Uusimmat artikkelit
Musta aukko ja sen reunan kaasusuihku saatiin ensi kertaa samaan kuvaan
Kun supermassiivisen mustan aukon ympärillä oleva magneettikenttä vastustaa aukon valtavaa painovoimaa, syntyvä plasmasuihku sinkoutuu kauas ja nopeasti.
Maailman suurimman avaruusraketin koelaukaisu peruttu – Uusi yritys aikaisintaan kahden päivän päästä
Miljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyritys joutui perumaan maailman suurimman avaruusraketin koelennon Texasissa. Syyksi kerrottiin jäätynyt paineventtiili.
Oletko ihmetellyt miksi pääsiäisen ajankohta seilaa kalenterissa? Taustalta löytyy tähtitieteellinen syy
Joka kevät pääsiäisen paikka täytyy tarkistaa erikseen kalenterista, sillä kun on viikkojen liikkumavara. Miksi näin on, ja miten pääsiäisen paikka oikein määräytyy?
Gravitaatiolinssi paljasti kaukaisesta galaksista ultramassiivisen mustan aukon, joka on massaltaan 30 miljardia Aurinkoa
Brittiastronomit löysivät kaukaisesta avaruudesta massiivisen mustan aukon. Havainto aukosta saatiin käyttäen luonnon omaa kaukoputkea, gravitaatiolinssiä.
Miljoonat silmät ovat nähneet Aleksi Kylmäsen videot avaruudesta – nyt hän haluaa tehdä niitä lisää
Aleksi Kylmänen, 23, alkoi kuvata viime syksynä avaruutta. Nyt hän haluaa tehdä astrokuvaamisesta itselleen ammatin sosiaalisen median avulla.
Nasa: Avaruusteleskooppi nappasi harvinaisen kuvan juuri ennen tähden kuolemaa
Avaruusteleskooppi James Webb onnistui kuvaamaan räjähtämässä olleen tähden 15 000 valovuoden päässä Maasta.
Tähtioppilas - Me ollaan avaruusolentoja kaikki!
Maapallolle haaksirikkoutunut avaruusolento Luna korjaa alustaan ja koettaa paikallistaa sijaintiaan maailmankaikkeudessa.
Näin Maata uhkaava asteroidi saataisiin törmäytettyä radaltaan
Nasan DART-testi osoitti, että asteroidi saadaan iskun avulla muuttamaan suuntaansa. Hankkeessa mukana olevat Helsingin yliopiston tutkijat selittävät, mistä siinä oli kysymys. Törmäytys ei käynyt käden käänteessä, vaan vaati valtavaa ennakkotyötä.
Nyt se on virallista: Ihmiskunnalla valmiuksia puolustautua asteroideilta – DART-tehtävä oli jymymenestys
Nasa törmäytti syyskuussa luotaimen Dimorphos-kuuhun testatakseen, olisiko maata lähestyvän asteroidin rataa mahdollista muuttaa. Nyt julkaistut vertaisarvioidut artikkelit toteavat, että historiallinen testi onnistui.
Maanantai 27.2.2023 (radio)
Linja-autoliikenteessä voi alkaa lakko. Satamissa lakko jatkuu. Pohjois-Savossa tarjotaan ilmaista tukea mielenterveyteen. Passit ja henkilökortit uudistuvat. Yötaivaalla voi nähdä revontulia. Sää.
Revontulet leimuavat Etelä-Suomen taivaalla myös ensi yönä – tutkija kertoo, missä ja monelta ne näkyvät parhaiten
Tällä viikolla voimakas aurinkotuulenpuuska mahdollistaa revontulien näkemisen myös eteläisessä Suomessa.
Erikoinen kaasupilvi saattaa todistaa harvinaisen kokoisesta mustasta aukosta Linnunradassa
Tutkijat arvelevat, että 100 000 kertaa Auringon massainen musta aukko vetää kaasupilveä puoleensa. Se olisi ”puuttuva linkki” tavallisten ja supermassiivisten mustien aukkojen välillä
Haluatko oman Kuun tai ruosteenpunaisen Marsin – maalaa graafisesti ja minimalistisesti niin onnistut
Vinkkejä syvyyden ja avaruuden maalaamiseen.
Jonna Rintamäki, 26, toivoo lisää pimeyttä – tällainen on öitämme häiritsevä ilmiö, joka herättää keskustelua kansainvälisesti
Tutkijan mukaan Suomi on yksi Euroopan parhaiten valaistuja paikkoja. Tästä on haittaa sekä ihmisille että luonnolle.
Pitkän kiertoradan komeetta on nyt lähimmillään Maata, ja sen voi hyvällä tuurilla nähdä vielä loppuviikolla
Taitava tähtiharrastaja voi tällä viikolla nähdä taivaalla komeetan. Komeetta C/2022 E3 (ZTF) on nyt lähimpänä maapalloa, eli 50 miljoonan kilometrin päässä ja siksi kirkkaimmillaan.
Katse taivaalle: tällä viikolla Suomessakin voi nähdä komeetan jopa paljain silmin
C/2022 E3 (ZTF) -komeetta löydettiin viime maaliskuussa ja helmikuun alussa se on lähimmillään Maata. Silloin etäisyyttä 42 miljoonaa kilometriä.
Jääsää lähipäivinä: Kuuraa, kuraa ja helmiäispilviä – sekä jäämolekyylejä kaukaisesta avaruudesta
Jää näyttäytyy lähipäivinä lähes kaikissa olomuodoissaan – jalankulkijoita varoitetaan jalkakäytävien liukkaudesta
Maan ohittaa lähiviikkoina komeetta, joka oli mahdollista nähdä paljaalla silmällä edellisen kerran yli 50 000 vuotta sitten
Komeetta havaittiin viime maaliskuussa, jolloin se ohitti Jupiterin. Komeetta on lähimmillään Maata 1. helmikuuta.

Keskiviikko 21.12.2022 (tv)
Parisuhdesurmat. Ajastimet. Talvipäivänseisaus. Sää.
Päivän pituus on nyt lyhimmillään – Oulussa päivä on alle 3,5 tuntia joulun välipäiviin saakka
Talvipäivänseisauksen aikana päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla. Kesäpäivänseisauksen aikana tilanne on päinvastainen eli päivä on silloin pisimmillään.
Euroopan avaruusjärjestön ministerikokous Pariisissa haluaa kiihdyttää Euroopan avaruustoimintaa – budjettiin tulossa suuri korotus
Euroopan avaruusjärjestön tulevaisuudesta päätetään tällä viikolla Pariisissa pidettävässä jäsenmaiden ministerikokouksessa. Luvassa on paitsi lisää rahaa, myös sysäys kohti autonomisempaa Eurooppaa.
Outo, voimakas valoilmiö kirkasti taivaan ja herätti huomiota varhain tiistaiaamuna – tähtiharrastaja arvioi, mistä todennäköisesti on kyse
Tähtiharrastusyhdistys Jyväskylän Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen pitää todennäköisenä, että valoilmiön aiheutti meteori, eli avaruudesta maan ilmakehään tullut kappale.
Kun mustat aukot törmäävät toisiinsa, koko avaruus tärisee (ja sinä myös)
Mystiset gravitaatioaallot avaavat täysin uuden ikkunan maailmankaikkeuden tutkimiseen
Nasa ikuisti ”hymyilevän” Auringon
Nasan Solar Dynamics Observatory -satelliitti otti kuvan, jossa Auringon koronan aukot muodostavat ihmissilmälle tutun kuvion.
Osittaisen auringonpimennyksen seuraaminen onnistui turvallisesti "kotikonstein" selkä aurinkoa vasten
Tähtitieteen harrastaja Seulaset ry:n puheenjohtaja Janne Laukkanen näytti, miten lunnonilmiön seuraaminen onnistuu käytetyn pahvilaatikon ja kulmahiomakoneen laikan avulla.
Suomessa todistettiin harvinaista ilmiötä keskipäivällä – katso, kuinka Kuu sai Auringon virnistämään Vaasassa
Aalto-yliopiston laboratorioinsinööri kertoo pimennyksen olevan näyttävä, muttei poikkeuksellinen tapahtuma. Suurimmillaan pimennys oli Utsjoella kello 13.18.
Tiistai 18.10.2022 (radio)
Viro tuomitsi Venäjän. Työnteko ja psyyke. Omistusasuminen. Säveltäjä Kari Tikka on kuollut. Auringonpimennys. Sää.
Suomen taivaalla tapahtuu nyt monia kiintoisia asioita, joista vain osa johtuu ihmisistä – ainakin näitä kannattaa tiirailla öisin
Maanantaiaamun kantoraketin laukaisun lisäksi Suomen taivaalla tapahtuu nyt paljon. Iltaisin taivaalla tähyäjää ilahduttavat täysikuu ja Jupiter. Aamun tunteina voi seurata kansainvälisen avaruusaseman liikkeitä.
Lauantai 1.10.2022 (radio)
Presidentti Niinistön kommentit sodasta. Mielenosoitukset Iranin naisten puolesta. Helsingin Sokos-tavaratalon tulipalo. Revontulet. Ensilumi.
Nasa testasi taivaankappaleilta puolustautumista törmäyttämällä aluksen asteroidiin – tarkempia tietoja onnistumisesta odotetaan tulevien kuukausien aikana
Nasan DART-alus osui noin kello 2.15 yöllä asteroidiin 11 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Nasa muistuttaa, ettei kyseinen kaksoisasteroidi ole uhka maapallolle, vaan kyse oli testistä.
Maanantai 29.8.2022 (radio)
Firmojen luottamus. Mielenterveysseuran kriisipuhelin. Artemis 1 avaruuslento. Hernesato. Sääennuste.
Jatkuuko Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyö avaruudessa? Kansainvälinen avaruusasema ISS sai jatkoaikaa presidentti Joe Bidenin päätöksellä
Yhden astronautin ja kahden kosmonautin yhteinen miehistölento toteutuu näillä näkymin aikataulun mukaisesti Baikonurin avaruuskeskuksesta syyskuussa.
Perseidien tähdenlennot täyttävät taas taivaan – parhaiten ne näkee lauantaina aamuyöllä
Vuoden näyttävimpiin tähdenlentonäytöksiin kuuluva Perseidien meteoriparvi on kauneimmillaan lauantaiyönä. Katse kannattaa suunnata taivaalle koillisen ja idän välille.
Maapallon pyöriminen on kiihtynyt, ja se voi liittyä jäätiköiden sulamiseen
Toisin kuin yleisesti luullaan, vuorokauden mitta ei ole vakio.
Tiistai 12.7.2022
Uutta tietoa avaruudesta. Lentoliikenne. Euron kurssi. Tanssilavat. Sää.
James Webb -avaruusteleskooppi näkee ennennäkemättömän pitkälle maailmankaikkeuteen – näin tulkitset Webbin ensimmäistä kuvaa
James Webb -avaruusteleskooppi pystyy kuvaamaan punaista valoa säteileviä kohteita.

Torstai 12.5.2022 (radio)
Suomi ja Nato. Ruotsi ja Nato. Kuva Linnunradan mustasta aukosta. Euroviisut. Sää.

Kotigalaksimme Linnunradan keskustan mustasta aukosta saatiin kauan kaivattu ensimmäinen kuva
Satojen tutkijoiden yhteistyöhön osallistui myös Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoita. Ensi vuosikymmenellä Sagittarius A*:sta saadaan ehkä elokuva, sanoo tähtitieteen dosentti Tuomas Savolainen.

Lisää todisteita elämän alkuperästä: meteoriiteista löytyvät kaikki DNA:n vaatimat emäkset
Kukaan ei voi vannoa tietävänsä, miten maapallolle syntyi elämää. Tuore tutkimus antaa kuitenkin lisäpainoa käsitykselle, jonka mukaan ensimmäisten elollisten rakennuspalikat tulivat meteoriittien mukana.
Avaruusteleskooppi Hubble vahvisti havainnon ennennäkemättömän suuresta komeetasta – kiinteä ydin ulottuisi melkein Helsingistä Turkuun
Aurinkokunnan äärimmäiseltä laidalta sinkoutunut kulkija on 50 kertaa tavallisen komeetan kokoinen. Tutkijat odottavat siltä lisää tietoa salaperäisestä Oortin pilvestä, jossa Auringon painovoima vaikutus on hiipunut hyvin vähiin.

Huhtikuun kuu on vaaleanpunainen – katso täysikuun loistetta Chilen yllä
Kuun poikkeuksellinen värisävy voi johtua esimerkiksi pölystä tai savusta.
Pate ja Matti ammutaan Maan kiertoradalle – Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti kerää tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi
Foresail-1:n hyötykuormana on hiukkassäteilyä mittaava laite, jonka tavoite on tehdä satelliiteista aiempaa pitkäikäisempiä, ja plasmajarru, jonka avulla satelliitin elämä päättyy ilmakehään, ei romuna maapallon kiertoradalle.
Nuorten CanSat tölkkisatelliittikilpailu alkaa sunnuntaina Vaasassa – ensimmäinen laatuaan Suomessa
CanSat tölkkisatelliittikilpailussa nuoret rakentavat juomatölkkiin satelliitin pienoismallin, joka lähetetään noin kilometrin korkeuteen keräämään tietoa.

Kiinan avaruusohjelmassa taas isoja askelia tänä vuonna: avaruusasema valmistuu, paluukykyistä kantorakettia testataan
Tämän hetken ehkä kuumin uutinen Kiinan avaruusohjelmasta lienee kuitenkin se, että Kiinan viime vuosikymmenellä laukaiseman kantoraketin kappale on törmäämässä Kuuhun.

Maailmankaikkeuden uudessa 3D-kartassa on jo enemmän galakseja kuin aiemmissa yhteensä – kartoituksen odotetaan selventävän pimeän energian arvoitusta
Spektrometri kerää tietoa valosta, joka lähti matkaan miljardeja vuosia sitten. Kaukaiset havainnot ovat muistoja nuoresta maailmankaikkeudesta, jossa meidän aurinkokuntaamme ei ollut vielä pitkään aikaan.
Helsingin yössä pamahti, eikä selitystä löytynyt – sitten arvoitusta alkoi selvittää tähtitaivaan mysteereistä kiinnostunut Jaakko Visuri
Tähtitieteellisessä yhdistyksessä Ursassa työskentelevä Jaakko Visuri selvitti viime syksynä helsinkiläisiä ihmetyttäneen voimakkaan pamauksen räjähdyspaikan. Se toi hänelle tunnustuksen vuoden kaupunkilaisena.
Lauantai 15.1.2022 (radio)
Itävallan koronarokotuspakko. Gotlannin puolustus. Haamulennot. Ennakkoäänestys. Revontulet, Säätiedot.

Avaruusteleskooppi Webb on valmis hommiin – kahden viikon riskialtis alku on sujunut odotettua paremmin
Tiukkana pakettina jouluna avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on saatu lähes avattua. Viimeiset, kriittiset toimet ovat edessä juuri nyt, mutta tutkijat uskaltavat jo hengähtää helpotuksesta.

Taivaalla tuikkiva tähtönen on yhä useammin ihmisten tekemä – satelliittien määrä on kasvamassa tuhansista yli sataantuhanteen
Sääntelyä sille, mitä maapallon liepeille saa laukaista, on olemattoman vähän. Kantoraketeille joudutaan jo etsiskelemään vapaita polkuja, kun internet-yhteyksiä turvaavat satelliitit täyttävät lähiavaruutta.

Tummasta ja huokoisesta Ryugu-asteroidista Maahan kaapatusta näytteestä löytyi vettä ja orgaanisia aineita
Japanilaisluotaimen hakema näyte osoitti Ryugun hiilipitoiseksi murikaksi, kuten on arveltukin, mutta analyysit tuottivat myös yllätyksiä. Tutkimukset jatkuvat.