Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtioneuvoston informaatiosodan asiantuntija Saara Jantunen.

Venäjä käyttää pelottelua heikentääkseen ihmisten toimintakykyä, sanoo tutkija Saara Jantunen ja neuvoo tunnistamaan omat tunteet

Propagandallaan Venäjä pyrkii herättämään tunteita ja kuormittamaan ihmisiä. Nyt suomalaiset tunnistavat infovaikuttamisen aiempaa paremmin. Seuraavaksi pitäisi tunnistaa tunteita ja oppia käsittelemään niitä.

Kuvakollaasi videoista

EU:n kuudennen pakotepaketin myötä venäläisten tiedotusvälineiden estot laajenevat Suomessa

Jo viiden venäläisen tiedotusvälineen toiminta on blokattu EU:ssa ja Suomessa, koska niiden katsotaan toimivan informaatiovaikuttamisen välineinä. Osa asiantuntijoista kuitenkin epäilee näin rajujen toimenpiteiden asianmukaisuutta.

Rete4-kanavan Zona Bianca -ohjelman studio.

Venäjän propaganda rehottaa Italian televisiossa – maan parlamentti tutkii jo, ovatko kommentaattorit Venäjän leivissä

Moni italialaispoliitikko on ylläpitänyt lämpimiä suhteita Venäjään. Maan oikeistopopulistijohtaja Matteo Salvini vastustaa Ukrainaan vietävää aseapua sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Ihmiset kannattelevat suurta EU:n lippua.

Venäjän sotapropagandan levittäminen Suomen kautta ei ole hyväksyttävää, sanovat mepit – Sarvamaa sulkisi Yandexin konesalit heti

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan Kyberturvallisuuskeskuksen pitäisi tehdä selvitys yhtiön toiminnasta. Mepit aikovat edistää Yandexin joutumista EU:n pakotelistalle.

Toimittaja Jessikka Aro kuvattuna kotonaan.

Jessikka Aro oli vuosia Venäjän infosodan kohteena, mutta selvisi – nyt hän neuvoo, miten itseään voi suojata harmaan ajan vaaroilta

Suomen Nato-jäsenyyteen liittyvä harmaa aika voi olla osalle raskas koettelemus. Kysyimme kolmelta oman alansa asiantuntijalta, miten resilienssiään eli henkistä sietokykyään kannattaa uudessa tilanteessa suojata.

Tietokoneen ruutu jossa avoinna Posi TV.n sivuja.

Распространяющий пророссийскую точку зрения и поддерживающий антиваксеров канал Posi TV получил лицензию на вещание

Интернет-канал Posi TV в начале мая получил кратковременную лицензию на телевизионное вещание. Лицензию выдало Ведомство транспорта и связи Traficom.

Vladimir Putin Voitonpäivän juhlissa 9. toukokuuta.

Liikekannallepanon julistaminen voitonpäivänä olisi ollut suuri riski Putinille, arvioivat asiantuntijat Ylen erikoislähetyksessä

Venäjällä on tänään juhlittu voitonpäivää, ja Putin on käyttänyt tilaisuuden propagandansa julistamiseen. Yle seuraa toukokuussa tehostetusti turvallisuuspolitiikkaa muun muassa erikoislähetyksissä.

Meemikollaasi. Meemeissä käsitellään Venäjän ja Suomen suhdetta ja Venäjän uhkailua Natoon liittymisestä.

Hevipaitaan puettu Sanna Marin valloitti internetin, ja se on sotaprofessorista iso asia: "Putin on jäänyt James Bond -puvussaan nuhjuiseksi"

Meemeillä käydään aktiivista informaatiosotaa Venäjää vastaan internetissä. Nyt mukana ovat myös Suomi ja pääministeri Sanna Marin, jotka ovat liittyneet meemien joukkoon Nato-keskustelun kautta.

Yandex Mäntsälässä. Yrityksen nimikyltti on poistettu rakennuksen seinältä.

Venäläisen hakukoneyhtiön toiminta Suomessa herättää huolta – "Yandex on erityistarkkailussa", sanoo ministeri Timo Harakka

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää ongelmallisena, että Suomessa toimii yritys, joka jakaa Venäjällä sotapropagandaa Ukrainan julmuuksista.

Venäläiset kantavat lippua, jossa lukee "Maailma ilman natsismia".

Venäjä tulkitsee historiaa vapaalla kädellä – jopa Astrid Lindgrenin kirjoihin lyödään natsileimaa, Hitlerille keksittiin juutalaiset sukujuuret

Venäjän natsismisyytösten ryöpytys on saanut uusia kierroksia. Syytökset ovat osa venälaiseen sankaruuteen nojaavaa historiamyyttiä ja Venäjällä käynnissä olevaa historian uudelleenkirjoitusta.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova lokakuussa 2021.

Venäjä maalittaa suomalaista mediaa, kohteinaan Ylen toimitusjohtaja ja lehtien päätoimittajia – tällainen on Pietarin "Kyber front Z"

Pietarilainen trollitehdas "Kyber front Z" värvää venäläisiä lähettämään viestejä länsimedioiden somekanaviin.

Kuvakaappauksia Tiktokin syötteestä: tankkeja, räjähdyksiä ja asetta pitelevä maastopukuinen mies.

BBC: Miljoonat nuoret näkevät väärennettyjä videoita Ukrainan sodasta Tiktokissa

Videoissa käytetään usein kuvamateriaalia vanhoista konflikteista tai tietokonepeleistä. Erityisen suosittuja ovat väärennetyt livestriimi-videot.

Vihaisen ja samalla surullisen näköinen vanha mies kantaa kylttiä illan pimetessä. Ympärillä on muita mielenosoittajia.

Venäjän sotapropaganda lisää EU:n paineita puuttua verkon valeuutisiin – digijätit vastuuseen väärän tiedon levittämisestä

Nettisisältöjen valvonnasta on tullut entistä kiireellisempää Ukrainan sodan aikana. EU-maat, parlamentti ja komissio ovat lähellä yhteisymmärrystä uudesta digipalvelusäädöksestä. Ne neuvottelevat tänä iltana.

Tämä on tietyllä tapaa pahempaa kuin Neuvostoliitossa, arvioidaan sananvapautta nyt Venäjällä.

Venäjältä vankilatuomiota paennut toimittaja: Ei tämä ole paluuta Neuvostoliittoon, tämä on pahempaa

Yle tapasi Liettuan pääkaupungissa kaksi venäläistä toimittajaa, joita uhkaa kotimaassaan 15 vuoden vankeustuomio. He jatkavat työtään jatkuvasta pelosta huolimatta.

Tiedot sotarikoksista jakavat kansalaisten mielipiteitä katuhaastatteluissa Venäjällä

Video: Näin kuvat Butšasta jakavat venäläisiä – osa kauhistelee raakuuksia, toiset pitävät niitä "feikkinä"

Venäläiset suhtautuvat ristiriitaisesti uutisiin sotilaiden tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista. Virallinen media leimaa verkossa leviävät tiedot valeuutisiksi.

Mies katsoo metrossa Putinia kännykästään.

Yli neljänneksellä venäläisistä on vaikeuksia päästä haluamilleen nettisivuille – eniten uutisia seurataan televisiosta, kertoo kyselytutkimus

Venäjä on estänyt useita satoja verkkosivuja sodan aloittamisen jälkeen. Esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin ei Venäjältä pääse.

Olli Posti selittää ja on nostanut kätensä ylös.

Suomalaisissa someryhmissä leviää täysin hämmentäviä väitteitä Ukrainan sodasta – selvitimme, mistä on kyse

Jäljitimme Venäjän propagandaa sen alkulähteiltä suomalaisiin sosiaalisen median ryhmiin asti. Selvisi, että osa terveysvaikuttajista jakaa hyvin outoja väitteitä Ukrainan sodasta.

Kännykkä kädessä. Kännykässä venäjänkielinen teksti "yhteys epäonnistui".

Verilöylyyn Ukrainassa syyllistynyt Venäjä suoltaa kansalleen valheita – tässä jutussa pääset katsomaan, miltä näyttää Venäjän suljettu netti

Testasimme, minkälaista on käyttää nettiä yhä suljetummassa Venäjän verkossa. Ukrainan sodasta kiinnostunut venäläinen törmää blokattuihin verkkosivuihin ja räikeään sotapropagandaan.

Pohjois-Korea esitteli mahtipontisesti Hwasong-17-ohjuksensa

Mustat lasit ja valtava ohjus: Pohjois-Korea teki videon, jolla Kim Jong-un johtaa ohjuksen laukaisua toimintaelokuvan malliin

Eteläkorealaisen tutkijan mukaan video osoittaa, että Pohjois-Korean luottamus omaan sotilaalliseen kykyynsä kasvaa.

Mellakkapoliisit kantavat mielenosoittajaa.

Venäjän duuma laajensi lakia, joka voi passittaa Ukrainan sodasta kertovan vuosiksi vankilaan

Uusi laki koskee tiedon levittämistä siitä, mitä esimerkiksi Venäjän kansalliskaarti ja lähetystöt tekevät ulkomailla. Laki laajentaa aiempaa Venäjän armeijaa koskevaa lakia.

Mies seisoo selin parvekkeella.

Andrei, 33, menetti äitinsä Venäjän sotapropagandalle – "Meille opetettiin jo Neuvostoliitossa, että kaikki ovat meitä vastaan", äiti sanoo

Television taukoamaton propaganda saa monet venäläiset kannattamaan maansa sotatoimia Ukrainassa. Osalle toimittajista valheista on tullut liian paksuja.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Sanat jotka pettävät, kun niitä tarvitaan

Faktat eivät enää kiinnosta ihmisiä. Kirjoitettu kieli suosii tunnepuhetta, pohtii Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kännykän näytölle kirjoitettu "onko tämä totta".

Vaikka verkossa liikkuu valtavasti väärää tietoa, tutkija ei palaisi aikaan ennen somea: "Saatiin vähemmän informaatiota, mutta oliko sekään silti totuus"

Ennen oli vähemmän tiedonlähteitä, mutta niidenkin sisällöt erosivat toisistaan. Disinformaatiota tutkinut tietokirjailija Ari Haasio peräänkuuluttaakin edelleen ihmisten vastuuta tiedon jakamisessa.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo kommentoi Venäjän lähetystön tviittiä: "Ei uusi asia eikä yllätys", Suomeen ei kohdistu aktiivista vaikuttamiskampanjaa

Venäjän Suomen-suurlähetystö pyysi Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa Suomen venäläisiä ja venäjänkielisiä kertomaan kohtaamastaan syrjinnästä. Ilmoitus nähtiin osana Venäjän ja lännen välien kiristymistä.

Venäläinen toimittaja Marina Ovsjannikova protestoi TV:ssä

Venäjän sotaa suorassa tv-lähetyksessä protestoinut toimittaja oikeudessa – Twitterin valetileillä ristiriitaista tietoa pitkin päivää

Venäjän ykköskanavan toimittajan nimissä levitettiin viestejä kiinniotosta. Tilit olivat ilmeisesti valetilejä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Mies laukaisee tykkiä sodassa. Kuvan päällä punainen ruksi.

Valheenpaljastaja: Nyt tarkkana – saatat vahingossa jakaa sotapropagandaa

Vältä harhaanjohtavan tiedon pahimmat ansat.

Riot policemen detain a man

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kreml tekee kaikkensa, jottei venäläinen joutuisi valitsemaan sodan vastustamisen ja Putinin tukemisen väliltä

Venäjän hallinto pitää kansan sodan takana vain valheiden ja pakkotoimien avulla – ja siksi se alkaa muistuttaa jo totalitarismia, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Leticia  Garziglia tuomitsee sodan, mutta ei ymmärrä sen saamaa mediahuomiota

Argentiinalaisen feministiaktivistin mielestä valkoihoisten sota saa liikaa huomiota – Ukraina jakaa Latinalaista Amerikkaa

Latinalaisessa Amerikassa moni valitsee puolensa sen mukaan, mitä mieltä he ovat Yhdysvalloista ja se sumentaa suhtautumista myös sotaan Ukrainassa. Alueen tiedotusvälineet ovat monesti myötämielisiä Venäjän näkökulmalle.

Ukrainan presidentti vaalikampanjan tukijoiden kanssa

Ukrainan somesotaa käyvät viraali presidentti, 31-vuotias ministeri ja tv-käsikirjoittajat – asiantuntija: "Heille täytyy antaa tunnustusta taidoistaan"

Koko Ukrainan kansa on valjastanut sosiaalisen median aseekseen. Tämä ei ole sattumaa. Suomi voisi ottaa Ukrainasta oppia, sanoo asiantuntija.

Kempeleessä Zemppi, Zeppelin ja Zimmarin kyltit

Kempeleessä on käytetty z:aa nimiperinteessä 30 vuotta – tavasta ei luovuta, vaikka kirjaimeen liittyy nyt myös uusia, synkkiä merkityksiä

Z-kirjaimesta on tullut Venäjän hyökkäyksen symboli. Kempeleessä kirjain liittyy yleensä erisnimiin, eikä z:aa haluta demonisoida. Perinteikäs urheilutapahtuma vaihtaa kuitenkin nimensä.

Raskaana olevaa naista kannetaan paareilla pommituksen tuhoaman sairaalan raunioista.

Voiko kuvia kuolleista ihmisistä julkaista? Näin HS, IL ja Yle linjaavat Ukrainan sodan järkyttävästä kuvamateriaalista

Suomalaiset tiedotusvälineet korostavat tapauskohtaisuutta: rajuakin kuvaa pitää näyttää, jos sille on hyvät perusteet. Sotakuvien julkaisussa oman harkintansa paikka on se, että liikkeellä on myös paljon propagandakuvastoa.

Ukrainan asevoimat julkaisi lauantaina 5.3. videon tilanteesta, jossa sen mukaan ammutaan alas venäläinen taistelukopteri.

Silpoutuneita ruumiita ja henkensä edestä pelkääviä vankeja somessa – Ukrainan propagandan rujo puoli on toistaiseksi annettu anteeksi

Ukraina on informaatiosodassa selvästi voitolla. Asiantuntijan mukaan nyt toimiva propaganda voi sodan jälkeen muuttua rasitteeksi.

Nainen seisoo autojen välissä pidellen Putinin isoa valokuvaa, auton ikkunaan maalattu Z-kirjain.

Analyysi: Venäjä käyttää pamppua, pelkoa ja propagandaa, jotta kotirintama ei nousisi sotaa vastaan

Sotaa vastustava liikehdintä on ajettu Venäjällä hyvin ahtaalle, kirjoittaa Ylen Pietarin-toimittaja Simo Ortamo.

Sergei Litvinov saavutti aktiiviurallaan mm. moukarinheiton EM-pronssia vuonna 2014.

Venäläiseltä EM-mitalistilta harvinainen ulostulo Ukrainan sodasta, sanoo vihaavansa Putinin hallintoa – "Urheilijoihin on iskostettu pelkoa vuosia"

Moukarinheiton EM-mitalisti Sergei Litvinov tuomitsee maansa hallinnon hyökkäyksen Ukrainaan. Hän on venäläisurheilijoiden joukossa selvä poikkeus.

Henkilö kuuntelee, kun Vladimir Putin puhuu televisiossa.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjän propaganda vie kansaa "sukellusveneessä kohti pohjaa" – säröjäkin on, mutta valtaosa seisoo Putinin takana

Venäläisten tuki sotatoimille jatkuu yhtä kauan kuin usko valtion suoltamaan propagandaan säilyy, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kuvakaappaus verkkojulkaisu Barents Observerin etusivusta

Barents Observer: Murmanskin kouluja käsketty opettamaan Ukrainan vastaista propagandaa

Verkkouutislehti Barents Observer kertoo, että Murmanskin kouluissa on alettu opettaa uudenlaista historiaa Ukrainasta. Opettajia pyydetään valistamaan koululaisia muun muassa Ukrainan "venäläisiä vastaan tehdystä kansanmurhasta".

Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyviä internet-meemejä, jossa yhdessä lukee Tinder ja alla it's a match. sen alla on aseen ja panssarivaunun kuva.

Venäjän hyökkäys synnytti meemitulvan – räävittömät kuvamuokkaukset ovat osa informaatiosotaa

Kremlissä ei välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit, pohtii maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen

Vitalik osti lentolipun Istanbuliin, Stas käännyttää äitiään pois tv-propagandasta – paniikki kasvaa nuorten, tiedostavien venäläisten keskuudessa

Arkea maailmalta: Venäläisten hermostuneisuus on kasvanut nopeasti sodan vuoksi, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Ihminen katsoo televisiota.

Analyysi: Venäjä jättää kotirintaman yhä pahempaan pimentoon sodan raakuudesta

Venäjän sotasensuurin vaikein haaste ovat ulkomaiset sosiaalisen median yhtiöt, joita Venäjä ei pysty käskyttämään, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Kuvakaappauksia Tiktokin syötteestä: tankkeja, räjähdyksiä ja asetta pitelevä maastopukuinen mies.

Sotakuvat hyppäävät nyt lasten ja nuorten verkkokalvoille varoittamatta – sometutkija: Nyt kannattaisi pitää taukoa Tiktokista

Lapset ja nuoret voivat päätyä vahingossa seuraamaan suoraa sotalähetystä Ukrainasta. Sometutkija Suvi Uski sanoo, ettei monilla aikuisilla ei ole hajuakaan siitä, kuinka raakaan materiaaliin Tiktokissa voi törmätä.

Vladimir Putin.

Tutkimusjohtaja: Putinin sotapuheesta paistaa, että ote realismiin on katoamassa

Asiantuntijan mukaan Ukrainalla ei olisi mitään voitettavaa vääristyneessä informaatiosodankäynnissä. Sen sijaan Venäjän mediassa näkyy sotapropaganda.

Kuvakaappaus Gorod Kostomukša -verkkolehden uutisesta.

Venäjän sotilastiedustelu GRU yritti naamioitua joukoksi paikallisia uutissivustoja – näin Venäjä mustamaalaa länttä ja Ukrainaa

Euroopan kiristynyt tilanne tarkoittaa kiirettä Kremlin viestinikkareille, joiden mielestä Venäjä on uhri ja Ukraina lännen työkalu.

Tänä vuonna ilotulitusnäytös järjestettiin Moskovassa tyhjällä Punaisella torilla koronarajoitusten vuoksi.

Virossa heräsi huoli venäläisten tv-kanavien propagandasta – "Kukaan ei tarvitse vihanlietsontaa"

Kanavakeskustelu liittyy Ukrainan kriisiin ja kansainvälisen turvallisuustilanteen kärjistymiseen. Kremlin kontrolloimat tv-kanavat ovat monien Viron venäjänkielisten ensisijainen tietolähde.

Sotilaita Voitonpäivän paraatin harjoituksissa Moskovassa.

Tältä näyttää, kun Venäjä yrittää saada sinut puolelleen Tiktokissa

Lapsetkaan eivät ole turvassa Venäjän hybridivaikuttamiselta. Tiktokissa itänaapuri mahtailee voimakkuudella ja suosituilla trendeillä.

Dmitri Kiseljov esiintymässä Rossija-1 -kanavan Vesti nedeli -uutislähetyksessä viime sunnuntaina.

Kirjeenvaihtajalta: Hillary Clinton ja transsukupuolinen lehmä vedetään mukaan, kun Venäjän tv-uutiset alkaa näyttää sotaa edeltävältä propagandalta

Kremlin seuraavia siirtoja voi tulkita Venäjän valtiollisen median propagandasta, joka rakentaa lännestä viholliskuvaansa, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kolme kirjankantta: Arthur Brandin Hitlerin Hevoset, Jouko Lehtolan Rock-Finlandia ja Sandra Niemen Vampira.

Tule yhä viisaammaksi – tässä seitsemän tietokirjavinkkiä vuodelle 2022

Kulttuuritoimittajan tietokirjalistalla on arjen historiaa, muotioikkuja satojen vuosien takaa sekä Hitlerin kadonneiksi luullut hevoset. Kevään tietokirjasato alkaa kypsyä helmikuussa.

Propagandajulisteessa on piirretty ylpeästi ylöspäin katsova nuori perhe, punalippu taustalla. Venäjäkielisessä tekstissä sanotaan "Tulevaisuutemme on kommunismi!"

"Koko ikämme me uskoimme, että kerran vielä saamme elää hyvin, se oli petosta" – tällainen oli Neuvostoliitto

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Neuvostoliitto oli olemassa vain 70 vuotta, mutta sen perintö elää yhä. Mutta millainen oikeastaan oli tuo historiassa ainutlaatuinen maa, josta tuli julma tragedia?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle