Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mari Nenosen potrettikuva.

Mari Nenosen tehtävänä on pian varjella Kotkan puistoja ja pohtia, mitä vihreää Kantasatamaan tulee – tällainen on uusi kaupunginpuutarhuri

Kotkan uudeksi kaupunginpuutarhuriksi valittu Mari Nenonen on jo tuttu kasvo Kotkan puistoissa. Hän ei pelkää astua isoihin saappaisiin.

Maisemasuunnittelija Mari Nenonen

Kotkan puistojen uusi luotsi löytyi läheltä – kaupungin maisemasuunnittelijana työskentelevä Mari Nenonen on valittu kaupunginpuutarhuriksi

Mari Nenonen aloittaa kaupunginpuutarhurina tammikuun lopulla. Kotkan kaupunki haastatteli neljää hakijaa.

Mari Liedes neuloo käsityötä punaisella sohvalla, jonka takana on paljon viherkasveja.

Huonekasvien kotimainen tuotanto moninkertaistui korona-aikana – Mari Liedeksellä oli enimmillään 560 kasvia: "Huonekasviseurassa ihan normimäärä"

Kotimaisen tuotannon kasvaessa markkinoille on tullut uusia huonekasvien myyjiä. Korona on lisännyt ihmisten kiinnostusta viherkasveilla sisustamiseen, kun kotona on vietetty enemmän aikaa.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Kultainen noutaja

Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

Sahanpuru lentää kun Augusti muotoilee moottorisahalla uutta veistosta.

Keskiviikko 3.11.2021 (tv)

Omistajavaihdokset. Talousneuvola. Moottorisahataide. Sääennuste.

Tulppaanien sipuleita kostean mullan päällä.

Maisemasuunnittelijan vinkki: "Istuta narsisseja suojaamaan tulppaaneja myyriltä"

Kevään kukinnon onnistumiseksi kukkasipulit on syytä istuttaa kuohkeamultaiseen maahan, jonka lämpötila on alle kymmenen astetta. Alan asiantuntija muistuttaa, että sipulikukat eivät menesty, jos vesi seisoo kukkapenkissä.

Puutarha.

Ota varaslähtö syyskylvöillä, niin saat satoa aikaisemmin ensi kesänä

Kokeile vaikka porkkanaa, palsternakkaa ja valkosipulia.

sipulin istutus puutarhapalsta

Vaasan Korkeamäen viljelypalstoista puolet jäävät uuden jalkapallokentän alle – kaupunki on luvannut uuden alueen viljeltäväksi

Vasa IFK rakennuttaa uuden jalkapallokentän Korkeamäelle. Kenttä rakentuu osittain nykysen viljelypalstan päälle. Palstan menettäneille osoitetaan uusi alue lähistöltä.

Päiväkotilapsia ottamassa multaa isosta säkistä pihalla.

Tässä päiväkodissa lapsi saa laittaa kätensä multaan – leikkijä on "viherkosketuksessa", millä on selvä vaikutus vastustuskykyyn ja jopa vereen

Tutkimuksen mukaan lapset pysyvät terveempinä, kun he saavat kosketuksen elolliseen maaperään ja sen mikrobeihin. Muutos näkyi lahtelaisen päiväkodin lasten veriarvoissa, ja nyt oppeja toteutetaan käytännössä.

Krookukset kukkii Sipoossa 20.3.2020.

Kotkan kaupunki jakaa tempauksessaan 10 000 kukkasipulia – keväällä kukkivalla sipulilla pääsee piristämään omaa asuinaluetta

Kotkan kaupungin puistotoimi jakaa yhdistyksille ja yhteisöille kaikkiaan 10 000 kukkasipulia. Tempauksella puistotoimi haluaa ilahduttaa kaupukilaisia ja nostaa eri asuinaluiden viihtyvyyttä.

mustapääetana

Tampereella on havaittu harvinaista vieraslajia mustapääetanaa: tässä tuntomerkit

Tampereella on havaittu uutta vieraslajia, mustapääetanaa. Kissanmaalla tehtiin havaintoja, mutta sitä voi olla myös muualla. Kaupunki on käynyt torjumassa lajia keräämällä havaitut yksilöt ja jatkaa torjuntoja tarpeen mukaan.

Vuoden 2021 suurin kurpitsa painaa 306,2 kg. Sen ovat kasvattaneet Marja ja Timo Iisakkila, Hauholta.

306-kilo pumpkin wins Finnish mega-veggie championship

The 14th annual Finnish Giant Vegetable Championships drew gardening enthusiasts from all over the country to the south-central town of Mäntsälä on Saturday.

Viherkasvit jatkavat suosiotaan, näillä vinkeillä kasvi pärjää talven yli

Viherkasvivillitys pitää pintansa – nyt hankitaan myös kalliita harvinaisuuksia

Puutarhaliiton mukaan erityisesti nuoret aikuiset ovat innostuneet sisustamaan kotiaan huonekasveilla. Kiinnostus perinteisiin kasveihin on nousussa, mutta myös helppohoitoisuus kiehtoo.

Lumen painosta katkennut syreeni.

Viime viikon harvinainen myräkkä vaurioitti varsinkin puita Meri-Lapissa – puistotyöntekijät ovat raivanneet jälkiä koko viikon

Pahoja vaurioita syntyi varsinkin täydessä lehdessä oleville puille. Oksia halkeili, sillä ne eivät kestäneet raskasta lumi- ja räntäkuormaa.

Omenoita puulaatikossa penkillä

Korjaa ja varastoi sato oikealla tavalla, niin saat nauttia vihanneksista pitkälle syksyyn

Varastointiin kannattaa valita siihen sopivia lajikkeita.

perhe vesslin kirsikkapuunsa vieressä

Lappeenrannan kirsikkapuistosta tulee yksi Suomen suurimmista – Yle seurasi 200 puun istutustalkoita

Lappeenrannan Pappilanpellon 150 rusokirsikkapuuta saivat perjantaina seurakseen 200 puuta lisää. Kaikki kirsikkapuut on saatu lahjoituksena.

Katkottu saarnipuu Kuusisen aallonmurtajalla Kotkassa.

Yksinäisen saarnipuun tuhonnut mies ilmoittautui itse Kotkan kaupungille – kertoi tarvinneensa grillipuita

Sanoittajalegenda Juha Vainiota kunnioittaneen yksinäisen saarnipuun ilkivallanteko on ratkennut Kotkassa. Puun polttopuiksi repinyt mies ilmoittautui itse Kotkan puistotoimeen ja on valmis maksamaan uuden puun kustannukset. Rikosilmoitusta ei ehditty tehdä.

työkone repii kurtturuusupensaita tien viereltä

Kurtturuusun poistamisen takaraja lähestyy

Lapin Maa- ja kotitalousnaisten mukaan hävittämistoimiin kannattaa alkaa nyt, sillä kurtturuusun hävittäminen on työlästä ja aikaa vievää.

Katkottu saarnipuu Kuusisen aallonmurtajalla Kotkassa.

Yksinäinen saarnipuu tuhoutui Kotkassa – kaupunki tekee rikosilmoituksen

Sanoittajalegenda Juha Vainiota kunnioittanut saarnipuu on katkottu ja tuhottu viikonlopun aikana Kotkassa. Värikkään tarinan omaavan saarnipuun tilalle joudutaan hankkimaan kokonaan uusi puu.

Kesän ensimmäinen pihvitomaatti äityi kasvamaan valtavaksi.

Helteinen kesä sai tomaatit ja kurpitsat kasvamaan mahtavan kokoisiksi – katso kuvat kotipuutarhureiden runsaasta sadosta

Lämpenevä ilmasto saa monet kokeilemaan uusien lajikkeiden kasvattamista. Syksyllä on aika korjata satoa ja istuttaa monivuotisia kasveja ensi kevättä varten

Jari ja Sirpa Turunen linnansa pihalla.

Pariskunta rakensi tontilleen 10 vuotta keskiaikaista linnaa giljotiineineen – saimme kurkistaa muurien sisälle, jonne turistit eivät pääse

Linnat kiehtovat Jari Turusta. Vuosituhannen vaihteessa hän päätti rakentaa oman. Nyt Joensuun kupeessa Puntarikoskella torni kohoaa korkeuksiin, ja puutarhassa kasvaa yli 3000 kasvilajia.

Puutarha.

Viljele vadelmaa parhaalla tavalla – tästä löydät oikeat kikat

Oikea menetelmä palkitsee sinut ruhtinaallisesti.

Vihreä konstruktio.

Nikkaroi vadelmatuki – saat puutarhan koristeen kaupan päälle

Uusi viljelmä vaatii usein vähän rakentamista.

Biologi ryhtyi laskemaan oman pihansa lajistoa ja yllättyi

Luontokadosta huolestunut biologi päätti laskea kaikki pihansa lajit ja yllättyi: löytöjä on jo 500 – nyt hän antaa yhden neuvon pihan omistajille

Sienibiologi on aloittanut kotipihallaan miltei loputtomaksi osoittautuneen projektin: lajilaskennan. Laskenta etenee noin yhden lajin päivävauhdilla. Pihalta on löytynyt muun muassa äärimmäisen uhanalainen sienilaji.

Lapio puutarhassa.

Viljele helposti ja luonnollisesti no dig -menetelmällä

No dig -menetelmällä saat terveemmän maaperän ja suuremman s

Risto Känsälä on pelargoniharrastaja Seinäjoelta

Kotipelargonien historia ja dna kartoitetaan, jotta ne säilyisivät tuleville sukupolville – Risto Känsälä tuntee kukkiensa tarinat jopa 80 vuoden ajalta

Seinäjokelaiselle Risto Känsälälle pelargonit tarinoineen ovat osa suomalaista kulttuuriperintöä. Luke tutkii kotipelargonien historiaa ja dna:ta, jotta vanhat kukkakannat säilyisivät tuleville sukupolvillekin.

Keltamajavankaali kukkii

Kari Junnola toi puutarhaansa upean kukan, joka valloitti kaikki – nyt kasvi sai hävitystuomion ja urakka kestää vuosia: "Tuntui huonolta pilalta"

Vajaat 30 vuotta sitten yksityisen arboretumin isäntä istutti lammen rantaan upeasti kukkivaa keltamajavankaalia. Nyt kasvi on levinnyt ympäröivään luontoon tiheiksi matoiksi. Puutarhan purot kuljettavat siemeniä tehokkaasti yhä kauemmaksi.

puutarhuri Tarja Hernetkoski pitelee käsissään kurtturuusunmarjaa, taustalla kurtturuusupensaita

Puutarhuri istutti sormet verillä tuhansia ruusuja – nyt ne kaikki pitää vielä suuremmalla vaivalla kaivaa ylös

Kurtturuusu on kasvi, joka kasvaa siellä, missä mikään muu ei kasva. Siksi se on ollut suosittu koristekasvi. Kurtturuusu on karannut käsistä, ja sen leviäminen on uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Kuvassa on Pulu-niminen koira haukkaamassa maasta nostettua retiisiä.

Tältä näyttää Suomen suurin sadonkorjuu! Ihastele hellekesän upeaa kuvasatoa

Lähetä kuva elokuisesta sadonkorjuusta. Parhaat palkitaan.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Marko Pesu pyökkimetsässä.

Kaupunginpuutarhurin potkut jäivät voimaan Kotkassa – lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimukset

Kotkan entinen kaupunginpuutarhuri Marko Pesu irtisanottiin kesäkuussa koeajalla. Hän aloitti kaupunginpuutarhurina tammikuun alussa.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Marko Pesu pyökkimetsässä.

Kotkan kaupunginpuutarhuri sai potkut koeajalla – päätöksestä jätettiin kaksi oikaisuvaatimusta

Kotkan entinen kaupunginpuutarhuri Marko Pesu irtisanottiin kesäkuussa koeajalla. Hän on toinen oikaisuvaatimuksen jättäneistä ja vaatii irtisanomispäätöksen kumoamista.

Kirvoja ja leppäkerttu omenapuun oksilla

Tiesitkö? Olut on etana-ansa ja maito tepsii sienitauteihin – laaja lista paljastaa puutarhan kotikonstit, mutta harva harrastaja sen löytää

Useat arkiset elintarvikkeet voivat olla avuksi tuhohyönteisten tai kasvitautien torjunnassa. EU:n perusainelistaus on monelle puutarhaharrastajalle tuntematon. Koukeroinen ohje myös pitäisi arkipäiväistää. Ongelman tietää myös valvontaviranomainen.

Alkukesän viljakasvustoa. Osa kasvien lehdistä keltaisia.

Kevätviljapeltojen rikkakasveja lasketaan Hämeessä – seurantaa tehty jo 1960-luvulta

Seurannan avulla rikkakasvien torjuntaa voidaan tehostaa, kun tiedetään, mitkä rikkakasvit ovat yleisimpiä. Myös alueellinen kasvinsuojeluneuvonta tarkentuu samalla.

Niittykukkia kasvatuslaatikossa. Nainen ja mies katsovat kameraan laatikon vieraan  kyykistyneinä.

Osa kaupunkien puistoista jalostetaan niityiksi pörriäisille – niittykasveja voi vaalia vaikkapa kasvatuslaatikossa, katso vinkit videolta

Pelasta pörriäinen -kampanja on herättänyt huomaamaan niittykasvien merkityksen luonnolle. On useita keinoja saada pölyttäjähyönteisille suotuisat kasvit kukoistamaan. Niittykukkien kasvatusta kannattaa kokeilla myös kasvatuslavalla tai -laatikossa.

Lampaat syövät heinää

Katariinan meripuiston lampaat saattavat siirtyä ensi kesänä muualle Kotkassa – lampaista voisi hyötyä jättipalsamin karsijoina

Kotkassa Katariinan meripuistossa on ollut lampaita laiduntamassa niittyaluetta nyt neljättä kesää peräkkäin. Jatkossa lampaita aiotaan mahdollisesti hyödyntää jättipalsamin torjunnassa.

Kesäinen kuva Koivuvaaran kedolta Joensuun Noljakasta.

Kun kaikki kukkii nopeasti, silloin pörriäisille on apua kasvillisuuden monipuolisuudesta

Parjattu pajukin on tärkeä ravinnonlähde monille hyönteisille.

Vaasan kaupungin kukkaloistoa

Vaasan kaupungin kukkaloisto on puna-keltainen – 23 000 kesäkukkaa ihastuttaa kaupungissa

Viheralueyksiköllä on jaossa myös oma Kesäkukkia-esite, jossa esitellään kesän istutuksia lajeittain sekä istutuspaikoittain.

Tellustajien kasvattajat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Kasvattajat

Kasvun seuraaminen on ihmeellistä lapsille ja aikuisille.

Jyväskylän alppiruusupuistossa hohtavat suuret valkoiset ja vaaleanpunaiset kukinnot.

Jyväskylän alppiruusupuisto räjähti väriloistoon – "Puistossa vallitsee todella absurdi tunnelma", kuvailee kävijä

Kevään ja alkukesän sää on suorastaan hellinyt erilaisia puistoja ja puutarhoja. Mäyrämäen väriloistoon puhjennut alppiruusupuisto Jyväskylässä on ihastuttanut kävijöitä kauneudellaan.

Pioni, lumpeen lehdet ja viinirypäleitä kasvihuoneessa.

Senja Pitkäsen piha on vihreä paratiisi sorakuopassa – avoimien puutarhojen päivänä pääsee kurkistamaan lumoaviin paikkoihin

Yhteensä koko maassa on avoimia puutarhoja lähes 400. Katseltavaa riittää aina pienten pihojen kukkapenkeistä suurten puutarhojen kukkaloistoon.

Vaaleanpunaiset kerrotut ruusut kukkivat kauniisti.

Avoimet puutarhat -päivänä saa vierailla pihoilla ja puutarhoissa – katso Kanta-Hämeen kohteet täältä

Valtaosa puutarhoista on yksityisiä pihoja ja vapaa-ajan kohteita. Joukossa on myös monia siirtolapuutarhoja sekä julkisia puistoja että kaupallisesti mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle