Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nahkatakkiin pukeutunut silmälasipäinen nainen näpyttelee läppäriä ja katsoo kameraan.

Kaveripyyntö Facebookissa johti 130 000 euron valerahankeräykseen ja hääsuunnitelmiin – perheenäiti Jonna Janetzko vastahuijaa netin auervaaroja

Huijauksen keinot uusiutuvat sitä mukaa, kun vanhat tulevat tunnetuiksi, sanoo ylilääkäri Hannu Lauerma. Jonna Janetzkon vastahuijausprojektissa on mukana kymmeniä vastahuijareita ja ainakin 50 huijattavaa huijaria.

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Aivomme tunnistavat huijauksen, mutta emme aina tajua sitä

Misinformaatio lisääntyy. Riittävätkö aivojemme aitousaparaatit paisuvassa valheiden tulvassa enää tunnistamaan sitä, mikä on totta? kysyy aivotutkija Katri Saarikivi.

Mona Mannevuo

Mona Mannevuon kolumni: Kun vaatimattomuus ei enää kaunista 

Muutos tunnollisesta työntekijästä itseään korostavaan huippuosaajaan on ollut nopea. Muutoksen voi havaita jopa vanhoista terveysopeista, joissa hermostoa kehittävien harjoitteiden tarkoituksena oli minäkeskeisyydestä luopuminen, kirjoittaa Mannevuo. 

Ystävät istuvat poratilla ja tutkivat sosiaalista mediaa.

Tutkimus: Vanhempien rakkaus suojaa lasta rikollisuudelta ja psykopaattisilta piirteiltä vielä 14–19-vuotiaanakin

Vanhempien lämmin käytös voi muuttaa nuoren piirteitä ja käytöstä, vaikka kehitys olisi aiemmin mennyt huonoon suuntaan.

Valokuva tietokoneen ruudulta.

”Anonyymi murhapalvelu, maksu bitcoineina” – Kun kaksi suomalaista nuorukaista löysi toisensa netissä, seuraukset olivat kohtalokkaat

Näin poliisi selvitti palkkamurhaksi epäillyn rikoksen. Vastaavaa ei ole milloinkaan tapahtunut Suomessa.

Kotkalaisen kirjailijan Petri Pietiläisen uusimmassa teoksessa pureudutaan historiallisesti merkittäviin murhiin.

Media on tehnyt murhaajista sankareita – kirjailija haluaa riisua sädekehän: "Kuorruttavat tekonsa uskonnollisella hömpällä"

Murhien saama julkisuus sekä fiktio lietsovat asiantuntijoiden mukaan murhaajien ihailua. Uskontonsa ja isänmaansa puolesta tappavaa voidaan pitää myös uskonsoturina ja sotasankarina.

Mona Mannevuo

Mona Mannevuon kolumni: Nähdäkseen uudella tavalla lähelle, on katsottava kauemmaksi, vaikka se ei aina olisi mukavaa

1940-luvulla yritettiin saada yhteiskunnan hyödyttömätkin ainekset hyödyttävään työntekoon kurilla. Tämän päivän näkemyksen mukaan se oli julmaa ja epäeettistä, kirjoittaa Mona Mannevuo.

Mona Mannevuo.

Mona Mannevuon kolumni: Kontrolliyhteiskunnassa tuupataan ja optimoidaan aivoja

Työntekijöitä mitataan jo nyt ja jatkossa vielä enemmän. Asiasta on syytä keskustella laajemmin, koska se herättää myös eettisiä ja kriittisiä kysymyksiä. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää terveystietojen käyttöön ja yksityisyyden suojaan, kirjoittaa Mona Mannevuo.

Alo Jÿriloo

180 astetta: Kuka on paha? Lääketiede ei tunnista pahuutta, mutta psykopatian merkit voivat näkyä aivoissa jo lapsena

Pahuus on yhdistelmä psykopatiaa eli myötätunnon puutetta, narsismia ja machiavellismia eli laskelmoivaa ilkeyttä, määrittelee oikeuspsykiatri Alo Jüriloo.

Metsä-Groupin hakattuja puita pinossa.

Monday's papers: Tampere killing, prisoners' parole and forest regulation

Monday's newspapers include stories on an apparent homicide in Tampere, a look at the threat assessments carried out prior to the release of prisoners, and news of a crucial vote for the Finnish forest industry in the European Parliament.

Ihminen hupparissa

Paatunut psykopaatti voi olla jo hoidon ulottumattomissa – psykopatia on monelta osin vielä mysteeri

Klassisesta psykoterapiasta on apua moneen mielenterveyden sairauteen, mutta psykopaatti voi oppia sen avulla lisää keinoja manipuloida toisia ihmisiä. Psykopatiasta kaivataankin lisää tutkimusta, sillä esimerkiksi sen kehittymistä lapsuudessa ei vielä tunneta tarpeeksi.

Jännittäjä toimistossa

Jännittäminen on hyvä asia – mutta elämää se ei saisi haitata

Jännittäjäryhmästä apua hakeva nuori nainen kertoo saavansa apua, kun epämukavassa tilanteessa käsille on jotain tekemistä, vaikka puhelimen selaaminen. Jännittäjäryhmässä on lupa punastella, koska kaikki tekevät niin.

Sekalaista purkujätettä on levitelty tielle

Millainen ihminen tekee romumiinoja autoilijoille? Näin sanoo rikosprofiloinnin asiantuntija

Kiteen mystinen romumiinoittaja voi olla naapurisi tai olet saattanut tavata hänet kaupan kassalla. Rikosprofiloijan mukaan romuja vilkkaasti liikennöidyille teille asetteleva ihminen ei todennäköisesti ole psykopaatti. Asiantuntijan on vaikea hahmottaa miinoittajan profiilia, koska rikossarja on harvinainen.

Psykopaatin resepti

Psykopaatin resepti

Kenestä tahansa ei ole sarjamurhaajaksi.

Pääkallo  Keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.

Ihmisyyden hinta: Pahuus elää meissä kaikissa

Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan jokainen ihminen on periaatteessa kykenevä pahuuteen. Pahuus näyttäytyy esimerkiksi Keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.

Anonyymi mies solmii solmiota peilin edessä dramaattisesti valaistuna.

Valkokauluspsykopaatti tähtää heikkoon kohtaasi

Jos olet joskus huomannut kokevasi olosi tai osaamisesi epävarmaksi, voit olla varma, että kohdallesi osuva psykopaatti käyttää kyseistä ominaisuuttasi hyväkseen.

Mies kävelee salkku kädessä grafiikan seassa.

Kuinka psykopaatti sai työpaikan

Rekrytointiyritys havaitsi johtajan paikkaa hakevassa henkilössä psykopaattisia piirteitä. Soveltuvuusarvioinnin tehnyt henkilö raportoi asiasta toimeksiantajalle, Mitä sitten tapahtuikaan?

Hanna Heikkinen

Kaikkea aivotoimintaa ei voi mitata – "Osa ihmisyydestä tulee varmasti pysymään mysteerinä"

Aivojen toimintaa pystytään tutkimaan nykypäivänä entistä paremmin. Tutkija ei kuitenkaan usko, että ihmisen mieltä ja tunteita pystytään mittamaan koskaan täydellisesti. Osa ihmisyydestä tulee aina pysymään salaisuutena.

Pohjois-Korea haukkui Etelä-Korean yhteistyöehdotuksen pystyyn: "Psykopaatin päiväuni"

Pohjois-Korean viranomaisen mukaan Etelä-Korean presidentin olisi parempi pitää "kuvottava suunsa kiinni".

mies valheenpaljastusanturi sormessaan

Toimittaja haastaa KRP:n uuden valheenpaljastuskoneen

Keskusrikospoliisi ottaa tänä syksynä käyttöönsä uuden laitteen, jolla se selvittää kuulusteltaviensa muistikuvien todenperäisyyttä. Tiedeohjelma Prisma Studio testasi, onko laitteesta mihinkään.

Mies pitelee kättä naisen olkapäällä.

Tutkimus: Psykopaatit tuntevat empatiaa, jos haluavat

Tutkimusryhmä uskoo, että heidän tuloksensa voivat muuttaa tapaa, jolla psykopaatteihin suhtaudutaan. Vallitsevana käsityksenä on ollut, etteivät psykopaatit kykene tuntemaan normaalisti tunteita.

Psykopaatin aivot eivät tunne myötätuntoa

Arviolta 2 prosenttia väestöstä on psykopaatteja, mutta rikollisissa psykopaattien osuus on huomattavasti suurempi, ehkä jopa 15 prosenttia.

Piirros.

Valehteleminen helpottaa elämää

Valehteleminen on edelleen suuri mysteeri. Se tiedetään, että jokainen valehtelee keskimäärin kaksi kertaa päivässä ja useimmiten äidille tai vaimolle. Valehtelussakin mestariksi tullaan harjoittelemalla.

Raakalaiset on ammattimaisesti toteutettu toimintaelokuva

Buddhalaista filosofiaa harrastava Ben ja hänen nuoruuden ystävänsä, psykopaattisia taipumuksia omaava sotaveteraani Chon pyörittävät Kalifornian menestyneintä marijuanabisnestä. Ystävysten kasvattamat yrtit ovat rannikon kuuluja, eikä parempaa tuotetta löydy mistään.

Killer Joe ei sovi kaikille

Nuori texasilainen pikkurikollinen Chris on huomattavissa veloissa joukolle huomattavan ilkeitä ihmisiä. Tilanne on niin paha, että Chrisin elämä on uhattu katkaista, jos hän ei pian eli heti maksa velkojaan.

Tutkimus: Psykopaateilla on huono hajuaisti

Australialaistutkijat sanovat, että havaintoa voidaan hyödyntää sairauden diagnosoinnissa.

Hannu Lauerma

Lääkäri: Breivikiä ei voida muuttaa vasten hänen tahtoaan

Ylilääkäri ja tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan voidaan lähes varmuudella sanoa, että Norjan joukkosurman tyyppiseen tekoon kykenee vain henkilö, jolla on erittäin voimakkaat psykopaattiset piirteet.

Yle Uutisten Twitter profiili.

Tutkijat: Twitter-analyysiä voi käyttää psykopaattisten piirteiden havaitsemiseen

Tutkimusryhmä selvitti, että yksilön pimeään puoleen liittyvien piirteiden ja Twitterin käytön välillä on joukko korrelaatiosuhteita.

Hannu Lauerma

Lauerma: Väkivaltarikokset ovat usein kakkostyypin alkoholistien tekosia

Väkivallan ja pahuuden todellinen määrä ei vastaa julkisuuden antamaa kuvaa, toteaa Tutkimusprofessori Hannu Lauerma. Hänen mukaansa väkivalta myy ja se huomioidaan mediassa, mutta käytännössä räikein väkivalta on vähentynyt Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Väkivaltarikosten taustalta löytyy Lauerman mukaan usein kakkostyypin alkoholismia.

Ronya: Päässäni asuu alterego Aynor

Annoying-biisistä tutun laulajan debyyttilevy tulee olemaan psykopaattinen.

Psykopaatit eivät noudata tilastotieteen sääntöjä

Erilaisten tulosten mittaaminen on kehittynyt huimasti. Urheilutuloksia seurataan sekunnin murto-osien tarkkuudella. Yhteiskunnallinen päätöksenteko tukeutuu yhä moninaisimpiin tilastoihin ja kyselytutkimukset tarkentavat niitä. Tilastot eivät kuitenkaan suoranaisesti paljasta massamurhaajia, pohtii professori Tauno Tiusanen suunvuorossaan.

Mielenterveys on yhä harvemmin syy tuomion lievenemiseen

Nykyinen laki kieltää tuomion automaattisen lieventämisen alentuneesti syyntakeisilta. Alentuneesti syyntakeisten diagnoosien määrä onkin laskussa, kuten myös mielentilatutkimusten kokonaismäärä Suomessa. Tämä huolettaa asiantuntijoita.

Koeputkia laboratoriossa.

Authorities May Test for Criminal Gene

Researchers suggest that genetic tests be performed on violent offenders to help determine how much danger they pose to society. Scientists are looking to chart the MAOA gene in criminals, which is linked to violent behavior.

Koeputkia laboratoriossa.

Väkivaltarikolliset halutaan geenitesteihin

Tutkijat ehdottavat väkivaltarikollisille geenitestiä, jonka avulla rikollisten vaarallisuus voitaisiin arvioida nykyistä paremmin. Nyt käytössä olevan psykopatia-asteikon rinnalle halutaan lisätä rankan alkoholinkäytön ja lapsuusiän kaltoinkohtelun kanssa väkivaltarikosten uusimiseen altistavan MAOA-geenin kartoitus.

Röntgenkuva ihmisen päästä.

Tutkimus: Psykopaatin aivot eivät välitä rangaistuksista

Psykopaattinen ihminen tavoittelee porkkanaa, vaikka uhka saada keppiä olisi huomattavasti suurempi, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Edun tavoittelu jopa oman hengen uhalla johtuu aivokemiasta.

Porin jalkajousisurmista elinkautinen tuomio

Porin käräjäoikeus on tuominnut kaksi naista jalkajousella surmanneen porilaismiehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta.

Ojat on rajat -ohjelman kohtaus

Kiusaaja keskellämme

Kiusaaminen on väkivaltaa.