Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies ja nainen traktorissa.

Jani lapioisi mieluummin lantaa kuin opettaisi – unelma omasta maitotilasta elää, vaikka maatalouden tulevaisuus ei näytä hyvältä

EU:n pohjoisimmalta tilalta maito viedään ainakin toistaiseksi 850 kilometrin päähän meijeriin. Tilan tulevaisuus voi riippua kuljetustuista, joita hallitusneuvotteluissa on esitetty leikattaviksi.

Lehmiä juoksemassa laitumelle Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan opetusnavetasta.

Laidunriemu repesi Asikkalassa: katso tätä iloa, kun lehmät pääsevät taas navetasta

Jokakeväinen odotus on ohi ja vapaus koittaa, kun lehmät pääsevät ensimmäistä kertaa laitumelle. Koulutuskeskus Salpauksen lehmät kirmasivat navetasta riemua pursuten, Mustialan opetus- ja tutkimustilalla emmittiin vielä hetki.

Eläinten hyvinvointimerkki Elvi maitopurkin kyljessä.

Maitopurkin kylkeen tulee pian uusi eläinten hyvinvointimerkki – katso, millainen maatila sen voi saada

Alle viidennes Suomen maitotiloista hoitaa lehmänsä tällä hetkellä niin hyvin, että voi saada hyvinvointimerkin.

Lehmiä laitumella.

Viikin lehmät kirmasivat kilpaa kesälaitumelle – katso riemukas video

Helsinkiläislehmät laittoivat vauhtia sorkkiinsa, kun ovet avautuivat vihertävää laidunta kohti.

Lampuri Elina Kaven hyväilee lampaitaan (puolilähikuva).

Suomalainen lampuri uskoo pärjäävänsä, vaikka tuontikaritsa on puolet halvempaa – ”Asiakkaat arvostavat, kun näkevät miten eläimet voivat”

Lihakeskusliitto arvioi lampaanlihan menekin viisinkertaistuvan pääsiäisenä. Suomessa lampaanlihaa kulutetaan vuodessa noin 2,6 miljoonaa kiloa, josta kotimaista on puolet.

Aluevaalen katumainoksia iltahämärässä talvimaisemassa Seinäjoella.

Vaasan vaalipiirin ehdokkailta vankka tuki turkistarhaukselle ja lihantuotannolle Ylen vaalikoneessa

Kansanedustajaehdokkaat tukevat selvästi vaalipiirilleen tärkeitä elinkeinoja enemmän kuin muun maan ehdokkaat.

Mies ruokkii poroa harmaasta saavista löytyvällä poronruualla. Taustalla näkyy luminen maisema.

EU-miljoonilla tutkitaan Lapissa muun muassa porojen ruokintaa – tarkastusmatkalla käyneet EU-poliitikot ovat tyytyväisiä tukien käyttöön

Neljän europarlamentaarikon delegaatio vieraili Lapissa tiistaina ja keskiviikkona. Nämä aluekehitysvaliokuntaan kuuluvat mepit päättävät miljoonista euroista, joilla Lappia kehitetään.

Eläinlääkäri Sara Savolainen hoitaa  Chihuahuan hampaita Savon Murre eläinsairaalassa. Koiran nimi on Ossi.

Vaikeaa eläinlääkäripulaa selvittää Lappeenrannassa erillinen työryhmä – erityisesti tuotantoeläinten hoito halutaan varmistaa

Lappeenrannan seudulla ja koko Etelä-Karjalassa erityisesti tuontatoeläinten eläinlääkäritilanne on ollut jo vuosien ajan heikko.

Lehmä tuijottaa kameraa.

Maaningan Luonnonvarakeskuksen tutkimusaseman remontissa navettaan saatiin lypsyrobotti ja tutkimus- ja mittausmenetelmiä on uusittu

Noin yhdeksän miljoonaa euroa maksanut remontti vei parisen vuotta. Navetta ja päärakennus peruskorjattiin. Maaningalla tutkitaan hiilineutraalia maidontuotantoa.

Ahvenanmaanlampaita Eurajoen Kaunissaaressa

Lampaat pitävät maiseman avarana Eurajoen Kaunissaaressa – perinnemaisemia hoitavista eläimistä on kova pula

Lehmät ja lampaat ovat parhaita perinnebiotoopin hoitajia. Umpeenkasvaneet kedot kukoistavat, maisema avartuu ja rantakasvusto pysyy kurissa. Töitä olisi paljon enemmänkin kuin mihin eläimiä riittää.

Musta labradorinnoutaja Pentuliven vihreäpantainen Allu eli Oiva istuu nurmikolla ja katsoo kameraan.

Asiantuntijat antavat uudelle eläinsuojelulaille sekä kiitosta että moitteita

Pitkään valmisteltu lakiesitys eläinten hyvinvoinnista on vihdoin annettu eduskunnan käsiteltäväksi. Aikaisintaan laki voi tulla voimaan vuoden 2023 alusta alkaen.

lammaslaumassa yksi lammas on nostanut päänsä

Kotkan kesälampaat tekivät selvää jälkeä jättipalsamista – kaupunki ja lampuri ovat tyytyväisiä laiduntakokeiluun

Lampaiden kesätyö jättipalsamin ahmijoina on päättynyt. Tehokkaat vieraslajien torjujat palaavat Kotkan Ruonalaan ensi kesänä.

Lähikuvassa yksi kaurantähkä auringonpaisteessa, taustalla kaurapeltoa.

Puimurit jyskyttävät nyt arvokkaita jyviä viljelijöiden laariin – katso, miten tärkeä sadonkorjuu tapahtuu

Viljasadosta odotetaan selvästi viimevuotista parempaa, mutta aivan huipputasoon tuskin päästään. Yle kävi katsomassa sadonkorjuuta juvalaisella viljapellolla perjantaina 26. elokuuta.

Kanoja ja kukko kanalassa ruokailu- ja juomapaikallaan

13-vuotias Lilja-kana johtaa joukkoa, joka on Suomessa korvaamaton – erikoiset ominaisuudet suojaavat kanoja jalostukselta

Haminassa sijaitseva Hakulin tila on sitoutunut iitinkannan maatiaiskanan säilyttämiseen. Säilytysohjelmaan kuuluu kaikkiaan kymmenen erilaista suomalaista maatiaiskanakantaa.

Suden raatelema lammas laitumella Raippaluodon ulkosaaristossa.

Björköbyssä raadeltujen lampaiden määrä kasvaa

Lammaskasvattaja arvelee että raadeltujen lampaiden määrä nousee vielä, ennen kuin susi mahdollisesti saadaan eliminoitua.

Aasin varsa.

Vauhdikas aasinvarsa Onni-Olavi viihtyy ihmisten seurassa: "Jääräpäiset aasit saa motivoitua porkkanalla ja rapsutuksilla"

Aasin kanssa voi retkeillä, tai vaikka harrastaa agilityä. Taunolan pientilalla Kouvolassa aasit saavat paljon rapsuja, mutta ruuasta pitää olla tarkka, etteivät kaviolliset ystävät pääse lihomaan.

Kuvassa on Hanna-Liisa Nousiainen ja noin puolivuotiaat nuoret hiehot aurinkoisessa säässä.

Hellesäät tekevät lehmien voinnista helposti tukalan – siilinjärveläisellä tilalla lehmien oloa helpotetaan vesisuihkulla ja puhaltimilla

Eläinlääkärin mukaan hellesäät näkyvät jo tuotantoeläinten voinnissa, sillä muun muassa lehmien utaretulehduksia ja poikimahalvauksia on ollut tavanomaista enemmän.

Björköbyn saaristossa laiduntaa tänä kesänä noin 800 lammasta

Luonnonlaiduntaminen kiinnostaa nyt suomalaisia: "Viisikin tilaa voi olla kiinnostuneita samasta alueesta"

Luonnonlaitumia kysellään etenkin Etelä-Suomessa ja Perämeren seudulla. Pohjanmaan saaristossa sadat lampaat viettävät kesän saaressa ja luonnonlaiduntamisesta hyötyvät sekä eläimet että luonto.

Maatalousyrittäjä Antti Pukara laskeutuu traktorista.

Lounais-Suomen kansanedustajat esittävät verohelpotuksia ruoan hinnan hillitsemiseksi – nuori isäntä haluaa puolustajia kotimaiselle tuotannolle

Ruoan tuottamisen kustannukset ovat nopeasti karanneet käsistä. Esimerkiksi honkajokelaisen Antti Pukaran sikatilalla rehukustannukset kasvavat vuositasolla satoja tuhansia euroja.

Jääskelän tilan lehmät päästettiin ulkolaitumelle. Kuvassa lehmä tuijottaa suoraan kameraan.

Nyt avataan navetan ovet! Jääskelän tilan lehmät päästettiin kesälaitumelle – isäntä: "Vanhatkin lehmät nuortuvat"

Kesäinen ulkolaiduntaminen lisää lehmien hyvinvointia ja sorkkien terveyttä. Alavieskalaistilan lehmien kesä alkaa tänään.

Lampaat syövät kaatuneen koivun lehtiä

Kontiolahdella pääsee kokeilemaan lammaspaimenen työtä – Lammaslomat alkavat kesäkuussa

Kontiolahden Kiviniemessä järjestettävillä Lammaslomilla paimenet pääsevät hoitamaan lampaita ja kunnostamaan perinnebiotooppeja. 

Kaksi lehmää katsoo kameraa.

Ahlman lopettaa Tilameijerin toiminnan ja se herätti somessa huolen tilan lehmien kohtalosta – toimitusjohtaja: "Meidän karjalla ei ole hätää"

Vaikka Ahlmanin opiston Tilameijeri lakkautetaan Tampereella juhannukseen mennessä, jatkuu Tilapuodin toiminta muita tuotteita myyden. Myös länsi- ja itäsuomenkarjan geenipankit säilyvät.

Lehmä tuijottaa kuvaajaa navetassa.

"Nyt pitäisi paukut laittaa ruoan tuottamiseen", sanoo lypsytilallinen Topi Kokkila – maatalouden kustannuskriisi kohdistuu kovimmin kotieläintuotantoon

Maanviljelijöiden mukaan kotieläintuotanto on Suomen ruokatuotannon selkäranka. "Pelkkä kasvinviljely ei riitä huoltovarmuuteen", sanoo MTK:n valtuuskunnan jäsen.

Nuori suomenvuohen pukki nimeltään Tsaari katsoo suoraan kameraan karsinan aidan yli

"Jos sinulla ei ole ongelmia, ota vuohi" – kasvattaja uskoo suomenvuoheen, vaikka osa tuottajista risteyttää alkuperäisrotua tuottoisammaksi

Suomenvuohen joukko harvenee ja kasvattajia houkuttaa risteytys tuottoisampaan rotuun. Alkuperäisrotua uhkaa sukupuutto, minkä takia myös rodun alkioita aletaan pakastaa.

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Toppatakkiin ja farkkuihin pukeutunut vaalea nainen silittää vieressään seisovaa suurta, valkeaa koiraa päälaelta. Koiran silmät ovat kiinni. Taustalla joukko lampaita syö heinää isosta paalista.

Laumanvartijat vähentävät petovahinkoja, vahvistaa tutkimus – koira karkottaa sudet ja hälyttää kotiväen sairaan lampaan avuksi

Ongelmia esiintyy lähinnä nuorten koirien kanssa. Yleisemmin haasteena on kasvavan koiran villi käytös tai arkuus erilaisia asioita kohtaan. Ihmiselle aggressiivia laumanvartijoita on hyvin vähän.

Lampailla on kissanpäivät Ärjänsaaressa.

Ärjänsaaren Saunalan lampaiden paimennus kiinnosti tuhatta hakijaa: valitut arvottiin

Kaiken kaikkiaan koko maassa paimenviikoille haettiin ennätyksellisen paljon, hakemuksia oli lähes 17 900 kappaletta. Paimenviikot toteutetaan perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä

Kaksi lakikirjaa ja puheenjohtajan nuija.

Laiminlyöntejä karsinoiden puhtaudessa ja eläinten ruokinnassa – lammilainen karjatilan omistaja tuomittiin törkeästä eläinsuojelurikoksesta

Eläinsuojeluviranomaiset tekivät tilalle yhteensä 16 tarkastuskäyntiä vuosina 2018–2021. Tarkastuskäynneillä todettiin useita, jatkuneita epäkohtia ja puutteita.

Ari Nortunen nojaa harjanvarteen pihatossa ja katselee rehua syöviä lehmiä.

"Kukaan ei osannut odottaa, että kustannukset karkaavat näin nopeasti", sanoo maatalousyrittäjä Ari Nortunen - kustannuskriisi kärjistyy alkutuotannossa

Lihanhinnasta neuvotellaan nyt monissa pöydissä. Maatalouden alkutuotannon kustannukset ovat nousseet nopeasti ja osa kuluista on kasvanut jo kymmenillä prosenteilla. Tuotteista saatava hinta ei kuitenkaan kasva samalla vauhdilla.

Käyttövoimatarrasta näkee käytetäänkö autossa dieseliä, sähköä, vai maakaasua.

Navetan katto sortui Parikkalassa – lähes kaikki lihahiehot saatiin pelastettua

Navetan katto sortui parikkalalaisessa navetassa, jonka sisällä oli 90 eläintä. Pelastuslaitos oli paikalla aamusta iltapäivään asti.

Lannoitin kiinnitettynä traktoriin.

Maanviljelijöiden uusi trendi on ekologisuus – tilallinen: ”Tätä konetta ei olla hankittu siksi, että joku istuu Mannerheimintiellä teltassa”

Maatalousyrittäjät ovat ryhtyneet parantamaan lehmien hyvinvointia muun muassa parsimatoilla ja tuulettimilla. Yhä useamman maatilan katolla ovat nykysin myös aurinkopaneelit.

Lampailla on kissanpäivät Ärjänsaaressa.

Ärjänsaaren Saunalaan haetaan taas lammaspaimenia: viime vuonna hakijoita oli 800, seitsemän sai pestin

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot toteutetaan perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä.

Jari Ollikkala tyhjässä karsinassa

Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”

Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.

Susia Ähtärineläinpuistossa

Sudet tekevät tuhojaan Pohjois-Pohjanmaalla – riistakeskus on myöntänyt alueelle pelkästään joulukuun aikana seitsemän kaatolupaa

Rantsilassa susi on tappanut kymmeniä nautoja. Pudasjärvellä sudet hävittävät poroja niin, että teuraita saatiin tänä syksynä ennätyksellisen vähän.

Railoja ohuessa tummanpuhuvassa järven jäässä

Kymmenen hiehoa karkasi navetasta ja hukkui järveen Kiuruvedellä

Pihattonavetassa olleet hiehot olivat karanneet yöllä. Eläimet olivat menneet järven jäälle, joka petti eläinten alla.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Luomusika kohtaa yhtä tuskallisen lopun kuin tavallinen – lue tästä jutusta, miksi luomukinkku voi silti olla eettisempi valinta

Luomusian osuus sianlihantuotannosta on Suomessa vain 0,4 prosenttia. Sekä luomusiat että tavanomaisesti tuotetut siat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen teurastusta.

Lammas, jolla on kaulassa gps-panta.

Lampaiden GPS-pannoista ja kameravalvonnasta on saatu hyviä kokemuksia susialueilla – työkalupakkiin kootaan keinoja ennaltaehkäistä petotuhoja

Kotieläintiloilla parhaimmaksi suojaksi petohyökkäyksiä vastaan on havaittu suurpetoaita, mutta sen rinnalle kehitellään parhaillaan uusiakin keinoja. Osa niistä on osoittautunut jo alkumetreillä hyviksi.

Maanviljelijä pellon reunalla ojentaa kättään laiduntavia lehmiä kohti.

Timo Liimataisen 30 vuoden ura maitotilallisena päättyi kesällä, ja olo on nyt huojentunut – moni maatila sinnittelee, vaikka voimat alkaisivat ehtyä

Maatalouden ahdinko näyttää tänä vuonna kiihdyttävän maitotilojen lopettamishaluja. Monen yrittäjän henkinen kuormitus on kovaa ja tulot vähäiset, mutta silti lopettamispäätös on vaikea.

Läheltä

Yksitoista lehmää kuoli Juankoskella navetan lattian petettyä

Pihattonavetan betoniset tukipalkit pettivät ja noin 30 lypsylehmää putosi syvään lietekuiluun.

Sian kärsä lähikuvassa.

Parikkalalaisen suursikalan myyntiaikaa jatketaan – ei vielä yhtään tarjousta

Parikkalan Särkisalmella sijaitsevan suursikala Sikaconin myynti jatkuu nettihuutokaupassa 155 000 euron lähtöhinnalla marraskuun neljänteen päivään saakka.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Sikatilalliset tukalassa paikassa: pienentynyt kulutus ja alhaiset hinnat uhkaavat tuotantoa – "Moni lopettaa", uskoo tuottaja

Maatalouden kannattavuuden odotetaan pienenevän peräti viidenneksellä tänä vuonna. Heikoimmassa tilanteessa ovat sikatilalliset. Sianlihasta on ylituotantoa, kustannukset kasvavat eikä vienti vedä.

Poroja Kuusamon Nissinvaarassa.

Rovaniemen seudun paliskunnat kritisoivat tehtyä tuulivoimaselvitystä

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mukaan poroelinkeinon edustajia ei ole kuultu tuulivoimaselvitystä tehdessä.

Juha Partanen heittää kuiviketta sioille.

Sianlihan kulutus on jyrkässä laskussa – tilallinen näkee tulevaisuuden synkkänä: ”Tältä alalta lopettavat ne, jotka pystyvät”

Siipikarjanlihan ennustetaan ohittavan sianlihan kulutuksen ensi vuonna. Heikko sato ja kustannustaso koettelevat maataloutta tuotantosuunnasta riippumatta.

Kanoja somerolaisessa virikehäkkikanalassa. Valaistus on hämärä, kanat ovat vihreissä häkeissä.

"Tavalliset" kananmunat kielletään pian – Suomi on jäänyt poikkeukseksi, jossa kanat elävät vielä häkeissä

Miljoonien suomalaisten ruokalautanen muuttuu muutaman vuoden kuluessa. Suomessa syödään enemmän häkissä elävien kanojen munia kuin missään muualla Pohjoismaissa. Nyt siihen on tulossa muutos. Tuottajan mielipide: "Hyvesignalointia."

poro

Porotalousvahinkojen korvauksia haettiin 12 miljoonaa euroa

Kustannuksia ja menetyksiä syntyi hakemusten perusteella yhteensä 32 miljoonaa euroa.

Poroja Kuusamon Nissinvaarassa.

Porotalouden ja maanviljelyksen hankaus jatkuu edelleen: viljelijä syyttää porotilallisia ajanpeluusta vahinkoasioissa

Poroisäntä sanoo riitojen vähenneen huomattavasti viime vuosina. Viljelijä haluaisi uudistaa poronhoitolain, jotta lopuistakin kiistoista päästäisiin. Luonnonvarakeskus ehdottaa ratkaisuksi paikallisia neuvotteluja.

poro Sevettijärvellä, Inarissa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt pohjoisessa voimakkaat - poronhoito uhattuna

Lumisen ajan lyheneminen, laitumien muutokset ja lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ovat poronhoidon tulevaisuuden uhkakuvia. Muun muassa tästä puhuttiin Luken poro- ja kalapäivillä Kuusamossa.

Ilmakuva turkistarhasta.

Korona on pysynyt poissa turkistarhoilta

Minkeistä ja supikoirista on tutkittu jo noin 5 000 näytettä. Kaikki ovat olleet negatiivisia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle