Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työmarkkinajohtajat tentissä – Minna Helle korosti yrityskohtaista sopimista ja Jarkko Eloranta puolusti yleiskorotuksia

Työnantajajärjestöjen irtiotot ovat ravistelleet suomalaisten palkoista sopimista. Neuvottelut työehdoista ovat lähteneet tänä syksynä hitaasti liikkeelle.

Onko vieraskielinen nimesi vaikuttanut työn saamiseen? Kerro meille, teemme juttua

Yle kerää kokemuksia vieraskielisen nimen vaikutuksesta työnhakuun ja työllistymiseen.

Teknologiateollisuuden neuvottelut voidaan lopulta aloittaa – Teollisuusliiton Riku Aalto: Mukaan on saatu yli puolet yrityksistä 

Teknologiateollisuus työnantajat vahvistaa, että työehtosopimuksesta on tulossa yleissitova. Neuvottelut aloitetaan perjantaina ja niistä ennakoidaan poikkeuksellisen tiiviitä. Perinteisesti suurimmat vientialat ovat määränneet palkkalinjan.

Uuden valtionyhtiön on tarkoitus työllistää 1  000 osatyökykyistä – hallitus antoi esityksensä eduskunnalle

Tarkoituksena on työllistää työnhakijoita, joiden on esimerkiksi sairauden tai vamman takia vaikea saada työtä avoimilla työmarkkinoilla. Yhtiön nimeksi on tulossa Työkanava Oy.

Teollisuusliitto uskoo yleissitovuuden syntyyn TES-rintamalla: Neuvotteluihin vielä matkaa

Teknologiateollisuuden mielestä TES-neuvottelut voitaisiin aloittaa koska tahansa. Teollisuusliitto vaatii mukaan lisää yrityksiä. Perinteisesti suurimmat vientialat ovat määränneet palkkalinjan, 1,9 prosentin näkymästä ei oltu yhtä mieltä.

Teollisuusliiton mukaan työehtoneuvotteluja ei voida vielä aloittaa, koska työnantajapuolen uudesta yhdistyksestä ei ole riittävästi tietoa

Puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, ettei uuden työnantajaliiton jäsenpohja ole edelleenkään riittävän laaja neuvottelemaan sopimusta.

Näin elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi korkealle nousseita sähkön hintoja: "Sama tilanne kuin polttoaineen hinnassa"

Ykkösaamun haastattelussa vieraillut ministeri pitää tärkeänä, että energian hintoja ei nyt nosteta poliittisilla päätöksillä. Lintilä esitti myös kritiikkiä työmarkkinajärjestöille.

Jos Anne Seppälää ei olisi, Fazer-johtajan päivärytmi sekoaisi täysin – sihteerialan kuolemaa povataan joka vuosi, mikä ärsyttää uuden ajan assistentteja

Työmarkkinoilla on paljon työttömiä sihteereitä, joiden osaaminen ei enää vastaa tämän päivän tarpeita. Ammattijärjestön mukaan ala on murroksessa, ja työ vaatii monipuolisempaa osaamista ja korkeampaa koulutusta.

Työmarkkinapomot eivät pidä Stora Enson palkkaratkaisua mallina muille aloille: ”Päänavaus tulee varmasti kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden ratkaisuista”

Teollisuuden ensimmäinen sopimus on määrittänyt yleensä myös muiden suomalaisten palkankorotuksia, mutta nyt se ei kelpaa muulle vientiteollisuudelle suunnannäyttäjäksi.

Metsäteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa läpimurto: Stora Enso ja Paperiliitto sopivat työehdoista, sopimus ensimmäinen laatuaan

Metsäyhtiö Stora Enso ja Paperiliitto sopivat työehdoista hyvissä ajoin ennen sopimuskauden loppua. Sopimus on ensimmäinen yrityskohtainen sopimus metsäteollisuudessa.

Marin huolissaan työmarkkinoista: Näkymä erityisen sumea – Etlan Kangasharju: Ei ole niin vaarallista, vaikka lyhyellä aikavälillä rytisee

Pääministerin mukaan työnantajajärjestöjen irtiotot sumentavat työmarkkinoiden näkymiä. Etlan Kangasharju sanoo, että ongelmat voivat hyydyttää talouskasvun lyhyellä aikavälillä, mutta uudistuksia tarvitaan.

Teknologiateollisuuden neuvottelut työehdoista junnaavat – osapuolet ovat eri mieltä jopa siitä mitä tapahtuu, jos sopimusta ei synny

Teknologiateollisuuden työehtosopimus umpeutuu marraskuun lopussa, mutta neuvotteluja uusista työehdoista ei ole vielä edes aloitettu.

Menestyvä digiyritys ei liity perinteiseen sopimusmenettelyyn, vaan sorvaa itse työehtonsa: "Työntekijöillämme on varaa valita työnantajansa"

Tamperelainen metallialan yritys liittyi Teknologiateollisuuden työnantajiin, sillä se haluaa antaa sopimusneuvottelut asiantuntijoiden käsiin. Digitalisaatioyritys taas aikoo sopia työehdoista paikallisesti.

Työttömien joukko jakautuu nopeasti kahtia – korona työnsi pitkäaikaistyöttömät yhä pidemmälle jonon hännille

Valoisien työllisyystilastojen katveeseen jää synkkä ilmiö. Pitkäaikaistyöttömien määrä on jatkanut kasvuaan, vaikka yritykset palkkaavat jo vauhdilla uusia työntekijöitä. Korona-aika on muuttanut työttömien keskinäistä asemaa rajusti.

Analyysi: Näin rakennettiin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kolmikannalla – onko kaikki nyt menossa päreiksi?

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei pudonnut eteemme taivaasta, eikä se syntynyt sattumalta. Se syntyi sopimusyhteiskunnasta – työnantajien, palkansaajien ja valtiovallan yhteistyöstä eli kolmikantaisesta tulopolitiikasta, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Paikallinen sopiminen voi nostaa tessien määrää sadoilla ja lisätä työmarkkinariitelyä – Palkansaajapuoli haluaa lisää sovittelijoita

Työriitojen nykyinen sovittelumalli ei ehkä riitä, kun työehtosopimuksia tehdään yhä enemmän paikallisesti yrityksissä. Jos alalla sopimuksia tehdään yhden sijasta monia kymmeniä, riidatkin lisääntyvät. Akava, JUKO ja YTN haluavat sovitteluun laajoja uudistuksia.

Suomen talouskasvun kiihtyminen yllätti Suomen Pankin: Nopeaa kasvua odotetaan ensi vuodeksikin

Suomen talouden toipuminen koronakriisistä on yllättänyt kaikki talousasiantuntijat. Kova kasvu jatkuu myös ensi vuonna, kun talouden kaikki mittarit näyttävät ylöspäin.

Lappeenranta houkuttelee paluumuuttajia takaisin – kehittyvät etätyömahdollisuudet saattavat lisätä paluumuuttoa

Lappeenrannan ja Imatran kaupungit perustavat verkkosivuston ja nostavat sosiaalisessa mediassa aiemmin Lappeenrannassa asuneiden tai opiskelleiden innostusta muuttaa takaisin Etelä-Karjalaan.

Työvoimapula on keskeinen ongelma Etelä-Savossa - kauppakamarin puheenjohtaja: "Asian ratkaisemiseksi tarvitaan nopeasti kansallisia toimenpiteitä"

Suomen kauppakamarien kyselyssä 75 prosenttia yrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Myös Etelä-Savossa on valloilla hyvin konkreettinen ongelma.

Kauppakamarin kyselyn mukaan työvoimapula piinaa monia pohjoiskarjalaisia yrityksiä

Pohjois-Karjalassa kaivataan lisää ammattilaisia etenkin tekniikan ja oikeustieteen alalle, sekä hallintoon ja kauppaan.

Nordea nostaa tämän vuoden talouskasvuennustettaan 3,5 prosenttiin

Kasvu hidastuu Nordean mukaan ensi vuonna kolmeen ja sitä seuraavana kahteen prosenttiin. Tammikuun-ennusteessaan Nordea odotti tälle vuodelle tasan kolmen prosentin kasvua.

Metsäteollisuudessa kiehuu: UPM varautuu järjestämään työehdot ”täysin ilman työehtosopimuksia”, Paperiliitto arvioi palkkojen laskevan

UPM haluaisi sopia työehdoista Paperiliiton kanssa liiketoiminta-aluekohtaisesti. Yhtä sopimusta vaativa Paperiliitto syyttää UPM:ää uhkailusta ja arvioi, että palkat voisivat tippua metsäjätin ratkaisun myötä vähintään kolmanneksella.

Hoitajapula syvenee, ja ammattilaisten pelätään kaikkoavan alalta – alanvaihtaja Terhi Vallineva kertoo, miksi hän päätyi päinvastaiseen ratkaisuun

Korona on kurittanut etenkin naisvaltaisia matalapalkka-aloja, ja yhä useampi harkitsee alanvaihtoa. Selvitimme, mikä selittää työntekijöiden siirtymistä toisiin tehtäviin. Oman tarinansa kertoo myös alanvaihtaja, joka teki urallaan yllättävän peliliikkeen.

Matti Mörttisen kolumni: Liian pitkä vai lyhyt työaika? Väärä kysymys mutta tarpeellinen

Tasa-arvoa voi olla, että toinen tekee töitä neljänä ja toinen seitsemänä päivänä viikossa. Varttuneimmilla meistä on paljon opittavaa nuorten tavasta suhtautua työhön, kirjoittaa Mörttinen.

Koronakriisi iski etenkin naisten työllisyyteen ja toimeentuloon – Tutkija: Sukupuolten tasa-arvo otettu huomioon melko heikosti hallituksen koronapäätöksissä

Koronakriisi iski Suomessa erityisesti naisvaltaisille palvelualoille. Koronakriisin vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon selvitetään THL:n hankkeessa. Naisjärjestöjen kattojärjestössä ollaan huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Kun työtunnit paukkuvat, tarkoittaako se aina burnoutia ja perheen hylkäämistä? Pitkää viikkoa painavat läppärityöläiset avasivat meille kalenterinsa

Jos työntekijä saa päättää työajan pidentämisestä ja tasaamisesta itse, pitkistäkään päivistä ei välttämättä tule ongelma. Pyysimme kahta venymään tottunutta asiantuntijaa pitämään kirjaa yhdestä kesäisestä työviikostaan.

SAK: Syksyn työmarkkinakierros vaikuttaa kireältä ja alttiilta työtaisteluille

SAK:n puheenjohtajan mukaan työnantajat ovat esittämässä useita heikennyksiä työehtoihin ja neuvottelujen hajautuminen tekee syksyn kierroksesta vaikean. Järjestö vaatii luottamushenkilöiden tunnustamista kaikissa yrityksissä vaikka lakia muuttamalla.

Ylen kysely: Ay-pomot ennustavat työtaistelujen täyteistä syksyä ja kevättä – "Nyt ollaan ytimessä, mihin työntekijät ovat liittonsa perustaneet"

Ammattiyhdistysjohtajat uskovat, että ensi keväänä ja syksynä nähdään viime vuosia enemmän lakkoja. Ay-johtajat perustelevat näkemystään työnantajien irtaantumisella valtakunnallisista työehtosopimuksista. Iso osa työnantajista ei taas ymmärrä, miksi työtaistelumäärät kasvaisivat.

Valtiosihteeri Olli Koski siirtyy ruokalähettiyhtiö Woltille

Woltilla Kosken tehtäviin kuuluu muun muassa valmistella alan sääntelyyn liittyviä ratkaisuja ja aloitteita.

Mitä haluat kysyä EK:n toimitusjohtajalta Jyri Häkämieheltä?

Onko niin, että maan hallituksella ei ole aikaa kuunnella elinkeinoelämän murheita? TV1:n Ykkösaamun vieraana on Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Analyysi: Teknologiateollisuuden uusi "kahden järjestön malli" lisää painetta syksyn liittokierrokselle

Teknologiateollisuus ei lähde Metsäteollisuuden tielle. Ainakaan täysin, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

Teknologiateollisuuden työmarkkinapommi herättää jyrkkää vastustusta – YTN: Palkansaajien asema heikkenemässä merkittävästi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL syyttää Teknologiateollisuutta työmarkkinajärjestelmän tahallisesta horjuttamisesta.

UPM:n luottamushenkilöt arvostelevat tiukasti metsäyhtiön suunnitelmia sopia työehdoista yksilöllisesti: “Katsomme tulleemme petetyiksi”

Metsäyhtiö UPM ilmoitti helmikuussa, että se sopii toimihenkilöiden työehdoista jatkossa yksilöllisesti.

Koronaluvut kasvavat ja hallitus kiristää elinkeinoelämän rajoitustoimia – Pitäisikö työmarkkinapomojen harkita jälleen kriisipakettia?

Viime keväänä työmarkkinajärjestöt sopivat kriisipaketista, jolla helpotettiin yritysten lomautuksia ja alennettiin lähes miljardilla työeläkemaksuja.

Keski-Suomen kauppakamari vaatii ravintoloille täyden korvauksen koronasulun kustannuksista: "Elinkeinovapauden rajoittaminen on äärimmäinen keino"

Kauppakamarin mielestä epidemiatilanteen alueellinen vaihtelu pitäisi ottaa rajoituksissa paremmin huomioon.

Analyysi: Paikallista sopimista heitellään kuin kuumaa perunaa – ja kohta sen saa syliinsä maan hallitus

Järjestöt tuskin antavat yksituumaista avitusta ministereille, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman.

Työntekijäselvitys: Paikallinen sopiminen johtaa työntekijöiden aseman heikkenemiseen ilman työllisyys- ja tuottavuusvaikutuksia

Valtiovarainministeriön virkamiesraportti löysi hiljakkoin vastakkaisia tuloksia paikallisen sopimisen hyödyistä.

Akava haluaa isoja muutoksia tes-riitojen sovitteluun, EK puolustaa nykyistä mallia

Akavan mielestä valtakunnansovittelijan puolueettomuuden vaatimus on lisättävä lakiin.

UPM neuvottelee toimihenkilöiden työehdot jatkossa yksitellen – ammattiliitto Pro tuomitsee

UPM ja muu metsäteollisuus ovat ilmoittaneet lopettavansa keskitettyjen työehtosopimusten neuvottelemisen, kun nykyiset sopimukset umpeutuvat.

Koronavuosi ei ole vaikuttanut juurikaan Etelä-Savon ammattikoulujen keskeytysten määrään

Monissa muissa Suomen ammattikouluissa keskeyttäneitä on korona-aikana ollut tavallista enemmän.

EK: Yritykset arvioivat suhdanteen pysyneen heikkona vuodenvaihteen tienoilla, näkymät kuitenkin parantuneet

"Meneekö talouskuva odotetun mukaisesti eteenpäin, riippuu paljon rokotusten aikataulusta."

Ammattiliitto Pro antaa uuden lakkovaroituksen Suomen Kotidataan

Kiistassa on kyse siitä, minkä alan työehtosopimusta Kotidatassa noudatetaan.

Korona ei kohdellut aloja tasavertaisesti – ”Ehdottomasti se iski naisiin”, sanoo liittopomo Silja Paavola

Tutkijat arvioivat, että on jälkihoidosta ja kriisin kestosta kiinni, millaisen vaikutuksen korona jättää pysyvästi työmarkkinoille.

HUS ja Tehy neuvottelevat maanantaina hoitajien koronakorvauksista – Tehyn puheenjohtaja Ykkösaamussa: "Toivon viisautta molemmille puolille pöytää"

HUS on ainoa viidestä yliopistosairaanhoitopiiristä, jossa joulun ajan koronalisistä ei ole toistaiseksi erikseen sovittu.

Kokoomuksen Orpo: Yhteiskunnassa pitää herätä nuorten pahoinvointiin

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo haluaa viranomaisille parempia keinoja nuorten auttamiseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle