Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilö kirjoittaa salasanaa kännykkäsovelluksessa.

Vanhentunut käsitys hyvästä salasanasta elää sitkeästi, sanoo professori ja antaa kolme vinkkiä oman tietoturvan parantamiseen

Viimeistään nyt, harmaana aikana, on hyvä hetki hoitaa tietoturvaan liittyvät perusasiat kuntoon, sanoo kyberturvallisuuden professori Kimmo Halunen.

Pöydän ääressä leikki lapsi, isovanhemmat käsittelevät laskupinoa.

Matti Nikola, 82, maksaa älypuhelimella laskuja verkkopankissa – moni ikätoveri ei kuitenkaan osaa käyttää digitaalisia palveluja

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon mukaan digipalveluista syrjäytyneiden iäkkäiden vaikeudet hoitaa asioitaan ovat viime vuosina lisääntyneet.

Anonyymi kybersotilas. Lavastettu tilanne.

Näin sinä voit varautua mahdollisen Nato-jäsenyyden aiheuttamiin kyberuhkiin – listaamme kuusi tapaa

Tavallisen ihmisen kannattaa varautua mahdollisiin kyberhyökkäyksiin huolehtimalla riittävästä kotivarasta. Yle keräsi asiantuntijoilta vinkkejä mahdollisiin uhkiin varautumiseen.

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen

Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Yle-sovelluksessa häiriö

Häiriö saattaa vaikuttaa sovelluksen toimintaan joillakin käyttäjillä.

Yandex Mäntsälässä. Yrityksen nimikyltti on poistettu rakennuksen seinältä.

Venäläisen hakukoneyhtiön toiminta Suomessa herättää huolta – "Yandex on erityistarkkailussa", sanoo ministeri Timo Harakka

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää ongelmallisena, että Suomessa toimii yritys, joka jakaa Venäjällä sotapropagandaa Ukrainan julmuuksista.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova lokakuussa 2021.

Российские тролли атакуют финские СМИ и отдельных журналистов – “Кибер фронт Z” вербует в свои ряды обычных граждан

Действующая в Санкт-Петербурге фабрика троллей под названием “Кибер фронт Z” призывает работников на зарплате забрасывать западные СМИ и каналы в социальных сетях пророссийской пропагандой.

Kuvitettu kuva, jossa näkyy eri elementtejä liittyen vihapuheeseen ja disinformaatioon.

Vihapuheesta hyötyvät monet yksilöt ja yhteisöt.

Vihan ja disinformaation leviämisestä hyötyvät useat tahot.

Elon Musk heiluttaa kättään, taustalla pienoismalli avaruusraketista.

Analyysi: Elon Musk haluaa Twitteristä kansalaistorin, jolla syntyneet ideat siivittävät ihmiskunnan tähtiin – hänen suunnitelmansa puhuvat muuta

Muskin visioissa Twitterin moderointi ajetaan minimiin sananvapauden nimissä, mikä hiljentäisi monet äänet alustalla, kirjoittaa Ylen teknologiatoimittaja Teemu Hallamaa.

Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Tiktokista tuttu konstaapeli Daniel: Monelle nuorelle tulee yllätyksenä, miten helposti voi syyllistyä rikokseen

Ymmärrys rikoksen rajoista voisi olla nuorilla paremminkin tiedossa, pohtii Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye.

Tietokoneen näppäimistö

Pahamaineinen hakkeriryhmä asettui tukemaan Venäjää ja joutui tietomurron kohteeksi – nyt vuodettuja työkaluja käytetään Venäjää vastaan

Pietarissa päämajaansa pitävän verkkorikollisjoukon tulot ovat muutamassa vuodessa nousseet satoihin miljooniin euroihin. Helmikuussa Venäjän sotatoimia kannattava ryhmä joutui itse verkkomurron kohteeksi.

Mies katsoo metrossa Putinia kännykästään.

Yli neljänneksellä venäläisistä on vaikeuksia päästä haluamilleen nettisivuille – eniten uutisia seurataan televisiosta, kertoo kyselytutkimus

Venäjä on estänyt useita satoja verkkosivuja sodan aloittamisen jälkeen. Esimerkiksi Facebookiin tai Instagramiin ei Venäjältä pääse.

Miehen kädet kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Identiteetin voi vakuuttaa varkauden varalta, mutta kyberiskuilta se ei suojaa – tärkeämpää olisi turvata henkilötiedot ja perhekuvat

Identiteettivarkausvakuutus ei tunnista kaikkia tilanteita, joissa tietoja käytetään väärin.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Nämä 21 asiaa ja luultavasti tuhat muutakin kannattaa median mukaan tehdä joka päivä

Rutiinit tuovat ihmisille turvaa ja medialle klikkejä. Ehditkö sinä tehdä päivän aikana kaiken, mitä kannattaisi? kysyy Siltamäki vain hieman johdattelevasti.

Kännykkä kädessä. Kännykässä venäjänkielinen teksti "yhteys epäonnistui".

Verilöylyyn Ukrainassa syyllistynyt Venäjä suoltaa kansalleen valheita – tässä jutussa pääset katsomaan, miltä näyttää Venäjän suljettu netti

Testasimme, minkälaista on käyttää nettiä yhä suljetummassa Venäjän verkossa. Ukrainan sodasta kiinnostunut venäläinen törmää blokattuihin verkkosivuihin ja räikeään sotapropagandaan.

Someammattilainen Tomas Grekov Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa.

Someammattilainen Tomas Grekov rakastaa juustosarvia eikä juo alkoholia – eniten raittius erotti porukasta opiskeluaikoina

Somevaikuttajaksi Grekov päätyi tulevan vaimonsa innostamana. He esiintyvät somealustoillaan myös yhdessä, mutta ihan kaikkea ei yleisölle kerrota.

Mies katsoo ihmetellen puhelintaan.

Miksi olemme netissä niin tympeitä? Tässä kahdeksan syytä

Ihminen on taitava kommunikoimaan, paitsi verkossa.

Kaksi poliisia.

Itä-Suomen poliisi varoittaa sosiaalisen median kautta tulevista henkilötietojen kalasteluista

Esimerkiksi Facebookin ja Instagramin viestintäpalveluiden kautta lähestyneet huijarit ovat pyrkineet saamaan puhelinnumeroita ja pankkitunnuksia.

Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorilla.

Uutta tietoa verkkohyökkäyksestä Helsingin yliopistoon: Osa viesteistä vaikuttaakin olevan bottien sijaan ukrainalaisilta ihmisiltä

Helsingin yliopiston sosiaalisen median tileille lähetettiin vuorokauden aikana jopa 2 500 venäläisvastaista viestiä.

Tietokoneen näppäimet

Tietokonematoja ja vaalisabotointia – Ukraina oli vuosia Venäjän kybervoimien koelaboratorio, nyt jopa Anonymous käy kybersotaa Venäjää vastaan

Kybersota on julistettu alkaneeksi useita kertoja viime vuosikymmenien aikana. Jälkikäteen julistukset ovat paljastuneet ennenaikaisiksi. Onko nyt toisin?

Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorilla.

Helsingin yliopisto joutui laajan verkkohyökkäyksen kohteeksi: some-päivityksiin tullut jopa 2 500 venäläisvastaista kommenttia

Yliopiston sosiaalisen median ja digitaalisen viestinnän asiantuntija arvioi, että kyseessä on organisoitu informaatiovaikuttamisen operaatio.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Sanat jotka pettävät, kun niitä tarvitaan

Faktat eivät enää kiinnosta ihmisiä. Kirjoitettu kieli suosii tunnepuhetta, pohtii Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Keltaisia auringonkukkia lähikuvassa, kukkakuvan päälle on liitetty Twitter-viestejä Ukrainan sodasta. Viesteissä näkyy auringonkukka, Ukrainan lippu ja rauhankyyhky emojeita.

Sota muuttaa tapaamme käyttää emojeita: Auringonkukat täplittävät somea, kun ihmiset haluavat osoittaa sympatiansa Ukrainalle

Maailmantilanteesta huolimatta emojien vakisuosikit pitävät pintansa vuosi toisensa jälkeen, koska pikkuisilla kuvasymboleilla kerrotaan eniten arkisia asioita ja tunteita.

Mies katsoo metrossa Putinia kännykästään.

Aikooko Venäjä todella irtautua koko internetistä, ja mitä se tarkoittaisi – viisi kysymystä ja vastausta

Venäjä rakentaa vauhdilla omaa nettikuplaansa. Irrotus voi onnistua, mutta kupla on luultavasti vasta puolivalmis.

Kännykkää tuijottava mies kävelee Meta-yhtiön logon editse yhtiön pääkonttorin edustalla Menlo Parkissa.

Venäjä julistamassa Facebook-yhtiö Metan äärijärjestöksi – myös Instagram suljetaan

Somejätin päätös sallia väliaikaisesti Venäjän sotilaisiin kohdistuva vihapuhe itäisen Euroopan maissa sai Venäjän raivostumaan. Facebookin ja Twitterin ohella myös Instagram on katoamassa venäläisten ulottuvilta.

Panu Moilanen Yle Jyväskylän toimituksessa.

Asiantuntijan mukaan Venäjä ei edes pyri todelliseen informaatiovaikuttamiseen lännessä

Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen sanoo Venäjän tietävän, ettei sillä ole informaatiovaikuttamisessa länsimaissa mahdollisuuksia Ukrainaa vastaan.

Jani Halme

Jani Halmeen kolumni: Putin käy nyt internetin kimppuun

Vladimir Putin sai television haltuunsa, mutta netti pysyi verrattain vapaana Venäjällä pitkään, kirjoittaa Halme.

Kuvakaappaukset Ukrainan presidentti Volodmyr Zelenskyin Telegram-tilistä 7.3.2022.

Analyysi: Somesodassa alkoi uusi aika – Facebookin ja Twitterin blokkaaminen kertoo, että Venäjä siirtyy yhä selvemmin sotatilaan

Putin voi somesulkujen avulla haluta varmistaa, että nuorista ei tule sodan vastavoimaa Venäjällä, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimituksen datajournalisti Satu Helin.

Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyviä internet-meemejä, jossa yhdessä lukee Tinder ja alla it's a match. sen alla on aseen ja panssarivaunun kuva.

Venäjän hyökkäys synnytti meemitulvan – räävittömät kuvamuokkaukset ovat osa informaatiosotaa

Kremlissä ei välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit, pohtii maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Perinteinen laskiaispulla.

Hillo vai mantelimassa? Laskiaispullavääntö on täällä taas

Laskiaispullavääntö on täällä taas.

Jarno Limnéll

Informaatiosota on jo käynnissä – asiantuntija kertoo, mitä jokaisen tulisi tietää kyberhyökkäyksistä ja trolleista

Kysyimme Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnélliltä, onko Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten riski Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen myötä kasvanut.

Julia Thurén lukee törkeitä kommentteja puhelimeltaan.

Kuusi vinkkiä parempaan verkkokeskusteluun

Miltä tuntuisi, jos keskustelisit itsesi kanssa?

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Suomalaiset luottavat tietoturva-asioissa enemmän urheiluseuroihin kuin ulkomaisiin verkkokauppoihin

Eniten suomalaisten luottamusta tietoturva-asioissa nauttivat pankit ja vakuutusyhtiöt sekä virastot ja muut julkishallinnon toimijat.

Huijarin lähettämiä viestejä: Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi? Kiitos! Osallistuin kilpailuun, lähetän tekstiviestin. Jos saat koodin sisältävän viestin, lähetä se minulle. Okei?

Paula sai ystävältään yksityisviestin kilpailusta, päätyi menettämään Facebook-tilinsä – Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tietojen kalastelusta

Huijauksen uhri pelkää ystäviensä menettävän myös rahaa "käsittämättömän hyvälle huijarille". Facebook-tilin palautus omaan haltuun on osoittautunut työlääksi.

Grafiikka näyttää Venäjän pohjoisrannikolta kulkevan Arctic Connect- ja Kanadan ja Alaskan pohjoispuolelta kulkevan Far North Fiber -datakaapelin reitit.

Suomen kyberturvallisuudelle tärkeä nettikaapeli piti vetää merenpohjaan, mutta yhtäkkiä Venäjä vetäytyi hankkeesta – mitä oikein tapahtui?

Valtionyhtiö Cinia kiertää pohjoisnavan lännen kautta, vaikka se vaatii 1 500 kilometriä pidemmän kaapelin. Hyytävässä geopoliittisessa ilmastossa se on turvallisin reitti.

Tubettaja Mikael Renwall kuvaa videota kotonaan Länsi-Vantaalla.

Tubettaja Mikael Renwall hukkui Instagram-harhaan ja paranteli kasvojaan täyteaineilla – niiden poisto auttoi oivaltamaan jotain olennaista

Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa kuka tahansa saa antaa täyteainepistoksia. Mikael Renwall otti täyteaineet asiansa osaavalla klinikalla, mutta sai päänsä pyörälle eettisistä kysymyksistä.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaan blogi: Botox jähmetti Nicole Kidmanin kasvot, mutta ehkä sillä ei ole väliä

Botox on huomaamatta hiipinyt osaksi sitä, miten me ilmaisemme ja tulkitsemme tunteita, kirjoittaa Vanha-Majamaa blogissaan.

Helmi Vihro katsoo suoraan kameraan päin.

Työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy pikaviestimien pimputtaessa jatkuvasti – asiantuntijat antavat vinkkinsä viestitulvasta selviämiseen

Kuinka selvitä sekoamatta viestiketjuihin, kun älypuhelimessa on tukku sovelluksia ja työasiat tunkevat vapaa-ajalle? Kysyimme vinkkejä neljältä digitaalisen viestinnän asiantuntijalta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle