Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun vanha poliisitalo

Oulun poliisiasemalla 21 työntekijää sairastui sisäilmasta astmaan – väitöstutkimus osoittaa yhteyden rakennuksen kosteusvaurion ja sairauksien välillä

Kosteusvauriomikrobeille altistuminen voi aiheuttaa usean eri elinryhmän oireita, ei pelkästään hengitysteiden oireilua ja astmaa. Oulun pääpoliisiasemalla kaikkien sairastuneiden työtiloista löytyi vahvoja myrkyntuottajia.

Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskinen.

Säästöpankin talo ehdolla Vehmaan kunnanviraston väliaikaistilaksi

Nykyisessa Saarikontien virastorakennuksessa on havaittu sisäilmaongelmia.

Aakkosten kirjaimia päiväkodin seinällä.

Turun Pääskyvuoren päiväkoti elementtirakennuksiin – valtuusto sinetöi neljän miljoonan euron väistötilat

Keltasirkunpolun päiväkoti kärsii kosteusvaurioista ja niitä on korjailtu jo viime vuonna. Päiväkoti siirtyy väistötiloihin

Sairion päiväkodin työmaakyltti

Hirsitalon päivittäminen on vaikeaa ja kallista, siksi moni miettii purkamista – entistä keuhkoparantolaa kunnostetaan päiväkodiksi Hämeenlinnassa

Vanhojen rakennusten kunnostus vaatii tarkkaa suunnittelua. Moni vanha rakennus on suojeltu, joten purkaminen ei tule kyseeseen. Hämeenlinnassa kunnostetaan paraikaa yli satavuotiasta hirsitaloa.

Ruostejärvi, polku laavulle

Forssa ratkoo Ruostejärven leirikeskuksen tulevaisuutta

Forssa haluaa vinkkejä siitä, minkälaisia aktiviteetteja kuntalaiset haluaisivat Ruostejärven leirikeskukselle. Forssa kaipaa myös tietoa siitä, tarvitsevatko forssalaiset leirikeskusta.

Aapiskujan koulun kakkosluokkalaiset opiskelevat kahden opettajan opastuksella. Oikealla Henna Hernesniemi ja luokan edessä Heini Ylisuutari.

Aapiskujan koulun väistötiloista vääntö Vimpelissä

Kunnanhallitus käytti otto-oikeuttaan ja jyräsi teknisen lautakunnan aiemmin tekemän esityksen.

Ristiinan päiväkodin työntekijöitä lasten kanssa

Uusi päiväkoti Ristiinaan – valmista parhaimmillaan jo vuoden päästä kesällä

Vanhaa emäntäkoulun rakennusta ei peruskorjata, vaan Ristiinaan nousee uusi kevytrakenteinen päiväkoti.

Home- ja kosteusvauriosairaudet ovat yleinen ongelma.

Metsäkankaan päiväkodin ja nuorisotilan rakennus sisäilmaremonttiin Lahdessa

Niin sanotussa Mettiksen rakennuksessa on todettu terveyshaittaa aiheuttavia tekijöitä. Rakennusta korjataan kuluvan vuoden aikana. Huonokuntoisin osa, liikuntasali, jää pois käytöstä.

koulu lumisateessa

Viinijärven koulun sisäilmaselvitykset jatkuvat – terveystarkastaja ja sisäilma-asiantuntija tekivät jo tarkastuskäynnin

Koulun kerrarikerroksen toimintaa rajoitetaan vaurioiden ja altistumismahdollisuuden vuoksi. Kouluhankkeen suunnittelu aloitetaan kevään aikana.

Yhtye esittämässä musiikkia.

Hyvästit puisten soitinten kärsimykselle ja flyygelien halkeilulle – pienessä musiikkilukiossa instrumenteista huolehditaan tavalla, jonka lähin vastine löytyy Musiikkitalosta

Ilmankosteus pidetään osassa tiloista tavallista korkeampana, ja sen lieveilmiöt poistetaan toisilla teknisillä ratkaisuilla. Uudet tilat on suunniteltu tarkasti myös akustisesti.

Hyytiälän tutkimusaseman uudisrakennus, havainnekuva

Hyytiälän metsäaseman uusista puurakennuksista Juupajoella tulee osa kansainvälistä verkostoa

Yhteistyökumppaneita on sekä Yhdysvalloissa että Sloveniassa.

Nosturi laskee Parolan uuden koulun kotitalousluokan moduulia paikoilleen rakennustyömaalla. Työmiehet tarkistavat moduulin sijaintia.

Hattulaan pystytetään koulua, jonka rakenteisiin home ei pesiydy – valmistaja antaa rakenteille sadan vuoden takuun

Suomessa sadat koulut kärsivät sisäilmaongelmista. Yksi niistä oli Parolan yhteiskoulu Hattulassa. Nyt Parolaan saadaan uusi koulu. Rakenteissa on kiinnitetty huomiota erityisesti hyvään sisäilmaan.

Janne Salin

Toksisella sisäilmalla ja ihmisen oireilla on yhteys – monitieteellinen väitöstutkimus todisti asian ensimmäistä kertaa

Luokkahuoneen sisäilman vahingolliset mikrobit ja pölyt nostavat opettajien rakennukseen liittyvien oireiden riskiä. Janne Salinin väitöstutkimuksen mukaan sisäilman myrkyllisyys nostaa oireilun moninkertaiseksi.

Parolan yhteiskoulun vanha ja uusi osa

Parolan yhteiskoulun sisäilmaa tutkitaan taas Hattulassa

Parolan yhteiskoulun sisäilmasta tehdään uusi tutkimus. Koululle valmistuu keväällä uusi rakennus, mutta osa opetuksesta jää vielä vanhoihin tiloihin.

koivuhaan koulu kokkolassa

Koivuhaan koulun sisäilmaongelmat selätetty Kokkolassa

Kyselyn perusteella oppilaat ovat tyytyväisiä koululla tehtyihin korjauksiin.

Puusta rakennettu koulu lumisessa maisemassa.

Kuhmon puinen koulurakennus on erinomainen opiskeluympäristö – melua on vähemmän, ja oppilaiden stressitasot ovat tutkitusti alhaiset

Kuhmon Tuupalan puukoulua verrattiin Tuupalan yläkouluun sekä Vaalan yhtenäiskouluun. Kouluja ja niiden oppilaita tutkittiin viime vuonna kymmenen kuukauden ajan.

Marko Mattila myy, asentaa ja huoltaa ilmalämpöpumppuja Lestijokilaaksossa. Hänelle arkipäivää ovat myös monenlaiset laitteita koskevat väitteet.

Voiko takassa pitää tulta ilmalämpöpumpun lähellä tai pumpun sammuttaa pakkasella? Lue vastaus viiteen kysymykseen ilmalämpöpumpun käytöstä

Ilmalämpöpumpuistakin liikkuu keskustelupalstoilla monenlaista tietoa. Yrittäjä Marko Mattila vastaa viiteen usein esitettyyn kysymykseen tai väitteeseen.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Huittisten terveyskeskuksen vanhan osan työntekijät evakkoon

Huittisten terveyskeskuksen vanhassa osassa on todettu vakavia sisäilmaongelmia. Työterveyshuolto vaatii henkilökunnan välitöntä siirtämistä toisiin tiloihin.

vanha Karhulan puukoulu

Päätös Karhulan puukoulun tulevaisuudesta lähenee: nyt lautakunta linjasi, että rakennus pitäisi purkaa

Miltei 100-vuotiaan puukoulun tulevaisuus on ollut auki Kotkassa. Nyt pitää päättää, puretaanko vai korjataanko rakennus, sillä tieto on olennainen Karhulan uuden koulukeskuksen suunnittelun kannalta.

Sodankylän moduulikoulu halutaan siirtää ensi lukuvuodeksi Vuotsoon

Kunnanjohtajan mukaan siirtäminen on välttämätöntä Vuotson koulun lasten ja henkilöstön turvallisuuden kannalta.

Rovaniemen poliisilaitoksen sijaintikartta. Uuden suunniteltu sijainti Verstaantiellä.

Uusi poliisiasema vie virkavallan kauas Rovaniemen keskustasta – poliisin mukaan tämä ei vaikuta vasteaikaan

Uusien tilojen tarve on pakottava. Poliisiasemalla on vuosia kärsitty sisäilmaongelmista, eikä 50-luvulla rakennettu poliisiasema muutenkaan palvele nykytarpeita.

vanha Karhulan puukoulu

Kotkan Karhulan vanha puukoulu halutaan säilyttää – rakennus voisi mahdollisesti tulla nuorisotoimen käyttöön

Kotkan kaupunkirakennelautakunta käsittelee koulun tulevaisuutta ensi tiistaina. Miltei 100-vuotias puukoulu on huonossa kunnossa.

oulun poliisiasema

Poliisi on saamassa valmiiksi tutkinnan Oulun poliisilaitoksen sairastumisista – rikosnimikkeinä törkeä vamman tuottamus ja vaaran aiheuttaminen

Lapin poliisilaitos on saamassa Oulun poliisitalon remonttiin liittyvän tutkinnan päätökseen. Työnantajaa ei syytetä rikoksesta.

Imatran uimahalli

Imatran urheilutalon volttimontun kosteusongelma johtui muovimatosta

Kostuneet superlonpalat vaihdetaan uusiin, minkä jälkeen hyppyjä tasoittavaa muovimattoa saa pitää montun päällä vain hyppyjen aikana.

Havainnekuva uudesta Vääksyn yhteiskoulusta

Vääntö Vääksyn yhteiskoulusta vihdoin ohi – jatkovalitusta ei ole jätetty

Asikkalan kunta on halunnut jo pitkään rakentaa uusia tiloja Vääksyn yhteiskoululle. Koulussa on ollut ongelmana huono sisäilma. Nuoret ovat vedonneet, ettei uudisrakentamista jarrutettaisi.

Karhulan keskusta-alue Kotkassa.

Kotkan Karhulaa uudistetaan ainakin 57 miljoonalla eurolla – alue saa lähivuosina kolme koulua, jotka pelastavat oppilaat väistötiloista

Suuri osa Kotkan seuraavan viiden vuoden rahoista on varattu Karhulalle. Parakkikoulut ja väistötilat saavat jäädä, ja kaupunginosaan rakennetaan useita kokonaan uusia rakennuksia.

Vesannon syksyllä 2021 käyttöön otettu uusi yhteiskoulu

Oppilaat pääsivät Vesannon uuteen hirsikouluun

Uusi koulu otettiin käyttöön maanantaina. Hirsirakenteinen koulu korvaa aiemman, sisäilmaongelmien takia puretun koulun.

Karesuvannon koulu

Enontekiön Karesuvannon koulu ja päiväkoti väistötiloihin mahdollisesti jo tammikuussa

Vuokrattava uudisrakennus voitaisiin kunnan mukaan pystyttää nykyisen koulun läheisyyteen vain muutamissa viikoissa.

lapsi leikkii hiekkalaatikolla

Mustasaaressa Singsbyn päiväkoti siirtyy väistötiloihin

Kunnan teettämät korjaustyöt eivät poistaneet sisäilmaongelmaa kokonaisuudessaan. Tutkimusten ajaksi Trapetsen-osasto joudutaan siirtämään väistötiloihin.

Parolan yhteiskoulun vanha osa

Hattulalaisen Sanna-Kaisa Lehdon poika opiskelee muista erillään sisäilmaongelmien takia: "Aika paljon vaadittu kahdeksasluokkalaiselta, kun pitää yksinään selviytyä kieliopista"

Parolan yhteiskoulu saa pian uuden koulurakennuksen. Osa opetuksesta järjestetään silti jatkossakin huonosta sisäilmasta kärsivissä tiloissa. Tämä vaikuttaa oirehtivien oppilaiden oppimistuloksiin, kun he joutuvat opiskelemaan muista erillään.

radonmittauspurkki

Rauma patistaa radonmittauksiin kiinteistöissä

Raumalla on aiemmin mitattu yksittäisissä kiinteistöissä korkeita radonpitoisuuksia.

Punatiilinen koulu.

Parolan yhteiskoulun sisäilma syyniin Hattulassa

Hattulan kunta tilaa sisäilmatutkimuksen Parolan yhteiskoulun tiloihin. Tutkimukseen kuuluu aistinvarainen tarkastelu ja mikrobiologisten epäpuhtauksien määrittäminen ilmanäytteistä.

Leluja hiekalla.

Kiviniityn päiväkoti on jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi Kokkolassa – jatkossa edessä korjaus tai purku

Lapset ja henkilöstö on kesän mittaan siirretty muihin hoitopaikkoihin. Päiväkodin sulkeminen vähentää tarjottavien hoitopaikkojen määrää entisestään.

Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.

Enon hautausmaan siunauskappelissa mittavat kosteus- ja mikrobivauriot – tilojen käyttöä ei suositella sisäilmaoireisille

Kuntotutkimuksissa havaitut vauriot edellyttävät laajoja korjaustoimenpiteitä. Seurakuntayhtymän kiinteistötoimi valmistelee suunnitelmat ja kustannusarviot tarvittavista toimenpiteistä.

Punatiilinen Kemin Pirtti Valtakadun ja Kauppakadun risteyksessä. Seinässä teatterinäytöksen mainosjuliste.

Kemin teatterin hankaluudet jatkuvat, osa päänäyttämön tiloista käyttökiellossa

Osa Kemin kaupunginteatterin päänäyttämön tiloista on väliaikaisessa käyttökiellossa. Kielto koskee Kemin Pirtin lämpiötiloja, mutta eivät näyttämö-, aula- ja pukuhuonetiloja.

Kuvassa näkymä Lestijärvelle koulun ikkunasta

Lestijärven uusi koulu saa pihaansa myös oman urheilukentän

Pienikokoinen urheilukenttä siirrettään koulualueella vanhan Discolandin alueelta.

Tuuletusputkia

Bakteerit voivat olla hometta suurempi sisäilmaongelmien aiheuttaja, kertoo THL:n tutkimus

Bakteerit voivat olla hometta suurempi syy oppilaiden kouluissa saamiin hengitystieoireisiin. Pelkät bakteeritkaan eivät kuitenkaan selitä kaikkia oireita.

Jouni Hirvonen istumassa mallitalon saunan lauteilla.

Jouni Hirvonen purki taloja yli 40 vuotta ja uskoo nyt rakentaneensa täydellisen omakotitalon: "Tämä on tehty kaikkien oppien mukaan"

Omakotitalojen homeongelmat ovat vähentyneet uusien määräysten myötä. Home on kuitenkin asunnoissa yleisin terveyteen vaikuttava ongelma. Nykyisellä tietämyksellä osataan rakentaa hyviä taloja, mutta uudet ideat ovat tervetulleita.

Lasten reppuja päiväkodin naulakossa.

Luontoasiat päällimmäisenä uudessa päiväkodissa Joensuussa

Yksityinen päiväkoti Joensuun Hukanhaudulla keskittyy myönteiseen asennekasvatukseen luontoa kohtaan. Lapsille luvataan säännöllisiä retkiä ja runsasta ulkoilua.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Orivedellä avautui liikuntapainotteinen hirsipäiväkoti

Pilke-päiväkotiketjulla on jo useita hirsirakenteisia päiväkoteja Suomessa, ja lisää on suunnitteilla. Liikuntapainotteisuus tarkoittaa päiväkodin arjessa esimerkiksi retkeilyä ja liikunnallisia musiikkihetkiä.

Käyttäjä säätää ilmalämpöpumpun lämpötilaa.

Ränkläätkö ilmalämpöpumppua päälle ja pois? Ei kannattaisi – näin laite viilentää asuntosi tehokkaimmin

Älä sammuta ilmalämpöpumppua kesälomareissun ajaksi, vinkkaa laitteita kauppaava ja huoltava Matthias Fried. Hänen mukaansa moni käyttää laitetta väärin, jolloin sen viilennysteho ei ole paras mahdollinen.

Ilmastointijärjestelmien poistoputkia katolla.

Korona herätti ilmanvaihdon puutteisiin – "hengitystiesairauksien torjunta unohdettu"

Rakennusten ilmanvaihdossa on unohdettu hengitystiesairauksien torjunta, sanovat tutkijat. Koronapandemia osoitti, että virukset voivat tarttua ilmassa leijuvien aerosolihiukkasten mukana.

Hometta ja sisäilmaongelmia

Kuopio käytti sisäilmakorjauksiin viime vuonna kahdeksan miljoonaa euroa – summa kattaisi uuden koulun rakentamisen kahdessa vuodessa

Sisäilmakorjauksiin käytettu rahamäärä oli korkealla tasolla toista vuotta peräkkäin. Sisäilman takia esillä oli kaikkiaan noin 150 rakennusta, joista korjauksia tehtiin yli 90:ssa kohteessa.

Kenkähylly koulun aulassa

Turun Wäinö Aaltosen kouluun kaavaillaan lisätilaa

Hankesuunnitelma arvioi kustannuksiksi noin 4,8 miljoonaa euroa. 

Mies kurkkaa hormiin

Tutkimus: Jos vanhempi itse kokee oireita sisäilmasta, hän myös useammin raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta

Mitä vakavampia oireita vanhempi itse koki, sitä todennäköisemmin hän raportoi lapsen saavan oireita koulun sisäilmasta, selviää THL:n ja Työterveyslaitoksen tutkimuksesta.

Havainnekuva uudesta Vääksyn yhteiskoulusta

Huono sisäilma kuormittaa Vääksyn Yhteiskoulussa – nuoret vetoavat, ettei uudisrakentamista jarrutettaisi enempää

Yhteiskoululle on suunniteltu uudisrakennus, mutta sitä ei ole päästy vielä aloittamaan. Hankkeeseen liittyvästä poikkeamisluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen, ja valituksen käsittely on vielä kesken.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.

Seminaarin koulun sisäilmaongelmia ratkotaan yhä Hämeenlinnassa

Seminaarin koulun D-rakennuksen peruskorjaus on jo alkanut purkutöillä. Koulun E-rakennuksessa tehdään puolestaan sisäympäristön laadun seurantamittauksia ja -tutkimuksia. Seurannan kohteena on rakennuksen kellarikäytävä.

Mukkulan peruskoulun sisäänkäynti.

Mukkulan koulussa todettiin sisäilmaongelmia – tilojen käyttö jatkuu silti normaalisti

Koulun E-rakennus jossa ongelmat on todettu on koulun, päiväkodin ja myös kirjaston käytössä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle