Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Professori Mika Rämet kirjaston sarjakuvaosastolla kädessään Lucky Luke -sarjakuva.

Korona-aika heitti immunologian professori Mika Rämetin olohuoneisiimme – rokotetutkijan uraan vaikutti sattuma, mutta myös John F. Kennedy

Rokotetutkija, immunologian professori Mika Rämet on tullut tutuksi korona-ajan tiedotustilaisuuksista. Menestynyt ura lääketieteen parissa alkoi lähes sattumalta, ja suunta sille löytyi yllättävältä taholta.

Koronarokotteita valmiina astioissa.

Helsinki aloittaa viidensien koronarokoteannoksien antamisen voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille

Rokotteen saa ilman ajanvarausta rokotuspisteiltä, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.

Hiv-testiä otetan sormenpäästä Meksikossa.

Tutkijat löysivät uuden ja nopeammin aidsiin johtavan hiv-variantin Hollannista

Kansainvälinen tutkimusryhmä on tunnistanut uuden hi-viruksen variantin. Se tarttuu herkemmin ja kehittyy hiv-infektiosta aidsiksi puolta lyhyemmässä ajassa. Hiv-lääkitys tehoaa uuteen VB-varianttiin yhtä hyvin kuin muihin hi-viruksen kantoihin.

Lähikuva nenäliinaa pitelevän naisen kädestä ja nenästä.

Tarkoituksella COVID-19:lle altistettujen koehenkilöiden tutkimus kertoo lyhyestä itämisajasta ja nenän pärskeiden tartuttavuudesta

Maku- ja hajuaistin menettäminen osoittautui hyvin tavalliseksi koronaoireeksi myös nuorilla vapaaehtoisilla. Jatkossa tutkijat haluavat selvittää, mikä suojelee osaa altistuneista sairastumiselta.

Ihmiset jonottamassa Jätkäsaaren koronarokotuspisteelle.

Neljänsiä koronarokotuksia jaetaan nyt vakavasti immuunivajavaisille – Hanna Nohynekin mukaan omikron voi ratkaista sen, tarvitaanko nelosannos muillekin

Neljänsiä koronarokoteannoksia jaetaan nyt vakavasti immuunivajavaisille eli esimerkiksi syöpä- ja elinsiirtopotilaille. THL:n Nohynekin mukaan väestön tarve tehosteannoksille tulee selviämään muun muassa omikronin leviämisen mittaan.

Sirkusohjaaja Maiski Tiainen näyttää miten nuoralla kävellään.

Keskiviikko 17.11.2021 (tv)

Koronapassi. Senioreiden sirkuskurssi. Suomi–Ranska-ottelu. Sääennuste.

Koronapassi puhelimen ruudulla.

Osa kokee koronapassin syrjiväksi – päänvaivaa aiheuttaa yli puoli vuotta sitten sairastettu koronatauti: "Tämä on mittava epäkohta"

Helsingin terveysasemien johtajalääkärin mukaan kyse on väliinputoajista ja tilanteeseen on pyydetty korjausta. Ylimääräisiä rokotteita ei voi antaa kuin lääketieteellisin perustein.

Näin koronapassi toimii

Avit ryhtyvät valvomaan koronapassia käyttäviä ravintoloita heti puolenyön jälkeen – "Passittomat täytyy komentaa ulos"

Niissä paikoissa, joissa sisäänpääsyyn vaaditaan koronapassi, ei tarvitse noudattaa koronaan liittyviä aukiolo- tai asiakasmäärärajoituksia.

Sairaanhoitaja Kemi Omodona valmistelee koronarokote Helsingin Messukeskuksessa.

Koronarokotukset voivat jatkua vuosia eteenpäin – THL:n mukaan alustavia tilauksia on tehty vuodelle 2023

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä kokoontuu tänään ratkaisemaan, keiden tulisi Suomessa saada kolmas tehosteannos koronarokotetta. Rokotteita on Suomessa varattu koko väestön rokottamiseen. Siksi osa rokotteista jää tämänhetkisen arvion mukaan käyttämättä.

Päiväkotilapsia ottamassa multaa isosta säkistä pihalla.

Tässä päiväkodissa lapsi saa laittaa kätensä multaan – leikkijä on "viherkosketuksessa", millä on selvä vaikutus vastustuskykyyn ja jopa vereen

Tutkimuksen mukaan lapset pysyvät terveempinä, kun he saavat kosketuksen elolliseen maaperään ja sen mikrobeihin. Muutos näkyi lahtelaisen päiväkodin lasten veriarvoissa, ja nyt oppeja toteutetaan käytännössä.

Nainen ompelee villaisia alusasuja Ruskovillan tehtaalla.

Voiko metsäpöpöillä kyllästetty vaate ennaltaehkäistä allergioita? Kokeissa huomattiin, että mikrobiuute muutti ihmisten veriarvoja

Suomalaisyritys tähtää vientimarkkinoille alusvaatteilla, joiden kankaassa on immuunijärjestelmälle hyödyllisiä metsämikrobeja. Tuotetta on testattu vuosia, ja tulokset ovat lupaavia.

Koronarokotukseen käytettäviä ruiskuja rokotuspisteessä.

Oikeus kolmanteen koronarokotteeseen on monelle epäselvä – Seinäjoella nettiajanvaraus jouduttiin sulkemaan, koska aikoja varasivat nekin, joille rokote ei kuulu

Vakavasti immuunipuutteiset eivät ole sama asia kuin aiempien rokotuskierrosten riskiryhmäläiset, ja tämä tieto ei ole saavuttanut kaikkia. Koko muun väestön kolmannet rokotteet eivät ole vielä ajankohtaisia, ja päätös etenemisestä tehdään syksyn aikana.

Pfizer rokotus pulloja.

Vaasa aloittaa kolmannen rokotuksen antamisen immuunipuuteisille

Kolmas rokote annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille eli heille joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut.

Gula, gröna och röda tomater hänger i plantor i ett växthus.

Allergiaoireet ovat lisääntyneet kasvihuoneissa työskentelevillä – yleisiä herkistäjiä biologiset torjuntaeliöt ja pölytykseen käytetyt kimalaiset

Kasvihuoneessa työskentelevillä on muihin ammatteihin verrattuna korkeampi riski altistumiselle sekä allergisoitumiselle. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan peräti 60 prosenttia siihen osallistuneista reagoi jollakin tapaa. Nyt käytäntöjä viilataan.

Koronarokotus

Kolmas koronarokotuskierros alkaa Kymenlaaksossa perjantaina – ensimmäisenä vuorossa vakavasti immuunipuutteiset henkilöt

Kolmannen rokotusannoksen saavat myös henkilöt, jotka on rokotettu lyhyellä, 3–4 viikon annosvälillä. Kyse on pääasiassa sote-alan työntekijöistä.

Kädet pistävät piikkiä toisen olkavarteen.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen kunnissa aletaan antaa kolmansia koronarokotteita – aluksi rokotetaan henkilöt, jotka ovat vaikeasti immuunipuutteisia tai jotka saivat kaksi rokotetta kuukauden välein vuodenvaihteessa

Kunnat saavat aloittaa kolmansien rokotteiden antamisen heti THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Alle 30-vuotiaille miehille ei suositella tässä vaiheessa kolmatta rokotetta.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Helsingin Messukeskuksessa.

Ajanvaraukset kolmansiin koronarokotuksiin avautumassa Etelä-Pohjanmaalla – rokotteita riittää

Ajavarauksia avataan parhaillaan. Rokotukset käynnistyvät syys–lokakuun vaihteessa.

Moderna-koronarokotepiikkejä.

Kolmanteen koronarokotekierrokseen valmistaudutaan Pohjois-Pohjanmaalla – Oys aloittaa työntekijöiden uuden rokotekierroksen tällä viikolla

Kolmatta rokotetta tarjotaan 12 vuotta täyttäneille immuunipuutteisille henkilöille ja niille sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville, jotka ovat saaneet ensimmäiset rokotteet alkuvuonna 3–4 viikon aikavälillä.

Ompelija työssään Ruskovillan vaatetehtaalla

Ensimmäiset mikrobialusvaatteet ovat valmistuneet – suomalaisyritys uskoo tuotteensa parantavan vastustuskykyä allergioita vastaan

Villaisia alusvaatteita valmistava yritys on lanseerannut malliston, jonka uskotaan parantavan ihmisten vastustuskykyä esimerkiksi astmaa vastaan. Vaatteisiin on uutettu luonnon mikrobeja, joiden tiedetään ehkäisevän jopa allergioita.

Koronarokotus ruiskeita valmiina.

Sosteri on aloittanut kolmansien koronarokotteiden antamisen immuunipuutteisille henkilöille

Kolmas koronarokote annetaan 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön vastustuskyky on voimakkaasti madaltanut sairauden tai sen hoidon vuoksi. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa elinsiirto-, kantasolusiirron tai syöpähoitoa saaneet potilaat.

Koronarokotuspiste Lappeenrannassa.

Kolmas rokotuskierros käynnistyy Etelä-Karjalassa – alle 40-vuotiaita patistetaan ottamaan molemmat rokotukset

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote toivoo alle 40-vuotiaiden hoitavan molemmat kaksi koronavirusrokotustaan kuntoon samalla, kun kolmas rokotuskierros käynnistyy.

Sairaanhoitaja ja asiakas rokotushuoneessa Helsingin Messukeskuksessa.

Kolmannet koronarokotukset käynnistyvät Päijät-Hämeessä

THL suosittelee kolmatta koronavirusrokotetta voimakkaasti immuunipuutteisille. Päijät-Soten alueella kolmansien rokotusten antaminen aloitetaan välittömästi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Rovaniemellä annetaan kolmas rokote voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille

Kolmanteen rokotukseen ovat oikeuttuja muun muassa ne 12 vuotta täyttäneet, joille on tehty elinsiirto, tai joilla on vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta. Toisen ja kolmannen rokotteen välillä tulee olla vähintään kaksi kuukautta.

Minna Bonn antamassa Teemu Pöytäkankaalle rokotetta Vaasan keskussairaalassa

Vaasassa ryhdytään antamaan kolmansia rokoteannoksia – ensin vuorossa immuunipuutteiset sekä kriittisten hoitoalojen työntekijät

Vaasan sairaanhoitopiirissä ryhdytään antamaan hoitohenkilökunnalle sekä riskiryhmässä oleville potilaille kolmansia rokoteannoksia. Kyseessä on potilaat joilla on alentunut vastustuskyky, sekä kriittisten hoitoalojen työntekijät.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa.

Third Covid-19 vaccines for immune suppressed people to start immediately

THL is likely to issue the new recommendation on Friday, according to a Ministry of Social Affairs and Health official.

Omaishoitaja Rita Solla sai koronavirusrokotteen Helsingissä 1. helmikuuta.

THL proposes third dose of vaccine for risk groups

The possibility of a third dose being offered to the rest of the population will be discussed this autumn, the health agency said.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Koronapassin käyttöä kokeillaan Helsingissä ensi viikolla – kutsuvierastapahtumaan saapuvilta tarkistetaan koronatodistus

Itse tilaisuudessa noudatetaan kaikkia voimassa olevia koronarajoituksia, eli tarkoitus ei sinänsä ole testata sitä, voisiko koronapassin avulla lieventää muita rajoituksia.

Nainen niistää.

Immuniteettivaje johti Uudessa-Seelannissa lasten infektioaaltoon – Suomessa vaje voi professorin mukaan aiheuttaa tavallista enemmän nuhakuumetta

Uudessa-Seelannissa RS-virus ja koronapandemian aiheuttama immuniteettivaje on vienyt pieniä lapsia sairaalahoitoon. Immunologian professori uskoo, että RS-virus ei Suomessa pääse ryöpsähtämään aiempaa suuremmaksi ongelmaksi, sillä virus on kiertänyt väestössä myös koronaepidemian aikana.

Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä tammikuun 2021 alussa.

Finnish study finds mRNA vaccine effective against Covid, Alpha variant

The research found that two doses of the Pfizer-BioNTech vaccine also provided some degree of protection against the Beta variant.

Koronarokotuskyltti Kainuun vanhan keskussairaalan pääsisäänkännillä.

Kainuuseen saadaan heinäkuussa ehkä vain puolet odotetusta määrästä koronarokotteita, mutta tilanne parantunee elokuussa

Rokotukset ovat auki kaikille ikäryhmille Kainuussa. Ongelmana onkin nyt, riittääkö rokotteita heti kaikille halukkaille.

keväisiä koivun oksia

Sateista tulossa hetken helpotus koivuallergikoille

Koivun kukinta on heikkenemässä maan etelä- ja keskiosissa, mutta jatkuu pohjoisessa huipussaan. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat toistaiseksi vähäisiä maan eteläosissa. Siitepölylle altistuminen heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktiota viruksia vastaan.

Lehdettömiä koivuja

Lyökö lämpöaalto koivut kukkaan? Kukinta on myöhässä, mutta siitä odotetaan runsasta

Koivun kukinta on reilun viikon jäljessä normaalista aikataulusta. Todennäköistä on, että koivun kukinta ryöpsähtää käyntiin hyvinkin nopeasti tälle viikolle ennustettujen lämpölukemien ansiosta.

Rovaniemen kaupungintalo, ruohikko edustalla on vielä keväisen ruskeaa.

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt riskiryhmäläiset ja 60 vuotta täyttäneet – tarjolla runsaasti rokotusaikoja

AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneitä pyydetään varaamaan aika ainoastaan puhelimitse.

Pandemrix-rokote

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä

Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.

Tanja Huutosen pojan saamia pikatestejä.

Covid home tests to be available soon in Finland

Two applications for the import and sales of home tests were registered today by Finnish Medicines Agency Fimea. One of the applicants is retail chain Lidl.

Rovaniemi ilmasta.

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt 55 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset

Rokottaminen tapahtuu kaupungintalolla osoitteessa Hallituskatu 7, jonne käynti tapahtuu pääovesta. 

Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu  ihmisen hahmo. Ikkunassa teksti, jossa lukee koronarokotus.

Rovaniemellä koronarokotusvuorossa nyt 65 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset

Riskiryhmiin kuulumattomista henkilöistä ajan voivat lisäksi varata 68 vuotta täyttäneet.

Henkilö kävelee seinämaalauksen edessä.

Mieliala voi vaikuttaa myös koronarokotuksen tehoon – positiivisuus voi vahvistaa immuniteettia

Tutkimusten mukaan pitkäaikainen huono mieliala voi vaikuttaa immuniteettiin heikentävästi.

Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu maskipäisen ihmisen hahmo. Ovessa lukee teksti koronarokotus.

Tuli immuniteetti piikistä tai taudista, se suojannee ainakin lähes vuoden ja myös brittivarianttia vastaan – silti Suomessakin on todettu muutama “kahdesti positiivinen”

Taudin tai rokotteen tuoma suoja näyttäisi tepsivän myös koronaviruksen brittivarianttia vastaan. Brasiliassa leviävän virusmuunnoksen on todettu tartuttaneen jo kertaalleen koronaviruksen sairastaneita.

Rovaniemi ilmasta.

Rovaniemi sai lisää koronarokotteita – tänään alkaa rokotteiden antaminen alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille

Lapin alueella on priorisoitu ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat, koska ryhmään kuuluu enemmän henkilöitä, kuin mitä rokotetta on lähiviikkoina saatavilla.

Koronavirusten tutkimista Vita Laboratoriossa

Suomesta löytyi uusi koronavariantti – tartuttamiskyvystä ja rokotteen tehosta haetaan vasta tietoa

Variantti saattaa näkyä aiempia huonommin PCR-testeissä, kertoo sen löytänyt laboratorio. Professori pitää löydöstä merkittävänä.

Helsingin Jätkäsaaressa annettiin Pfizerin koronavirusrokotteita 85 vuotta täyttäneille ja omaishoitajille 1. helmikuuta. 85 år fyllda personer

Rokotukseen pyritään jopa jonon ohi – "Tyyppejä kävelee pisteelle sisään ja kysyy, voisiko saada rokotteen", kertoo terveysjohtaja

Helsingin rokotuspisteisiin on saapunut viime aikoina ihmisiä, jotka eivät ole varanneet ennakkoon aikaa pistoksen ottamiseen.

Koronanäytteitä Fimlabin laboratoriossa Tampereella.

Kainuulainen koronatutkimus jatkuu: nyt etsitään myös tekniikkaa, jolla voi mitata vasta-aineet syljestä

Osallistujilta kerätään seurantaverinäytteet 6 ja 12 kuukautta koronataudin sairastamisen jälkeen.

rintasyöpätutkimus, suurennuslasi rintasyöpäkudoksen yllä näytöllä

Tutkija: vuonna 2040 syöpä voi koskettaa jo lähes kahta kolmasosaa ihmisistä

Vaikka syövät yleistyvät, myös hoitokeinot kehittyvät. Tiedeyhteisön tavoitteena on muuttaa yhä useampi syöpämuoto pitkäaikaissairaudeksi, jonka kanssa voi elää.

Terveysilmoitus muistuttaa pysyttelemään kotona Lontoossa sijaitsevan bussipysäkin kupeessä. Ilmoituksessa korostetaan, että koronan uusi variantti leviää hyvin nopeasti.

Sairastettu koronatartunta voi tuoda kuukausien suojan uutta tartuntaa vastaan, kertoo tuore tutkimus

Tutkijoiden mukaan tartunta voi suojata saajaansa jopa yhtä tehokkaasti kuin koronarokote.

Olli Vapalahti, lääkäri ja tutkija, joka toimii Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorina

Virologian professori Olli Vapalahti: Britanniassa löydetty muunnos on täysin uusi linja koronaviruksen sukupuussa, arvioi rokotteiden silti tepsivän

Löydös on niin tuore, että tutkittua tietoa ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoakaan. Virologi Olli Vapalahden mukaan viitteitä ei ole siihen, että muunnos olisi aiempaa vaarallisempi. Se näyttäisi leviävän kuitenkin nopeammin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle