Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä kävelee kadulla sateenvarjojen kanssa

Tukholman yliopiston tutkimus: Maapallolla ei ole enää paikkaa, jossa ikuisuuskemikaalien määrä sadevedessä olisi turvallisissa rajoissa

Altistuminen runsaalle määrälle PFAS-yhdisteitä voi lisätä esimerkiksi syöpäriskiä ja hedelmällisyysongelmia. Yhdisteiden käyttöä on rajoitettava nopeasti, tutkijat vaativat.

Kaisa Rissanen Helsingin yliopistolta tekee hiilivety mittauksia koivun lehdistä  Helsingin Alppipuistossa

Stressaantunut puu voi jopa lisätä saasteita, ja siksi näitä puita nyt pussitetaan – yliopisto koettaa selvittää parhaat lajit kaupunkiin

Kaupunkipuiden hiilivetypäästöt kiinnostavat tutkijoita. Pahimmillaan kaupunkipuut saattavat jopa lisätä ilmansaasteita reagoidessaan ilmakehän epäpuhtauksien kanssa. Metsässä tällaista ongelmaa ei ole.

Havainnekuva Kemijärven Boreal Bioref -yhtiön suunnittelemasta tehtaasta

KHO piti voimassa Kemijärven biotuotetehtaalle myönnetyn ympäristö- ja vesitalousluvan

Korkein hallinto-oikeus arvioi, ettei biotuotetehtaan toiminnasta aiheudu Kemijärven ekologisen tilan heikkenemistä.

Nainen istuu oranssilla tuolilla merinäköalan edustalla.

Itämerta on yritetty pelastaa jo kolme vuosikymmentä – miksi sinilevät silti kukkivat joka kesä?

John Nurmisen Säätiö on tehnyt 30 vuotta Itämeren suojelutyötä. Kolmessa vuosikymmenessä moni asia Itämeren tilassa on mennyt parempaan suuntaan, mutta tietyt ongelmat ovat säilyneet.

Tuli palaa takassa, luukut auki.

Tuore tutkimus: puunpoltto heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla – tutkija: "Puunpolttoon verrattuna liikenne alkaa olla puhdasta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti tutkimuksen talvikaudella pientaloalueella Kuopiossa. Pahimmat päästöt tulevat kylmällä ja tuulettomalla säällä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vanhassa Vaasassa sijaitsevan Häggvistin vanhan valimon ympäristössä tutkitaan maaperää- ja pohjavettä

Tutkimusten tarkoituksena on selvittää alueen maaperän ja pohjaveden tilaa.

Pieni poika makaa ulkona sängyssä ja pitelee kättä otsallaan.

Yle vieraili pakistanilaisessa kylässä, jossa lapset kuolevat kuumuuteen – alue on kärsinyt viikkoja ennätyskorkeista lämpötiloista

Lämpötilat ovat kivunneet Pakistanissa ennätyskorkealle viimeisten viikkojen aikana. Helleaallot tulevat nyt tavallista aikaisemmin ja koettelevat sietokyvyn rajoja.

Euroopan parlamentin kokous sali Strasbourgissa. Kokousedustajat äänestävät.

Kirjeenvaihtajan analyysi: EU:n ilmastopaketti kaatui yllättäen, ja poliitikot syyttävät nyt toisiaan – tavoitteet uhkaavat karata

EU:n ilmastopaketin läpivienti mutkistui tällä viikolla, kun parlamentti päätyi palauttamaan ehdotuksen keskeiset osat valmisteluun. Venäjän sotatoimet korostavat EU:n vihreän siirtymän merkitystä.

Gazan asukkaat nauttivat puhtaasta uimavedestä ensimmäistä kertaa vuosiin

Gazassa pikku-uimarit riemuitsivat rantapäivästä: vedet uimiskelpoisen puhtaita ensi kertaa vuosiin

Aiemmin viemärit syöksivät jätevedet suoraan mereen saastuttaen rannikkovedet. Nyt puhdistustoimet ovat tepsineet ja valtaosa rannoista on uintikelpoisia.

Kajaanin keskusta.

Kainuussa on vielä töitä edessä päästöjen vähentämisessä: Suomussalmi on Kainuun mallioppilas

Suurimmat päästöt Kainuussa tulevat tieliikenteestä, maataloudesta ja työkoneista. Tuulisähkön tuotanto hyvittää kuntakohtaisia päästöjä tilastoissa.

Lahden uusi eteläinen kehätie Hollolan puolelta, Nostavan risteyssillalta Lahden suuntaan kuvattuna.

Päijät-Hämeen ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2020 – suurin muutos kaukolämmön tuotannosta

Päijät-Hämeessä eniten päästöjä aiheuttavat tieliikenne, maatalous, sähkönkulutus ja teollisuus.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ilmastopäästöjä mitattu Pohjois-Pohjanmaalla entistä vähemmän – vuonna 2020 laskua lähes 8 prosenttia edellisvuodesta

Suomen ympäristökeskuksen mittauksessa kuntien päästöt vähenivät varsinkin sähkön kulutuksen ja sähkölämmityksen osalta. Maataloudessa päästöt olivat lähes samat kuin edellisvuonna.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden kyltti taivasta vasten.

Yrittäjä laiminlöi vuosien ajan teollisuusmaalaamon jätehuoltoa pohjavesialueella – Syyttäjä: "Poikkeuksellista välinpitämättömyyttä"

Törkeä ympäristön turmeleminen tapahtui Kauhavalla sijaitsevan maalausyrityksen tontilla vuosien ajan. Kiinteistö sijaitsi tärkeällä pohjavesialueella.

Mielenosoittajat kantavat kylttejä.

BBC: Tutkijoiden mukaan IPCC:n ilmastoraportin sanamuodot johtivat väärintulkintaan – päästöt pitää kääntää laskuun nyt, ei vasta 2025

Ajatus parin vuoden ylimääräisestä pelivarasta voi johtaa vitkasteluun, joka haittaisi Pariisin sopimuksen tavoitteisiin pääsyä tai tekisi niiden saavuttamisen jopa mahdottomaksi.

SSotkamon Jymyn Jussi Korhonen kasvattajaseuran väreissä vuonna 2019

Superjymy aikoo olla maaailman ensimmäinen hiilineutraali pesäpalloseura

Päästöt lasketaan yhteistyökumppaneiden kanssa ja kompensoidaan hiilinieluihin.

Lintu lentää tumman vuoren edessä.

IPCC:n ilmastoraportti: Toivoa on, mutta se vaatii toimia – suurten päästövähennysten lisäksi hiiltä pitää poistaa ilmakehästä

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n uusi ilmastonmuutoksen hillintään keskittyvä raportti painottaa, että oikeilla toimilla päästöt voidaan puolittaa kaikilla sektoreilla vuoteen 2030 mennessä.

Työkone lakaisee katua pölypilvi perässään

Kokkolan ilmanlaatu oli viime vuonna hyvä – selkeää parannusta viime vuosikymmenien aikana

Raja-arvot eivät ylittyneet lainkaan viime vuonna hengitettävien hiukkasten osalta. Rikin ja typen pitoisuudet ovat kaukana raja-arvoista.

Kaivuri kaivaa maata.

Vierumäellä puhdistetaan vanhan kyllästämön pilaamaa maaperää

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Heinolan Vierumäellä sijaitsevan Versowood Oy:n vanhan puukyllästämön pilaaman maaperän puhdistamisesta.

Luukku Forssan jätevedenpuhdistamolla.

Lieksassa halutaan selvittää, mistä puhdistamolle tuli liuotinpitoista jätevettä

Jätevedenpuhdistamolle Lieksassa päätyi viemäriverkoston kautta satoja litroja ympäristölle vaarallista kemikaalia. Vesilaitos haluaa selvittää, mistä aineesta on kyse ja oliko tapaus tahallinen.

Autoja

EU-tutkimuksen mukaan koronasulkujen myötä ilmanlaatu parani ja 800 ihmishenkeä säästyi

Eniten sulkutoimet vaikuttivat liikenteen typpidioksidipäästöihin, jotka vähenivät monissa kaupungeissa puoleen aiemmasta.

Peking ei ole saanut saasteongelmaa kuriin

Pekingin olympialaisten yllä iso saasteriski – kisojen ympäristölle aiheuttamaa kuormaa rajataan, mutta osittain vahingot vain siirretään eri paikkaan

Kiina estää suurelta osin kisojen ympäristökuorman valvomisen. Olympiakomitea ei piittaa, jos kisajärjestäjä pettää ympäristön huomioimisesta antamansa lupaukset.

Kartalla Indonesian uusi pääkaupunki Nusantara.

Indonesia hyväksyi pääkaupungin siirron 2 000 kilometrin päähän – Jakarta tukehtuu tulviin ja saasteisiin

Uudesta pääkaupungista on määrä tulla nykyaikainen teknologiakeskus. Kaupungin rakennussuunnittelua arvostellaan jo nyt.

Envor-reaktorit

Forssalaisyhtiö Envor Biotechille ja sen kahdelle johtohahmolle tuomiot ympäristörikoksesta

Tuomion mukaan yhtiö rikkoi useita ympäristöluvan jätehuoltoa koskevia lupamääräyksiä pitkän ajanjakson aikana. Ympäristöluvan määräysten vastaista toimintaa katsottiin tapahtuneen vuodesta 2012 alkaen.

Pieni vasikka, jolla on loimi päällä katsoo suurin silmin omasta parrestaan navetassa. Sen edessä sinisessä saavissa on vettä, josta heijastuu vasikan kuva.

Osassa Sysmää on yhä voimassa veden käyttökielto, mutta sairastumisia on vain muutama – veden keittokehotus voi jatkua viikkoja

Saastunut putkilinjasto on desinfioitu ja osassa kuntaa on aloitettu veden juoksuttaminen. Vesikriisi koettelee erityisesti karjatiloja. Matti Kivelän lypsykarjatilalla vettä kuluu yli 15 000 litraa päivässä.

Kari Julkunen nostaa tukkeja rekkansa kyytiin

1,8 miljardia kilometriä vuodessa – tavaraliikenne aiheuttaa kymmenen prosenttia Suomen päästöistä, ja neljäsosa ajoista tehdään ilman kuormaa

Suomessa raskas tieliikenne on merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Ratkaisuja asian muuttamiseen olisi: vastuu on pitkälti yrityksillä, joille tarjolla olisi vähemmän päästöjä ja lisää säästöjä.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

Ilmansaasteet piinaavat Suomenkin kaupunkeja – WHO kiristi suosituksiaan terveyden suojelemiseksi

Uuden tutkimustiedon valossa ilmansaasteet ovat aiemmin arvioitua vaarallisempia terveydelle. Suomessa esimerkiksi Helsingin keskustan vilkkaimmilla kaduilla pakokaasupäästöjen vuosipitoisuudet ovat noin kolminkertaisia uuteen ohjearvoon verrattuna.

Maracaibo on yksi Etelä-Amerikan suurimmista järvistä

Yksi Etelä-Amerikan suurimmista järvistä on ekokatastrofin partaalla – katso, miten öljy ja rehevöityminen ovat pilanneet Venezuelan Maracaibon

Happikato uhkaa jo järven 145:tä kalalajia sekä siellä asuvia uhanalaisia eläimiä. Paikalliset ovat kertoneet kalojen maistuvan usein polttoaineelta.

Envor Biotechin oikeudenkäynnin tuomaristoa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Envorille – hovioikeuden tuomio jäi voimaan

Forssalaisyhtiö joutuu maksamaan valtiolle rikoshyötynä 93 000 euroa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja pääomistajalle kolmen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Hovioikeus katsoo Vantaalla toimivan jätteenkäsittelylaitoksen syyllistyneen ympäristön turmelemiseen

Yhtiö oli varastoinut jätettä vuosina 2010, 2011, 2013 ja 2014 merkittävästi enemmän kuin mitä ympäristölupa salli. Hovioikeuden mukaan toiminta oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista.

Rahul Jain

Intialaisohjaajan elokuva syntyi luonnontuhon aiheuttamasta paniikista: "Tunsin vahvaa kuolemanpelkoa"

Rahul Jain ohjasi dokumentin intialaisen Delhin kaupungin saasteiden kyllästämästä todellisuudesta. Suomalaiselta poromieheltä hän oppi jotain oleellisesta luonnosta.

Gult runt plakat med texten Här bor kvaliteten.

Pietarsaaren seutu aikoo vähentää päästöjä lähes 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä – keinoina muun muassa turvelämmityksestä luopuminen

Uuden kymmenvuotisen ilmastostrategian tarkoitus on saada Pietarsaaren seutu etujoukkoihin Suomen hallituksen virallisen ilmastotavoitteen tavoittelussa. Tällä hetkellä päästöjä syntyy keskivertoa enemmän.

Saasteet sulkivat koulut Delhissä toistaiseksi

Delhissä koulut ehtivät juuri avautua koronan jäljiltä – nyt ne suljetaan toistaiseksi ilmansaasteiden takia

Ihmisiä kehotetaan etätöihin, rakennustyömaat on suljettu ja rekkojen pääsyä kaupunkiin on rajoitettu. Intian korkein oikeus käsittelee jopa "saastesulkutilan" asettamista.

Sitran Janne Peljo.

Glasgow'n ilmastosopu on yrityksille "vahva viesti", sanoo EK:n johtava ilmastoasiantuntija

EK:n näkökulmasta ilmastokokouksen anti on askel eteenpäin ja viesti siitä, että vihreä siirtymä kiihtyy. Suomalaisyritykset ovat EK:n ilmastoasiantuntijan mukaan hyvässä asemassa.

Sankka savusumu peitti Intian Delhin

Intian Delhissä ilmansaasteet vaarallisen korkealla tasolla – ihmisiä kehotetaan pysymään kotona, koulut suljetaan ensi viikolla

Intian pohjoisosissa sijaitsevassa Delhissä ilmansaasteiden tilanne on katastrofaalinen.

YAKUTIA, RUSSIA - AUGUST 2, 2021: An employee of the Russian Emergencies Ministry battles a wildfire in Russia?s Sakha Republic (Yakutia). The Russian Emergencies Ministry sent a combined engineer regiment and specialized equipment for battling wildfires raging in Yakutia.

Putinin tundra palaa, mutta mitä Venäjä tekee oikeasti ilmastonmuutoksen torjumiseksi – kysyimme asiantuntijoilta

Venäjä julistaa kääntäneensä kelkkansa ilmastoasioissa, mutta maailma odottaa siltä yhä todellisia ilmastotoimia. Myös Suomi pyrkii kirittämään Venäjää ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

 Syysaurinko valaisee metsälammen rantapuita. Kuvassa näkyy laituri. Ei ihmisiä.

Suomi haluaa kestävän matkailun ykkösmaaksi, mutta asiantuntijat pitävät sitä viherpesuna: "Matkailun haitat ylittävät sen hyödyt"

Suomi haluaa houkutella maahan entistä enemmän kansainvälisiä turisteja, mutta samalla pitäisi vaalia luontoa ja leikata päästöjä. Ei onnistu, sanovat kestävyysasiantuntijat.

Intiassa New Delhin läpi virtaava Yamuna-joki on täynnä myrkyllistä saastetta

Intiassa puhdistaudutaan pyhän juhlan aikana saastejoessa

Intian pääkaupungin New Delhin läpi virtaava Yamuna-joki on täynnä saasteita ja myrkyllistä vaahtoa. Moni hindu menee silti kastautumaan jokeen auringonjumalan juhlan aikana.

You Tell Me arkkitehtikollektiivin jäsenet Siiri Hänninen, Matti Jänkälä, Emel Tuupainen ja Seela Pentikäinen katsovat päät yhdessä alaspäin kohti maassa olevaa kameraa.

Arkkitehtiopiskelijat toivovat, että jatkossa kaupungit rakennetaan ympäristön ehdoilla – "Tuntuu, että nuoret on jätetty yksin ratkaisemaan kriisiä"

Rakennusala vaikuttaa moniin päällekkäisiin ympäristökriiseihin. Rakentaminen tuottaa päästöjä ja köyhdyttää biodiversiteettiä. Nuoret arkkitehdit vaativat, että ekologisesta kestävyydestä tehdään välttämättömyys.

Kanpurin asukas kärsii hengitysvaikeuksista saasteiden vuoksi

Delhi ja Peking peittyivät savusumuun – näkyvyys paikoin vain 200 metriä

New Delhissä mitattiin huonoin ilmanlaatu tänä vuonna. Pekingissä jouduttiin sulkemaan moottoriteitä ja kouluja. 

Kiinan hiilidioksidipäästöt verrattuna muihin maihin. Katso animaatio klikkaamalla kuvaa. Lähde: Global Carbon Project, grafiikka: Harri Vähäkangas/Yle

Kun Eurooppa leikkaa päästöjä, Kiina rakentaa liki 200 uutta hiilivoimalaa

Kiina haluaa siirtyä rakentamisesta ja raskaasta teollisuudesta kohti palveluita ja korkeaa teknologiaa. Kun tämä tapahtuu, myös päästöt laskevat.

Savua nousee hiilivoimalasta.

Fossiilisia polttoaineita tuetaan avokätisesti, ja se on tutkijoiden mukaan yksi ilmastonmuutoksen juurisyistä – pelkona on, että tukia tulee lisää

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n raportin mukaan fossiilisia polttoaineita tuettiin viime vuonna runsaalla 5 000 miljardilla eurolla. Suurin ongelma on polttoaineiden alihinnoittelussa eli siinä, ettei polttoaineiden hinnoissa näy niiden tuhoisat ilmasto- ja terveysvaikutukset, raportti toteaa.

Kiinalainen tehdas.

Suomen ja EU:n ilmastopäästöt ovat vähentyneet ja matkalla alaspäin – kulutusta mittaamalla päästöt ovat kuitenkin jopa nousseet

Suomalaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöjä ei ole saatu kunnolla laskuun. Ulkomailta tulevat päästöt ovat vähentyneet huippuvuosista, mutta ovat edelleen samalla tasolla kuin 20 vuotta sitten.

Hiilivoimalan piiput ja patsas.

Hiilellä grillaus on kielletty, hiilivoimalaa ei – kiinalainen Yunchengin kaupunki elää hiilestä, mutta nyt sitä puhdistetaan päästöistä kovin ottein

Kiina ratsaa yunchengilaisia saastuttajia. Kaupungin puhdistus on jo vähentänyt saastesumua, mutta hiilineutraalius on päästöiltään maailman suurimmassa maassa vasta kaukainen unelma.

Ilmastoaktivistit osoittavat mieltään Brysselissä.

Ratkaisevatko ilmastokokoukset ilmastokriisin? Ei ole tarkoituskaan – "Joystick on valtioiden käpälässä"

Vuosittaiset ilmastokokoukset ovat sekava soppa, jossa maailman maat yrittävät saada ilmastokriisin hallintaan. Tärkeimmästä asiasta eli päästövähennyksistä ei silti enää edes neuvotella.

Tuotehylly Långvikin kyläkaupassa.

Kyläkaupoille edelleen jaossa Ruokaviraston tukea – Lapista hakemuksia tullut vasta 13

Ruokavirasto kannustaa kyläkauppoja hakemaan tukea, sillä sitä on nyt reilusti jaossa.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Mitä 1,5 astetta tarkoittaa ilmastolle ja miksi siitä meuhkataan niin paljon

Maailman lämpeneminen pyritään pysäyttämään puoleentoista asteeseen, mutta raja uhkaa ylittyä jo seuraavalla vuosikymmenellä. Glasgow’n ilmastokokous on viimeinen hetki muuttaa suuntaa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Hiilivoimala kuvattuna ylhäältä, piiput tupruttavat savua pilvien yli.

YK-raportin mukaan päästöjä pitää leikata seitsenkertainen määrä, jotta 1,5 asteen tavoitteeseen päästään – "Heikkoja lupauksia, joita ei ole lunastettu"

YK:n ympäristöohjelman UNEP:n mukaan nykyiset päästötavoitteet eivät riitä pysäyttämään maapallon lämpötilan nousua 1,5 asteeseen. Järjestö vaatii huomattavasti tiukempia toimia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle