Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvataiteilija Riina Tanskanen elokuussa.

Miksi alaston nainen on paheksuttava, mutta mies ilman vaatteita on hauska? Riina Tanskanen, 23, piirtää tyttöjä, jotka eivät halua miellyttää

Kulttuurivieras, sarjakuvataiteilija Riina Tanskasen Tympeät tytöt -taidetilillä on kymmeniätuhansia seuraajia. Kuvien tytöt eivät sievistele, vaan antavat kainalokarvojen kasvaa ja tekevät mitä huvittaa. Nuorempana Tanskanen sortui myös itse miellyttämiseen ja suorittamiseen.

Visit Sotkamo sovelluksen etusivu puhelimen näytöllä.

Kainuuseen houkutellaan kirjallisuusmatkailijoita mobiilisovelluksella – testasimme uuden sovelluksen, katso video

Kainuu on kirjallisuuden maakunta. Esimerkiksi nimikkoseuroja eri kirjailijoille on poikkeuksellisen paljon. Nyt Kainuuseen houkutellaan kirjallisuudesta kiinnostuneita matkailijoita mobiilisovelluksen avulla.

Pietari K ja grafiikkaa

Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

Pietari K. kävi täällä

Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä

Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille

I.k. Inha ja Pietari Kylmälä

Finlandia-ehdokas ja kirjallinen paranoia

Panu Rajalan Intoilija aiheuttaa paranoideja ajatuksia.

Kolme DVD:tä Kotiopettajattaren romaanin versioista.

Sata vuotta piilossa kirjan välissä – Britannian kirjallisuushistoriaan löytyi yllättävää täydennystä

17-vuotiaan Charlotte Brontën dramaattinen tarinansirpale ja runo olivat yhdysvaltalaisperheen omistuksessa. Kukaan ei joko koskaan avannut kirjaa tai perheen jäsenet eivät tajunneet, mikä kulttuuriaarre heillä oli.

Kalle Päätalo vuonna 1960.

Kuka pelkää Kalle Päätaloa?

Tutkija Ritva Ylönen kertoo, miksi kannattaa lukea Päätaloa.

Daniel Nyblinin kuvaamossa otettu I. K. Inhan muotokuva

I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

Mårten Westö ja Elsi Hyttinen ja John Willliamsin kirjoja

Kulttikirjan anatomia

John Williamsin Stoner, eleetön mestariteos

Saramagon ja Pessoan kirjoja

Lissabon Saramagosta Tabucchiin

Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20

Sotilaita San Franciscossa 1906

San Francisco Hammettista Philip K. Dickiin

Löysin Friscossa vieraillessani legendaarisesta City Lights –kirjakaupasta opuksen nimeltä San Francisco Stories. Yhtä lailla loistava löytö kuin Vintage Book of Indian Writing. Ihmiset, kun matkustatte, etsikää kirjakauppa. Sieltä löydätte kaupungin. Ikuiset kaupungit Yle Radio 1, ma 15.12. klo 17.20.

Tuntematon sotilas -teos

Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tasan 60 vuotta

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi 3.12.1954. Teos oli ensimmäinen kaunistelematon sotaromaani jatkosodan vaiheista.

Kiovasta kirjoja

Kiova Gogolista Bulgakoviin

Valitse kaupunkeja, jotka ovat oppositiossa keskusvaltaan. Tehty. Valitse eurooppalainen kaupunki, joka on polttopisteessä juuri nyt. Tehty. Näin yhdistyvät periaatteellisuus ja opportunismi. Ikuiset kaupungit, YLE Radio 1 maanantaisin klo 17.20.

Kirjoja Barcelonasta

Barcelona Mendozasta Orwelliin

Ramblan lähellä, Carrer de la Guàrdialla on baari nimeltään La Concha. Valaistus on punakeltaista, seinät täynnä elokuvapotretteja. Tarkemmin katsoen jokaisessa 250 kuvassa on Sara Montiel (1928-2013), tähti menneisyydestä. Tämä Ikuisten kaupunkien jakso soikoon hänen muistolleen.

Matkalla (2012), ohjaus Walter Salles

1.11. Teemalauantai: Yhä matkalla

Kerouacin kulttiromaanin jäljillä elokuvassa ja dokumentissa

Kalevala pöydällä

Aristoteleen kantapää ja eeposten odysseiat

Tänään pohdimme Kalevalan tulkintaa antiikin eepoksia vasten. Saagaa kaivattiin kansallisen itsetunnon tueksi osoittamaan, ettemme ole pelkkiä nokinaamaisia metsäläisiä.

Nälkätalvena-romaanin kannet

Kirjailija kadotti tekstin yli sata vuotta sitten – kirja julki torstaina

Nälkätalvena - Katovuoden kuvaus on Väinö Katajan toista sataa vuotta kadoksissa ollut oikea esikoisteos, joka julkaistaan nyt uutena painoksena Ylitorniolla. Aikaisemmin suositun kirjailijan esikoisteoksena on pidetty vuonna 1901 ilmestynyttä Irja-romaania.

Irlannin luoteisrannikon kallioita. Kallion harja, jossa kulkee kivetty polku

Nappi on piste, hakaneula on pilkku

Heinrich Böll kirjoitti melkein samanaikaisesti kaksi hyvin erilaista kirjaa. Ei sanonut sanaakaan on tiukka ja tinkimätön pieni mestariteos raunioituneesta Kölnistä. Päiväkirja vihreältä saarelta on ylistyslaulu Irlannille, jossa kirjailija ihaili kaikkea sitä mikä Saksassa oli toisin.

Maalaus, joka esittää Matti Pohtoa kelkkoineen ja kirjoineen lumisessa maisemassa.

Kirja-Matti on Suomen Robin Hood

Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri

Suomen lippu

Kirja-Matti ansaitsee liputuspäivän

Eräs suomalaisen kulttuurin suurimmista sankareista on jäänyt tuntemattomaksi. Matti Pohto -nimisen köyhän kulkurin ansiosta suomenkielinen kirjallisuus saatiin pelastettua Turun palon jälkeen 1800-luvulla. Jotta suomalaiset oppisivat tuntemaan miehen paremmin, kirjailija Juha Hurme, Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura ja Ylen kulttuuriohjelmat Kultakuume ja Strada ovat jättäneet sisäministeri Päivi Räsäselle ehdotuksen uudesta liputuspäivästä.

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina -kirjan kansi

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Yle Areena logo.

Panu Rajala: Kirjani ei häpäise Katri Helenaa

Panu Rajalan uusin kirja kertoo hänen ja laulaja Katri Helenan yhteisestä taipaleesta. Rajala toteaa, että kirjallisuushistoria on pullollaan onnettomia rakkaustarinoita.

Joel Lehtonen on kovan luokan kirjailija

- Kirjailija Joel Lehtosesta mainitaan aina vain Putkinotko. Lehtonen ei ole sitä, mitä Lehtosen harrastajat ja rakastajat luulevat. Lehtonen on paljon, paljon kovempi. Hänen vertaisena on vain Pentti Haanpää, sanoo toimittaja emeritus Hannu Taanila.

Pikku-Finlandian voitto Turkuun

Kilpailun voittaneen turkulaisen lukiolaisen Sofia Tiiran esseessä vertaillaan kahta klassikkoteosta. Molemmissa ihmiset tarkastelevat itseään peilin avulla.

Kuva elokuvasta Humiseva harju.

Humisevan harjun ohjaaja ei osaa välttää synkistelyä

Brittiohjaaja Andrea Arnold karttaa julkisuutta. Häntä ei saa haastatella televisioon eikä radioon. Onkin erikoista, että ujo ohjaaja on siirtänyt valkokankaalle alkuvuoden voimakkaimman elokuvan. Vielä erikoisempaa on, että kyseinen elokuva on brittiklassikko Humiseva harju.

Kansalliskirjasto esittelee kirjallisuuden historiaa modernein keinoin

Kansalliskirjasto on julkaissut juhlavuottaan viettävän digitointi- ja konservointitoimintansa kunniaksi virtuaalisen kirjahyllyn.

Tutkija väittää Venetsiaa satujen syntypaikaksi

Helsingissä käytävässä kirjahistorian konferenssissa puhuu torstaina viime aikojen kiistanalaisin satututkija. Amerikkalaisprofessori Ruth Bottigheimer on herättänyt alan piireissä jopa suuttumusta omalla tulkinnallaan satujen alkuperästä.

Kirjamessuilla esillä myös omistuskirjoituksia

Oulun yliopiston kirjasto esittelee kirjamessuilla yliopiston kokoelmaissa olevia kirjojen omistuskirjoituksia. Yliopiston osastolla on näytteillä omistuskirjoituksia Madetoja - L. Onervan ja Urho Kekkosen kokoelmista.

Yle Areena logo.

1940-luku oli runouden vuosikymmen

Neljäkymmenluku oli kriitikko Maija Savutien mielestä kirjallisuushistorian kannalta epäkiitollista aikaa: sen alkupuoli kului sotaan, jälkipuoli siitä toipumiseen. Ajanjakson ilahduttavin ilmiö oli korkeatasoisen runouden suoranainen tulva.

Pohjois-Suomelle oma kirjallisuushistoria

Pohjois-Suomen kirjallisuushistoria on ensimmäinen Suomessa alueellisesta näkökulmasta kirjoitettu kirjallisuushistoria.

Yle Areena logo.

Nonsense-klassikko: Liisa Ihmemaassa

Laura Ruohonen ja Tuomas Nevanlinna kertovat kirjasta.

Apteekkari Bäckmanin talo Sastamalassa.

Sastamalasta tulossa Suomen kirjan kaupunki

Sastamalaan tulevan valtakunnallisen kirjakulttuurikeskuksen tilojen peruskorjaus on käynnistynyt. Ensi vuonna avattava valtakunnallinen näyttely- ja toimintakeskus kertoo suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden historiasta.

Bengt Pohjaselta julki jälleen uusia kirjoja

Tuottelias tornionlaaksolainen kirjailija Bengt Pohjanen on saanut markkinoille jälleen uusia teoksia. Torstaina julkaistiin omaelämänkerrallinen romaani, meänkielistä Kalevalaa ja Tornionlaaksolaista kirjallisuushistoriaa.

Kirjailija Marie NDiaye.

Musta nainen teki kirjallisuushistoriaa Ranskassa

Ranskalais-senegalilainen kirjailija Marie NDiaye on voittanut Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä mustana ja ensimmäisenä naisena kymmeneen vuoteen. NDiaye kuitenkin torjuu ajatuksen, että Goncourt-palkinto olisi myönnetty hänelle hänen ihonvärinsä vuoksi.

Pietari näyttäytyy Helsingissä

Pietarin kaupunki järjestää Helsingisissä perjantaihin asti kestävät Pietarin päivät, joiden aikana voi tutustua erilaisiin konsertteihin ja kuvataiteisiin.

Loistavan tulevaisuuden kirjoittajan pöytä kaupaksi

Kirjoituspöytä, jonka ääressä Charles Dickens kirjoitti klassikkonsa Loistava tulevaisuus (Great Expectations, 1861) ja viimeisen kirjeenvaihtonsa vain tunteja ennen kuolemaansa on keskiviikkona myyty yli 430 000 punnan eli noin 550 000 euron hintaan.

Karjalainen kirjallisuudentutkija Eino Karhu on kuollut

Tunnettu karjalainen kirjallisuudentutkija ja kriitikko Eino Karhu on kuollut, kertoo Karjalan Sanomat. Muun muassa Karjalan tasavallan kunniakansalaisena palkittu Karhu kuoli tiistaina 84 vuoden ikäisenä.

Kirjailija Johan Ludvig Runeberg (1804-1877), muotokuva. Maalaus: Johan Knutson, 1848. Osasuurennos.

Runeberg – oiva lyyrikko, jonka hahmoista tuli kliseitä

Runokuningas Runebergia palvottiin alkuun miltei pyhimyksenä

Vuoden klassikoksi teos antiikin kirjallisuudesta

Klassillis-filologisen yhdistyksen jakaman Vuoden klassikko -palkinnon saa Kirjallisuus antiikin maailmassa -kirja. Nelihenkisen työryhmän teos pysynee kauan antiikin tuntemuksen perusteoksena Suomessa, kirjan valinnut emeritusprofessori Holger Thesleff sanoo.

Kirjailija Juhani Aho

Juhani Aho oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija

Juhani Aho löysi aiheet omasta elämästään.

Tutkijat kokoavat uutta teosta Pohjoismaiden kirjallisuuden historiasta

Pohjoismaiden kirjallisuushistoria aiotaan kirjoittaa uudelleen. Suunnitteilla oleva teos on osa englanninkielistä kirjasarjaa, joka pyrkii vastaamaan kirjallisuudenhistorian uusiin haasteisiin.

Ensimmäinen kattava suomennoshistoria julki

Suomalaisen kirjallisuuden seura on julkaissut kaksiosaisen historiateoksen, joka käy kattavasti läpi suomennoskirjallisuuden vaiheita. Teoksessa käydään läpi eri kielialueiden suomennokset ranskasta japaniin. Kirja esittelee myös kaunokirjallisuuden kääntämisen historialliset vaiheet.

Unohtuneet kirjailijat monipuolistavat kuvaa suomalaisesta kirjallisuudesta

Nuoret kirjallisuudentutkijat ovat kiinnostuneet kirjailijoista, jotka kirjallisuudenhistoria on aiemmin hylännyt.

Tanskassa kohistaan historiallisesta kirjalöydöstä

Tanskassa myydään joulukuussa Sören Kierkegaardin kirja Enten-Eller (Joko - tai), jonka filosofi oli antanut satusetä H. C. Andersenille omistuskirjoituksen kera. Asiasta kertoo sanomalehti Jyllands-Posten, jonka mukaan kirjan löytyminen on kirjallisuushistoriallinen sensaatio.

Yle Areena logo.

Kalevala näyttämötaiteessa

Suomalaiset näyttelivät jo, kun muut kansat nakersivat vielä pähkinöitä puiden oksilla, todetaan vuonna 1935 radioidussa kulttuurikeskustelussa.

Yle Areena logo.

Raoul Palmgrenin haastattelu

Kriitikko ja kirjallisuudentutkija Raoul Palmgren kertoo kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilasta, sen syntyvaiheista, perustajista ja toiminnasta.

Yle Areena logo.

Haastateltavana Anja Vammelvuo

Kirjailija Anja Vammelvuo osallistui vasemmistopolitiikkaan ja kirjailijaryhmä Kiilan toimintaan.

Länsimaisessa kirjallisuudessa rakkaus on yhteensulautumaa

Rakkaus esitetään yleensä täydellistymisenä ja sen ainoan oikean löytämisenä. Näin toteaa kirjallisuuden rakkauskuvauksia tutkinut Eva Maria Korsisaari.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle