Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Porvariston kulissit huojuvat Säädyllisen murhenäytelmän näyttävässä filmatisoinnissa

Pidäteltyä kiihkoa ja aviohelvettiä 1930-luvun lopussa.

Nälkä, pelko ja vihapuhe eli miksi Suomessa alkoi sata vuotta sitten sisällissota – vuoden 1917 opetukset

Miten punaiset ja valkoiset ajautuivat niin vastakkain, että syttyi sota? Ylen toimittaja Esko Varho sukelsi viime vuonna vuoden 1917 maailmaan ja yritti ymmärtää, miten inhimillisistä asioista kaikki alkoi.

"Ase sano klik vaan" – tuleva presidentti Risto Ryti pelastui täpärästi venäläismatruusien luodeilta marraskuun 1917 kahakassa

”Sydän tahtoo harmista haljeta kun maassamme ollaan kansalaissotaan astumassa.” Itsenäistymisvuosista kertova Kun Suomesta tuli Suomi -sarja jatkuu.

Helsingin Fabianinkadulla ammuttiin elokuussa 1917, ja silloin porvarit vielä auttoivat työläismiliisiä – Kun Suomesta tuli Suomi osa 8

Kaikessa muussa vastakkainasettelu paheni. Poliisin ampuman Simo Saarikon hautajaisista Ypäjällä tuli työläisten suurtapahtuma.

Lukupiirissä lauantaina: Voiko onnettoman avioliiton välttää?

Osallistu Kirjojen Suomen lukupiiriin la 6.5. klo 19!

Horoskooppi koleerisille ja muille. Ja/tai paljon muuta. Eikä siinä vielä kaikki!

Hippokrateellisia horoskooppimietteitä Kajolta.Pitkä! (Sori)

Virtanen on pakkoraossa keksitty kopionimi – sukunimi kertoo paljon suvun historiasta

Sukunimi tuli pakolliseksi vasta 1920-luvulla. Etenkin länsisuomalaisilta sukunimet puuttuivat, joten monelle kehitettiin -nen-päätteinen sukunimi. Itäsuomalaiset -nen-päätteiset sukunimet ovat niitä vanhempia.

"Osta pullia, se kasvattaa..." – polttarit ovat tasapainottelua nautiskelun ja irrottelun välillä

Heinäkuussa sosiaalinen media täyttyy polttarikuvista ja tarinoista. Kysyimme torstaina lukijoiltamme ja kuuntelijoiltamme, millaiset ovat ihanteelliset polttarit. Osalle tärkeintä on irrottelu. Toiset taas haluavat nautiskella.

Kuka tai mikä on nykyään porvari?

Jos on duunarin määritelmä mennyt uusiksi, ei porvarikaan ole pysynyt muuttumattomana. Joku piirtää porvarin ammatin mukaan, toinen varallisuuden. Mikä tai kuka on sinun mielestäsi porvari?

Polttareiden lyhyt historia Suomessa – polterabendista nykypäivään

Suomen polttaripiirit olivat 200 vuotta sitten varsin pienet. Juhlan luonne on vaihtunut ruotsinkielisen yläluokan hurvittelusta koko kansan huviksi.

Sibeliuksen sisarustrio terveysvesien äärellä

Sibeliuksen syntymän aikaan arvostettiin kylpyläkuureja

Lasillinen puhdasta vettä Sibeliuksen lapsuuskodissa?

Juotiinko Sibeliuksen syntymän aikaan hanavettä?

Vanhat palovakuutusasiakirjat paljastavat 1700-luvun asumismuodot Turussa

Kahden vuosisadan takaisessa Turussa asuttiin väljästi ja vuokralla. Myös palovakuutuksia otettiin paljon, kerrotaan kirjassa Tirkistelyä förmaakeihin ja ylishuoneisiin.

Luku- ja kirjoitustaito saapui Suomeen Turun kautta

Turusta löydetyt kirjallisuuteen liittyvät arkeologiset löydöt ovat merkittäviä, eikä vastaavia ole löytynyt muualta Suomesta.

Historialliset tapahtumat 150 vuotta sitten

Historialliset tapahtumat 150 vuotta sitten

Turku oli paheiden pesä vuonna 1812

Porvariston seuraelämä oli vilkasta Suomen pääkaupungissa Turussa 1800-luvulla. Aurajoen rannassa Turun Seurahuoneella järjestettiin tanssiaisia ja naamiaisia kartanon omistajille ja upseereille. Nykyisin samainen rakennus toimii Turun kaupungintalona.

Hämeen museon remontti venyy edelleen

Tampereen Hämeen museon remontti ajoittuu tällä tietämällä vuosiin 2012-13. Hanketta on lykätty useasti, ja tuoreimpana avattiin luonnontieteellinen museo. Näsinkalliolla sijaitsevasta Hämeen museosta suunnitellaan tamperelaisen säätyläiselämän esittelijää.

Keskiajan markkinoilla muotinäytös

Muoti on keskeinen teema perjantaina Turun keskiaikaisilla markkinoilla. Viime vuonna suuren suosion saavuttanut muotinäytös järjestetään jälleen päivän aikana kahdesti.

Kansakunnan perillinen Helena Saarikoski

Mirja Pyykön haastateltavana Pentti Saarikosken tytär

Kristiina Halkola: Laulu 20 perheestä

Halkola esittää kappaleen OMA-ohjelmassa

Velipuolikuu: Ala porvariksi

Tietoisku antaa huutia harmaalle tasa-arvoisuudelle.

Naisen ääni 100 vuotta

Sata vuotta sitten autonomisessa Suomessa kuohui. Naiset yhdessä ja erikseen vaativat äänelleen lainvoimaa. Tuolloin suomalaisista äänioikeutettuja oli vain kahdeksan prosenttia. Luultavimminkin miltei yleinen ja yhtäläinen äänioikeudettomuus vaikutti siihen, että uurnat avautuivat yhteisvoimin kaikelle kansalle ja maailman etunenässä siis myös naisille.

Sikamaalari Harro Koskinen

Turkulainen undergroundtaiteilija jäi aikakirjoihin.

Ranskalaismestareita Riihimäen taidemuseossa

Riihimäen taidemuseossa on esillä 1800-luvun lopun ranskalaisia maalaustaiteen mestareita. Normandian maalaustaide -näyttely esittelee tunnelmamaalareita, jotka vaikuttivat suureen murrokseen eurooppalaisessa maalaustaiteessa. Tästä oli vain pieni askel impressionismiin.