Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansallisteatterin vahtimestari Matti Patana.

Kansallisteatterin vahtimestari varastaa shown, ennen kuin näytelmä edes alkaa – "Ennen tätä kulkutautia olin työntekijä, joka sulautui tapettiin"

Poikkeusaika synnyttää poikkeuksellisia tähtiä. Normaalisti teatterin tapettiin sulautunut vahtimestari Matti Patana osoitti yleisölle, että pakollisista koronatoimenpiteistä voi kertoa hauskastikin.

Vihreitä, violetteja, keltaisia ja sinisiä kolhiiintuneita kahvakuulia lattialla. Kuva otettu 11.11. 2021 Hämeenlinnassa.

Huonontunut koronatilanne näkyy lukuisina muutoksina kaupunkien tiloissa: ryhmäliikuntatunnit tauolla, teatteriesityksiä siirretään

Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien ryhmäliikuntatuntien aloitus siirtyy kahdella viikolla koronaepidemian vuoksi.

Työväen näyttämöpäivien juliste.

Työväen näyttämöpäivät perutaan toistamiseen – keväälle suunnitellaan pienimuotoisempaa tapahtumaa

Tapahtuma peruttiin viime hetkellä. Näyttämöpäivät oli tarkoitus järjestää vielä tammikuussa. Asiaa perustellaan alueen koronavirustilanteella ja rajoituksilla.

Kuvakollaasi, suljetun teatterin sisäänkäynti, rapistunut julkisivu

Teatterien tulevaisuus näyttää synkältä – Edunvalvoja: “Kentän luottamus on rapautunut siihen, että päättäjät ovat puolellamme”

Teatterit suunnittelevat tulevaisuuttaan yhä täydellisessä epävarmuudessa. Tuoreiden rajoitusten takia selkeää näkymää ei ole edes parin viikon päähän. Eteenpäin siirrettyjä esityksiä on “pakkasessa” ainakin vuoteen 2023 asti.

Hannu-Pekka Björkman

Pro Finlandia -palkittu Hannu-Pekka Björkman päätyy usein koomisten suomalaismiesten rooleihin: "Sankarin roolit ovat usein tylsiä"

Björkmanin taival näyttelijänä on kestänyt jo 30 vuotta. Hän on voittanut parhaan miespääosan Jussi-palkinnon kaksi kertaa.

Eeva-Liisa Manner

Eeva-Liisa Mannerin syntymästä 100 vuotta – kirjoitti näytelmiä ja käännöksiä yleisölle, mutta runot hän teki itselleen

Kirjailija Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta joulukuun 5. päivänä. Viipurissa syntynyttä ja Tampereelle asettunutta kirjailijaa pidetään suomalaisen modernismin uranuurtajana.

Susanna Kuparinen ei sosieteeraa poliitikkojen kanssa

Teatteriohjaaja Susanna Kuparinen arvelee, että dokumenttinäytelmiin päätyneet poliitikot ovat ihan mielissään

Teatteriohjaaja Susanna Kuparinen työryhmineen on pöyhinyt vallankäyttöä dokumentteihin perustuvissa näytelmissään. Poliitikoita ei säästellä, mutta kärjistykset erotetaan tosiasioista.

Neljä ihmistä seisoo pahvilaatikot käsissä. Heidän takaan on poliisi.

Teatteri Imatran tämän päivän eli tiistain Ei makseta! Ei makseta! -näytökset on peruttu

Ei makseta! Ei makseta! -näytelmän molemmat tämän päivän esitykset on peruttu sairaustapauksen takia. Liput voi vaihtaa tai saada rahat takaisin.

Väkivalta ympäröi meitä, sanoo Pohjalaisia Kokkolaan ohjannut Juha Luukkonen.

Kokkolan kaupunginteatterin Pohjalaisia-näytelmässä soi nyt Tuomari Nurmion musiikki – klassikko on yhä ajankohtainen: "Viha on läsnä myös tänä päivänä"

Ohjaaja Juha Luukkosen mukaan klassikkonäytelmän sanoma sopii nykyhetkeenkin. Kokonaisuus on raju ja vaikuttava, kirjoittaa toimittaja Kaje Komulainen.

Läheltä

Kirpputorin näytökset peruttu Imatralla

Kirpputori-näytelmää esitetään vielä kolme kertaa joulukuussa.

Hämeenlinnan teatterin pääovi.

Hämeenlinnan Teatterin näytelmä näytelmästä vuoden taide-elämys

Vuoden museokaupunki titteli meni sen sijaan Turkuun. Myös Hämeenlinna oli ehdolla vuoden museokaupungiksi.

Naurava nainen ja mies mikrofonit kädessä. Heidän takanaan istuva mies soittaa urkuja.

Tositelevisio-ohjelmat saavat kyytiä Lappeenrannan kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä

TOSIssaan-LIVEä! parodioi tämän hetken suosituimpia tosi-tv-formaatteja.

Valomestari Veikko Pulli istuu hymyillen Hämeenlinnan teatterin avotarkkaamossa työpöytänsä ääressä, taustalla useita monitoreja. Kuva otettu 22.11.2021.

Valomestari: Valaistuksella on voimakas vaikutus teatteriesityksen tunnelmaan

Jane Austenin teksti Järki ja tunteet vaatii ennätysmäärän valoa Hämeenlinnan teatterissa. Käytössä ovat nyt myös myös vanhan liiton halogeenivalaisimet.

Hobitti-näytelmä Turussa

Hobitti tuo taas Keski-Maan fantasiamaailman Turun kaupunginteatteriin – Miska Kaukonen jäi sarvistaan kiinni lavasteisiin

Tolkienin Hobittia on valmisteltu Turun kaupunginteatterin lavalle pitkään. Klonkkuna ja haltiakuninkaana nähtävä Kaukonen kertoo harjoitusjakson olleen poikkeuksellinen – ja hänen polvensa ovat kovilla.

Nainen makaa lattialla ja taka-alalla kolme muuta naista seisoo ja puhuu keskenään.

Kajaanin Harrastajateatteri tuo lavalle Kuuloluurista tutut Puumanaisen, Yläkerran asukin ja Mersumiehen – dramaturgi: "Näytelmä on kajaanilaisten kirjoittama"

Esitys perustuu kajaanilaisen ilmaisjakelulehden palstaan, jossa kansalaiset antavat nimimerkin takaa neuvoja esimerkiksi ladulla tai liikenteessä käyttäytymiseen.

Teatterikoneen Pimeetä draamaa -näytelmän näyttelijäkolmikko odottaa harjoituksissa vuoroaan päästä lavalle. Kuvassa Mikael Miinala, Riikka Kannisto ja Jorma Vilkko.

Pimeetä draamaa -näytelmä johdattaa katsojan kokemaan näkövammaisen elämää - "On tärkeää oppia ymmärtämään millaista toisen elämä on", sanoo pääosan esittäjä

Pimeetä draamaa näytöksessä 50-vuotias Johanna viettää syntymäpäiviään. Teatteriyleisö osallistuu juhliin "sokaistuina", side silmillään Jyväskylässä.

Näyttelijöitä Colorado Avenue -esityksen näyttämöllä Vaasan kaupunginteatterissa. Mies ja nainen kinastelevat oksasta. Suuri joukko ihmisiä nauraa taustalla.

Colorado Avenue ensi-iltaan Vaasassa

Näytelmä kuljettaa yleisön keskelle suuren siirtolaisaallon aikaa, jolloin teollinen vallankumous ja sotien uhka vavisuttivat maailmaa.

Herra Oblomov (Tarmo Manni) makaa sängyllä.

Pieni katsaus Televisioteatterin historiaan

Televisioteatterin perustamisesta 60 vuotta.

Kuvassa on kohtaus näytelmästä Kesäyön unelma, joka on saanut ensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterissa.

Joensuun kaupunginteatteri ottaa katsomoihin lisää väkeä

Marraskuun alusta joulukuun loppuun käytössä on nyt 75 prosenttia paikoista.

Tukkateatterin näyttelijät tekevät alkulämmittelyä.

Harrastajateatterissa roolilla ei ole väliä, sillä kaikki tekevät kaikkea – näyttelijä: “Vien vaikka roskia, jos saan olla luovien ihmisten kanssa”

Suomessa on yli 500 teatteria joita pitää pystyssä intohimo. Tampereen Laukontorin laidalla esityksiään pitävä Tukkateatteri on yksi näistä.

Kaksi tyttöä katsoo tiukasti kameraan

Forssan teatteri marssittaa marraskuussa lavalle Eilan, Rampen, Likan ja Pirkan – luvassa on onnellisuuden tavoittelua

Forssan teatterissa saa reilun viikon päästä ensi-iltansa Eila, Rampe ja palvattu onni -komedia, jonka on kirjoittanut Sinikka Nopola. Esityksellä teatteri haluaa kunnioittaa Sinikka Nopolan elämäntyötä.

Hämeenlinnan teatterin Järki ja tunteet- näytelmän naispääroolien esittäjät Elviira Kujala ja Pihla Maalismaa katsovat kameraan. Kujalalla yllään sininen mekko, Maalismaalla punainen. Kuva otettu 21.lokakuuta 2021.

Järki ja tunteet ottavat yhteen Hämeenlinnan teatterissa – 1800-luvun seurustelukulttuurissa käytiin samoja kamppailuja kuin tänä päivänä

Jane Austenin klassikkoromaaniin perustuva näytelmä Järki ja tunteet saa Hämeenlinnan teatterissa ensi-iltansa torstaina. Teksti on vuodelta 1811, mutta järjen ja tunteen taistelu on yhä ajankohtainen aihe.

Neljä ihmistä seisoo pahvilaatikot käsissä. Heidän takaan on poliisi.

Ei makseta! Ei makseta! – Dario Fon aina ajankohtainen farssi Teatteri Imatrassa

Ruuan hinnannousuun kyllästyneet naiset käyvät maksulakkoon.

Oulun teatterin julkisivu koki kovia myrskyn seurauksena.

Oulun teatterin remontti on valmis ja näytökset suurella näyttämöllä jatkuvat lauantaina

Kesäkuinen Ahti-myrsky runteli teatteritaloa pahoin ja vaurioita on korjattu kuukausien ajan. Suuren näyttämön näytöksiä esitettiin syksyllä väistötiloissa kaupunginvarikolla.

Amanda Palo

Näyttelijä Amanda Palo kauhistui, kun menneisyydessä tapahtunut raiskaus määritteli häntä yhä – "Trauma ei voi olla ainut asia, joka tekee minusta kiinnostavan"

Kulttuurivieras Amanda Palo teki muutama vuosi sitten näytelmän raiskauskokemuksestaan. Siitä tuli kehuttu ja kysytty, mutta enää hän ei näytelmää esitä. Sen sijaan Palo halusi muuttaa elämänsä suunnan ja kirjoitti kirjan.

Kirjailija Timo Sandberg kävelee kadulla, taustalla kaupunkinäkymä ja kauppakeskus Trio Lahdessa.

Etsivä Kekki nousee näyttämölle – Lahden kaupunginteatteri tarttui dekkarisarjaan, jonka päähenkilö pohjautuu oikeaan lahtelaispoliisiin

Kirjailija Timo Sandbergin Otso Kekki -sarjasta tehty kantaesitys nähdään kevätkauden aluksi Lahden kaupunginteatterissa. Teatteri purkaa koronarajoituksia toistaiseksi maltillisesti.

Näyttelijä Hannes Mikkelsson Fahrenheit 451 näytelmän rooliasussa.

Joensuun kaupunginteatterissa jännitetään keväällä

Joensuun teatterikevättä luonnehtii jännitys. Lavalla nähdään muun muassa kotimainen kantaesitys klassikkoteoksesta Fahrenheit 451. Koko perheen seikkailussa viilettää puolestaan vampyyri.

Teatteri Lapuan näyttelijöitä näytelmästä Pasi was here.

Teatteri Lapua joutui keskeyttämään Pasi was here -näytelmän esitykset

Teatteri Lapuan yksi näyttelijöistä on saanut vakavan sairaskohtauksen. Rooli meneillään olevassa näytelmässä on sen verran keskeinen, ettei sijaistaminen ole mahdollista.

Tiernapoikapatsas Oulussa, jonka hahmoille on laitettu kasvomaskit

Kuninkaan kasvoja ei enää saa mustata – Tiernasäätiö linjasi muutoksen perinteiseen Tiernapoika-joulunäytelmään

Tiernasäätiön mukaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Säätiö haluaa viestittää kuuntelevansa yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta.

Ohjaaja Susanna Kuparinen pitää pyöreää liitutaulua käsissään Viimeinen Sana-ohjelman lavasteissa

Satiiri on joutunut ahtaalle, koska poliitikot ovat oppineet paineistamaan toimittajia somessa – kirjoittajat: Televisiosta puuttuu kunnon satiiri

Poliittiset tahot ovat oppineet käyttämään somejulkisuutta toimittaja vastaan. Siinä missä ennen satiirin kohde ennen soitti puhelimella palautteensa, nyt hän ilmoittaa saman julkisesti Twitterissä, sanoo ohjaaja-toimittaja Susanna Kuparinen.

Kuopion kaupunginteatteri syyskuun loppupuolella

Kuopion kaupunginteatteri perui valmiin näytelmän, ja lavasteetkin menivät roskiin – ohjaajan ja teatterin riita voi päätyä käräjille

Kuopion kaupunginteatteri perui valmiin näytelmän ennen sen ensi-iltaa viime keväänä. Asiasta on revennyt riita ohjaajan ja teatterin välille. Ammattiliiton mielestä teattereiden koronatuet eivät ole hyödyttäneet freelancereita.

Otto Kanerva ja Mikko Kivinen hymyilevät kameralle. Heidän takanaan roll-up-juliste Mitä kuuluu Marja-Leena? -näytelmästä.

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri kiikaroi jo ensi kesää – Gösta Sundqvistin musiikin innoittamana etsitään Marja-Leenaa

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri odottaa uutta nousua. Vuonna 2019 kesäteatterissa oli yleisöä noin 20 000. Seuraavana kesänä esitys peruttiin koronan takia. Tänä kesänä lämmiteltiin ensi kesää varten.

Leea Klemola korona-ajasta: "Luonto pani meidät paikoilleen"

Näytelmäkirjailija Leea Klemola kutsuu pandemiaa paratiisiksi: "Koin sen niin, että luonto pani meidät paikoilleen"

Leea Klemola tunnetaan provosoivistakin puheenvuoroista. Nyt uuden näytelmän kantaesityksen jälkeen on aikaa pohtia esimerkiksi korona-aikaa. Hän näkee siinä paljon hyvää.

Lou Andreas-Salomé kuvattuna vuonna 1897

Miksi muistamme Freudin ja Nietzschen, mutta emme Lou Saloméa? Uusi näytelmä esittelee tuotteliaan älykön, joka sai kohtalokkaan naisen leiman

Lou Salomé oli kirjailija, filosofi ja psykoanalyytikko. Hän rikkoi tabuja ja hurmasi miehet Sigmund Freudista Friedrich Nietzscheen. Me muistamme miehet, mutta emme heihin vaikuttanutta naista. Nyt Salomésta on tehty näytelmä KOM-teatteriin.

Jukka Peltola on Kajaanin kaupunginteatterin Zorro.

Miekat kalisevat Kajaanin kaupunginteatterissa – Zorro-musikaali saa Suomen kantaesityksensä viikon kuluttua

Klassikkotarina kertoo yhteisön noususta yhteistä vihollista ja huonoja oloja vastaan. Se on monille tuttu esimerkiksi sarjakuvista, mutta nähdään nyt ensimmäistä kertaa teatterin lavalla musikaalissa.

Kolme miestä ja yksi nainen joulukuusen vieressä lahjoja purkamassa.

Jo toinen kantaesitys Imatralla: Lapsille sovitettu Pähkinänsärkijä vie matkalle joulusatuun

Klaaran satumatkaa keijukaisten ja lelusotilaiden maailmaan rytmittää Tshaikovskin balettimusiikki.

Kohtaus näytelmästä. Äiti pitelee päätään ruokapöydässä kun teini-ikäiset mellastavat

Kun äiti on aina väärässä, eikä herkkyys ole hyve – Tampereen työväen teatterin Poikakoodi avaa mieheksi kasvamisen ja kasvattamisen paineita

Perinteiset sukupuoliroolit ovat osin rauenneet, mutta ne vaikuttavat yhä sekä omaa identiteettiään etsiviin nuoriin että etenkin heidän vanhempiinsa.

Lahden kaupunginteatterin Sota ja rauha -näytelmän esiintyjät rivissä näyttämön lavalla.

Lahden kaupunginteatteri purkaa ensi-iltojen koronasumaa – Sota ja rauha -klassikon sovitus näkee naispäähenkilönsä uusin silmin

Teatteri tuo Lahdessa näyttämöilleen neljä ensi-iltaa kuukauden sisällä, mukana kaksi kantaesitystä. Romaanijärkäle Sota ja rauha nähdään uutena sovituksena. Korona hellittää hiljalleen, mutta teatteria saattavat seuraavaksi uhata kaupungin säästötoimet.

Teatteri Imatran näyttämö.

Teatteri Imatran syksyn ensimmäinen ensi-ilta pureutuu miehen itsetuntoon – Kirpputori-näytelmässä mukana kaikki näyttelijät

Teatteri Imatran syyskauden avausnäytelmä Kirpputori oli perjantaiaamuna myyty lähes loppuun.

Kuvassa vasemmalla Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja oikealla taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Oulun teatterin näytökset kaupunginvarikolla alkavat perjantaina – tila laitettiin pystyyn pika-aikataululla: "Tämä näyttää meidän talon voiman"

Varikolla kaikki on valmista ja tekniikkaa vielä testaillaan. Teatteripuitteet on pyritty rakentamaan niin mukavaksi, kuin varikko antaa myöten. Katsomossa on 140 paikkaa. Varikolle avataan myös ravintola.

Näyttelijät Samuli Niittymäki, Mikko Kauppila Bolla näytelmän harjotuksissa Helsingin Kaupunginteatterissa.

Päähenkilö pahoinpitelee vaimoaan, mutta yleisö ymmärtää – Bolla-romaani siirtyi teatterin näyttämölle, eikä kukaan ole vain hyvä tai paha

Helsingin kaupunginteatterin lavalla nähdään sodan keskelle sijoittuva kahden miehen rakkaustarina, joka on synkkä ja ahdistava mutta samalla toiveikas.

Kotkan Ruusu -näytelmän  näyttelijät lavalla

Parturi sai prostituoidun leiman, koska oli aikaansa edellä – nyt hänen maineensa halutaan puhdistaa: "Nykyään tuossa ei olisi mitään ihmeellistä"

Vanhoista iskelmistä tutuksi tullut Kotkan Ruusu nähdään pian teatterin näyttämöllä. Kotkan Ruusu ei ollut pelkkä legenda, vaan parturi nimeltään Rosa Mäkinen. Hän sai ammattinsa ohessa vähintään kyseenalaisen maineen.

Näyttelijät patsaalla.

Minna Canthin tekstit jalkautuivat Valkeisenlammen puistoon – Kanttia kadulla -esityksiä nähdään ympäri Kuopiota ensi viikolla

Kanttia kadulla -yhteisöteatteriproduktio esittää Minna Canthin näytelmiä Kuopion eri puistoissa ensi viikolla. Perjantaina katkelmat esitettiin Valkeisenlammen puistossa koeyleisölle, Minna Canthin koulun yhdeksäsluokkalaisille.

Jyväskylän Kaupunginteatterin The Addams Family -näytelmän harjoitukset.

Jyväskylän kaupunginteatteri saa avata 60-vuotisjuhlakautensa ilman 2 metrin turvavälejä, teatterinjohtaja: "Tuntuu tosi helpottavalta"

Päänäyttämö aukeaa ensi viikolla kahden kolmasosan kapasiteetilla. Nyt toiveena on, että ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle.

Kokkolan kaupunginteatteri  ulkoa

Kaupunginteatterin syksyn näytelmiä siiviittää Tuomari Nurmion musiikki – teemana syrjäkylien Suomi

Teema pitää sisällään niin komediaa kuin draamaa. Marraskuussa ensi-iltaan tuleva Pohjalaisia-näytelmä kuvaa väkivallan historiaa ja kierrettä Pohjanmaalla.

Oulun teatterin remontti elokuussa 2021.

Oulun teatterin syksyn esityskausi käynnistyy väistötilassa kaupunginvarikolla

Syyskuun 3. päivä saa ensi-iltansa Synninkantajat-näytelmä, joka joudutaan siirtämään teatterin suurelta näyttämöltä kaupunginvarikolle Hartaanselälle. Teatterirakennuksen suuri näyttämö kärsi vesivahingon juhannuksena Ahti-myrskyn aikana.

Lappeenrannan kaupunginteatteri

Robin Hood avaa Lappeenrannan teatterin syksyn – näyttelijät pääsevät lavalle 9 kuukauden tauon jälkeen

Teatterin syyskausi alkaa lauantaina 21. elokuuta Robin Hood -näytelmän ensi-illalla.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Viikonlopun Kuuloluurishow peruttiin, mutta se voi tulla Kajaanin harrastajateatterin syksyn ohjelmistoon

Koti-Kajaanin Kuuloluuri-palstaan perustuvaa Kuuloluurishow-näytelmää ei nähdäkään Kajaanin Linnanvirta-tapahtumassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle