Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tältä näyttävät pikkuruisille junamatkustajille rakennetut pienoismaailmat – materiaalina on muun muassa partakarvaa

Pienoisrautatieharrastajien pienoismaailmat on rakennettu huolella. Pääsimme tutustumaan harrastajien aarteisiin.

Salaisessa luolassa Linnanmäen huvipuiston alapuolella on kätkössä vanhoja rata-aarteita – seuraavaksi ne siirtyvät Kouvolaan

Alppilan luolassa on kätkössä vuosikymmeniä vanhoja laitteita, joita on käytetty junien ohjaamiseen rautateillä.

Mies, jolla on oma rautatie – juna on kottikärryä kätevämpi apu myös puutarhatöissä

Kruunupyyläinen Robert Sand hengittää rautatiestä. Hän on rakentanut kotipihalleen 350 metrin pituisen rautatien ja on veturinkuljettajana VR:llä.

Harrastajat puhaltavat eloa rautateiden historiaan

Harrastajilla on suuri merkitys suomalaisen rautatiehistorian ylläpitäjinä. Esimerkiksi Oulussa toimiva Pohjois-Suomen rautatieharrastajien on jo usean vuoden ajan kunnostanut kalustoa. Se järjestää myös tilausliikennettä vanhoilla kiskobusseilla eli tuttavallisemmin lättähatuilla.

Kuvagalleria: Tältä näyttää Suomen pisin pienoisrautatie

Espoon Tapiolassa on esillä Suomen pisin pienoisrautatie. Rata on liki 400 metriä pitkä ja sen raiteilla liikkuu yhtäaikaisesti 12 erilaista junaa.

Kitee haluaa pitää pienoisrautatien alueellaan - katso arkistofilmit

Kiteen kaupungintalon kellarissa oleva valtava pienoisrautatie oli aikansa turistikohde, joka on maannut joutilaana kymmenkunta vuotta. Ylen jutut aiheesta nostivat radan taas julkisuuteen. Ottajia radalle olisi, mutta kunta haluaa pitää radan itsellään. Ylen arkistoista löytyy useita tv-ohjelmia junarataa tehneestä kerhosta.

Kiteen pienoisrautatie herättää kiinnostusta

Kaupungintalon kellarissa makaa käyttämättömänä yksi Suomen suurimmista pienoisrautateistä. Kun Yle uutisoi asiasta, radalle löytyi kiinnostuneita.

Pienoismallit maakuntamuseon sisäänheittäjinä Savonlinnassa

Eteläsavolaiset pienoismalliharrastajat pääsevät esittelemään luomuksiaan museossa Riihisaaressa. Innon pienoismalliharrastukseen toivotaan lisääntyvän näyttelyn myötä.

Mallari luo pienoistodellisuuksia ja mielikuvitusmaailmoja

Pieni on kaunista pienoismallimaailmassa. Ja usein rakentajan taidot punnitaan kaikkein pienimpiin yksityiskohtiin mentäessä. Suomen Pienoismallirakentajien puheenjohtaja Marko Teerioja sanoo, että yksikertaisesta rakennussarjasta harrastuksen aloittavalle ei ole taitojen hionnassa rajaa eikä kattoa.

Pienoisrautatie koukuttaa lapsia ja aikuisia

Insinööritaidoillekin käyttöä tässä harrastuksessa

Miesten harrastuksesta on leikki kaukana

Pienoisrautatieharrastus vaatii pitkäjänteisyyttä ja rahaa. Mikäli rakentaa autenttisen pienoisrautatiemiljöön ratapihoineen ja maisemamiljöineen, niin se ei valmistu koskaan.

Alppien rautatiemaisemat avautuvat viikonloppuna Helsingissä

Helsingin Suvilahdessa voi ihastella viikonloppuna junia niin alppi- kuin satumaisemissakin. Pienoisrautatieläiset ovat nimittäin kokoontuneet pöytineen Helsinkiin 12 vuoden tauon jälkeen.

Muinaismuisto hyydytti työt Kirjastonpuistossa

Tampereen Kirjastonpuiston lavan rakennustyöt viivästyvät kirjaimellisesti historiallisesta syystä. Esiintymislavan paikalta löytynyt kenttäkiveys pistoraiteineen on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi.

Pienoisrautatiet ylistävät yksityiskohtia

Pohjois-Pohjanmaan museossa voi tutustua taidokkaasti rakennettuihin pienoisrautateihin. Katso pikku vetureita raiteillaan –näyttely esittelee Pohjois-Suomen rautatieharrastajien kokoelmien aatelia syyskuuhun asti.

Junabongari etsii erikoisuuksia

Dieselveturi matkustajajunan keulassa sähköistetyllä radalla on sellainen erikoisuus, joka saa kuopiolaisen Jukka Ruuskasen innostumaan. Junabongarit ovat harrastajajoukko, joka haluaa nähdä harvinaisia junia ja erikoisia tilanteita.

Kuusivuotias Britannian rautatiemuseon hallitukseen

Junaratojen ystävä Sam Pointon haki avoinna olevaa Britannian rautatiemuseon museonjohtajan paikkaa. Museonjohtajaa hänestä ei tullut, mutta kuusivuotiaan virallinen hakemus miellytti valitsijoita siinä määrin, että Pointon on nyt rautatiemuseon tuore huvijohtaja eli Director of Fun.

Lätän kyytiin sunnuntaina

Moottorin ääni, keinuminen sekä petrolin ja pakokaasun vieno tuoksu tuovat monelle mieleen muistoja hauskoista junamatkoista.

Kiteelle tulossa uusi pontikkakeskus

Kiteen keskustaan valmistuu ensi vuoden aikana Suomen Pontikkakeskus. Pontikan polton lisäksi keskukseen on tulossa pontikkamuseo, pienoisrautatie ja pubi.