Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronajoulu tuo kännykät juhlapöytään ja kuusen alle – Tamperelainen Jaana Nieminen on etäyhteydessä siskoonsa Ruotsiin: "Saa nähdä, tuntuuko joululta"

Vaikea koronatilanne ja voimassa olevat poikkeustoimet vaikeuttavat ulkosuomalaisten joulun viettoa kotimaassa.

Sennu Keith opettaa lapsiaan kesäasunnolla, Päivi Watsonin tytär piiloutuu sotilailta takapenkillä – tässä jutussa 5 suomalaisnaista kertoo arjestaan ulkomailla

Pyysimme maailmalla asuvia suomalaisia kertomaan, millaista korona-arki on Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Australiassa, Skotlannissa ja Meksikossa.

Torstai 10.9.2020 (radio)

Vuoden pakolaiset on valittu. Monet ulkosuomalaiset miettivät paluumuuttoa. Pääministeri Marin koronatestiin. Korkeasaaren Coco-laiskiainen kuoli.

Kaksi ulkosuomalaista kertoo, miksi korona kannusti palaamaan Suomeen – Emma Winiecki: "Suomen turvallisuus ja vakaus korostuvat pandemian aikana"

Ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen Suomen kansalaisia muuttaa takaisin enemmän kuin lähtee.

Mitä tulee mieleen, kun kuulet sanan Gambia?

Köyliöläinen krokotiilidokumentaristi pykäsi saunan Gambiaan

Floridansuomalaiset kuvailevat epätoivoaan karujen koronalukujen keskellä: "Ehkä tämä kestää vielä monta, monta kuukautta"

Ulkoministeriön arvion mukaan Floridaan on jäänyt 7 000–8 000 suomalaista. Osavaltion koronatartunnat ovat olleet rajussa nousussa.

Kaarle Pereiran rohkea elämänmuutos kannatti: Pyysi puolisoaan mukaan muuttamaan Suomeen, ja pian molemmilla oli töitä ja elämä pikkukunnassa

Moni ulkomailla asuva suomalainen haaveilee paluusta, mutta työpaikka ja puoliso voivat jarruttaa muuttoa.

Yksi Suomen suurimmista musiikkileireistä järjestetään poikkeuksellisesti etänä tänä kesänä

Kälviän musiikkileirillä opettajat ja oppilaat kohtaavat videoyhteydellä.

Uusimaa closure may keep conscripts confined to bases, even on leave

On Friday evening, MPs were still weighing the constitutional issues involved in the Uusimaa closure. 

"Toimin kamerajalustana", sanoo kirjeenvaihtajamme Paula Vilén lapsensa pianotunnin järjestämisestä etänä – Kerro meille oma vinkkisi, miten arki sujuu ulkomailla koronasta huolimatta

Keräämme vinkkejä ja ideoita ulkosuomalaisilta siitä, miten arjen saa pyörimään koronasta huolimatta. Lähetä meille lyhyt teksti sekä kuva tai video.

Suomalaisyrittäjä on motissa koronaviruksen takia eristetyssä Hangzhoussa – Lauri Tammi hoitelee bisneksiä videopuheluilla kotoaan käsin

Kiinassa toimivalle suomalaiselle yrittäjälle tilanne on vaikeampi kuin työkomennuksella olevalle.

"Kieltäydyn anomasta asemaa, jonka olen ansainnut" – Suomalaiset ovat hitaimpia oleskeluoikeuden hakijoita Britanniassa, mutta kohta on jo kiire

Britannian viimeinen viikko EU:ssa alkaa tänään maanantaina. Britanniassa asuvien EU-kansalaisten täytyy hakea pysyvää oleskeluoikeutta maassa.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Arjen työ jakautuu epätasaisesti perheissä, teimme deepfake-videon ja lue myös ulkosuomalaisista armeijassa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Keskiviikko 24.4.2019 (radio)

Vuoden pakolaiset tulevat Syyriasta ja Togosta. Vuoden ulkosuomalainen tekee työtä Sveitsissä. Eduskunta valitsi puhemiehet. Iron Maidenin laulajasta tulee Helsingin yliopiston kunniatohtori.

Tiistai 16.4.2019 (radio)

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä jättää puheenjohtajan tehtävän. Harmaan talouden torjunta on ollut tehokasta. 30 suomalaista sotavainajaa haudataan Lappeenrannassa toukokuussa. Ulkosuomalaiset tekivät äänestyshistoriaa.

Herätys: Mueller ei löytänyt näyttöä Trumpin vehkeilystä, Rinne vierailee Ylen tentissä, sää on poutainen ja viileä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kaikkien ääni ei kuulu vaaleissa – vuonna 2015 vain harva pienituloinen kävi äänestämässä

Vähiten vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänestivät ruumiillista työtä tekevät, innokkaimmin korkeakoulutetut.

Pohjoisen piispa kehittää kirkon ulkosuomalaistyötä

Ulkosuomalaistyö pyrkii tavoittamaan niin ulkomailla pysyvästi kuin väliaikaisestikin asuvia.

Ääniä maailmalta - ulkosuomalaiset voivat ensi kertaa äänestää kotisohvalta

Suomalaisten onnellisuus ja lastenhoito kiinnostavat ulkosuomalaisia ja lisäävät intoa äänestää ja myös muuttohalua.

Liisa Hanén otti äkkilähdön ja vetää nyt joogaa suomalaisille Aurinkorannikolla, Hannu Hallamaan perhe pakeni sinne Neuvostoliittoa – Espanjan suomalaisyhteisö on muuttunut 50-luvulta lähtien

Yhä useampi suomalainen tulee Fuengirolaan töihin tai etätöihin. Lapsiperheitä on niin paljon, että koulu natisee liitoksissaan.

Työläät ja kalliit äänestysreissut jäävät historiaan – ulkosuomalaiset pääsevät vihdoin äänestämään kirjeellä

Kirjeäänestystä on haluttu jo kauan, ja ensi keväänä se vihdoin toteutuu. Tutkija löysi mielenkiintoisen eron puolueiden kannatuksessa Suomessa ja ulkomailla asuvien äänestäjien välillä.

Sveitsissä varttuneelle Matildalle Suomi on tärkeä osa identiteettiä: "Aika mahtavaa olla suomalainen"

On entistä tavallisempaa, että suomalaisen perheen lapset eivät ole viettäneet Suomessa kuin kesälomansa. Ulkosuomalaiset nuoret pitävät suomen kielen ja juuriensa tuntemista kuitenkin tärkeänä osana identiteettiään.

Outi Hovatta – hedelmöityshoitojen pioneeri ja kantasolututkimuksen johtava asiantuntija

Outi Hovatta on urallaan edistänyt lääketiedettä jo vuosia.

"Jengi vetää laput silmillä pitkin Mannerheimintietä" – Teemu kyllästyi, myi kaiken ja päätyi Maltalle, jonka nettikasinot himoitsevat suomalaista työvoimaa

Piskuinen Maltan saari myöntää toimilupia rahapelifirmoille, joiden toiminta on Suomessa kiellettyä. Työsuhde-etuina niillä on tarjota aurinko ja pulahduslämpöinen Välimeri.

Keskiviikko 30.5.2018 (radio)

Tupakointia halutaan vähentää. Vuoden ulkosuomalainen on kirjailija Mika Keränen. Monet eläimet kärsivät kuivuudesta. Etelä-Amerikan rannikolta on löytynyt aarrelaiva.

Suomi ulkosuomalaisten silmin: "Se, mikä joskus on ollut itsestäänselvyys, muuttuu rikkaudeksi"

Yle Uutiset pyysi ulkomailla asuvia suomalaisia kertomaan, miltä Suomi näyttää ulkoapäin katsottuna. Suomi saa kiitosta luonnosta, koulutuksesta ja turvallisuudesta, moitteita verobyrokratiasta ja rasismista.

”Hyvää itsenäisyyspäivää Buttesta!” – Suomi elää amerikkalaisen mainarikaupungin muistoissa

Kaivosteollisuuden kukoistaessa sata vuotta sitten Buttessa asui tuhansia suomalaista. Nykyään kaupungissa juhlitaan Pyhää Urhoa.

Australiassa raikaa maapallon eteläisin suomenkielinen rockradio – Tuula ja Kristian Olin vaihtoivat tangon Nightwishiin

Olinin pariskunta lähti lämmön perässä maapallon toiselle puolelle itsenäisyyspäivänä 21 vuotta sitten. He vaalivat suomalaisuuttaan rockilla.

Lukemista lauantaiksi: Eläkerahojen epäonninen Venäjän-reissu, 69 ohjusta oven takana ja kännisten joulupukkien kotimaa

Tämä on Ylen lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai

Huippukoulutuksen kehto vai sittenkin kännisten joulupukkien kotimaa? Näitä asioita suomalaiset hehkuttavat ja häpeävät maailmalla

Ulkomailla asuva suomalainen on usein naapurustonsa tai työpaikkansa ainoa suomalainen. Ei ole samantekevää, mitä hän Suomesta kertoo.

Lukemista sunnuntaiksi: Ulkosuomalaisten kuulumiset kaikilta maailman kolkilta, Jakomäen mies ei elä vanhaksi ja Orléansin neitsyen oikeusmurha

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

"Itkisinkö muka täällä jotain salmiakkia" – Katso Suomi-imperiumista, missä maailmalle lähteneet suomalaiset työskentelevät, rakastavat ja downshiftaavat

Yli 6500 ulkosuomalaista kertoi Ylelle, missä kaupungissa he ovat, miksi he sinne lähtivät ja mitä he siellä tekevät. Jokainen kartalla näkyvä ympyrä edustaa yhtä ihmistä. Yksi niistä löytyy Puerto Ricosta.

Sinivalkoiset naiset juoksivat Pariisissa – ulkosuomalaiset iloittelivat Euroopan suurimmassa naisten juoksutapahtumassa

Pariisissa järjestettiin sunnuntaina Euroopan suurin naisten juoksutapahtuma La Parisienne, tällä kertaa vahvoin suomalaismaustein.

Sunnuntai 10.09.2017 (radio)

Ojitus tekee haittaa vesistöille. Vesien pinnat ovat nyt korkealla. Einari Vuorela -runopalkinnon on saanut Olli Heikkonen. Suomen juhlavuosi näkyi naisten juoksutapahtumassa Pariisissa.

Kolarista lähtöisin oleva Maria Ruokojärvi katselee nykyään pihassaan porojen sijaan palmuja

Vuokraemännän tuppautuminen vuokralaisen asuntoon ja vaalean naisen kohtaamat ennakkoluulot ovat hämmästyttäneet Maltalle muuttanutta pohjoissuomalaista.

Keskiviikko 2.8.2017 (radio)

Monilla suomalaisilla on velkaongelmia. Britannian prinssi Philip on jäänyt eläkkeelle. Suomessa saadaan nyt paljon vesisateita. Suomi-koulujen opettajat ovat olleet koulutuspäivillä Helsingissä.

Lukemista viikonlopuksi: Perussuomalaisten hajottamisen taustat, oudot saunat ja luontokohteillekin laskettiin hinta

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Katso suomalaisten oudot ja upeat saunat maailmalla: Kiuas kaasupullosta, lauteet mangopuusta, seurana torakat

Yle pyysi ulkomailla asuvilta suomalaisilta valokuvia ja tarinoita heidän saunoistaan.

Yhdysvallat antoi suomalaiselle Maija-Leena Haylle rakkauden ja teki hänestä keraamikon – ”Taiteilijan itu oli siellä jossain”

Jos Maija-Leena Hay olisi jäänyt Suomeen, hän olisi tehnyt uransa todennäköisesti yliopistossa kielitieteilijänä. Muutto Yhdysvaltoihin muutti kaiken.

Miltä Suomi näyttää, kun sitä ei ole nähnyt 30 vuoteen, ja mikä Suomessa on hyvää? – ulkosuomalainen USA:sta vastaa livelähetyksessä klo 11.30

Voit lähettää kysymyksesi amerikansuomalaiselle etukäteen sähköpostilla tai osallistua livelähetykseen, joka alkaa kello 11.30.

Torstai 15.6.2017 (radio)

Turun telakan työntekijät marssivat ulos työpaikalta. Lontoon tulipaloa tutkitaan. Matkapuhelimen käyttäminen ulkomailla halpenee. Rouva Jenni Haukio jakoi palkinnon Suomi-kouluille. Baselin Suomi-koulu lähettää terveisiä 100-vuotiaalle Suomelle.

"Helsingissä on ihanaa" – Anna Alabamasta on innoissaan, kun hän tuli melkein 30 vuoden tauon jälkeen synnyinmaahansa

Ulkosuomalainen Anna Räisänen tuli Yhdysvaltain Alabamasta entiseen kotikaupunkiinsa Helsinkiin.

Keskiviikko 14.6.2017 (radio)

Suojelupoliisi sanoo, että terrori-iskun vaara on Suomessa kasvanut. Iso kerrostalo paloi Lontoossa. Lasten ja nuorten ylipaino on lisääntynyt Suomessa. Ulkosuomalaiset juhlivat 100-vuotiasta Suomea Helsingissä.

Missä ovat Virossa ja Kanadassa asuvat ulkosuomalaiset, entä kuuleeko Fuengirola? – Suomi-imperiumi alkoi rakentua Euroopasta

Ylen Suomi-imperiumin rakentamiseen on osallistunut jo noin 4000 ulkosuomalaista. Yli puolet ilmoittautuneista asuu Euroopan maissa.

Missä ovat suurimmat suomalaiskaupungit maailmalla – Tule rakentamaan Suomi-imperiumia!

Maailman suurimmat suomalaiskaupungit sijaitsevat nykyään Espanjassa ja Ruotsissa, mutta suomalaiskeskittymiä on ympäri maailmaa. Tällaisia ihmisiä niissä asuu. Vai asuuko? Kerro meille, millaisia ulkosuomalaiset ovat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle