Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

14-vuotiaan tytön kunniamurha mursi padon – Iran keskustelee siitä, mitä uskonnollinen laki määrää lapsenmurhasta

Iranilaisnaiset puhuvat suunsa puhtaaksi kohtaamastaan väkivallasta. Vaiettu ongelma nosti myös sharialain tarkasteluun.

Court rules to deport Iraqi man convicted of assault in 'honour killing' case

Finland’s Supreme Administrative Court has ruled to deport an Iraqi man who was cleared of charges related to plotting a so-called honour killing of his sister -- but was convicted of assault. The court found that the violence, which was based on a family’s internal cultural practices, shows a disregard for the Finnish constitution and international agreements.

Keskiviikko 5.7.2017 (radio)

Sote-uudistus siirtyy myöhemmäksi. Maailmalla ollaan huolestuneita Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Suomen oikeudessa on käsitelty ensimmäistä kertaa kunniamurhan suunnittelua. Antibiootteja ei tarvita aina, kun punkki puree.

Korkein oikeus linjasi – irakilaismies ei suunnitellut siskonsa kunniamurhaa

Oikeus totesi hovioikeuden tavoin, ettei näyttö kunniamurhan suunnittelusta riittänyt.

Tiistai 14.3.2017 (radio)

Korkein oikeus käsittelee kunniamurhan suunnittelua. EU-tuomioistuin päätti, että työnantaja saa kieltää uskonnolliset symbolit työpaikalla. Britannian parlamentti on antanut luvan ilmoittaa EU-erosta. Sairaaloihin halutaan lisää kulttuuria. Adoptiojärjestöt haluavat näyttää, että adoptioperheissä eletään normaalia elämää.

Tiistai 14.3.2017 (tv)

Korkein käsittelee kunniamurhan suunnittelua. Sairaaloihin halutaan lisää kulttuuria. Lasten ja nuorten ryhti on muuttunut huonommaksi. Yle Uutiset selkokielellä ehdolla journalismipalkinnon saajaksi. Säätiedot.

Kunniamurhaoikeudenkäynti: Veli uhkasi leikata siskonsa pään irti: "Mut ei se sitä tarkoittanut"

Todistajana olleen poliisin mukaan veli vaikutti olevan tosissaan. Veljen itsensä mukaan hän oli vain huolissaan kotoa karanneesta siskostaan.

Syyttäjä: Irakilaismies suunnitteli siskonsa kunniamurhaa – "Sisko on meille häpeä. Poltan hänet, enkä vain tapa"

Korkein oikeus käsittelee maanantaina Suomen ensimmäistä epäiltyä kunniamurhan valmistelujuttua. Nuori irakilaismies kiistää syytteen sisarensa surman valmistelusta.

Herätys: KKO ratkaisee kunniamurhatuomion, Halla-aho kertoo pj-aikeistaan, ilmailualan sovittelu jatkuu

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Herätys-ilmoituksia Uutisvahdin asetuksista.

Pakistan tiukensi kunniamurhiin liittyviä rangaistuksia

Pakistanin parlamentti on hyväksynyt odotetun kunniamurhiin liittyvän lakiesityksen.

Hillary tuli takaisin ja itävaltalaistyttö vei vanhemmat oikeuteen lapsuuskuvista – lue viikon puheenaiheet maailmalta

Saavatko vanhemmat julkaista lastensa kuvia Facebookissa? Entä kuinka iäkkäänä voi pyrkiä presidentiksi? Hengähdä hetki ulkomaan viikon puheenaiheiden parissa ja lue ne tästä listasta.

Kunniamurhaa pelkäävä nainen ollaan palauttamassa Afganistaniin – "Pelkään henkeni puolesta"

Karkotuspäätöksen saanut Sodaba Alif pelkää joutuvansa vanhoillisen sukunsa kunniamurhan uhriksi, jos Suomi lähettää hänet takaisin Afganistaniin.

Pakistanin väekkäin osavaltio otti ison askeleen naisten suojelussa

Pakistan on useiden selvitysten mukaan yksi maailman huonoimmista asuinmaista naisille. Punjabin osavaltiossa säädetty laki tarttuu ongelmaan poikkeuksellisen kovalla kädellä.

Hovioikeus hylkäsi syytteen irakilaismiehen siskonsa kunniamurhan valmistelusta

Hovioikeuden mukaan tappamisella uhanneen viestit eivät täytä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistöä. Mies tuomittiin pahoinpitelystä.

HS: Iraqi man jailed for planning sister's death

Helsinki District Court has ruled that a 20-year-old Iraqi man be sent to prison for preparing to kill his own sister, daily Helsingin Sanomat reports. The charges are being characterised as so-called honour violence.

Pakistanissa julma "kunniamurha" – aviopari ja neljä lasta murhattiin kotiinsa

Kirveellä tehdystä joukkomurhasta epäillään äitinsä uuden avioliiton kostanutta poikaa.

Pohjois-Syyriassa annettiin asetus naisten oikeuksista vastalauseena Isisille

Kurdien autonomiseksi julistaman Jaziran alueen antaman asetuksen mukaan naisilla ja miehillä on samat oikeudet kaikilla elämänaloilla.

Sari Helin: Some-kansa puolustaa hanakammin viinaa kuin hyväksikäytettyjä lapsia

Tapahtui näinä päivinä, että somelainen vapaus julistaa viinan ilosanomaa oli uhattuna, kirjoittaa Sari Helin blogissaan.

Pakistanin poliisi selitti raakaa kivitysmurhaa: "Nainen aloitti suhteen naimisissa olevan miehen kanssa"

Viranomaisen mukaan poliisi ei voinut estää väkijoukkoa tappamasta Farzana Parveenia, koska tätä pahoinpidellyt väkijoukko oli liian suuri.

Pakistanilaisnaisen aviomies: Poliisi ei estänyt kivitystä

Raskaana olleen pakistanilaisnaisen perheen kerrotaan surmanneen naisen oikeustalon edustalla, koska hän oli kieltäytynyt järjestetystä avioliitosta ja mennyt vihille omin päin.

Ruotsi kirjaa rikoksen ihmisyyttä vastaan lakikirjoihinsa

Tekijät voidaan tästä edes tuomita Ruotsissa rikoksista, joita he ovat tehneet muissa maissa.

Amnesty: Intian heimoneuvostot määräävät jopa tappamaan naisia

Pohjois-Intian joukkoraiskaus on tutkittava perin pohjin korkeimman oikeuden määräyksestä. Heimoneuvoston määräämäksi epäilty raiskaus ei ole poikkeus, sanoo Amnesty Internationalin edustaja.

Suomi miehitetään palestiinalaislarpissa

Pelaajille luvataan ruumiintarkastuksia, ulkonaliikkumiskieltoja ja miehittäjän mielivaltaa.

YK: Huolimatta pienistä edistysaskeleista Afganistanin naiset kärsivät edelleen väkivallasta

Tytöt pääsevät kouluun ja parlamentissa on naisia, mutta naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen yleistä ja syylliset selviävät rangaistuksitta.

Vanhemmat tuomittiin tyttärensä kunniamurhasta Britanniassa

Vanhemmat murhasivat 17-vuotiaan tyttärensä, koska tämä oli kieltäytynyt pakkoavioliitosta Pakistaniin.

Intialaiskylä kielsi rakkausavioliitot

Sekä Intian sisäministeri, poliisivoimat että naisjärjestöt jyrähtivät kylänvanhimpien antamille määräyksille, joiden katsotaan syrjivän naisten oikeuksia.

Pakistanissa murhattiin tuhat naista perheen kunnian nimissä

Pakistanissa kunniamurhien määrä on kasvanut yhä synkempiin lukemiin. Pakistanissa murhattiin viime vuonna lähes tuhat naista, koska heidän katsottiin häpäisseen perheen kunnian. Pakistanilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan surmatuista vajaa sata oli alaikäisiä. Osa uhreista raiskattiin ennen murhaamista.

Neljän naisen kunniamurhasta elinkautistuomio Kanadassa

Kanadassa on tuomittu afganistanilaislähtöinen pariskunta ja heidän poikansa elinkautiseen vankeuteen neljästä niin sanotusta kunniamurhasta. Oikeus katsoi, että tuomitut olivat kylmäverisesti surmanneet perheen kolme tytärtä ja isän ensimmäisen vaimon, koska nämä olivat toimineet vastoin heidän vanhoillisia moraalikäsityksiään.

Aamun kirjassa Jari Tervon Layla

Aiemmin Suomen historiasta kirjoittanut Jari Tervo yllättää Layla -romaanillaan. Hän yhdistää kahden näennäisesti eri maailmoista olevan hyväksikäytetyn naisen tarinan, kurdityttö Laylan ja suomalaisen Helenan. Näiden kahden naisen kautta Tervo pohtii häpeän ja kunnian, rakkauden ja vihan ilmenemistä.

Afgaanipariskunta tuomittiin kunniamurhasta Ruotsissa

Afganistanilaistaustainen aviopari tuomittiin Ruotsissa vankeuteen tyttärensä poikaystävän murhasta. Mies ja vaimo saivat kumpikin kymmenen vuoden vankeustuomion 2005 tapahtuneesta murhasta. Götan hovioikeuden mukaan pariskunta syyllistyi kunniamurhaan.

Tuomioistuin: Kunniamurhista kuolemantuomio Intiassa

Intian korkein oikeus suosittelee, että niin kutsutuista kunniamurhista langetettaisiin kuolemantuomio. Oikeusistuin kuvailee kunniamurhia barbaarisiksi ja vanhanaikaisiksi.

Murhatuomio säilyi hovissa

Maannaisensa murhasta tuomitun pakistanilaismiehen elinkautinen tuomio säilyi hovioikeudessa. Kouvolan hovioikeus piti tekoa harkittuna, mutta toisin kuin Etelä-Karjalan käräjäoikeus, ei erityisen raakana.

Taskforce Calls for Urgent Steps to Prevent 'Honour Violence'

A commission set up to look into so-called 'honour crimes' has urged immediate steps toward preventing such violence, which is based on traditional concepts of shame among some ethnic groups.

Kunniaväkivallan kitkemiseksi vaaditaan koulutusta

Kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamiseen ja ennalta ehkäisyyn liittyvän koulutuksen valmistelu on aloitettava välittömästi, toteaa asiaan perehtynyt sisäministeriön tammikuussa asettama työryhmä.

Rakkaus vei intialaisnaisilta kännykät

Luvattomien rakkaustarinoiden liuta on johtanut naimattomien naisten kännykkäkieltoon Uttar Pradeshin osavaltiossa Intiassa. Paikallinen kyläneuvosto Pohjois-Intiassa syyttää kännyköitä siitä, että vuoden aikana ainakin parikymmentä eri kasteihin kuuluvaa nuortaparia on karannut ja mennyt naimisiin.

Pakistanilaisnaisen surma käräjillä

Syytetyn mielentilatutkimuksen valmistuttua tapauksen käsittely jatkuu Etelä-Karjalan käräjöoikeudessa. Kunniamurhasta ei ole saatu näyttöä.

Noitavaino elää ja voi hyvin

Oulun yliopiston humanistinen kilta julkisti torstaina Suomen ensimmäisen muistomerkin noitavainojen uhrien muistolle. Kilta haluaa kiinnittää nykyajan ihmisten huomion suvaitsevaisuuteen.

Rights Group: Some Immigrant Youth Sent Abroad by Force

According to a study by the Finnish League for Human Rights (FLHR), some children and youth of immigrant background are sent to other countries against their will by their families for a variety of reasons. The Migration Minister says it shows that officials must do more to intervene.

Pakistanilaisnaisen murhasta syytetylle haetaan mielentilatutkimusta

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona pakistanilaistaustaisen naisen surman käsittely. Tekoa epäiltiin myös kunniamurhaksi, mutta näyttöä siitä ei ole toistaiseksi löytynyt. Puolustus hakee mielentilatutkimusta.

Kunniaväkivallan uhkaan syytä varautua pohjoisessakin

Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön johtaja Kari Tolvasen mielestä kunniaväkivallan uhka on syytä tunnistaa myös Pohjois-Suomessa.

Nettiyleisö toivoi raiskausrangaistusten koventuvan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvostelee rajusti Pohjoismaita ja varsinkin Suomea epäonnistumisessa seksuaalisen väkivallan torjumisessa. Nettiyleisö arvosteli nykyisiä raiskaustuomioita liian lieviksi ja moni toivoi rangaistusten koventuvan. Kommentoijat keskustelivat myös Amnestyn roolista.

Sukulaiset hautasivat tytön elävältä Turkissa

16-vuotias tyttö on joutunut niin sanotun kunniamurhan uhriksi Turkin kaakkoisosassa. Perhe päätti tappaa tytön, koska hänen kerrottiin ystävystyneen poikien kanssa. Tyttö oli haudattu elävältä kotitalonsa kanatarhaan.

Eppu Nuotio: Varjo

Turusta löytyy merenrannalta kuollut nuori hääpukuinen nainen. Käy ilmi, että uhri on muslimiperheen tytär, joka on vihitty kristityn suomalaismiehen kanssa. Rikosta epäillään kunniamurhaksi. Neljännessä rikosromaanissaankin Eppu Nuotio kirjoittaa monikulttuurisen Suomen ongelmista.

Pakistanissa heimoperinteet tappavat satoja naisia

Pakistanissa surmataan vuosittain satoja naisia miehen kunnian varjolla. Kunniaväkivaltaa tapahtuu myös muiden maiden pakistanilaisyhteisössä. Tutkijoiden mukaan ilmiöllä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Kunniaväkivalta jää usein arkitilanteiden piiloon

Kunniaan liittyvä väkivalta jää usein erilaisten arkipäivän tilanteiden taakse ja julkisuuteen yltävät lähinnä kunniamurhat, todetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton tuoreessa julkaisussa.

"Koko Lappeenrannan maahanmuuttajaväestö kriisiavun tarpeessa"

Monika-Naiset Liitto ry:n toiminnanjohtaja Reet Nurmen mukaan lainsäädäntöä pitäisi muuttaa nopeasti kunniaväkivaltaan puuttumisen helpottamiseksi. Nurmen mukaan paras tapa ehkäistä kunniamurhia on jakaa tietoa maahanmuuttajille heidän omalla kielellään.

Kaksi miestä vangittu Lappeenrannan Harapaisten murhasta

Lappeenrannan käräjäoikeus vangitsi maanantai-iltapäivällä kaksi miestä Harapaisissa torstai-iltana tapahtuneesta murhasta. Sekä uhri että vangitut miehet ovat lähtöisin Pakistanista. Poliisi ei halua ottaa kantaa kunniamurhaepäilyyn.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle