Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vauvalla punaiset villasukat

Energiansäästötalkoot onnistuivat niin hyvin Lappeenrannassa ja Imatralla, että säästötoimia saatetaan jatkaa

Lappeenrannan ja Imatran kaupungit saattavat jatkaa joitakin energiansäästötoimia, kuten rakennusten lämpötilan alentamista, myös tulevaisuudessa.

Saunassa on sähkökiuas.

Kuluttajat kysyvät nyt ahkerasti apua energianeuvonnasta – saunan lämmittäminen on aiheuttanut jopa kinaa joissain perheissä

Energianeuvontaan tuli viime vuonna aiempaa enemmän yhteydenottoja Itä-Suomessa. Syksyn aikana kyseltiin paljon muun muassa sähkösopimuksista, energian säästämisestä ja tuista.

Oululainen Riitta-Liisa Kauppi laittaa vaatetta henkariin.

40-vuotias yksinhuoltaja sai säästettyä 2 000 euroa ensimmäistä kertaa elämässään – tänä vuonna hän säästää muovipusseista

Oululainen Riitta-Liisa Kauppi on kahden lapsen totaaliyksinhuoltaja. Vuosi sitten hän kyllästyi jatkuvaan velkakierteeseen ja alkoi säästää. Kauppi kertoo Instagramissa elämästään nimellä saastahoitaja.

Mies on polvillaan lisäämässä takkaan puita. Vaimo sytyttelee kynttilöitä takana.

Joulukinkku kahden takan taktiikalla ja yöunet 13 asteessa – näin porilaispariskunta on pudottanut roimasti sähkönkulutustaan

Porilaisen pariskunnan kokeilu sähkönsäästämistempuissa jatkuu. Tulokset parin kuukauden ajalta tyydyttävät.

Osuuspankin logo pääkonttorin seinässä.

Sadattuhannet suomalaiset suosivat kalliita ja tappiota tuottavia rahastoja – voisit saada parempaa tuottoa pienentämällä kuluja

Osakkeiden syöksyessä ja korkojen noustessa yhdistelmärahastot eivät voi tehdä tuottoa.

Roope Uusitalo, julkistalouden professori, Helsingin yliopisto, seisoo Economicumin edessä Arkadiankatu 7:ssa.

Hallituksen esitys sähkötuesta saa kritiikkiä professorilta: ”Vähentää kannustimia sähkön säästämiseen”

Talousarvion täydennysesitystä olisi voinut kuvitella suuremmaksikin inflaation takia, sanoo julkistalouden professori Roope Uusitalo. Suomen talouskasvun ennakoidaan pysähtyvän ensi vuonna.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021

Sähkönkulutuksesta ja lomamatkoista tingitään – yli 70 prosenttia suomalaisista ryhtyy säästötalkoisiin

Yli kolmen hengen talouksissa lähes 60 prosenttia arvioi joutuvansa säästämään sähkön ja muun energian käytöstä.

Ina Mattila, Kokkola.

Alle kolmikymppiset lähtivät koronavuosina osakekaupoille – Ina Mattila aloitti sijoittamisen 14-vuotiaana ja aikoo olla 35-vuotiaana taloudellisesti riippumaton

Pankit arvioivat, että valtaosa nuorista aikuisista sijoittaa lähinnä pahan päivän varalle ja saadakseen joustoa elämään. Osakemarkkinoilla haetaan pitkän aikavälin sijoituksia, ei pelata uhkapeliä.

Autolla ajetaan nopeudella 80 kilometriä tunnissa.

Jos työmatkan ajaisi vähänkin hitaammin, voisi säästää jopa kymmeniä euroja kuukaudessa

Suomalaiset eivät ole hidastaneet ajonopeuksia polttoaineiden hintojen noususta huolimatta.

Juuso Latvateikari, 17.

Kokenut 17-vuotias sijoittaja pitää päänsä kylmänä, vaikka pörssissä paukkuu: "Kerkesin kokea koronakriisin ja myin hädässä, nyt ostan lisää"

Nuorten sijoittajien määrä Nordnetissa on kasvanut vuoden aikana 12 prosenttia, vaikka pörssissä vallitsee laskutrendi. Juuso Latvateikari ei ole alamäkeä säikähtänyt.

Yrittäjä Katja Laukkanen perusti Rovaniemelle uuden kirpputorin Kansaskirppiksen maanantaina 26.9. Asiakkaita on piisannut ja Laukkanen uskoo että asiakkaita piisaa jatkossakin, se vetää kasvot hymyyn.

Kirpputoritarjonta kasvaa Rovaniemellä – yrittäjät ja asiakkaat uskovat että kävijöitä riittää

Yrittäjä Katja Laukkanen uskoo, että kallistuneet elinkustannukset tuovat jatkossa lisää asiakkaita kirpputoreille. Asiakkaat kokevat kirppiksellä onnistumisen riemua halvoista löydöistä.

Uuden H-rakennuksen kyltti sisäänkäynnin yläpuolella.

Pohjanmaan hyvinvointialue käy läpi vuokratilojen käyttöä ensi vuodesta alkaen – tavoitteena tehostaa käyttöä ja säästää kuluissa

Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa palveluitaan yli 300 osoitteessa. Syynä suureen määrään tiloja on muun muassa alueen haastava muoto. Nyt tilankäyttöä halutaan tehostaa.

Lompakko ja kolikoita pöydällä.

Säästämisneuvoja kysytään enemmän kuin aiemmin Savon Martoilta – hintojen nousu lisännyt tietoisuutta kulutustottumuksista

Savon Martoilta on kysytty enemmän neuvoja säästämiseen ja taloudellisuuteen liittyen hintojen nousun myötä. Martat pyrkivät antamaan käytännönläheisiä vinkkejä aiheesta kiinnostuneille.

Kolumnisti  "Rysky" Riiheläinen

Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Tuleva talvi näyttää mistä meidät on tehty

Tulevana talvena sähkölaskujen ja ruokakaupan kuittien loppusummat voivat olla hurjia. Niissä maksetaan vapauden ja demokratian hintaa, kirjoittaa Riiheläinen.

Juri von Bonsdorff

Arkea maailmalta: Amerikkalaisen elämä on säästämistä kohdusta hautaan

Miltä kuulostaa 2 000 dollarin päivähoitolasku tai 100 000 dollarin tutkinto? Monelle amerikkalaiselle arki on jatkuvaa säästämistä tulevaisuuden menoihin, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-toimittaja Juri von Bonsdorff.

Meilahden tornisairaala Helsingissä.

HUS aloittaa säästöohjelman loppuvuodelle: tulosennuste on 78 miljoonaa euroa pakkasella – lomautuksia tai vaikutuksia hoitoon ei synny

HUSin tulos tulee olemaan tänä vuonna talousarvioon verrattuna merkittävästi alijäämäinen. Syynä ovat muun muassa koronapandemia ja vaikeudet työvoiman saatavuudessa.

Neljäst kasvokuvasta on yhdistetty yksi kuva, jossa on Essi Penttinen, Boris Koste, Tuuli Uutela ja Pinja Halttunen

Nuoren palkka kesätöistä jää usein reilusti alle 2 000 euron – neljä opiskelijaa kertoo, mitä he aikovat tehdä rahoillaan

Suhteessa tuloihinsa opiskelijat käyttävät paljon rahaa asumiseen ja vapaa-ajan viettoon, kuten matkusteluun.

Jenna Mattila kauppahyllyjen välissä.

Jenna Mattila hätkähti kaupassa, kun huomasi miten paljon kaurahiutaleiden hinta on noussut: jakaa nyt vinkkinsä säästämiseen arjessa

Kauppaketjut kertovat, että omien merkkien ja tarjoustuotteiden kysyntä on lisääntynyt tänä keväänä. Jenna Mattila listasi, mitkä tuotteet ovat kallistuneet hänen ostoskorissaan.

Julia Siimento lukee lehteä

Turussa opiskeleva Julia Siimento, 21, säästää enemmän kesätyörahoja elinkustannusten nousun takia – pienikin hinnannousu näkyy opiskelijan arjessa

Taloustilanne kurittaa nyt kotoa muuttavia nuoriakin. Kun esimerkiksi ruoka ja asuminen kallistuvat, he joutuvat miettimään tarkemmin, mihin rahat riittävät.

Kolme henkilöä seisovat vierekkäin lumisessa maisemassa ja pitävät polkupyöristään kiinni.

Hintojen nousu alkoi hirvittää myös keskituloisia, nyt säästetään autoilusta, lomista ja saunomisesta – “Säästökohteet alkavat olla aika vähissä”

Lähes 170 suomalaista kertoi Ylelle kovan inflaation vaikutuksesta arkeensa. Tainion perhe muutti elintapojaan ja säästää satasia kuukaudessa.

Maailaisleipä kaupan leipäosastolla.

Ostovoimaa ja koronasäästöjä syönyt inflaatio on jo laskenut suomalaisten elintasoa – näin selviät vaikeammista ajoista

Valtiovarainministeri Annika Saarikko varoitti, että kaikki joutuvat tinkimään elintasostaan, kun hinnat nousevat. Kysyimme kahdelta ekonomistilta ohjeita talouden sopeuttamiseen.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.

Ukrainan tilanne voi jarruttaa ihmisten kuluttamista, sanoo professori – kerro meille kokemuksistasi

Esimerkiksi käteisnostoihin, matkailuun ja hyväntekeväisyyslahjoituksiin Ukrainan tilanne on jo vaikuttanut. Voit kertoa omasta kulutuskäyttäytymisestäsi jutussa olevan linkin kautta.

Kuusi naista hääpuvuissaan, vanhassa ravintolamiljöössä.

Opiskelijat pelastivat varastoon unohtuneet häämekot ja myyvät niitä nyt vastuullisille morsiamille: "Hullua, että muoti vaihtuu nopeasti"

Viisi jyväskyläistä opiskelijaa keksi myydä vuokrausliikkeen varastoon unohtuneita morsiuspukuja. Pop-up-liikkeestä löytyy 300 morsiuspukua ja muita mekkoja useilta vuosikymmeniltä.

Nuori nainen katsoo kameraan ja nauraa.

Kahden lapsen äiti laski kotiin jäämisen hinnan ja kompensoi tappiot sijoituksilla: "Parisuhteessa ei voi olla kahta eri varallisuusluokkaa"

Hyvinkääläinen Jenna Mattila pitää tasa-arvon vuoksi tärkeänä, että perheissä puhutaan rahasta. Lasten vuoksi kotiin jääminen ei vähennä vain sen hetken tuloja, vaan vaikuttaa jopa eläkkeeseen ja urakehitykseen.

Henkilö katselee monitoreja pörssissä.

Kaisa Vanha-Perttula puhuu sijoituksistaan avoimesti kavereilleen ja kannustaa siihen muitakin: "Kurssilaskussa ei kannata hötkyillä"

Pörssit ovat viime aikoina painuneet syvästi miinukselle. Nuorten osakesäästäjien valiokunnan puheenjohtaja Kaisa Vanha-Perttula kehottaa muita nuoria sijoittajia suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti.

Asunnon pohjapiirros asuntonäytössä.

Ensiasunnon ostajan asema saattaa muuttua pian ainakin kolmella tavalla – näin hallitus aikoo uudistaa asp-järjestelmää

Jos uudistukset toteutuvat, asp-laina tulee entistä useamman ulottuville ja moni asunnonostaja voi saada sitä aiempaa enemmän. Hallituksen esitysluonnos on nyt lausuntokierroksella.

Aini Palomo katsoo ulos ikkunasta.

Aini Palomo, 32, laittaa joka kuukausi viidenneksen tuloistaan eläkesäästöön – se tuo turvaa, jota hän ei usko tulevaisuuden työeläkkeestä saavansa

Eläkesäästäminen on lisääntynyt 2000-luvulla ja eläkejärjestelmän kestävyys puhuttaa. Taloustieteen professorin mielestä eläkkeistä huolehtimista ei silti tarvitse aloittaa heti työuran alussa.

Nina Nordlund.

Fiksua rahankäyttöä voi opettaa jo 2-vuotiaalle, uskoo Nina Nordlund – talousvalmentaja vastaa kuuteen kysymykseen lapsista ja rahasta

Talousvalmentaja Nina Nordlund on erikoistunut etenkin lapsiin liittyviin talouskysymyksiin. Nordlund uskoo, että jo taaperoikäiselle voi alkaa opettaa fiksua rahankäyttöä.

Läheltä

Joka kuudes eteläsavolainen eläkeläinen tekee töitä

Etelä-Savossa moni eläkeläinen on mukana työelämässä, tai ainakin on kiinnostunut työn teosta eläkepäivillään.

Turun keskustan terveysaseman aulassa ihmisiä odottamassa vuoroaan.

Kouvola kieltäytyy antamasta lisää rahaa Kymsotelle, vaikka leikkauslista on pitkä – Jaalan ja Elimäen terveysasemia uhkaa sulkeminen

Kouvola ei tässä vaiheessa ota kantaa Kymsoten esittämiin säästöihin. Sote-kuntayhtymä julkaisi listan lähes 20 miljoonan euron säästöistä ensi vuodelle, joilla se aikoo tasapainottaa talouttaan. Kunnat eivät ole suostuneet lisäämään Kymsotelle maksettavaa rahoitusta.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Kenelle eläkerahat oikein kuuluvat? 

Valtaviksi paisuneet eläkerahastot kuuluvat niille nykyisille palkansaajille, joiden maksamat eläkemaksut on kerätty suuria ikäluokkia varten, kirjoittaa Hiilamo.

Nordea-pankin vastakirja kädessä

Nordea ja OP patistelevat asiakkaitaan luopumaan jäljellä olevista pankkikirjoistaan – muistoesineiksi niitä ei mielellään anneta edes mitätöityinä

Nordea on lähettänyt muutamalle kymmenelle tuhannelle asiakkaalleen kirjeen, jossa se sekä kehottaa palauttamaan pankkikirjan että lopettamaan tilin. OP on ilmoittanut irtisanovansa säästökirjallisia tilejä.

Veropäätös

Otitko vahingossa kaksi osakesäästötiliä? Saat anteeksi – jos vain toisessa on rahaa

Kahden osakesäästötilin avaamisesta on voinut saada jopa yli 10 000 euron veronkorotuksen. Jos korotus on jo määrätty vuoden 2020 osalta, siihen voi hakea vapautusta.

Kainuun uuden keskussairaalan pääsisäänkäynti kuvattuna keväällä.

Kainuun soten tulos sukeltaa entisestään: säästöjä löytyisi lyhyelläkin tähtäimellä

Säästötoiminta voisivat olla esimerkiksi leikkaustoiminnan keskittäminen virka-aikaan sekä hoitojaksojen lyhentäminen osastohoidossa. Perusterveydenhuollosta ja ikäihmisten palveluista säästöt vaatisivat karsimista.

Lukko Tappara

SM-liigaseurat tekivät miljoonakaupalla enemmän tappiota kuin ruotsalaisjoukkueet – selvisivät silti rajusta koronakurimuksesta

Seurat pelastuivat sopeutustoimien, säästöjen ja tukien avulla. Tuore taloustutkimus antaa seuroille kiitosta ketteryydestä.

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.

Alle kolmikymppiset kainuulaiset ovat ryhtyneet asuntosijoittajiksi – Kajaanin tornitalon yksiöt ja kaksiot myydään yhä nuoremmille

Asuntojen lisäksi pörssiosakkeet ja rahastot kiinnostavat nuoria kainuulaisia. Oman talouden suunnittelu koetaan luontevaksi muun muassa somesta saatujen tarinoiden ja esimerkkien ansiosta.

Rain Kooli

Poikkeuksellinen rahasade punnitsee virolaisten harkintakykyä – pannaanko 1,3 miljardia euroa eläkesäästöjä heti lihoiksi?

Arkea maailmalta: Tähän vuoteen asti eläkesäästäminen oli pakollista vuoden 1982 jälkeen syntyneille virolaisille. Vuodenvaihteessa siitä tuli vapaaehtoista. Halukkaat saivat nostaa kaikki säästönsä kerralla, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Mikkelin pääkirjaston lehtilukusali

Mikkeliläiset puolueet kirjaston lehtilukusali-jupakasta: paikallisia kuultava asiassa

Yle lähetti mikkeliläisille puolueille sähköpostikyselyn, jossa kysyttiin näkemystä kipakkaakin keskustelua herättäneen kirjaston lehtilukusalin tulevaisuudesta.

Kiinteistönvälittäjä Tomi Haltia ja toimittaja Kaisa Uusitalo

Kasvukeskuksissa nostettu isompia lainoja asp-lainakaton korotuksen jälkeen – korotus hyödyttää eniten Turun ja Tampereen asuntokaupoilla

Vaikka keskimääräiset ASP-lainasummat ovat isoissa kaupungeissa nousseet, maksimilainan ottajien osuus on pienentynyt. Pankin mukaan asunnonostajat eivät ole vielä ehtineet reagoida uudistukseen, ja muutoksen vaikutukset nähdään paremmin muutaman kuukauden päästä.

Työntekijät kantavat rantatuoleja uimarannalla.

Korona-aika paisutti suomalaisten säästöt: Yle selvitti, mihin kaikkeen rahat käytetään – ja nousevatko matkakuumeen lisäksi myös hinnat

Suomalaisille on kertynyt korona-aikana noin yhdeksän miljardin euron säästöt. Matkailu, kulttuuri ja ravintolat saavat osansa, kun kuluttaminen tänä vuonna viriää. Matkojen hinnoittelussa seurataan nyt tarkasti kysynnän kehitystä.

Kannettava tietokone pöydällä, jossa verkkopankki auki.Naisen käsi näppäimistöllä.

Finanssiala: Yhä useampi suomalainen säästää ja sijoittaa

Entistä useampi suomalainen omistaa säästöjä tai sijoituksia, kertoo Finanssialan kysely. Useimmilla on säästöjä ja sijoituksia pankkitileillä, mutta myös rahastoihin säästäminen kasvattaa suosiotaan.

Hovien perhe istuu yhdessä sohvalla: Iidan ja Miikan välissä temppuilee Hulda.

Sijoittamisesta innostuneet suomalaiset ostavat osakkeita jopa vauvoilleen: laskimme, voiko lapsilisät sijoittamalla tulla miljonääriksi

Valtaosa suomalaisista säästää lapsilleen yhä perinteisesti tilille, mutta osakkeiden ostaminen yleistyy. Jo kymmenillä tuhansilla alaikäisillä on arvo-osuustili. Asiantuntijat pitävät rahataitojen opettamista tärkeämpänä kuin sijoittamista.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Olen sijoittaja, pidän veroista

Sijoittaja voi kannattaa vahvaa hyvinvointivaltiota ja yritysten sääntelyä, kirjoittaa Thurén.

Helsingin pörssi

Savon Sanomat: Kymmeniätuhansia osakesäästötilejä tyhjillään

Suomalaisten osakesäästötileistä jopa yli kolmasosalla ei ole osakkeita, kertoo Savon Sanomat.

Tyhjä myytävänä oleva asunto, seinällä ihmisen varjo.

Hyviä uutisia ensiasunnon ostajille: ASP-lainojen enimmäismäärät nousevat koko Suomessa – korotus voimaan ensi viikolla

Helsingissä lainan enimmäismäärä on jatkossa 215 000 euroa. Lisäksi kolmiportainen laina-asteikko muuttuu neliportaiseksi, kun Turku ja Tampere erotetaan omaksi ryhmäkseen.

Matias Holmqvist

Matias Holmqvist osti ensiasuntonsa neljännesmiljoonalla ja isolla lainalla viime kesänä – nyt ministeriössä valmistellaan korotuksia ASP-lainoihin

Asetusluonnoksen mukaan lainan enimmäismäärä nousisi Helsingissä 180 000 eurosta 215 000 euroon. Myös muualle Suomeen tulisi korotuksia.

Nousevan pörssikurssi kurssi tietokoneen näytöllä.

Sijoittajakonkari varoittaa untuvikkoja sudenkuopista: "Markkina on yksi iso seireeni" – Vältä nämä 5 aloittelevan osakesijoittajan virhettä

Osakkeita omistavien määrä kasvaa Suomessa vauhdilla. Alkuinnostuksessa tuore sijoittaja voi sortua moniin virheisiin.

Yhä useamman nuoren haaveissa siintää oma koti, mutta unelman toteuttaminen varsinkin pääkaupunkiseudulla on haastavaa.

Ensiasunnon ostajille on luvassa entistä enemmän valtion korkotukemaa lainaa – 180 000 euroa ei riitä enää Helsingissä

Valtion korkotukeman ja tarvittaessa takaaman ASP-lainan enimmäismääriä on tarkoitus korottaa jo kuluvan vuoden aikana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle