Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suonenjoen metsästysonnettomuudesta vaaditaan oikeudessa tuntuvaa rangaistusta: metsästäjä ampui sivullista miestä vatsaan viime joulukuussa

Suonenjoella tapahtunut poikkeuksellinen metsästysonnettomuus on edennyt oikeuskäsittelyyn. Sivullinen mies sai hengenvaaralliset vammat, kun metsästäjä luuli uhria kauriiksi.

Kun metsästys tulee lähelle asutusta, voi syntyä ristiriitoja – frisbeegolfradan käyttäjät ja ulkoilijat ovat huolissaan turvallisuudesta

Osa lahtelaisen Kariston pientaloalueen asukkaista on huolissaan sorkkaeläinten metsästyksestä läheisellä mansikkapellolla. Frisbeegolfrata sijaitsee noin 200 metrin päässä lähimmästä ampumatornista.

Tiistai 19.10.2021 (radio)

Suositus kolmannesta koronarokotteesta. Korona on siirtänyt sydänleikkauksia. Välkky-tekniikka varoittaa riistaeläimistä tiellä. Nyt on karpaloaika. Sää.

Oulun villisikakolmikko on harvinainen vieras, eikä poliisikaan muista vastaavaa: eläimiä yritetään houkutella esiin ruuan avulla

Stora Enson tehdasalueella havaittiin kolme villisikaa viime viikonloppuna. Sittemmin eläimiä ei ole näkynyt, mutta tilannetta seurataan yhä, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Metsästyskoirat ovat ylittäneet Venäjän rajan hirvenpyynnin aikana – Venäjältä palanneista koirista on ilmoitettava eläinlääkärille

Lapin rajavartiosto muistuttaa, että Suomen ja Venäjän välisen rajajärjestyssopimuksen mukaan kotieläinten valtakunnanrajan ylitykset on pyrittävä estämään molemmin puolin.

Moni hirviseurue jättää susien pelossa metsästämättä koirien kanssa, osa jatkaa entiseen tapaan – "Tämä on sellaista venäläistä rulettia"

Useat metsästysseurat siirtävät jahdin aloittamista susien vuoksi. Osa taas käyttää koiria edelleen, vaikka syksyn aikana jo useita koiria on joutunut suden suuhun.

Osassa Koillismaata yli puolet valtion mailla metsästävistä on ulkopaikkakuntalaisia – erätalousjohtajan mukaan metsästäjien käytös on ollut asiallista

Vaikka Lapissa kansanedustajat huolehtivat ulkopaikkakuntalaisista metsästäjistä, lupien myyjän mukaan toiminta on asiallista.

Kanalintulupia on ollut myynnissä Kainuuseen valtion maille kymmenia tuhansia – erätalousjohtajan mukaan metsästäjien käytös on ollut asiallista

Vaikka Lapissa kansanedustajat huolehtivat ulkopaikkakuntalaisista metsästäjistä, lupien myyjän mukaan toiminta on asiallista.

Enon rautakarhu halutaan nyt elävänä kiinni ennen talviunia – suurpetoasiantuntija: "Tietyn karhuyksilön löytäminen luonnosta on vaikeaa"

Loukkaantunutta karhuemoa jäljitetään jälleen Pohjois-Karjalassa. Emokarhua yritetään saada nukutusnuolen ulottuville ruualla, mutta se ei välttämättä ole tottunut käymään houkuttimilla.

Kaavilla ammuttiin joutsen perjantaina aamupäivällä

Itä-Suomen poliisi tutkii joutsenen ampumista luonnonsuojelu- ja eläinsuojelurikoksena. Poliisi pyytää tapauksesta mahdollisia havaintoja.

Hirvi- ja peurajahti tuottanee tänäkin vuonna 10 miljoonaa kiloa lihaa – saalistiedot netissä nyt aiempaa ajantasaisempina

Saadun lihamäärän perusteella hirvi on yhä taloudellisesti merkittävin riistaeläimemme. Peuranlihan määrä on kuitenkin kasvussa.

Lauantai 9.10.2021 (radio)

Sairaanhoitajat. Koronatuet. Psykoterapiakeskus Vastaamo. Masennus. Hirvenmetsästys. Sääennuste.

Hirvenmetsästys alkaa – myös hirvikolaririski kasvaa

Hirvenmetsästys jatkuu 15. tammikuuta saakka. Autoilijoiden on nyt syytä olla maanteillä erityisen valppaana, sillä hirvijahti saa sarvipäät liikkeelle.

Enon rautakarhun lopetusmääräys on purettu – poliisi yrittää sittenkin emon nukutusta ja pienpetoraudan poistamista

Pienpetorauta käpälässään kulkevaa karhua ryhdytään jäljittämään maanantaina ja aikaa operaatiolle on varattu 21 päivää.

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina

Pohjois-Savoon on myönnetty tälle syksylle vajaat 2300 pyyntilupaa, mikä on viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna.

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina – etenkin Lieksassa metsästäjät varautuvat kohtaamisiin susien kanssa

Pohjois-Karjalaan on myönnetty tänä syksynä hieman alle 1 000 l hirvenkaatolupaa. Susikannan kasvu huolettaa etenkin koirien kanssa metsästäviä, mutta metsälle uskaltaudutaan siitä huolimatta.

Etelän hirviporukoiden "tehopyynti" Lapissa kuumentaa tunteita – sosiaalisen kestävyyden rajat ovat saattaneet tulla vastaan, arvioi Metsähallitus

Valtion maista iso osa on pohjoisessa, mikä houkuttelee pyytäjiä pohjoisen hirvimetsiin etelämpääkin. Nyt kuitenkin Lapin paikallisten ja ulkopaikkakuntalaisten välit ovat paikoin tulehtuneet.

Metsoja metsästi vain muutama, majavanpyynti odottaa vielä lupien myöntämistä – Varsinais-Suomessa sai metsästää lajeja ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Euroopanmajavaa saa pyytää Loimaan kaupungin alueella. Pyyntilupia on viisi. Metsoja on eniten Laitilan, Mynämäen ja Pöytyän alueilla.

Lapin kansanedustajat vaativat suitsimista ulkopaikkakuntalaisten Lapissa harjoittamaan metsästykseen

Lapin kansanedustajat ovat huolestuneet ulkopaikkakuntalaisten harjoittamaan metsästykseen liittyvistä ikävistä ilmiöistä.

Metsästysrautaan loukkaantunut karhuemo pentuineen nähty elossa Enossa – uusi lopetusmääräys annettu, voimassa kuun lopulle

Pohjois-Karjalan Enossa loukkaantuneena liikkuva emokarhu on havaittu maastossa. Karhulla on käpälässään pienpetorauta ja eläintä seuraa neljä pentua. Karhun lopetusmääräystä on jatkettu kuun lopulle.

Mikko Kärnä penää rajoituksia ulkopaikkakuntalaisten Lapissa harjoittamaan metsästykseen

Kärnän mukaan Itä-Lapissa osaa metsästyskoirista ei esimerkiksi valvota kunnolla ja teiden laidoilta löytyy erilaisten eläinten raatoja.

Hirvenmetsästyskausi alkaa lauantaina – osassa Pohjois-Pohjanmaata lupia valkohäntäpeurallekin

Nyt on jo toinen vuosi, kun valkohäntäpeuran metsästyslupia on myönnetty Pohjois-Pohjanmaalle. Riistatulokkaalle myönnettiin viime vuonna viisi pyyntilupaa, kun tänä syksynä lupia on jo 14.

Hirvijahti alkaa Kainuussa huomenna toden teolla – autoilijoiden on syytä olla valppaana

Syyskuun ajan hirveä on saanut metsästää paikoin pellolta vahtimalla, mutta varsinainen kausi pääsee alkamaan nyt viikkoa normaalia aikaisemmin.

Markus Mustajärvi: ulkopaikkakuntalaisten harjoittama metsästys riistäytynyt käsistä

Mustajärvi kritisoi sitä, että ulkopaikkakuntalaiset otetaan pohjoiseen metsästämään suurissa määrin.

Yhä enemmän koiria kuolee susien hampaisiin, eivätkä kaikki tapaukset tule edes ilmi – Riko-koiran kohtaloksi koitui metsästysreissu Lappiin

Susikanta on kasvanut Suomessa tasaisesti viime vuosina ja määrä näyttää kasvavan edelleen. Syyskuun alussa metsästyskoira joutui suden tappamaksi poronhoitoalueella, missä susikantaa on pidetty alhaalla porojen suojelemiseksi.

Nousiainen hakee karkotus- ja kaatolupaa susiongelman ratkaisemiseksi

Kunta perustelee lupahakemuksia yleisen turvallisuuden parantamisella. Susihavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti kuluvan vuoden aikana.

Karhuja saa sittenkin kaataa Pirkanmaalla – hallinto-oikeuden päätös oli pettymys Luonnonsuojeluliitolle

Pirkanmaalle myönnettiin kolme lupaa, joista yksi Längelmäveden alueelle Orivedelle ja kaksi Mänttä-Vilppula-Ruovesi-Virrat -alueelle. Jahti alkaa jo ensi yönä.

Karhunkaadon poikkeusluvat ovat tänä vuonna olleet hyvässä käytössä pohjalaiskunnissa

Keski-Pohjanmaalle myönnetyt kaikki kolme poikkeuslupaa on käytetty, kun taas Etelä-Pohjanmaalla on vielä yksi lupa käyttämättä

Ulkopaikkakuntalaisten tehokas seuruepyynti turhauttaa paikallisia hirvenpyytäjiä Inarissa: "Kuin tulisivat meidän jääkaapista hakemaan lihaa"

Paikallisten ja ulkopaikkakuntalaisten hirvenpyyntitavat poikkeavat merkittävällä tavalla toisistaan. Inarin kunnassa tilanne turhauttaa, ja ratkaisuksi ehdotetaan esimerkiksi metsästyksen ajankohdan tai pyynnin rajoittamista.

Sompiojärventietä korjataan, kulku on ajoittain poikki

Sompionjärventiellä Sodankylän Vuotsossa on alkanut perusparannus.

Kiljuhanhet pysähtyivät Liminganlahdelle, lintuharvinaisuus poikkesi alueelle myös viime syksynä – biologi: "Tästä tulee nyt traditio"

Yleensä kiljuhanhet pysähtyvät Perämeren rannikolle keväisin. Kiljuhanhi on pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin.

Etelä-Karjalassa kaadettu 23 karhua vajaassa neljässä viikossa

Eniten karhuja on ammuttu Parikkalassa ja Ruokolahdella.

Vesilinnuille perustetaan levähdyspaikkoja, joissa ei saa metsästää – metsästäjät ehdottaneet alueita itse

Riistalintukannat ovat viime vuosina laskeneet reilusti. Nyt tilannetta halutaan korjata rauhoittamalla ja kunnostamalla linnuille levähdyspaikkoja, jotka auttavat niitä muun muassa valmistautumaan talvimuuttoihin paremmin. Muun muassa metsästäjät ovat tarjonneet rauhoitettavia alueita hankeelle.

Tuhannet jonottivat Metsähallituksen kanalintulupia, mutta melkein yhtä moni joutui pettymään – osa alueista myytiin loppuun sekunneissa

Tänään perjantaina alkaneella kanalinnustuskaudella valtion suosituimmille metsästysalueille Ylä- ja Itä-Lappiin on kova tunku. Erityisesti kauden alun vuorokausiluvat ovat olleet kysyttyjä. Suurin osa halukkaista jäi ilman, sillä osa alueista varattiin täyteen sekunneissa.

Kanalintujen metsästyskausi nyt viime kautta pidempi Pohjois-Pohjanmaalla – osassa Koillismaata pyyntiluvat myytiin jo loppuun syksyn osalta

Kanalintukannat ovat vahvistuneet Pohjois-Suomessa, ja paikoin ollaan jopa huippulukemissa. Myös pyyntiluvat ovat käyneet hyvin kaupaksi etenkin Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven alueilla.

Kanalintujahti alkaa toiveikkain saalisodotuksin

Metsähallitukselta on hankittu yli 100 000 vuorokausilupaa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Metsäkanalinnun metsästys alkoi tänään – Kainuussa on tänä vuonna tiedossa ennätyksellisen pitkät metsästysajat

Tuleva tammikuu on järjestyksessään kolmas, kun latvalinnustus sallitaan pitkän tauon jälkeen.

Karhunmetsästys saatiin Kuhmossa pakettiin alkuviikosta: poikkeusluvilla kaatui Kuhmossa 20 karhua

Sotkamossa sekä Ristijärven, Paltamon ja Puolangan eteläosan muodostamalla alueella on karhut kaadettu jo aiemmin.

Metso palaa Varsinais-Suomen riistalajiksi pitkän tauon jälkeen

Varsinais-Suomen riistakeskuksen mukaan maakunnan parhaat metsoalueet löytyvät Pöytyältä, Laitilasta ja Mynämäestä.

"Niitä on käsittämätön määrä" – Pohjois-Karjalan karhukanta on oletettua suurempi

Karhukanta on voitu arvioida alakanttiin jo useamman vuoden ajan. Karhukannan kooksi oli Pohjois-Karjalassa arvioitu noin 600 yli vuoden ikäistä yksilöä. Ennätysjahti on lopuillaan, ja silti karhuja on metsässä edelleen paljon.

Tällaisia ovat karhujen tassuja runnelleet pienpetoraudat – niiden valvonta on vaikeaa, mutta ministerin mukaan niistä ei luovuta

Loukkaantuneiden karhujen tassuista tuttuja pienpetorautoja voi ostaa marketista kuka tahansa. Niiden käyttöä vaaditaan kiellettäväksi, mutta metsästysasioista vastaava ministeri ei idealle lämpene. Rautojen valvonta on vaikeaa.

Karhunmetsästys päättyi Ristijärven, Paltamon ja Puolangan alueella

Ristijärven, Paltamon ja Puolangan molemmat karhunkaatoluvat käytettiin tällä kaudella peräkkäisinä päivinä, kun ensimmäinen kaato tehtiin torstaina ja toinen perjantaina.

Metsästyskoiran kimppuun hyökännyt susi ammuttiin Lieksassa – koiralle vakavia vammoja

Ampuminen tapahtui luvallisen karhunmetsästyksen yhteydessä. Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan, ja metsästäjää epäillään tässä vaiheessa törkeästä metsästysrikoksesta.

Turun Ruissalossa alkaa hirvieläinjahti tammien suojelemiseksi

Nuorien tammien kasvu häiriintyy kauriiden laidunnuksen ja sarvien hankaamisen vuoksi.

Suomen susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena – näin kertoo suden suojelua pohtineen hankkeen väliraportti

Hankkeessa selvitetään viitearvoa populaatiokoosta, jolla suotuisa suojelutaso olisi turvattu Suomessa pitkällä aikavälillä. Mallinnustyökalun kehittäminen on yhä kesken, joten nyt julkaistava väliraportti ei vielä kerro odotettua viitearvoa.

Aleksi Lumpeen kolumni: Kuka enää uskaltaa osallistua susikeskusteluun?

Totesin, että juuri pelon takia susikeskustelu on jumissa.

Peurajahti alkoi tänään – keinovalo ja yötähtäin käyttöön poikkeusluvalla

Peurajahti jatkuu helmikuun puoliväliin saakka, hirvenmetsästys jatkuu tammikuun puoliväliin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle