Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Teollisuusrobotti ja sen käyttäjä

Yhteistoiminnalliset robotit voivat hoitaa kaikista ikävimmät työvaiheet – robotiikkatapahtumassa esitellään "cobotteja" Oulun Linnanmaalla

Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteisessä robotiikkatapahtumassa esitellään tänään alan uusinta teknologiaa.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.

Kodinkone muuttuu robotiksi ja pinnan alla kuohuu: Oudon äärellä -näyttely tarjoaa nuorten ja ammattilaisten tekemää mediataidetta

Helsingin Annantalolla ja Kaapelitehtaalla on avautunut Oudon äärellä -näyttely, jonka teemana on outouden lisäksi mediataide. Poikkeuksellista näyttelyssä on se, että ammattitaiteilijoiden sekä lasten ja nuorten tekemää taidetta on esillä tasavertaisesti samoissa tiloissa.

Robotiikkaopetusta Riihimäellä

Riihimäellä ratkotaan huhtikuussa robotiikan Suomen mestaruuksia

Edellisen kerran Riihimäellä järjestettiin Robotiikan SM-kilpailut vuonna 2020. Kilpailuja käydään kahdessa sarjassa.

Keltainen näytteenottorobotti kiskoilla teollisuushallin katossa.

Kajaanilaisten ainutlaatuinen teknologia on myyty ulkomaille asti – katso miltä robotin toiminta näyttää

Kotimainen keksintö, joka mittaa polttoaineeksi tarkoitetun raakamateriaalin ominaisuuksia, on myyty nyt ulkomaille. Robotin avulla energiantuottajat voivat säästää kuluja virhearvioinnissa.

Yandex robottilähetti ja tavallisia ruokalähettejä

Robottilähetit sukkuloivat Moskovan liikenteessä – tekoälyä kehittävä Yandex on poikkeuksellinen venäläisfirma

Öljystä ja kaasusta riippuvaisen Venäjän on vaikea modernisoida talouttaan. Pakotteet ja niiden uhka vaikeuttavat entisestään uudistuspyrkimyksiä.

Laboratoriotyöntekijä kumartuu lasikaappiin puhaltamaan näytettä.

Muovinen robotti liikkuu valon avulla ilman koneistoa – suomalaistutkijat ehdollistivat elottoman aineen

Suomalaiset tutkijat ovat opettaneet muovin käyttäytymään haluamallaan tavalla. Mallia on otettu biologisista rakenteista, esimerkiksi lihansyöjäkasveista. Käytännön sovelluksiin vaikkapa lääketieteessä on matkaa kuitenkin vuosia.

Janita kuntoutuslaitoksen aulassa.

Janita Ruuskasella on yksi Suomen harvinaisimmista sairauksista – uutena hoitomuotona on kokeiltu kävelyrobottia

25-vuotiaalla Janita Ruuskasella on synnynnäinen niveljäykistymäsairaus. Kävelyrobotin avulla tehty kuntoutus helpottaa kipuja.

Slush 2021.

Joakim Kronqvistin firmalla on taskussa sadan miljoonan dollarin rahoitus, seuraavaksi pitäisi löytää työntekijöitä startupiin Helsinkiin

Kasvuyrityksiä haluavat kasvattaa kaikki: sijoittajat, yliopistot, suuret yritykset ja tutkimuslaitokset. "Kun pieni kasvaa, me kasvamme mukana", sanoo Microsoftin edustaja.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?

Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.

Jamie Hyneman LUT-yliopistolla Lappeenrannassa.

Myytinmurtaja Jamie Hyneman tuli töihin suomalaiseen yliopistoon – ensimmäinen luento on jo ovella: "Luulen, että työ sopii minulle hyvin"

LUT-yliopiston uusi työelämäprofessori on kansainvälisesti tunnettu tv-julkkis, joka aikoo puhua opiskelijoille robottina. Parhaillaan hän vierailee Lappeenrannassa.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Lajaala esittelee tiedotustilaisuudessa Oulun digitaalisia palveluita.

Oulussa kehitettiin kunnallinen chatbot – robotti vastaa ja opastaa kaupungin eri palveluihin ja ymmärtää myös Oulun murretta

Oulussa on ollut jo jonkin aikaa koekäytössä kunnallinen tekoälyä hyödyntävä keskustelurobotti Oulubot. Keskustelurobotista koulitaan uutta kunnallisen palvelun muotoa.

Uusi Lempäälä-talo.

Lempäälä valjasti robotin soittamaan tuhansille asukkaille: vastaajat toivoivat kunnan panostavan työikäisiin ja asuinympäristöön

Lempäälän kunta selvitti elokuussa asukkaiden ajatuksia kunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Yli puolet vastanneista on valmis suosittelemaan kotikuntaansa muillekin.

Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynti, pihaa ja rakennuksia

TAYS selvittää, voisiko robotti auttaa sairaalatarvikkeiden kuljetuksessa

Hakusessa on robotti, joka pystyisi itsenäisesti laittamaan tavaroita kaappeihin ja ottamaan niitä kyytiinsä.

Jenna Hietakangas, Pinja Jokinen ja Sara Korkia-aho ottavat selfietä yhdessä ihmishahmoa muistuttavan humanoidirobotin kanssa.

Voiko robotiikassa olla vastaus pahenevaan hoitajapulaan? Tulevaisuudessa robotti pitää seuraa, kantaa tavarat ja vie pesulle

Robotit ovat jo tuttuja teollisuudessa, ja nyt ne tekevät tuloaan myös hoito- ja hoivatyöhön. Yle kysyi kahdelta robotiikan asiantuntijalta, miltä hoivatyön tulevaisuus näyttää.

Naisen kasvoista lähikuva. Katse kameraan.

Isot asiat mitkä muuttuu: Sielun peili

Silmät ovat sielun peili. Tarvitseeko niiden olla totta?

en infoskylt över Vasa Centralsjukhus med en kvinna i förgrunden

Vaasan keskussairaala sai desinfiointirobotin lahjoituksena EU:lta

EU:n jäsenmaiden terveystoimijat saivat hakea 80 000 euron hintaisia robotteja lahjoituksina. Vaasan keskussairaala lähetti EU:lle oman hakemuksensa ja onnistui saamaan yhden.

Oulun nettipalveluja kuvaruudulla.

Oulu satsaa digipalveluihin – neuvontapuhelin saa rinnalleen digiversion ja kyselyjä toteutetaan robotin avulla

Oulussa kehitetään ikääntyneille digitaalisesti toteutettavaa neuvontapalvelua. Maahanmuuttajien kokemuksia selvitetään puolestaan puhelinrobotiikan avulla.

Läheltä

Robotitkin pehmenevät ja pienenevät, ennustaa väitöstutkimus

Mielikuvissa robotti on usein kävelevä, hiukan ihmistä muistuttava peltikuorinen laite tai tehtaassa vikkelästi samaa liikettä toistava teräskäsi.

Suojapressuja työmaalla kuopiossa suojaavat talon julkisivuja

Turku aikoo oikoa rakennusluparuuhkaa lisäämällä asiakaspalvelua, vähentämällä käsittelyn aluejakoa ja hankkimalla ulkopuolista työvoimaa

Myönnettyjen rakennuslupien määrä on saatu viime vuodesta kasvuun, mutta käsittelyajat ovat pitkiä. Saapuneiden lupahakemusten määrä on lähes ennätystasolla.

Desinfiointirobotti Tyksin poltilashuoneessa.

Finland's first UVC disinfecting robot cleans up in Turku

Prompted and accelerated by the Covid-19 pandemic, the EU is donating 200 of the devices to hospitals across the bloc.

UV-valoa käyttävä robotti puhdistamassa potilashuonetta.

Puhdistusrobotit käyvät pian pöpöjen kimppuun UV-valolla kolmessa sairaalassa – niillä on lupa tappaa koronan lisäksi sairaalabakteerit

Esimerkiksi eristyshuoneiden puhdistaminen tehostuu desinfiointirobottien avulla. Turussa sairaalahenkilöstö on jo päässyt tutustumaan uuteen työtoveriinsa, ja vastaavia laitteita on tulossa myös Espooseen ja Vaasaan Euroopan Unionin lahjoittamina.

Tyttö katsoo puhelinta.

Jyväskyläläiset saattavat saada syksyn aikana puhelun robotilta – automaattipuheluilla kysytään mielipiteitä kaupungin palveluista

Kuntalaisilta kysytään esimerkiksi kaupungin metsien hoidosta ja nuorisopalveluista. Puheluita soitetaan syys- ja lokakuun vaihteessa.

Nainen puhuu kännykkään.

Robotti soittaa osalle oululaisista syyskuussa ja kysyy mielipidettä kaupungin palveluista

Puhelut toteutetaan automaattisella puhelurobotiikalla. Robotti soittaa tuhansille oululaisille, jotka voivat antaa vastauksia numeronäppäintä painamalla tai puhumalla.

Ortopedi Matti Sävelä suoritti ensimmäisen robottiavusteisen polven tekonivelleikkauksen Satasairaalan leikkaussalissa 25.8.2021.

Satasairaala aloitti robottiavusteiset tekonivelleikkaukset ensimmäisten joukossa Suomessa

Satasairaala otti käyttöön tekonivelrobotiikan kolmantena Suomessa. Ensimmäisenä ehti Oulun yliopistollinen keskussairaala toukokuussa ja sen perään Mikkelin keskussairaala viime viikolla.

Ortopedi tutkii näytöltä 3D-kuvia leikkaussalissa.

Vähemmän komplikaatioita, lyhyempiä sairauslomia ja tarvittaessa vaikka katolle töihin – robotti tuli ortopedin apukädeksi Mikkelissä

Mikkelin keskussairaalassa otettiin maanantaina käyttöön robotti, joka avustaa ortopedeja tekonivelleikkauksissa. Aiemmin vastaava robotti on ollut käytössä vain Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Mikkelissä uskotaan robotin vauhdittavan potilaan toipumista.

En vit byggnad med rött plåttak. Framför byggnaden finns en lekpark.

Kunnianhimoisia suunnitelmia pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa: eroon lippulapuista, viestintää kuin Wilmassa

Uudet sähköiset järjestelmät parantavat vanhempien ja työntekijöiden välistä viestintää ja tasavertaistavat päivähoitopaikkojen hakemista. Helsinki toivoo, että se kattaisi lapsen opinpolun päiväkodista yläkoulun loppuun.

Ranskalaiset sotilaat esittelevät NEROD F5 anti-drone kiväärejä vuosittaisen Bastille Day -sotilasparaadin aikana Pariisissa 14. heinäkuuta 2019.

Droonien halpa tekniikka "demokratisoi" tappamisen – sotataidon asiantuntija kysyisi myös siviileiltä, millaisia tulevaisuuden kriisit ovat

Robottilennokki eli drooni on esimerkki, miten siviili- ja sotilasalojen erilaiset kehityssuunnat yhdistyvät aseellisissa selkkauksissa. Maanpuolustuskorkeakoulun uusi apulaissotilasprofessori haluaa kuulla siviilien näkemyksiä tulevaisuudesta.

Koripallorobotti.

Olympiakoripallon huippuottelun puoliajalla kentällä nähtiin ylivoimainen heittokone – olisiko CUE-robotti voinut pelastaa Yhdysvallat?

Sunnuntai-iltana Ranska katkaisi Yhdysvaltojen 25 ottelua olympialaisissa kestäneen voittoputken. Puoliajalla kentälle päästettiin ihmismäinen robotti, joka upotti pallon helposti sisään puolesta kentästä.

Voivatko robotit korvata elävän yleisön olympialaisissa?

Nousisiko olympiahenki Tokiossa tanssivilla roboteilla? – katso videolta, miten urheilijoiden kisatunnelmaa on viritelty pandemian aikana

Koronapandemia on muuttanut tapaamme seurata urheilua. Katsomot ovat pysyneet pääosin tyhjinä, kun yleisö on seurannut kisoja kotisohvalta. Urheilijoille yleisön puuttuminen voi olla kuitenkin kova pala. Apu saattaa löytyä robottiteknologiasta.

Profilbild-på voitto-roboten

Tekoäly tutki vaaliasetelmat kaikissa Keski-Suomen kunnissa, lue robotin analyysi oman kuntasi lähtökohdista ennen sunnuntain isoa vaalipäivää

Ylen Keski-Suomen toimitus on yhteistyössä Voitto-robotin kanssa laatinut jokaisesta vaalipiirin kunnasta vaalianalyysin. Siihen perehdyttyäsi tiedät, miksi äänelläsi on näissä vaaleissa merkitystä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Riihimäkeläisnuoret pärjäsivät mainiosti robotiikan Suomen mestaruuskisoissa

Samalla nuoret lunastivat paikkoja robotiikan MM-kisoihin.

Neurokirurgiaan käytettävä leikkausrobotti Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

KYS hankki neurokirurgiaan leikkausrobotin, joka tuo leikkaushoidon entistä useamman epilepsiapotilaan avuksi

Uuden robotin avulla päästään leikkaamaan potilaita, joita ei ole aiemmin voitu leikata.

Informationstavla utanför ÅUCS.

TYKS aloitti lapsipotilaiden munuaisleikkaukset roboteilla

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tullaan tekemään lapsille noin kymmenen robottiavusteista leikkausta vuodessa.

ITA Nordic ruokolahti robotiikka automaatio robotti

Suomalainen yhtiö mukana eurooppalaisessa tekoälyprojektissa: Tavoitteena nostaa teollisuuden tuottavuutta

Projektissa kehitetään teollisuusyritysten käyttöön suunniteltua robottiohjelma-alustaa.

Puhelu.

Robotti soittaa raumalaisille: Kyselee ideoita kaupungin kehittämiseen – kaupunginjohtajan äänellä

Raumalaisten näkemyksiä tarvitaan kaupunkistrategian tekemiseen.

Nasan mönkijä laskeutuu Marsiin

Nasa seurasi luotaimensa laskeutumista Marsin pinnalle

Nasan mönkijän matka Marsiin tiivistyy robottiohjauksessa tapahtuvaan seitsemän minuutin laskeutumisvaiheeseen.

Vaasan Sähkön uusi toimitalo on harjakorkeudessa.

Vaasan Sähköverkkoa valvoo ja ohjaa robotti

Vaasan Sähköverkko on ottanut käyttöön verkkoa ja sen vikatiloja valvovan ja korjaavan kytkentärobotin.

Läheltä

Robottibussi ehkä Tampereen Hatanpään valtatielle

Jokasään robottiajoneuvo on vielä tulevaisuuden visio, mutta sille löytyisi käyttöä myös ratikan liityntäliikenteestä.

anonyymi henkilö pitää puhelinta kädessä

Robotti kysyy riihimäkeläisiltä: "Mikä tekisi Riihimäestä paremman?"

Riihimäen robottipuhelujen sarja saa jatkoa tiistaina, kun robotti soittaa 10 000 kaupunkilaiselle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle