Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Käsi ovenkahvalla avaamassa ulko-ovea.

Korona-aika piti kaupustelijat poissa ovilta, mutta nyt on vilkastumista odotettavissa

Korona-ajassa oli se hyvä puoli, että kaupustelijat pysyivät poissa ovilta. Nyt yhteiskunta palaa normaaliin ja ensimmäisistä ovikaupustelijoista on jo tehty havaintoja.

Facebook Messenger tietokoneen näytöllä, kuvassa korostettuna viesti "Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi?".

Lähetitkö tietosi mukatutulle Messengerissä? Poliisin tietoon on keväällä tullut kymmeniä somepetoksia, menetykset jopa satojatuhansia euroja

Tyypillinen Messenger-huijaus alkaa "tuttavan" yhteydenotolla. Sen jälkeen onkin voitettu arpajaiset, ja voiton tilittämiseen tarvittaisiin pankkitunnuksia.

Kuva setelistä, joka on väärennetty.

Poliisi: Mikkelissä on liikkeellä niin sanottua elokuvarahaa – 50 euron setelit näyttävät oikeilta, mutta teksti reunassa paljastaa väärennöksen

Poliisin mukaan kaupoissa on yritetty maksaa pieniä ostoksia 50 euroa väärennetyillä seteleillä, joita on tavattu ainakin Mikkelissä. 

Vettä suihkuaa hanasta keittiön teräksiseen tiskialtaaseen.

Iäkkäitä asukkaita yritetään taas rahastaa – Pieksämäellä liikkeellä viemärihuijareita

Jopa kymmenien tuhansien remontteja myydään pelottelemalla vanhuksia mittavilla vahingoilla, jos korjauksiin ei heti ryhdytä.

Käräjäoikeus ja nuija.

Laajan petosvyyhdin käsittely tänään päätökseen Kokkolassa – rahaa huijattiin myös naimisiinmenolupauksella

Tänään käräjäoikeuden käsittelyssä oli viides ja viimeinen syytekohta. Myös tässä tapauksessa syytetyt saivat huijattua uhrilta yli 300 000. Tuomiot annetaan kesäkuun alkupuolella.

Kaksi traktoria hallissa Valtran Suolahden tehtaalla

Kyberhyökkäys pysäytti tuotannon Valtran tehtaalla – kiristyshaittaohjelmat yleistyvät, yritykset varautuvat yhä paremmin

Tapauksesta ollaan varsin vaitonaisia, mutta traktoritehtaan omistajakonserni AGCO on kertonut tiedotteessa joutuneensa kiristyshaittaohjelman kohteeksi.

Käräjäoikeuden nuija lakikirjan päällä Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Laajan petosvyyhdin käsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa – mieheltä huijattiin tekaistuilla bisneksillä yli puoli miljoonaa euroa

Vastaajia syytetään törkeistä petoksista. Kun uhri oli antanut huijareille koko omaisuutensa, häntä avustettiin ottamaan lainoja. 

Tappara–TPS 25.4.2022.

Torstain SM-liigafinaalipeli myytiin 10 minuutissa loppuun, yleisöryntäys sai myös hämärät lippukauppiaat liikkeelle

Tapparan kehitysjohtaja Aki Hautamäen mukaan heille on tähän mennessä tullut yksittäisiä ilmoituksia lippuhuijareista. Hän kuitenkin korostaa, että yksikin huijauslippu on liikaa.

Kuvankaappauksia verkkohuijarilta

Huijarit oppivat koko ajan uutta, oletko sinä törmännyt verkkohuijaukseen? Kerro meille, teemme juttua

Verkkohuijaukset ovat yleistyneet ja parantuneet viime vuosien aikana. Yle kerää kokemuksia henkilöiltä, jotka ovat törmänneet verkkohuijaukseen tai joutuneet sellaisen uhriksi.

Poliisi istuu poliisiautossa.

Poliisina esiintyneet huijarit urkkivat iäkkäältä naiselta pankkitunnukset – poliisi: ottakaa ilmiö puheeksi ikäihmisten kanssa

Poliisin mukaan huijauksen kohteeksi joutuneen on ilmoitettava asiasta viipymättä poliisille, tarvittaessa hätänumeron 112 kautta, jotta rahojen siirtyminen huijareille voitaisiin estää.

Poliisiauto Itä-Suomen poliisilaitoksen pihalla

Poliisi varoittaa jälleen pankkitunnuksia kalastelevista huijareista – nyt soitot näyttävät tulevan poliisilaitosten vaihteesta

Itä-Suomen poliisi varoittaa huijareista, jotka esiintyvät poliiseina ja pyytävät saada pankkitunnuksia tietoonsa.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Audilla liikkuva valepoliisi pysäyttää autoilijoita Turun seudulla – poliisi saanut lukuisia ilmoituksia

Poliisi muistuttaa, että siviiliasussa oleva poliisi esittää aina virkamerkin.

Kaksi poliisia.

Itä-Suomen poliisi varoittaa sosiaalisen median kautta tulevista henkilötietojen kalasteluista

Esimerkiksi Facebookin ja Instagramin viestintäpalveluiden kautta lähestyneet huijarit ovat pyrkineet saamaan puhelinnumeroita ja pankkitunnuksia.

Poliisin tunnuskuva miekkaleijona

Valepoliisiksi tekeytyvä sai oululaismieheltä pankkitunnukset – poliisi tutkii tekoa törkeän petoksen yrityksenä

Rahojen siirto väärille henkilöille pystyttiin tässä tapauksessa estämään. Poliisi on ottanut kiinni useita henkilöitä, joita se epäilee tutkittavana olevista rikoksista.

Ukrainalainen Daria puhelin kädessä ulkona. Darian on muutettu hänen turvallisuutensa suojelemiseksi.

Seksityötä tai kuvitteellinen työpaikka suomalaisesta yrityksestä – näin ukrainalaispakolaisia huijataan työmarkkinoilla

STT tekeytyi työnhakijaksi ukrainankielisellä työnvälityssivustolla. Huijarit vaativat välityspalkkiota työpaikoista, joita ei ole olemassa.

Asiakas syö ruokaa ja selaa matkapuhelinta Salacavala ravintolassa Kuopiossa.

Mies huijasi Tinderissä kaverinsa kuvalla ja jatkoi viestittelyä paljastumisensa jälkeen – tällaisia ovat arkiset huijaukset deittipalvelussa

Kysyimme yleisöltä heidän kokemistaan huijauksista Tinderissä. Moni ihmettelee kuvien, ulkonäön ja pituuden vääristelyä, mutta tutkimustiedon mukaan vain osa valkoisista valheista menee läpi.

Rahanpesu / pankkiautomaatti / Tikkurila / Dixi / 06.06.2018

Ikäihmisiltä on Lounais-Suomessa anastettu pankkikortteja – tileiltä viety tuhansia euroja

Tekotapa on poliisin mukaan yhtenäinen. Automaatilla asioivaa henkilöä harhautetaan ja pankkikortti vaihdetaan toiseen. Pin-koodi on urkittu etukäteen.

Ett finger närmar sig appen tinder på en smarttelefonskärm

Koetko tulleesi huijatuksi Tinderissä? Teemme aihepiiristä juttua ja keräsimme kokemuksia tässä artikkelissa

Kuka tahansa voi deittisovelluksessa värittää totuutta itsestään. Tässä artikkelissa keräämme ihmisten kokemuksia arkisisista tilanteista, joissa deittikumppani ei ole ollut täysin rehellinen.

Tietokoneen näppäimistö.

Perhon kunta joutui hakkeroinnin vuoksi pyytämään: "Älkää avatko kunnanjohtajalta saapuneita viestejä"

Perho tiedotti sivuillaan ja sosiaalisessa mediassa keskiviikkoiltana, että kunnanjohtajan sähköpostitili oli kaapattu.

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Nettikauppias tehtaili 78 petoksen sarjan Pirkanmaalla – poliisi vinkkaa, miten vedätykseltä voi välttyä

Epäilty otti yhteyttä ostoilmoitusten perusteella ostajiin ja tarjosi ilmoituksissa etsittyjä tuotteita. Tuotteita ei todellisuudessa ollut olemassa.

Poliisin hihamerkki

Useita nettipetoksia Meri-Lapissa – poliisi kehottaa varovaisuuteen

Poliisin mukaan kenenkään ei kannata antaa kiireessä maksutietojaan muille.

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Suomalaiset luottavat tietoturva-asioissa enemmän urheiluseuroihin kuin ulkomaisiin verkkokauppoihin

Eniten suomalaisten luottamusta tietoturva-asioissa nauttivat pankit ja vakuutusyhtiöt sekä virastot ja muut julkishallinnon toimijat.

Huijarin lähettämiä viestejä: Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi? Kiitos! Osallistuin kilpailuun, lähetän tekstiviestin. Jos saat koodin sisältävän viestin, lähetä se minulle. Okei?

Paula sai ystävältään yksityisviestin kilpailusta, päätyi menettämään Facebook-tilinsä – Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tietojen kalastelusta

Huijauksen uhri pelkää ystäviensä menettävän myös rahaa "käsittämättömän hyvälle huijarille". Facebook-tilin palautus omaan haltuun on osoittautunut työlääksi.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Varkauden kaupungin sähköposteista on lähetetty huijausviestejä – kaupunki varoittaa avaamasta liitetiedostoja tai linkkejä

Varkauden kaupungin mukaan huijausviestien liitteenä voi olla laskuväärennös. Varkaus pyytää huijausviestejä saaneita ottamaan yhteyttä kaupungin tietohallintoon.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Mies myi olemattomia sähkötyökaluja ja musiikkisoittimia verkossa edullisesti – poliisi muistuttaa, ettei rahaa kannata lähettää etukäteen

Poliisi epäilee 1990-luvulla syntynyttä tamperelaismiestä lukuisista petoksista. Ostajat maksoivat miehelle etukäteen tämän verkossa kaupittelemista tavaroista, joita ei todellisuudessa ollut.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti, lasiovet Lahdessa ulkoapäin kuvattuna

Syyte: mies lainasi uhrilta yli miljoona euroa ja pelasi ne – laajan petos- ja talousrikosjutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa

Käsittely alkoi kolmesta pääsyytetystä, joista yhdelle vaaditaan seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Vastaajat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Kollaasi, jossa on käsi, joka pitelee puhelinta, jossa näkyy keskustelu huijariostajan kanssa.

Portugalilaisen saippuaoopperan rikas perijä haluaa ostaa lastensängyn – käytettyjä tavaroita myydään yhä enemmän, siksi huijaritkin ovat liikkeellä

Kun vertaiskauppa ja kirpputorit siirtyvät verkkoon, myös huijarit yrittävät saada osansa. Nyt liikkeellä on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Poliisi varoittaa verkon myyntialustojen käyttäjiä huijausyrityksistä

Huijarit ovat esiintyneet ostajina ja pyytäneet myyjiä antamaan heille linkin kautta maksukorttien tietoja.

Nainen puhuu kännykkään, taustalla häämöttää matkapuhelinverkon tukiasema.

Uusi rikosilmiö Kaakkois-Suomessa: venäjänkielisten ihmisten pankkitietoja kalastellaan huijauspuheluilla

Yhteistä kaikissa huijauksissa on, että venäjänkieliset henkilöt saavat puhelun ulkomaalaisesta numerosta tai numeroista, jotka näyttävät kuuluvan suomalaisille pankeille.

Kuvakaappaukset aidolta Icebugin nettisivustolta sekä huijaussivustolta.

Erottaisitko huijauksen? Suomalaisnainen huomasi asioivansa valeverkkokaupassa viime hetkellä – valesivuista on tullut erehdyttävän aidon näköisiä

Pelkästään suomalaista fi-päätettä käyttäviä valeverkkokauppoja on aktiivisena ainakin noin sata. Verkossa on esimerkiksi Fjällrävenin, Canada Goosen ja Haglöfsin kauppoja jäljitteleviä valesivustoja.

Verkkohuijauksen uhri istuu autossa

Jarmon unelma bitcoin-miljoonasta vaihtui velkahelvettiin – rahat päätyivät kansainvälisille huijareille: ”Halusin yllättää vaimoni”

Suomalaiset menettävät sijoitushuijauksiin vuosittain kymmeniä miljoonia. Jarmo on yksi uhreista, seurasimme hänen elämänsä raskainta vuotta.

Kaksi kahdenkymmenen euron seteliä, joista ylempi on elokuvarahaa ja alempi aito.

Bussikuski huomasi työpäivän päätteeksi, että asiakas oli maksanut leikkirahalla – tapaus ei ole ainoa, sillä pimeässä setelin aitoutta on vaikea nähdä

Väärennettyä rahaa tai leikkirahaa on liikkeellä vähän, mutta liikennöitsijät törmäävät niihin joka vuosi.

Tekstiviestihuijaukset.

Älypuhelimien sisältö kiinnostaa varkaita – asiantuntija: FluBot on ilkeä haittaohjelma

Yksinkertaisin tapa selättää FluBot -haittaohjelma on palauttaa puhelimeen tehdasasetukset. FluBot on mahdollista myös poistaa, mutta se vaatii teknistä osaamista, koska se huijaa puhelinta.

Internetkauppa, luottokortti.

Lapin poliisilaitos: Meri-Lapissa nettipetosten määrä on kasvussa joulun lähestyessä

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että ainakin Meri-Lapin alueella kirjattujen petosten määrä on joulua kohden kasvanut.

Patrik Elias Johansson kädessään Bitcoin-kolikko.

Bitcoin-huijarit vievät uhreiltaan miljoonia ja henkilötiedot – suomalainen voi päätyä tietämättään osalliseksi jopa huumekartelliin

Huijarit veivät Jarmolta lähes sata tuhatta euroa. MOT-toimitus alkoi selvittää tapausta ja päätyi valtavan huijaustehtaan jäljille.

Verkkokauppa.comin paketti odottaa pakettiautomaatin luukun sulkemista.

Huijausviestit osuvat myös pakettien huippusesonkiin, mutta eivät ole saaneet asiakkaita hidastelemaan lahjojen haussa – "Paketit haetaan todella nopeasti"

Liikkeellä olevat huijausviestit kehottavat muun muassa tarkistamaan, mikä on pakettilähetyksen tila. Viestit osuvat ikävästi kovimpaan pakettisesonkiin.

Hermostununut nainen katsoo läppäriään, jossa on selvästi joku ongelma.

Spam! Nettihuijauksen tunnistaminen on myös hauskaa

Nettihuijaukset painostavat toimimaan nopeasti.

Ihminen pitelee kukkaroa käsissään.

Ikäihmisten rahoja uhkaavat niin tuntemattomat kuin läheiset – häpeä pitää usein piilossa perheen sisäiset tapaukset

Taloudellinen kaltoinkohtelu jää monesti piiloon, sillä ikääntynyt pelkää välien katkeamista ja omaiselle koituvia seuraamuksia.

Puhelimeen tullut huijaustekstiviesti.

Maanantai 29.11.2021 (radio)

Koronatilanne huononee. Omikron virusmuunnosta voi olla myös Suomessa. Omikron huolettaa maailmalla. Ruotsi sai taas pääministerin. Huijausviestejä matkapuhelimissa. Sää on kylmää.

Luomukauran korsi viljelijän kädessä

Laitonta työvoimaa, veropetoksia, väärennöksiä – ruuantuotannon huijari pääsee vähällä, eivätkä suomalaiset tiedä, ettei ruokaa aina testata

Ruokaväärennökset ovat maailmalla miljardibisnes, eikä Suomessakaan ole vältytty elintarvikerikoksilta. Kiinnijääneiden rangaistukset ovat lieviä. Asiantuntijat penäävät muutoksia järjestelmään.

Käyttäjiä on tägätty, eli merkitty kuvaan, jossa nainen pitelee Dysonin hiustenkuivaajapakettia ja näyttää kuittia, jossa lukee 1,99 euroa.

Arviolta kymmeniätuhansia on yritetty huijata Instagramissa – houkutuksena kahden euron hiustenkuivaaja

Huijarit yrittävät saada Instagram-käyttäjien luottokorttitiedot tägäämällä heidät valepostaukseen. Samaa tilausansaa on käytetty Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Ranskassa.

Miehen kädet kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Miksi suomalaiset eivät opi? Nettihuijareiden saama saalis kipuaa tänä vuonna ennätykseen – tuhansilta suomalaisilta on viety jo 33 miljoonaa euroa

Poliisihallituksen tietojen mukaan suomalaiset ovat menettäneet nettihuijaireille varojaan jo 33 miljoonan euron verran. Huijareiden ansoihin on langennut etenkin ikäihmisiä, mutta myös nuoria aikuisia. Jotkut ovat menettäneet koko omaisuutensa.

Några bitcoinmynt med något som liknar ett kretskort i bakgrunden.

Talousrikosten tutkinta ruuhkautui Helsingissä – poliisi nostaa yhdeksi syyksi kryptohuijaukset, joihin langetaan liian helposti

Avoinna olevien talousrikostutkintojen määrä on kasvanut selvästi Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten alueella. Jutturuuhka näkyy tutkintojen venymisenä.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Nainen osti Jopon 150 eurolla, sai ajaa pyörällä vain 10 minuttia – Rikolliset vaanivat joka kulman takana

Poliisille ilmoitettujen verkkorikosten määrä kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi pankkipetoksilla on viety tänä vuonna suomalaisilta jo lähes 10 miljoonaa, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Happonen.

Sähköpostin suodatusappi kännykän näytöllä

Rikolliset pyrkivät nyt kaappaamaan koko älypuhelimen – pahimmillaan tunkeutuja voi äänittää puhelimellasi huoneessa käymääsi keskustelua

Tietoturva-ammattilaisten mukaan pankkihuijaukset ja henkilön tunnistamistietojen kalasteluyritykset ovat lisääntyneet selvästi. Erilaiset huijausyritykset keskittyvät jatkossa yhä enemmän mobiiliin.

Muumimuki 3

Tyypillisessä nettihuijauksessa raha vaihtaa omistajaa, mutta ostaja ei koskaan näe tavaraa, josta teki kaupat

Keräilyastiat, pelikonsolit ja puhelimet ovat tyypillisiä nettihuijauksen kohteita. Huijatuksi tuleminen saattaa hävettää niin paljon, ettei uhri tee rikosilmoitusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle