Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laivoja Oulun satamassa.

Meriliikennekeskus esti alkuvuonna laivojen karilleajon Suomen merialueilla peräti 15 kertaa – uudelle kurssille ohjattiin laivoja muun muassa Oulun ja Kemin edustalla

Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin meriliikenteen ohjauskeskus on estänyt tänä vuonna useita aluksia ajamasta matalikoille. Esimerkiksi Perämerellä uudelle kurssille opastettiin kaksi laivaa.

yleisnäkymä vuosaaren satamasta,kuva otettu näköala parvekkeelta

150-metrisellä rahtialuksella sähkövika Vuosaaren edustalla Helsingissä – alus saatu hinattua satamaan

Alus pyritään hinaamaan Vuosaaren satamaan illan aikana. Vastaavia yksittäisiä onnettomuuksia tapahtuu muutaman kerran vuodessa.

Rahtialus liikkuu merellä. Aluksen kannella on isoja tavaroita.

Suomalaisyritys rakennuttaa Euroopan merille rahtilaivan, joka kulkee ammoniakilla

Ammoniakki vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Ainetta on tarkoitus valmistaa Naantalissa.

Kuvassa on Midas-rahtilaivan miehistö.

Rahtialus oli matkalla Atlantin yli, kun se sai yllättävän avunpyynnön – pelastusoperaatio toi merenkulun turvallisuuspalkinnon Pohjois-Karjalaan

Joensuun Heinävaarassa asuva merikapteeni Timo Väänänen miehistöineen vastaanotti merenkulun turvallisuuspalkinnon Helsingissä. Huomionosoitus tuli Portugalin vesillä tehdystä pelastusoperaatiosta.

Laivojen paluu Saimaan kanavalle voi kestää kauan

Suomi maksaa Venäjälle vuokraa Saimaan kanavasta, mutta ei käytä sitä – laivojen ei uskota palaavan pitkään aikaan

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Venäjän toiminta on tehnyt liikennöinnin kanavalla riskialttiiksi pitkäksi aikaa. Rahtikuljetusten paluu Saimaan kanavalle voi olla vaikeaa ja kestää kauan. 

Waterway laiva Saimaan kanavassa.

Saimaan kanavassa on yhä hiljaista – tilanteen ei odoteta muuttuvan enää tänä vuonna

Finnpilot Pilotagen toimitusjohtaja Kari Kosonen ei usko liikenteen lisääntyvän syksyn tai alkutalven aikana, vaan että Saimaan kanava ehtii mennä kiinni tammikuun loppupuolella.

Waterway laiva Saimaan kanavassa.

Saimaan kanavaan ilmestyi ensimmäinen rahtilaiva sodan alkamisen jälkeen – laiva ylitti Suomen rajan alkuillasta

Saimaan kanavaan ajoi rahtilaiva ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. 43 kilometriä pitkä Saimaan kanava kulkee osittain Venäjältä vuokratulla alueella.

Ilmakuvaa Vuosaaren satamasta

Noin 25 000 merenkulkijan wc-vedet hulahtavat päivittäin Itämereen, vaikka jätteiden purkaminen satamissa ei maksaisi varustamoille mitään

Rahtialukset voivat laskea käymälävedet mereen täysin laillisesti. Valtaosa tekee niin, mutta asenteet ovat muuttumassa.

Rauman sataman uutta konttikenttää ja laituria

Rauman satamaan tulleesta liberialaisesta aluksesta löytyi salamatkustaja

Merivartiosto kertoo, että Rauman satamaa tulleesta liberialaisesta aluksesta on löytynyt salamatkustaja. Miehistö oli havainnut "jäniksen" matkalla Tanskasta Suomeen.

satamakentällä satoja kontteja riveissä ja pinoissa. Etualalla satamatrukki nostaa konttia ilmaan

Venäjälle menossa olevat rahtikontit täyttävät pian Euroopan satamia – kukaan ei halua kontteja, joita ei voi toimittaa perille

Varustamot etsivät Itämeren alueelta pitkäaikaista säilytystilaa Venäjän-konteille. Lähiviikkoina Eurooppaan on tulossa Aasiasta valtava määrä Venäjälle tilattua tavaraa, joita ei toimiteta Ukrainan sodan takia perille.

Merivartioston henkilöstöä rahtilaivan edessä.

Rahtialuksen konetilaan piiloutunut salamatkustaja otettiin kiinni Rauman satamassa

Rahtialuksen miehistö oli havainnut salamatkustajan, kun alus oli jo merellä. Salamatkustaja otettiin kiinni Rauman satamassa ja kuljetettiin Turun poliisivankilaan.

Vuorinen Oy:n työntekijä valmiina kiinnittämään säiliöauton letkun rahtilaivaan jäteveden tyhjennystä varten Hamina Kotkan satamassa.

Moni rekka kulkee pian rahtialusten vessajätteillä – varustamot innostuivat heti uudesta kokeilusta

Matkustaja-aluksien käsittelemättömättömien käymälävesien purku mereen kiellettiin viime vuonna. Toistaiseksi rahtialuksille se on edelleen sallittua.

Suuri heroiinilasti löytyi kiinnitettynä rahtilaivan pohjaan Kroatiassa

Kroatian poliisin haaviin jäi yli 200 kiloa heroiinia – lasti oli piilotettu rahtilaivan pohjaan

Kroatian poliisi kertoo, että se on takavarikoinut viime syksynä huumeita yli 17 miljoonan euron edestä.

Finlands lucia 2021 Tilde Polviander och luciakören i Domkyrkan i Helsingfors.

Maanantai 13.12.2021 (radio)

Koronatartunnat. Opiskelijoiden masennus. Rahtilaivat törmäsivät Itämerellä. Lucian päivä. Sääennuste.

Rahtilaiva ankkuroituna Haminan satamassa

Rahtilaivojen käymälöiden jätevedet halutaan Itämeren sijaan hyötykäyttöön – Suomen suurimmassa yleissatamassa kerätystä jätevedestä tehdään nyt biokaasua

Haminan-Kotkan satamassa on ryhdytty puhdistamaan rahtilaivojen jätevesiä ja jalostamaan niistä uusiutuvaa energiaa esimerkiksi rekkojen polttoaineeksi.

Göteborgin edustalla sammutetaan rahtilaivaa

Ruotsissa Göteborgin edustalle ankkuroidulla rahtialuksella syttyi tulipalo lauantaina – sammutustyöt jatkuvat jo toista päivää

Viranomaisten mukaan aluksella on 17 miehistön jäsentä. Miehistön on kerrottu olevan turvassa.

Rahtilaiva seilaa merellä, kyljessä nimi Kumpula.

Koillisväylän ajojäät ovat pysäyttäneet useita rahtilaivoja – murtaja-apua odotti myös suomalainen rahtilaiva M/S Kumpula

Aasian ja Euroopan väliä purjehditaan Pohjoista meritietä eli Koillisväylää pitkin yhä myöhempään syksyllä. Suomalainen rahtialus on parhaillaan palaamassa Kiinasta venäläisen atomijäänmurtajan avustamana.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Sunnuntai 7.11.2021 (radio)

Rahtilaivalla syttyi tulipalo Suomenlahdella. Rovaniemellä oli maanjäristys. Poliisi tutkii Houstonin musiikkifestivaalia. Juna suistui raiteilta Ruotsissa.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Fire aboard ship carrying flammable liquids on Gulf of Finland

According to the Helsinki Maritime Rescue Centre, the ship's crew extinguished the fire and the cargo was not in danger. As of Sunday evening, the MSC Shannon was still south of Raseborg.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Palavia nesteitä kuljettaneella rahtialuksella tulipalo Suomenlahdella – miehistö sai palon hallintaan

Meripelastushelikopteri teki tarkastuslennon sekä kaksi vartiolaivaa varautuivat aluksen hinaukseen. Helsingin Meripelastuslohkokeskuksen mukaan lasti ei ollut vaarassa ja aluksen miehistö sai palon hallintaan omin toimenpitein.

Rahtialus RMS Saimaa matkalla Saimaan kanavalla

Venäjän puukuljetusten Saimaan kanavassa piti päättyä marraskuussa – silti siellä seisoo tälläkin hetkellä venäläinen rahtilaiva puulastin kera

Venäjällä voimaan tullut uusi asetus määrittelee Venäjän puolella olevat puutavaran rajanylityspisteet. Saimaan kanavaa hoitava Venäjän tullipiste ei ole listalla.

Katso satelliittikuvista, miten erakkovaltioon keplotellaan salaa apua Kiinasta

Salainen apu pitää maailman suljetuimman valtion pystyssä – katso satelliittikuvista, miten Kiina ujuttaa Pohjois-Koreaan ruokaa ja tavaraa

Pohjoiskorealaisia uhkaa nälänhätä surkean sadon ja ulkomaankaupan romahduksen takia. Kiina on rientänyt apuun, mutta vaatii Pohjois-Koreaa lopettamaan ydinaseilla uhittelun.

Finnlinesin uusi rahtialus on rakenteilla Kiinassa.

Suuren rahtialuksen rakentaminen alkoi Kiinassa – laiva tulee Naantalin ja Kapellskärin välille

Rahti on keskeinen osa Finnlinesin liiketoimintaa. Kuljettajille, jotka ovat Suomi–Ruotsi -linjan vakioasiakkaita,  on varattu oma Driver’s Lounge, sauna ja pesutupa.

Läheltä

Varkaudessa torstaiaamuna karille ajanut tukkiproomu oli uppoamisvaarassa

Tukkilastissa olevaan proomuun tuli vuoto. Proomu saatiin irti kiveltä aamupäivällä kahden hinaajan avustamana.

Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar.

Israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys kiristää Lähi-idän herkkää tilannetta entisestään – asiantuntijan mukaan Iran ja Israel käyvät varjosotaa

Tankkerialuksiin kohdistuneet droonihyökkäykset ovat osa Israelin ja Iranin välistä varjosotaa. Myös länsimailla on intressinsä Lähi-idässä, koska Iranin toiminta vaikuttaa sekä Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen kansalaisiin että Lähi-idän tilanteeseen.

Jebel Alin satama Dubaissa.

Dubain satamassa tapahtui voimakas räjähdys tuleen syttyneessä konttialuksessa – henkilövahingoilta vältyttiin

Viranomaisten mukaan räjähdyksen aiheuttanut tulipalo on saatu hallintaan eikä henkilövahinkoja ole tiedossa. Jebel Alin sataman toiminta pyritään palauttamaan normaaliksi mahdollisimman pian.

Ruoppaaja ulkomerellä.

Meriväylä Vuosaaren satamaan on pian kaksi metriä syvempi – ruoppaus tuo Helsinkiin entistä painavampia aluksia ja 160 000 siikaa

Vuosaaresta siirretään viiden eduskuntatalon verran merenpohjaa toiselle puolelle Helsinkiä, kun satamaan johtavaa väylää syvennetään. Aurinkoinen sää on vauhdittanut urakkaa, joka alittaa budjettinsa 10 miljoonalla eurolla.

Sri Lankan edustalla oleva rahtialus X-Pearl on uppoamassa

Muovi- ja kemikaalilastissa oleva rahtialus uppoamassa Sri Lankan edustalla – laaja ympäristötuho uhkaa

X-Press Pearl rahtialuksessa on lähes 1 500 konttia, joissa on muun muassa muovia ja kemikaaleja. Aluksen perä on jo uponnut ja yritykset hinata alus kauemmas rannikolta ovat epäonnistuneet.

Sri Lankan edustalla palaa rahtialus

Muovi- ja typpihappolastissa oleva tankkeri palaa Sri Lankan rannikolla

Laivan pelätään murtuvan, jolloin seurauksena olisi entistä suurempi ympäristövahinko.

Metalliteollisuuden kone

Telatek on toipunut koronanotkahduksesta – tavoittelee sadan työntekijän rekrytointia omille palkkalistoilleen vuoden loppuun mennessä

Taivalkoskella töitä tekee tällä hetkellä lähes sata alan ammattilaista, joista parikymmentä hitsaria on jouduttu palkkaamaan vuokratyövoimana ulkomailta. Lisää töitä hitsareille kuitenkin riittäisi.

Fartyg lägger till i Karleby hamn.

Kokkolan satama tekee taas alusennätyksen – Southern Harmony vie rautaoksidia maailmalle

Kokkolan sataman historian kaikkien aikojen suurin laiva saapuu tiistaina Kokkolaan hakemaan lannoitevalmistaja Yaran tuotteita. Myös viime vuonna satamassa vieraili capesize-luokan alus. Laivan lastaus vie syväsatmassa pari viikkoa.

Vuosaaren satama.

Intialaista virusmuunnosta epäillään löytyneen Vuosaareen Pietarista saapuneelta laivalta – 15 koronatartuntaa, sairastuneet eristyksessä

Vuosaaren satamaan Helsinkiin saapuneella rahtilaivalla epäillään koronatartunnan saaneilla intialaista virusmuunnosta. Altistuneet ovat karanteenissa laivalla eikä tartuntariskiä muuhun väestöön ole kaupungin mukaan syntynyt. 

Poliisit tarkastavat rikkinäistä moottorivenettä.

Bangladeshissa kuoli lähes 30 ihmistä, kun vene törmäsi hiekkaa kuljettaneeseen alukseen

Pelastajat löysivät 26 ihmisen ruumiit vedestä. Venekyyti rikkoi Bangladeshin koronarajoituksia.

Rahtialus RMS Saimaa Nuijamaalla menossa Saimaan kanavalle

Turkulaisten paistinrasvoille löytyi uusi käyttökohde – päätyvät polttoaineeksi Suomen suurimman järven laivoihin

Ensimmäiset vähäpäästöiset rahtialukset voivat aloittaa liikennöinnin Saimaalla vuonna 2024, kun Saimaan kanavan sulkujen pidennys on valmistunut.

Liejutaskurapu

Tutkijat löysivät ennen tuntemattoman "kelluvan saariston", joka tarjoaa vieraslajeille ilmaisen venelipun Suomeen – pinta-ala vastaa pientä kaupunkia

Uusi tutkimus antaa aseita vieraslajien torjumiseen. Niiden aiheuttamat ongelmat ovat viime vuosina pahentuneet.

Etualalla mies ja aasin vetämä kärry, takana valtava rahtialus ja kontteja

Suezin kanavaan juuttuneen rahtilaivan irrottamista on tarkoitus jatkaa – laivan perä liikahti jo eilen

Suezin kanavayhtiön mukaan onnettomuuden pääsyynä ei ollut tuuli vaan mahdollisesti inhimillinen virhe tai tekninen vika.

Hinaaja Protector vesillä

Varkauden syväväylä avataan tällä viikolla

Rahtialusliikenne on alkamassa, kun Saimaan kanava on avattu talvitauon jälkeen.

Jäänmurtaja Otso Kemin väylällä Perämerellä.

Väylävirasto aloittaa pian kilpailutuksen Ajoksen meriväylän ruoppauksesta – työt alkavat kesäkuussa

Ruoppaustyötä tehdään noin 45 kilometriä pitkällä väylällä 25 kohteessa.

Öljyvuodon torjuntatyöt käynnissä Kilpilahden satamassa Porvoossa.

Porvoossa Kilpilahden satamassa tapahtui öljyonnettomuus – öljynkeräystä jatketaan sunnuntaina

Öljypäästön lähde ei ole selvillä, mutta vuoto on rajattu öljyntorjuntapuomein.

Rahtilaiva sataman laiturissa talvella.

Onnettomuustutkintakeskus aloitti varsinaisen tutkinnan Rauman karilleajosta

Yli 200 metrin rahtilaiva ajoi karille Rihtniemen pohjoispuolella.

Rahtilaiva sataman laiturissa talvella.

Karille ajaneessa rahtilaivassa ei enää kallistumaa – varustamoyhtiö selvittää vaurioiden suuruutta

Onnettomuustutkintakeskus on ilmoittanut aloittavansa alustavan tutkinnan karilleajosta.

Rahtilaiva sataman laiturissa talvella.

Onnettomuustutkintakeskus aloittamassa Rauman edustan karilleajon tutkinnan: "Merkittävä mahdollisuus ottaa opiksi"

Rahtilaiva sai pohjakosketuksen Rauman väylällä tiistaina, mutta pääsi omin avuin satamaan.

Luoto Rauman telakan edustalla

Rahtialus sai pohjakosketuksen Rauman väylällä – toinen konehuone on veden alla

Yli 200 metriä pitkä alus pääsi jatkamaan matkaansa Rauman satamaan.

Päivystyksen sisäänkäynti

Laivasta pudonnut mies selvisi hengissä jäisessä meressä lähes tunnin – Lääkäri pitää onnekkaana: "Kyllä siinä ihan takarajoilla mentiin"

Kymsoten ensihoitoon viety mies voi hyvin. Ihmisten kyvyssä säilyä hengissä kylmässä vedessä on suuria eroja.

Kartta.

Puumalassa varhain keskiviikkona karille ajanut rahtialus jatkaa jälleen matkaansa

Alus saatiin omin avuin liikkeelle iltapäivän aikana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle