Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Vastuullinen on siitä monikäyttöinen sana, ettei se tarkoita juuri mitään

Koirat reagoivat taikasanoihin aivan kuten ihmiset. Sanoissa on magiaa, ja kun opit tunnistamaan sanamagian käytön, sinua vedätetään entistä harvemmin, kirjoittaa Konstig. Kolumnin voi myös kuunnella.

Tyttö istuu sohvalla ja selaa kännykkää.

Maailma hurmaantui ilmaisesta Wordle-nettipelistä – sitten idea kopioitiin, ja nyt pelitehtailijat yrittävät lypsää sillä rahaa

Pelaajat ja kansainvälinen media ihastuivat ilmaiseen nettipeliin, joka ei sisällä mainoksia tai kerää pelaajista dataa. Pelin on sanottu “syntyneen rakkaudesta”, mutta idea kaupallistettiin nopeasti.

Pyhtäänlinna

Metsäyhtiön kansainväliseen maineeseen nostanut toimitusjohtaja jätti yhtiön ja jakaa nyt neuvojaan ilmaiseksi: "Aina tulee takkiin jossain vaiheessa''

Markku Hämäläinen on tiettävästi Suomen ensimmäinen residenssiyrittäjä. Oman yritystoimintansa ohella hän auttaa muita yrittäjiä esimerkiksi rahoitusasioissa.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Se, joka ei koskaan ole muuttanut mielipiteitään, on sataprosenttisen varmasti väärässä

Vaikka olisimmekin asioista eri mieltä pidetään mielessä, että huutomyrskyn sijaan erimieliset kannattaa palkita ennemmin lempeällä hymyllä, joka saa olla hieman ironinen. Me olemme kuitenkin kaikki epätäydellisiä ihmisiä, muistuttaa Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.

Henkilökuva näyttelijä Aapo Orasesta.

Huippusuositun Putouksen uusi näyttelijä Aapo Oranen on vielä monille tuntematon kasvo, mutta pian kaikki muuttuu: "Yllättävän nopeasti tullut omituisia yhteydenottoja"

Aapo Oranen on yksi viihdesarja Putouksen tulevan kauden näyttelijöistä. Hän kertoo saaneensa jo paljon yhteydenottopyyntöjä, vaikka uusi tuotantokausi ei ole vielä edes alkanut.

Kuvakaappaus Attack of Titan -animaatiosta.

Yksi maailman parhaista tv-sarjoista päättyy – tällainen on kammottava Attack on Titan, joka lyö katsojansa kanveesiin

Attack on Titan on yksi maailman kiitellyimmistä tv-sarjoista, mutta moni ei vieläkään ole kuullut siitä. Sarja on sekä synkkä fantasia että brutaali sotakuvaus, jonka ytimessä on karmiva arvoitus.

Mies maalaa pöydän ääressä kypärää.

Kouvolalainen Janne Ruonala maalaa maalivahtien kypäriä – viime vuonna hänen keittiössään valmistui 31 uniikkia teosta

Kouvolainen Janne Ruonala maalaa maalivahtien maskeja ja fanittaa jääkiekkoseura Kookoota. Hän on ollut innostunut maalivahdeista jo pikkupojasta lähtien.

Päivi Grönlund seisoo lehtensä pudottaneen puun alla.

Vain viikko, ja rakas oli poissa – korona vei Päivi Grönlundin puolison, sairaala antoi käteen ruskean paperipussin: “Siinä oli mieheni"

Päivi Grönlund seurasi voimattomana Ruotsissa asuvan miehensä taistelua koronaa vastaa. Rajoitusten vuoksi hän ei voinut jättää hyvästejä. Myös hautajaiset jäivät pitämättä.

Veera Laine poseraa kameralle Tampereen pääkirjaston rappusissa.

Veera Laine vaihtoi sairaanhoitajan ammatin astrologiaan, eikä ole katunut päivääkään – nyt hänen asiakkaakseen joutuu odottamaan kuukausia

Astrologia on vallannut sosiaalisen median kanavat ja sovelluskaupat pursuavat aihepiiriin liittyviä sovelluksia. Uushenkisistä asioista ovat kiinnostuneet erityisesti z- ja y-sukupolvet eli 80-luvusta alkaen syntyneet.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Tämän piti olla ”parempi vuosi”, mutta…

Päättyvä vuosi muistuttaa, että tulevaisuuden muuttaminen on nykyisyyden muuttamista, kirjoittaa Rönkä.

Mies luistelee järven jäällä auringon laskiessa.

Bling-bling ei enää houkuttele turisteja – matkailun uusi luksus on tikkupullaa nuotiolla ja lasiseinäinen huvila suomalaisessa metsässä

Perinteinen luksuksen käsitys on muuttunut. Uusi luksus on ainutlaatuisia reissukokemuksia, tietoista kuluttamista ja personoitua hyvinvointia. Suomelle se on tilaisuus houkutella uusia matkailijoita.

Milla Paloniemi seisoo hevostensa keskellä ja yksi eläimistä nuuhkii hänen poskeaan.

Poni kuistilla on osa unelmaa – sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi muutti elämänsä ja perusti farmin, jossa eläimetkin liikkuvat vapaasti pitkin pihoja

Kun korona alkoi ja parisuhde päättyi, Paloniemi kysyi itseltään, mikä tekee hänet kaikkein onnellisimmaksi. Vastaus oli hevoset.

Dized Oy:n viestinnästä vastaava Tomi Vainikka ja toimitusjohtaja Jouni Jussila.

Harva jaksaa lukea lautapelien ohjeita, siksi nämä kaverukset tarttuivat toimeen – nyt heidän startupinsa on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä

Korona-aika on lisännyt lautapelien suosiota. Suomalainen startup-yritys Dized haluaa tehdä lautapelien ohjeiden opettelusta viihdyttävää.

Drag-artisti Jukka Kuronen matkii teatterilavalla kirkkaissa värivaloissa ulkomaisia ja kotimaisia naisartisteja

Suomalainen drag-ikoni Jukka Kuronen pistää korkkarit naulaan ja jää eläkkeelle – 20 vuotta sukkahousuissa riittää

Parhaimpina aikoina riihimäkeläinen viihdetaiteilija teki Jukka K -hahmona yli 250 keikkaa vuodessa. Tulevaisuudessa hänet saatetaan nähdä nuoremman polven drag-artistien taustatukena.

Liitutaulu, jossa kerrotaan kaupunkipulkasta.

Rovaniemi otti käyttöön kaupunkipulkat – idean keksi pulkkailuelämyksiin uskova paluumuuttaja: "Kun lapset laskivat pulkalla, isä alkoi itkeä"

Kaupunkipyörien tapaan Rovaniemellä on tänä talvena mahdollisuus lainata maksutta käyttöönsä kaupunkipulkka. Tällä viikolla rovaniemeläisten ja matkailijoiden iloksi keskustaan tuotiin yhteensä sata pulkkaa.

Vinterkläder hänger på en vägg

Vaasan torille on noussut "wall of kindness" – seinälle voi viedä ylimääräisiä talvivaatteita, tai siitä voi tarvittaessa ottaa itselleen

Visit Vaasa on järjestänyt Vaasan torille seinän, jossa talvivaatteita jaetaan tarvitseville. Idea on lähtöisin Iranista alun perin.

Minka Henttu ja Derya Virkkunen repunkorvikkeidensa kanssa koulun käytävällä.

Katso, miltä näyttää koululaisten uusin villitys: kirjat kulkevat kouluun kattilassa, golfbägissä tai pullolaatikossa

Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyttä reputonta koulupäivää on alettu viettää myös suomalaiskouluissa. Lappeenrantalaisessa Kimpisen yläkoulussa oppilaat keksivät keskiviikkona mitä mielikuvituksellisempia tapoja kuljettaa koulutarvikkeita.

Portion Boys esiintymässä.

Portion Boysilla vauhti kiihtyy kiihtymistään, mutta välillä ajetaan ojaankin: sponsori katosi, koska bilebändin musiikkivideo oli liian roisi

Portion Boysista on tullut yksi Suomen suosituimmista tanssibändeistä, jonka Vauhti kiihtyy -biisi on keikkunut kotimaisten listojen kärjessä jo puolen vuoden ajan. Järvenpäässä bändi veti salin täyteen pikkujoulujuhlijoita.

Vaasan Lucia-mummo 2021 Hilkka Lax

Vaasan tämän vuoden Lucia-mummo on valittu – kruunua kantaa pian 92-vuotias Hilkka Lax

Jo vuodesta 2014 kruunattu Lucia-mummo on perinne, jossa kaikkia osallistujia hemmotellaan päivän kunniaksi.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Suomessa sain ensimmäisen kerran elämässäni kokea, mitä turvallisuus on

Luottamusta ja yhteistyötä rakennetaan viisaudella ja kunnioituksella toisiamme kohtaan, eikä olemalla aina oikeassa omasta kuplasta käsin, kirjoittaa Sabanadesan.

Linda Niskala koristelee joulukuustaan.

Suosittu vaikuttaja näki ensimmäisen joulukuusen syyskuussa ja on siitä vain hyvillään: "Joulu on mielentila – se voi alkaa jo silloin"

Perinteet ovat murtumassa: moni koristelee joulukuusen jo marraskuussa. Sisustusvaikuttajan mielestä muutos on vain hyvästä.

Satu von Schalien ja Sanna Enckelman silittämässä sarvipäistä pukkia.

Sata tarinaa hypystä tuntemattomaan – helsinkiläispari hylkäsi nautiskelevan elämäntyylinsä ja osti 70 kotieläintä yhdessä yössä

Olemme eläneet koronakriisin keskellä kohta kaksi vuotta. Kysyimme teiltä, millaisia elämänmuutoksia olette tehneet poikkeusaikana. Näin te vastasitte.

Julia Sadinmaan askartelee bujoilu kalenteria

Elämän aikatauluttaminen voi olla stressaavaa, mutta Julia Sadinmaa, 22, on tehnyt siitä itselleen harrastuksen

Somevaikuttajien tekemät inspiraatiokalenterit ovat piristäneet paperikalenterien myyntiä. Kun kaikki on muuten verkossa, on käsillä tekemistä alettu arvostaa.

Flipperin pelitaso läheltä kuvattuna, värikkäät valot palavat ohjaimissa, keskellä miehen pää, silmien kohdalla palavat kirkkaan punaiset valot.

Käytetyt flipperit viedään nyt käsistä – nousukautta elävän retropelin ympärille on muodostunut fanaattinen yhteisö Lahdessa

Lahti Pinball Society on ainoa flipperinpelaajien yhteisö maassamme. Korona-aika on lisännyt flippereiden suosiota Suomessa ja pelikoneita hankitaan koteihin aiempaa enemmän.

Borgå stads julbelysning

Puolangalla joulukalenterin luukut aukeavat talojen ikkunoissa: kalenterikävely kannustaa liikkumaan ja iloitsemaan valosta

Luukut ovat jouluun asti esillä. Päätoive on, että ihmiset ulkoilisivat ja samalla löytäisivät luukun.

Sanni Inget seisoo kirjaston takana pimenevässä illassa

Entinen junttikieli on taas muotia: 28-vuotias Sanni Inget puhuu murretta Instagramissa, ja tuhannet ihastelevat

Oululainen Sanni Inget ei häpeä leveää murrettaan, vaan kokee sen vahvuutena. Sosiaalinen media on kasvattanut murteiden suosiota, sanoo emeritusprofessori.

Toni Viljanmaa studiossa tumman taustan edessä.

Toni Viljanmaan kolumni: Boomerit, millenniaalit ja x-sukupolven edustajat tappelevat siitä, kuka saa olla uhri Suomessa

Nuoret marmattavat kovista paineista, eläkeläiset tulonjaosta ja keski-ikäiset siitä, ettei heitä kuulla tarpeeksi. Sukupolvien välinen kuilu irvistää ikävästi, kirjoittaa Viljanmaa. 

Kaverukset Nori Latifi ja Furkan Bodur Itäkeskuksen KFC- ravintolan jonossa.

KFC:n kana-ateriat vetävät jonottajia jo kolmatta viikkoa – tutkija: Olisin hämmästynyt, jos sinne ei olisi jonoa

Uuden pikaruokapaikan jonossa saattaa arki-iltanakin mennä jopa puolitoista tuntia. Moni on kuitenkin valmis jonottamaan harvinaiseksi koetun kokemuksen takia.

Tuomas Toivainen seisoo käytävällä ja hymyilee

Lukiolaispojan hullu animaatiohitti tavoitti miljoonayleisön – nyt Tuomas Toivainen, 23, katsoi vanhan jaksonsa ja kertoo miksi onnistui

Rovaniemeläinen Tuomas Toivainen loi 16-vuotiaana Hullu - hullumpi - yläaste -sarjan. Nyt sitä on tehty jo viisi tuotantokautta ja tekijä on urallaan tienristeyksessä.

Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten kaikkia harrastuksia

Soul-mies Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten ja nuorten harrastuksia lajista riippumatta

Niko Ahvonen liikkui kouluiässä epämääräisessä seurassa. Musiikki vei hänet kuitenkin kadulta treenikämpälle. Nyt hän toivoo, että nuorille tarjottaisiin mielekästä tekemistä yhdessä.

Oulun kaupungin uusi bränditunnus.

Oulun uusi brändi herättää ajatuksia, mutta niin sen on kaupungin mukaan tarkoituskin

Marraskuun alussa hyväksytyn uuden ilmeen ajatus on, että Oulun kaupunki on pohjoinen, inhimillinen ja älykäs.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Ostan vähintään viiden vuoden tarpeisiin

Kaikesta ekopuheesta huolimatta suomalaisten kulutuspäästöt ovat viime vuosina kasvaneet. Minulla meni pitkään tajuta, että esine ei katoa maailmasta, vaikka se katoaisi vinttikomerostani, kirjoittaa Thurén. 

Reetta Räty

Reetta Rädyn kolumni: On ok olla raikuli nainen 

Sillä on väliä, ketä ihailee ja mihin omia tekemisiään peilaa. Hiljattain kuollut runoilija Sirkka Turkka tarjosi parhaan uraneuvon, mitä kuvitella saattaa, kirjoittaa Räty. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kotkassa asuvat ystävykset Ieva Eksts ja Sisko Eskelinen viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi kahvipöydän ääressä.

Englantilaisnainen muutti talviseen Suomeen eikä tuntenut ketään – näin hän löysi itselleen ystävän

Englantilaisen Ieva Ekstsin ja suomalaisen Sisko Eskelisen ystävyys on kestänyt läpi koronapandemian. Monella muulla maahanmuuttajanaisella ja vapaaehtoisella ystävyys on poikkeuksellisena aikana kariutunut.

Äiti ja lapsi istuvat lattialla ja tutkivat matonkuteista tehtyä kerää.

Muistojen ja jämälankojen nyssykkä on kolmekymppisen Jenni Äijälän aarre – käsityöt siirtävät tietoa ja tarinoita eteenpäin

Käsitöiden tekeminen on muuttunut aiempaa yhteisöllisemmiksi. Niitä tehdään paitsi yksin kotona, myös kodin ulkopuolella ryhmissä. Käsityötreffit sovitaan usein somessa ja yhteisö tukee jäsentensä tekemistä.

Hirvikivääri nojaa puuhun metsässä.

Miksi lohikeiton tarjoaminen hirvipeijaisissa nosti haloon? "Kuin joulu ilman kinkkua", perustelee asiantuntija

Perinteisen hirvenlihakeiton puute peijaisissa herätti hämmennystä ja sai paikalliset pettymään Kainuussa. Selvitimme, miksi riistaruoan perinteinen asema on ja pysyy.

Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen ja Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed.

Median kurjuuskuvasto on vanhanaikaista – Maailman Kuvalehden päätoimittaja: "Fokus on edelleen valkoisen ihmisen tunnereaktiossa"

Median kurjuuskuvastossa kuuluvat edelleen kolonialistiset kaiut: valkoiset pelastajat ja avun passiiviset saajat. Asetelman ongelmallisuudesta keskusteltiin Ylen Viimeisessä sanassa.

Antti Heikkinen

Antti Heikkisen kolumni: Miehistä

Kirjailija Antti Heikkinen kertoo sukunsa miesten tarinan miestenpäiväkolumnissaan.

Oululainen, 35-vuotias Teemu Kalliojärvi kertoo, miten kehopositiivisuus on muuttanut hänen elämäänsä ja miten hän entisenä kilpaurheilijana on kehoonsa suhtautunut ja suhtautuu.

Iho verestää ja kädet halkeilevat, mutta häpeää Teemu Kalliojärvi ei enää tunne – 35-vuotias oululaismies on esimerkki uudesta ilmiöstä

Asiantuntija kiittää miehiä sosiaalisessa mediassa orastavasta kehopuheesta: se antaa tilaa kaikenlaisille kehoille. Entinen kilpahiihtäjä Teemu Kalliojärvi pääsi eroon häpeästä, mutta se vaati armollisuuden opettelua.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Suomalainen suorittaa koko elämänsä – Kerro, mistä hyvä elämä koostuu?

Suorittajakansalaisuus ruokkii riittämättömyyden tunnetta.

Nahkatakkiin pukeutunut silmälasipäinen nainen näpyttelee läppäriä ja katsoo kameraan.

Kaveripyyntö Facebookissa johti 130 000 euron valerahankeräykseen ja hääsuunnitelmiin – perheenäiti Jonna Janetzko vastahuijaa netin auervaaroja

Huijauksen keinot uusiutuvat sitä mukaa, kun vanhat tulevat tunnetuiksi, sanoo ylilääkäri Hannu Lauerma. Jonna Janetzkon vastahuijausprojektissa on mukana kymmeniä vastahuijareita ja ainakin 50 huijattavaa huijaria.

Ruskan punertamia varpuja tunturissa.

Teitkö korona-aikana elämänmuutoksen? Oliko päätös oikea vai onko alkanut kaduttaa? Teemme aihepiiristä juttua ja keräsimme kokemuksia

Joku on muuttanut koronan aikana toiselle paikkakunnalle, toinen hurahtanut luontoon ja lähtenyt eräopaskouluun. Kysyimme tässä jutussa lukijoilta, ovatko pandemia ja sen poikkeuksellinen arki innoittaneet elämänmuutokseen.

Keittiömestari Kim Mikkola.

Keittiömestari Kim Mikkola loi uusia työpaikkoja ravintola-alalle korona-aikana – hän uskoo ruokakulttuurin muutokseen, mutta ei printtilihaan

Ravintola-alalta on kadonnut pandemian aikana noin kymmenentuhatta työpaikkaa. Michelin-tähdellä palkittu Kim Mikkola on kuitenkin onnistunut luomaan uusia työpaikkoja. Matalat palkat ja työkulttuuri kaipaavat hänen mukaansa muutoksia. Kim Mikkola oli Ykkösaamun suorassa haastattelussa lauantaina.

koivuhaan koulu kokkolassa

Lapin poliisille tullut useita ilmoituksia lasten ja nuorten tekemistä tihutöistä – uusin villitys ovat pullopommit

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa siitä, kuinka vaarallisia seuraamukset voivat olla, jos peukaloi leikkipuiston keinua tai jättää kaivonkansia auki.

Toimittaja Antti Melkko sliipattuna, pukuun pukeutuneena, vanhan Commodore 64 konsolin kanssa.

Suomi on tuhansien emolevyjen maa

Suomi tunnetaan tietokonekansana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle