Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Jatkuva innostuminen voi kuormittaa uupumukseen saakka

Työssä tylsistymisen ja hiljaisten lopareiden lisäksi kannattaisi puhua myös liiallisen innostumisen vaaroista, kirjoittaa Kujala.

Urheilulukio

Urheilulukio – tulevaisuus pelissä – uusi sarja Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 28.8.

Aada, Davin, Eero ja Nellie ovat lukiolaisia, jotka tähtäävät urheilumaailman huipulle.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelija Tua Halen tekemässä etätöitä kodissaan Lauttasaaressa, Helsinki, 7.7.2023.

Todistuksella yliopistoon päässeet keskeyttävät muita helpommin – Tua Halen tietää kauppiksesta niitä, joille koulu on viimeinen vaihtoehto

Todistuksella päässeet pitävät opiskelumotivaatiotaan heikompana kuin pääsykokeilla valitut. Nuori ikä selittää vain osan eroista.

aivotutkija Katri Saarikivi, Helsinki, 10.10.2018

Katri Saarikiven kolumni: Terveysmittarit auttavat havaitsemaan hidasta muutosta, ja siksi ne koukuttavat

Terveyssovellusten suosio on ymmärrettävä. Ne lupaavat osin samaa kuin pikadieetit: nopeita tuloksia. Mittarilumo voi kuitenkin haitata ymmärrystä mitattavista asioista, pohtii Saarikivi.

Valkoinen teksti mustalla pohjalla, Viisi vinkkiä elämänmuutokseen.

Joko tipaton tammikuu tai vegaanihaaste alkaa nyppiä? Tässä asiantuntijan vinkit pysyvään elämänmuutokseen

Uuden vuoden lupaukset jäävät usein lyhytaikaisiksi. Terveyskäyttäytymisen ja motivaatioprosessien tutkija Matti Heino antaa viisi vinkkiä, miten helpottaa elämänmuutoksen aiheuttamaa epätoivoa.

Jenni Saarisen tyylinäyte lyhytohjelmasta Espoon GP-kisassa

Taitoluistelija Jenni Saarinen, 23, lopettaa kisauransa – pitkään kypsynyt päätös toi tunteet pintaan: ”Helpottunut mutta haikea olo”

Kisauransa päättänyt taitoluistelija Jenni Saarinen kertoi kypsytelleensä päätöstään jo pitemmän aikaa.

Antti Rissanen seisoo rumpujen edessä pasuuna kädessään. Vieressä on myös sähköpiano, takana hyllykkö, jossa on paljon CD-levyjä.

Opettaja antoi Antti Rissaselle kasetin, joka muutti hänen elämänsä: ”Hyvän opettajan täytyy saada motivaatio rehottamaan”

Sunnuntaivieras Antti Rissanen on arvostettu pasunisti, joka ei unohda soitonopettajiaan koskaan.

Seinäjoen yhteiskoulun jopo-luokkalaiset vaihtavat talvirenkaita autoilijoille.

Teinit kartuttavat luokkaretkikassaa renkaita vaihtamalla Seinäjoella – tekeminen on tärkeä osa Jopo-luokkaa: ”Opettelemmehan tässäkin hyviä taitoja”

Tekeminen on tärkeää joustavan perusopetuksen ryhmissä: keskiviikkona joukko Jopo-luokan oppilaita vaihtaa talvirenkaita asiakkaille Seinäjoen keskustassa.

Minttu Palsola tekee vatsalihasliikkeitä ulkokuntosalilla.

Moni aloittaa liikunnan harrastamisen tarmokkaasti, mutta into hiipuu nopeasti – näillä keinoilla liikuntamotivaatio pysyy yllä

Usein puhutaan motivaation määrästä, mutta olennaisempaa on sen laatu, toteaa Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Minttu Palsola. Jos liikunta tuntuu pakolta, motivaatio tyrehtyy helposti.

Ninja Kotajärvi, Saana Niemitalo, Kaisa Pietilä ja Nea Hiltunen salibandymailat käsissään.

Sisäurheilun harrastaminen on kielletty jopa 100 000 nuorelta aikuiselta – joensuulaisia salibandynaisia treenaaminen ulkona ei enää kiinnosta

Korona on sysännyt monet pois harrastuksista ja etäkouluun. Moni opiskeleva ja urheileva nuori on jo kolmatta vuotta ilman itselleen normaaleja sosiaalisia suhteita.

17-vuotias Aada Huhtala katsoo kameraan ja hymyilee. Huhtalalla on lettikampaus ja musta huppari.

Koululla vain kerran viikossa – Aada Huhtala, 17, on suorittanut sähkötutkintonsa pitkälti etänä, ja siksi hän aikoo vaihtaa alaa

Toinen koronavuosi ei kasvattanut keskeyttäneiden määrää ammattioppilaitoksissa entisestään kuten pelättiin, mutta pandemian vaikutukset tuntuvat yhä. Etäopinnot syövät opiskelijoiden itsevarmuutta ja oma-aloitteisuutta.

Tuokiokuva Ylen verkkokehityksen viikkokokouksesta, neljä henkilöä, kaksi miestä ja kaksi naista, istuu tuoleilla vastavalossa

LUT-yliopiston väitös: Sitoutunut tietotyöläinen edistää työnantajansa tavoitteita ja vahva työn imu lisää tuottavuutta

LUT-kauppakorkeakoulussa tänään keskiviikkona tarkastettavasta väitöstutkimuksesta käy ilmi, että vahva työn imu auttaa kestämään myös vastoinkäymisiä työssä.

Opiskelijoita puistossa

Etäluennot söivät motivaatiota, mutta nyt Linda Rahko löysi sen jälleen: "Uskon, että kaikilla opiskelijoilla on aika lailla sama fiilis"

Valtaosa korkeakouluopiskelijoista kokee, että opiskelu on vaikeutunut pandemia-aikana. Nyt helpottaa, kun monet pääsevät lähiopetukseen. Jyväskylässä hyvinvointia koetetaan lisätä myös liikunnalla.

Kouvolan seudun ammattiopiston sähkö- ja automaatioalan opiskelijat Jessica Salo ja Amanda Lukander.

Opiskelijat palasivat etäopetuksesta ammattikoulun penkille – poissaolot vähenivät heti: "Mieluummin tulen koululle kuin jään kotiin"

Lähiopetukseen siirtyminen on vähentänyt opiskelijoiden poissaoloja osassa ammattiopistoja. Esimerkiksi Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijoiden mielestä lähiopetus on lisännyt opiskelumotivaatiota.

Markus Vuorela iskee sauvat hankeen

Nuoren matka huippu-urheilijaksi voi viedä vuosia – Emil Liekari: motivaatio lähtee itsestä

Vuokatti Ski Team Kainuuta edustava Emil Liekari valittiin viime vuonna nuorten maajoukkueeseen. Liekari muutti puolitoista vuotta sitten Vuokattiin, mikä toi lisämotivaatiota harjoitteluun.

Black Diamond Cheerleadersin 2011-2009 -syntyneiden kilpajoukkue Mirage.

Kaverit kantoivat cheerleading-joukkueen lapset korona-ajan yli, kun monilta muilta meni motivaatio: "Tieto tulevista kisoista auttoi"

Mielekäs harrastus on ollut monen lapsen ja nuorten henkireikä korona-aikana. Innokkaimpienkin motivaatio on ollut koetuksella, kun treenaamaan ei ole päässyt normaalisti. 

Joni Rytkönen.

Paljon rapaa niskaansa saanut Joni Rytkönen, 28, rikkoi lyömättömänä pidetyn ennätyksen – "Lääkärit totesivat, etten pelaa peliäkään tällä kaudella"

Kaksi lääkäriä sanoivat ennen kauden alkua Joni Rytköselle, ettei hän voisi pelata peliäkään tällä kaudella. Sunnuntaina supernopea etenijä rikkoi kaikkien aikojen tuotujen juoksujen ennätyksen.

Walk in -koronarokotteelle jonotetaan Tampereella.

Koronapandemia ei ota loppuakseen, ja se väsyttää ja kiukuttaa – ihmisten motivaatio rajoituksiin alkaa olla koetuksella, uskovat asiantuntijat

Ihmismieli ei kestä koronapandemian kaltaista kriisiä kovin kauaa. Psykologian ja käyttäytymisen asiantuntijat arvioivat, että on alkamassa tottumisen aika, jolloin rajoituksia ei välttämättä enää jakseta tunnollisesti noudattaa.

poliisiväkivallan uhri kuvituskuva

New online tool encourages reporting of hate crimes, incidents in Finland

Organisers say the initiative aims to lower the threshold for reporting incidents motivated by hostility or prejudice.

Poliiseja varusteineen.

Raportti: Poliisikoulusta valmistuneissa ei yhtään työtöntä, poliisien kunto ja motivaatio hyvässä iskussa

Poliisikoulutuksen vaikuttavuusarviointiin vastanneet poliisit kokivat fyysiset ja psyykkiset perusvalmiutensa lähes poikkeuksetta erinomaisiksi.

Jakob Ingebrigtsen

Norjalaiselta huippujuoksijalta Jakob Ingebrigtseniltä, 20, yllättävä paljastus: olympiakulta saattaa päättää uran

20-vuotias huippukestävyysjuoksija Jakob Ingebrigtsen haluaa elämäänsä muitakin asioita kuin juoksun. 17-vuotiaana EM-kultaa juossut norjalainen kertoo, että juoksu-ura saattaa loppua, mikäli hän saavuttaa tavoitteensa.

Lapset ja nuoret palaamassa urheilukentille

Toukokuu tuo tullessaan odotettuja vapautuksia nuorten liikuntaharrastuksiin – kävimme katsomassa nuorten tunnelmia vappupäivänä

Vappupäivän treeneissä oli totuttua enemmän väkeä, kun teini-ikäisten harrastuksia koskevia koronarajoituksia on alettu purkaa asteittain. Yle Urheilu kävi seuraamassa nuorten tunnelmia, videossa äänessä Akseli Kiviranta, Laura Kontola ja Kristiina Riiali.

Kuvituskuva opiskelijasta.

Lukiossa opiskeleva Vilma: "Opiskelu olisi helpompaa, jos en olisi niin laiska"

Vilma on löytänyt omat keinonsa laiskuuden selättämiseen.

Kurikkalainen lausuntaryhmä Ryskööremmi.

Kimmo Niemestä Kurikan kulttuuripäällikkö

Kulttuuripäällikön valinta on ollut Kurikassa pitkä, monivaiheinen ja kohuakin herättänyt prosessi.

Man läser en tidning liggande i en hängmatta på isen.

Lyhyempi työaika lisää hyvinvointia ja motivaatiota, silti siihen suhtaudutaan varauksellisesti

Sosiaalialalla työn kuormittavuus on usein iso ja työntekijöiden jaksaminen koetuksella.

Mercedes-AMG F1

Mercedes esitteli uuden F1-autonsa – "On motivoivaa ja haastavaa olla Lewisin tallikaveri"

Mercedeksen F1-kuljettaja Valtteri Bottas vakuuttaa, että takana on ehjä valmistautumisjakso alkavaan F1-kauteen. Bottas sanoi pysyneensä talvella terveenä.

Sairaanhoitaja mittaa potilaan verenpainetta Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Henkilöstö antoi Päijät-Soten työhyvinvoinnin arvosanaksi 6,9

Henkilöstö haluaisi parannusta työn kuormittavuuteen ja työstä palautumiseen.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Selvitys: Yliopistojen ja yritysten välinen yhteistyö on heikentynyt Suomessa – kehityskulku poikkeaa muista EU-maista

Yhteistyön esteet ovat pitkälti rakenteellisia ja kulttuurisia, eikä niitä voida ratkaista yksinomaan rahoituksella, arvioi yksi selvityksen kirjoittajista.

Nuori opiskelee huoneensa sängyllä.

Apatiaa ja motivaatio nollissa? Opiskelijoista huolestuttavan moni kokee nyt uupumusta – älä syyllistä itseäsi ja 3 muuta neuvoa kadonneen motivaation varalle

Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan neljännes opiskelijoista kokee uupumusta. Professorin mukaan sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia.

Mimmu Pietilä (vas.) vetää naisten jonoa tanssitunnilla

Uudenvuodenlupaus voi synnyttää pysyvän elämäntaparemontin, mutta liika karsiminen muutoshuumassa romuttaa helposti kuntokuurin

Psyykkinen valmentaja kertoo, mitä pitää tehdä, jos uudenvuodenlupauksesta haluaa pysyvän muutoksen elämäänsä.

Mikko Paavola.

Kova seivästulos hallissa – Mikko Paavola hyppäsi vuoden parhaan suomalaistuloksen

Mikko Paavola paransi ennätystään kahdeksan senttiä.

Ulkokuva LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen rakennuksesta.

Etäopetus tuo monelle korkeakouluopiskelijalle myös motivaatio- ja jaksamisongelmia

Akavan kyselyssä enemmistö halusi säilyttää etäopetusmahdollisuuden myös koronan jälkeen.

Kasvomaskiin pukeutunut nuori.

Oletko joutunut taistelemaan maskeista ja muista suosituksista läheistesi kanssa? Omista rajoista kannattaa pitää kiinni, sanoo asiantuntija

Toisen välinpitämättömyys voi herättää voimakkaan tunnereaktion, vaikka ristiriitatilanteessa tulisikin pitää pää kylmänä.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.

Teemme juttua: ilmianna hyvä pomo!

Yle etsii hoitoalan hyviä pomoja, jotta saisimme selville heidän niksinsä siitä, miten työssä viihtyvyyttä voi pitää yllä.

Jere Salo tietokoneen ääressä IEM Chicago-tapahtumassa.

Jere "sergej" Salo sivuun ENCEn kokoonpanosta – syinä motivaatiopula ja asepalvelus

Suomen ykkösjoukkue ENCE tiedottaa tehneensä lainasopimuksen SJ Gamingia edustavan Tuomas "SADDYX" Louhimaan kanssa.

Miesten Ykkösen Jipon logo

Jippo suuntaa juhlavuoteen Jussi Leppälahden johdolla

Jippo ja valmentaja Jussi Leppälahti ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

HoNsU:n minipoikien koripallotreenit.

Koronatuuli puhaltaa talven palloilusarjoja vastaan – junioreiden motivaatio koetuksella jos alkanutkin kausi lipuu käsistä

Esimerkiksi Jyväskylässä koripalloa pelaavilta HoNsUn minipojilta on peruttu ensimmäiset turnaukset ja edellisestä sarjaottelusta on seitsemän kuukautta.

En person sitter i ett mörkt rum framför en dator. Han har huvudet i händerna och ser stressad ut.

Häpeäminen voi tehdä työnteosta raskaampaa – Oletko sinä hävennyt omaa työtäsi? Kerro meille kokemuksistasi

Teemme juttua siitä, mikä omassa työssä hävettää ja miten häpeän kokeminen vaikuttaa työntekoon.

Mies työskentelee kotonaan kannettavalla tietokoneella.

Survey: 50% say working from home increases job satisfaction

More than 50 percent of respondents report increased job satisfaction while teleworking during the corona crisis.

työmaaruokailu, annoksia, ihmisiä syömässä

Kysely: Suomalaisista 80 prosenttia pitää elämäntapaansa ympäristön kannalta kestävänä – "Käytämme ilmastonmuutokseen osittaista torjuntaa"

Elämänsä kokevat ympäristön kannalta kestävänä sekä paljon ilmastotekoja tekevät että ne, jotka eivät tee juuri mitään.

Anu Tevanlinnan käsitekartan arvoja.

Psykologi Anu Tevanlinna tietää, mikä elämäntapamuutoksissa menee usein pieleen – pysyvään muutokseen tarvitaan pysyvä motivaatio

Elämäntapamuutos vaatii pieniä tekoja, paljon toistoja sekä ymmärrystä oman mielen toiminnasta.

Viveca Lindfors Minskin EM-kisat 2019

Asiantuntija ei yllättynyt Viveca Lindforsin päätöksestä, vaan muistutti lajin todellisuudesta: "Uran huippukohdat asettuvat jopa lapsuuteen"

Entinen taitoluistelija ja -valmentaja Anuliisa Uotila pitää Lindforsin lopettamispäätöstä luonnollisena.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle