Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksis Salusjärvi ruutupaidassa

Aleksis Salusjärven videokolumni: Naisvankien parissa huomaa, miten huonosti heidän ongelmiaan otetaan huomioon

Vähemmistöjen ikuinen haaste on nähdyksi tuleminen. Historia on täynnä enemmistön tyranniaa ja esimerkkinä tästä on saamelaisten kohtelu, sanoo kolumnisti Aleksis Salusjärvi.

Naisia ja perheitä auttavan Federa-verkoston koordinaattori Antonia Lewandowska toimistollaan Varsovassa.

Jos nykyinen valtapuolue voittaa vaalit, Puola liukuu kohti totalitarismia ja fasismia, sanoo kuulu elokuvaohjaaja Agnieszka Holland

On painajainen olla nainen Puolassa, kansanedustaja Aleksandra Gajewska ja Federa-naisverkoston Antonina Lewandowska kuvailevat Ylelle.

 Ylen kolumnisti Henri Hyvönen studiokuvassa.

Henri Hyvösen kolumni: Puhe ”ahtaasta miehen mallista” on silmänkääntötemppu

Mieskeskustelussa viitataan toisinaan ahtaaseen ”miehen malliin”, jonka vankeja miehet ovat. Tämä puhetapa häivyttää näkyvistä miesten väliset erot, pohtii Hyvönen.

  Ylen kolumnisti Saara Särmä studiokuvassa.

Saara Särmän kolumni: Feministi selittää miesselittämisen

Hyvä selittäminen on vähän kuin kunnon halaus – tuottaa iloa ja lämmittää mieltä, kirjoittaa Särmä.

Barbie-nukkeja hyllyssä.

Aikuiset ostavat nyt Barbie-luomiväriä ja pinkkejä vaatteita – tutkija näkee ysärin postfeminismin paluun

Barbie-nukke on perinteisesti nähty lasten juttuna, mutta nyt nostalgia vetää aikuisetkin Barbie-tuotteiden pariin. Pinkit vaatteet ja nuket myyvät elokuvan myötä hyvin, koska ne tarjoavat yhteisön.

Kaksi minihameeseen pukeutunutta naista kävelee halaillen festivaaliyleisön keskellä.

Mies seurasi eikä jättänyt rauhaan – nyt ahdistelun uhrit saavat apua festivaalien suurvallassa

Noelia Palomino ja Helena Redondo pitävät huolen siitä, että barcelonalaisfestivaali on kaikille turvallinen tila.

  Ylen kolumnisti Saara Särmä studiokuvassa.

Saara Särmän kolumni: Puhetavoista huomauttaminen on hiljentämiskeino, jolla pyritään pitämään naiset poissa julkisuudesta

Julkisen puhumisen tulisi olla mahdollista jokaiselle ilman, että siitä seuraa häirintää, haukkumista tai ”ystävällisiä ohjeita” muuttaa itsessään jotain, kirjoittaa Särmä.

Elsa Marina de Leon seisoo poikaystävänsä Aku Lammassaaren kanssa kanssa Oulun Tuomiokirkon edessä.

Kun Elsa Marina De León tapasi suomalaisen miehen, hän sai tietää kaksi asiaa: esiäidin yhteydestä Suomeen ja suomalaisten oudosta tavasta

Meksikolaisen Elsa Marina De Leóninin mukaan hänen isoisoäitinsä viesti naisten aseman parantamisesta on edelleen erittäin ajankohtainen.

Junaraiteet kesäpäivänä.

Sunnuntai 19.3.2023 (radio)

Junalakko alkaa. Pankkifuusio Sveitsissä. Minna Canthin päivä. Sääennuste.

Irene Naakan kasvokuva.

Miehet kävelivät kadulla Irene Naakkaa päin – sitten hän lopetti väistämisen ja kannustaa nyt naisia pitämään kiinni omasta tilastaan

Tutkijan mukaan väistämiskeskustelu on osa isompaa keskustelua siitä, kuka saa yhteiskunnassa tilaa. Naiset eivät käytä julkista tilaa yhtä paljon kuin miehet.

Demonstration mot abort i Barcelona, Spanien, i oktober 2012.

Espanja myöntää ensimmäisenä Euroopassa "kuukautislomaa"

Lainsäädäntö sallii kuukautiskipuja kokeville työntekijöille oikeuden saada tarvittava määrä palkallista vapaata ilman ylärajaa.

Jamie Vesterinen.

Jamie Vesterisen kolumni: Elämä yliopistossa ei ole oikeasti taistelua sananvapaudesta woken ja feminismin ikeessä

Seuraamalla julkista keskustelua voisi luulla, että yliopistossa käydään sotaa oikea- ja vääräoppisten välillä. Arki näyttää sisältäpäin kovin toisenlaiselta – ja köyhtyvältä.

Nainen istuu keittiön pöydän ääressä ja juo kahvia, pöydällä maitopullo ja termoskannu.

”Rakas Chantal... ” – Tuomas Karemo kirjoitti rakkauskirjeen maailman parhaaksi elokuvaksi valitun Jeanne Dielmanin ohjaajalle, itsemurhan 65-vuotiaana tehneelle Chantal Akermanille

Jeanne Dielman saa teatteriensi-iltansa Suomessa 47 vuotta valmistumisen jälkeen. Tuomas Karemo kokee elokuvan ohjaajan Chantal Akermanin itselleen niin läheiseksi, että hän päätti kirjoittaa tälle rakkauskirjeen.

Feministinen mielenosoittaja puhuu megafoniin.

Feministit, nuo miehiä vihaavat rintsikoiden polttajat – vai miten se menikään?

Sana feministi on yhdelle kehu, toiselle haukkumasana. Feminismiin liittyy monia myyttejä ja stereotypioita, joita puretaan ja pohditaan Valheenpaljastaja: Harhaluuloja -podcastissa.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Iranin naisten vapaustaistelu ei saa näivettyä murhauutisiksi

Naisaktivistien todellisten tarinoiden kuuleminen synnyttää hehkun puolustaa oikeutta, kirjoittaa Aflatuni.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Sanna Marinin feministihallitus on ollut pettymys monille vähemmistöille

Feministinen politiikka ei ole vain poseeraamista ja yleviä julistuksia. Se on rohkeaa päätöksentekoa, myös silloin, kun sillä ei voiteta seuraavia vaaleja, kirjoittaa Nuorgam.

Två kvinnor som poserar för kameran.

“Meidän keikalla saa kiihottua, se on toivottavaa”, sanoo Rosaliina Ahvenjärvi, 29, joka on ammatiltaan feministinen strippari

Ammattistripparit Rosaliina Ahvenjärvi ja Irina Soinranta perustivat queer-feministisen strippiklubin, jonka lavalle toivotaan myös miehiä ja muunsukupuolisia tanssijoita.

Säde Vallarén kommandopipo kasvoilla.

Kun nänniaktivisti Säde Vallarén, 34, paljasti olevansa Mensan jäsen, muut feministit alkoivat vainota häntä

Peruskoulun opettajalla on missio: hän haluaa kaataa patriarkaatin. Vallarénin feminismi ei miellytä kaikkia, vaan omatkin ovat hyökänneet hänen kimppuunsa.

Saša Skotšilenko tekee sydänmerkin käsillään.

Pietarilaista taiteilijaa uhkaa jopa kymmenen vuoden tuomio sodanvastaisista tarroista

Aleksandra Skotšilenko määrättiin esitutkintavankeuteen terveysongelmista huolimatta. Venäjän viranomaiset pyrkivät tukahduttamaan sodanvastaisen liikehdinnän.

Ukrainalaisia naissotilaita.

Ukrainalaisnaiset tarttuvat toimeen sota-aikana – Feministiaktivisti vertaa hyökkäystä perheväkivaltaan: "Isompi ja vahvempi kiusaa heikompaansa"

Venäjän hyökkäyksen myötä ukrainalaiset ovat alkaneet korostuneesti arvostamaan kaikkea paikallista. Tästä syystä feminismiä vierastetaan, koska se nähdään tuontituotteena lännestä, kertoo aktivisti Ylelle.

Volodymyr Zelenskyj sitter vid ett skrivbord. Han tittar framåt. I bakgrunden Ukrainas flagga.

Lauantai 19.3.2022 (radio)

Ukraina rauhanneuvotteluista. Virolaistutkija sodan kestosta. Musiikki. Minna Canth. Sää.

kaari mattila

“On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

Filosofi Elise Aaltola nurmikolla koiran kanssa.

Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

Gloria Jean Watkins istuu sohvalla.

Kirjailija, aktivisti ja feministi Gloria "bell hooks" Watkins on kuollut 69-vuotiaana – näistä asioista hänet muistetaan

Nimimerkillä bell hooks kirjoittanut Gloria Jean Watkins on toiminut esikuvana monelle feministiselle ja antirasistiselle liikkeelle.

Ritva Viljanen istuu sohvalla.

Vantaan kaupunginjohtajalle kansainvälisen naisverkoston tunnustus – Viljanen: "Naisten aseman vahvistuminen yhteiskunnassa lisää yhteiskunnan tasa-arvoisuutta"

Palkintoperusteiden mukaan Ritva Viljanen on osoittanut aitoa johtajuutta urallaan, tasa-arvon edistäjänä ja verkoston jäsenenä. Erityiskiitosta hänelle annetaan myös korona-ajan johtajuudesta.

Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen -ohjelmasta

Päätös koskee transsukupuolisuudesta käytyä keskustelua

Narttu Live teatteriesityksen henkilöt ovat värikkäitä.

Tampereella nähdään nyt Narttu Live, teoksen ohjaaja: "Nimi liittyy sukupuoleen ja on provokaatio"

Täsmäteatteri tekee "feministisen monitoimiareenan" Tampereen linja-autoasemalle. Kaupunki alkaa tarjota tyhjiä tiloja kulttuuriesityksiin.

Kaksi varusmiestä.

Tuesday's papers: Call-ups for women, Covid pass confusion and precious pollinators

Feminists say military call-ups for women should be voluntary following a parliamentary committee recommending they become mandatory.

 Zhou Xiaoxuan ennen #metoo-oikeudenkäyntiä Pekingissä.

Kiina haluaa sensuroida #metoo-liikkeen julkisuudesta – tv-julkkiksen ex-harjoittelija hävisi oikeusjutun ahdistelusta

Zhou Xiaoxuanista tuli Kiinan tunnetuin #metoo-tapaus sen jälkeen, kun hän kertoi tv-tähden vuosien takaisesta lähentelystä. Hänen tukijansa uskovat, että oikeustaistelu auttaa Kiinan feministejä, vaikka se päättyikin häviöön.

Räppäri ja näyttelijä Fanni Noroila.

Räppäri, näyttelijä Fanni Noroila: "Omasta elämästäni kertomisen ei pitäisi olla aktivismia" – Noroila kertoo kipupisteistään avoimesti, jotta voi auttaa muita

Kulttuurivieras, feministi Fanni Noroila sanoo, että naisena olo räpkulttuurissa on välillä silkkaa selviytymistä. Aktivismi ja vapaaehtoistyö on keino sietää epäoikeudenmukaisuutta.

Nainen esittää julistetta venäläisille poliiseille.

Feministi Darja Apahontšitš menetti työn, asunnon ja kotimaansa, kun Venäjä leimasi hänet ulkomaiseksi agentiksi – eikä hän vieläkään tiedä tarkalleen miksi

Venäläinen taiteilija joutui virkavallan hampaisiin saatuaan palkkioita muun muassa Suomesta. Hänen mukaansa hallinto kiristää nyt otetaan kaikenlaisesta aktivismista.

Niina Mero, kirjailia

Niina Meroa on hävettänyt kertoa, että kirjoittaa romanttista viihdettä – asenteet muuttuvat hitaasti, romantiikkaa pidetään hänestä yhä kioskikirjallisuutena

Kesä ja korona-aika ovat lisänneet viihdekirjallisuuden lukemista. Romanttiseen viihdekirjallisuuteen liittyy kuitenkin yhä paljon ennakkoluuloja. Kirjailija Niina Mero haluaa uudistaa lajityyppiä tuoreimmalla romaanillaan, sillä päähenkilönä onkin mies.

Anna Elomäki yliopistotutkija

Koronakriisi iski etenkin naisten työllisyyteen ja toimeentuloon – Tutkija: Sukupuolten tasa-arvo otettu huomioon melko heikosti hallituksen koronapäätöksissä

Koronakriisi iski Suomessa erityisesti naisvaltaisille palvelualoille. Koronakriisin vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon selvitetään THL:n hankkeessa. Naisjärjestöjen kattojärjestössä ollaan huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Feministipuolueen puheenjohtaja Katju Aro

Katju Aro jättää Feministisen puolueen puheenjohtajuuden: "Minun on vaikeaa yhdistää palkkatyötä, vapaaehtoistyötä ja pienen lapsen yksinhuoltajuutta"

Katju Aron mielestä viisi vuotta toiminnassa ollut puolue on henkilöitynyt liikaa häneen. Yksinhuoltajana hän haluaa olla enemmän läsnä lapselleen. Puolue menetti kuntavaaleissa ainoan valtuustopaikkansa Helsingissä.

Tiina Naumanen-Salmela, Kaisa Ritola ja Janne Puustinen harjoittelevat esitystä. Ohjaaja Antti Heikkinen seuraa taustalla.

Minna Canthin tekstejä dramatisoidaan vartin mittaisiksi näytelmiksi Kuopion puistoihin ja lähialueille

Kanttia kadulla -yhteisöteatteriproduktio esittää Minna Canthin näytelmiä Kuopion eri puistoissa elo–syyskuussa. Ajatuksena on tuoda taidetta ilmaiseksi ihmisten keskuuteen, tehdä Canthin tekstejä tutuksi ja elävöittää kaupunkikeskustaa.

Julia tsvetkova

Venäläisaktivisti Julija Tsvetkova lopettaa syömälakkonsa – naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajaa uhkaa vuosien vankeus

Ylen tapaamaa Tsvetkova vaati syömälakollaan oikeusprosessinsa muuttamista julkiseksi. Venäjän Kaukoidässä käytävässä oikeudessa aktivistia uhkaa jopa kuuden vuoden tuomio vaginakuvien julkaisemisesta somessa.

Julija Tsvetkova

Julija Tsvetkovaa, 27, uhkaa vuosien vankeus vaginakuvien julkaisusta – Aktivisti sanoo Ylelle uskovansa silti venäläisten suvaitsevaisuuteen

Poliisi otti Tsvetkovan silmätikukseen, kun hän kyseenalaisti perinteisiä sukupuolirooleja lasten teatteriryhmässä. Siitä alkoi piina, joka kertoo, kuinka feminismistä on tullut perinteisiä perhearvoja korostavan nyky-Venäjän vihollinen.

Mitä tapahtuu, jos eduskunta torppaa elvytyspakettiin osallistumisen?

Ylen aamu tänään: EU:n elvytyspaketin hyväksyntä vaatii kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnassa – mitä tapahtuu, jos eduskunta torppaa paketin? Katso lähetys tästä

Hallituksen puoliväliriihi on venynyt ennätyksellisen pitkäksi. Miten poliitikot arvioivat riihtä? Vieraana myös koomikko Eve Kulmala, joka vääntää sketsejä rasisteista, valkoisista miehistä — ja feministeistä.

Uuden päivityksen ansiosta pariskuntaemojin kumppaneiden ihonväriä voi säätää.

Moni käyttää omaa ihonväriään tummempia emojeja – Sopiiko valkoisen somettajan viestitellä ruskealla peukulla?

Vuoden 2021 uudet emojit tunnistavat ensimmäistä kertaa kumppanit, jotka ovat keskenään erivärisiä.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Henkilökohtainen ei ole poliittista

Feminismi on röyhkeästi politisoinut sukupuolen, parisuhteen ja perhe-elämän, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle