Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Veikkauksen avustusten leikkaaminen näkyisi heti esimerkiksi lapsiperheiden arjessa – Järjestöjohtaja: "Hätä on nyt suuri"

Valtiovarainministeriön budjettiesitys uhkaa leikata järjestöjen Veikkaus-voitoista saamia avustuksia sadoilla miljoonilla euroilla.

Heikki Hiilamon kolumni: Työttömyysturvan aktiivimalli oli Suomen perustulokokeilun kannalta tuhoisa

Ihmisten työllistymistä tulee edistää yhdistämällä tuet vähemmän keppejä sisältävien tulonsiirtojen kanssa, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

PT: Talouden äkkipysähdys saattaa rajoittua kuluvaan kevääseen

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennusteen lähtökohtana toimii oletus syvästä, mutta kestoltaan lyhyestä talouden sukelluksesta.

Postin sopu on laiha lohtu Petteri Goltzille, joka tekee kahta työtä, koska lehtiä jakamalla ei tule toimeen: “Ei ihmisarvoista elämää”

Postin varhaisjakelijat on unohdettu täysin, sanoo Goltz, jonka työolot romahtivat jo vuonna 2017.

Pitääkö Suomen varautua tukemaan muita euromaita? Ylen kyselyssä yhteinen eurobudjetti saa kannatusta ekonomisteilta – "Suomikin voi tarvita tukea"

Euroalueen yhteinen finanssipolitiikka saa vankan kannatuksen talouden asiantuntijoilta. Suomen hallitus taas pelkää yhteisen budjetin johtavan tulonsiirtoihin euroalueen jäsenmaiden välillä. Voit lukea vain jutun alun ja pääset perille siitä, mistä on kyse.

Keskustele tässä asumistuesta!

Asumistuki paisuu

Study: Families with children struggle more to make ends meet

Families with children receive less in social benefits than other segments of the population.

Paineet euroalueen yhteisvastuun lisäämiseksi kasvavat, pysyykö Suomi kannoissaan?

Euroopan vakausmekanismin pääjohtaja Klaus Regling vetosi Suomen-vierailullaan, että euromaat syventäisivät yhteistyötään.

Keskustele tuloeroista!

Tuloerot Suomessa

Analyysi: Voiko rahat vappusatasiin niistää isommista eläkkeistä? Hallitusohjelman kirjaus saa kolmikannalta täystyrmäyksen

Rahan siirtäminen rikkailta köyhille työeläkejärjestelmän sisällä olisi iso periaattellinen muutos, joka tuskin voi toteutua hallitusohjelman mukaisesti, kirjoittaa Talous ja arki -toimituksen päällikkö Teijo Valtanen.

Suomeen ehdotetaan jättimäistä veroremonttia: Palkasta enemmän käteen, saastuttaminen kallistuisi – samalla syntyisi valtavasti työpaikkoja

Palkkojen ja eläkkeiden verotusta pitäisi laskea selvästi ja päästöverotusta kiristää tuntuvasti, sanoo Sitra.

Keskituloisten perheiden verotus Suomessa kireimpiä OECD-maiden joukossa

Suomessa keskituloisen perheen veroaste oli 37,1 prosenttia.

Jari Ehrnroothin kolumni: Tulontasaus on harhakuvaa, joten on palattava sivistyksen, työn ja vaurastumisen arvoihin

Vaaleihin rynnivät puolueet kannattavat kaikki jonkinlaista tulontasauspolitiikkaa. Se on johtanut sosiaalihuoltovaltion nousuun ja sivistysvaltion laskuun, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Törkeitä kirjanpitorikoksia ja liiketoimintakiellon rikkomista – Poliisi epäilee Vantaan tytäryhtiöiden vastuuhenkilöitä rikoksista

Poliisi epäilee, että useat Kehäyhtiöiden toiminnassa mukana olleet vastuuhenkilöt ovat syyllistyneet muun muassa törkeisiin kirjanpitorikoksiin sekä liiketoimintakiellon rikkomisiin.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Markkinataloudella on myös pimeä puoli

Markkinatalous on tämän päivän iskusana. Mutta markkinatalous ei tule toimeen ilman julkista sektoria. Vakavin markkinatalouden aiheuttama uhka on elinympäristömme romahtaminen rajattoman saastuttamisen ja kulutuksen seurauksena, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

180 astetta: "Hullua, että kaivetaan uusia veroja eläkkeiden maksamiseen"

Kirjassaan eläkejärjestelmää ruotinut Jari Hanska perää tolkkua Antti Rinteen lupaamien eläkekorotuksien suuruudelle. Rinteen ehdotus 100 euron kertakorotuksesta eläkkeisiin on Hanskan mukaan tulonsiirto eläkeläisille nuorilta työssäolevilta sukupolvilta.

Maahanmuutto pelasti täpärästi Suomen väestönkasvun: Työmarkkinoiden kilpailussa jotkut häviävät – ja toiset hyötyvät

Maahanmuutosta puhutaan usein ratkaisuna työvoimapulaan ja talouskasvuun, mutta aivan niin yksinkertainen asia ei ole. Paljon riippuu siitä, minkälaisia maahanmuuttajia Suomeen tulee.

Suomi ja 7 muuta EU-maata laittavat kapuloita komission ja Ranskan rattaisiin: Ei tulonsiirtoja EU-maiden välille, enemmän vastuuta jäsenmaille

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan kahdeksan maan tiistaiaamuna julkaisema yhteislinjaus on vahva viesti pieniltä pohjoisen mailta sekä Brysseliin että Saksalle ja Ranskalle euroalueen kehittämiseen.

Heikki Hiilamo tuloerojen kasvusta: "Vahvassa asemassa olevat pystyvät entistä paremmin valvomaan omia etujaan"

Yle kertoi perjantaiaamuna tuloerojen olevan lähdössä kasvuun. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo toivoo Suomeen ennakkoluulotonta keskustelua verotuksesta.

Kysely: Perustulon kannatus ja vastustus on yhtä suurta

Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämän kyselyn mukaan niin sanottua laajaa perustuloa vastustetaan ja kannatetaan yhtä paljon.

Komissio väläyttää euroalueen yhteisiä velkakirjoja ja investointien yhteisrahoitusta

Ideat ovat osa euron tulevaisuutta pohtivaa asiakirjaa. Suomen hallituksen ohjelma torjuu velkojen yhteisvastuun laajentamisen.

Esitys: Raju muutos hankalasti työllistyvien tukeen

Työryhmän esitys tarkoittaa pitkään työmarkkinatukea saaneen "työvelvoitetta" sosiaalityöntekijän ohjastamana.

THL: Tenth of families with children considered poor

New statistics show that poverty has risen in recent years, especially among families with two guardians and very young children. Mothers are more likely to face financial straits than fathers, and having a degree is no guarantee against hardship.

Oletko yhteiskunnan kermankuorija vai laskunmaksaja – Hae vastaus Ylen Vastinetta veroille? -palvelusta

Suomalainen kotitalous saa yhteiskunnalta enemmän etuja ja palveluita kuin maksaa veroja. Eri ryhmien välillä on kuitenkin suuret erot.

Kolumni: Hyvitysvaltion syy ja seuraus

Yhteiskuntaan on luotu vapaamatkustamisen mahdollisuus, ja se on vielä saatu näyttämään hyveeltä, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

"Palkkojen lasku lisää työllisyyttä" – A2 Palkkaerot-ilta etsii keinoja synnyttää palkkatöitä

Saako useampi töitä, jos alimmat palkkatasot laskevat? Vai lisääkö se työtä tekevien köyhyyttä?

Sosiaalialan asiantuntijat kiittelevät EK:n päivähoitoehdotusta – rahoituksesta erimielisyyttä

Sosiaalialan asiantuntijat toivottavat tervetulleeksi EK:n ehdotuksen alentaa päivähoitomaksuja. Alennuksen yhdistäminen asumistuen heikentämiseen ei saa ymmärrystä. Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas muistuttaa, että 900 000 suomalaista elää köyhyydessä tai köyhyysriskissä.

Näkökulma: Pientä elvytystä

Kansalaisten kukkarot tuntuvat olevan samassa tilassa kuin Suomen talous, ei kummempaa eurojen liikehdintää, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Vaihtotase oli koko alkuvuoden lievästi alijäämäinen

Vienti vuodentakaiseen verrattuna on ollut laskussa jo yhdeksän perättäistä kuukautta.

Kuluttajien jako kahteen – pienituloisimmat leikkaavat kulutustaan entisestään

Talouden piristyvistä merkeistä huolimatta suomalaiset vähentävät kulutustaan enemmän kuin vuosiin. Yle uutisten teettämän kyselyn mukaan hyvä- ja pienituloisten välinen kuilu kasvaa, kun erityisesti pienituloisimmat vähentävät kulutustaan.

Tilastokeskus selvitti: Kotitalouksille palautuu enemmän veroeuroja kuin vouti vie

Suomalaisten veronmaksajien julkisen talouden maksuja ja saamisia laskettaessa jäävät kotitaloudet keskimäärin voiton puolelle, Tilastokeskuksen lehdessä kirjoitetaan.

Vaihtotase oli tammikuussa täpärästi alijäämäinen

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan koko viime vuoden vaihtotase oli lievästi ylijäämäinen. Vuosina 2011–2014 vaihtotase jäi selvästi pakkaselle.

Vero-chatin asiantuntijat: Oikeaa kokonaisveroastetta ei ole olemassakaan

Verotuksen oikeudenmukaisuus on sitä, että verot peritään maksukyvyn mukaan ja samassa asemassa olevilta samalla lailla. Näin vaikutetaan tulonjakoon sekä maksetaan yhteiskunnan kannalta elintärkeitä hyödykkeitä.

Huippuyliopistojen tutkimus: Sosiaaliturva ei heikennä työhaluja

Kahden yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet rahallisen sosiaaliturvan vaikutuksia työhön. Tutkijat eivät löytäneet todisteita siitä, että sosiaaliturva vähentäisi työntekoa tai työhaluja.

Kelan kysely: Lähes 70 prosenttia suomalaisista kannattaa perustuloa

Suomalaisten kanta perustuloon ei ole juuri muuttunut reilussa vuosikymmenessä.

THL: Tupakointi maksaa yhteiskunnalle 1,5 miljardia

Tupakointi aiheutti arviolta yli 700 uutta työkyvyttömyyseläkejaksoa, yli 800 000 sairauslomapäivää ja noin 4 300–4 500 kuolemaa. Tupakoinnista aiheutuvat sairaanhoitokulut ovat suuremmat kuin esimerkiksi alkoholiin liittyvät.

SDP:n kansanedustaja myöntää: "Puolueen tavoitteet eivät ole kirkastuneet meille eikä kansalle"

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Anneli Kiljunen uskoo, että kansa haluaisi SDP:ltä selkeän vastauksen siitä, miten esimerkiksi työllistyminen hoidetaan. Nyt SDP:n tavoitteet eivät Kiljusen mukaan ole kirkastunut edes sdp:läisille.

Varman Risto Murto: Euro vaatii onnistuakseen tulonsiirtounionin

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtajan Risto Murron mukaan euroalueen yhdentymistä olisi syvennettävä selvästi, jotta valuuttaunioni onnistuisi. Kreikka tulee aina olemaan tuen tarpeessa, ja se on vain hyväksyttävä, Murto toteaa.

Professori budjettiesityksestä: Hallitus jatkaa tuloksetonta politiikkaa

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta arvostelee valtiovarainministeriön eilen julkaiseman budjettiesityksen leikkauksia.

Lännen Media: Raportti varoittaa Suomea "köyhyystaskuista"

Nopeasti kasvava työttömyys ja asuntojen arvonlasku tietyillä alueilla uhkaa muodostaa loukkoja, joissa köyhyys lisääntyy.

"Miksi opiskelija on ainoa eläin, jonka pitäisi tehdä kesällä töitä?" – Ylen lukijat suovat kesätauon kirjapinojen keskelle

Opiskelijakin saa lomailla, jos ei tee sitä yhteiskunnan varoilla. Ylen nettikommentoijat ymmärtävät opiskelijoiden loman tarpeen: opiskelu on opiskelijan työtä. Ei kai ole tarkoitus, että maisterin paperit kourassa on valmis sairaslomalle, ihmettelevät lukijat.

Protestiehdokas nousee Madridin pormestariksi

Eläkkeellä oleva tuomari Manuela Carmena, 71, on nousemassa Madridin johtoon. Vasemmistoliittouma Ahora Madridia edustava Carmena aikoo taistella taloudellista eriarvoisuutta vastaan.

Viisi isoa estettä perustulokokeilun tiellä

Perustulokokeilu on kirjattu hallitusohjelmaan ja ajatukselle löytyy kannatusta myös oppositiosta ja kansan parista. Kaikki siis valmista kaikille vastikkeettomasti tilille kilahtavalle kansalaispalkalle? Ei sinne päinkään. Yle listasi viisi estettä perustulomallin tiellä.

Suomi on hyvä maa vain 80 prosentille kansasta

Hyvinvointivaltion pohja vuotaa, kuvailee professori Juho Saari, yksi maamme eturivin hyvinvointivaltioasiantuntijoista. Vaikka vaikeita aikoja on edessä, hyvinvointivaltio on vielä pelastettavissa.

Professori: Aluepolitiikka rinnastetaan eduskunnassa tuhlaamiseen

Väestötappiomaakunnan kansanedustajien on vedettävä yhtä köyttä saadakseen vietyä alueensa asioita eteenpäin. Politiikan professori ennustaa, että mitä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen joudutaan, sitä enemmän aluepolitiikkaan kohdistuu väitteitä tuhlaamisesta.

Stubb pidensi kokoomuksen leikkaus- ja sopeutuslistaa

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on täsmentänyt puolueensa vaaliohjelman sopeutustavoitteita. Stubb kirjoittaa blogissaan kokoomuksen tavoittelevan julkisen talouden sopeutusta sen suuruisena kuin valtiovarainministeriö pitää tarpeellisena.

Perussuomalaisten euroryhmän vetäjä Kamall: "Eurooppa on kuin hyvin sairas potilas"

Perussuomalaisia edustava euroryhmän brittipuheenjohtaja Syed Kamall sanoo, että eurojärjestelmällä on kaksi vaihtoehtoa: joko antaa kriisimaiden mennä tai jatkaa tulonsiirtoja muun muassa Kreikalle. Kamallin mukaan Kreikalle ei pitäisi enää antaa apupaketteja.

Maahanmuuttajat hillitsevät Lieksan väestökatoa – "Pääosa taloutta hyödyttävää aktiiviväestöä"

Pohjoiskarjalaisen Lieksan kaupungin väestömäärä on vähentynyt jo pitkään rajusti. Tilannetta on kuitenkin korjannut noin 600 maahanmuuttajaa, joiden jälkeläiset kohentavat syntyvyystilastoja. Tällä on merkitystä esimerkiksi valtionosuuksille.

Halla-aho: Suomen kansalaisuus voitava perua ja tulonsiirrot kirjattava kansallisuusryhmittäin

Halla-aho esitti linjauksiaan perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelmaksi kevään eduskuntavaaleissa. Hän itse ei aio lähteä vaaleissa ehdolle.

Elinkeinoelämältä pitkä liuta toiveita seuraavalle hallitukselle

Elinkeinoelämä on yhdistynyt ja laatinut viestin seuraavalle hallituskaudelle – jotta talous pelastuisi kuilun partaalta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle