Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lyökö lämpöaalto koivut kukkaan? Kukinta on myöhässä, mutta siitä odotetaan runsasta

Koivun kukinta on reilun viikon jäljessä normaalista aikataulusta. Todennäköistä on, että koivun kukinta ryöpsähtää käyntiin hyvinkin nopeasti tälle viikolle ennustettujen lämpölukemien ansiosta.

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt riskiryhmäläiset ja 60 vuotta täyttäneet – tarjolla runsaasti rokotusaikoja

AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneitä pyydetään varaamaan aika ainoastaan puhelimitse.

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä

Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt 55 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset

Rokottaminen tapahtuu kaupungintalolla osoitteessa Hallituskatu 7, jonne käynti tapahtuu pääovesta. 

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt 65 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset

Riskiryhmiin kuulumattomista henkilöistä ajan voivat lisäksi varata 68 vuotta täyttäneet.

Mieliala voi vaikuttaa myös koronarokotuksen tehoon – positiivisuus voi vahvistaa immuniteettia

Tutkimusten mukaan pitkäaikainen huono mieliala voi vaikuttaa immuniteettiin heikentävästi.

Tuli immuniteetti piikistä tai taudista, se suojannee ainakin lähes vuoden ja myös brittivarianttia vastaan – silti Suomessakin on todettu muutama “kahdesti positiivinen”

Taudin tai rokotteen tuoma suoja näyttäisi tepsivän myös koronaviruksen brittivarianttia vastaan. Brasiliassa leviävän virusmuunnoksen on todettu tartuttaneen jo kertaalleen koronaviruksen sairastaneita.

Rovaniemi sai lisää koronarokotteita – tänään alkaa rokotteiden antaminen alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille

Lapin alueella on priorisoitu ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat, koska ryhmään kuuluu enemmän henkilöitä, kuin mitä rokotetta on lähiviikkoina saatavilla.

Suomesta löytyi uusi koronavariantti – tartuttamiskyvystä ja rokotteen tehosta haetaan vasta tietoa

Variantti saattaa näkyä aiempia huonommin PCR-testeissä, kertoo sen löytänyt laboratorio. Professori pitää löydöstä merkittävänä.

Rokotukseen pyritään jopa jonon ohi – "Tyyppejä kävelee pisteelle sisään ja kysyy, voisiko saada rokotteen", kertoo terveysjohtaja

Helsingin rokotuspisteisiin on saapunut viime aikoina ihmisiä, jotka eivät ole varanneet ennakkoon aikaa pistoksen ottamiseen.

Kainuulainen koronatutkimus jatkuu: nyt etsitään myös tekniikkaa, jolla voi mitata vasta-aineet syljestä

Osallistujilta kerätään seurantaverinäytteet 6 ja 12 kuukautta koronataudin sairastamisen jälkeen.

Tutkija: vuonna 2040 syöpä voi koskettaa jo lähes kahta kolmasosaa ihmisistä

Vaikka syövät yleistyvät, myös hoitokeinot kehittyvät. Tiedeyhteisön tavoitteena on muuttaa yhä useampi syöpämuoto pitkäaikaissairaudeksi, jonka kanssa voi elää.

Sairastettu koronatartunta voi tuoda kuukausien suojan uutta tartuntaa vastaan, kertoo tuore tutkimus

Tutkijoiden mukaan tartunta voi suojata saajaansa jopa yhtä tehokkaasti kuin koronarokote.

Virologian professori Olli Vapalahti: Britanniassa löydetty muunnos on täysin uusi linja koronaviruksen sukupuussa, arvioi rokotteiden silti tepsivän

Löydös on niin tuore, että tutkittua tietoa ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoakaan. Virologi Olli Vapalahden mukaan viitteitä ei ole siihen, että muunnos olisi aiempaa vaarallisempi. Se näyttäisi leviävän kuitenkin nopeammin.

THL:n tutkimus: Vasta-aineet säilyvät koronavirustartunnan saaneilla yli puolen vuoden ajan – lupaava tulos myös rokotteen kannalta

"Havainnot lisäävät optimismia myös rokotteiden antamasta pitkäkestoisesta suojasta."

Pika-antigeenitestien käyttöönotto edelleen valmistelussa Rovaniemellä – käytössä jo kaikissa muissa Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa

Testin käyttöönotto isoilla volyymeilla vaatii muun muassa tarkkaa resurssointia eikä onnistu yhtä näppärästi kuin pienissä terveyskeskuksissa.

Parikymppinen nainen uskoo sairastaneensa koronan keväällä ja syksyllä: "Haluan rokotteen" – vielä ei tiedetä, kauanko rokotteen suoja kestää

Suomessakin on tapauksia, jolloin koronatartunta on tullut kahdesti. Yleensä sairastuminen tuo hyvän immuniteetin.

Torstai 10.12.2020 (tv)

Rokotetutkimus. Koronapaku. Etäjoululaulut. Sääennuste.

Liian ylivertainen tieteelle? Lähes 40 vuotta sitten löydettyyn HIV:hen ei ole rokotetta, vaikka aids on tappanut miljoonia ja rokotekehitys vaatinut sukupolvien työn

Monet HIV:n tunnetuimmista kasvoista ovat kuolleet, mutta virus ei. Ainut tapa pysäyttää pandemia on rokote, jonka kehittämisen historia on ollut toteutumattomien lupausten historiaa.

Koronaviruksen vasta-ainetestien suosio on hiipunut – "Ei kannata mennä vain yleisestä uteliaisuudesta"

Tieto sairastetusta koronasta voi helpottaa yksilöä, mutta käytännön hyöty jää vähäiseksi.

Koronan pikatesti antaa tuloksen jopa vartissa – Lapissa käytöstä hyviä kokemuksia, mutta myös huolta ilman lupaa testaavista toimijoista

Esimerkiksi Sodankylän tartuntaryppäässä yli 90 prosenttia tartunnoista saatiin todennettua koronaviruksen pika-antigeenitesteillä.

Ulla Järven kolumni: Hyvä uutinen koronasta on huono uutinen

Ihmiset lukevat mielummin pelottavia uutisia kuin hyviä uutisia. Tämä koskee myös koronauutisointia, kirjoittaa tiedetoimittaja viestinnäntutkija Ulla Järvi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Tutkimus: Metsämaassa möyriminen paransi jo kuukaudessa päiväkotilasten suojaa sairauksilta – Tutkija suosittelee lapsille päivittäistä multakosketusta

Suomalaistutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa maailmassa, että lasten iholla ja veressä ilmeni sairauksilta suojaavia muutoksia. 

Koronaviruksen vasta-aineet ja mahdollinen immuniteetti säilyvät ainakin neljä kuukautta, kertoo THL:n ja Helsingin kaupungin uusi tutkimus

THL:n mukaan uudet tulokset ovat lupaavia myös rokotekehityksen kannalta. Tutkimuksessa selvitetään seuraavaksi, miten immuniteetti säilyy 6–7 kuukauden kuluttua tartunnasta.

Jussi Aavakareen sydän pysähtyi koronan takia – nyt hän lähti uuteen tutkimukseen, koska haluaa tietää, voiko sairastua uudelleen

Kajaanissa on aloitettu tutkimus, jossa mi­ta­taan ko­ro­na­vi­rus­ta vas­taan ke­hit­ty­vien vas­ta-ai­nei­den mää­rää.

Rohkaiseva tutkimustulos Islannista: Yhdeksälle kymmenestä koronaan sairastuneesta kehittyi vasta-aineita ja ne kestivät ainakin 4 kuukautta

Islantilaistutkija sanoo Svenska Ylen haastattelussa, että aiemmissa tutkimuksissa oli mukana liian vähän potilaita.

Voiko käsien peseminen ja desinfiointi altistaa allergioille? Asiantuntijat: ihon mikrobikasvustoon ei merkittävää vaikutusta

Koronan vuoksi tihentynyt käsien pesu ja desinfiointi ei asiantuntijoiden mukaan muuta merkittävästi elinympäristöämme, joka on jo vuosikymmenet kehittynyt steriilimpään suuntaan.

Suomi ottaa korona-pikatestit laajasti käyttöön – Ylen tieto: THL:n asiantuntijat näyttivät vihreää valoa

Nopeat antigeenitestit ovat varsinaisia koronatestejä edullisempia mutta jonkin verran epäluotettavampia.

Tutkijat löysivät geenivirheen, joka altistaa nuoria miehiä vakavalle COVID-19-taudille – suomalaistutkija: tärkeä löytö koronan vastaisessa työssä

Tutkimuksen mukaan immuunipuolustus ei havaitse koronavirusta, jos ihmisellä on harvinainen geenivirhe.

"En oikein usko, että laaja aalto pääsee enää tulemaan" – Immunologian professori arvioi valppauden estävän koronatartuntojen toisen aallon Suomessa

Hyviä uutisia viruksesta ovat sen muuttuvuuden suhteellinen hitaus sekä immuunivasteen muodostuminen, joka on havaittu kaikilla kunnolla tutkituilla potilailla. Rokotteella on silti kiire, sanoo professori Seppo Meri.

4-vuotias Jippu sairastui Kawasakin tautiin ja vei suomalaisperheen matkalle, jolle ei näy loppua: "Koko ajan on varpaillaan"

Lastenlääkärit maailmalla ovat raportoineet tapauksista, joissa lapsilla on havaittu harvinaisen Kawasakin taudin kaltaisia vakavia tulehdusoireita. Yhteyttä koronavirukseen tutkitaan.

Moni hinkuu vasta-ainetestiin, mutta kaikki eivät saa lähetettä – tutkija: "Yksittäisen ihmisen testaaminen on kuin kolikonheittoa"

THL ei suosittele koronaviruksen vasta-ainetestin tekemistä yksittäiselle henkilölle. Taustalla täytyy olla epäilys isommasta tautiryppäästä.

HUS lisää rutkasti valmiutta koronavirustestaamiseen – syksyllä testejä voidaan tehdä 4 000 päivässä

Tällä hetkellä HUSLABissa voidaan tehdä noin 2 700 testiä vuorokaudessa.

Koronaviruksen vasta-ainetestejä päästään tekemään Pohjois-Suomessa parin viikon päästä

Nordlab kartoittaa nyt sopivaa testauskeinoa useiden menetelmien joukosta.

Koronan vasta-ainetestit yleistyvät, mutta niihin sisältyy monta muttaa – ylilääkäri: "Väärät johtopäätökset voivat olla kohtalokkaita"

Viiden sairaanhoitopiirin Fimlab aloittaa epävarmana pidetyt vasta-ainetestit. THL on tutkinut väestötasolla vasta-aineita ja Uudellemaalla vain harvalla oli niitä.

THL: Antibody testing suggests severe second wave of infections likely

The public health agency THL found Covid-19 antibodies in just 2.4 percent of samples tested.

WHO: Koronasta parantuneiden positiiviset testit eivät ole uusia tartuntoja

Positiiviset testitulokset ovat todennäköisesti seurausta siitä, että koronan poteneiden keuhkoista irtoaa kuolleita soluja

Fimea 'urgently' bans sale of coronavirus testing kits 

A Finnish website was inappropriately marketing antibody kits to consumers for home use, the medicines regulator says.

THL: Uudellamaalla vain harvalla uuden koronaviruksen vasta-aineita

Vasta-ainetutkimuksessa on tutkittu yli 500 näytettä.

HUS infections chief calls for healthy groups to be exposed to virus to spread immunity

Dr Asko Järvinen warns that restrictions should be lifted before autumn so health services do not become overwhelmed during flu season

WHO: Vasta parilla prosentilla ihmisistä on koronan vasta-aineita elimistössään

Tutkimustieto vasta-aineista on toistaiseksi vähäistä.

Verenluovutukset jatkuvat erityisjärjestelyjen turvin

Verenluovutustilaisuus on Joensuussa keskiviikkona. Siihen voi osallistua vain ajanvarauksella.

Kuinka kauan tämä vielä kestää? Mitä tiedetään immuniteetista? Katso HUSin ylilääkärin vastaukset kiinnostavimpiin koronakysymyksiin

Asko Järvinen sanoo, että pitkästä eristäytymisestä voi seurata esimerkiksi psyykkisiä ongelmia.

Sub-standard masks cause allergic reactions, removed from use

The masks were taken out of use after workers reported allergic reactions. 

Mitä koronaviruksesta tiedetään nyt? Asiantuntijat vastaavat

Uhkaavien infektiotautien tutkija, apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta ja infektioepidemiologian johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä vastaavat, mitä uudesta koronaviruksesta tiedetään tällä hetkellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle