Uusimmat artikkelit

Torstai 12.5.2022 (radio)
Suomi ja Nato. Ruotsi ja Nato. Kuva Linnunradan mustasta aukosta. Euroviisut. Sää.

Kotigalaksimme Linnunradan keskustan mustasta aukosta saatiin kauan kaivattu ensimmäinen kuva
Satojen tutkijoiden yhteistyöhön osallistui myös Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoita. Ensi vuosikymmenellä Sagittarius A*:sta saadaan ehkä elokuva, sanoo tähtitieteen dosentti Tuomas Savolainen.

Lisää todisteita elämän alkuperästä: meteoriiteista löytyvät kaikki DNA:n vaatimat emäkset
Kukaan ei voi vannoa tietävänsä, miten maapallolle syntyi elämää. Tuore tutkimus antaa kuitenkin lisäpainoa käsitykselle, jonka mukaan ensimmäisten elollisten rakennuspalikat tulivat meteoriittien mukana.
Avaruusteleskooppi Hubble vahvisti havainnon ennennäkemättömän suuresta komeetasta – kiinteä ydin ulottuisi melkein Helsingistä Turkuun
Aurinkokunnan äärimmäiseltä laidalta sinkoutunut kulkija on 50 kertaa tavallisen komeetan kokoinen. Tutkijat odottavat siltä lisää tietoa salaperäisestä Oortin pilvestä, jossa Auringon painovoima vaikutus on hiipunut hyvin vähiin.

Huhtikuun kuu on vaaleanpunainen – katso täysikuun loistetta Chilen yllä
Kuun poikkeuksellinen värisävy voi johtua esimerkiksi pölystä tai savusta.
Pate ja Matti ammutaan Maan kiertoradalle – Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti kerää tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi
Foresail-1:n hyötykuormana on hiukkassäteilyä mittaava laite, jonka tavoite on tehdä satelliiteista aiempaa pitkäikäisempiä, ja plasmajarru, jonka avulla satelliitin elämä päättyy ilmakehään, ei romuna maapallon kiertoradalle.
Nuorten CanSat tölkkisatelliittikilpailu alkaa sunnuntaina Vaasassa – ensimmäinen laatuaan Suomessa
CanSat tölkkisatelliittikilpailussa nuoret rakentavat juomatölkkiin satelliitin pienoismallin, joka lähetetään noin kilometrin korkeuteen keräämään tietoa.

Sunnuntai 20.3.2022 (radio)
Ukraina. Kela-korvaukset. Patenttihakemukset. Kevätpäiväntasaus. Sää.

Kiinan avaruusohjelmassa taas isoja askelia tänä vuonna: avaruusasema valmistuu, paluukykyistä kantorakettia testataan
Tämän hetken ehkä kuumin uutinen Kiinan avaruusohjelmasta lienee kuitenkin se, että Kiinan viime vuosikymmenellä laukaiseman kantoraketin kappale on törmäämässä Kuuhun.

Maailmankaikkeuden uudessa 3D-kartassa on jo enemmän galakseja kuin aiemmissa yhteensä – kartoituksen odotetaan selventävän pimeän energian arvoitusta
Spektrometri kerää tietoa valosta, joka lähti matkaan miljardeja vuosia sitten. Kaukaiset havainnot ovat muistoja nuoresta maailmankaikkeudesta, jossa meidän aurinkokuntaamme ei ollut vielä pitkään aikaan.
Helsingin yössä pamahti, eikä selitystä löytynyt – sitten arvoitusta alkoi selvittää tähtitaivaan mysteereistä kiinnostunut Jaakko Visuri
Tähtitieteellisessä yhdistyksessä Ursassa työskentelevä Jaakko Visuri selvitti viime syksynä helsinkiläisiä ihmetyttäneen voimakkaan pamauksen räjähdyspaikan. Se toi hänelle tunnustuksen vuoden kaupunkilaisena.
Lauantai 15.1.2022 (radio)
Itävallan koronarokotuspakko. Gotlannin puolustus. Haamulennot. Ennakkoäänestys. Revontulet, Säätiedot.

Avaruusteleskooppi Webb on valmis hommiin – kahden viikon riskialtis alku on sujunut odotettua paremmin
Tiukkana pakettina jouluna avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on saatu lähes avattua. Viimeiset, kriittiset toimet ovat edessä juuri nyt, mutta tutkijat uskaltavat jo hengähtää helpotuksesta.

Taivaalla tuikkiva tähtönen on yhä useammin ihmisten tekemä – satelliittien määrä on kasvamassa tuhansista yli sataantuhanteen
Sääntelyä sille, mitä maapallon liepeille saa laukaista, on olemattoman vähän. Kantoraketeille joudutaan jo etsiskelemään vapaita polkuja, kun internet-yhteyksiä turvaavat satelliitit täyttävät lähiavaruutta.

Tummasta ja huokoisesta Ryugu-asteroidista Maahan kaapatusta näytteestä löytyi vettä ja orgaanisia aineita
Japanilaisluotaimen hakema näyte osoitti Ryugun hiilipitoiseksi murikaksi, kuten on arveltukin, mutta analyysit tuottivat myös yllätyksiä. Tutkimukset jatkuvat.
Hyökkääkö Venäjä Ukrainaan ja mitä tapahtuu koronavirukselle? Näin Ylen haastattelemat asiantuntijat ennustavat vuoden 2022 tapahtumia
Alkavana vuonna on luvassa sekä hyviä että huonoja uutisia: Uusi avaruusteleskooppi avartaa kuvaamme maailmankaikkeudesta, mutta toisaalta Euroopassa pelätään uutta sotaa.
Lähes yhdeksän miljardin euron James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen joulupäivänä
Hubble-teleskoopin seuraajan suunnittelu alkoi 25 vuotta sitten. James Webb -teleskoopin odotetaan muuttavan perustavanlaatuisesti tutkijoiden ymmärrystä maailmankaikkeudesta.

Sunnuntai 19.12.2021 (radio)
Hallitus on valmis kiristämään koronarajoituksia, sanoo pääministeri Marin. Riskiryhmien lasten koronarokotukset alkoivat. Kotimainen viljelty metsäkuusi on suomalaisten suosikkikuusi. Viime yönä taivaalle nousi vuoden viimeinen täysikuu. Sää kylmenee.

Täysikuu valaisi taivaan viime yönä eri puolilla maailma – vuoden viimeistä kuutamoa on kutsuttu mikrokuuksi, kylmäksi kuuksi ja lapsen kuuksi
Viikonlopun kuutamo on vuoden pisin, kertoo Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa. Pohjoisen pallonpuoliskon pitkät yöt ennen talvipäivänseisausta antavat Kuun loistaa taivaalla pitkään.
Ursa toivoo yhteydenottoja Reisjärven alueelta mahdollisesti löytyvistä meteoriittien palasista
Kaksi viikkoa sitten keskisen Suomen taivaalla nähtiin kirkas tulipallo, joka todennäköisesti oli tähdenlentoparveen kuuluva kappale. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on kiinnostunut tiedoista, jotka voisivat johtaa meteoriittipalasten jäljille.

Nasa lähetti avaruuteen aluksen, joka törmäytetään tarkoituksellisesti asteroidiin – katso video "DART-nuolen" laukaisusta
Avaruuteen laukaistun "nuolen" on määrä osua asteroidiin ensi vuoden syyskuussa. Pieni Dimorphos-asteroidi ei muodosta vaaraa, mutta koe testaa ihmisen kykyä vastata mahdollisiin avaruuden uhkiin.

Katso video kuunpimennyksestä – pitkäkestoisin lähes 600 vuoteen
Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa, Tyynenmeren valtioissa sekä Koillis-Aasiassa nähtiin osittainen kuunpimennys, joka kesti lähes kolme ja puoli tuntia.
Matkoja Marsiin, tähtien ydinjätettä ja madonreikiä toisiin ulottuvuuksiin – matkanjohtajina Emmi Itäranta ja Esko Valtaoja
Ilmastosurun tulkki, toivon tuoja ja avaruuden ikkunat.

Katso video: Poikkeuksellisen kirkas tulipallo lävisti taivaan torstaina – tähtiharrastaja: "Meni elämäni top-kolmoseen tähdenlennoista"
Tulipallo näkyi taivaalla muutamien sekuntien ajan. Erityisen hyvin valoilmiö näkyi Itä-Suomessa. Kyseessä oli todennäköisesti maapallon ilmakehään osunut avaruuskivi.
Nasan miehitetty kuulento lykkääntyy ainakin vuodella
Artemis 3 -kuulennon on määrä viedä ensimmäistä kertaa myös nainen kuun pinnalle.
“Jos on päästöjä, joita jotkut maat eivät raportoi, ne saadaan tällä kiinni” – Hannakaisa Lindqvist kehittää ratkaisua, joka voi mullistaa maailman päästölaskennan
Ilmakehän tila on fyysikon mukaan huolestuttava.

Lucy-luotain lähti flipperipallona asteroidipilviin – kahdeksalta kivenmurikalta haetaan tietoa aurinkokuntamme nuoruudesta
Lucyn 12 vuoden matka voi vahvistaa nykykäsityksen siitä, miten planeetat asettuivat radoilleen, tai mullistaa sen. Parhaimmillaan saattaa selvitä, olisiko elämä voinut tulla Maahan asteroidien mukana.

Elokuva-alan kilpajuoksu avaruuteen – Venäläiset kuvasivat näytelmäelokuvaa 12-päiväisellä avaruusmatkallaan
Sojuz-avaruusaluksen kapseli toi sunnuntaina Maahan Vyzov-elokuvan ohjaajan, näyttelijän ja elokuvassa myös esiintyvän kosmonautin. Venäläiset ehtivät ennen avaruuselokuvaa kaavaillutta Tom Cruisea.

Esko Valtaoja näyttää keskisormea kulttuurileikkauksille Ylen lähetyksessä – syntymäkaupunki Kemissä kulkee nyt Valtaojankatu
Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja vihki tänään nimikkokatunsa Kemissä. Suorassa lähetyksessä hän otti myös tiukasti kantaa viime päivien keskusteluun kulttuuritukien leikkauksista.

Nasa päätti: James Webb -avaruusteleskoopin nimeä ei muuteta homofobiaepäilyksistä huolimatta
Nasan ratkaisun arvostelijat pohtivat, miten hyödyntää maailman suurinta ja tehokkainta avaruusteleskooppia osoittamatta kunniaa Nasan entiselle johtajalle. Heidän mielestään Nasan tutkimus James Webbin toiminnasta on epäselvä.

Jättimäinen tutkimuspallo nousi Kiirunasta 35 kilometrin korkeuteen ja laskeutuu Suomen Lappiin – tutkimuksessa saadaan lisätietoa ilmastonmuutoksesta ja säteilystä
Suomi osallistuu kolmen Euroopan maan kanssa yhteishankkeeseen, jossa valtava tutkimuspallo kuljettaa tutkimuslaitteistoa 35 kilometrin korkeuteen. Tutkimuksella saadaan runsaasti erilaista tietoa stratosfääristä.

Miltä maailman ensimmäinen metsä tuoksui satoja miljoonia vuosia sitten? Suitsuketeos perustuu tarkkoihin tieteellisiin tutkimuksiin
Kansainvälisesti arvostetun nykytaiteilijan Katie Patersonin käsialaa oleva tämänvuotinen IHME-teos ottaa kantaa ympäristöongelmiin ja lajien sukupuuttoon. Teos on sarja suitsukeseremonioita.

Finnish skies set for spectacular Northern Lights this autumn
The sun's solar cycle is moving from a period of lower solar activity to Solar Maximum, when much stronger and more intense Aurora Borealis can be expected.

Taivas loimuaa nyt useammin kuin vuosiin – syksy on parasta aikaa bongata revontulia ja tämä ilta voi olla osoitus siitä, miksi näin on
Revontulibongarin kulta-aika alkaa. Syys-lokakuussa maapallon asento on sellainen, että aurinkotuulen energiaa siirtyy tehokkaasti Maan magneettikehään. Seuraavaksi kahdeksi illaksi ja yöksi odotetaan pieniä magneettimyrskyjä.
Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tuhoisa tulipalo
Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tulipalo on aiheuttanut isoja vahinkoja rakettien laukaisukeskuksessa. Tulipalo syttyi torstaina aamupäivällä rakettimoottorin koekäytön yhteydessä.
Kari Enqvistin kolumni: Voivatko perustuslakiasiantuntijat erehtyä?
Perustuslakiasiantuntijoita kuunnellessa tuntuu kuin he kaikki olisivat aina oikeassa tai he ainakin esiintyvät niin. Mutta perustuslakiasiantuntijatkin ovat ihmisiä, hekin voivat olla väärässä, kirjoittaa Enqvist.

Tähdenlennot valtasivat Suomen taivaankannen – katso upeat kuvat
Eteläisessä Suomessä päästiin torstain ja perjantain välisenä yönä todistamaan poikkeuksellisen hienoa tähdenlentoyötä. Tähdenlentojen kuvaaminen vaatii taitoa ja sinnikkyyttä, mutta yleisömme onnistuivat siinä erinomaisesti. Vai mitä olet mieltä näistä otoksista?

Kaksi kurkistusta lähinaapuriin – Euroopan avarusjärjestön luotaimet ohittivat kuuman ja kumman Venuksen peräkanaa
Luotaimet ovat menossa tutkimaan Aurinkoa ja sen lähintä planeettaa Merkuriusta. Venus on matkan varrella, mutta Nasa ja Esa ilmoittivat vastikään kolmesta tulevasta missiosta, jotka suuntaavat pitkästä aikaa nimenomaan Venukseen.
Astrofyysikko Sissi Enestam treenaa astronauttihakua ja synnytystä varten: “Suomalaisen valinta astronautiksi on mahdollista”
Euroopan avaruusjärjestö Esa rekrytoi parhaillaan uusia astronautteja. Hakijoita on yli 22 000. Yksi heistä on avaruustieteen tohtorikoulutettava Sissi Enestam. Enestam uskoo, että nyt voisi olla Suomen vuoro saada ensimmäinen astronauttinsa.

ISS:n kuperkeikka oli pahempi kuin aluksi luultiin – avaruusasema pyörähteli puolitoista kierrosta
ISS:ään vastikään telakoitunut venäläinen moduuli käynnisti moottorinsa odottamatta ja alkoi työntää asemaa. Se työnsi vastaan toisen moduulin ja rahtialuksen moottorien voimalla.

Keskustelu seksuaalivähemmistöjen kohtelusta laajeni avaruuteen: Nasa harkitsee vaihtavansa mahtiteleskooppinsa nimen
James Webb -avaruusteleskooppi, Yhdysvaltain avaruushallinnon tuleva lippulaiva, on määrä laukaista Maan kiertoradalle syksyllä. Nimi vain taitaa olla toinen, sillä homofobiseksi syytetty Webb ei ole enää hyvää mainosta Nasalle.

Nasan Perseverance-mönkijä valmistautuu keräämään ensimmäiset kivinäytteensä – katso tuoreet kuvat Marsista
Perseverance-mönkijä laskeutui Marsiin helmikuussa. Mönkijä ottaa näytteitä Jezero-kraatterin alueella, jossa Nasan tieteilijät uskovat olleen muinaisen järven. Tehtävänä on selvittää, onko Marsissa joskus ollut elämää.

Miljardööri Jeff Bezos kävi kymmenen minuutin pikavisiitillä avaruudessa
Miljardööri Jeff Bezosia ja kolmea muuta matkustajaa kuljettava alus lähti matkaan kello 16 jälkeen Suomen aikaa. Lento kesti 10 minuuttia ja 20 sekuntia.

Avaruusturismi siirtyy uudelle aikakaudelle – Virginin perustaja Branson on ottamassa erävoiton miljardöörien avaruuskilvassa
Kaupalliset turistilennot avaruuteen saattavat alkaa jo ensi vuonna.

Tiistai 29.6.2021
Korona. Ministerivaihdokset. Kasviproteiinit. Muovinkierrätys. Astronauttihaku. Säätiedot.

Pentagonin uforaportin havaintoja voi selittää heijastuksilla tai uskonnolla, mutta alienit eivät ole todennäköinen syy – olemmeko siis yksin?
Perjantaina julkaistu Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagonin raportti ufohavainnoista tarjoaa vain vähän tietoa ja selityksiä käsittelemistään havainnoista. Ufohavainnot ovat kuitenkin pitkään olleet salaliittoteorioiden ytimessä.

Näin se lentää – maailman ensimmäinen puusatelliitti kurkottaa kohti avaruutta
Vanerinen pieni satelliitti lähetettiin tänään säähavaintopapallolla stratosfääriin kahden tunnin koelennolle. Kyseessä oli testi ennen varsinaista avaruuslentoa, jonka on määrä tapahtua ensi syksynä tai loppuvuodesta. Testilento ulottui jo noin 30 kilometrin korkeuteen, mutta varsinainen satelliitti on tarkoitus laukaista pienen raketin mukana 500 kilometrin korkeudelle avaruuteen.
Linnunradan keskeltä löytyi arvoituksellinen "vilkkuva jättiläinen" – suunnattoman tähden peittävä taivaankappale on tutkijoille mysteeri
Tähtitieteilijät seurasivat, kuinka jättiläistähti VVV-WIT-08 himmeni lähes näkymättömiin ja kirkastui sitten jälleen entiseen loistoonsa. Ilmiötä pidetään erittäin harvinaislaatuisena, sillä vastaavanlaisia kaksoistähtijärjestelmiä on löydetty vain kourallinen.

Watch: "Unique" partial eclipse observed over Finland
The eclipse was at its deepest over the Lapland municipality of Utsjoki, where the moon covered about 61 percent of the sun.

"Ainutlaatuista", totesi rovaniemeläinen tähtiharrastaja – sää suosi auringonpimennystä ihastelleita, osa näki ilmiön ensimmäistä kertaa
Osittaista auringonpimennystä seurattiin eri puolilla Suomea pääosin hyvässä säässä. Jyväskylässä tapahtumaa kokoontui seuraamaan yli sata uteliasta ja Rovaniemelläkin yli 30. Myös verkkotapahtuma oli suosittu.