Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lasten purentavirheiden seulonta laahaa Kokkolassa jäljessä koronan takia

Meneillään olevat oikomishoidot on saatu turvattua, mutta poikkeusaika on heijastunut seuraavaksi uusien seulontojen aloittamiseen.

Hammashoidossa hoitovelkaa erityisesti Helsingissä

Helsingissä on jäänyt koronavirusepidemian vuoksi tältä vuodelta tekemättä noin 100 000 suun terveydenhuollon käyntiä.

Reikä hampaassa? Saatat joutua odottamaan paikkaamista pitkään – koronapandemia ruuhkauttaa hammashuoltoa

Pandemian aikana hammashuollossa hoidetaan pääasiassa vain kipupotilaita ja pieniä lapsia.

Halkiohymy mursi tuoreiden vanhempien arvomaailman – ja opetti jotain terveydenhuollosta: "Olemme parhaissa käsissä"

Suomessa syntyy vuosittain yli 100 halkiolasta. Vanhemmat tutustuvat huuli- ja suulakihalkiolapsensa hoitoon jo ennen hänen syntymäänsä.

Oikomishoito keskitetään Etelä-Karjalassa vain Lappeenrantaan ja Imatralle – jonossa on yhä 1 500 potilasta

Eksote pyytää oikomishoitoa saavien lasten vanhempia huomioimaan sen, että jatkossa oikomishoitoja on saatavissa vain Lappeenrannassa ja Imatralla. Hoitopaikka määräytyy asuinkunnan perusteella.

Aikuiset maksavat oikomishoidoista tuhansia euroja ulkonäkösyistä – suora hammasrivi ei ole välttämättä ikuinen

Uusien oikomismuotojen myötä kynnys hoitojen aloittamiseen on madaltunut. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Erikoislääkäripula jatkuu Eksoten oikomishoidossa – yli tuhat potilasta jonottaa hoitosuunnitelmaa

Eksote keskittää hampaiden oikomishoidon Lappeenrannan ja Imatran hammashoitoloihin.

Yksi Eksoten hammaslääkäreistä keskittyy jatkossa oikomishoidon asiakkaisiin Lappeenrannassa

Eksote on palkannut rekrytointiyrityksen etsimään oikomishoidon erikoislääkäriä.

Väitös: Purentavirheillä yhteys kipuihin ja toimintahäiriöihin – ja kasvojen viehättävyyteen

Miehillä havaittiin enemmän purentavirheitä kuin naisilla, mitä ei ole aiemmin Suomessa raportoitu.

Terästä, akryylia, silikonia – joka kolmannen lapsen hampaita oiotaan, mutta tiedätkö sinä, mitä lapsesi suusta löytyy ja miksi?

Ennen oikomishoito näkyi joka hymyllä. Nykyään kiinteää oikomislaitetta ei tarvita läheskään yhtä usein, sillä purennanohjaimet ja kevyet kojeet hoitavat homman.

Tampereen Suupoli muuttaa pois Coxasta

Muun muassa lasten ja nuorten oikomishoitoihin keskittyvä Tampereen kaupungin Suupoli muuttaa uusiin tiloihin.

Voivatko oikomiskojeet aiheuttaa äännevirheitä?

Miten oikomiskojeet vaikuttavat lapsen puheen kehitykseen?

Pikkupojan "miehekäs" kuorsaaminen voi olla merkki vakavastakin ongelmasta

Vanhempien kannattaa selvittää lapsen kuorsauksen syy, jos se toistuu säännöllisesti, neuvoo lasten hengityshäiriöitä tutkinut erikoishammaslääkäri.

Unenaikaiset hengityshäiriöt voivat haitata myös lasten elämää

Lasten kuorsauksen syyt kannattaa selvittää, sillä unenaikaiset hengityshäiriöt näkyvät elämää haittaavina oireina.

Löytö Pälkäneeltä: edistyksellinen hammaslääkäri haki oikomisoppia Amerikasta jo 100 vuotta sitten

Pohjoismaiden oikomishoidon uranuurtaja Carin Johanson matkasi 1900-luvun alussa Amerikkaan asti oppia saamaan. Pari vuotta sitten löytynyt Johansonin jäämistö todistaa, etteivät ortodontian perusperiaatteet ole sadassa vuodessa merkittävästi muuttuneet.

Kummasteleeko kukaan enää hammasrautoja? – "Kaikilla on tuttavapiirissään joku, jolla on ollut jo oikomishoitoa"

Oikomishoito on varsin yleistä. Kun suun hoito tehdään nuorena, se pystytään tekemään yksinkertaisilla kojeilla, mikä helpottaa ja nopeuttaa hoitoa ja hyvän tuloksen saavuttamista.

Hampaiden narskutus, jännityspäänsärky – purentakisko voi helpottaa elämää

Naksuvatko leukanivelesi, eikö suu aukea kunnolla? Asiantuntijan mukaan alle kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii vaivoista, joihin apu löytyisi purennan korjaamisesta. Yksi apukeino on purentakisko.

Suomalaislääkäri vie oikomishoidon tietotaitoa maailmalle

Vaasan keskussairaalasta eläkkeelle siirtynyt erikoishammaslääkäri Katri Keski-Nisula ei ehdi keinutuolissa lekotella. Hänen tietotaitoaan varhaisiän oikomishoidosta kysytään niin kotimaan hammashoitoloissa kuin kollegojen keskuudessa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Katri Keski-Nisula ryhtyy tarvittaessa oikomaan hampaita jo siinä vaiheessa, kun ensimmäinen pysyvä hammas puhkeaa.

Suun kautta hengittäminen lisää purentavirheitä

Purentavirheiden taustalta löytyy paljon syitä, perinnöllisyys on yksi vahvimpia. Purentaan vaikuttavat silti arjen tavatkin, kuten se, miten nukkuu ja mitä kautta hengittää. Myös huulet, kieli ja jänteet näyttelevät omaa osaansa tässä palapelissä.

Kunnissa oikomishoitoihin liian niukat resurssit

Hampaiden oikomishoitoja tehdään entistä enemmän. Viimeisen viiden vuoden aikana määrät ovat kasvaneet selvästi kunnallisella puolella muun muassa Vaasassa ja Seinäjoella. Samaan aikaan resurssit ovat kuitenkin minimissään. Vaasassa tilanne on äitynyt melko hankalaksi.

Kaikki koululaiset eivät pääse hammashoitoon

Hammashoitoa on jouduttu monissa kouluissa vähentämään säästöjen vuoksi. Tuusulassa Jokelan koulussakaan eivät kaikki vinohampaiset pääse oikomishoitoon, ja hammastarkastuksia on harvennettu.

Mitkä keinot tepsivät, kun lapsi pelkää hammaslääkäriä yli kaiken?

Monista lapsista hammaslääkärissä käynti tuntuu hurjalta. Miten hommasta selvitään?

Maitohampaat ne on mirrilläkin

Kissoilla ja koirilla ja hevosillakin on maitohampaat kuten ihmisilläkin. Omistajan ei siis tarvitse säikähtää, jos lemmikkieläimeltä puuttuu nuorena kulmahammas. Lemmikeille tehdään myös oikomishoitoja.

Yhä useammalla on rautaa suussaan

Nykyään kolmannes lapsista saa oikomishoitoa. Myös aikuiset oikovat hammasrivistöään entistä enemmän. Syyt ovat joko toiminnallisia tai esteettisiä.

Samoilla hampailla yläasteelta vanhainkotiin

Maitohampaat tippuvat pääsääntöisesti ennen yläasteikää, kun rautahampaat puskevat itselleen tilaa. Viisaudenhampaat saattavat puhjeta myöhemmällä iällä, mutta muuten purukaluston muutokset ovat lähinnä kulumista.

Hoitojonoihin pureudutaan tiukemmin

Jyväskylä yrittää purkaa hammashoidon jonojaan tämän vuoden aikana. Kaupungin perusturvalautakunta on joutunut selvittämään aluehallintovirastolle kiireettömän hammashoidon kasvavia jonojaan JYTE:n yhteistoiminta-alueella.

Hammaslääkärit eläköityvät - jonot kasvavat

Hammaslääkäreiden runsas eläköityminen pidentää potilaiden odotusaikoja ympäri Pohjois-Karjalaa. Ongelmaa pahentaa se, että hammaslääkäreitä koulutetaan vähän.

Oulu haluaa keskittää hammashuollon

Oulu kaavailee hammashoitoloiden siirtämistä Kontinkaalle. Keskitetty ratkaisu synnyttäisi hammaslääketieteen osaamisen keskittymän.

Opettajapula hidastaa hammaslääkärikoulutusta

Hammaslääkäripula heijastuu ankarasti uusien hammaslääkärien koulutukseen. Palkat ovat karanneet niin korkeiksi, että yliopiston on mahdoton kilpailla opettajista.

Aikuiset oikovat hampaitaan esteettisemmiksi

Yhä useammat aikuiset haluavat oikaista hampaansa. Hoidon aloittaminen on iso päätös sillä oikominen on melko kallista ja hammasrautojen kanssa pitää elää useimmiten ainakin vuosi.

Oikomishoidoissa huomattavia eroja

Hampaiden oikomishoidot ovat yleistyneet, mutta terveyskeskusten väliset erot herättävät huolta. Suun terveyden huollon asiantuntija Ilpo Pietilän tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan oikomishoidoista liian pieni osa tehdään erikoishammaslääkärin vastaanotolla.

Enonkosken terveyspalvelut kilpailutetaan

Enonkosken perusterveydenhuollon palveluiden tuottaminen kilpailutetaan. Kilpailutus koskee perusterveydenhuollon avo- ja suunterveydenhuollon palvelujen tuottamista.

Lappeenrannan oikomishoitojono purkautuu

Tällä hetkellä hoitoihin kutsutaan tammikuussa jonoon otettuja potilaita. Toiveissa on vuoden loppuun mennessä saatu hoidettua vähintään kaikki maaliskuussa jonoon otetut.

Hampaiden oikomishoidot aloitetaan yhä nuorempana

Oikomishoidossa varhaiset oikomishoitokojeet ja purennanohjaimet ovat syrjäyttäneet perinteiset raudat. Hoidon kannalta olennaista on oikea ajoitus. Tutkimusten mukaan jopa 60 prosentilla suomalaislapsista on jonkinasteinen purentavirhe.

Lappeenranta menettää tehokkaan oikojahammaslääkärin

Hammaslääkäri hoiti neljää potilasta yhtä aikaa neljässä vierekkäisessä huoneessa. Jatkossa oikomishoidot aiotaan ostaa Attendo MedOne Oy:ltä.

Hammaslääkärijonoja ryhdytään purkamaan oikomishoitojen ulkoistamisella

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallitus päätti tänään, että ensi vuoden alusta kuntien oikomispalvelut ostettaan yksityisiltä yrityksiltä.

Kipukokemukset hampaiden oikomishoidosta vaihtelevia

Hampaiden oikomishoito aiheuttaa useimmille potilaille kipua, kertoo Kuopion yliopistossa tarkastettu väitöstutkimus. Kipu on kuitenkin useimmiten lievää ja lyhytkestoista.

Uusi hammasmuoti tuo jättikokoiset hammasraudat

Oikomishoidoissa käytettävät oikomiskojeet eli tuttavallisemmin hammasraudat ovat muuttumassa seurapiirikelpoisiksi. Uusimman trendin mukaan korumaiset, värilliset ja retrotyyliset hammastuet ovat nyt muotitietoisen valinta.

Hampaiden oikomishoidon ammattilaiset kokoontuvat Helsingissä

Kansainvälinen oikomishoidon kongressiin Helsinkiin kokoontuu 1 500 erikoishammaslääkäriä eri puolilta maailmaa. Keskiviikkona alkavassa kongressissa esitellään muun muassa huuli- ja suulakihalkion hoitoa Suomessa.

Nuorta kesäteatteria Billnäsissä

Billnäsin ruukkialueella Raaseporissa esitetään kesäteatteria ensi viikosta lähtien. Myös osa Lohikäärmeen hammasraudat -nimisen näytelmän tapahtumista sijoittuu Billnäsin ruukkiin.

Purennanohjain parantaa lasten purentaa

Pehmeällä teollisesti valmistetulla purennanohjaajalla voidaan korjata samanaikaisesti erilaisia virhepurennan piirteitä. Turussa torstaina tarkastetussa väitöskirjassa tarkastettiin lähes 500 lapsen purenta.

Stressi kuluttaa opiskelijoiden hampaita

Stressi kuluttaa yhä useamman suomalaisen hampaita. Hampaiden yöllinen narskuttelu on lisääntynyt viime vuosien aikana erityisesti opiskelijoilla, kertoo YLEn TV-uutiset.