Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valmista presidentillinen raparperimehu – Kultarannan resepti kuuluu kesän suosikkeihin

Juomaa tarjotaan hallituksen kesäisissä kokoontumisissa.

Marengilla kuorrutettu raparperijäätelökakku – sekä hapanta että makeaa

Kun kaipaat juhlatarjoiluihin jotain raikasta ja freesiä.

Tänä kesänä grillataan kasvimaan satoa - tästä kaikki Strömsön puutarhaillan reseptit

Kokeile vegetaarista caesarsalaattia tai raparperipannaria

Uudet alkuperäiskasvien varmuuskokoelmat Naantaliin ja Turkuun

Luonnonvarakeskus valikoi kaksi uutta alkuperäiskasvien varmuuskokoelmien säilytyspaikkaa Varsinais-Suomesta.

Hiivaton, sitruunaton ja vähäsokerinen – 3 vappusimaa Marttojen vinkeillä ja twisteillä

Sitrusallerginen vaputtaa raparperilla, keventäjä vähemmällä sokerilla. Unohtajan pelastaa pikasima.

Naapuri lahjoitti läjän raparperia – syntyi resepti, joka leviää kulovalkean tavoin kotileipureiden keskuudessa

Kolme viikkoa vuodesta Katariina Pylsy leipoo joka päivä maisemakahvilan raparperipiirakkaa, jonka ohjetta tuhannet googlettavat netistä.

Runebergin kotipihassa kasvaa salaa harvinainen raparperi, ja nyt se sai nimen

Kansallisrunoilijan kotimuseon pihalla Porvoossa kasvava harvinainen raparperi on nimetty Fredrikan raparperiksi. Sen geenit poikkeavat huomattavasti muista Suomen raparpereista.

#ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

Vietä #ihanvaankesä raikkaan raparperidrinkin äärellä!

Suomen raparperit kartoitettiin – yli puolet näytteistä oli samaa kantaa

Raparperi on annettu naapuriin, viety tuliaisiksi ja otettu pihalta mukaan, kun on muutettu. Luken raparperikokoelmaa monimuotoistamalla halutaan säilyttää kasvi myös tuleville sukupolville.

Lasten ykkösneuvo esiintymisjännitykseen: Laula se, minkä osaat

Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailussa lapset laulavat kymmenen kerran sydämensä kyllyydestä. Semifinaalissa oli jo yleisöäkin paikalla.

Ilmainen aamupala kokoaa kylän – "Ei tänne pelkän puuron takia tulla"

EU-ruokakassien kaurahiutaleet jäivät monelta konginkankaalaiselta käyttämättä. Puuro alkoi maistua, kun sitä alettiin keittää kerran viikossa koko kylälle.

Syötävät villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan Lapissa

Poimulehti, horsma, väinönputki ja voikukka kannattaa kerätä nyt suuhun sekä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Entinen Mr. Maahanmuuttaja valmistui terveydenhoitajaksi: työllistää nuoria jäätelökioskilla

Hämeenlinnalainen Ranjith Kumar Prabhakaran eli tuttujen kesken "Raparperi" kuuluu tämän kevään valmistuneisiin. Lähihoitajana työskennelleen miehen taskussa on nyt terveydenhoitajan tutkinto. Työ vanhusten parissa on edelleen Raparperin sydäntä lähellä, vaikka kesällä hän työllistää nuoria ja itseään jäätelökioskilla.

Sokeriin topattuna tai sinapin korvikkeena – raparperi taipuu vaikka mihin

Raparperi korvaa taitavan ruoanlaittajan käsissä omenan tai sitruunan. Raparperin ystävä löytää sille käyttötapoja lähes loputtomasti. Viola Peltoniemen puutarhassa kukoistaa yli 50-vuotias perintöherkku.

Vanhojen raparperien etsintäkuulutus tuotti hienon tuloksen – 400 kasvia pääsee dna-tutkimukseen

Luonnonvarakeskus julkaisi vuosi sitten vanhojen raparperien etsintäkuulutuksen. Ilmoituksia yli 70-vuotiaista raparpereistä tuli useita satoja ja kansallista raparperikokoelmaa päästään mahdollisesti täydentämään jopa aivan uusilla lajikkeilla.

Suomalaisen nimi on yleensä kopiota ja tuontitavaraa

Suurimmalla osalla suomalaisista on nimi, jonka alkuperä ei ole suomalainen vaan kristillinen. Sen sijaan satoja vuosia sitten suomalaisten etunimet muodostettiin palasista, joista koottiin nimiä kuten Ihalempi, Hyväpäivä ja Hyvämieli. Kristilliset nimet ovat kuitenkin joutuneet antamaan tilaa viime vuosina ja vuosikymmeninä, kun uusia nimiä on keksitty itse.

Perinnesäilöntä ei ole ihan helppoa: Vesiraparperi alkoi kasvaa karvaa

Konstailemattomat 1930-luvun reseptit kiinnostavat taas ruuanlaittajia. Aikanaan Lotta Svärd -lehdissä ja Kotiliesissä julkaistuja reseptejä kokeillaan Lottamuseon koekeittiössä. Perinnesäilöjän kannattaa muistaa puhtaus, ettei pulloon hyökkää home.

Etsintäkuulutettuja raparpereja löytyi satoja

Yli 50 keskisuomalaista raparperia löysi tiensä Luonnonvarakeskuksen tietoon. Koko maasta Luke on saanut ilmoituksia yli 700 kappaletta. Osa kasveista päätyy dna-tutkimukseen.

Tuleeko tästä todellisten jättiläiskasvien kesä? Viileä ja kostea sää kirittää kasvua

Viileähkö, mutta sateinen kesä ei näyttä haittaavan kasveja. Janakkalan Punkalla etelänruttojuuri kasvaa jo reilusti kolmatta metriä korkeana kasvustona.

Raparperi voi kasvaa 100-vuotiaaksi – Luke etsii yhä kertomuksia oman pihan raparpereista

Luonnonvarakeskus etsintäkuulutti vanhat raparperilajikkeet noin kuukausi sitten. Ilmoituksia on saatu koko maasta jo yli 500. Keskuksen tarkoituksena on lisätä tietoutta maamme ensimmäisestä puutarhakasvista ja kasvin historiasta. Luonnonvarakeskus kerää ilmoituksia ja tarinoita raparpereista heinäkuun loppuun asti.

Tiesitkö tämän raparperista?

Tiesitkö tämän raparperista?

Villisikalauma myllertää talojen pihoja Lappeenrannassa

Villisiat ovat käyneet tekemässä täystuhoa pihoissa jo kahtena yönä.

Kuvagalleria: Tärähtänyt tintti taljalla ja elämää raparperipenkissä

Huhtikuuta on eletty kuluneella viikolla kovien tuulenpuuskien ja räntäkuurojen siivittämänä. Sääkuvaajat ovat ikuistaneet kasvuun heräävää luontoa ja kohtaamisia muun muassa lintujen ja oravien kanssa.

Luonnonvarakeskus etsintäkuulutti raparperit – haussa erityisesti vanhat pohjalaiset raparperikannat

Jos raparperin varsi on kokonaan punainen tai päältä punainen ja sisältä vaalea, niin kyse voi olla harvinaisuudesta. Luonnonvarakeskus kerää nyt tietoja raparpereistä. Erityisen kiinnostavia ovat vanhat pohjalaiset raparperit, joita on vaalittu pihapiirissä vuosikymmeniä tai tuotu ehkä jopa Ruotsista.

Tyrnisuklaa maistuu rannikolla, raparperi vaatii jo suostuttelua

Suklaan syöjät luottavat klassikoihin, mutta pienen suklaavalmistajan on satsattava erikoisuuksiin. Vaasalaisen suklaavalmistaja Hemgårdenin ylivoimaisesti suosituin herkku on tyrnisuklaa. Sen sijaan raparperisuklaa on osoittautunut vaikeammaksi palaksi jopa pohjalaisille.

Kukkaluukku: Raparperista ase tuholaisia vastaan

Kirvat, erilaiset kehrääjäkoit ja muut tuholaiset ovat jokaisen puutarhurin riesana jossain vaiheessa. Ylen puutarha-aiheinen nettiTV-sarja Kukkaluukku selvittää, millaisia torjuntakeinoja voi löytyä ihan omasta pihasta.

CSI geenietsivät perkaavat mummin puutarhoja

Koululaisia on alettu houkutella etsimään kadonneiden kasvien geenejä. Geenivaraoppi tekee opetusmateriaalia ja pistää koululaisten mummot koville kysymyksillään raparperin alkuperästä. Suomalaiset raparperit ovat tutkijoiden mukaan erikoisia.

Hiiligrillikouluttaja: Kännissä tai kiireessä ei kannata grillata

Chef Santeri odottaa kesän uusia juureksia vesi kielellä. Pallogrillauksen perusteita opettava keittiömestari vinkkaa myös porkkanan tai raparperin sopivan grilliin.

Etanaroskikset ilmestyivät katukuvaan - taistelu espanjansiruetanoita vastaan jatkuu kiivaana

Riihimäen kaupunki ei hellitä taisteluaan ahnaita espanjansiruetanoita vastaan. Vastikään kaupungin katu- ja puistoyksikkö on tuonut pahiten etanaongelmista kärsiville asuinalueille etanaroskiksia, joihin kaupunkilaiset voivat heittää keräämänsä kuolleet nilviäiset.

Ikea vetää myynnistä raparperipiirakoita

Paj Rabarber -pakastepiirakan suomenkielisissä pakkausmerkinnöissä ei mainita kananmunajauhetta.

Lehtokotilo syö huolimattoman puutarhurin sadon

Puutarhakasvien lehtiä syövä lehtokotilo viihtyy kosteissa olosuhteissa ja talvehtii jätekasoissa. Puutarhaan piiloutunut viheliäinen tuholainen ei häviä yhden kuivan vuoden aikana.

Sato parhaimmillaan - pöytään katetaan kausiruokaa

Aamu-tv:n kesäpihalla-sarjassa tehtiin tällä kertaa kausiruokaa. Mutta mitä kausiruoka oikein on? Demos Helsingin tutkijan Outi Kuittisen johdolla valmistettiin mansikka-paprikakeitto, kesäkurpitsa-eväsleivät sekä raparperimojito.

Kasvipankissa kukat kasvavat korkoa

Lahden Anttilanmäen kaupunginosassa pidetään huolta perinteisistä pihakukista ja -kasveista. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksellä on mäellä kasvipankki, johon taimia voi viedä säilöön ja vaihtokauppana noutaa kukkia omaan kotipihaan.

Raparperikakku vie kielen mennessään

Barbaarijuuri eli tutummin raparperi (Rheum rhabarbarum) tuo monelle mieleen lapsuuden ja 70-luvun. Retroilun myötä myös raparperi on saanut uutta huomiota, ja vanhat mehu- ja piirakkareseptit on kaiveltu esiin. Me kaivelimme esiin parin vuoden takaisen kakkureseptimme.

Allotment gardens bring community spirit

Spring brings many citydwellers to community gardens – including growing numbers of immigrants.

Luonto tarjoaa iloja ja inhokkeja

Luonnon herääminen kevääseen on ihme ja ilo. Mutta on siinä kiusansakin. Joskus se saattaa kätkeytyä suojapanssarin sisään, toimittaja Tuija Veirto pohtii kolumnissaan.

Aliarvostetusta raparperista saa monta herkkua

Raparperi taipuu heti alkukesästä esimerkiksi kiisseliksi, piirakaksi, hilloksi, mehuksi ja chutneyksi. Raparperi on parhaimmillaan, kun se on noin kolme senttiä paksu.

Kesälämpötiloja ja kylmiä öitä – miten käy kasvien?

Ennusteen mukaan 20 lämpöasteen raja menisi keskiviikkona rikki sisämaassa eteläisessä Suomessa. Mutta yöpakkasia voi esiintyä paikoin edelleen.

Sieniliemi kiehuu sävyksi sukkalankaan

Verihelttaseitikit, raparperinjuuret, koivunlehdet ja jäkälät päätyvät Pälkäneellä pataan villalangan kaveriksi. Liemiä keittelee värjäri Pirjo Lahtinen, joka loihtii lankoihin sävyt ikivanhoin konstein.

Kesäkokin kakkuvinkit

Kakuillakin on sesonkinsa. Kesäkakkuihin meidät tutustuttaa Aamu-tv:n kesäkokki Joonas Hämäläinen.

Sua lähde kaunis katselen - Pilpalan kyläkävely houkutti ennätysyleisön

Loppilaiselle Kyläkierrokselle odotettiin noin 20 osallistujaa, mutta tuli 120. Kyläkävely sukelsi läpi pusikoiden ja metsien Hyrryn lähteen ympärillä.

Barbaarijuuresta makoisaa kakkua

Barbaarijuuri eli tutummin raparperi (Rheum rhabarbarum) tuo monelle mieleen lapsuuden ja 70-luvun. Retromuodin myötä myös raparperi on saanut uutta huomiota, ja vanhat mehu- ja piirakkareseptit on kaiveltu esiin.

"Pelkkä sadevesi ei yleensä riitä kesäkukille"

Nyt on aika lannoittaa aiemmin istutettuja kesäkukkia ja istuttaa parhaat päivänsä nähneiden tulppaanien tilalle uusia kesäkukkia. Sisäkukatkin voi siirtää kesäksi ulos nauttimaan auringosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle