Uusimmat artikkelit
Suomalaiset pettyivät suoratoistopalveluihin ja alkoivat taas piratoida – tekijänoikeusjärjestö toruu: ”Ei yhteiskunta toimi niin”
Suomalaiskodeista löytyvien laittomien palveluiden taustalla pyörii miljoonien eurojen bisnestä, sanovat tekijänoikeusjärjestöt.
Oletko katsonut elokuvia tai sarjoja luvattomasti? Kerro meille, teemme juttua
Laiton elokuvien ja tv-sarjojen kulutus lisääntyy, vaikka suoratoistopalveluiden uskottiin tekevän siitä lopun. Yle kerää kokemuksia selvittääkseen, miksi piratismi on taas nousussa.
Maria Pettersson rikkoo tietokirjassaan moraalisia oikeuksia, arvioi tekijänoikeusneuvosto – kustantamo on ihmeissään
Suomen historian jännät naiset -tietokirja herätti vuosi sitten kiivasta keskustelua tekijänoikeuksista. Nyt asiasta on saatu tekijänoikeusneuvoston lausunto.
Krista Kosonen näyttelijöiden ja kirjailijoiden tekijänoikeuskiistasta: ”Tuntuu lähtökohtaisesti todella väärältä”
Mitä äänikirjoja työkseen lukevat näyttelijät ajattelevat kiistasta? Kysyimme kolmelta suositulta lukijalta: Jukka Pitkäseltä, Krista Kososelta ja Krista Putkonen-Örniltä.
Harva tietää: Paljon onnea vaan -laulun sanat on suojattu tekijänoikeuksilla, eli sen julkisesta esittämisestä pitäisi kertoa Teostolle
Englanninkielinen Happy Birthday to You on julkista omaisuutta, mutta suomenkieliset sanat on suojattu tekijänoikeuksilla vuoteen 2085 asti.
Halpakopioista tuli kuumaa kamaa Tiktokissa – Meikkivaikuttaja: ”Miksi maksaisin 50 euroa, kun voin saada samanlaisen 10 eurolla?”
Halpaversiot olivat aiemmin noloja, mutta nyt sosiaalisessa mediassa intoillaan kalliiden tuotteiden edullisemmilla versioilla eli “dupeilla”.
TTVK valvoo, ettei MM-kiekkoa näytetä ravintoloissa luvatta
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus on tehnyt ”kisastudiovalvontaa” useiden vuosien ajan. Moni katseluoikeuden hankkinut ravintoloitsija on käräyttänyt kilpailijoitaan luvattomista lähetyksistä.
Kirjastot hämmentyivät, saako somessa näyttää kirjojen kansia – tutkija toivoo riitaa, joka menisi EU-tuomioistuimeen
Uusi pilottisopimus herätti huolia kirjastojen ja kulttuuriväen parissa, kun Kirjastolehti kertoi, että kirjan kannen näkyminen somessa voi maksaa kirjastoille pitkän pennin.
Tekoälyllä luotu Drake räppää viraalihitissä, joka nostaa esille hankalia kysymyksiä tekijänoikeuksista
Niin tekijänoikeudet kuin äänitteisiin liittyvät lähioikeudet eivät suojaa artistin ääntä. Nykyinen lainsäädäntö ei ole valmis kloonattuihin poppareihin.
Uwa Iduozeen kolumni: Jos taiteilija hyödyntää keinoälyä, kumpi tekee luovan työn – taiteilija vai ohjelmoija?
Keinoälyn kuvageneraattorit muuttavat ammattitaiteilijoiden pelikentän kaikkien hiekkalaatikoksi. Se pakottaa meidät miettimään, mitä taide ja taiteilija nykyään oikein tarkoittavat.
Oikeustieteen asiantuntija vaatii Kittilän kunnalta kymmeniä tuhansia euroja muun muassa ihmisoikeuksiensa loukkauksista
Pertti Eilavaara vaatii hyvitystä esimerkiksi siitä, että hän on joutunut huonoon valoon Kittilän kunnan toimien vuoksi. Lisäksi hän katsoo kunnan rikkoneen hänen tekijän- ja ihmisoikeuksiaan.
Tekijänoikeuslaki hyväksyttiin vihdoin: tekijäpuoli tyytyväinen, professori arvostelee sananvapauden rajoittamisesta
Uudesta tekijänoikeuslaista on väännetty kättä pitkään. Uusi laki astuu nyt vihdoin voimaan, mutta kaikki eivät ole siihen tyytyväisiä.
Suomea uhkaa miljoonasakko, jos kiistelty tekijänoikeuslaki ei etene – lakimuutos määräisi Youtuben ja Tiktokin maksamaan musiikintekijöille
EU:n direktiivin mukainen lakimuutos turvaisi paremmin myös näyttelijöiden ja kuvataiteilijoiden oikeudet teoksiinsa.
Kainuussa patenttihakemuksia jätetään vähän, viime vuonna hakemuksia oli vain kaksi
Patentti- ja rekisterihallituksen tilastot kertovat, että maakunnista ainoastaan Ahvenanmaa jäi hakemuksissa Kainuun taakse.
Hakkerin tietoisku: Mitä NFT:t ovat ja voiko niillä rikastua?
Ostitko NFT:n eli virtuaalisen todistuksen? Kahden minuuitin videolla ammattihakkeri Laura Kankaala kertoo, mitä riskejä siihen liittyy.
Kuosien luvaton kopiointi rasittaa myös pienempiä tekstiilitaiteilijoita – ongelman bongaa usein asiakas
Kopioiden saaminen markkinoilta vaatii aikaa ja vaivaa. Taloudelliset menetykset harmittavat, mutta oman työn hyväksikäyttö vielä enemmän.
Tuukka Tervosen kolumni: Piratismi palaa jos siitä tehdään helpoin vaihtoehto
Painostavien piraattikirjeiden paluu tapahtuu tilanteessa, jossa piratismin suosio on ollut laskussa jo aika päivät, kirjoittaa Tervonen
Piraattikirjeet tekevät paluun, ja niitä voi kolahtaa syyttömien postiluukuista – juristi: “Tavallisen pulliaisen on hyvin vaikea puolustautua”
Korkeimman oikeuden linjauksen myötä lakiasiantoimistot alkavat lähettää aiempaa enemmän korvausvaatimuksia ihmisille, joiden epäillään jakavan internetissä laittomasti esimerkiksi elokuvia.

Taiteilijoille haetaan satojen tuhansien korvauksia, taidealan rikosvyyhdin käsittely jatkuu Tampereella
Tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry vaatii oikeudessa taiteilijoille maksamatta jääneitä jälleenmyyntikorvauksia yhteensä noin 400 000 euron edestä viivästyskorkoineen.

Koronarokotteet pysyvät patentin suojassa – asiantuntija: On kummallista, että muutama yritys sanelee säännöt samalla kun moni muu on pulassa
Maailman kauppajärjestössä kiistellään koronarokotteiden tekijänoikeuksista. Rokotepula johtuu lääkeyritysten mukaan osin raaka-ainepulasta. Asiantuntija pohtii, miksi joidenkin eläinten rokotukset silti onnistuivat.
Yle vastaa: Tekijänoikeudet rajaavat Yle Areenan maailmanlaajuista katselua
Mediapäällikkö Petri Jauhiainen vastaa Yle Areenasta.
Digitreenit: Saanko laittaa lapsen piirroksen someen ilman hänen lupaansa? – testaa tietosi tekijänoikeuksista
Visassa vastaat arkisiin kysymyksiin tekijänoikeuksista.

Kuka tahansa ei kelpaa taiteilijaksi, Laura Friman kirjoitti ja aloitti kiivaan väittelyn – kysyimme asiantuntijalta, kuka tittelin ansaitsee
Frimanin mukaan taiteilija ei ole se, joka maalaa aikansa kuluksi sohvaansa sopivan taulun.
Alkaako Suomi laskuttaa Facebookia Australian malliin?
Asiantuntijan mukaan Australian kiistelty medialaki ei kelpaa esimerkiksi Suomelle.

Analyysi: Facebook vei australialaisten uutiset – mutta Google ja Microsoft päättelivät jo uuden ajan alkaneen
Tätä ennakkotapausta seurataan kaikkialla maailmassa, taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä kirjoittaa.
Hajonneista astioista nousi haloo: Fiskars kielsi taiteilijoita myymästä lautasistaan ja kupeistaan tehtyjä koruja – lain mukaan estettä ei ole
Fiskars perustelee kieltoa kuvioiden tekijänoikeuksilla ja sillä, ettei se pysty valvomaan muokattujen korujen laatua.
Elävä arkisto ottaa kokeiluun botin, joka julkaisee arkistokuvia Twitterissä - löydät kuvat myös Wikimedia Commonsista
Elävä arkisto kokeilee Twitter-bottia keväällä 2021.
Kun Tuure Boelius, 19, aloitti musiikintekijänä, hän sai alalta neuvon, jota ei noudattanut - nyt neuvojat rynnivät hänen perässään hittejä synnyttävään Tiktokiin
Vasta harva suomalaisartisti markkinoi omaa musiikkiaan suositussa videopalvelussa – Tuure Boelius on ensimmäisiä

Mel Gibsonin naamalla hunajaa myynyt chileläisyrittäjä joutui vaikeuksiin – vetoaa nyt somessa "bravehearteille" suunnatun hunajansa puolesta
Näyttelijän asianajajat uhkasivat pienyrittäjää oikeustoimilla, mikäli tämä ei vedä tuotettaan markkinoilta.
Pyhimyksen Valo pimeän -hittibiisin taustalla on luvanvastainen sopimus, jota selvitettiin juristin kanssa läpi viime talven
Pyhimyksen kappaleen taustalla on luvanvastainen sopimus
Twitchillä ei sopimusta musiikin tekijänoikeuksista, striimaajat ahtaalla – Teosto: "Tuntuu erikoiselta, että aletaan ennemmin poistamaan sisältöä"
Striimaajat soittavat lähetysten taustalla tekijänoikeusvapaata musiikkia, jotta heitä ei suljettaisi ulos palvelusta.

Twitter poisti käytöstä Trumpin videon tekijänoikeusvalituksen takia – video on kunnianosoitus poliisiväkivallan seurauksena kuolleelle George Floydille
Yhdysvaltain presidentin ja Twitterin kiista jatkuu. Donald Trumpin kampanja syyttää Twitteriä sensuurista.
Digitreenien peruskurssi: Kuvien käyttöoikeudet
Treenaile kuvien julkaisemiseen liittyviä perusasioita.
Yle vastaa: Esitysoikeudet vaikuttavat tv-ohjelmien näkyvyyteen Virossa
Vastaus mielipidekirjoitukseen tv-ohjelmien näkyvyydestä.

Suomalaiskuvaajan varoittava esimerkki: Kuvat varastettiin netissä – nyt niillä myydään lakanoita ja huppareita ympäri maailman
Adalmina Ollanketo yllättyi törmättyään netissä sisustusesineisiin, joihin oli printattu hänen oman Minttu-kissansa kuvat.

Katy Perry ja hänen levy-yhtiönsä määrättiin maksamaan Dark Horse -hitin plagioinnista lähes 2,5 miljoonan euron korvaukset
Valtaosan maksuista saa maksettavakseen Perryn levy-yhtiö. Perry määrättiin maksamaan noin 450 000 euroa.

Yksittäinen rumpukomppikin voi olla jatkossa suojattu: Kraftwerk-yhtye voitti 20 vuotta vanhan tekijänoikeuskiistan, EU:lta poikkeuspäätös
Saksan oikeusasteissa Kraftwerk on aikaisemmin hävinnyt oikeusjutut. Suomen Musiikintekijät ry:n toiminnanjohtajan mukaan ratkaisu on selkeä ja sovellettavissa.
Muotioikeuden asiantuntija: Muotialan päästöjä suitsimaan tarvitaan järeämpiä toimia
Esimerkiksi tekijänoikeuksien vahvistaminen muodin alalla voisi suitsia pikamuotia, sanoo muotioikeutta tutkiva Heidi Härkönen.
Katso Areenaa ulkomailla EU-alueella
Ohjeet Areenan katseluun EU-alueella

Tuhansia kotimaisia videoita poistettiin viime vuonna Youtubesta – Uusi laki vaikeuttaa tekijänoikeuksien valvontaa
Valtaosa poistetusta sisällöstä on kotimaisia televisiosarjoja ja elokuvia, mutta seassa on myös musiikkia ja äänikirjoja.

Kumivenemiehen ja Stiga-Mörön kuvaajat eivät murehdi meemien polkemia tekijänoikeuksia: "Enemmän naurattaa kuin harmittaa"
Jääkiekon maailmanmestaruus pani meemien tekijöihin vauhtia. Kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa, eivätkä jakajat kysele, kuka ne omistaa.
Eurovaalien vaalikoneen aineisto julkaistu avoimena datana
Aineistossa ovat ehdokkaiden vastaukset ilman nimiä tai ehdokasnumeroita. Koko aineisto on saatavilla journalisteille ja tutkijoille pyynnöstä.

Mikä kaikki muuttuu uudessa tekijänoikeusdirektiivissä? Katso 5 kysymystä ja vastausta
Tavallisten ihmisten netti-ilmiöt eli meemit ovat uudessakin tekijänoikeusdirektiivissä sallittuja – parodiaakin voi levittää YouTubessa kaikessa rauhassa.

Euroopan parlamentti hyväksyi lopullisesti uuden tekijänoikeuslain – Tekijöille lisää oikeuksia, ilmaiset uutislinkit uhan alle
Parlamentin äänestys ratkaisi kiistanalaisen ehdotuksen, joka on aiheuttanut huolta ilmaisunvapaudesta internetissä ja asettanut tekijät ja internet-alustat vastakkain.

Laiton kopio taideteoksesta herätti Rovaniemen kaupungin
Kaupungin mukaan tekijä ei ollut tietoinen tekijänoikeuksista.

EU:n tekijänoikeusdirektiivi sai hyväksynnän EU-mailta - Suomi äänesti vastaan
Suomi ja muutamat muut maat pelkäävät, että lainsäädäntö kajoaa kansalaisten oikeuksiin.

Vääntö EU:n tekijänoikeussäännöistä johti sopuun: Oikeuksien haltijoille voitto internet-jäteistä
Jäsenmaat ja EU-parlamentti pääsivät yhteisymmärrykseen säännöistä, joiden tarkoitus on parantaa tekijöiden saamia korvauksia teoksistaan.

Hiekkamyrsky vesilasissa: Kuulostaako Daruden ensimmäinen UMK-kappale ruotsalaishitiltä kymmenen vuoden takaa?
Suomen euroviisuedustajan ensimmäinen UMK-kappale kuulostaa monen korvaan kopiolta ruotsalaishitistä.
Leffapiraattien kurinpalautus – jälkinäytös: käsikirjoitus
Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.
Eräänä aamuna oven takana odotti kihlakunnanvouti – oikeus antoi luvan takavarikoida tietokoneen mieheltä, jolta vaaditaan korvauksia laittomasta lataamisesta
Oikeus antoi luvan takavarikkoon tekijänoikeusasiassa