisilla vain vähän terveitä elinvuosia miehiin verrattuna.

Finnish firm to drop black caricatures on its chocolate 'Kisses'

An anti-racism activist compared the image to the n-word. 

Wild Bill – katukyttä korvessa

Miten amerikkalaispäällikkö pärjää brittipoliisien kanssa?

Suomen MM-juoksija Sara Kuivisto kertoo saaneensa paheksuvia katseita harjoitusasustaan Qatarissa – "Eihän täällä voi juosta mikään tuulipuku päällä"

Suomalaiset naisyleisurheilijat ovat viettäneet MM-kisakaupungissa vasta muutamia päiviä, mutta kulttuurierot ovat jo tulleet selviksi.

Kiinaan muuttaneella Renny Harlinilla on nyt monta rautaa tulessa: "Kaipaan Los Angelesista vain yhtä asiaa"

Harlin vieraili tänä viikonloppuna Helsingissä ensimmäisen kansainvälisen menestyselokuvansa tiimoilta.

Roope Mokan kolumni: Mitä tapahtuu vapaalle maailmalle, kun talous ei olekaan enää vapaa?

Suurin osa työstä ja kuluttamisesta tapahtuu nyt siellä, missä oman mielipiteen kertomisesta joutuu vankilaan, kirjoittaa Roope Mokka. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Noin sata alokasta per alokaserä keskeyttää asepalveluksen sopeutumisvaikeuksien vuoksi – "Melkein komppanian verran miehiä"

Armeijan harmaisiin astuminen vaatii alokkailta sopeutumista. Muun muassa yksityisyydestä on tingittävä, kun toimitaan tiiviisti ryhmässä.

Herätys: Joulurauha julistetaan Turussa, joulu paljastaa eri maiden kulttuurierot, Indonesiassa pelätään uusia tsunameja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Puhelinsoitto mäkihyppylegendalta vei Janne Väätäisen Japaniin – "Kaikki annetaan tarjottimella"

Janne Väätäinen on valmentanut 45-vuotiaan Noriaki Kasain tähdittämää japanilaista mäkihyppytallia seitsemän vuotta. Kulttuurierot Suomeen ovat valtaisat, eikä rahasta tarvitse tinkiä.

Hermot voivat välillä kiristyä pitkässä avioliitossa, mutta muistia se hyödyttää

Yksineläjillä on selvästi enemmän dementiaa kuin puolisoilla pitkässä parisuhteessa.

Kotoutumisessa on eroja Kankaanpäässä – lapset näyttävät muille turvapaikanhakijoille mallia

Kankaanpäässä turvapaikkaa odottaville perheille on syntynyt jo kuusi vauvaa. Vanhemmat lapset puhuvat suomea, leikkivät paikallisten kanssa ja pänttäävät matematiikkaa. Heidän kotoutumisensa on jo hyvässä vauhdissa.

Oululainen Melisa Üneri muutti Turkkiin – ja huomasi, ettei ollut uudessa kotimaassaan enää "hyvä tyttö"

Ohjaaja Melisa Üneri kohtasi Istanbulissa niin vaikean isäsuhteensa kuin naisiin kohdistuvat odotukset. Syntyi kaksi elokuvaa.

Tanssivan kurjen ja miehen pitkä ystävyys kiinnostaa ulkomaita myöten – "Uskomattoman hienoa, että tuollaista on"

Tarina kurkirouva Kookan ja Jouko Alhaisen 26 vuotta kestäneestä yhteiselosta on joidenkin mielestä liian hyvä ollakseen totta. Suurin osa kommentoijista pitää kurjen kaveruutta upeana ilmiönä.

Väitös: Suomalaisilla ja amerikkalaisilla eri syyt tykätä ja tägätä

Väitöstutkimuksen mukaan kulttuuri vaikuttaa somekäyttäytymiseen. Suomalaisten tykkäämiset ja somejaot hyödyttävät ystäviä, kun taas amerikkalaiset ilmaisevat reaktioillaan itseään.

Analyysi: Pitäisikö Suomen turvautua Euroviisuissa dopingiin?

Suomen tie Euroviisuissa katkesi muun muassa kulttuurieroihin, kirjoittaa laulukilpailuun erikoistunut toimittaja Ville Vedenpää.

"Sekoilukohellusromaani suomalaisuudesta" – Roope Lipastin Elovena-tyttöä jaetaan kymmeniä tuhansia

Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija maalasi suomalaisuuden lempeällä siveltimellä.

Suomalaisten hiljaisuus vaatii vietnamilaiselta totuttelua: "On se vähän omituista"

Hanoista Kajaaniin opiskelemaan saapunut Linh Hoang yllättyi kylmästä säästä ja ihmettelee suomalaisen ruoan makua – tai sitä, että sitä ei ole.

Miksi yhtä arki riipii, kun toiselle se on onnea?

Ihmisten kokemus arjesta vaihtelee vahvasti. Yhdelle arki rutiineineen tuottaa tyytyväisyyttä, jopa onnea – toisenlainen persoonallisuus taas kaipaa uusia kokemuksia. Arjen arvostamista voi kuitenkin myös oppia.

Venäläisturisteja tuli jo itärajalla ikävä - "Nyt he saavat takuuvarmasti hyvää palvelua"

Venäläiset suuntaavat jälleen Suomeen vuodenvaihteen juhlintaan. Muutaman hiljaisen matkailuvuoden jälkeen suomalaisten suhtautuminen venäläisiin turisteihin on muuttunut.

Älä palaa Suomeen, Saara!

7 syytä, miksi Saara Aallon ei kannata palata Suomeen

Backing for integration through sports

The Ministry of Education and Culture has announced that grants will made available throughout the country to fund the development of sports and fitness activities aimed at easing integration for immigrants.

Maailman hauskin Leikola aamu-tv:ssä: Vitsit Suomen ja USA:n kulttuurieroista vetävät

Los Angelesista Aamu-tv:n sohvalle lennähtänyt Ismo Leikola on seurannut Yhdysvaltain presidentivaaleja lähinnä muiden stand up- koomikoiden suodattamina. Leikola puolestaan erottuu koomikoiden sakeasta joukosta Suomi-Yhdysvallat kultturierovitseillään.

Turvapaikanhakijoiden peltotyöt päättyivät kiistelyyn: "Hyviä ja huonoja kokemuksia"

Satakunnassa Kokemäellä toimiva viljelijä otti kesällä herneenpoimintaan turvapaikanhakijoita, joista osa pettyi pahasti palkkoihinsa.

Yli sata turvapaikanhakijaa valitti vastaanottokeskuksesta – Migri: Henkilöstö äärettömän ammatillista

Noin viidennes espoolaisen vastaanottokeskuksen asukkaista on valittanut oloistaan poliisille. He muun muassa syyttävät kahta keskuksen vartijaa väkivallasta. Poliisin mukaan asiassa ei kuitenkaan ole syytä aloittaa esitutkintaa.

Hiljaisuus on kommunikoinnissa suomalaisen vahvuus – jos sitä osataan käyttää

Kanssakäymistaidoissa on kulttuurillisia eroja, mutta yhteistä on kuitenkin se, että positiivisuus auttaa parempaan lopputulokseen kuin negatiivisuus. Suomalaisten kulttuurillinen ero moniin muihin maihin verrattuna on hiljaisuus, jonka me osaamme joskus liiankin hyvin. Sen sijaan someviestinnässä kannattaisi joskus hidastaa tempoa.

Miksi julkinen pussailu ällöttää? Evoluutiobiologi vastaa

Kel onni on, se onnen kätkeköön. Seksuaalisuuden salaaminen on ihmisillä universaali piirre, simpanssitkin parittelevat pomolta piilossa.

Kulttuurishokkia luvassa – kiinalaispelaaja lupaa opettaa Suomi-pojat Pekingin tavoille

Kielimuurin yli kiivetessä englannin taidoista on paljon apua. 24-vuotias Guan Wang on yksi pekingiläisen Kunlun Red Starin kiinalaispelaajista, joka pystyy auttamaan suomalaisia joukkuetovereitaan matkan varrella.

Suomalainen lastenkirjallisuus valloittaa maailmaa – Mörkövahteja ja Herra Hakkaraisia luetaan pian Kiinasta Yhdysvaltoihin

Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus menestyy maailmalla. Tänä vuonna on tehty läpimurto muun muassa Yhdysvaltain markkinoille. Vientityössä on otettava huomioon kulttuurierot, etenkin kuvituksissa.

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari avasi infopisteen Torniossa

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari avasi keskiviikkona infopisteen Tornioon. Toiminnalla halutaan auttaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä Ruotsin markkinoilla.

Mistä numerot 0–9 tulevat? Intiasta, eikä niille ole kunnollista kilpailijaa

Jokainen meistä tuntee numerot: 1, 2, 3 ja niin edelleen. Mutta miksi numerot ovat ulkoasultaan juuri tuollaisia ja miksi ne ovat kaikkialla länsimaissa samanlaisia?

Tuntuuko Suomi kodilta? Uutisluokkalaiset kysyivät kulttuurieroista maahanmuuttajilta

Suomeen sopeutuminen on maahanmuuttajille helppoa - vai onko? Muuttuuko suomalaisten käyttäytyminen, kun leikkikentälle astelee ulkomaalaisen näköinen lapsi? Hyökkälän koulun uutisluokkalaiset kysyivät asiaa maahan muuttaneilta itseltään.

Seksi voi olla hämmentävän suora sana, kun turvapaikanhakija perehtyy suomalaiseen yhteiskuntaan

Kesä ja vähenevä vaatetus voi aiheuttaa eri kulttuurista tulleelle turvapaikanhakijalle kulttuurishokin. Julkisuudessa ruoditut turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosepäilyt ovat lisänneet tarvetta valistustyölle vastaanottokeskuksissa.

Someraivo johtaa harvoin rasistisiin tekoihin asti

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva tiukkasanainen keskustelu eri kulttuurien välisistä eroista ei ole konkretisoitunut rasistisiksi teoiksi. Poliisin ja maahantulijoiden kanssa työskentelevien mielipiteet ovat asiasta hyvin yhtenäisiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle