Uusimmat artikkelit
Miksi alaston nainen on paheksuttava, mutta mies ilman vaatteita on hauska? Riina Tanskanen, 23, piirtää tyttöjä, jotka eivät halua miellyttää
Kulttuurivieras, sarjakuvataiteilija Riina Tanskasen Tympeät tytöt -taidetilillä on kymmeniätuhansia seuraajia. Kuvien tytöt eivät sievistele, vaan antavat kainalokarvojen kasvaa ja tekevät mitä huvittaa. Nuorempana Tanskanen sortui myös itse miellyttämiseen ja suorittamiseen.
Kainuuseen houkutellaan kirjallisuusmatkailijoita mobiilisovelluksella – testasimme uuden sovelluksen, katso video
Kainuu on kirjallisuuden maakunta. Esimerkiksi nimikkoseuroja eri kirjailijoille on poikkeuksellisen paljon. Nyt Kainuuseen houkutellaan kirjallisuudesta kiinnostuneita matkailijoita mobiilisovelluksen avulla.
Äidinkielen pistari: Testaa, tunnetko kirjallisuushistorian tyylipiirteet
Tunnetko taiteen aikakaudet?
Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia
Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!
Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä
Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille
Finlandia-ehdokas ja kirjallinen paranoia
Panu Rajalan Intoilija aiheuttaa paranoideja ajatuksia.

Sata vuotta piilossa kirjan välissä – Britannian kirjallisuushistoriaan löytyi yllättävää täydennystä
17-vuotiaan Charlotte Brontën dramaattinen tarinansirpale ja runo olivat yhdysvaltalaisperheen omistuksessa. Kukaan ei joko koskaan avannut kirjaa tai perheen jäsenet eivät tajunneet, mikä kulttuuriaarre heillä oli.
Kuka pelkää Kalle Päätaloa?
Tutkija Ritva Ylönen kertoo, miksi kannattaa lukea Päätaloa.
I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja
I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon
Kulttikirjan anatomia
John Williamsin Stoner, eleetön mestariteos
Lissabon Saramagosta Tabucchiin
Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20
San Francisco Hammettista Philip K. Dickiin
Löysin Friscossa vieraillessani legendaarisesta City Lights –kirjakaupasta opuksen nimeltä San Francisco Stories. Yhtä lailla loistava löytö kuin Vintage Book of Indian Writing. Ihmiset, kun matkustatte, etsikää kirjakauppa. Sieltä löydätte kaupungin. Ikuiset kaupungit Yle Radio 1, ma 15.12. klo 17.20.

Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tasan 60 vuotta
Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi 3.12.1954. Teos oli ensimmäinen kaunistelematon sotaromaani jatkosodan vaiheista.
Kiova Gogolista Bulgakoviin
Valitse kaupunkeja, jotka ovat oppositiossa keskusvaltaan. Tehty. Valitse eurooppalainen kaupunki, joka on polttopisteessä juuri nyt. Tehty. Näin yhdistyvät periaatteellisuus ja opportunismi. Ikuiset kaupungit, YLE Radio 1 maanantaisin klo 17.20.
Barcelona Mendozasta Orwelliin
Ramblan lähellä, Carrer de la Guàrdialla on baari nimeltään La Concha. Valaistus on punakeltaista, seinät täynnä elokuvapotretteja. Tarkemmin katsoen jokaisessa 250 kuvassa on Sara Montiel (1928-2013), tähti menneisyydestä. Tämä Ikuisten kaupunkien jakso soikoon hänen muistolleen.
1.11. Teemalauantai: Yhä matkalla
Kerouacin kulttiromaanin jäljillä elokuvassa ja dokumentissa
Aristoteleen kantapää ja eeposten odysseiat
Tänään pohdimme Kalevalan tulkintaa antiikin eepoksia vasten. Saagaa kaivattiin kansallisen itsetunnon tueksi osoittamaan, ettemme ole pelkkiä nokinaamaisia metsäläisiä.

Kirjailija kadotti tekstin yli sata vuotta sitten – kirja julki torstaina
Nälkätalvena - Katovuoden kuvaus on Väinö Katajan toista sataa vuotta kadoksissa ollut oikea esikoisteos, joka julkaistaan nyt uutena painoksena Ylitorniolla. Aikaisemmin suositun kirjailijan esikoisteoksena on pidetty vuonna 1901 ilmestynyttä Irja-romaania.
Nappi on piste, hakaneula on pilkku
Heinrich Böll kirjoitti melkein samanaikaisesti kaksi hyvin erilaista kirjaa. Ei sanonut sanaakaan on tiukka ja tinkimätön pieni mestariteos raunioituneesta Kölnistä. Päiväkirja vihreältä saarelta on ylistyslaulu Irlannille, jossa kirjailija ihaili kaikkea sitä mikä Saksassa oli toisin.
Kirja-Matti on Suomen Robin Hood
Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri
Kirja-Matti ansaitsee liputuspäivän
Eräs suomalaisen kulttuurin suurimmista sankareista on jäänyt tuntemattomaksi. Matti Pohto -nimisen köyhän kulkurin ansiosta suomenkielinen kirjallisuus saatiin pelastettua Turun palon jälkeen 1800-luvulla. Jotta suomalaiset oppisivat tuntemaan miehen paremmin, kirjailija Juha Hurme, Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura ja Ylen kulttuuriohjelmat Kultakuume ja Strada ovat jättäneet sisäministeri Päivi Räsäselle ehdotuksen uudesta liputuspäivästä.

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina
Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.
Panu Rajala: Kirjani ei häpäise Katri Helenaa
Panu Rajalan uusin kirja kertoo hänen ja laulaja Katri Helenan yhteisestä taipaleesta. Rajala toteaa, että kirjallisuushistoria on pullollaan onnettomia rakkaustarinoita.
Joel Lehtonen on kovan luokan kirjailija
- Kirjailija Joel Lehtosesta mainitaan aina vain Putkinotko. Lehtonen ei ole sitä, mitä Lehtosen harrastajat ja rakastajat luulevat. Lehtonen on paljon, paljon kovempi. Hänen vertaisena on vain Pentti Haanpää, sanoo toimittaja emeritus Hannu Taanila.
Pikku-Finlandian voitto Turkuun
Kilpailun voittaneen turkulaisen lukiolaisen Sofia Tiiran esseessä vertaillaan kahta klassikkoteosta. Molemmissa ihmiset tarkastelevat itseään peilin avulla.

Humisevan harjun ohjaaja ei osaa välttää synkistelyä
Brittiohjaaja Andrea Arnold karttaa julkisuutta. Häntä ei saa haastatella televisioon eikä radioon. Onkin erikoista, että ujo ohjaaja on siirtänyt valkokankaalle alkuvuoden voimakkaimman elokuvan. Vielä erikoisempaa on, että kyseinen elokuva on brittiklassikko Humiseva harju.
Kansalliskirjasto esittelee kirjallisuuden historiaa modernein keinoin
Kansalliskirjasto on julkaissut juhlavuottaan viettävän digitointi- ja konservointitoimintansa kunniaksi virtuaalisen kirjahyllyn.
Tutkija väittää Venetsiaa satujen syntypaikaksi
Helsingissä käytävässä kirjahistorian konferenssissa puhuu torstaina viime aikojen kiistanalaisin satututkija. Amerikkalaisprofessori Ruth Bottigheimer on herättänyt alan piireissä jopa suuttumusta omalla tulkinnallaan satujen alkuperästä.

Kirjamessuilla esillä myös omistuskirjoituksia
Oulun yliopiston kirjasto esittelee kirjamessuilla yliopiston kokoelmaissa olevia kirjojen omistuskirjoituksia. Yliopiston osastolla on näytteillä omistuskirjoituksia Madetoja - L. Onervan ja Urho Kekkosen kokoelmista.
1940-luku oli runouden vuosikymmen
Neljäkymmenluku oli kriitikko Maija Savutien mielestä kirjallisuushistorian kannalta epäkiitollista aikaa: sen alkupuoli kului sotaan, jälkipuoli siitä toipumiseen. Ajanjakson ilahduttavin ilmiö oli korkeatasoisen runouden suoranainen tulva.

Pohjois-Suomelle oma kirjallisuushistoria
Pohjois-Suomen kirjallisuushistoria on ensimmäinen Suomessa alueellisesta näkökulmasta kirjoitettu kirjallisuushistoria.
Nonsense-klassikko: Liisa Ihmemaassa
Laura Ruohonen ja Tuomas Nevanlinna kertovat kirjasta.

Sastamalasta tulossa Suomen kirjan kaupunki
Sastamalaan tulevan valtakunnallisen kirjakulttuurikeskuksen tilojen peruskorjaus on käynnistynyt. Ensi vuonna avattava valtakunnallinen näyttely- ja toimintakeskus kertoo suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden historiasta.

Bengt Pohjaselta julki jälleen uusia kirjoja
Tuottelias tornionlaaksolainen kirjailija Bengt Pohjanen on saanut markkinoille jälleen uusia teoksia. Torstaina julkaistiin omaelämänkerrallinen romaani, meänkielistä Kalevalaa ja Tornionlaaksolaista kirjallisuushistoriaa.

Musta nainen teki kirjallisuushistoriaa Ranskassa
Ranskalais-senegalilainen kirjailija Marie NDiaye on voittanut Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä mustana ja ensimmäisenä naisena kymmeneen vuoteen. NDiaye kuitenkin torjuu ajatuksen, että Goncourt-palkinto olisi myönnetty hänelle hänen ihonvärinsä vuoksi.
Pietari näyttäytyy Helsingissä
Pietarin kaupunki järjestää Helsingisissä perjantaihin asti kestävät Pietarin päivät, joiden aikana voi tutustua erilaisiin konsertteihin ja kuvataiteisiin.
Loistavan tulevaisuuden kirjoittajan pöytä kaupaksi
Kirjoituspöytä, jonka ääressä Charles Dickens kirjoitti klassikkonsa Loistava tulevaisuus (Great Expectations, 1861) ja viimeisen kirjeenvaihtonsa vain tunteja ennen kuolemaansa on keskiviikkona myyty yli 430 000 punnan eli noin 550 000 euron hintaan.
Karjalainen kirjallisuudentutkija Eino Karhu on kuollut
Tunnettu karjalainen kirjallisuudentutkija ja kriitikko Eino Karhu on kuollut, kertoo Karjalan Sanomat. Muun muassa Karjalan tasavallan kunniakansalaisena palkittu Karhu kuoli tiistaina 84 vuoden ikäisenä.
Runeberg – oiva lyyrikko, jonka hahmoista tuli kliseitä
Runokuningas Runebergia palvottiin alkuun miltei pyhimyksenä
Vuoden klassikoksi teos antiikin kirjallisuudesta
Klassillis-filologisen yhdistyksen jakaman Vuoden klassikko -palkinnon saa Kirjallisuus antiikin maailmassa -kirja. Nelihenkisen työryhmän teos pysynee kauan antiikin tuntemuksen perusteoksena Suomessa, kirjan valinnut emeritusprofessori Holger Thesleff sanoo.
Juhani Aho oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija
Juhani Aho löysi aiheet omasta elämästään.
Tutkijat kokoavat uutta teosta Pohjoismaiden kirjallisuuden historiasta
Pohjoismaiden kirjallisuushistoria aiotaan kirjoittaa uudelleen. Suunnitteilla oleva teos on osa englanninkielistä kirjasarjaa, joka pyrkii vastaamaan kirjallisuudenhistorian uusiin haasteisiin.
Ensimmäinen kattava suomennoshistoria julki
Suomalaisen kirjallisuuden seura on julkaissut kaksiosaisen historiateoksen, joka käy kattavasti läpi suomennoskirjallisuuden vaiheita. Teoksessa käydään läpi eri kielialueiden suomennokset ranskasta japaniin. Kirja esittelee myös kaunokirjallisuuden kääntämisen historialliset vaiheet.
Unohtuneet kirjailijat monipuolistavat kuvaa suomalaisesta kirjallisuudesta
Nuoret kirjallisuudentutkijat ovat kiinnostuneet kirjailijoista, jotka kirjallisuudenhistoria on aiemmin hylännyt.
Tanskassa kohistaan historiallisesta kirjalöydöstä
Tanskassa myydään joulukuussa Sören Kierkegaardin kirja Enten-Eller (Joko - tai), jonka filosofi oli antanut satusetä H. C. Andersenille omistuskirjoituksen kera. Asiasta kertoo sanomalehti Jyllands-Posten, jonka mukaan kirjan löytyminen on kirjallisuushistoriallinen sensaatio.
Kalevala näyttämötaiteessa
Suomalaiset näyttelivät jo, kun muut kansat nakersivat vielä pähkinöitä puiden oksilla, todetaan vuonna 1935 radioidussa kulttuurikeskustelussa.
Raoul Palmgrenin haastattelu
Kriitikko ja kirjallisuudentutkija Raoul Palmgren kertoo kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilasta, sen syntyvaiheista, perustajista ja toiminnasta.
Haastateltavana Anja Vammelvuo
Kirjailija Anja Vammelvuo osallistui vasemmistopolitiikkaan ja kirjailijaryhmä Kiilan toimintaan.
Länsimaisessa kirjallisuudessa rakkaus on yhteensulautumaa
Rakkaus esitetään yleensä täydellistymisenä ja sen ainoan oikean löytämisenä. Näin toteaa kirjallisuuden rakkauskuvauksia tutkinut Eva Maria Korsisaari.