Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

ssss

KYS aloitti robottiavusteiset tekonivelleikkaukset – robotti herättää kirurgien keskuudessa myös ristiriitoja

Kuopion yliopistollinen sairaala on hankkinut tekonivelleikkauksia varten lähes miljoona euroa maksaneen robotin. Osa kirurgeista pitää hankintaa kyseenalaisena investointina.

Leikkaussali

Etelä-Pohjanmaan hoitovelka kasvoi kesällä – kurottavissa vielä hyvin kiinni

Elokuun viimeisenä päivänä ylittyi 244 potilaan hoitotakuuaika. Määrä ei ole kovin suuri, mutta johtajaylilääkäri huomauttaa, että yksikin on liikaa.

Leikkaussalivälineitä pöydällä Seinäjoen Terveystalossa.

Keski-Suomen Sairaala Novassa potilaita jonottaa kiireettömiin leikkauksiin nyt tuplamäärä kevääseen verrattuna – tilanne on vakava, sanoo johtajaylilääkäri

Kesäsulkujen jäljiltä leikkausjonoja on tavallisesti pystytty purkamaan syksyisin, mutta nyt tilanne on toinen. Etenkin hoitoalan työtaistelu-uhka voi toteutuessaan vaikeuttaa tilannetta pahasti.

Kainuun keskussairaala kesäkuussa 2022.

Korona kasvatti erikoissairaanhoidon jonoja myös Kainuussa – eniten jonoja on silmätautileikkauksiin ja kirurgiaan, keskimääräinen odotusaika on 105 päivää

Kainuun soten mukaan koronavirustilanteen aikana kasvaneita hoitojonoja on pyritty hoitamaan koko ajan omana toimintana ja ostopalveluina.

Oliver Helander kertoi hyviä uutisia viime aikoina keskustelua herättäneestä lähentäjästään.

Oliver Helander ja Tero Pitkämäki leikkaavat huhuilta siivet: Lähentäjävamma ei ole vakava, Ruuskasen pöksyt tarvittaessa apuun

25-vuotiaan keihäslupauksen harjoituskausi on mennyt lähes täydellisesti. Etelä-Afrikassa leirillä tullut lähentäjävamma ei ole aiheuttanut muutoksia kilpailusuunnitelmiin.

Joona Nummelin Töölön sairaalassa sähköpotkulautaonnettomuuden jälkeen.

Sähköpotkulautakolari vei Joona Nummelinin, 24, ajokortin ja työkyvyn ainakin toistaiseksi – skuuttiturmille tulossa oma koodi sairaaloihin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ennakoi sähköpotkulautaonnettomuuksien määrän kasvavan edelleen vuokralautatarjonnan lisääntyessä. Vakavimpien onnettomuuksien kasvu näyttäisi kuitenkin tasaantuneen.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus. Etualalla suojatie ja ajoluiska. Rakennuksen katolla hohtavat illan hämärässä nimet Kanta-Hämeen keskussairaala, Sydänsairaala ja Fimlab

Kanta-Hämeen keskussairaala joutuu siirtämään useita leikkauksia työtaistelutoimien vuoksi

Syynä ei ole pelkästään vuoronvaihto- ja ylityökielto, vaan jatkohoitopaikkojen puute maakunnassa.

Lapinkeskussairaalan etusivua

Suomen Kuvalehti: Lapin sairaanhoitopiirissä sattuu eniten potilasvahinkoja

Yhtenä syynä nähdään huono työilmapiiri ja suuri henkilöstön vaihtuvuus.

En kvinna ligger på en säng medan hon får cellgifter i armen.

Tuija Liimanin sytostaattihoito peruttiin ensin, mutta aika löytyi sittenkin, kun hoitajia määrättiin töihin – HUS huolissaan potilasturvasta

HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat, mutta leikkauksia on siirretty. Oulussa puolestaan kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perumaan.

leikkausvälineitä sairaalassa

Satasairaala siirtää leikkauksia ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ja koronaruuhkan takia

Satakunnan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että noin 20 leikkausta joudutaan siirtämään tiistailta ja keskiviikolta eteenpäin. Syynä on työtaistelun aiheuttama henkilöstöpula yhdistettynä koronaruuhkaan.

Informationstavla utanför ÅUCS.

TYKS siirtää ja peruu suunniteltuja leikkauksia – perusterveydenhuollon ongelmat heijastuvat erikoissairaanhoitoon

TYKSin kuormittunut tilanne johtuu perusterveydenhuollon kriisistä. TYKS ei saa potilailleen jatkohoitopaikkoja perusterveydenhuoltoon.

Ortopedi Matti Sävelä suoritti ensimmäisen robottiavusteisen polven tekonivelleikkauksen Satasairaalan leikkaussalissa 25.8.2021.

Kirurgisten osastojen henkilökunnalla koronatartuntoja – Porin Satasairaala vähentää kiireettömiä leikkauksia

Satasairaalan kirurgisilla osastoillla on todettu henkilökunnalla yksitoista koronatartuntaa ja lisäksi viidellä henkilöllä on lieviä oireita. Henkilökuntapulan vuoksi kiireettömiä leikkauksia joudutaan perumaan, jotta kiireelliset toimenpiteet ja päivystysleikkaukset pystytään tekemään normaalisti.

Isä Vesa Luoma silittää Jaakko-vauvan päätä teho-osastolla.

Vauva elvytykseen, toisen nenämahaletku irtosi hoitajan ruokatauolla – uuden lastensairaalan teho-osasto kriisissä hoitajapulan takia

HUSin johto kiistää vaaratilanteet, mutta myöntää, että kolmasosa teho-osaston paikoista on jouduttu pitämään kiinni hoitajapulan takia.

Anestesiahoitaja Merja Ylönen ja leikkaushoitaja Tuulikki Paananen valmistelevat leikkausta.

Kiireettömiä leikkauksia siirretään sairaala Novassa Jyväskylässä – muun muassa hoitajia, siivoajia ja välinehuoltajia on sairaana

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Juha Palonevan mukaan koronaan liittyviä henkilökunnan poissaoloja on sen verran paljon, että leikkauksia on väliaikaisesti siirrettävä toiseen ajankohtaan.

TAYSin sairaalarakennus Tampereella joulukuussa 2020.

Tays sulki kirurgian koulutuskeskuksen koronaepidemian takia

Keskuksessa harjoitellaan leikkauksia lähes aidossa tilanteessa.

Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.

Tiistai 11.1.2022 (radio)

Koronavirus leviää nopeasti. Korkein oikeus kumosi Johanna Vehkoon tuomion. Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Ihmiselle siirrettiin ensi kertaa sian sydän.

Kirurgi pitää kädessään leikkauksessa käytettävää sian sydäntä.

Sian sydämen siirto ihmiselle on pitkän tutkimuksen tulos – eläimiltä siirretyt elimet voivat yleistyä ihmisen varaosina

Sian sydämen siirto ihmiseen on merkittävä askel kohti uudenlaista hoitoa, mutta suomalaisen elinsiirtokirurgin mukaan sydämen pitää toimia pitkään, jotta siirto kannattaa.

Hapenmittauslaite koronapotilaan sormessa.

Etelä-Pohjanmaa tarvitsee pian pandemiaosaston

Seinäjoen keskussairaalassa harkitaan pandemiaosaston perustamista seuraavan kerran maanantaina. Viikonlopuksi on tehty varajärjestelyjä. Pandeamiaosaston perustaminen siirtää suunniteltuja leikkauksia.

Ulla-Maj Wideroos poseeraa kameralle sateessa.

Käännytys sydänleikkaussalin ovelta vakavoitti Ulla-Maj Wideroosin – selvitimme, paljonko vakavia leikkauksia on siirretty koronan takia

Asiantuntijoiden mukaan sydänleikkauksen siirtyminen voi vaikeuttaa toipumista. Useimpiin syöpäleikkauksiin tehohoidon kuormitus ei sen sijaan vaikuta.

Teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen: Sydänpotilaat sinnittelevät kotosalla koronajonojen takia

Tehohoidon ylilääkäri on huolissaan sairaaloiden koronapaineesta: "Sydänpotilaat joutuvat sinnittelemään kotosalla"

Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut viime viikkoina eikä paikkoja riitä leikkauspotilaille. Sairaanhoitopiirit ovat joutuneet siirtämään muun muassa suuria sydänleikkauksia.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

HUS otti käyttöön Suomessa kehitetyn potilasturvallisuutta parantavan luunleikkausmenetelmän

Kyseessä on uudenlainen luunleikkaukseen tarkoitettu terä, joka on kehitetty Suomessa. Kirurgian alaan kuuluva innovaatio on herättänyt kiinnostusta myös maailmalla. 

Happihoitoa annetaan Meilahden sairaalassa.

Aluehallintovirasto: Ylä-Savon soten lopetettava nukutusta vaativat leikkaukset

Aluehallintovirasto on määrännyt lopettamaan yleisanestesiaa vaativat toimenpiteet vuoden loppuun mennessä.

Näyttelijä Nicke Lignell kuvattuna Sipoossa.

Näyttelijä Nicke Lignell on rooleissaan kirurgi ja kirjailija – yksi rooli on kuitenkin niitä ja kaikkia muita tärkeämpi

Kulttuurivieras Nicke Lignellin päärooli on kaukana parrasvaloista: hän on viiden lapsen isä ja kolmen mofa.

Dialyysin kyltti Seinäjoen keskussairaalan käytävällä.

Elinluovutus voidaan nyt tehdä menehtyneeltä verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen – pilottivaiheessa tehdään munuaisensiirtoja

Useissa maissa on otettu käyttöön elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen eli Donation After Circulatory Determination of Death (DCDD) -toiminta. Nyt DCDD-toiminta on käynnistynyt myös Suomessa.

Forssan sairaalan ensiapu.

Jouko Isolaurista Forssan seudun hykyn johtava lääkäri

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä saa Jouko Isolaurin myötä vahvistusta kliiniseen osaamiseen. Isolauri on myös vatsaontelon elinten sairauksien erikoislääkäri.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen A-studiossa.

HUS doc: Restrictions should have been eased in more controlled manner

The Deputy Physician of the Helsinki and Uusimaa hospital district noted that Finland has still not reached the target of 80 percent vaccination coverage.

Yöelämää Helsingissä ravintola Pataässässä 15. lokakuuta.

Sairaalat täyttyvät, mutta koronatilanne on "liian hyvä" rajoituksille – ylilääkäri pelkää tilanteen kroonistuvan

Päävastuu koronatoimista on nyt paikallisilla viranomaisilla, ei hallituksella. Ravintolarajoituksilla arvioidaan olevan kaikkein suurin merkitys epidemian torjumisessa, mutta juuri ne ovat hallituksen päätösvallassa.

Ranuan eläinpuiston uusi jääkarhu Nord

Jääkarhu Nordin sairastumisen syy selvisi – Ranuan eläinpuisto suree valkoista jättiä

Ranuan eläinpuisto oli konsultoinut jääkarhujen eläinlääkinnällistä neuvonantajaa ennen lauantaista eutanasiapäätöstä.

Sairaalasänkyjä.

Aluehallintovirasto pyytää selvitystä Iisalmen sairaalan leikkaustoiminnasta

Aluehallintovirasto haluaa selvittää, tehdäänkö Iisalmessa sellaisia leikkauksia, jotka pitäisi lain mukaan keskittää Kuopioon.

Potilashuone Varkauden sote-keskuksessa.

Varkauden kaupunki pyrkii turvaamaan leikkaustoimintaa myös ensi vuonna

Kaupunki on neuvotellut sairaanhoitopiirin kanssa erityisestä kumppanuusmallista, joka mahdollistaisi paikallispuuduksessa tapahtuvat leikkaukset.

Varkauden terveyskampus talvisessa maisemassa.

Varkaus yrittää turvata leikkaustoimintaa kumppanuusmallilla KYSin kanssa

Varkauden kaupunki pyrkii siihen, että Varkaudessa voitaisiin tehdä paikallispuudutuksessa tehtäviä leikkauksia.

infuusio, tiputusteline

Jono kiireettömiin leikkauksiin on kasvanut Vaasan sairaanhoitopiirissä

Yli puoli vuotta omaa leikkaustaan jonottaneita on nyt sairaanhoitopiirissä hiukan enemmän kuin keväällä. Toisaalta tilanne on huomattavasti valoisampi kuin vielä vuosi sitten.

infuusio, tiputus

Kiireettömiä leikkauksia jonotetaan aiempaa vähemmän aikaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Koronavuoden kasvattamia kiireettömien leikkausten jonoja on pystytty lyhentämään sairaanhoitopiirissä viime keväästä.

Sairaalakyltti Mehiläinen Länsi-Pohjan parkkipaikan reunalla

Lapin tekonivelleikkausjono on kaksi kertaa pidempi kuin Länsi-Pohjan – hoitotakuu toteutuu koko maakunnassa

Kitarisaleikkaukseen pääsyä pitää odottaa Lapissa noin kuukausi, suonikohjuhoidon odotusaika on parisen kuukautta.

Johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Tays peruu kiireettömiä leikkauksia – hoitajien kuormitusta halutaan keventää

Leikkauksia ja toimenpiteitä siirretään noin 15 viikossa. Tilanne jatkuu arvion mukaan muutamia viikkoja.

Leena Pöysti tietää syyn sairaala- ja poliisisarjojen suosioon: "Elämän ja kuoleman kysymyksiä"

Näyttelijä Leena Pöysti poliisi- ja lääkärisarjojen suosiosta: “Elämän ja kuoleman kysymyksiä”

Leena Pöysti haluaa toimia kuvauksissa kuin oikea ammattilainen. Syke-rooliaan varten hän valmistautui näpertelemällä pihtejä autossaan ja ompelemalla tikkejä vaahtomuoviin.

Tero Pitkämäki, 28.8. Kalevan kisoissa

Tuomio Oliver Helanderin vaivoista yllätti Tero Pitkämäen, joka puhuu nyt suoraan, mikä muuttuu jatkossa – "Se on ollut mielestäni täysin väärä toimintamalli"

Seitsenkertainen arvokisamitalisti yllättyi totaalisesti, kun sai kuulla uuden suojattinsa magneettikuvien tulokset.

Oliver Helander Kalevan kisoissa.

Oliver Helander sai helpottavia uutisia olkapäästään ja akillesjänteestään – kuvaus paljasti kuitenkin odottamattoman, leikkausta vaativan vamman

Oliver Helander kävi Kuopiossa kuvauttamassa vaivojaan. Lopputulos oli heittäjälupaukselle huojentava, mutta korjattavaa löytyi silti.

Sidney Crosby

Sidney Crosby todennäköisesti sivussa NHL-kauden avauksesta leikkauksen takia

Sidney Crosbyn ranne leikattiin keskiviikkona.

Ortopedi Matti Sävelä suoritti ensimmäisen robottiavusteisen polven tekonivelleikkauksen Satasairaalan leikkaussalissa 25.8.2021.

Satasairaala aloitti robottiavusteiset tekonivelleikkaukset ensimmäisten joukossa Suomessa

Satasairaala otti käyttöön tekonivelrobotiikan kolmantena Suomessa. Ensimmäisenä ehti Oulun yliopistollinen keskussairaala toukokuussa ja sen perään Mikkelin keskussairaala viime viikolla.

Ortopedi tutkii näytöltä 3D-kuvia leikkaussalissa.

Vähemmän komplikaatioita, lyhyempiä sairauslomia ja tarvittaessa vaikka katolle töihin – robotti tuli ortopedin apukädeksi Mikkelissä

Mikkelin keskussairaalassa otettiin maanantaina käyttöön robotti, joka avustaa ortopedeja tekonivelleikkauksissa. Aiemmin vastaava robotti on ollut käytössä vain Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Mikkelissä uskotaan robotin vauhdittavan potilaan toipumista.

Lapsena Jaakko Pesosen kallo puristi hänen aivonsa kasaan, mutta nyt hän on Euroopan huippuja amatööriskeittauksessa.

Lapsena Jaakko Pesosen kallo puristi hänen aivonsa kasaan – nyt hän on 24-vuotias eläkeläinen, mutta myös Euroopan huippuja amatööriskeittauksessa

Jaakko Pesosen päätä on leikattu kahdesti jo pikkupoikana. Hänen kallonsa saumat olivat luutuneet yhteen, eivätkä aivot kehittyneet normaalisti. Hoidon saaminen kesti pitkään. Harvinaisten sairauksien diagnosointia yritetään parantaa koko maassa, jotta apu ei viivästyisi.

Evartti voittaa oriiden avausmatkalla Seinäjoen Kuninkuusraveissa.

Evartti rymisteli oriiden kärkeen Kuninkuusraveissa

Keski-Suomen ja Pihtiputaan ylpeys Evartti voitti tasaisessa oriiden mittelössä kauden komeetan H.V. Tuurin.

Ilkka Koskikara oman asuntonsa pihalla.

Ilkka Koskikara leikattiin lapsena tytöksi, koska sen ajateltiin olevan hyväksi hänelle: "Minun elämä pilattiin täysin"

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan intersukupuolisten lasten asemassa on Suomessa parantamisen varaa.

Marcus Rashford.

Medialähteet: EM-finaalin rankkarikisassa epäonnistunut Rashford joutuu leikkaukseen

Marcus Rashford ei ole seurajoukkueensa käytettävissä kauden alussa.

Leonardo Spinazzola

Injured Euro2020 stars fly to Finland for surgery

Italian defender Leonardo Spinazzola and France forward Ousmane Dembélé both underwent surgery in Turku.

Leonardo Spinazzola

EM-kisoissa loistanut italialaistähti Spinazzola leikattiin Turussa

Ortopedi Lasse Lempainen leikkasi Leonardo Spinazzolan jalan maanantaina Turussa.

Britannian lipun kehystämä valokuva Dianasta.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: näistä kuvista Diana muistetaan ja suomiräpissä raikaa rikollinen elämä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle