Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele podcast täältä!

Kirjojen Suomi: Pietari K. kävi täällä

Essee- ja podcast-sarja ajatteleville lukijoille

Finlandia-ehdokas ja kirjallinen paranoia

Panu Rajalan Intoilija aiheuttaa paranoideja ajatuksia.

Sata vuotta piilossa kirjan välissä – Britannian kirjallisuushistoriaan löytyi yllättävää täydennystä

17-vuotiaan Charlotte Brontën dramaattinen tarinansirpale ja runo olivat yhdysvaltalaisperheen omistuksessa. Kukaan ei joko koskaan avannut kirjaa tai perheen jäsenet eivät tajunneet, mikä kulttuuriaarre heillä oli.

Kuka pelkää Kalle Päätaloa?

Tutkija Ritva Ylönen kertoo, miksi kannattaa lukea Päätaloa.

I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

Kulttikirjan anatomia

John Williamsin Stoner, eleetön mestariteos

Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tasan 60 vuotta

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi 3.12.1954. Teos oli ensimmäinen kaunistelematon sotaromaani jatkosodan vaiheista.

1.11. Teemalauantai: Yhä matkalla

Kerouacin kulttiromaanin jäljillä elokuvassa ja dokumentissa

Kirjailija kadotti tekstin yli sata vuotta sitten – kirja julki torstaina

Nälkätalvena - Katovuoden kuvaus on Väinö Katajan toista sataa vuotta kadoksissa ollut oikea esikoisteos, joka julkaistaan nyt uutena painoksena Ylitorniolla. Aikaisemmin suositun kirjailijan esikoisteoksena on pidetty vuonna 1901 ilmestynyttä Irja-romaania.

Kirja-Matti on Suomen Robin Hood

Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Panu Rajala: Kirjani ei häpäise Katri Helenaa

Panu Rajalan uusin kirja kertoo hänen ja laulaja Katri Helenan yhteisestä taipaleesta. Rajala toteaa, että kirjallisuushistoria on pullollaan onnettomia rakkaustarinoita.

Joel Lehtonen on kovan luokan kirjailija

- Kirjailija Joel Lehtosesta mainitaan aina vain Putkinotko. Lehtonen ei ole sitä, mitä Lehtosen harrastajat ja rakastajat luulevat. Lehtonen on paljon, paljon kovempi. Hänen vertaisena on vain Pentti Haanpää, sanoo toimittaja emeritus Hannu Taanila.

Tapakulttuuria

Alright? Alright! -sarja, osa 4. Tapakulttuuria.

Pikku-Finlandian voitto Turkuun

Kilpailun voittaneen turkulaisen lukiolaisen Sofia Tiiran esseessä vertaillaan kahta klassikkoteosta. Molemmissa ihmiset tarkastelevat itseään peilin avulla.

Humisevan harjun ohjaaja ei osaa välttää synkistelyä

Brittiohjaaja Andrea Arnold karttaa julkisuutta. Häntä ei saa haastatella televisioon eikä radioon. Onkin erikoista, että ujo ohjaaja on siirtänyt valkokankaalle alkuvuoden voimakkaimman elokuvan. Vielä erikoisempaa on, että kyseinen elokuva on brittiklassikko Humiseva harju.

Kansalliskirjasto esittelee kirjallisuuden historiaa modernein keinoin

Kansalliskirjasto on julkaissut juhlavuottaan viettävän digitointi- ja konservointitoimintansa kunniaksi virtuaalisen kirjahyllyn.

Tutkija väittää Venetsiaa satujen syntypaikaksi

Helsingissä käytävässä kirjahistorian konferenssissa puhuu torstaina viime aikojen kiistanalaisin satututkija. Amerikkalaisprofessori Ruth Bottigheimer on herättänyt alan piireissä jopa suuttumusta omalla tulkinnallaan satujen alkuperästä.

Kirjamessuilla esillä myös omistuskirjoituksia

Oulun yliopiston kirjasto esittelee kirjamessuilla yliopiston kokoelmaissa olevia kirjojen omistuskirjoituksia. Yliopiston osastolla on näytteillä omistuskirjoituksia Madetoja - L. Onervan ja Urho Kekkosen kokoelmista.

Pohjois-Suomelle oma kirjallisuushistoria

Pohjois-Suomen kirjallisuushistoria on ensimmäinen Suomessa alueellisesta näkökulmasta kirjoitettu kirjallisuushistoria.

Nonsense-klassikko: Liisa Ihmemaassa

Laura Ruohonen ja Tuomas Nevanlinna kertovat kirjasta.

Sastamalasta tulossa Suomen kirjan kaupunki

Sastamalaan tulevan valtakunnallisen kirjakulttuurikeskuksen tilojen peruskorjaus on käynnistynyt. Ensi vuonna avattava valtakunnallinen näyttely- ja toimintakeskus kertoo suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden historiasta.

Bengt Pohjaselta julki jälleen uusia kirjoja

Tuottelias tornionlaaksolainen kirjailija Bengt Pohjanen on saanut markkinoille jälleen uusia teoksia. Torstaina julkaistiin omaelämänkerrallinen romaani, meänkielistä Kalevalaa ja Tornionlaaksolaista kirjallisuushistoriaa.

Musta nainen teki kirjallisuushistoriaa Ranskassa

Ranskalais-senegalilainen kirjailija Marie NDiaye on voittanut Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä mustana ja ensimmäisenä naisena kymmeneen vuoteen. NDiaye kuitenkin torjuu ajatuksen, että Goncourt-palkinto olisi myönnetty hänelle hänen ihonvärinsä vuoksi.

Pietari näyttäytyy Helsingissä

Pietarin kaupunki järjestää Helsingisissä perjantaihin asti kestävät Pietarin päivät, joiden aikana voi tutustua erilaisiin konsertteihin ja kuvataiteisiin.

Loistavan tulevaisuuden kirjoittajan pöytä kaupaksi

Kirjoituspöytä, jonka ääressä Charles Dickens kirjoitti klassikkonsa Loistava tulevaisuus (Great Expectations, 1861) ja viimeisen kirjeenvaihtonsa vain tunteja ennen kuolemaansa on keskiviikkona myyty yli 430 000 punnan eli noin 550 000 euron hintaan.

Karjalainen kirjallisuudentutkija Eino Karhu on kuollut

Tunnettu karjalainen kirjallisuudentutkija ja kriitikko Eino Karhu on kuollut, kertoo Karjalan Sanomat. Muun muassa Karjalan tasavallan kunniakansalaisena palkittu Karhu kuoli tiistaina 84 vuoden ikäisenä.

Runeberg – oiva lyyrikko, jonka hahmoista tuli kliseitä

Runokuningas Runebergia palvottiin alkuun miltei pyhimyksenä

Vuoden klassikoksi teos antiikin kirjallisuudesta

Klassillis-filologisen yhdistyksen jakaman Vuoden klassikko -palkinnon saa Kirjallisuus antiikin maailmassa -kirja. Nelihenkisen työryhmän teos pysynee kauan antiikin tuntemuksen perusteoksena Suomessa, kirjan valinnut emeritusprofessori Holger Thesleff sanoo.

Juhani Aho oli ensimmäinen suomenkielinen ammattikirjailija

Juhani Aho löysi aiheet omasta elämästään.

Tutkijat kokoavat uutta teosta Pohjoismaiden kirjallisuuden historiasta

Pohjoismaiden kirjallisuushistoria aiotaan kirjoittaa uudelleen. Suunnitteilla oleva teos on osa englanninkielistä kirjasarjaa, joka pyrkii vastaamaan kirjallisuudenhistorian uusiin haasteisiin.

Ensimmäinen kattava suomennoshistoria julki

Suomalaisen kirjallisuuden seura on julkaissut kaksiosaisen historiateoksen, joka käy kattavasti läpi suomennoskirjallisuuden vaiheita. Teoksessa käydään läpi eri kielialueiden suomennokset ranskasta japaniin. Kirja esittelee myös kaunokirjallisuuden kääntämisen historialliset vaiheet.

Unohtuneet kirjailijat monipuolistavat kuvaa suomalaisesta kirjallisuudesta

Nuoret kirjallisuudentutkijat ovat kiinnostuneet kirjailijoista, jotka kirjallisuudenhistoria on aiemmin hylännyt.

Tanskassa kohistaan historiallisesta kirjalöydöstä

Tanskassa myydään joulukuussa Sören Kierkegaardin kirja Enten-Eller (Joko - tai), jonka filosofi oli antanut satusetä H. C. Andersenille omistuskirjoituksen kera. Asiasta kertoo sanomalehti Jyllands-Posten, jonka mukaan kirjan löytyminen on kirjallisuushistoriallinen sensaatio.

Länsimaisessa kirjallisuudessa rakkaus on yhteensulautumaa

Rakkaus esitetään yleensä täydellistymisenä ja sen ainoan oikean löytämisenä. Näin toteaa kirjallisuuden rakkauskuvauksia tutkinut Eva Maria Korsisaari.

Suomalaisista kirjaklassikoista tehdään selitysteoksia

Suomalaisen kirjallisuuden seura aloittaa suomenkielisen kirjallisuuden klassikoiden tieteellisten editioiden toimittamisen. Hanke toteutetaan yhteistyönä eri yliopistojen kirjallisuudentutkijoiden kanssa. Ensimmäiseksi käydään Aleksis Kiven Nummisuutarien kimppuun.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle