Uusimmat artikkelit
Valmet Automotive ei itsekään uskonut uuteen hitsaustekniikkaan – keksintö yllätti kaikki ja nyt se voi mullistaa koko autonrakennuksen
Kuukausi sitten autotehtaalla avatun innovaatiokeskuksen keksintö saattaa mullistaa koko autonrakennuksen ja siirtää perinteiset hitsauspenkit historiaan.
Helsinkiläissairaalaan tulee avaruuskäyttöön tarkoitettu robotti, joka harjaa potilaiden hiuksia
Laakson sairaalan uusin työntekijä on Välkky-robotti, joka tukee ja auttaa muuta henkilökuntaa. Kyse on kahden kuukauden mittaisesta kokeilusta.
Robotit aloittavat kesällä ostosten kuljetukset Jyväskylässä – voivat myös puhua tai laulaa
Itsenäisesti liikkuvat robotit ilmestyvät Jyväskylän katukuvaan kesäkuun aikana. Kunnon talvikeli voi olla niille haaste.
Robottien käyttö yleistyy hoivatyössä – nyt myös Kotkassa
Kotkassa esiteltiin hoivarobotteja vaikeasti vammaisille.
Robotit alkavat kuljettaa ruokaostoksia asiakkaille myös Porissa ja Raumalla
S-ryhmä kertoi tiistaina, että ruokaa kuljettavia robotteja otetaan käyttöön HOK-Elannon lisäksi kuudessa muussa osuuskaupassa ympäri Suomen.
Pian robotti voi tuoda ruokaostokset kotiin – kuljetusrobotit ilmestyvät Oulun ydinkeskustaan kesällä
S-ryhmän ruoan verkkokauppa S-kaupat aloittaa pikatoimitukset sähköllä toimivilla kuljetusroboteilla vaiheittain kevään ja kesän aikana.
Ruokakaupan kuljetusrobotit palaavat Espoon kaduille – aloittavat myös Helsingissä ja Vantaalla
Helsingistä mukana ovat aluksi Haaga, Pajamäki ja Pasila. Vantaalle palvelu luvataan alkukesän aikana.
Siivoojan työ tulee lähivuosina muuttumaan radikaalisti – robotit mullistavat puhtausalan
Puhtausalalla on edessä työvoimapula. Kun työvoimaa ei yksinkertaisesti saada, ratkaisuksi on löydetty teknologia. Siivousrobotit hoitavat jo nyt lattiapintoja monissa tehdaskiinteistöissä.
Yliopisto kehitti ihmisen kokoisen robotin, joka pelaa jalkapalloa ja ottaa luojiensa mukaan iskutkin vastaan kaatumatta
Kehittäjien mukaan robottia voitaisiin käyttää myös esimerkiksi palontorjunnassa ja katastrofiavussa.
LAB-ammattikorkeakoulu kehittää kotia, jossa robotit auttavat ja pitävät yksinäiselle seuraa
Turvaranneke ja kutsunapit ovat jo kauan olleet ikäihmisten tärkeitä apuvälineitä. LAB:n testikoti on täynnä uutta teknologiaa, jonka avulla kotona pärjää pitempään, vaikka hoivantarve kasvaa.
Päivi Pussisella on robottipukutehdas omakotitalonsa työhuoneessa
Käsin tehty työ on yhä tärkeä osa teollisuutta. Esimerkiksi kun konepaja Andritz siirsi robottipukutuotannon Yhdysvalloista Suomeen, ompelijaksi palkattiin kaksi yksin yrittäjää.
Kun Jemina Salonen tuo pörröisen hylkeensä huoneeseen, jopa vähäsanainen vanhus avaa suunsa – robotit ovat jo hoivatyön arkea Riihimäellä
Robo Hoiva -hanke toi seurarobotin ja tekoälyn osaksi vanhustenhoidon arkea. Robottihylje Parosta on tullut viriketoiminnan ohjaaja Jemina Salosen luottotyökaveri, joka auttaa kohtaamaan asiakkaita.
Katso vaikuttava video: Nukkerobotti elää arkea yksinäisen isoäidin kanssa Etelä-Koreassa
Etelä-Koreassa annetaan jo seurarobotteja yksinäisille vanhuksille kotiin. Osa rakastaa, osa vihaa niitä.
Australiassa kehitettiin ihmisten sisällä parantavaa biomateriaalia printtaava robotti
Uuden Etelä-Walesin yliopistossa biolääketiedeinsinöörit kehittivät pienen, joustavan robotin, joka printtaa ihmisen sisällä vaurioihin parantavaa biomateriaalia.
Saitko soiton Oulun uudelta kaupunginjohtajalta? Kyseessä on robottipuhelu, joka haluaa kuulla mielipiteesi
Puhelukampanja on osa Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelman päivittämistä.
Tutkija peräänkuuluttaa tekoälyn toiminnan ymmärtämistä, joka alkaa olla uusi kansalaistaito
Chattibotti ChatGPT ja tekoälyä käyttävät kuvapalvelut ovat keränneet paljon huomiota. Sovellusten yleistyessä pitäisi päästä sopuun niiden eettisestä käytöstä.
Riihimäkeläisjoukkueet pärjäsivät loistavasti robotiikan SM-kisoissa
Riihimäen Urheilutalolla käytyihin SM-kisoihin osallistuu kaikkiaan noin 180 kilpailijaa.
Hyvinvointialuejohtaja jakaisi hoitajien taakkaa roboteille ja muille ammattikunnille – ”Hoitotyössä olevien on arvioitava, minkä osan siitä voisi tehdä joku muu”
Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtajan Petri Virolaisen mukaan uusien hoitajien kouluttaminen ei voi enää ratkaista työvoimapulaa.
Roboteilla saisi lisää hyvinvointia hoitajille ja vanhuksille, sanovat asiantuntijat
Hoitotyössä voisi hyödyntää robotiikkaa nykyistä enemmän. Kehittäjille pitäisi osata kertoa, millaisissa työtehtävissä roboteista on apua.
Tietoinen tekoäly aiheuttaa ongelmia jo ennen tietoisuutensa saavuttamista
Ihmiset ovat tottuneet yhdistämään tietoisuuden älykkyyteen, minkä vuoksi näemme helposti tunteita ja tietoisuutta älykkäissä järjestelmissä. Jo nyt jotkut uskovat, että koneessa on henki.

Lääkerobotit ja etäyhteydet arkea kaupunkilaisvanhusten kotihoidossa – Lapin pienissä kunnissa hoitajia riittänyt kotiin asti
Kemissä lääkeautomaatit ovat korvanneet paljon hoitajien lyhyitä pikakäyntejä. Rovaniemelläkin on käytössä noin sata lääkerobottia.
KYS aloitti robottiavusteiset tekonivelleikkaukset – robotti herättää kirurgien keskuudessa myös ristiriitoja
Kuopion yliopistollinen sairaala on hankkinut tekonivelleikkauksia varten lähes miljoona euroa maksaneen robotin. Osa kirurgeista pitää hankintaa kyseenalaisena investointina.
Tampere to launch regular robot bus operations this year
The first Nysse line operated by a "robobus" is to start in Tampere's Hervanta neighbourhood later this year.
Ursula imuroi ja lataa itsensä – Vatialan koulun oppilaat saavat ohjelmoida robottia
Koulun oppilaat osallistuivat myös Ursulan ulkonäön suunnitteluun.
Kotihoito koneistuu – Äänekoskella on otettu käyttöön lääkerobotit, Jyväskylässä kokeillaan palveluohjaajan videovastaanottoja
Lääkerobottien odotetaan helpottavan hoitajien työkuormaa ja vähentävän ajomatkoja, kun aamukäyntejä ei tarvitse tehdä pelkästään lääkkeiden jakamiseksi.
10 miljoonan euron kellarissa robotit keräävät ruokaa asiakkaille, Espoossa ne seikkailevat jo kadulla – videot näyttävät ruokakaupan tulevaisuuden
Kauppaketjut uskovat ruuan tilaamisen netistä yleistyvän entisestään. S-ryhmä on tuomassa kuljetusrobotit myös Helsingin kaduille, Kesko puolestaan on investoinut miljoonia uuteen keräilyjärjestelmään.

Suomessa nähdään humanoidirobotti ensimmäistä kertaa näyttämöllä – näin paljon työtä robottinäyttelijän käyttäminen vaatii
Uncanny Valley -esityksen pääosassa on näytelijän sijaan robotti, joka on kopio saksalaisesta kirjailijasta Thomas Mellestä.
Uuno Turhapuro kirjoittamassa USA:n itsenäisyysjulistusta ja avokado-nojatuoli – asiantuntija pitää DALL·E -tekoälyä merkkipaaluna
DALL·E 2 ja Craiyon ovat kuvia lauseiden perusteella tuottavia tekoälyjä. Niillä tehtaillut meemikuvat ovat nousseet suureen suosioon netissä, mutta kepeiden tulosten taustalla on asiantuntijan mukaan uraauurtavaa teknologiaa.
Lypsyrobotti kerää maidon, ja maatalousyrittäjät ovat korkeasti koulutettuja – tällaista on työskentely maatilalla
Maatalouden arki on jatkuvassa murroksessa, ja vanhojen toimintamallien tilalle luodaan uusia. Maatalouden osaajat vastaavat kolmeen väitteeseen maatilojen arjesta.
Miltä tuntuisi kokeilla Jim Carreyn kasvoja tai kirjoittaa runo tekoälyn avustuksella? Heurekan uudessa näyttelyssä se on mahdollista
Tiedekeskus Heurekan Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttely tarjoaa katsauksen tekoälyn maailmaan. Viime vuosina tekoäly on arkipäiväistynyt, mutta sitä käytetään myös propagandassa.
Voiko robottia kutsua työkaveriksi? Ihmiset ja robotit kohtaavat entistä useammin työpaikoillaan tulevina vuosina
Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan suhtautuminen roboteihin työelämässä ei ole kokonaisuudessaan kielteistä.
Tuoko teknologia turmion vai autuuden? Kerro ennustuksesi, suora lähetys Yle Radio 1:ssä la 18.6. klo 19!
Miten käy ihmisen, miten käy maailman?
Kuljetusrobotit voivat yleistyä lähiöissä, keskustoihin ja harvaan asutuille alueille niillä ei ole asiaa
Poliisi miettii vielä vastuukysymyksiä, jos kuljetusrobotti joutuu onnettomuuteen.
Robotti voi soittaa sinulle, eikä laki velvoita kertomaan, ettei soittaja ole ihminen – siksi puhelu voi joistakin tuntua jopa ahdistavalta
Kilpailu- ja kuluttajavirasto saa vuosittain noin 40–50 valitusta robottien soittamista puheluista. Isoin osa valituksista liittyy robottipuheluihin, joissa on markkinoitu sähköhammasharjoja.
Kapellimestari Sakari Oramo opetti tekoälylle Sibeliuksen viulukonserttoa – pian "Janne" arvioi kilpailijoita ihmisten rinnalla
Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa testataan tekoälytuomaria. Kyseessä on leikkimielinen kokeilu, joka ei vaikuta kilpailun lopputulokseen. Mutta voisiko koneäly korvata ihmiskorvan tulevaisuudessa?
Yhteistoiminnalliset robotit voivat hoitaa kaikista ikävimmät työvaiheet – robotiikkatapahtumassa esitellään "cobotteja" Oulun Linnanmaalla
Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteisessä robotiikkatapahtumassa esitellään tänään alan uusinta teknologiaa.
Kodinkone muuttuu robotiksi ja pinnan alla kuohuu: Oudon äärellä -näyttely tarjoaa nuorten ja ammattilaisten tekemää mediataidetta
Helsingin Annantalolla ja Kaapelitehtaalla on avautunut Oudon äärellä -näyttely, jonka teemana on outouden lisäksi mediataide. Poikkeuksellista näyttelyssä on se, että ammattitaiteilijoiden sekä lasten ja nuorten tekemää taidetta on esillä tasavertaisesti samoissa tiloissa.
Riihimäellä ratkotaan huhtikuussa robotiikan Suomen mestaruuksia
Edellisen kerran Riihimäellä järjestettiin Robotiikan SM-kilpailut vuonna 2020. Kilpailuja käydään kahdessa sarjassa.
Kajaanilaisten ainutlaatuinen teknologia on myyty ulkomaille asti – katso miltä robotin toiminta näyttää
Kotimainen keksintö, joka mittaa polttoaineeksi tarkoitetun raakamateriaalin ominaisuuksia, on myyty nyt ulkomaille. Robotin avulla energiantuottajat voivat säästää kuluja virhearvioinnissa.

Robottilähetit sukkuloivat Moskovan liikenteessä – tekoälyä kehittävä Yandex on poikkeuksellinen venäläisfirma
Öljystä ja kaasusta riippuvaisen Venäjän on vaikea modernisoida talouttaan. Pakotteet ja niiden uhka vaikeuttavat entisestään uudistuspyrkimyksiä.
Muovinen robotti liikkuu valon avulla ilman koneistoa – suomalaistutkijat ehdollistivat elottoman aineen
Suomalaiset tutkijat ovat opettaneet muovin käyttäytymään haluamallaan tavalla. Mallia on otettu biologisista rakenteista, esimerkiksi lihansyöjäkasveista. Käytännön sovelluksiin vaikkapa lääketieteessä on matkaa kuitenkin vuosia.
Janita Ruuskasella on yksi Suomen harvinaisimmista sairauksista – uutena hoitomuotona on kokeiltu kävelyrobottia
25-vuotiaalla Janita Ruuskasella on synnynnäinen niveljäykistymäsairaus. Kävelyrobotin avulla tehty kuntoutus helpottaa kipuja.
Joakim Kronqvistin firmalla on taskussa sadan miljoonan dollarin rahoitus, seuraavaksi pitäisi löytää työntekijöitä startupiin Helsinkiin
Kasvuyrityksiä haluavat kasvattaa kaikki: sijoittajat, yliopistot, suuret yritykset ja tutkimuslaitokset. "Kun pieni kasvaa, me kasvamme mukana", sanoo Microsoftin edustaja.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?
Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.
Myytinmurtaja Jamie Hyneman tuli töihin suomalaiseen yliopistoon – ensimmäinen luento on jo ovella: "Luulen, että työ sopii minulle hyvin"
LUT-yliopiston uusi työelämäprofessori on kansainvälisesti tunnettu tv-julkkis, joka aikoo puhua opiskelijoille robottina. Parhaillaan hän vierailee Lappeenrannassa.
Miksi mies pyytää naisrobottia treffeille? Tarve inhimillistää robotti voi johtua ihmisen uskosta ylivertaisuuteensa
Sophia on vieraana Ylen uudessa Aurora-tapahtumassa 19.11.
Oulussa kehitettiin kunnallinen chatbot – robotti vastaa ja opastaa kaupungin eri palveluihin ja ymmärtää myös Oulun murretta
Oulussa on ollut jo jonkin aikaa koekäytössä kunnallinen tekoälyä hyödyntävä keskustelurobotti Oulubot. Keskustelurobotista koulitaan uutta kunnallisen palvelun muotoa.
Lempäälä valjasti robotin soittamaan tuhansille asukkaille: vastaajat toivoivat kunnan panostavan työikäisiin ja asuinympäristöön
Lempäälän kunta selvitti elokuussa asukkaiden ajatuksia kunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta. Yli puolet vastanneista on valmis suosittelemaan kotikuntaansa muillekin.
Onko tekoälyllä sukupuolta? Mitä emme vielä näe? Ylen Aurora-tapahtuma etsii vastauksia tasa-arvon isoihin kysymyksiin
Uusi puhefestivaali järjestetään 19.11.
TAYS selvittää, voisiko robotti auttaa sairaalatarvikkeiden kuljetuksessa
Hakusessa on robotti, joka pystyisi itsenäisesti laittamaan tavaroita kaappeihin ja ottamaan niitä kyytiinsä.