Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi nuorta miestä, Juuso Mäkinen ja Akseli Moisio seisovat soratiellä ja katsovat hymyillen toisiinsa. Juuso nojaa kädellään Akselin olkapäähän.

Ystävien viimeinen kesä samalla kylällä: Akseli aikoo palata, Juuso lähtee lopullisesti

Vain harva maaseudun nuori jää asumaan kotiseudulleen. Toisille poislähtö on helpotus, mutta osalla lähtöön liittyy myös haikeutta. Monen tuttu kaveripiiri hajoaa.

Leo Korte katsoo kameraan ulkona aurinkoisessa säässä stetson hattu päässään.

Kun Leo Kortteen älypuhelin hajosi, hänen itsetuntonsa koheni – tutkijat kiistelevät nyt meitä kaikkia koskevasta ongelmasta

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet useissa maissa siitä lähtien, kun älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö on yleistynyt. Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko niillä syy-yhteyttä.

Masennuslääkkeet kädessä.

Psyykenlääkkeiden käyttö kasvaa, mutta aloittaminen ei ole kaikille yhtä mutkatonta – asiantuntija: “Lääkehoito ei saisi olla ainoa hoitomuoto”

Nuorisopsykiatri kehottaa puhumaan avoimesti lääkehoidon aloittamiseen liittyvistä huolista, jotta potilaan hoito pystytään toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuhmon kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Hanne Heikkinen istuu Kuhmon kulttuuriolohuoneessa.

Kuhmossa avattiin kulttuuriolohuone nuorille aikuisille

Kulttuuriolohuoneen tavoitteena on lisätä matalan kynnyksen kulttuuritarjontaa ja kohtaamispaikkoja nuorille aikuisille. Kyse on kokeilusta, josta toivotaan pysyvää.

Jaakko Haarala ja Mirjami Rinne istuivat ikkunan edessä olevalla sohvalla ja hymyilevät.

Museoissa ja näyttelyissä käymisestä on tullut joillekin nuorille trendi, josta kerrotaan jopa Tinderissä

Museot ovat takoneet ennätyksiä alkuvuonna. Nuoret ovat löytäneet museot etenkin suurissa kaupungeissa. He myös somettavat aktiivisesti museovierailuista.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Työuupumus selittyy heikoilla työoloilla, ei yksilön heikkoudella

Tsemppilauseet eivät auta, jos omat vaikutusmahdollisuudet työstä selviämiseen ovat vähäiset, kirjoittaa Kujala.

Talvivaatteisiin pukeutunut nainen istuu laavulla kuksa kädessä. Luontolähetti Annika Peurasaari Kemistä.

Arkailetko metsää, etkö saa lähdetyksi luontoon? Kemissä nuori aikuinen voi nyt saada kaveriksi luontolähetin

Luontolähettitoiminnan toivotaan madaltavan nuorten kynnystä lähteä lähiluontoon. Kemissä on kolme koulutuksen saanutta luontolähettiä, joista saa kaverin vaikkapa pienelle kävelyretkelle.

Ylen kolumnisti Adina Nivukoski studiokuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Sanotaan, että nuoret kyllä pärjäävät, heillä on ystävät – entäs ne nuoret, joilla ei ole?

Tärkeä osa nuorten epävirallista sosiaaliturvaa ovat ystävät. Yhteiskunta ei tunnista tilannetta, vaikka sälyttää samalla osan hyvinvointipalveluista saman tukiverkon varaan.

Nuori tyttö istuu ulkona energiajuoma kädessään.

Oulun seurakuntien Walk in -terapiaa on nuorille jatkossa tarjolla keskustan lisäksi myös Kaakkurissa

Matalan kynnyksen anonyymiä keskusteluapua on annettu Oulussa vuoden ajan. Kaakkurissa aloitetaan huhtikuun 14. päivä. Palaute on ollut erinomaista, evankelisluterilaisista seurakunnista kerrotaan.

Helsingin rautatieasema.

Katuväkivalta näyttää lisääntyneen, mutta jengien osuus kaikista rikoksista on pieni – 9 kysymystä ja vastausta katujengeistä

Rangaistusten koventaminen vaikuttaa yksinkertaiselta ratkaisulta, mutta asiantuntijoiden mukaan huomio keskustelussa pitäisi kääntää ennaltaehkäisyyn.

Tiina Helin.

Tiina Helinin kolumni: Työhäpeä on seurausta ihmisarvon sitomisesta työhön

Poliitikoilla ja medialla on valta ohjata keskustelua, jota kahvipöydissä uusinnamme. Arvotatko sinä ihmisiä tittelin perusteella, kysyy Helin.

Vaalea, pitkähiuksinen nuori nainen katsoo kameraan hymyillen. Taustalla mista kaupunkimaisemaa.

“Seksuaalivähemmistöt eivät hyödy maksuttomasta ehkäisystä” – viisi myyttiä kaikille nuorille kuuluvasta palvelusta

Suuri osa suomalaisista alle 25-vuotiaista saa maksutonta ehkäisyä, mutta siihen liittyy edelleen paljon epätietoisuutta tai ihan vääriä käsityksiä. Tässä jutussa murretaan niistä viisi.

Kansainvälisen vapaaehtoistyön koulutus Kokkolan Villa Elbassa.

Egyptiläiselle Suomi oli kulttuurishokki, ruotsalainen löysi seikkailut läheltä – nuorten vapaaehtoistyö ulkomailla on taas mahdollista

Korona-aikana kansainvälinen vapaaehtoistyö hiipui, mutta nyt on palattu epidemiaa edeltävälle tasolle. Vuoden sijasta nuoret suosivat lyhyempiä vaihtoaikoja. Suomeen tulee enemmän nuoria kuin täältä lähtee.

Syrjäytynyt nuori,  Vamos,  Helsinki,  nuorten mielenterveysongelmat,  koulukiusaaminen,  itsetuho.   Helsingin diakonissalaitos,  Erhan Daler.

Erhan Daler ei juuri liikkunut huoneestaan kahdeksaan vuoteen – mitä tiedetään 140 000 suomalaisesta, jotka ovat kateissa työelämästä?

Suomessa on yli 140 000 työikäistä henkilöä, jotka eivät ole töissä, työttöminä tai opiskelemassa. Joukossa on syrjään jääneitä nuoria. Kiusaamisen takia vuosiksi kotiin hautautunut Erhan Daler auttaa nyt muita.

Kuortaneen urheiluopisto

Tyttöjen jääkiekon valmennuskeskus kasvattaa maajoukkuepelaajia Kuortaneella, eikä niele kritiikkiä syrjäisestä sijainnista

Jääkiekkoiiton Kuortaneen valmennuskeskuksen pelaajahautomon tärkein tehtävä on kehittää pelaajia naisten maajoukkueeseen. Liiton mukaan 2022 olympiajoukkueessa oli 10 keskuksen kasvattia.

Jännittäjäryhmän ohjaaja selaa kirjaa työpisteellä, takana seinällä lukee teksti "asioilla on tapana järjestyä".

Uusi jännittäjäryhmä alkaa Kajaanissa – tarkoituksena on altistaa itseään jännittäville tilanteille ja kokemuksille

Ryhmä tarjoaa ennen kaikkea vertaistukea ja keinoja jännittämisen kanssa toimimiseen. Jokaisen tilanne on yksilöllinen, joten myös tavoitteet ovat yksilöllisiä.

Pelihiiri pöydällä hiirimaton päällä. Keltavihreä ledivalo hohtaa sen reunoilta.

Pelaajat laittavat skineihin yhtä paljon rahaa kuin moni design-tuotteisiin reaalimaailmassa – riitoja on ratkottu käräjillä

Osa digipelaajista investoi harrastukseensa merkittäviä summia. Pelaajan pelitilillä voi muhia jopa useiden tuhansien virtuaalinen omaisuus. Esineiden arvoa seurataan ja niillä käydään kauppaa.

Konsta Kolehmainen istuu Helsingin tuomiokirkon portailla.

Konsta Kolehmainen, 28, haluaa kuulua kirkkoon, vaikka on ateisti

Helsingissä kirkko kiinnostaa etenkin nuoria muuhun Suomeen verrattuna. 28-vuotiaat ovat evankelis-luterilaisen kirkon suurin ikäluokka Helsingissä.

Nuori mies istuu vanhassa Toyotassa talvella

Laki kieltää turhan autoilun, mutta poliisin tulkinta vaihtelee – Aatu Salminen, 18: ”Ei saa ajaa kolmea kertaa torin ympäri tai tulee sakot”

Uusi tieliikennelaki kielsi häiritsevän ja tarpeettoman ajon myös taajamien ulkopuolella. Osalla nuorista kyse on muustakin kuin hupiautoilusta.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Jos haluaa rationaalista keskustelua, sitä pitää käydä kielellä, jonka toinen ymmärtää

Usein emme vaivaudu kuuntelemaan toista vaan panemme hänen suuhunsa sanat, jotka olemme hänelle roolittaneet, kirjoittaa Enqvist.

Justus ja Niklas Kaksonen juttelevat vierekkäin ajettujen autojen etuikkunoista toisilleen hämärällä pysäköintialueella.

Jo 39 nuorta on kuollut liikenteessä tänä vuonna – parikymppiset savonlinnalaisveljekset kertovat, kuinka he välttelevät riskejä

Tämä vuosi on ollut synkkä nuorten kuolonkolareissa. Esimerkiksi Savonlinnassa on lyhyen ajan sisään tapahtunut kaksi nuorten kuolonkolaria, joissa on kuollut yhteensä viisi nuorta.

Kolumnisti Mona Mannevuo.

Mona Mannevuon kolumni: Nuorehkojen naisten tarkkaavuushäiriö on aikamme ilmiö

Yhä useampi nainen tunnistaa itsensä tarkkaavuushäiriöiden oirekirjosta. Moni kokee, että yhteiskunta on suunniteltu normaaliaivoisille. Normaali on kuitenkin hankala vertailukohta, pohtii Mannevuo.

1,5-vuotias Osma ja hänen isänsä Henrik Suni  Malmin kirkossa.

Enää niukka enemmistö lapsista saa kasteen – kirkko kompuroi kohti alati kutistuvaa jäsenmäärää ja hupenevia verotuloja

Edelleen niukka enemmistö lapsista kastetaan, mutta pudotus on ollut rajua. Moni vanhempi haluaa jättää päätöksen lapselle itselleen, varsinkin jos oma suhde uskontoon on ohut.

Ukrainalainen Anna Lutsenko (oik) ja kajaanilainen Saina Kyllönen katsovat kameraan.

Näiden nuorten koko aikuisikä on ollut yhtä kriisiä – siksi he tarvitsevat henkistä kriisinkestävyyttä ja se pitää koko yhteiskuntaa koossa

Tämän päivän reilu parikymppisten koko aikuisikä on ollut matka kriisistä toiseen: pandemiaa, sotaa ja talouskriisiä. Resilienssiä tarvitaan kaikissa ikäluokissa, sillä se on tärkeä elementti yhteiskunnan koossa pysymiselle.

Seurakuntavaaleissa ehdolla oleva Arttu Vuori.

Arttu Vuori, 19, haluaa samaa sukupuolta olevat parit naimisiin myös kirkossa ja teki siksi poikkeuksellisen päätöksen

Alle 30-vuotiaita on ehdolla tänään alkavissa seurakuntavaaleissa vähemmän kuin viime kerroilla. Kuusi nuorta kertoo, miten he muuttaisivat kirkkoa.

kuvassa opiskelijat Jonna Castrén, Elmeri Pälikkö, Alex Korhonen, He vastaavat jutussa olevassa videossa kysymykseen: mitä muutoksia toivot opintotukeen.

Puolueet aikovat remontoida opintotuen – opiskelijat katsovat lainapaineen sorsivan heitä verrattuna aiempiin sukupolviin

Opintolainojen määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Opiskelijoiden mukaan toimeentulovaikeudet näkyvät mielenterveysongelmina.

Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Työnteon ensisijainen tarkoitus ei ole miellyttää tekijäänsä

Nuoret aikuiset haluavat työn, joka on merkityksellistä. Totta kai he haluavat – koska jos nuorena ja nuorena aikuisena ei saa olla vähän pihalla, koska sitten, kysyy Savonlahti.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Asiantuntijat puoltavat huumeiden käyttöhuoneita, mutta poliittisen vatvonnan takia niitä on odotettu jo parikymmentä vuotta, kirjoittaa Salusjärvi.

18-vuotias torniolainen seurakuntavaaliehdokas Saimi Vuollo nojaa biljardipöytään seurakuntakeskuksen Herran kellarissa.

Saimi Vuollo ja Samra Marttila pyrkivät kirkkovaltuustoon heti 18-vuotiaana: Nuorten ääni kuuluviin vaikka jankkaamalla

Nuorten saaminen seurakuntavaalien ehdokkaiksi ei ole helppoa. Hyvin onnistuneessa Torniossakin lähes 40 ehdokkaasta on pari-kolmikymppisiä vain viisi.

Jonne Willadsen aka Linkki räppää mikille.

”Saan avattua ikään kuin siivet mikrofonin edessä”, sanoo 28-vuotias Jonne Willadsen – rap-musiikin tekemisellä torjutaan elämän vaikeuksia

Kriminaalihuollon tukisäätiön nuorten toiminnan studiolla on ollut mahdollisuus saada ohjausta rap-musiikin tekemiseen ja yksilöllistä tukea kuntoutumiseen. Säätiön mukaan tulijoita olisi enemmän kuin on voitu ottaa.

Ihmisen pään profiili, taustalla trans-lippu.

"Saatetaan kysyä, että mikäs se sinä olet" – Mekkoon pukeutunut pikkukaupungin nuori joutuu välillä piiloutumaan ruokakaupan hyllyjen väliin

Lieksan sateenkaarinuoret kuulevat usein alatyylistä nimittelyä. Monen nuoren kohdalla häirintä johtaa toiselle paikkakunnalle muuttamiseen jo peruskoulun jälkeen.

Puhelin, jonka näytöllä kuva yötaivaasta ja teksti Zekki.

Kun Emilia Antin, 26, elämällä ei ollut suuntaa, hän olisi kaivannut helppoa tapaa selvittää, mistä saa apua – nyt sellainen palvelu on olemassa

Ongelmat itsetunnossa ja vaikeuksien voittamisessa nousevat esille kännykällä tai läppärillä käytettävästä Zekki-palvelusta. Asiantuntijoiden kehittämä palvelu auttaa nuoria ymmärtämään omaa elämäntilannettaan ja tarjoaa siihen tukea.

kollaassi ruoka vastaanottokeskus

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Nuori nainen, Tourettea sairastava Katariina Räikkönen hymyilee kameralle kirkkaanpunaisessa säkkituolissa istuen.

Katariina Räikkönen, 21, aikoo toimittajaksi Tourettesta huolimatta: "Tarvitsemme kaikille aloille erilaisia ihmisiä"

Tic-oireet pakkoliikkeineen ja rivoine puheineen ovat Räikkösen arkea, mutta hän ei anna niiden estää tavoittelemasta unelma-ammattiaan. Onhan hän jo toiminut päivän pääministerin työparinakin.

Kätlin Pihlainen. Seinällä roikkuu nippu avaimia.

Omaan kotiin halutaan yhä nuorempana – Kätlin Pihlainen, 17: "On aikuismaisempi olo, kun saa asua yksin"

Suomessa muutetaan omilleen keskimäärin 21-vuotiaana. Varhainen itsenäistyminen ei sinänsä ole ongelma, mutta on tärkeää, että nuorella on realistiset käsitykset itsenäisestä asumisesta.

GÄNG-esitystä.

Nuorten Kansallisteatteri vie yleisön Helsingin kaduille narkomaanien ja dyykkareiden sekaan – esityksissä on mukana järjestyksenvalvoja

GÄNG – opastettu kaupunkikierros on Nuorten Kansallisteatterin tuore tuotanto, joka antaa perinteisen teatteriesityksen muodolle huutia.

Inca Salomaa ja Pyry Heinoja seisovat ämpärit sylissä.

Opiskelijat sinnittelevät nyt todella tiukassa tilanteessa, kun elämisen hinta nousee – näin kannattaa toimia, jos tilillä on vain 10 euroa

Epävarmojen vuosien jälkeen opiskelusyksy alkaa uusien haasteiden edessä. Inflaatio haastaa nuorten taloudellista tilannetta, ja pakottaa tekemään valintoja opiskelija-arjessa entistä enemmän.

Opinto-ohjaaja ja kirjailija Liisa Huhta seisoo Tampereen yhteiskoulun lukion edessä

Liisa Huhta kirjoitti kirjan nuorten uupumuksesta ja huolestui siitä, miten paljon lukio vaikuttaa työelämältä

Lukio on Liisa Huhdan mukaan nykyään tehokkaampaa kuin aiemmin: monella tapaa lukiotyö vaikuttaa työelämältä. Siellä on suoriutumispaineita ja siellä keskustellaan tehokkuudesta sekä pyritään lisäämään sitä.

Aatu Puisto katselee yläviistoon. Taustalla on maalauksia.

Aatu Puisto, 20, tähtää politiikkaan konservatiivisilla arvoilla ja sanoo sen ääneen: "Tosiasia on, että kaikkia ei voi miellyttää"

Vaasalainen Aatu Puisto ihailee Donald Trumpia ja tämän tapaa toimia. Huhtikuussa Puisto koki ensimmäisen somekohunsa ja sen seuraukset. Hän haaveilee, että voisi joskus itsekin istua Arkadianmäellä.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Tuhlasin hirveät määrät rahaa, ja tämän siitä opin 

Holtiton rahankäyttöni oli oire ahdistuksesta, mutta yksi kysymys helpotti tuhlaamisen hillitsemistä, kirjoittaa Rönkä. Kolumnin voi myös kuunnella.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Nuoria on turha syyttää työelämätaitojen puutteesta jos työnantajat eivät hoida hommiaan

Nykynuorten työelämätaitoja moititaan säännöllisesti. Väitän, että kyse ei kuitenkaan ole työelämätaitojen, vaan työnantajataitojen puutteesta, kirjoittaa Omaheimo.

Kaarlo Simojoki istuu Senaatintorin terassialueella.

Opiskelijoiden lisäksi myös työssäkäyvät nuoret hakevat tehoa älylääkkeistä – asiantuntija varoittaa haitoista: "Käyttö on aina riskipeliä"

Niin sanotut älylääkkeet ovat ihmisen aivokemiaan vaikuttavia psykoaktiivisia aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi amfetamiinijohdannaiset ADHD-lääkkeet.

Mansikoita myynnissä toripöydällä, taustalla näkyy markkina-alue

Huutelua, haistattelua ja arvostelua – oletko sinä kohdannut kesätöissä epäasiallista käytöstä asiakkaalta?

Tilanteista avaudutaan monesti sosiaalisessa mediassa, mutta asiaa ei asiantuntijan mukaan kannata jättää siihen.

Nuori mies seisoo kaupassa kylmähyllyn edessä

Inflaatio kurittaa nuoria rankasti: Roni Muurikainen, 21, karsii ruokaostoksista voidakseen tankata auton töitä varten

Nuorilla ja opiskelijoilla erityisesti kesäaika voi olla taloudellisesti vaikea, kun esimerkiksi opintotuet ovat tauolla.

Elli Malinen tanssii.

Yksiössään paljon aikaansa viettävä Elli Malinen, 21, tietää, miltä "fomo" tuntuu – nyt tuhannet seuraavat hänen arkeaan Instagramissa

Akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro kertoo, että fomo-ilmiö, eli paitsi jäämisen pelko, korostuu nuorilla aikuisilla. Ikä tuo kuitenkin monien kokemaan ilmiöön helpotusta.

Ihmisiä Tammelantorilla kesäkuussa 2020.

Tammelantorin kirpputoripöydät ilmaisia alle 25-vuotiaille – varauksen voi tehdä netissä

Sähköisessä järjestelmässä tarjolla on seitsemän pöytää, loput noin 40 paikkaa täytetään aamuisin myyjien saapumisjärjestyksessä.

Sirkustaiteilija katsoo lasipallon läpi.

Vanhemmat neuvoivat menemään kauppakorkeaan, mutta Aarni Pahajoki, 28, sijoitti kymppitonneja sirkustelttaan

Kun muu tapahtuma-ala teki koronan takia kuolemaa, rovaniemeläinen nuori pani pystyyn oman sirkuksen. Nyt hän työllistää kymmenkunta ihmistä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Vaikeinta on ystävyys

Ystävyyssuhteiden kohtalona on joutua ruuhkavuosien ruhjomaksi. Silloin haave canastasta verannalla on vaakalaudalla, kirjoittaa Hallamaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle