Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi kukkapaitaan pukeutunutta pientä tyttöä ja tummansiniseen pusakkaan pukeutunut pieni poika hymyilee ja poseeraa kameralle luokkahuoneessa.

Keskellä suomenkielistä kaupunkia on koulu, jossa puhutaan ruotsia – oppilaat opettivat suomea puhuvan kaverin saamaan kokeesta kympin

Kotka Svenska Samskolanissa opiskellaan ruotsiksi, mutta monet oppilaat puhuvat keskenään suomea. Täällä kaksikielisyys on vahvasti läsnä.

Hilla Samola repii punaista teippiä suunsa päältä. Taustalla Iso-Britannian lippu.

Hävettääkö englannin puhuminen? Aivan turhaan, vakuuttaa tutkija: ”Suomalaisten pitäisi olla ylpeitä rallienglannista”

Suomalaiset ovat paljon tekemisissä englannin kielen kanssa median ja populaarikulttuurin kautta. Silti englannin puhuminen aiheuttaa monelle paineita ja nolostumisen tunteita.

Kaksi puistotyöntekijää käyttää lehtipuhallinta katupuistikossa.

Vaasa höllentää kielivaatimuksia saadakseen lisää työnhakijoita – kaikissa töissä todistusta ei enää tarvita

Tiukkojen kielivaatimusten on koettu karkottavan hakijoita. Jatkossa harkitaan yhä tarkemmin, onko kielitaidon oltava kelpoisuusehto. Virkatehtävissä se sellaisena kuitenkin säilyy.

Jesse Puljujärvi toimittajien haastattelussa ennen varaustilaisuutta 2016.

Selänne osti itselleen "hautajaisia", Puljujärven vastauksesta viraalihitti – suomalaisten kielitaidolle naureskellaan, vaikka tärkeintä on puhua rohkeasti

Englannin kielen osaaminen on olennainen asia myös Pohjois-Amerikkaan tähtääville jääkiekkoilijoille. Vaikka teot jäällä ovat tärkeitä, kielitaito auttaa jokapäiväisessä elämässä merkittävästi.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Pietarsaari vaati nyt hyvinvointialuetta korjaamaan päivystyksen kieliongelmat – ratkaisuksi tarjotaan lisää lääkäreitä, kielikursseja ja etälääkäripalvelua

Pohjanmaan hyvinvointialueen lääkäreitä yritetään kannustaa siirtymään Pietarsaareen maksamalla lisäkorvausta.

Nainen puhuu edessä, taustalla kirkas kuva, ihmiset seuraavat tilaisuutta istuen pöytien ääressä.

Pienet paikkakunnat haluavat sotaa paenneista ukrainalaisista pysyviä asukkaita – työllistyminen halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi

Esimerkiksi Sastamalan kaupungissa on tehty oma-alotteisesti ukrainalaisille osaamiskartoituksia ja työllistämistä edistäviä toimia.

Juuri saapuneet pakolaiset kantavat kasseja huoneeseen Salmirannan vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä.

Kielitaidon puute suurin este ukrainalaisten työllistymiselle Keski-Suomessa – sodan pitkittyminen on lisännyt kiinnostusta suomen opiskeluun

Keski-Suomeen tulleista ukrainalaispakolaisista murto-osa on tällä hetkellä työvoimatoimiston palvelujen piirissä. Määrä lisääntyy kuitenkin sitä mukaa kuin kotoutumistoimet etenevät.

Ihmisiä Vaasan vapputorilla 1.5.2022

Kielikysymys on nuorille sekä syy jäädä Vaasaan että haluta sieltä pois – kaksikielisyyden merkitys on isompi kuin odotettiin

Osaa suomenkielisistä nuorista houkuttaa ajatus elämästä paikkakunnalla, jossa ruotsia ei tarvitse osata. Ruotsinkielisille taas äidinkielellä pärjääminen on Vaasassa plussa.

Viittaava käsi, ala-aste, Eteläisten koulu

Oman äidinkielen kieltäminen koulussa hämmentää opetusalan ammattilaisia – koulussa ei ole tarkoitus puhua vain suomea

Koulussa pitäisi puhua kaikkia kieliä, joiden puhujia koulun katon alta löytyy. Käytännössä oman äidinkielen puhuminen ei aina ole lapsille ja nuorille helppoa – sitä voidaan pitää jopa provosoivana.

Rap-artisti Cledos poseeraa.

Tiistai 15.2.2022 (tv)

Ukraina. Ministerin murha historiasta. Monikielinen popmusiikki. Sääennuste.

Kokkolan kaupunginteatterin kansainväliset yhteistyökuviot jatkuvat

Kokkolan kaupunginteatteri aloitti harvinaisen yhteistyön ruotsalaisen teatteriryhmän kanssa

Kansainvälisyys on osa kaupunginteatterin strategiaa. Nyt toteutetaan kaksikielinen näytelmä yhdessä Kaveri-kollektivetin kanssa.

Tamperelaisen ravintola Puiston työntekijä siistii terassin myyntitiskiä

Salpaus tarjoaa suomen kielen opetusta työpaikalle räätälöitynä

Tavoitteena on parantaa jo työelämässä olevien maahanmuuttajien valmiuksia menestyä työssään.

Magneettitaululle ripustettuja englanninkielisiä lappua, joissa on ohjeita lukea tekstiä eri tavoin, esimerkiksi hiiri tai hirviö.

Englanninkielisen perusopetuksen suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa, kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan

Laaja kaksikielinen opetus, jossa englanti on toisena kielenä on suosittua Vaasassa, Kokkolassa ja Seinäjoella. Niin suosittua, että kaikki halukkaat eivät perusopetukseen kaksikieliselle luokalle mahdu. Tarvetta lisätä englanninkielellä tapahtuvaa opetusta peruskouluissa olisi.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Aluehallintovirasto vaatii Pietarsaarta korjaamaan päivystyksen kieliongelmat – suomenkielisten palvelu ei ole parantanut

Kaupunki on saanut avilta jo useamman huomautuksen lääkäreiden suomen kielen puutteista.

Vanhuksen ryppyinen ja mustelmainen käsi tablettitietokoneen ruudulla. Ruudulla lukee asiointi hoitajan ja lääkärin vastaanottopalveluissa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöltä vaaditaan kaksikielisyyttä — alueen kolmestatoista kunnasta ainoastaan yksi on täysin suomenkielinen

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän mukaan hoidon saaminen omalla äidinkielellä on edellytys laadukkaalle hoidolle. Kielitaitovaatimuksista voidaan joissain tapauksissa joustaa.

Helmitaulu lähikuvassa, taustalla epäterävänä anonyymi koululainen tekee tehtävää.

Rovaniemellä aloitetaan kaksikielinen perusopetus

Englanninkielisen opetuksen kysyntä on kasvanut Rovaniemellä vuosittain.

verenpainemittarin käyttöä.

Suomen kaksikielisin hyvinvointialue linjasi henkilöstön kielitaitovaatimuksia: Pohjanmaalla käyttöön yksi- ja kaksikieliset alueet sekä hyvästä kielitaidosta palkitseminen

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän ensimmäisen toimintavuoden budjetti on valmistunut. Budjetin toimintakulut ovat runsaat 700 000 miljoonaa euroa.

Strenbergin tupakkatehtaan kellotorni ja Pietarsaaren kaupunkia.

Suomenkielisten määrä on vähentynyt Pietarsaaressa viidessä vuodessa yli 600 asukkaalla – kaupunki käynnistää kaksikielisyysohjelman

Kaksikielisyysohjelman tavoitteena on taata molempien kansalliskielten läsnäolon kaikissa kuntapalveluissa, kaikessa tulevaisuuden suunnittelussa ja rakenteita uudistettaessa.

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks T-sairaala.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haluaa profiloitua kaksikielisenä

Turun yliopistolliseen keskussairaalaan tulevan potilaan äidinkieli tiedetään useimmiten etukäteen, ja hänet tulee ottaa vastaan omalla äidinkielellä, linjaa sairaanhoitopiiri.

Leluja hiekalla.

Vaasan rakennetaan uusi päiväkoti – Länsiniityn alueelle tulee palvelusetelipäiväkoti

Länsiniityn päiväkoti aloittaa toiminnan vuoden 2023 aikana. Päiväkodista tulee kaksikielinen ja sinne tulee viisi lapsiryhmää.

En vårdare hjälper en äldre klient att äta.

Kristiinankaupunki satsaa lähihoitajakoulutukseen, syynä pahentunut työvoimapula

Kristiinankaupungissa alkaa lähihoitajakoulutus, joka on kaksikielinen. Koulutuksen avulla on tarkoitus helpottaa hoitoalan henkilöstöpulaa.

lapsi pelaa pädillä

Parents' and kids' screen time use can delay vocabulary skills in young children, study finds

The research also found that vocabulary levels were lower among children who were not read to on a daily basis.

lapsi pelaa pädillä

Runsas ruutuaika voi hidastaa pienten lasten puhumaan oppimista ja vähentää sanavarastoa – myös vanhemman vilkuilu laitteisiin vaikuttaa

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on tutkittu ruutuajan vaikutusta pikkulasten kielelliseen kehitykseen. Mitä enemmän aikaa lapsi ja vanhemmat viettivät aikaa television ja muiden laitteiden parissa, sitä vähemmän lapsella oli käyttösanastoa.

Mustasaarelainen Paula Jaskari istuu ison kiven päällä vanhan kyläkoulunsa pihalla.

Paula Jaskari, 21, kävi ruotsinkieliset koulut, vaikka koti on täysin suomenkielinen – edessä on muutto Ruotsiin: "Koen olevani suomenruotsalainen"

Jaskarin kaltaisia on Suomessa vähän, vaikka ruotsinkielisissä kouluissa onkin enemmän oppilaita kuin pelkästään äidinkielitilaston perusteella voisi olettaa. Sitä selittävät kaksikieliset ja vieraskieliset perheet.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Kirjoitustaito auttoi meitä selviytymään sukupuutolta

Kun koira oppii kielen, se tyhmenee. Silti se on parasta mitä meillä on sille antaa. Kieli ylläpitää vakautta maailmassa, kirjoittaa Salusjärvi.

Sini (ottaa valokuvaa), Ada, Jussi, Emel ja Jane istuvat paljussa.

Yle tarkastaa tosi-tv-ohjelmiensa sopimukset – Au pairit -tuottajalta suorat sanat: "Meidät on laitettu väärään seuraan"

Au Pairit -realityn Yle-tuottaja Nina Stenros muistuttaa, että tosi-tv-leiman alle mahtuu toisistaan täysin poikkeavia tuotantoja. Osallistujien ja tuotantoyhtiöiden väliset sopimukset nousivat Ylen julkaisemien uutisten myötä viikon puheenaiheeksi.

Peter Albäck i Terjärv

Keskustan kaksikielisen piirin pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Albäck on eronnut puolueesta

Kruunupyyläinen Peter Albäck on eronnut keskustapuolueesta, kertoo Suomenmaa-lehti. Albäck on keskustan ruotsinkielisen piirijärjestön perustajajäseniä ja entinen pitkäaikainen puheenjohtaja. Piirillä on ollut huonot välit emopuolueen kanssa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Länsiniittyyn rakentuu uusi kaksikielinen päiväkoti

Päiväkodin pitäisi valmistua vuonna 2023.

Kolmosluokkalaisia englannin tunnilla.

Some schools moving towards expanded language teaching

The City of Lahti is having success in expanding variety in primary school language learning.

Sairaanhoitaja kävelee.

Valvontaviranomainen on tyytyväinen Pietarsaaren toimiin suomenkielisten terveyspalveluiden järjestämisessä

Aluehallintovirasto ei vaadi lisätoimia Pietarsaarelta suomenkielisten palveluiden varmistamiseksi Malmin päivystysvastaanotolla.

Arabiankielinen teksti, jossa lukee koronatietoa arabiaksi

Keskiviikko 2.12.2020 (radio)

Britannia aloittaa koronarokotukset. Suomessa on 9 uutta koronakuolemaa. Yle on aloittanut uudelleen monikieliset koronauutiset. Valtio lähettää koronatietoa suomalaisille myös tekstiviestillä. Suomen naisten joukkue voitti Skotlannin EM-karsintapelissä.

Koronaneuvojat Sami Ouarab ja Ahmed Khalil.

Keskiviikko 2.12.2020 (tv)

Monikieliset koronaneuvojat. Vieraskielisten yhteisöt. Suomen jalkapallovoitto. Sääennuste.

Läheltä

Espoo pohtii monikielisten koronaneuvojien palkkaamista

Neuvontatoiminta eri kielillä on jo aloitettu Helsingissä. Yle aloittaa uudelleen monikieliset koronauutiset.

MITÄ KIELTÄ sä PUHUT? – VAD TALAR DU för språk?

Katso uusin Yle Mix: Mikä on sinun kielesi?

Miten ilon ilmaukset valitaan kaksikielisessä perheessä? Entä kirosanat?

Hiekkaranta ja venelaituri aurinkoisena kesäpäivänä Ärjänsaaressa

Ylen kaksikielistä matkailuohjelmaa kuvataan taas Kainuussa

Nyt kohteena on yleisöäänestyksen voittanut Ärjänsaari.

Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden.

Avi haluaa Pietarsaarelta lisää selvityksiä suomenkielisten lääkäripalvelujen toimivuudesta

Pietarsaaressa suunnitellaan muun muassa kielikursseja, työvuorosuunnittelua ja etälääkärin käyttöä, jotta palvelut turvataan myös kielellisesti.

Punkki kämmenellä

Friday's papers: Foreign languages in Helsinki, consumption habits, and a tick warning

Some 100,000 people in the capital have a native language other than Finnish, Swedish or Sami.

Lääkäri terveysaseman käytävällä

Etälääkäreistä ehkä helpotusta Pietarsaaren ongelmiin – AVI huomautti suomenkielisten lääkärien puutteesta päivystyksessä

Päivystyspotilaiden kokemukset kartoitetaan kysymällä kaikilta kävijöiltä aiempaa tarkemmin, miten käynti sujui kielen puolesta.

Ylhäältä kuvattu, nainen lukee lapsille sohvalla kirjaa.

Lukeminen ei ole tylsä velvollisuus. Viisi syytä lukea lapselle

Lapselle lukemisesta hyötyy lapsen lisäksi myös aikuinen.

Kaksi kahvikuppia pöydällä.

Vieraskielisten suomen kielen taitoa halutaan vahvistaa – Kotkassa aloittaa uusi kielikahvila

Kahvilatoimintaan etsitään parhaillaan mukaan vapaaehtoisia keskustelijoita.

Children's drawing

Attitudes towards Swedish-speakers in Finland hardening, survey finds

Swedish speakers in Finland say attitudes towards their linguistic minority have hardened in recent years.

Elina Levijoki on valmistunut ensimmäiseltä kaksikieliseltä hätäkeskuspäivystäjäkurssilta Vaasassa

Elina Levijoki vastaa jatkossa hätäpuheluihin suomeksi ja ruotsiksi – kaksikieliseltä kurssilta valmistui 15 uutta hätäkeskuspäivystäjää

Tarve kaksikielisille päivystäjille on ollut suuri. Ruotsia taitavat hätäkeskuspäivystäjät ovat vuosi vuodelta vähentyneet.

Anna mun sanoo / Yle

"Mitä nää uudet sanat on? Yhtäkkii mä käytän niit" – tämän jutun äikän ope haluaisi sinulta kieltää, mutta lukee itse salaa

Tässä jutussa Daniel, Elisa, Abdirahman ja Ida-Maria puhuvat suomen kielestä just sillä tavalla kuin heille sopii. Kieli muuttuu, mutta voisko se olla ihan fine. #annamunsanoo

Sanakirjan sivu

Äidinkielen opettajain liitto yhä enemmän huolissaan nuorten kirjoitustaidoista: "Opetukseen on kova paine saada lisää resursseja"

Moni lukioikäinenkään ei välttämättä osaa rakentaa johdonmukaisesti etenevää tekstiä.

Hanna Muukkonen ottaa itsestään valokuvan Lappeenrannan maisemakehyksissä.

Suomi on Lappeenrannan kaupungin työkieli – englannin kielen merkitys kasvaa maahanmuuttajien myötä

Lappeenrannan kaupungin yhtiöissä englanninkieliseen viestintään siirtyminen ei ole vielä ajankohtaista. Muutosta jarruttaa esimerkiksi pelko työyhteisön liian heikosta kielitaidosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle