Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Elä kuin viimeistä päivää – ja uuvu

Täyden elämän eläminen nähdään vastakohtana suorittamiselle, mutta onko se sitä sittenkään? pohtii Kujala.

Ylen kolumnisti Emilia Uljas henkilökuvassa.

Emilia Uljaan kolumni: Korkeakoulujen todistusvalinnan lyttääminen perustuu virheellisiin väittämiin

Todistusvalinta ei ole lainkaan sellainen mörkö kuin luullaan. Valintatapa on tyrmätty väärään tietoon ja mutuiluun perustuvilla väitteillä, Emilia Uljas kirjoittaa. 

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Hoemme toisillemme, että tavallinen riittää, mutta todellisuus näyttää olevan toinen

Massaan hukkuminen on yksilökeskeisessä ajassa yhtä pelottavaa kuin lauman ulkopuolelle joutuminen, Kujala kirjoittaa.  Kolumnin voi myös kuunnella.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Seurakunta ja kaupunki tarjoavat nuorille walk in -keskusteluterapiaa Hämeenlinnassa

Walk in -terapia on tarkoitettu 16–30 -vuotiaille ja se tarjoaa apua mielen hyvinvoinnin tueksi ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä.

Ylen kolumnisti Roopen Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Jos haluaa lokeroida ihmisiä, kannattaa ostaa monipaikkainen lokerikko

Ihmisellä on ikänäkö. Se tarkentuu vain omanikäisiin yksilöihin. Muut kuuluvat ryhmiin ja katoavat huomiokentästä, Lipasti kirjoittaa.

Tero Goldenhill ja tarot-kortti.

Kun Tero Hynynen kiinnostui 90-luvulla tarot-korteista, hän oli harvinaisuus – nyt uushenkisyys kiinnostaa nuoria miehiä ihan uudella tavalla

Uushenkisyys on ollut Suomessa aina selvästi enemmän naisten kuin miesten suosiossa. Uusimmassa kyselyssä alle 30-vuotiaiden miesten usko uushenkisiin asioihin on noussut lähes samalle tasolle nuorten naisten kanssa.

Martin, Elli, Eino, Tinja ja Joona kertovat minkälaista on elää nuoruutta sairauden kanssa.

“Liikuntarajoitteisuus on vain ominaisuus mussa”

Millaista on elää nuoruutta sairauden kanssa?

pikkulaskiainen 2022

Suomen suurin opiskelijoiden talvitapahtuma päätti vihdoin koronatauon – tuleva kauppatieteilijä Martti Maaniemi: "Tämä on mahtavaa"

Opiskelijat eivät ole päässeet perinteisiin opiskelijatapahtumiin, ja korona on vienyt muunkin yhteisöllisyyden. Tällä kertaa Pikkulaskiainen kokosi Turkuun jopa yli 13 000 opiskelijaa.

Poliiseja menossa turvasaliin jossa käsiteltiin katujengiläisten suunnittelemaa joukotappelua, Helsingin käräjäoikeudessa.

Kahta räppäriä syytetään tapon yrityksestä kotibileisiin kohdistuneessa ammuskelussa – Yle seurasi katujengien rikosten oikeuskäsittelyn toista päivää tässä jutussa

Syytettyinä olevilla räppäreillä on Youtubessa satoja tuhansia seuraajia. Oikeudessa he syyttelivät toisiaan ammuskelusta.

Branmän försöker släcka en brand i en sönderbombat höghus

"Tuntuu, että valo tunnelin päässä osoittautuu junaksi", sanoo Jouni Pasanen, 28 – tulevaisuus näyttää synkältä, kun ympäristökriisiä seuraa pandemia ja sitten sota

Tulevaisuudenusko on koetuksella, kun kriisi toisensa perään koettelee maailmaa ja omaa jaksamista. Monen voimavarat ovat jo lopussa, kertoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja.

Miro Kuntsi, Henna Ijäs, Noora Torkki ja Tinja Louho Petäjäveden lukion käytävällä. He kaikki katsovat kameraan ja hymyilevät.

Kelpaisiko ilmainen ajokortti? Pikkukuntien lukiot kisaavat opiskelijoista monin keinoin, kun oppimateriaaleista tuli kaikille maksuttomia

Pikkukunnan lukiolaiset pääsevät nyt teoriatunneille oppilaitoksen tiloissa koulupäivän aikana. Auton rattiin voi hypätä vaikkapa hyppytunnilla. Lukiolaisten liitosta arvellaan, että uusien houkutinten käyttö lisääntyy.

Kuvakaappauksia Tiktokin syötteestä: tankkeja, räjähdyksiä ja asetta pitelevä maastopukuinen mies.

Sotakuvat hyppäävät nyt lasten ja nuorten verkkokalvoille varoittamatta – sometutkija: Nyt kannattaisi pitää taukoa Tiktokista

Lapset ja nuoret voivat päätyä vahingossa seuraamaan suoraa sotalähetystä Ukrainasta. Sometutkija Suvi Uski sanoo, ettei monilla aikuisilla ei ole hajuakaan siitä, kuinka raakaan materiaaliin Tiktokissa voi törmätä.

Jani Halme

Jani Halmeen kolumni: Menetin luottotietoni huonoon aikaan, mutta ihanassa elämänvaiheessa 

Kun elämä on töyssyistä, ei taloudellisten rangaistusten koventaminen auta ketään, kirjoittaa Halme.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Hyvää ystävänpäivää, vihdoinkin ja ilman ironiaa 

Ystävänpäivä on mennyt minulta joka vuosi ohi, mutta tänä vuonna se on kohdattava rohkeasti, kirjoittaa Rönkä.

TikTok-sovellus auki älypuhelimessa.

Some ruokkii mielenterveysongelmien "itsediagnosointia", mutta väärään tietoon on helppo haksahtaa

Entistä useampi hakeutuu mielenterveyspalveluihin "valmiin" diagnoosin kanssa. Tiedon etsiminen on helpompaa kuin koskaan, mutta se ei korvaa oikeaa diagnoosia, varoittaa asiantuntija.

 Ylen kolumnisti Adina Nivukoski henkilökuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Miksi opettelemme koko kouluajan olemaan kilttejä ja loppuelämämme sanomaan ei?

Omista rajoista jatkuvasti joustaminen ei ole hyve, tai merkki siitä että on hyvä tyyppi tai työntekijä, kirjoittaa Nivukoski.

Lapin hyvinvointialueen valtuustoon valitut nuoret ehdokkaat Olli Rainio (vas.) ja Eemeli Kajula (oik.)

Nuoret aluevaltuutetut: Sähköinen äänestys lisäisi nuorten vaali-intoa – "Lähes kaikki muukin tehdään kännykällä"

Nuorten äänestysinto voisi kasvaa, jos olisi mahdollista äänestää sähköisesti. Lisäksi käsitteistä ja poliittisesta kielestä pitäisi saada nykyistä ymmärrettävämpää.

Uima-asuinen mies hyppää hankeen. Ruudunkaappaus Teollisuuden voiman Youtube -videosta.

Osa työnantajista houkuttelee kesätöihin hassuilla videoilla, mutta pitääkö niihin vastata omalla videolla?

Nuori, kysy kesätyön haastattelussa, pitävätkö työpaikasta sosiaalisessa mediassa levitetyt tiedot paikkansa. Vinkit nuorille kesätyön hakuun ovat kuultavissa jutun lopussa.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Terveiset vauvabuumin paraatipaikoilta

Huomasin seuraavani koronavauvabuumia lähietäisyydeltä, kun tuttavapiirissäni alkoi lisääntyminen kirjoittaa Hallamaa.

Ylen kolumnisti Emilia Uljas henkilökuvassa.

Emilia Uljaan kolumni: Jos kukaan ei muista aluevaalien olemassaoloa, ei kukaan äänestä

Vaarana on, että äänestysprosentti laskee entisestään ja yksittäinen ääni saa kohtuuttoman paljon painoarvoa, kirjoittaa Uljas.

Aini Palomo katsoo ulos ikkunasta.

Aini Palomo, 32, laittaa joka kuukausi viidenneksen tuloistaan eläkesäästöön – se tuo turvaa, jota hän ei usko tulevaisuuden työeläkkeestä saavansa

Eläkesäästäminen on lisääntynyt 2000-luvulla ja eläkejärjestelmän kestävyys puhuttaa. Taloustieteen professorin mielestä eläkkeistä huolehtimista ei silti tarvitse aloittaa heti työuran alussa.

lapsia ja aikuisia istuu sohvalla

Uskontoa brändätään nyt yritysmaailman keinoin myös Suomessa – startup-seurakunta Loft markkinoi somessa evankeliumia nuorille

Startup-yritysten lailla tavoitteellisia ja kokeilunhaluisia seurakuntia on perustettu useita eri puolille Suomea. Niitä syntyy, koska ihmiset hakeutuvat kaltaistensa pariin. Toisaalta nuoret haluavat erilaista toimintaa kuin ikääntyneet seurakuntalaiset.

Onnitteluteksti kortissa.

Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien korttikömmähdys aiheutti hilpeyttä: 20- ja 30- vuotiaiden onnittelut lähtivät puolta vanhemmille

Osa korteista ei päätynyt oikeille vastaanottajille osoiteajossa tapahtuneen virheen vuoksi, vaan niitä on mennyt esimerkiksi tänä vuonna 40 ja 50 vuotta täyttäville.

Toni Viljanmaa studiossa tumman taustan edessä.

Toni Viljanmaan kolumni: Boomerit, millenniaalit ja x-sukupolven edustajat tappelevat siitä, kuka saa olla uhri Suomessa

Nuoret marmattavat kovista paineista, eläkeläiset tulonjaosta ja keski-ikäiset siitä, ettei heitä kuulla tarpeeksi. Sukupolvien välinen kuilu irvistää ikävästi, kirjoittaa Viljanmaa. 

Kyrönmaan lukion oppilaat Juho Vuorio ja Aliisa Keltto seisovat koulun ständin edessä katsoen kameraan.

Elämäänsä erittäin tyytyväisten lukiolaisten määrä laski – lukiouudistus on lisännyt sekä opiskelijoiden että opettajien paineita

Eteläpohjalaisen Kyrönmaan lukion kolmasluokkalaiset Juho Vuorio ja Aliisa Keltto tunnustavat, että välillä väsyttää. Kaksi päällekkäistä opetussuunnitelmaa, jatko-opintojen paineet ja korona tuntuvat jaksamisessa.

LAKEUSlifen päähelnkilöt Pauli, Emma, Kristiina ja Lauri Härmän Power Park huvipuistossa

Pauli ajaa jokkista, Emma on ääniharava ja Kristiinasta tulee äiti – uusi sarja näyttää, millaista on parikymppisten nuorten elämä lakeuksilla

Parikymppiset eteläpohjalaiset ovat pääosassa Ylen uudessa seurantadokumentissa. Päähenkilöt haluavat menestyä elämässä, mutta eivät muuttaa suurempaan kaupunkiin.

Klarnan verkkosivu älypuhelimen näytöllä kuvattuna.

Yhä useammalta jää verkko-ostoksia maksamatta – eniten ongelmia nuorilla aikuisilla

Korona-aika lisäsi entisestään verkko-ostamista. Nyt siitä johtuvat maksuvaikeudet näkyvät maksuhäiriöisten määrän kovana kasvuna. Eniten maksuhäiriöt ovat lisääntyneet 21–30-vuotiailla.

Parikymppiset tummahiuksinen tyttö, jolla jalassa farkut ja ulkoilupusakkaan pukeutunut vaaleahiuksinen tyttö sekä polkkatukkainen siniseen takkiin ja mustiin farkkuihin pukeutunut poika seivat punatiiliseinän edessä.

Yhä useampi haluaa jäädä lapsettomaksi, silti Carl Marttila, 17, unelmoi perheestä – mutta ei vielä: "Jos on alle kolmekymppinen, on köyhä"

Yhä useampi pari-kolmekymppinen ilmoittaa, että ei tahdo lapsia. Pinja Ekholm ja Carl Marttila haluavat perheen. Linda Niemi epäröi, mutta hänkään ei ole sulkenut ovea ajatukselta omista lapsista.

Tarjoilija Tessa Airila vapaalla, ravintola Urban Rabbit, Mall of Tripla, 4.10.2021.

Tessan, 26, palkka putosi yli tuhat euroa, kun taas Atte, 24, sai palkankorotuksen – koronapandemia repi kuilun nuorten tuloihin

Alle kolmekymppiset nuoret ovat tilastojen valossa korona-ajan suurimpia taloudellisia häviäjiä. Ikäryhmän sisälle syntyi kuitenkin suuria eroja, jotka kasvattivat taloudellista epätasa-arvoa nuorten aikuisten välillä. Asiantuntijat pelkäävät, että lasku pandemiasta jää niin ikään nuorten harteille.

En hög med brev på ett bord.

Jotkut nuorista aikuisista kikkailevat poste restante -osoitteilla säilyttääkseen sosiaalietuutensa

Poste restante -osoitteella kikkailemisella saattaa olla merkitystä työttömyysturvaan ja asumistukien määrään. Tähän on törmätty muun muassa Forssassa.

Koronarokotteita odottamassa pöydällä

Analyysi: Satakunnan nuorten aikuisten rokotepassiivisuus antaa aiheen kysymyksiin

Satakunnassa erityisesti nuorten aikuisten rokotekattavuus on matala muuhun Suomeen verrattuna. Koronan leviämisestä ei voi syyttää vain ulkomaalaistaustaisia, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Grafiikka näyttää vuonna 1963 ja 1988 syntyneiden tulojen kehityksen.

Kolmekymppiset eivät enää tule vanhempiaan rikkaammiksi – Suomeen syntyi nollakasvun sukupolvi

Aiemmin taloushistoriassa uudet sukupolvet ovat ylittäneet edellisten ikäryhmien tulotason. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan 2010-luvulla talouskasvu oli kuitenkin lähellä nollaa ja nuorten tulokehitys jäi heikoksi.

Pfizer rokotus pulloja.

Sosteri jakaa rokotteita lätkämatsissa – tarkoituksena saada nuoret aikuiset rokotetuksi

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan 20-35 vuotiaiden rokotekattavuus on muita ikäryhmiä huonompi. Jalkautumalla tapahtumiin on tarkoitus saada kiinni juuri tämä ikäryhmä.

Viherkasvit jatkavat suosiotaan, näillä vinkeillä kasvi pärjää talven yli

Viherkasvivillitys pitää pintansa – nyt hankitaan myös kalliita harvinaisuuksia

Puutarhaliiton mukaan erityisesti nuoret aikuiset ovat innostuneet sisustamaan kotiaan huonekasveilla. Kiinnostus perinteisiin kasveihin on nousussa, mutta myös helppohoitoisuus kiehtoo.

Koronarokotuskyltti Kainuun vanhan keskussairaalan pääsisäänkännillä.

Kainuun sote: nuorten aikuisten koronarokotuksissa parantamisen varaa

Koululaisten osalta rokotustilanne on Kainuussa muuta maata kattavampi, mutta muuten alle 30-vuotiaiden rokotettujen osuus jää alhaiseksi. Koronarokotukset siirtyvät Kainuussa lähiviikkoina avoimiin rokotuspisteisiin.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Ylilääkärin arvio: Keski-Suomi saavuttaa 80 prosentin rokotuskattavuuden marraskuun lopussa

Uuden koronastrategian mukaan laajoista koronarajoituksista luovutaan, kun 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi koronarokoteannosta tai heillä on ollut siihen mahdollisuus. Passiivisimpia rokotteen ottajia Keski-Suomessa ovat olleet nuoret aikuiset.

Katso videolta, miten koronapandemia on vaikuttanut Jasmin Anttilan, Siru Hakkaraisen ja Alma Laukkasen ajatuksiin elämästä.

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan elämän merkitystä korona-aikana – jo nyt näkyy, että rajuimmat vaikutukset ovat alle kolmekymppisissä

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyi tänä syksynä kyselytutkimus, jonka tavoitteena on selvittää pitkittyneen koronapandemian vaikutuksia elämän merkityksellisyyteen. Ensimmäisissä vastauksissa näkyy jo vaikutukset alle kolmekymppisten elämään.

Villa Elba i Karleby.

Kokkotyösäätiön työpajoille löytymässä myös toinen kiinnostunut jatkaja

Nuorisokeskus Villa Elba hakee valtionavustuskelpoisuutta nuorten työpajatoiminnan käynnistämiseen Kokkolassa.

Modernan koronarokotetta pistetään tatuoituun olkavarteen Saksassa.

Liperiläiset ja nurmeslaiset nuoret ovat laiskempia rokottautumaan kuin joensuulaiset ja kontiolahtelaiset – rokotuskattavuudessa isoja alueellisia eroja

Kontiolahdella ensimmäisen rokotteen on saanut 67 prosenttia 20–24-vuotiaista. Vastaavasti Lieksassa, Liperissä ja Nurmeksessa koronarokotteen on tähän mennessä ottanut alle puolet ikäluokasta. Vanhemmissa ikäluokissa rokotuskattavuudet ovat tasaisen hyvät eri puolilla maakuntaa.

Viiden lapsen äiti Janette Hannusaari ei ole ottanut koronarokotetta, sillä ei halua hätiköidä. Toimittajana Elina Kaakinen, kuvaus Kalle Niskala.

Mikä selittää nuorten aikuisten alhaista rokotuskattavuutta pohjalaiskunnissa? – "Väärä turvallisuudentunne" voi olla yksi syy, arvelevat terveydenhuollon asiantuntijat

Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on kuntia, joissa etenkin nuorten aikuisten rokotusprosentit jäävät kauas maan keskiarvosta. Viiden lapsen äiti Janette Hannusaari ei ole ottanut rokotetta, sillä pitää rokotuskampanjaa hätiköitynä.

Nainen istuu ja katsoo ohi kamerasta

Nuoret luovuttavat verta enemmän kuin mikään muu ikäryhmä – sama motivaatio yhdistää näitä kolmea luovuttajaa

Suomalaiset ovat tunnollisia luovuttajia, Veripalvelusta kerrotaan. Suurin osa verenluovuttajista on nuoria naisia.

Daniel Kinnunen saa rokotuksen Lohjan rokotuspisteellä.

Joka kolmas nuori aikuinen jättänyt koronarokotuksen väliin Jyväskylässä, ylilääkäri: "Epidemian hallinnan kannalta erittäin huolestuttavaa"

30 prosenttia nuorista aikuisista ei ole käynyt kertaakaan rokotettavana, vaikka aikoja on hyvin tarjolla. Kaupungin yliläkääri Johanna Tuukkanen muistuttaa 20–35-vuotiaat ovat juuri se ikäryhmä, jossa tauti nyt leviää.

Ihmisiä jonottaa koronarokotukseen

Kuuntele: Onko Rovaniemellä tavallista enemmän rokotevastaisia nuoria?

Julkisuudessa on esitetty arvio, että Rovaniemellä olisi 20–30-vuotiaiden nuorten aikuisten joukossa enemmän rokotevastaisuutta kuin muualla maassa. Toimittaja Jyri Tynkkynen kävi Rovaniemellä kyselemässä nuorilta aikuisilta, pitääkö tämä paikkansa.

Nuoria aikuisia juhlimassa Turun jokirannassa

"On luonnotonta, ettei saa tavata kavereita hyvällä omallatunnolla" – tutkija lataa 5 syytä, miksi nuoret ovat kärsineet koronasta suhteettoman paljon

Nuorisotutkimusseuran Tuuli Pitkänen kokee, että nyt tulisi keskustella enemmän nuorten näkökulmasta; ovatko pitkät karanteenit ainoa mahdollisuus ja miten ylioppilaiskokeet tulisi turvata paremmin? Kerro meille ajatuksesi, miten epidemian kanssa pitäisi mielestäsi toimia, jotta koulut ja opiskelut sujuisivat viime vuotta paremmin.

Pfizerin koronarokotteita ja ampulli valmiina.

Turku aloittaa opiskelijoiden koronarokotukset pop up -tapahtumina ensi viikolla

Turku tähdentää, että koronarokotustapahtumiin voivat tulla turkulaiset nuoret ja nuoret aikuiset, eli 16–29-vuotiaat, sekä Turkuun muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Nuoret varanneet hyvin aikoja koronarokotuksiin – rokoteannosten määrä vähenee heinäkuussa huomattavasti

Satakunnassa rokotetaan tällä hetkellä 16 vuotta täyttäneitä sekä 12–15-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Nuoret ovat varanneet aikoja rokotuksiin kiitettävästi, vaikka aluksi tahti olikin hitaampaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle