Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Avoräjäytykset Liipolassa ohi – louhinta tunnelin suuaukolla jatkuvat

Muutaman kuukauden jatkuneet suuret ja meluisat räjäytykset Liipolan tunnelin suuaukolla on tehty.

Miksi polkupyörään ei pystytä tekemään sisärengasta, josta ilma ei karkaa? Huonon sisäkumin tunnistaa nuuhkimalla

Käyttämätön sisärengas vanhenee jopa parissa vuodessa. Kysyimme maailman parhailta rengasasiantuntijoilta, miksi vielä vuonna 2017 kumia pitää jatkuvasti pumpata.

Nilsiän yhtenäiskoulun asbestityömaalle murtautuneet poliisin tiedossa

Poliisi epäilee tekijöiksi useita nuoria.

Tekninen selvitys: Supernopea hyperloop-yhteys mahdollista toteuttaa Saloon

Salon kaupungin tilaama selvitys puoltaa hyperloop-yhteyden rakentamista.

Katso paljastavat kuvat, mistä kylmä puskee sisälle kotiin – 5 vinkkiä vuotojen tukkimiseksi

Sisälle puskeva kylmä saa varpaat jäätymään ja niskan kipeäksi. Välillä ilma- ja lämpövuotoja on vaikea löytää, joten avuksi voi ottaa lämpökameran. Kamera paljastaa ongelmakohdat armottomasti. Tässä esitellään viisi kodin ongelmakohtaa, jotka lämpökamera on kuvannut. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2016.

Tunneli Suomesta Ruotsiin voisi toteutua jo muutamassa vuodessa

Amerikkalainen Hyperloop-yritys käy parhaillaan keskusteluja siitä, voisiko tunneli Suomesta Ruotsiin olla totta muutaman vuoden kuluttua. Yritys etsii pilottikohteita hankkeelle, jossa ihmisiä ja tavaraa voitaisiin kuljettaa äänennopeudella liikkuvissa kapseleissa.

Ilmastonmuutos sekoittuu usein ilmastonvaihteluun – vetinen talviluonto johtuu tuulista

Ilmastonmuutos ja lyhytaikainen ilmastonvaihtelu ovat ristikkäisiä ja sisäkkäisiä ilmiöitä. Joulukuun pohjoissuomalaisen luonnon vetisyyden taustalla on ilmastonvaihtelun lisäksi tuulien tuiverrus ilmakehässä.

Uudet asbestimääräykset ajavat ihmiset kodeistaan entistä pidemmäksi aikaa

Vuoden vaihteessa voimaan astuva uusi asbestilaki pitkittää erityisesti putkiremonttien kestoa ja nostaa niiden hintaa. Ensi vuoden alusta alkaen jokaisesta asbestityökohteesta on otettava remontin jälkeen ilmanäytteet, ja varmistettava ettei asbestia enää ole.

Alakorkalon koululta löytyi öljyä maasta

Rovaniemellä Alakorkalon koulussa havaitun öljynhajun alkuperä on selvinnyt. Maaperäkairauksissa löytyi öljyä rakennuksen alta ja etupihalta. Rovaniemen tilaliikelaitos varautuu myös siihen, että öljy on pilannut laajemman alueen.

Hirsitalon rakentaminen käsityönä ei ole hätäisen hommaa

Massiivihirrestä tehty talo vaatii enemmän työtä kuin teollisesta liimahirrestä tehty. Männyn pitää olla mahdollisimman hyvää, jos siitä veistetään käsin rakennusmateriaalia. Parhaat hirret rakentamiseen saadaan pakkaskauden alkaessa.

Tulipalon syttyessä autonrengas on pommi – säilytä renkaasi oikein

Auton tai moottoripyörän renkaiden säilytys vaatii sopivan paikan. Esimerkiksi uv-säteily voi olla renkaan käyttöiälle tuhoisa.

Kun metsästysase räjähtää – katso kuvat

Jos haulikkoon on mennyt roskia tai hirvikiväärin piippu tökkää mättääseen, on ase puhdistettava ennen seuraavaa laukausta. Poliisin asehallinnon hajonneiden aseiden kokoelma kertoo miksi.

Tunkkaisuuden taustalla usein asukkaan töppäily – ilmanvaihto monelle mysteeri

Tunkkainen tuoksu kotona voi johtua huonosta ilmanvaihdosta. Joskus asukas saattaa omilla toimillaan heikentää asunnon sisäilmaa.

Väärä säilytyspaikka voi tuhota autosi renkaat

Talvirenkaita ei kannata nakata varastoon ihan miten vain, sillä vääränlainen säilytys voi lyhentää renkaiden käyttöikää tai jopa tuhota ne. Liian kuuma säilytyspaikka, suora auringonvalo tai esimerkiksi kosketus öljyyn on renkaille myrkkyä. Juttu on julkaistu vuonna 2015.

Hävittäjä saattaa livahtaa yliääninopeuteen vahingossa – "Havaitsee vain katsomalla mittaria"

Yliääninopeuteen siirtyminen ei tunnu oikeastaan miltään, sanoo Ilmavoimien Hornet-asiantuntija.

Ylioppilaiden työt tekee nyt automaatti – Kaisaniemessä säähavaintoja jo 170 vuotta

Säästä tehtiin 170 vuotta sitten virallisia havaintoja kolmesti tunnissa. Ylioppilaat kapusivat tikapuita pitkin tarkastamaan lukemia lämpömittareista ja mittasivat sademääriä tyhjentämällä sadepönttöjä mittalaseihin. Sen jälkeen jokainen havainto kirjattiin käsin vihkoon, joka kuun lopuksi postitettiin keskuslaitokselle puhtaaksikirjoitusta ja arkistointia varten.

Työtapaturma maalauslinjalla tuli kalliiksi

Uusikaarlepyyläinen maalausyritys on tuomittu työturvallisuusrikoksesta sakkoihin ja korvauksiin. Työntekijä loukkaantui jäätyään maalauslinjan osien väliin. Käräjäoikeuden mukaan riski oli tunnistettu.

Professori: Väärin säädetty ilmastointi aiheuttaa isoja ongelmia rakennuksissa

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha muistuttaa, että ilmanvaihdon tasapainosta pitää huolehtia silloinkin, kun ilmastoinnin tehoa alennetaan.

Abloyn teollisuustontista asuinalueeksi - Tohlopinranta imuroidaan kuntoon

Tohlopinrannassa, entisen Abloyn tehtaan tontilla Tampereella käynnistyvät alipaineimurit jopa puoleksitoista vuodeksi. Vanhan teollisuustontin pilaantunut maaperä puhdistuu asuinkäyttöä varten.

Nainen räjähtää kiukusta ilmanpainepumpulla

Näytelmän äänimaisema on yleensä ohjaajan ja äänisuunnittelija yhteistyön tulos. Esityksiin tehdään ääniä mitä erikoisimmilla tavoilla.

Näkökulma: Rengasmambo ja liperiläinen ruletti

Jokainen itseään kunnioittava miesautoilija vaihtaa parhaillaan - tai suunnittelee vaihtavansa - talvirenkaat itse. Niin omaan kuin vaimonkin autoon. Ihan ite vaihtoi renkaat myös Yle Pohjois-Karjalan päällikkö Jyrki Utriainen. Ja koki kovia.

Pohjois-Lapissa pula männynsiemenestä

Metsänkylvöjä on jouduttu rajoittamaan osassa Lappia siemenpulan vuoksi. Rovaniemellä sijaitsevassa Siemen Forelian siemenkeskuksessa riittää siemeniä muualle Lappiin, mutta Muonion, Savukosken, Sodankylän ja Kittilän pohjoisosissa metsänkylvöjä on rajoitettu. Varmuusvarastossa on kuitenkin männynsiemeniä taimien kasvattamiseen tarvittava määrä myös näille ongelma-alueille, siemenkeskuksen johtaja Tuula Kenttälä kertoo.

Arizona Chemicalin räjähdysonnettomuden oikeuskäsittely alkoi

Arizona Chemicalin tehtaalla Oulussa muutama vuosi sitten tapahtunutta räjähdysonnettomuutta on alettu käsitellä tiistaina käräjäoikeudessa. Vuonna 2010 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli yksi ja loukkaantui kaksi ihmistä.

Salossa vältyttiin uhkaavalta palolta

Teollisuuslaitoksen sisällä sijaitsevan kompressorin öljy aiheutti runsaasti savua satojen neliöiden kokoiseen halliin. Palomestarin mukaan palossa oli ainekset jopa suurpaloon.

'Hyperputki' kuljettaisi paikasta toiseen lentokonetta nopeammin

Alipaineella toimiva putki kuljettaisi ihmisiä kapseleissa yli 1125 kilometrin tuntivauhtia - jos se koskaan rakennetaan.

Tutkimus: Lyseo sopii Uotilan koulun evakkotilaksi Raumalla

Rauman Uotilan koulu joutuu evakkoon sisäilmaongelmien takia. Lyseon tilat sopivat evakkotiloiksi.

Arvon ainutlaatuinen kaunotar kääntää katseet - vappuajelulle mennään tyylillä!

Avautuva katto, nahkapenkit, pinnapyörät, anopin istuin takana, jalkastartti. Mekaaninen suuntaviitta, alipaineella toimiva pyyhkijä, keulassa paikka veiville ja kruununa nokassa lämpömittari. Antti Arvon Chevrolet Sport Cabriolet on helmi. Se on Suomen ainoa, ehkä jopa Euroopan ainoa. Tämän auton kanssa hän opetteli auton anatomiaa alusta alkaen - ja lopputulos on kaiken vaivan väärti.

Maailmankaikkeuden ymmärtämiseen tarvitaan pingispallo

Maailmankaikkeuden rakenteiden paljastamiseen suunniteltu CERNin hiukkaskiihdytin LHC on maailman suurin, kallein ja monimutkaisin laite. Sen toimintavarmuus tarkastetaan pingispallolla.

Tampereelle houkutellaan teekkareita Lintutykin avulla

Muoviputkesta ilmanpaineen avulla lajitoverinsa kimppuun singahtava pehmolintu kantaa perjantaina suurta vastuuta: sen tehtävänä on levittää Helsinkiin hervantalaisen elämänmuodon ilosanomaa.

Kauhajoella mittaillaan tuulia voimaloita varten

Kauhajoelle suunnitellaan tuulivoimatuotantoa. Kaupungin keskustasta noin kymmenen kilometrin päähän on noussut 120-metrinen masto, joka mittaa tuulen nopeutta ja suuntaa, ilman lämpötilaa, suhteellista kosteutta ja ilmanpainetta.

Syyttäjä vaatii raskaita sakkoja Arizona Chemicalin räjähdysonnettomuudesta

Kolmelta yritykseltä vaaditaan lähes 200 000 euron sakkoja kahden vuoden takaisesta räjähdysonnettomuudesta Oulun Nuottasaaressa. Onnettomuudessa kuoli yksi henkilö ja kaksi loukkaantui.

Talvirenkaat vielä vaihtamatta? Näillä ohjeilla onnistut

Monille Suomen teille on jo tullut talvi, joten viimeisten mattimyöhästenkin on syytä vaihtaa talvirenkaat menopeleihinsä. Asiantuntija neuvoo, miten välttää renkaanvaihdon sudenkuopat. Juttu on julkaistu vuonna 2012.

Itävaltalainen laskuvarjohyppääjä tavoittelee maailmanennätystä

Itävaltalainen laskuvarjohyppäjää Felix Baumgartner yrittää hypätä yli 36 kilometrin korkeudesta. Sääolot ovat kuitenkin Baumgartneria vastaan, ja näillä näkymin hän pääsee yrittämään hyppäämistä aikaisintaan klo 19.30 Suomen aikaa.

Junkohallista tuli iso lasku palloilijoille

Kemiläisille jalkapallonharrastajille koituu iso lasku Junkohallin romahtamisesta. Ylipainehalliin viime kuussa tulleen repeämän ja muiden vahinkojen korjaaminen aiheuttavat lähes 20 000 euron lisälaskun, joka jää hallin vuokralaisten eli viiden kemiläisseuran maksettavaksi.

Posahdus muuntamossa pimensi Messukeskuksen hotellin

Toimistorakennuksen sähkömuuntamossa tapahtunut oikosulku Pasilassa katkaisi sähköt maanantaiaamupäivänä myös naapurihotellista. Paukahdus, voimakas savu ja palohälyttimen ulina pelästyttivät ihmiset, mutta vaaraa tilanteesta ei aiheutunut.

Elohopea kiipeää - taitaa tulla kesä!

Etelä-Savossa päästään nauttimaan huikeista grillaussäistä. Lämpömittarin elohopea kipuaa lähelle 20 astetta, eikä sadepilvistä ole tietoakaan lähipäivinä näillä main. Ilmatieteen laitoksen Kuopion yksikön meteorologi Kari Heikkinen kertoo aurinkoa riittävän myös ensi viikolla.

Jäinen loska voi pistää renkaat vaihtoon

Renkaat ja vanteet ovat kovilla, kun loskasohjo jäätyy syviksi uriksi. Useimmiten vanteet kärsivät urissa naarmuuntumisista, mutta pahimmissa tapauksissa renkaat voivat mennä kokonaan vaihtoon. - Silloin kyllä kuuluu ärräpäitä ja paljon, toteaa rengasmyyjä Jere Lahti.

Arizona Chemicalin räjähdykseen monta syytä

Oulun Arizona Chemicalin onnettomuustutkinta toi esiin useita turvallisuuspuutteita. Muun muassa kemikaalien vaarallisuusluokitusta ja sen vaikutusta toimintaperiaatteisiin ei täysin tiedostettu. Työmaalla oli useampia tekijöitä joiden välillä tieto ei kulkenut.

Elektronisissa säämittareissa useiden asteiden heittoja

Halpoja elektronisia lämpömittareita on kaupan runsaasti. Hintahaarukka vaihtelee viidestä eurosta muutamaan kymppiin. Joidenkin väitetään jopa ennustavan säätä. YLE Uutiset hankki muutaman laitteen, ja meteorologi Matti Huutonen seurasi mittareiden lukemia viikon silmä tarkkana.

Stora Enson tehtaalla vaaratilanne Anjalankoskella

Höyryvoimalaitoksen höyrykattilassa tapahtui torstaina aamupäivällä painelaiterikko, joka aiheutti ylipaineistuksen kattilaan ja kuuman höyryn purkautumiseen kattilahuoneeseen.

Oulun räjähdyksessä epäillään työturvallisuusrikosta

Oulussa Arizona Chemicalilla keskiviikkona sattuneessa räjähdyksessä epäillään työturvallisuusrikosta. Lisäksi tutkitaan mahdollista kuolemantuottamusta ja vammantuottamusta.

Käsien kuivaimet eivät levitä juurikaan eläviä bakteereja

Urbaani legenda kertoo, että yleisten vessojen käsienkuivaimet ovat todellisia bakteerin levittäjiä.

Tietoisku: Menevä mies

Huolehtikaa toisistanne!

Avaruusaseman astronautit yli 6-tuntiselle avaruuskävelylle

Kansainvälisellä avaruusasemalla olevat astronautit tekevät tänään yli kuusi tuntia kestävän avaruuskävelyn. Astronauttien Rick Mastracchio ja Clay Anderson on määrä vaihtaa avaruusaseman tyhjentynyt ammoniakkisäiliö.

Rahtialuksella epäiltiin kemikaalivuotoa Hangon edustalla

Kemikaalin haju aiheutti hälytyksen Hangon satamaan saapumassa olleella rahtialuksella lauantaiaamuna. Aluksen henkilökunta ilmoitti Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle hajusta, jonka epäiltiin johtuvan fenolivuodosta.

Pasila: Nurkkaan ahdettu moukarinheittäjä

Pöysti valjastetaan lapsenvahdiksi.

Tarkkaa tietoa Rovaniemen paikallissäästä

Rovaniemen ammattikorkeakoulun ylläpitämä sääasema mittaa ilman lämpötilaa ja kosteutta, tuulta sekä muun muassa auringon lämmitystehoa. Tiedot tarkentuvat kolme kertaa tunnissa.

Lola, universumin kolmanneksi kaunein

Suomlaiskaunotar menestyi maailmalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle