Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Regina Raskin blogi: Matikka-ahdistus on seurannut minua läpi elämäni – miksi matematiikka on edelleen älykkyyden mittari?

Raskin nuoruudessa ei tiedetty vielä mitään matematiikan oppimishäiriöstä dyskalkuliasta.

Paraneeko voiton mahdollisuus vaihtamalla?

Osaatko ratkaista arvoituksen?

Suomalainen analytiikkayritys ennustaa: Euroviisuvoittaja löytyy Kyproksen, Israelin ja Irlannin joukosta

Toimitusjohtaja Tuomas Kanervala sanoo, että Euroviisujen lopputuloksen ennustaminen poikkeaa paljon urheilutapahtumien ennustamisesta.

Listoja näille ja muille

Metalista listoista nauttiville...

Näkökulma: Rokottaa vai ei? Numerot paljastavat totuuden

Matematiikan kanssa ei voi neuvotella - eikä virusten.

Changes to national lottery make hitting the jackpot a little harder

The state-run betting monopoly Veikkaus has re-introduced an additional number to its weekly lottery draw. Starting in November, punters will have to pick seven winning numbers from a line-up of 40 options instead of 39. The change will make winning the main jackpot a wee bit more challenging.

Lottoon mukaan uusi numero – näin se vaikuttaa voittojen todennäköisyyksiin

Jatkossa päävoiton saaminen on entistä epätodennäköisempää. Sen sijaan tuplaajille pieniä voittoja on tarjolla selvästi aiempaa useammin.

RoPS:in mitali on jo lähes kirkossa kuulutettu

Rovaniemen Palloseuralla ovat pullat nyt hyvin uunissa. Jopa tuoreimmat todennäköisyyslaskelmat ennustavat joukkueelle mitalia tämän vuoden Veikkausliigassa. RoPSin puheenjohtajan Risto Nivan mukaan rovaniemeläisten todennäköisyys mitalille on 96,7 prosenttia.

Helteestä ei tietoa – Loppukesäksi ennustetaan sateita

Heinä-, elo- ja syyskuun säästä näyttää tulevan hieman keskimääräistä sateisempi, Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus kertoo. Keskiviikkona julkaistu ennuste ei ole täysin aukoton.

Näkökulma: Toriparkki on Turun poliittinen ikiliikkuja

Turun toriparkkihankkeen historia on täynnä voittoja ja tappioita katsantokannasta riippuen. Yhteisenä piirteenä on, että hävinnyt osapuoli on aina noussut kumpujen yöstä uusin voimin ja uusin keinoin, kirjoittaa Yle Turun toimittaja Hannu Vähämäki.

Mikä on virhemarginaali?

Tilastotieteilijät käyttävät tutkimuksissaan todennäköisyyslaskentaa.

Loton päävoiton saa varmasti yhdellä keinolla

Lottopotin voittamisen todennäköisyys on aina yhden suhde noin 15 miljoonaan. Jos siis yhdellä lottokierroksella täyttäisi yli 15 miljoonaa riviä ja jokaisessa rivissä olisi eri numerosarja, lottovoitto olisi taattu. Seitsemän miljoonan potista jäisi voittaja tosin aika paljon miinukselle.

Todennäköisyyslaskenta ja tilastot

Pyrkii ennustamaan tapahtumien todennäköisyyttä.

Saimaan pinta nousee kohisten

Saimaalle on luvassa runsasvetinen kesä. Sateet, lumet ja Kallaveden tulva ovat saaneet Saimaan pinnan aivan eri lukemiin kuin viime vuonna.

Hellekesän todennäköisyys vain kerran elämässä

Todennäköisyyslaskelmien mukaan nykyisessä jo muuttuneessa ilmastossa hellekesän voi kokea vain kerran elämässä. Nykyajan lapsilla hellekesiä voi olla edessään ehkä jopa 10-15 vuoden välein. Suomen kesien arvioidaan lämpiävän ilmastonmuutoksen myötä etenkin vuosisadan puolivälin jälkeen.

Timo T. A. Mikkonen puhuu avioliitosta

Vastikään eronnut ja uudelleen avioitunut Mikkonen 2001

Itämeren ympäristöongelmien hallitsemiseen uusi tapa

Suomenlahtea uhkaavia ympäristöriskejä pyritään hallitsemaan uudella mallilla. Itämeren maiden yhteisessä Itämeri-ohjelmassa kehitellään parhaillaan monitieteistä ja monitavoitteista mallia, jonka avulla riskit voitaisiin arvioida mahdollisimman kattavasti.

Jorma Rissaselle arvostettu palkinto tutkimustyöstä

Professori Jorma Rissaselle on myönnetty maailman arvostetuin informaatioteorian palkinto.