Uusimmat artikkelit
Kännykkä ja some kilpailevat kirjojen kanssa nuorten ajasta – ”Keskivertolukijoita löytyy vähän”, sanoo kirjaston informaatikko
Nuorten lukuharrastus muuttaa muotoaan. Nuorten ajasta yhä suurempi osa kuluu sosiaalisessa mediassa. Kirjallisuuden harrastaminen saa uusia ulottuvuuksia sähköisten kirjojen myötä.
Haukion muistelmat on myyntihitti – kustantaja varautuu kymmenien tuhansien kirjojen myyntiin
Jenni Haukion muistelmat on myynyt poikkeuksellisen hyvin. Jo loppuun myydyn ensimmäisen painoksen kappalemäärä on tämän vuoden WSOY:n kirjojen suurin.
Raisa Omaheimon kolumni: Ranskalaiskirjailijan havainto Suomesta kosketti, koska yhteiskuntaluokista puhutaan niin harvoin
Haluamme ajatella, että Suomi ei ole luokkayhteiskunta, mutta se ei ole totta, pohtii Omaheimo.
Jos kuuntelet äänikirjaa nopeutetusti, sinulla saattaa olla ongelma, sanoo asiantuntija – vertaa omia tottumuksiasi muihin tässä jutussa
Neljännes suomalaisista kuuntelee äänikirjansa nopeutetusti. Äänikirjojen suurkuluttajat Susanna Halme ja Leo Stranius kertovat, miksi he haluavat kuunnella äänikirjansa jopa kaksinkertaisella nopeudella.
“Jos tästä selviän, selviän muustakin”, oppi Kaisu Pihlaja ajattelemaan jo pienenä – 90-vuotias kirjoitti elämäkerran tahdonvoimasta
Pihlajan kevarin perustaja Kaisu Pihlaja kirjoitti elämänsä tarinan kirjaksi. Kirjan ja elämän kantava teema on kaikesta selviäminen, vaikka kyyneleet olisi itketty loppuun.
Maria Nordinin ”kiellettyä” kirjaa ja muita teoksia esitellyt näyttely purettiin turkulaiskirjastosta
Kriittistä keskustelua ja sensuurivaateita herättäneistä kirjoista koottu pienoisnäyttely kuohutti kiistellyn hyvinvointivalmentajan some-seuraajia.
Vanha varastohalli muuttui kirjojen ja kirjallisuuden paratiisiksi – osassa kultaus, jonka saa hakea ilmaiseksi
Vanhan rautakaupan varaston pihalle kääntyy autoja tasaisena virtana. Autoista kannetaan suureen kouvolalaiseen halliin kassikaupalla kirjoja.
Sonkajärvellä järjestetään kirjamessut ensi vuonna
Syksyllä 2024 pidettävien kirjamessujen ohjelmassa on kirjailijavierailuja ja -haastatteluja, työpajoja ja kirjojen lainaamista. Kirjamessut aiotaan toteuttaa Sonkajärvellä kahtena arkipäivänä.
Oksana Vasjakinan romaani määrättiin hävitettäväksi Venäjällä, mutta kirjailija aikoo pysyä maassa – päätös jäädä oli päätös luopua vihasta
Oksana Vasjakinan autofiktiivinen romaani Haava kertoo äidin kuolemasta ja homoseksuaalisesta heräämisestä. Useilla kielillä pian ilmestyvä romaani käännettiin ensimmäisenä suomeksi.
Lukemiseen käytetty aika vähenee, mutta toisin oli ennen – 1800-luvulla suomalaisten kasvavalla lukuinnolla oli merkittäviä vaikutuksia
Lukutottumukset ja -käyttäyminen ovat olleet jatkuvassa muutoksessa aikojen saatossa. Siksi kirjastohistorian tutkija ei ole pessimistinen lukuhalun katoamisen suhteen.
Leena Parkkisen lukijoita kiinnosti naisten hedonismi ja näkymätön historia
Leena Parkkinen kertoi, miksi ryhtyi kirjailijaksi.
Leena Parkkinen kirjoittaa intohimolla parisuhteista, ruoasta ja historiasta – tule mukaan kirjailijatapaamiseen
Nyt pääset keskustelemaan kirjailija Leena Parkkisen kanssa. Lukupiiri Tulusto & Kylmälä Liven kirjailijatapaamisessa on mukana myös muita lukijoita ja lukupiirejä ympäri Suomen. Pääset mukaan chatin kautta!
Susanna Hastin kolumni: Onko kirjallisuus maanpuolustusta?
Kirjallisuudella ei voi puolustaa valtionrajaa vihollista vastaan, mutta sanat voidaan laittaa palvelemaan sotilaallisia tavoitteita, kirjoittaa Hast.
Oletko sinäkin kokeillut näitä lukuhaasteita? 200 kirjaa vuodessa on hurja määrä, mutta yksikin riittää
Lukuhaasteen suorittaja joutuu kiperien ongelmien eteen. Pitäisi äkkiä löytää romaani, jossa kerrotaan viherkasveista tai kirja, joka johdattaa metsän uumeniin.
Viikon Tuukka: Saako kirjojen sisältöä uudelleenkirjoittaa tai sensuroida?
Britanniassa ja Yhdysvalloissa on keväällä kohuttu kirjojen uudelleenkirjoittamisesta. Muun muassa Agatha Christien ja Roald Dahlin kirjoihin on tehty muokkauksia. Mihin vedetään raja?
Kestävätkö kirjaston kirjat lainauksia ilman muovitusta? Jyväskylässä tätä testataan
Muista suurista kaupungeista muovittamisen vähentämistä kirjaston kirjoissa ovat testanneet ainakin Kuopio, Seinäjoki ja Oulu.
Miten 16-vuotiaan juoksukaljakeikka voi johtaa syytteeseen ryöstöstä? Testaa lakitietosi vastaamalla 10 kysymykseen
Turkulainen varatuomari Olavi Hölttä julkaisi nuorille ja kasvattajille suunnatun tarinallisen tietokirjan rikosoikeudellisesta vastuusta.
Venäjän ideaa avaavasta luennosta sukeutui kirja, joka kertoo muuttumattomasta maasta: ”Vallankumouksen potentiaali aika pieni”
Everstiluutnantti evp Martti J. Karin ja historian professori Antero Holmilan teoksen mukaan Venäjän toimintaperiaatteilla on historialliset juuret. Holmila arvioi Ukrainan sodan päättyvän kompromissiin.
Kiira Korven kirja sai murska-arviot, kustantamo riensi kirjailijan tueksi: ”Tällainen ymmärtämätön palaute ei ole koskaan helppo asia”
Hyppää vaan! -kirjan julkaisu poiki palautevyöryn. Murska-arvioista huolimatta kirja kiinnostaa ihmisiä.
Pekka Juntin Villikoira sai 3 000 euron Lappi-kirjallisuuspalkinnon
Voittajakirjan valitsi Sodankylästä kotoisin oleva painin olympiavoittaja Pertti Ukkola.
Oletko Leena Parkkisen kirjojen fani? Tule kohtaamaan kirjailija ja tuo myös lukupiirisi!
Etsimme Leena Parkkisen kirjoista kiinnostuneita lukijoita ja lukupiirejä! Järjestämme 20. huhtikuuta uudenlaisen lukupiirin, jossa pääset tapaamaan kirjailijaa live-lähetykseen chattaillen ja videon välityksellä.
Martti Haavio tutki suomalaista muinaisuskoa ja loitsuja runoilijan intohimolla: Nyt möröt, pirut ja kalmalaiset ovat saaneet uusia lukijoita
Martti Haavio (1899–1973) tunnetaan suomalaista muinaisrunoutta ja mytologiaa laaja-alaisesti käsittelevistä teoksistaan. Hän uudisti alan tutkimusta rohkeilla näkemyksillään.
Näitä seitsemää kirjaa odotetaan tänä keväänä, osaan on jo satoja varauksia kirjastoissa
Lucinda Rileyn toukokuussa ilmestyvään kirjaan on jo lähes 2 000 varausta kirjastossa.
Ronja Salmen kolumni: Luemme aikamme silmin, ja siksi kirjallisuudessa luokka vaikuttaa olevan nyt pinnalla
Ihmiset jotka eivät pidä samaistumisen ja representaation kysymyksiä tärkeinä, ovat tietämättään kävelleet kulttuurin peilitalossa, loputtomien itsensä kaltaisten heijastumien loisteessa, kirjoittaa Salmi.
Susanne Mathlin luuli, että ei innostu enää lukemisesta, sitten #kirjatok muutti kaiken – katso kolme kirjavinkkiä
Nuoret lukevat aiempaa vähemmän, mutta Tiktokista tutut kirjat eivät edes ehdi kirjastoissa hyllyihin asti. Uusi ilmiö kannustaa lukemaan myös englanniksi.
Kirjallisia teoksia sensuroidaan taas urakalla – tutkijan mielestä rasismikohuilla ja moraalisella sensuurilla pyritään tekemään myös bisnestä
Roald Dahlin ja James Bondin ohella myös Don Rosan sarjakuvia on pidetty liian arveluttavina lukijoille.
Nyt kirjoitetaan nuoremmille lukijoille kauhua: pääosassa ovat öklöt hirviöt ja modernit vampyyrit, joista löytyy yllättäviä piirteitä
Kauhubuumi heijastelee myös maailmantilannetta ja epävarmoja aikoja. Lisäksi kauhu kiinnostaa nuoria.
Haluatko kohdata kirjailijan? Nyt pääset vaikuttamaan, kuka tulee vieraaksi Ylen lukupiiriin
Nyt sinulla on mahdollisuus päästä juttelemaan suosikkikirjailijasi kanssa! Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -kirjallisuuspodcast järjestää keväällä uuden verkkolukupiirin, johon voi osallistua kuka vain.
Kun sota syttyi vuosi sitten, Anna Soudakova päätti, ettei vaikene – ”Hintana voi olla, etten enää pääse käymään rakkaassa synnyinkaupungissani”
Kulttuurivieras, venäläistaustainen kirjailija Anna Soudakova on vuoden aikana kokenut syyllisyyttä ja häpeää. Opettajan työssään hän kuitenkin kannustaa lapsia olemaan ylpeitä juuristaan.
Jyväskylässä kirjastossa kävijöiden määrä pomppasi – nämä kirjat kiinnostivat lainaajia eniten
Kirjastoista lainataan kirjojen lisäksi entistä enemmän esimerkiksi pelejä ja levyjä.
Nautintoja ja tunnekylmää lapsuutta – ruoka on kirjailija Leena Parkkiselle muutakin kuin syömistä
Leena Parkkisen kirjoissa on yksityiskohtaisia kuvauksia ruuasta ja sen valmistamisesta. Kirjailija kirjoittaa ruuasta, kun ei halua sanoa kaikkea suoraan. Ruualla voi myös ohjailla lukijaa.
“Kyllä pohjoisessa luetaan” – Lapin kirjastojen lainamäärät noin kolmessa miljoonassa
Lapin lainatuimmat teokset eivät poikkea valtakunnallisesta linjasta. Pohjoismaiset dekkarit kiinnostavat yhä. Artistien omaelämäkertojen suosio on kasvanut.
Nuorten miesten lukuhaluja on hankala herättää, tietää kirjailija: ”Ajatuksena se on kuin tuupattaisiin jääpuikkoa hanuriin”
Laitilalainen kirjailija ja nuorisotyöntekijä Marko Laihinen kirjoitti kirjan yläkouluikäisille pojille, joita lukeminen ei kiinnosta. Kanssakirjoittajana toimi äidinkielen opettaja Hanna Tähtinen.
Niko Ranta-ahon kirja herätti keskustelun siitä, miksi rikolliset pääsevät ääneen – näin WSOY ja asiantuntijat vastaavat
Tutkija arvelee, että rikokset saavat paljon huomiota, koska ne myyvät. Kustantajan mukaan rikoskirjat ovat parhaimmillaan osa yhteiskunnallista keskustelua.
Kirjaston kävijämäärät ponkaisivat reippaaseen nousuun Jämsässä
Uusia lainausasiakkaita on lähes 25 prosenttia edellisvuotta enemmän. Jämsän pääkirjasto muutti kaupungin keskustaan uusiin tiloihin viime kesänä toimittuaan vuosia väistötiloissa Jämsänkoskella.
Shadia Raskin kolumni: Näillä vinkeillä luin enemmän kirjoja
Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan aiheellisesti huolissaan, mutta aikuisistakin enemmistö kokee lukevansa liian vähän. Mistä löytää lukuinto ja -aika keskellä ruuhkaista arkea, pohtii Rask.
Urbaania sykettä vai lähiöromantiikkaa? Toivo runoa, joka kertoo kaupungista
Löytyyko kaupunkirunosi Pariisin katukahviloista tai New Yorkin jazz-klubeilta? Vai soiko siinä Kouvolan betoni-city? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmassa 4.2. klo 19 toteutetaan runotoiveita.
Tunnetut kirjailijat vetivät lukijoita Kuopion kaupunginkirjastossa viime vuonna
Kuopion kaupunginkirjasto on julkaissut tietoja vuoden 2022 suosituimmista kirjoistaan ja muista lainattavista asioista. Vuoden lainatuin kirja oli kuopiolaislähtöisen Sirpa Kähkösen teos.
Kirjailija Hanif Kureishi pelkää, ettei pysty enää kirjoittamaan – kaatui Roomassa jouluna
Palkittu brittikirjailija Hanif Kureishi on yhä sairaalassa Roomassa, eikä pysty liikkumaan.
Varamies on kuvaus syvistä traumoista ja intiimeistä paljastuksista – kävimme läpi prinssi Harryn kirjan, ja tätä kaikkea sieltä löytyi
Prinssi Harryn omaelämäkerta kertoo ennen kaikkea perheestä. Tässä tapauksessa se vain sattuu olemaan Britannian kuninkaallinen perhe.
Britannian kirjakaupoissa ihmetellään, missä jonot ovat – tänään tarjolle tullutta prinssi Harryn elämäkertaa myydään jo puoleen hintaan
Prinssi Harryn elämäkerta Spare on päivän ykköspuheenaiheita ja vuoden odotetuimpia kirjajulkaisuja Britanniassa. Yleisöryntäys kirjakauppoihin jäi silti kokematta.
Seinäjoen kaupunginkirjasto palaa aikuisten kirjojen muovittamiseen – Romaanien paperikannet repeilevät ja muuttuvat epäsiisteiksi
Asiakaspalaute on kuultu ja aikuisten romaanit saavat taas vuoden alusta muovituksen. Seinäjoella muutos koskee noin 4500:aa kirjaa tulevana vuonna.
Pakene joulustressiä kansien väliin: vuoden viihdyttävimmät joulukirjat tarjoavat draamaa, murhia ja tietysti myös leivontaa
Kokosimme listan pinkan jouluaiheisia hyvän mielen kirjoja. Kerää vinkit itselle tai lahjaksi, äläkä unohda ottaa kylkeen suklaata ja nenäliinoja.
Elina Pitkäkangas opiskeli kiinaa ja taistelulajeja uutta romaaniaan varten – ja mietti oikeuttaan kirjoittaa vieraasta kulttuurista
Nuorten fantasiakirja haastaa stereotypioita.
Luokkaan saapui mystinen salkku, jonka sisältö on kuin suoraan Agatha Christie -dekkarista: ”Opettajalle tällaiset ovat kullanarvoisia”
Kouvolassa yläkoululaiset pääsevät tutustumaan kirjoihin uudenlaisen pakopelien avulla.
Tässä ovat vuoden 2022 vavahduttavimmat kirjat – lukulistalla on arkielämän kummallisuutta, naisten historiaa ja läskikapinaa
Mitä luettavaksi joululomalle tai lahjaksi pukinkonttiin? Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcastin keskustelijat vinkkaavat vuoden parhaat lukuelämyksensä. Mikä kirja on ollut sinun suosikkisi?
Savonlinnan uusi kirjastoauto nielee sisuksiinsa noin 3500 kirjaa – auto muuntuu myös liikkuvaksi elokuvateatteriksi
Uudenkarhean auton nimikilpailu on käynnissä. Kirjastoauton viralliset vihkiäiset järjestetään tammikuussa.
Kellarissa piileskellyt ukrainalainen Jeva Skaletska, 12, kuvaa päiväkirjassaan sodan kauhua: ”Ette tiedä mitä sota on, ellette ole kokeneet sitä”
Sota-ajan päiväkirjoja väitöskirjassaan tutkineen Anna-Leena Perämäen mukaan nuorten kokemukset sodan keskeltä koskettavat erityisesti, sillä heillä elämä on vasta edessä.
Lukemista rakastava Henriika Tulivirta keksi itselleen uuden työn 25-vuotiaana: vartijasta tuli palkittu kirjallisuusvaikuttaja
"Minulle lukeminen ei ole pakko".
Bob Dylanin nimmari oli koneen tekemä – uutuuskirjan ostaneet pettyivät raskaasti
Kustantaja myi Dylanin tuoreesta kirjasta rajoitetun erän nimikirjoituksella varustettuna. Liki 600 dollaria maksaneen kirjan signeeraukset osoittautuivat koneen tekemiksi.