Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kehon erittämiä eksosomeja voidaan seurata esimerkiksi tutkimalla hien sisältöä.

Unohda pelkkä sykkeenmittaus – tulevaisuudessa ranneke seuraa hiestäsi väsymystä, nälkää ja sitä, pidätkö juttelukaveristasi

Ihmisestä lähtee pieniä nanohiukkasia eli eksosomeja. Tutkijat kehittelevät tapoja mitata niistä kehon tilaa ja käyttää niitä esimerkiksi lääkeaineiden kuljettamisessa kehossa.

FutuRena tutkimustiimin johtaja Susanna Kaisto 12.6.2017.

3D -tekniikka avaa huikeita mahdollisuuksia – suomalaistutkijat kehittävät printattavaa munuaista

Suomalaistutkijoiden kunnianhimoisena tavoitteena on tulostaa tulevaisuudessa ihmiselle siirrettävä munuainen 3D-printterilla. FutuRena -tutkimustiimi on jo saavuttanut lupaavia tuloksia hiirien munuaisten tulostamisen tutkimuksessa.

Näkymä Puijolta

Nuolaisitko lapsena jäistä metallia? Ylen toimittaja testasi aikuisena

Psykologi arvioi, että jääkylmä metalli houkuttaa, koska suu on keskeinen keino tutustua maailmaan jo vauvana.

Geenitutkimus.

Ihmisestä löytyi uusi elin – Professori: "Yllätyksiä tulee varmasti jatkossakin"

Vaurioituneiden elinten korvaamista uusilla tutkitaan kovaa vauhtia. Solujen DNA:ta voidaan muokata uudella tehokkaalla geenitekniikan työkalulla.

Hannu Sariola: Tieteentekijän pitää hullutella

Ohjaako tiedettä sattuma? Etusivun vieraaksi saapui Tieteen päivien virallista Kaikkea saattuu -kirjaa toimittamassa ollut patologian ylilääkäri ja kehitysbiologian professori Hannu Sariola.

roikkumishaaste

Prisma Studio haastaa sinut roikkumaan!

Prisma Studio haastaa sinut roikkumaan marraskuussa. Samalla kartoitamme tietoa ja kokemuksia roikkumisen terveysvaikutuksista.

roikuntahaaste, ihmisen evoluutio

Olemme kuin luotuja kestävyysjuoksijoiksi – peppua myöten!

Päihitämme kaikki muut nisäkkäät kestävyysjuoksussa. Tästä voimme kiittää muun muassa alastomuuttamme sekä isoa peppulihastamme.

roikuntahaaste, ihmisen evoluutio

Näkökulma: Luonnollista liikuntaa ei ole!

Sille, mitä liikuntaa nykyihmisen kannattaa harrastaa, ei löydy vastausta evoluutiosta ja kehityshostoriastamme. Jos haluaisimme liikkua "luonnollisesti", pyrkisimme nimittäin liikkumaan vain sen verran kuin on selviytymisemme kannalta pakko.

Tutkija Kati Heljakka Yyterissä

Aikuiset ulos lelukaapista!

Leikkivä ihminen on mm. luovempi ja tuottavampi työntekijä.

Kanadan ikijäästä löytynyt kavio venytti hevosen sukupuun kaksinkertaiseksi

Hevosia oli olemassa jo neljä miljoonaa vuotta sitten, sanovat tutkijat. He voisivat kenties jopa luoda muinaisia hevosia niiden DNA:sta, mutta se ei ole heidän tavoitteensa.

Koonihiiriä laboratoriossa.

Tutkijat yrittävät kloonata hiiren karvasta ja ulosteista

Japanilaistutkijat ovat onnistuneet kloonaamaan yhdestä hiirestä ennätykselliset 25 tervettä sukupolvea. Nyt he yrittävät saada hiiren kloonattua esimerkiksi täytetyistä eläimistä.

Meduusoista eristetyt geenit saavat hiiren leuan hohtamaan

Laura Ahtiainen tutkii hampaiden, karvojen ja maitorauhasten kehittymistä ja erilaistumista. Tutkimuksen malliorganismi on hiiri, jonka leuan solujen kehittymistä seurataan sikiövaiheessa. Hiiren solut on geeniteknisesti ohjelmoitu kertomaan, missä solukierron vaiheessa ne ovat.

Hiiriä

Hiirien käyttö eläinkokeissa yleistyy

Tutkijat suosivat hiirtä, sillä se on pieni, vaatimaton ja helppo käsitellä. Hiiret lisääntyvät nopeasti ja niiden perimää on tutkittu paljon. Hiirten avulla etsitään apua muun muassa Parkinsonin tautiin.

Novascotiannoutaja Oona.

Koira on kotoisin Lähi-idästä

Koirien esi-isät ovat peräisin Lähi-idästä, osoittaa laaja DNA-tutkimus. Aiemmin tehdyn suppean tutkimuksen pohjalta oli päätelty, että ihminen kesytti koiran Itä-Aasian susista. Uusi iso tutkimus kumoaa tuon käsityksen.

Kantasoluilla uusia hampaita jo 10 vuoden päästä

Ihmisille voidaan kasvattaa uusia hampaita arviolta kymmenen vuoden kuluttua kantasolujen avulla. Hiirille uusia hampaita on jo saatu syntymään kantasolujen sekä mutaatioiden avulla suomalaislaboratoriossa.

Suomalaistutkijat löysivät uutta tietoa syövän synnystä

Suomalaiset tutkijat ovat paljastaneet uutta tietoa syövän syntymekanismeista. VTT:n ja Turun yliopiston yhteinen tutkimusryhmä ratkaisi syöpätutkijoita vuosikymmeniä askarruttaneen kysymyksen siitä, miksi solu tarvitsee ympäröivää kudosta jakautuakseen.