Uusimmat artikkelit
Miksi yksi lapsi saa enemmän kuin toinen? Uusperheissä törmäävät erilaiset rahankäyttötavat
Minun, sinun vai meidän perheen rahat?
”Nykyään säästötilini nimi on erorahasto” – eronneet kertovat rahaneuvojaan
Ero koettelee taloutta.
9 kysymystä, jotka selvittämällä pariskunnan rahariidat vähenevät
Vältä rahariidat parisuhteessa.
Joka kolmas aviopari laatii avioehtosopimuksen – näin se tehdään
Maistraateissa rekisteröitiin viime vuonna lähes 8 500 avioehtosopimusta.
Avioehto ei aina ole reilu ratkaisu – lue, milloin sen tekeminen kannattaa
Avioehtoa kannattaa harkita, mutta aina se ei kannata.
Parisuhteessa yleinen riidanaihe on raha – varallisuusvalmentaja antaa kuusi vinkkiä rahan ja rakkauden yhdistämiseen
Esimerkiksi säästämisestä ja sijoittamisesta voi tehdä yhteisen harrastuksen, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.
Pirkkalalaiset saavat maistraatin palveluja oman kunnan asiointipisteestä
Pirkkalassa voi pian saada samassa paikassa sekä maistraatin, Kelan että TE-toimiston palveluja.
Avioero lisää menoja satoja euroja kuukaudessa – esimerkkilaskelma kertoo erojen hintalapun
Asianajaja varoittaa: "Periaatteesta riiteleminen voi tulla kalliiksi".
Julkista nöyryytystä, syyllisen jäljittämistä ja lavastamista – tätä oli avioero sata vuotta sitten
Avioeroja ei sata vuotta sitten noin vain myönnetty.
Entä jos puolisosi kuolee? Nämä 10 asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen
Moni suomalainen on varautunut puolisonsa kuolemaan huonosti tai ei ollenkaan. Jos asioita ei ole mietitty etukäteen, voivat rahalliset menetykset olla mittavia jos puoliso kuolee.
Eläkkeellä parisuhde syventyi: "Ihana tunne, kun siinä ei ole niitä työasioita"
Pariskunnan jäädessä eläkkeelle voi kotona odottaa tuntematon ihminen. Toisinkin voi käydä, minkä todistaa Mäkelöiden pariskunta. Miehen tiukasti vaatima yhteinen viikonloppu joka vuosi piti kiireisinä aikoina puolison tuttuna muutenkin kuin isänä tai äitinä.
Asianajaja: Testamentti ja edunvalvontakirja pitäisi löytyä jokaisen kirjahyllystä
Vuosikymmeniä asianajajana toiminut Harri Kontturi tietää, miten huonosti me kansalaiset yleisesti ottaen varaudumme odottamattomiin arkisiin tilanteisiin. Tai kuolemaan, joka voi tulla yllättäen, mutta on kuitenkin ennen pitkää sitkeimmänkin sissin edessä. Kokeneen asianajajan ja varatuomarin neuvo on simppeli: testamentilla ja edunvalvontavaltakirjalla pötkii jo pitkälle.
Avioehto, kierrätystä ja vakuutukset kuntoon – viisi vinkkiä kesämorsiamelle
Ahdistavatko tulevat häät? Raggarimorsian Minna Dufton opastaa, miten helpottaa häästressiä.
Avioehtoja ei rynnätä rekisteröimään
Pariskunnat eivät ole rynnistäneet rekisteröimään avioehtoja. Määrä ei ole juurikaan viime vuosina muuttunut. Pohjois-Pohjanmaan maistraatin luvuissa on kuitenkin hienoista nousua, koska kaksi maistraattia yhdistyivät muutama vuosi sitten. Avioehdon voi laatia myös avioliiton aikana.
Maksuton asianajajapäivystys saa kysymyksiä etenkin perhe- ja perintöoikeudesta
Yhä useampi kansalainen kaipaa matalan kynnyksen palvelua oikeudellisiin kysymyksiin. Suomen Asianajajaliitto tarjoaa maksuntonta neuvontaa yli kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. Käynnit päivystyksissä kasvoivat viime vuonna.
Kotkassa alkaa maksuton asianajajaneuvonta
Neuvoa voi kysyä esimerkiksi testamentin ja avioehdon tarpeeseen tai talokauppoihin liittyviin ongelmiin. Ilman ajanvarausta toimivassa neuvonnassa ei laadita asiakirjoja.
Ei kai me nyt avioehtoa tarvita – mehän ollaan onnellisia
Avioliitto voi päättyä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avio-oikeus nostaa vaikutuksensa silloin kun liitto päättyy ja yhteenlaskettu omaisuus puolitetaan. Jos ei haluta että näin tapahtuu, voidaan avioehdolla vaikuttaa siihen, neuvoo lakimies Laura Hovila. Hänestä avioehdon pitäisi olla enemmän sääntö kuin poikkeus.
Joka kolmas lakipulma ratkeaa päivystystyksessä
Maksuttoman asianajajapäivystyksen kävijämäärä on kasvussa. Pääkaupunkiseudulla ilmaista oikeudellista neuvontaa annettiin viime vuonna liki kuudellesadalle henkilölle. Valtaosa neuvoa hakevista on työikäisiä.
Avioehto turvaa liiton karikoissa
Avioehtosopimusten tekeminen on edelleen kasvussa. Vain maistraatissa rekisteröity avioehto on lainvoimainen. Avioehdolla turvataan aviopuolisoiden omaisuus eron hetkellä.
Avioehto suojelee perintöä ja osakkeita – sopimus kiinnostaa erityisesti toista liittoa solmivia
Avioehtosopimus kiinnostaa erityisesti uusperheellisiä, arvioivat asianajajat. Tyyppillisimmin sopimus kattaa kaiken puolisoiden omaisuuden.
One in three newlyweds now has a prenup
Weddings are not quite the declaration of eternal love that they once were. Divorces are now common in Finland, and increasing numbers of couples are now preparing for that eventuality before they reach the altar.
Yhä useampi tekee avioehdon – suosittelisitko ja miksi?
Avioehtosopimukset ovat yleistyneet nopeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna kolmannes avioituvista pareista teki avioehdon naimisiin mennessään. Kannattaako avioehto aina? Onko aiheesta helppo puhua puolison kanssa?
Jo kolmannes avioituvista tekee avioehdon
Avioehtoja tehdään nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Viime vuonna melkein joka kolmas avioituvista sopi omaisuuden jakamisesta liiton päättymisen varalta.
Testamentti on merkki välittämisestä
Yhä nuoremmat ihmiset tekevät testamentin selkeyttääkseen kuoleman jälkeistä perinnönjakoa ja lisätäkseen läheistensä turvaa. Testamentin voi tehdä jopa itse, kunhan ei jätä tulkinnanvaraa.
A2 Ero-ilta esittää uutta vanhemmuussopimusta
Uusi vanhemmuussopimus pitäisi tehdä samoin kuin avioehto siinä vaiheessa, kun rakkaus vielä kukoistaa. Silloin on hyvä aika sopia vanhemmuuden jatkumisesta eron jälkeen.
Avioero voi olla kohtalokas maatilalle
Huonossa lykyssä avioerossa voi mennä maat, juuret ja työt, jos viljelijäpariskunnalla ei ole avioehtosopimusta. Tai avopuoliso voi ilman testamenttia jäädä tyhjän päälle, jos tilan omistava puoliso kuolee.
Anopin testamentissa ei miniää muisteta
Perinnön jakoa halutaan suunnitella yhä useammin myös verotuksen takia, kertoo Veronmaksajien Keskusliiton lakimies Tuomo Lindholm.
Lopullisuus pelottaa avioehdon ja testamentin tekijää
Laiha sopu on parempi kuin lihava riita, muistuttaa asianajaja Kalle Pyrhönen. Maksuttoman asianajopalvelun käyttäjiä mietityttävät eniten avioeroon ja perintöön liittyvät asiat.
Elämää saman katon alla: Yhteisten raha-asioiden hoitaminen vaatii sopimista
Yle Savon keskustelussa pohdittiin yhteisten raha-asioiden hoitamista monesta eri näkulmasta. Esille tuli toisen puolison pitkään jatkunut opiskelu. Tärkeää on myös luottamus siihen, että toinen osaa hoitaa yhteisiä raha-asioita.
Sijoitusjohtaja muistuttaa etenkin naisia: "Avioehto on suurta rakkautta"
Tänään vietettävänä Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä naisten omaisuuden suojaus kannattaa ottaa tosissaan.
Ovatko puolisot tasa-arvoisia yhteisessä taloudenhoidossa?
Kumpi määrää mitä perheeseen ostetaan? Kumman nimissä ovat lainat, entä omaisuus? Hoidetaanko talousasioita perheissä tasa-arvoisesti vai onko vastuu laskupinosta vain toisella osapuolella? Jääkö yksinhuoltaja yksin myös raha-asioiden kanssa?
Onko omaisuuden säätiöinti kuntien avioehto?
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää arveluttavana kuntien omaisuuden säätiöittämistä. Kietäväisen mukaan se ei kuulu kunnalliseen demokratiaan.
Summer vacation kills marriage
Official figures show divorce filings peak at the end of the summer holiday season.
Eroriidat lapsista muuttuneet rajuiksi
Avioerossa suomalainen riitelee yleensä rahasta ja lapsista. Usein päästään sopuratkaisuun, mutta silloin kun riidellään, taistelu on rajumpaa kuin ennen. Asioista pitäisikin sopia pian eron jälkeen.
Järjestö: Elatusavun raju nousu ajaa isiä b-luokan kansalaisiksi
Elatusvelvollisten liiton mukaan elatusavut ovat nousseet viime vuosina rajusti, mikä ajaa avioeroisiä b-luokan kansalaisiksi. Liitto moittii, että miehet ovat elatuskiistoissa yhä selvästi alakynnessä, koska vanhoilliset tuomioistuimet lähtevät jopa siitä että lasten henkinen koti on äidin luona.
Mentori sparraa nyt henkisesti
Yrityksen omistajan- tai sukupolvenvaihdoksessa saattaa olla henkisesti vuosien työ. Ennen yrityksen arvonmääritystä on oltava selvillä jatkaja, jos sellaista yleensä löytyy. Henkistä ja käytännönkin tukea tarjoava mentori sparraa luopujaa myös perheen sisäisissä keskusteluissa.
Avioehto silottaa eroa
Avioehtosopimuksella poistetaan avio-oikeus erotapauksissa tai toisen puolison kuollessa. Sopimus on avuksi avioeroissa, joissa yksi suurimmista riidanaiheista on omaisuuden ja varallisuuden jakaminen. Yhä useampi suomalaispari tekee avioehtosopimuksen.
Salassapitosopimukset leviävät yhä useammille aloille
SAK:n mukaan varsinkin palvelualoilla ja myyntityössä työsopimuksiin on alkanut ilmestyä salassapitolausekkeita, vaikka näissä töissä ei liike- ja ammattisalaisuuksia käsiteltäisikään. Suomen Yrittäjissä taas valitellaan, että työnantajat eivät aina ymmärrä käyttää kilpailukielto- ja salassapitosopimuksia, vaikka aihetta olisikin.
"Avioehto ehkäisee avioeroja"
Satoja avioehtoja vuosittain laativa asianajaja Teppo Laine on vakuuttunut siitä, että avioehto pelastaa monia avioliittoja. Rahasta kun ei välttämättä tarvitse enää sen jälkeen riidellä - ainakaan niin paljon.
Naisille omat metsäpäivät
Metsänomistajanaisille järjestetään omat metsäpäivät lokakuun lopulla Kajaanissa. Taustalla on se, että naiset omistavat Suomen yksityismetsistä jo lähes 30 prosenttia.
Oikeudenkäyntikulut ovat rajussa kasvussa
Kantajien oikeudenkäyntikulut ovat kasvaneet neljänneksellä ja vastaajien viidenneksellä neljän viime vuoden aikana, selviää tiistaina julkaistavasta Oikeusolot 2009 -katsauksesta. Siitä selviää myös, että kolmentoista viime vuoden aikana oikeudenkäyntikulut ovat jopa kaksinkertaistuneet.
Pohjoismaalaisten väliselle avioliitolle uusia vapauksia
Pohjoismaisessa avioliitossa voidaan valita sovellettava lainsäädäntö. Pohjoismaalaisten välisissä avioliitoissa puolisot voivat sopia, minkä maan lakia avioliiton varallisuussuhteisiin sovelletaan.
Yhä useampi solmii avioehdon
Joka neljäs avioituva pari solmii nykyisin avioehdon, ilmenee Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tänään julkaistusta tutkimuksesta.