Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päättömät oliot ja sukuelinten raateluhampaat pelottivat keskiajalla – hirviöt loivat pohjaa nykyajan rasismille, uusi kirja kertoo

Hirviöiden pelko loi pohjaa ennakkoluuloisille ja rasistisille ajatuksille, jotka elävät yhä tämän päivän yhteiskunnassa, kertoo Keskiajan Hirviöt -teos.

Ayahuasca voi viedä käyttäjänsä taivaaseen tai helvettiin – rituaalihuumeesta tehtiin kirja, joka perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin

Samuli "Doc" Arkon Sielunköynnös – henkimatkoja unohdettuun tietoisuuteen on ensimmäinen kotimainen ayahuascasta kertova tietokirja.

Leena Vilkan kolumni: Jumala näyttäytyy luonnossa

Jos voisin valita, haluaisin kuolla metsään, nukahtaa suuren kuusen alimpien oksien suojaan, maatua siinä maaksi, yhteensulautua luonnon kanssa, kirjoittaa ympäristöfilosofi Leena Vilkka.

Laura Hallamaan kolumni: Pelko hihhulileimasta estää puhumasta uskonasioista ääneen, ja siksi suomalainen on jumissa hengellisyytensä kanssa

Hengellisyyden avulla voi ymmärtää itseä ja muita, mutta silti siitä puhuminen vaivaannuttaa, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa. Tämän kolumnin voi myös kuunnella äänikolumnina.

Mikä yhdistää Gladiator-elokuvaa, Dead Can Dancea ja bulgarialaiskuoroa? Lisa Gerrard, jonka ääni ei ole tästä maailmasta

Yle tapasi hämmentävä-äänisen Lisa Gerrardin Helsingissä, jossa hän konsertoi yhdessä The Mystery of the Bulgarian Voices -kuoron kanssa.

Helsinki pastor suspended over €100K embezzlement conviction

The so-called "heavy metal pastor" received a three-month suspension after using 100,000 euros of church funds.

Itse asiassa kuultuna: Esko Valtaoja – Mitä tieteen popularisoija miettii maailmanlopusta?

Professori Esko Valtaoja on tunnettu tieteen popularisoija.

Dokumenttiprojekti: Pohjolan enkeli

Lähes jokainen tuntee maalauksen Haavoittunut enkeli.

Ortodoksit hylkäsivät papin avioeron takia – vaihtoi kirkkoa ja ryhtyi auttamaan kuolevia

Lapsuudessa koettu kehosta irtautumisen kokemus määritteli Teuvo Partasen tulevaisuuden – hänestä tuli sielunhoitaja. Ortodoksipappi menetti työnsä, koulutuksensa ja yhteisönsä avioeron vuoksi.

Rysky Riiheläisen kolumni: Mistä haetaan turvaa Tukholman jälkeen?

Turvallisuudentunne on järkkynyt. Paljon lähempänä Suomea iskua ei olisi voinut tehdä, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.

Sielunhoidon asiantuntija eutanasiasta: Kirkolla ei ole vielä virallista kantaa – ja se on hyvä

On kysyttävä itseltään, voinko ottaa vastuun siitä, että tapan toisen ihmisen, Virpi Sipola kirkkohallituksesta pohtii.

Intialaisyritys lähetti Trumpille tuhansia teepusseja sielun puhdistamiseksi

Teeyritys haluaa viestiä, että vihreä tee auttaisi Donald Trumpia viisastumaan.

"Ei niin tyhmää ideaa, etteikö sitä olisi tehty" – Takavuosina Kemissä uskallettiin hullutella

Kemissä elettiin 1990-luvulla erikoisten tapahtumien ja näyttelyiden kulta-aikaa. Puhelu Kylähullukonttorista herätti taatusti huomiota linjan toisessa päässä.

Dokumenttiprojekti: Ruokaa ja ystäviä

Bulgarialaisen kylän asukkaat kokoontuvat ruoan äärelle.

Sanna Ukkola: Ennustajat huiputtavat mummoja tv-kanavien luvalla

Soitin tv-ennustajille Jaakko-veljeni avioliitosta. Yhden mukaan liitto hajoaa vaimon irtosuhteeseen, toisen mukaan liitto on vahvalla pohjalla. Ainoa ongelma on, että minulla ei ole veljeä.

Cold and bright: Yle audience ice photos

Many people in Finland may have wanted nothing more than to bundle up and stay indoors during the recent cold snaps of temperatures under -25 degrees Celsius. But those intrepid souls who ventured outdoors with their cameras now offer us a look at how beautiful frost and ice can be.

Sananen – Miesflunssa

Tauteja on maailma täynnä. Mutta pahin niistä on miesflunssa. Se vie elämänilon ja tulevaisuudenuskon voimalla, jonka harva nainen tajuaa. Se raastaa sielua syvyydellä, josta kertovat vain punaiset juovat nenäliinan katköissä.

"Törkytaidetta" Mikkelin taidemuseossa – "Tekisi mieli aina karkuun lähteä, kun näitä teoksia tuo esille"

Mikkelin taidemuseossa aukeaa perjantaina Arte Povera -näyttely, joka esittelee kuvataitelija Jussi Tukiaisen taidetta retrospektiivisesti. Esillä on 97 teosta, joista suuren osan taitelija on työstänyt erilaisista kierrätysmateriaaleista omistamassaan rapistuvassa kyläkoulussa.

Pohjoisen sielu halusi takaisin Kuusamoon

Kuusamon uusi kaupunginjohtaja Jouko Manninen suuntaa mielellään metsään ja järvelle.

Sananen – Kaikelle on paikkansa

Uusissa energiatehokkaissa taloissa pystyy soittamaan puhelimella vain ikkunan raosta. Tämä on odotettua paluuta vanhaan ja hyvään. Kaikelle on paikkansa. Niin kuin taulullakin on kehikkonsa.

Brasilialaiset intiaanit saattelivat 1960-luvulla otetut verinäytteet juhlavasti hautaan

Yhdysvaltalaiset tutkijat eivät kertoneet, ettei näytteitä tuhottaisi. Yanomami-intiaaneille se on vakava asia, jonka takia kuolleiden sielut eivät pääse lähtemään tuonpuoleiseen.

SDP:llä ja kokoomuksella tiukka kisa kakkossijasta – epävarmoja äänestäjiä paljon

Puolueiden kannattaa nyt terävöittää sanomaansa epävarmojen sielujen houkuttelemiseksi. Yle Uutisten uusin kannatuskysely paljastaa epävarmojen äänestäjien määrän olevan poikkeuksellisen korkea.

"Suomi on vuonna 1917 Venäjältä pudonnut palanen tervettä järkeä"

Suomalainen sisu ja venäläinen sielu kohtaavat järjen tasolla, sanoo kulttuurien välisiä eroja pohtinut pietarilainen kielitieteilijä. Kulttuurien törmäykset voi välttää parhaiten opettelemalla naapurin kieltä.

Ailu Valle räppää uudella levyllään ruumiin filosofiasta – Kuuntele kappaleet ennakkoon Yle Sápmin Sokerishokissa!

Saamelainen rap-artisti Ailu Valle julkaisee toisen pitkäsoittonsa. Ensimmäisen albumin yhteiskuntakriittisyydestä poiketen Valle käsittelee nyt ihmistä sisältä päin. Ensimmäiselle levylleen sitä niin sanotusti tyhjentää koko pankin, jonka jälkeen on pakko mennä itseensä, Ailu Valle naurahtaa.

TPS-lupaus loisti nuorten MM-kisoissa - ”Sielua ja sydäntä vaikka muille jakaa”

Mikko Rantanen nosti huimasti NHL-osakkeitaan meneillään olevissa nuorten MM-kisoissa. Nuori turkulainen sai valmentajan varauksettomat kehut.

Yle Uutiset Indonesiassa: Ilon ja surun kohtauspaikka

Ylen toimittaja Teemu Juhola ja kuvaaja Ivar Heinmaa ovat Indonesian Acehissa. He raportoivat matkablogissa tsunamista selviytymisestä, rauhansopimuksen toteutumisesta ja acehilaisten arjesta.

Näyttävän paluun tehnyt Pirkka-Pekka Petelius: Olen oppinut sanomaan kyllä

Pirkka-Pekka Petelius elää näyttelijänurallaan hektistä aikaa ja on löytänyt ammattinsa uudelleen kuluvana vuotena. Pitkään enimmäkseen tuottajatehtävissä viihtyneellä Peteliuksella on ollut kiireinen vuosi kameran edessä, kalenteri on täyttynyt rikossarjasta lastensarjaan.

Näkökulma: Päättäjä, anna rahani takaisin

Koulu ei säästösyystä saa palkata sijaista sairastuneen opettajan tilalle kuin vasta kolmen päivän kuluttua. Se on säästämistä väärästä paikasta, kirjoittaa Yle Hämeen toimittaja Heidi Kononen ja kehoittaa kunnanvaltuutettuja tekemään yllätysvierailuja kouluille.

Sananen - Pidennän työviikkoani minuutilla

Työajan pidentäminen on yhtä tarpeellista kuin ihmisen pidentäminen. Työajan paksuntaminen, henkisesti, olisi paljon hyödyllisempää.

Miten niin Vantaan huippulöydöt esittävät sikiöitä - video

Arkeologi Jan Fast opastaa, miten savimöykyn voi tunnistaa kaikille nisäkkäille yhteiseksi sikiön vaiheeksi.

Mandealaiset saivat joukkokasteen Pyhäjärvessä – video

Mandealaisuus on yksijumalainen uskonto, jota harjoitetaan pääasiassa eteläisessä Irakissa. Suomessa mandealaisia on noin 100 perhettä. Valkoisiin kaapuihin pukeutuneet kastettavat ihmetyttivät Valasrannan hiekkarannalla.

"Valtava työmäärä, että löydetään se yksi ihminen"

Harva jaksaa tai haluaa kuunnella, mitä Jehovan todistajilla on sanottavanaan. Silti yhden pelastetun sielun eteen saatetaan tehdä töitä jopa viisi tuhatta tuntia.

Satumaa soi Somerolla 24 tuntia – 60-vuotiaan kansallistangon tenho ei himmene

Unto Monosen rakastettu Satumaa-tango esitettiin ensi kerran Somerniemen työväentalolla vuonna 1954. Kansallistangomme 60-vuotisjuhlan kunniaksi Somerolla ollaan satumaisissa tunnelmissa vuorokauden ajan. Satumaata kuullaan eri tavoin, niin latinaksi laulettuna kuin sahalla soitettuna. Satumaan teksti ja laskeva mollimelodia osuvat suomalaiseen sieluun yhä.

Aulikki Oksanen: ”Laulu Sinua, sinua rakastan on syntynyt omasta sielunmaisemasta”

Kirjailija ja runoilija Aulikki Oksaselle rakkaus on ikuinen aihe ja siitä hän on kirjoittanut jo vuosikymmenten ajan. Pian 70 vuotta täyttävältä monipuoliselta taiteilijalta ilmestyy uusi runoteos ja hän on Kajaanin runoviikon nimikkorunoilija.

Moottorivanhus jyrähti käyntiin Jyllinkosken sähkölaitosmuseolla

Jyllinkosken sähkölaitosmuseolla Kurikassa on paiskittu kaksi vuotta töitä, jotta museon sielu, vanha laivadieselmoottori, heräisi henkiin. Torstaina 22. toukokuuta kolme masinistia sai urakkansa päätökseen: kone käy vuosikymmenien jälkeen. Sähkölaitosmuseo moottoreineen on osa laajaa sähköpuistoa, joka kiinnostaa jo nyt turisteja, vaikka aluetta vasta rakennetaan matkailukohteeksi.

Suomalainen valokuvaaja tallentaa Syyrian pakolaisten ahdinkoa

Valokuvaaja Esa Ylijääskö tallentaa pakolaisten elämää valokuviin Istanbulin ränsistyneissä kortteleissa. Turkkiin sotaa paenneista noin miljoonasta syyrialaisesta osa elää kurjissa oloissa.

Italia myy "maailman kummitelluimman saaren" loistohotelliksi

Poveglian saarta on kuvattu maailman kummitelluimmaksi paikaksi. Aikoinaan se oli eristetty ruttoa sairastaville ja myöhemmin saarella oli pahamaineinen mielisairaala. Nyt saarta kaupitellaan hotellikäyttöön.

Lallukka palasi kilpaladulle - "Treenaaminen on pitänyt järjen kasassa"

Juha Lallukka palasi kilpaladuille kolmen vuoden tauon jälkeen. Lallukka myönsi hiihdon olleen hänelle eräänlaista sielunhoitoa.

Sattuma ajoi professorin aaveiden pariin

Keskiaikaisilla kummituskertomuksilla ja nykyihmisten tuntemilla aave- ja haamutarinoilla on yhteistä ainakin se, että niissä seikkailevat kuolleet ja tapahtumat sijoittuvat öiseen aikaan.

Näkökulma: Talvi on kansaa repivä uskonasia

Käännytystyö talvisuhtautumisessa on jokaisessa kahvipöydässä ja käytäväkeskustelussa voimallisempaa kuin Hämpillä luonnonsuojelijoilla ja uskonlahkoilla yhteensä, pohtii toimittaja Mari Siltanen.

Tällainen on epävirallinen Sotshi - lähde amatöörioppaiden matkaan

Amatöörioppaat Arto ja Jouko, Arto Teronen ja Jouko Vuolle jatkavat jo Ateenassa vuonna 2004 alkanutta traditiota esitellä kisakaupunkia ei niin viralliseen tapaan.

Kirkkoherra: Miksi piispa älähti perheneuvonnasta vasta nyt?

Rauman kirkkoherra Seppo Sattilainen ihmettelee perheneuvonnan maksullisuudesta noussutta kohua. Hän ei ymmärrä, miksi piispa puuttui asiaan nyt, vaikka Porissa neuvonta on ollut maksullista jo pitkään.

Kalevalaisessa seimessä Karjalan kuningas korvaa Jeesus-lapsen

Kalevalan loppuruno kertoo Marjatasta, joka paimenessa olleessan löytää puolukan ja tulee raskaaksi. Tämän seurauksena syntyy metsässä poikalapsi, Karjalan kuningas. Liisa Tikan käsissä tapahtuma on huovuttunut jouluseimeksi.

Ekoteologi: Pyhyys on metsässä

Kontiolahtelainen pappi, teologian tohtori Pauliina Kainulainen löytää pyhyyttä yhtä lailla kirkosta kuin metsästä. 'Metsän teologia' - teoksen kirjoittajan mielestä yhteys metsään hoitaa suomalaisen sielua. Hän toivoo kulutusriippuvuuden vastapainoksi kohtuuden kulttuuria - myös metsänhoidossa.

Sairaanhoidon kehitys muuttanut myös sairaalasielunhoitoa

Sairaalasielunhoidon 50-vuotisjuhlaa vietetään torstaina Seinäjoella. Kynnys papin puheille on edelleen liian korkea, sanoo johtava sairaalapastori. Sairaalapapin kanssa saa kuitenkin keskustella kaikesta.

"Helvetti on viihde- ja toimintatarinoiden aarrearkku"

Langennut Saatana putosi taivaasta maapallolle ja porautui maan ytimeen muodostaen sinne kartionmuotoisen helvetinkuilun, kuvaa Dante helvetin syntymää. Tietokirjailija Kari Kuula arvelee, että tuskin kukaan tuohon uskoi, kyse oli enemmänkin viihteestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle