Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Armi Ratia katsoo kameraan. Ohjelmasta Ilmiömäisiä suomalaisia - Armi Ratia.

Ilmajoen musiikkijuhlilla nähdään ensi vuonna ooppera Armi Ratiasta

Marimekon perustajasta kertova ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoella kesällä 2023. Armi Ratiana nähdään Lilli Paasikivi.

Sävel on vapaa

Näyttämömusiikin Sävel on vapaa la 7.5. - toivo etukäteen!

Voit lähettää toiveesi jo etukäteen.

Olavinlinna

Savonlinna valmistautuu innolla kesään: Oopperajuhlat järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen, oppaita Olavinlinnaan myös aiempaa enemmän

Olavinlinnassa panostetaan tulevana kesänä myös lastenkierroksiin. Linnaan on palkattu oppaita viime kesää enemmän.

Kuvassa neljäsosaviulu

Taikahuilun varjolla tuo Vaasaan oopperan ilman sanoja ja kieltä – musiikin ja varjoteatterin voimalla

Kuula-opisto ja Pikku Aasin nukketeatteri ovat valmistaneet yhteistyönä kieleen perustumattoman esityksen Taikahuilun varjolla. Ukrainalaisille lapsille perheineen on oma esitys.

oopperalaulaja Essi Luttinen TUrun ruotsalaisen teatterin lavalla.

Oopperatähti Essi Luttinen nauttii päästessään jälleen lavalle: "Hiuslaite, bling blingiä korviin ja asu on valmis"

Maakuntaoopperat ovat mezzosopraanon mielestä Suomen kansallisoopperan tasoa. Myös ohjaaja Tuomas Parkkinen kiittelee paikallista osaamista ja kehuu esityspaikkojenkin yltävän kansainvälisten estradien rinnalle.

Mies ylävartalo paljaana ja kädet käsiraudoissa seisoo metalliseinää vasten ja näyttää tuskaiselta.

Keskiviikko 30.3.2022 (tv)

Ukraina. Stora Enso. Ooppera. Sää.

Mies ylävartalo paljaana ja kädet käsiraudoissa seisoo metalliseinää vasten ja näyttää tuskaiselta.

Kansallisoopperassa saa ensi-iltansa harvinainen all male -teos: Billy Budd muuttui Ukrainan sodan vuoksi pelottavan ajankohtaiseksi

Samaan aikaan, kun Euroopassa pelätään Ukrainan sodan eskaloitumista, Kansallisoopperassa seurataan Billy Buddia, joka on sijoitettu toisen maailmansodan aikaiseen sukellusveneeseen.

sopraano Jenni Liikoja

Sopraano Jenni Liikaoja eteni välierään Merikanto-laulukilpailussa

Viidennen kerran järjestettävä Merikanto-laulukilpailu ratkeaa heinäkuussa Mäntyharjun kirkossa. Saman päivän aikana lauletaan sekä välierä että finaali.

Sergei Novikov

Ruotsin kuninkaallisen oopperan venäläisohjaaja paljastui Kremlin virkamieheksi

Sergei Novikov esiteltiin oopperan henkilöstölle "uutena, lupaavana ohjaajana", kertoo Svenska Dagbladet. Hänen teostaan esitettiin Tukholmassa syksyllä 2021.

Jaakko Kuusisto, Helsinki, 05.11.2020

Säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto on kuollut

Jaakko Kuusistolla todettiin aivokasvain kesällä 2020. Hän työskenteli musiikin parissa vielä kasvaimen löytymisen ja leikkauksen jälkeen. Kuusisto kuoli Oulussa tänään. Hän oli 48-vuotias. Kuoleman vahvisti Kuusiston musiikkiagentti.

Ilmajoen musiikkijuhlien ooppera-areena Kyrönjoen varressa poutaisena kesäpäivänä.

Nouseva solistilupaus päärooliin Ilmajoen uudessa oopperassa

Lapuanliikkeestä kertovan oopperan päärooliin on kiinnitetty sopraano Sanna Iljin. Hänen vastanäyttelijänään kuullaan baritoni Ville Rusasta.

Oopperan ensi-illasta kertova ilmoituslappu Jyväskylän kaupunginteatterin ovessa.

Oopperassa mukana lähes 150 ihmistä, yleisöä saa olla 20 henkeä – Koronarajoitukset ankeuttavat Viimeisten kiusausten ensi-illan Jyväskylässä

Jyväskylässä paikallisen oopperan suurproduktio valmistui jo ennen vuodenvaihdetta. Viimeiset kiusaukset -oopperan ensi-iltaa ja muita esityksiä on kuitenkin jouduttu siirtämään koronarajoituksten takia useita kertoja. Esitys saa ensi-iltansa vihdoin tänään, mutta yleisöä ei katsomossa juurikaan saa olla.

Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset Jyväskylän teatterin lavalla.

Jyväskylän oopperan siirtynyt ensi-ilta on tulevalla viikolla – aluehallintovirastolta odotetaan tietoa sallitusta yleisömäärästä

Oopperan ensi-illan piti olla uudenvuodenaattona, mutta se jouduttiin siirtämään koronarajoitusten vuoksi.

Paavo Heininen.

Sibelius-Akatemian pitkäaikainen professori, säveltäjä Paavo Heininen on kuollut

Heininen oli tuottelias ja arvostettu säveltäjä, erinomainen pianisti sekä monen Suomen tunnetuimpiin lukeutuvien säveltäjien opettaja.

Jaakko Ryhänen (seppä Högman)

Viimeisten kiusausten takaiskut jatkuvat - Jaakko Ryhänen jää Jyväskylän Oopperan tuotannosta pois terveyssyistä

Oopperalaulaja Jaakko Ryhäsen tilalla vuorottelevat Petri Lindroos ja Matti Turunen.

Taipaleenjoki-oopperan kuorolaisia armeijan lumipukuihin pukeutuneina Ilmajoen musiikkijuhlien oopperassa.

Timo Kososen kausi Ilmajoen Musiikkijuhlilla päättyi – pitkäaikaisen vaikuttajan omat suosikit ovat historiallisia kansanoopperoita, joista juhlat tunnetaan

Jaakko Ilkka, Taipaleenjoki ja Mannerheim ovat Ilmajoen Musiikkijuhlien kantaesityksiä. Juuri niitä juhlat ovat halunneet yleisölle tarjota, kertoo yli 30 vuotta hallitusta luotsannut Kosonen.

Teatterin esirippu.

Kaupunginteatterit peruivat esityksensä koronapassin hyllyttämisen ajaksi

Yhteensä useita kymmeniä esityksiä on jouduttu perumaan kolmessa pohjalaisessa ammattiteatterissa.

Kiipeilijä turvavaljaissa kiipeilyseinällä.

Kiipeilyhalli meni kiinni, oopperan ensi-ilta siirtyy ja kiekkokatsomot tyhjenevät – koronapassikielto saa kovaa kritiikkiä yrittäjiltä

Koronapassi menee jäihin leviämisalueilla. Passi ei enää vapauta yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja alueellisista rajoituksista. Päätös yllätti yrittäjät eri puolilla Suomea.

Jyväskylän Ooppera esittää kotimaisen oopperan merkkiteoksen, Joonas Kokkosen (1921-1996) Viimeiset kiusaukset. Etualalla orkesteri ja taustalla päähenkilö Paavo lepää sängyssä. Kohtaus oopperan alusta.

Viimeiset kiusaukset nähdään Jyväskylässä suunniteltua myöhemmin – koronarajoitukset siirtävät ensi-illan uudenvuodenaatolta

Jyväskylän Ooppera on joutunut lykkäämään tämäntalvisen esityksensä ensi-iltaa viime metreillä. Uuden ensi-illan ajankohtaa ei vielä tiedetä.

Vilma Jää silmät kiinni.

Vilma Jää, 26, vaihtoi Shakiran kansanmusiikkiin ja hullaantui karjankutsuihin – kesällä tuli kansainvälinen läpimurto oopperassa

Kulttuurivieras Vilma Jää on kansanmuusiikko, joka nousi kansainväliseen maineeseen nykyoopperassa. Hän on myös kahdesta liikenneonnettomuudesta selvinnyt vegaani, joka on erikoistunut karjankutsuihin.

Basso Mika Kares Baijerin valtionoopperan portailla 8.3.2020.

Mika Kares mukana tavoittelemassa Grammy-palkintoa Helsingin kaupunginorkesterin kanssa

Eurajokelaislähtöinen laulaja on pääroolissa Helsingin kaupunginorkesterin Herttua Siniparran linna - oopperassa, josta tehty levytys on ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi oopperalevytysten sarjassa.

Minna Leena-Lahti laulaa Vieraslaji-oopperan harjoituksissa.

Ilmastonmuutos saa isän ja tyttären vastakkain – Kokkolassa saa lauantaina ensi-illan ooppera, joka iskee kiinni ajan syvään ristiriitaan

Ministeri-isän ja 16-vuotiaan tyttären erilainen suhde ilmastonmuutokseen nostaa ristiriitoja. Aktivismin muuttuminen ekoterrorismiksi ja yhteiskunnan vaikeudet ottaa nuorten tavoitteita vakavasti nousevat esiin oopperassa Kokkolassa.

Gita Kadambi vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 20. elokuuta.

Kulttuurin tekijät katkeria ja masentuneita rahapelirahoituksen leikkauksista – Oopperan johtaja: “Ei ihan juustohöylällä pysty höyläämään”

Kulttuurilta ollaan leikkaamassa 18,4 miljoonaa euroa. Kirjastoalalla leikkaukset nähdään moniäänisen kulttuurin tuhoamisena, koska ne osuvat muun muassa selkokirjallisuuteen ja ruotsinkieliseen sisältöön.

Bolshoi-teatterin julkisivu.

Bolshoi-teatterin esiintyjä kuoli tapaturmaisesti kesken oopperanäytöksen

Tapaturma sattui lavasteiden vaihdon yhteydessä Sadko-oopperan aikana, Bolshoi-teatteri kertoo.

ylikomisario Heikki Porola, Helsingin poliisi, henkilökuva

Poliisi ilmestyi eilen Kansallisoopperan ensi-iltaan: “Kysyttiin, onko niin, että kuudelta oopperaan ja seitsemältä putkaan?”

Poliisi kävi tarkistamassa Kansallisoopperassa perjantaina, että oopperateoksen ensi-ilta sujui koronarajoitusten mukaan. Kansallisooppera sai puhtaat paperit.

Suomen Kansallisooppera ja oopperatalon portti, jossa sana "Ooppera" kohokirjaimin.

Opera's Covid crowd plan approved

Football clubs and others view the Opera's plan as a test case.

Suomen kansallisoopperan Cavalleria rusticana kenraaliharjoitus. Kuvassa Johanna Lehesvuori ja Eduardo Aladren.

Analyysi: Ooppera voi kantaa koronakapinaviittaa – asetelma olisi toinen, jos kyse olisi parikymppisten teknobileistä

Aluehallintoviranomaisen yleisötilaisuuksien rajoitukset astuivat tänään voimaan pääkaupunkiseudulla, mutta rikosilmoituksia rikkureista tuskin tehdään. Poliisilla on parempaakin tekemistä kuin vahtia kulttuuritätien wc-järjestelyjä, kulttuuritoimituksen päällikkö Satu Nurmio kirjoittaa.

Suomen kansallisoopperan Cavalleria rusticana kenraaliharjoitus. Kuvassa Jorge Lagunes.

Kansallisoopperan kapinaesityksen järjestelyt saivatkin tarkastuksessa hyväksytyn leiman – iso tila ja yleisön porrastaminen riittivät viranomaisille

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla on pidetty aluehallintoviraston vaatimusta yleisön rajaamisesta erillisiin lohkoihin mahdottomana toteuttaa. Kansallisooppera läpäisi eilen ennakkotarkastuksen omista järjestelyistään. Se saattaa toimia muille ennakkotapauksena.

Suomen kansallisoopperan Cavalleria rusticana kenraaliharjoitus.

Kansallisooppera avaa tänään ovensa keskellä väittelyä koronarajoituksista – Tällainen on itse teos, jonka ohjaaja on kiitetty ja kiistelty

Kansallisoopperassa koetaan tänään suuria tunteita. Kausi avataan teoksella, joka käsittelee intohimoa ja kostoa. Samaan aikaan kulisseissa käydään kiistaa koronarajoituksista.

Kansallisteatterin sisäänkäynti Vallilan konepajalla.

Vastustusta herättäneet yleisörajoitukset astuvat voimaan perjantaina: Kansallisteatteri noudattaa niitä, Kansallisooppera kapinoi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti tänään, ettei se enää tällä viikolla anna uusia määräyksiä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä odotetaan vielä uutta ohjauskirjettä asiasta.

Olavinlinna kesäiltana

Julkisuudessa spekuloitua Savonlinnan oopperajuhlien siirtämistä elokuulle pidetään mahdottomana – festivaalijohtaja: työvoimaa ei riittäisi

Savonlinnan kaupungin tuoreessa kaupunkistrategialuonnoksessa on esitetty yleisellä tasolla ajatus juhlien ajankohdan siirtämisestä. Kaupungin mukaan keskustelua halutaan herätellä joustovarasta, ei festivaalin siirtämisestä useilla viikoilla.

Suomen kansallisoopperan Cavalleria rusticana kenraaliharjoitus.

National Opera plans Friday premiere, defying coronavirus restriction

The opera's production director said that the idea of police interrupting a performance "would be an absurd scenario".

Suomen kansallisoopperan Cavalleria rusticana kenraaliharjoitus.

Ooppera aikoo järjestää perjantaina esityksen vastoin kokoontumisrajoituksia – Lilli Paasikivi: "Näitä mannerlaattoja ei heitellä edestakaisin niin ja näin"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiukensi rajoituksia ja vaatii kahden metrin turvavälien lisäksi katsomoiden lohkomista. Kansallisoopperan mukaan lohkominen on mahdotonta.

Suomen kansallisooppera ja täysi yleisö.

Koronarajoitusten tiukkeneminen vei Kansallisoopperalta jalat alta – kausi avataan kahden metrin turvaväleillä

Kansallisooppera avaa kauden, mutta ei toistaiseki myy lippuja syyskuun alun esityksiin. Päätös johtuu Etelä-Suomen AVIn eilen tekemistä yleisötilaisuuksien rajoituksista.

Läheltä

Liikennettä hidastava katutyö Mannerheimintiellä venyy elokuun loppuun

Töitä jatketaan 2–3 viikkoa arvioitua kauemmin.

Savonlinnan  Seudun Matkailun toimitusjohtaja Jaana Komi iloitsee kaikkien aikojen matkailukesästä.

Savonlinnan matkailussa huippukesä jopa ilman oopperaa – matkailijamäärä kasvoi kymmenillä prosenteilla

Yksi Suomen kesäpääkaupungeista Savonlinna jäi jo toisena kesänä perättäin ilman oopperajuhlia. Silti Savonlinnassa on nähty kaikkien aikojen vilkkain turismikesä. 

Auri Ahola Suomen kansallisteatterin lavalla.

Kulttuuri- ja taidealalla pelätään uusia koronarajoituksia: "Eivät enää kohdistu oikeudenmukaisella tavalla"

Etelä-Suomen Avi päättää koronarajoituksista perjantaina. Esittävien taiteiden pahin pelko on yleisötilaisuuksien kieltäminen kokonaan. Jo kahden metrin turvavälit tarkoittaisivat teattereille, orkestereille ja oopperalle kymmenien miljoonien tappioita.

Within Temptation

Within Temptationista tutun Sharon den Adelin viesti faneilleen: "Jokainen saa olla sellainen kuin haluaa"

Kuopiorockissa torstaina esiintynyt hollantilaisyhtye Within Temptation on yksi harvoja tämän kesän ulkomaalaisia festivaalivieraita.

Oopperalaulaja Karita Mattila kuvattuna Kerimäen kirkossa.

Karita Mattila valloittaa Kerimäen kirkon – säkenöivän sopraanon edellisestä esiintymisestä on jo reilusti yli puoli vuotta

Oopperalaulaja Karita Mattilan gaalakonsertit Olavinlinnassa peruttiin, mutta häntä kuullaan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan pianisti Ville Matvejeffin kanssa Kerimäen kirkossa 24. ja 26. heinäkuuta.

Olavinlinna

23-vuotias Johan Krogius voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun, tuomari: "Hän on poikkeuksellinen kyky"

Krogius opiskelee laulua Helsingin Konservatoriossa. 31. kertaa järjestetyn kilpailun pääpalkinto on 15 000 euroa.

En teatersalong.

Tuottaja Ville Salonen: Sopimuksettomuus Porin teatterin kanssa oli tiedossa, ei uhkaa Wagnerin suurteoksen toteuttamista

Satakunnan musiikkijuhlien järjestäjät vakuuttavat, että sopimuksettomuus esityksen tiloista ei vaikuta Wagnerin suurteoksen toteutukseen Porissa. Porin teatteri ilmoittaa, että sen tilojen käytöstä oopperalle ei ole tehty vielä sopimusta. Vaihtoehtoisena paikkana on Porin promenadisali.

Teatteri, Pori

Porin teatterin toimitusjohtaja: Meillä ei ole toistaiseksi sopimusta Wagnerin Ringin esityksistä

Satakunnan musiikkijuhlat tiedotti maanantaina, että se tuottaa Poriin Wagnerin neljän oopperan suurteoksen, joka esitetään Porin teatterissa vuosina 2023 - 2027. Teoksen ohjaa Jorma Uotinen.

Tanssija Jorma Uotinen siviiliasussa, Compañía Kaari & Roni Martinin tanssiteos Anna Karenina, Circo, Suvilahti, 15.3.2018.

Jorma Uotinen ohjaa Wagnerin suurteoksen Porin teatteriin – neljän oopperan Ring esitetään vuosina 2023–2027

Nibelungin sormus, lyhyemmin Ring, on säveltäjä Richard Wagnerin neljästä oopperasta koostuva suurteos. Porissa se nähdään Jonathan Doven ja Graham Vickin kiitosta saaneena versiona. Ohjaaja on Jorma Uotinen.

Opperalaulaja Marie Finne-Bray katsoo aurinkoisella kuistilla kameran ohi.

Syöpä tuntui kuolemantuomiolta, laulusta luopuminen pelotti vielä enemmän – oopperalaulaja kammosi hoitoja, otti ison lainan ja haki apua Saksasta

Marie Finne-Bray otti 25 000 euron lainan ja hakeutui syöpähoitoihin yksityiselle klinikalle Saksaan. Rahat loppuivat kesken, mutta silloin hyvä haltia auttoi suomalaista oopperalaulajaa.

Suomussalmella esitettävän Taipaleenjoki-oopperan oopperalaulajat Jaakko Kortekangas ja Jyrki Anttila oopperan lavasteissa.

Taipaleenjoki-ooppera saa ensi-iltansa perjantaina Suomussalmen kesäteatterin lavalla

Suomussalmella on luvassa oopperaviikonloppu, kun kesäteatterin lavalla nähdään perjantaina ja lauantaina Taipaleenjoki-ooppera. Edellisen kerran Taipaleenjoki-oopperaa on esitetty 10 vuotta sitten Ilmajoella.

Savonlinnan keskusta ilmasta kuvattuna.

Satamapuistossa joka aamu tarjolla live-musiikkia ja kaupungin kesäkuulumisia: Savonlinnan Aamut alkavat

Savonlinnan Aamut sai alkunsa vuosi sitten, kun Oopperajuhlat peruttiin koronan takia. Juhlien yhteydessä järjestetyistä aamunavauksista haluttiin pitää kiinni.

Renard-burleskia kuvaava ketun häntä

Renard

Olavinlinna Savonlinnan oopperajuhlien aikaan heinäkuussa 2019.

Savonlinna rahoittaa kulttuuria ylimääräisellä 173 000 eurolla – tarkoituksena kompensoida oopperaesitysten perumista

Savonlinnan Oopperajuhlien oopperaesiykset peruttiin tältä kesältä. Kaupunki haluaa kaunpunkiin muuta kultuuria paikkaamaan menetystä, ja sitä varten on valtuustossa hyväksytty mittava lisämääräraha.

Olavinlinna

Savonlinnan Oopperajuhlat julkisti ensi vuoden ohjelmistoaan – lippuja tälle vuodelle varanneet etulyöntiasemassa varauksissa

Käytännössä tälle vuodelle lippuja varanneet pääsevät valitsemaan ensimmäisinä paikat kesän 2022 ohjelmistoon. Oopperajuhlien oopperaesitykset peruttiin tänä vuonna koronaviruspandemian vuoksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle