Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matias Henkola seisoo ralliautonsa vieressä.

Matias Henkola kisaa sähköbensiinillä ja tekee samalla rallihistoriaa Rovaniemellä: "Nyt ajetaan ilmalla, vedellä ja sähköllä"

Tunturirallissa ajetaan fossiilittomalla ja hiilineutraalilla polttoaineella ensimmäistä kertaa kilpailuolosuhteissa. Rallin MM-sarja seuraa pian perässä. Sähköbensiini voi olla tulevaisuutta myös maanteillä.

Naistenlahden voimalaitos.

Tampereen Sähkölaitos lopettaa turpeen polttamisen suunniteltua aiemmin – uuden voimalan ansiota

Naistenlahti 3:n rakentaminen on vauhdissa. Uusi voimala ei enää tarvitse turvetta puuhakkeen sekaan, kuten nykyinen, käytöstä poistuva Naistenlahti 2.

turvepelto

Turvetoimitukset lakeuksilta Tampereelle hiipuvat etuajassa

Merkittävä osa Tampereella poltetusta turpeesta on nostettu pohjalaisilta turvetuotantoalueilta.

Mies traktorissa koiran kanssa.

Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua

Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Haapaveden biotehtaasta tehty valitus kaatui oikeudessa tiukan äänestyksen jälkeen

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt yksityishenkilön valituksen bioetanolitehtaan ympäristöluvasta. Valituksessa vaadittiin tiukempia lupaehtoja ja uutta paikkaa purkuputkelle. Tehdasta suunnitellaan Haapavedelle Kanteleen Voiman laitoksen yhteyteen.

Luumäen Energian voimalaitoksen hakekasa

Puupolttoaineen kysyntä nostaa kaukolämmön hintaa

Turpeen polton väheneminen on nostanut puupolttoaineen, kuten hakkeen kysyntää ja se on aiheuttanut hintojen nousua. Lisäksi öljyn hinnan nousu vaikuttaa kaukolämmön hintaan, sillä kovilla pakkasilla pelkkä hakkeen polttaminen riitä.

Wärtsiläs nya Smart Technology Hub på Vasklot i Vasa.

Wärtsilälle 20 miljoonan euron rahoitus Business Finlandilta – tavoitteena luoda yhdessä kestäviä teknologiaratkaisuja

Mukana Wärtsilän vetämässä hankkeessa on lähes 200 yritystä. Tavoitteena on kehittää kestäviä teknologiaratkaisuja meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Rahtilaiva ankkuroituna Haminan satamassa

Rahtilaivojen käymälöiden jätevedet halutaan Itämeren sijaan hyötykäyttöön – Suomen suurimmassa yleissatamassa kerätystä jätevedestä tehdään nyt biokaasua

Haminan-Kotkan satamassa on ryhdytty puhdistamaan rahtilaivojen jätevesiä ja jalostamaan niistä uusiutuvaa energiaa esimerkiksi rekkojen polttoaineeksi.

UPM Lappeenrannan biojalostamo

UPM varautuu lakkoon Lappeenrannan biojalostamolla – suunnittelee myös henkilöstön lomautuksia, jos tuotanto keskeytyy

Työntekijäpuoli toivoo työnantajan käyttävän paukkuja ennen kaikkea neuvotteluun.

Ammattiopisto Lappian kaasuautoksi muuntama Volkswagen Caddy.

Biokaasu olisi nopea keino hillitä liikennepäästöjä, mutta EU:ssa sille ei lämmetä – kaasutankkaukseen päästäneen lähivuosina myös Lapissa

Biokaasun elinkaaripäästöt voivat olla parhaassa tapauksessa jopa negatiiviset. Biokaasulla toimiva auto voisi olla yhtä ympäristöystävällinen kuin sähköauto mutta halvempi.

Green Fuel Nordicin bioöljynjalostamo Lieksan Kevätniemessä on pian valmis tuotannon testaukseen.

25 miljoonan euron laitoksen piti tehdä vihreämpää öljyä, mutta nyt se seisoo tyhjän panttina Lieksassa – bioöljyn kysyntä on ollut olematonta

Bioöljystä on puhuttu jo vuosia paljon. Joensuussa Fortumin bioöljytuotanto tyssäsi teknologiapulmiin. Lieksassa Green Fuel Nordicin laitos ei pyöri, koska tuotteelle ei ole kysyntää riittävästi.

Projektijohtaja Mika Laine ja suunnittelija Juha Karjalainen kävelevät laitoksen pihamaalla.

Porin uusi biokaasulaitos tuottaa pian kaasua autoilijoille, lannoitetta pellolle ja hiilidioksidia tomaattitarhalle

Laitoksen läheisyyteen rakennetaan parhaillaan kaasun jakelupistettä. Autoilijat pääsevät tankille näillä näkymin marraskuun lopulla. Envorilla on myös laajennustoiveita Luotsinmäellä.

Auton rakentajat töissään.

Uudenkaupungin autotehtaalle biokaasuterminaali

Biokaasuterminaalin rakentaminen on osa yhtiön hiilineutraaliustavoitetta ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian.

Biokaasu on Lappeenrannassa jo maakaasua halvempaa

Kilpailu kääntyi nurinniskoin polttoainemarkkinoilla: kaasuautoilija saa jo biokaasua halvemmalla kuin maakaasua

Maakaasun raju hinnannousu on parantanut biokaasun kilpailuasemaa. Tämä näkyy jo kaasuautojen tankkauspisteillä, jossa biokaasun kysyntä on lisääntynyt.

Kirkkonummen kirjasto Fyyri, Ylivieskan kirkko, Kaupunkiympäristötalo

Tiistai 5.10.2021 (tv)

Veroparatiisit. Biohiili. Kirjastojen arkkitehtuuri. Sää.

Priit Tammeorg, Kasvinviljelytieteen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto sekä Esko Salo,  tutkija, VTT, mittaamassa biohiilipuiston puuta.

Musta kulta sitoo hiilidioksidia ilmakehästä ja saa kasvit kukoistamaan – biohiilelle ladataan jopa myyttisiä odotuksia, mutta monta asiaa on vielä ratkaistavana

Hyväntoivonpuistossa Helsingin Jätkäsaaressa tutkitaan, miten puistot voisivat vähentää kaupungin päästöjä 2–3 prosenttia biohiilen avulla. Päästöt sidotaan biohiileen vuosisadoiksi ja kaivetaan maaperään.

EU-säätely uhkaa sähköpolttoaineiden valmistusta

Energiayhtiö St1 haluaisi valmistaa sähköpolttoaineita – EU-komission linjaus voi estää tuotannon

EU-komissio haluaa kytkeä sähköpolttoaineiden valmistuksen suoraan uusiutuvan sähkön tuotantoon. Tuotantoon käytettävää sähköä ei voisi näin ostaa sähköverkon kautta. Energiayhtiö St1:n mukaan tämä tekee tuotannon aloittamisesta vaikeaa.

Kartta Ulvilan Kettumetsän teollisuusalue.

Ulvilan biokaasulaitokselle ei ympäristölupaa – lähialueen asukkaat pelkäsivät hajuhaittoja

Ulvilan lupalautakunta on hylännyt Biogas Energyn ympäristölupahakemuksen. Laitosta suunniteltiin Kettumäen teollisuusalueelle. Ennen Ulvilaa laitos olisi haluttu rakentaa Porin Ulasooriin.

Biokaasun tankkausasema Jyväskylän Seppälässä.

Biokaasulla kova kysyntä – kaikki kaasuautoilijat eivät ole saaneet viime aikoina tankkia täyteen, kertoo jäteyhtiö Mustankorkea

Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo, että biokaasun menekin kasvu on päässyt hieman yllättämään yhtiön.

turvepelto

Entinen turvesuo muuttumassa ainutlaatuiseksi energiakeskukseksi Keski-Pohjanmaalla – suunnitteilla biometaanijalostamo, aurinkovoimala ja tuulivoimaa

Lampin Voima Oy:n mukaan uusi tuotantolaitos on toiminnassa Toholammilla jo parin vuoden kuluttua, jos kaikki sujuu suunnitellusti.

Hygienointisäiliöitä energiayhtiö Gasumin uusimmassa biokaasulaitoksessa Lohjalla

Hallitus on satsaamassa biokaasuun, vaikka se on ajautumassa sivuraiteelle henkilöautojen polttoaineena

Autonvalmistajat vieroksuvat nyt polttomoottoreita, mutta Luken tutkijan mukaan ne voisivat saada ansaitun aikalisän.

Lehmät laiduntavat pellolla.

Tervolaan nousee todennäköisesti Lapin ensimmäinen maatilan oma biokaasulaitos

Jurvan maatilalle Tervolan Louelle on nousemassa Lapin ensimmäinen maatilan oma biokaasulaitos. Se tekisi tilasta omavaraisen sähkön- ja lämmöntuotannon suhteen sekä auttaisi lopettamaan kuiviketurpeen käytön.

Aurora Botnia anländer till Vasa

Ympäristötietoisuus myllertää nyt merenkulkualaa – maailman ympristöystävällisin alus voi muutamassa vuodessa jäädä uusien innovaatioiden jalkoihin

Merenkurkun uuden laivan ympäristöystävällisyyttä on suitsuttettu. Tutkijoiden mukaan alus voi hyvinkin olla alan kärkeä, mutta koska ympäristöasiat ovat nyt pinnalla, uusia vielä ympäristöystävällisempiä aluksia on ehkä jo valmisteilla.

Nesteen kylmäaseman syöttöpistooli, josta tulee Neste My uusiutuvaa dieseliä

Uusiutuvan biodieselin tankkauspaikat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa vielä harvalukuisia, uusia asemia suunnitteilla

Uuden polttoainelaadun lisääminen mittarikentälle vaatii lisää säiliöitä. Esimerkiksi S-ryhmä suunnittelee biodieselin tankkauspaikkoja Iisalmeen, Joensuuhun, Kuopioon ja Varkauteen.

Lahti Energian Kymijärven voimalaitoksia

Lahti Energia seuraa tarkasti kiristyvää EU-sääntelyä energiapuusta – toimitusjohtaja: "Kymijärvi III ei ole hukkainvestointi"

EU-komission mukaan poltettavaksi saa mennä vain puuta, jolle ei ole muuta käyttöä. Ehdotus ei herätä toistaiseksi lahtelaisessa energiayhtiössä suurta huolta.

Sähköautoja latauksessa.

Kaupunkien on hankittava nollapäästöisiä autoja jo muutaman vuoden kuluttua – Vaasassa jännitetään, jäävätkö biokaasubussit sähköautojen jalkoihin

Kunnat ja kaupungit velvoitetaan hankkimaan lisää sähköllä ja biopolttoaineilla liikkuvia ajoneuvoja. Vaatimukset ovat tiukimmat 17 suurimmalle kaupungille. Esimerkiksi Vaasassa huolta herättää EU-direktiivin sähköajoneuvojen painotus.

Vanajan hakevoimala Hämeenlinnassa. Etualalla työntekijä selin, keltaisessa liivissä on Loimuan logoteksti.

EU haluaa säädellä tarkemmin biokattiloihin menevää puuta – bioenergia-ala: "Metsänomistajat tietävät, mistä parhaat rahat saa ja sinne puu myydään"

EU pyrkii vaikuttamaan siihen, millaista biomassaan pohjautuvaa tuotantoa saisi tukea. Komissio haluaa lakiin, että poltettavaksi saa mennä vain puuta, jolle ei ole muuta käyttöä. Metsä- ja energia-alalla katsotaan, että hinnat ohjaavat arvokkaan puun jalostusarvoltaan parempiin kohteisiin kuten tähänkin asti.

punatiilinen iso tehdasrakennus aitauksen takana, rekka-autoja pihassa

Hartwall ja Lahti Energia tiivistävät yhteistyötään – Lahteen rakennetaan kiertotalouteen perustuva biokaasulaitos

Panimojätti Hartwall tavoittelee hiilineutraaliutta ja biokaasulaitoksen ansiosta tavoite on entistä realistisempi. Lahti Energian mukaan uusi laitos on erittäin edistyksellinen jopa maailman mittakaavassa.

Kuvassa pellettirakeita ja pieni traktori isossa hallissa

Tervolan pellettitehtaan rakennustyöt ovat viivästyneet suunnitellusta

Pula sekä rakennusmateriaaleista että -työntekijöistä on tuonut haastetta hankkeen etenemiseen. Pellettituotannon aloittaminen siirtyy ensi vuoteen. 

Biojätteen keräyspaikka Ämmässuon jätteenkäsittelylaaitoksella Espoossa

Tornioon on suunnitteilla biokaasulaitos – investointipäätöstä odotetaan jo ensi vuoden alkupuolella

Tornion Energia Oy suunnittelee biokaasulaitoksen rakentamista Tornioon. Noin seitsemän miljoonaa euroa maksavaa biokaasulaitosta suunnitellaan Jäkälän jätekeskuksen alueelle. Laitos työllistäisi valmistuttuuan noin kymmenen ihmistä.

Biopolttoainetta käyttävä lentokone.

Nasan tutkimus: Uusiutuva lentopolttoaine on ympäristölle paljon fossiilista parempi – suurinta hyötyä voi tarkkailla taivaalta

Suihkukoneiden hiilidioksipäästöt ovat selvästi pienempi paha ilmaston kannalta kuin koneiden moottoreista ilmakehään jäävä tiivistysmisvana. Jos lentopolttoaineiden sekoitevelvoitteet yleistyvät suunnitellusti Euroopassa, yksi suurimmista hyötyjistä on Neste.

Luumäen Energian voimalaitoksen hakekasa

Vähähiilisyyteen hyppääminen tuo haasteita – Kokkolan Energia painiskelee hakepolttoaineen hankinnan kanssa

Kokkolan Energia luopuu lähivuosina turpeesta lämmön ja höyryn valmistuksessa. Polttoaineen vaihdos ei ole kivuton. Turpeen tilalle tuodaan puupolttoaine eli käytännössä hake, mutta sen hankintakuviot ovat vakiintunutta turvetta monimutkaisemmat.

Green Fuel Nordicin bioöljynjalostamo Lieksan Kevätniemessä on pian valmis tuotannon testaukseen.

Lieksan Lehti: Bioöljyn tuotanto katkolla Lieksassa – Green Fuel Nordic lomautti tehtaan henkilöstön

Green Fuel Lieksan bioöljytehtaalla ovat käynnissä lomautukset, jotka jatkuvat näillä näkymin syksyyn. Tuotannon jatko riippuu siitä, millaisia tilausmääriä syksyllä on luvassa.

Tuulinen Näsijärvi Vieno-myrskyn aikaan.

Tiistai 20.7.2021

Asuntorakentaminen. Nuuskan levitys. Sisävesistöt. Biokaasu. Ruotsin maahanmuuttolait.

Lypsykarjalehmä laitumella.

Nyt liikenteen päästövähennyksiin haetaan apua jo lehmänlannasta – lähivuosina yhä useampi rekka Suomessa kulkee nesteytetyllä biokaasulla

Valion ja St1:n yhteisyritys aikoo kasvattaa liikennekäyttöön tulevan biokaasun tuotantoa Suomessa merkittävästi. Nesteytetty biokaasu tulee lähinnä raskaan liikenteen käyttöön. Tavoitteena on vähentää niin liikenteen kuin maitotilojen päästöjä.

Upm biojalostamo.

UPM:n Lappeenrannan biojalostamon tulipalon korjaustyöt ovat yhä kesken – tehdas on vielä pysähdyksissä

Toukokuun puolivälissä UPM Lappeenrannan biojalostamossa syttyneen tulipalon korjauksia ja vahinkojen selvittelyä jatketaan yhä.

Havainnekuva biokonversiolaitoksesta

EU:n ilmastopaketti uhkaa Poriin suunniteltua 150 miljoonan euron investointia: "Aikaa vaikuttaa on korkeintaan vuosi"

Bioenergo-yhtiö suunnittelee mm. sahanpurua käyttävää biokonversiolaitosta Poriin. Sen yhtenä lopputuotteena on etanoli, ja EU-komission esitys ilmastopaketista muuttaisi bioetanolien raaka-ainevaatimuksia. Bioenergon johto sanoo, että esitykseen on saatava muutos.

Kaasuautoa tankataan

Joensuussa auton voi tankata ensi kesästä lähtien biokaasulla – maakunnan ensimmäinen kaasutankkausasema valmistuu Raatekankaalle

Energiapalveluyhtiö Wega aikoo avata ensi kesänä Pohjois-Karjalan ensimmäisen kaasutankkausaseman Joensuun Raatekankaalle.  Asemalle tulee maa- ja biokaasun tankkausmahdollisuus sekä henkilöautoille että hyötyajoneuvoille. Suunnitelmissa on myös toisen kaasutankkausaseman rakentaminen Joensuuhun.

Tytti Tuppurainen

Mitä EU:n ilmastopaketista tiedetään nyt? Ainakin, että siinä on Suomelle kolme isoa ongelmaa

Suomi on joutumassa pian EU-komission kanssa napit vastakkain siitä, kuuluvatko metsänhoitoasiat EU:n toimivaltaan vai eivät. "EU:n ei tule ottaa toimivaltaa asiassa, joka ei sille kuulu", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo.

Nurmipeltoa Ruskolla

Nurmiviljelyn lisääminen sitoisi hiiltä Varsinais-Suomen maaperään ja jarruttaisi ravinnevirtoja

Varsinais-Suomessa on vähän nurmiviljelyä, koska maakunnassa on vähän nautatiloja. Nurmiviljelyn lisäämistä puoltavat monet ympäristöseikat, vaikka tilalla ei lehmiä olisikaan.

Valkoinen, talliin ajamassa oleva jäteauto, jonka kyljessä lukee "Biojätteet huristelevat kaasulla".

Pirkanmaalaisten biojätteet käsitellään jatkossa Nokialla – jätteistä tehtyä biokaasua voi ostaa auton tankkiin syksystä lähtien

Pirkanmaan uudella biojätelaitoksella vastaanotettiin tänään ensimmäiset biojätekuormat. Nokian Koukkujärvelle rakennettu Biomylly käsittelee jatkossa 17 kunnan biojätteet ja Nokian jätevedenpuhdistamon lietteet.

mies istuu navetan toimistossa

Ilpo Wennström perusti maatilalleen biokaasulaitoksen, ja jättimäinen sähkölasku kutistui murto-osaan entisestä – investointituen korotus lisäsi hakemuksia

Maatilan biokaasulaitoksiin saatavaa investointitukea korotettiin tänä kevään 50 prosenttiin, ja keväällä hakemuksia onkin jätetty vilkkaasti. Toholammin kunnassa karjaa kasvattava maanviljelijä Ilpo Wennström rakennutti biokaasulaitoksen, ja laskee säästäneensä energiakuluissa yli viisi prosenttia tilan liikevaihdosta.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Puolangan biokaasulaitoksen rakentaminen alkaa pian – jätevesiliete auttaa korvaamaan fossiilista polttoöljyä

Biokaasulaitoksessa syntyy jätevesilietteestä biokaasua, joka käytetään kunnan lämpölaitoksessa korvaamaan fossiilista polttoöljyä. Laitoksen kapasiteetti riittää kolmen Puolangan kokoisen kunnan jätevesilietteiden käsittelyyn.

Stora Enso-flagga.

Stora Enson Imatran tehtaita käynnistetään alasajon jäljiltä – UPM:n Lappeenrannan biojalostamossa palovahinkoja korjataan yhä

Stora Enso ajoi Imatran tehtaiden toiminnan alas sunnuntaina, kun veden laatu prosessissa heikkeni. UPM:n biojalostamossa korjataan kuukausi sitten syttyneen tulipalon vahinkoja.

Kuopion täyssähkö bussi, joka aloittaa liikkeinnöinnin kesäkussa

EU-direktiivi pakottaa kaupungit ottamaan sähköbusseja käyttöön – mallioppilas Kuopion 13 bussia koristaa hymyilevä töpseli

Sähköbussit yleistyvät Suomessa. Syynä on EU-direktiivi, joka vaatii lisäämään "puhtaiden ajoneuvojen" määrää joukkoliikenteessä. Sähköbusseja on nyt käytössä Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Kuopiossa.

Läheltä

Sastamala haluaa selvittää vedyn ja muun vaihtoehtoenergian mahdollisuuksia

Kaupunki hakee rahoitusta esiselvitykseen, joka etsii mahdollisuuksia vedyn lisäksi myös biokaasulle ja synteettisille polttoaineille.

Kaisa Hietala Ylen pihalla

Kaisa Hietala lähtee viemään Exxonia fossiilittomaan aikaan – nyt tuottoja hakevat sijoittajatkin haluavat öljy-yhtiöille uuden suunnan

Kaisa Hietala käänsi Nesteen uusituvien polttoaineiden tielle ja nyt jättikokoisessa Exxonissa pitäisi löytää kestävä tie tulevaisuuteen. Yhtiön johtokin pitäisi saada uskomaan että öljyriippuvuus on riski.

Metsähaketta

Puu on edelleen merkittävä polttoaine Pohjois-Karjalassa

Ulkomailta tuodun hakkeen käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa kasvoi edelleen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle