Uusimmat artikkelit
Porvoon hiippakunnan tuomiokapituli: Naispapin kanssa työskentelystä kieltäytynyt pappi saa pitää pappisvirkansa
Pedersöressä pappina toiminut Dennis Svenfelt ei menetä pappisvirkaansa, mutta ei kuitenkaan saa nimitystä papiksi ainakaan Porvoon hiippakunnassa.
Seinäjoelle suunnitellaan kristillistä koulua – osa vanhemmista toivoo arvomaailman näkyvän koulussa selkeämmin
Jos koulun perustamiselle myönnetään lupa, ensimmäiset oppilaat voivat aloittaa kristillisessä koulussa syksyllä 2023. Idea koulun perustamiselle lähti vanhempien toiveesta.
Hartauspuhujat elokuussa
Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2022
Paavi Franciscus avasi Vatikaanin korkeiden virkojen ovet naisille – asiantuntija: “Erittäin merkittävä askel”
Uudistusmielinen paavi Franciscus purkaa papiston valtaa ja avaa naisille tien korkeisiin virkoihin. Nähdäänkö katolisessa kirkossa seuraavaksi naispappeja? Kysyimme asiantuntijalta.
Köklotin Norrskatassa vihitään sunnuntaina käyttöön pyhiinvaeltajakirkko – vain taivas on kattona
Pyhiinvaeltajankirkon yhteydessä on myös noin kilometrin pituinen pyhiinvaellusreitti. Kirkon käyttöönottosiunaus järjestetään sunnuntaina 5.6. klo 14-15.
Vaasan suomalaiselle seurakunnalle tunnustus monikulttuurisesta työstä
Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on myöntänyt Lehti-tunnustuksen Vaasan suomalaiselle seurakunnalle. Tunnustus myönnettiin pitkäjänteisestä työstä maahanmuuttajien parissa.

Kirkkohallitus myönsi kolmelle pohjalaisseurakunnalle tilapäistä apua
Harkinnanvaraisen avustuksen saivat Evijärven, Vimpelin ja Kaskisten seurakunnat.
Mari Leppäsen kolumni: Sielujen lisäksi täytyy pelastaa luonto
Uskonnolliset yhteisöt eivät saa käpertyä pohtimaan vain sielujen hyvinvointia. Ihminen ei ole luomakunnan kruunu, vaan ihmisenkin hyvinvointi on sidottu luonnon pelastumiseen, Leppänen kirjoittaa.
Eteläpohjalaisia seurakuntia yhdistyy – Karijoen ja Kauhajoen seurakuntaliitos vahvistunee vasta syksyllä
Evijärven seurakunta liitetään Kauhavan seurakuntaan. Vimpelin ja Lappajärven seurakunnat yhdistyvät Alajärven seurakuntaan. Uudet seurakunnat aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa.
Kotka-Kymin seurakunta hieroo kauppoja Kotkan seurakuntakeskuksesta – sai kaksi ostotarjousta
Seurakunta on saanut kaksi ostotarjousta seurakuntakeskuksesta, eli niin kutsutusta Vatikaanista. Kirkkoneuvosto valtuutti talousjohtajan valmistelemaan vastatarjousta.
Keskiaikaisen hautausmaan etsinnät alkavat Tammelassa
Usko Portaan hautausmaan ja sitä kautta myös kirkon paikan löytymiseen on vahva. Arkeologisia kaivauksia tehdään Portaan kylällä jo toista kesää.
Savon Sanomat: Satumaa-tangostaan tunnettu Sonkajärven entinen kirkkoherra Markku Suokonautio on kuollut
Suokonautio nousi julkisuuteen, kun hän saarnasi talonpoika Lalliksi pukeutuneena ja kirves kädessään Lapinlahdella vuonna 2007. Samana vuonna puhutti Suokonaution Satumaa-tango.
Hartauspuhujat heinäkuussa
Yle Radio 1:n hartauspuhujat heinäkuussa 2022

Piispat huolestuivat maataloustuottajien jaksamisesta ja kotimaisesta ruokaturvasta
Suomessa keskustellaan parhaillaan turvallisuudesta. Kolme evankelis-luterilaisen kirkon piispaa toteaa kannanotossaan, että merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen.
Haluatko neuloa, laulaa tai keittää kahvit kirkossa? Kouvolassa etsitään vapaaehtoisia päivystäjiä, jotta kirkon ovet voitaisiin pitää auki kaikille koko kesän ajan
Kouvolassa etsitään vapaaehtoisia "kirkkotyyppejä", jotka oleskelevat kirkossa. Tällä tavalla kirkko voisi olla kaikille avoin päiväsaikaan kesällä.
Keski-Porin kirkossa saa jatkossa järjestää sateenkaarimessuja: Kynnystä kirkkoon astumiseksi on madallettava kaikille
Keski-Porin seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti tiukan äänestyksen jälkeen avata Keski-Porin kirkon ovet sateenkaarimessuille. Messut on tähän asti järjestetty rukoushuoneella.

Karijoen ja Kauhajoen kirkkovaltuustot hyväksyivät seurakuntaliitoksen
Seurakuntien yhdistymistä arvioi vielä tuomiokapituli. Lopullisen päätöksen tekee kirkkohallitus.
Rovaniemen seurakunnan talous on parantunut – jäsenkato kuitenkin uhkaa tulevaisuudessa
Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoneuvosto perusti 2020 talouden tasapainotustyöryhmän. Nyt seurakunnassa ollaan laittamassa työryhmän ehdotuksia käytäntöön.
Kuopion tuomiorovastiksi Risto Voutilainen
Tuomiokirkon seurakuntaneuvosto valitsi Voutilaisen viiden hakijan joukosta.
Pekka Seppäsen kolumni: Kuoleman jälkeinen elämä on hankalaa
Tuhkaaminen on kirkolle uusi ja hämmentävä ilmiö, kirjoittaa Seppänen. Kolumnin voi myös kuunnella.
Somessa luultiin Kajaanin kaatuneita hautakiviä ilkivallaksi, mutta kaatajaksi selvisikin routa
Hautakivien kaatuminen on arkipäivää Kajaanin seurakunnassa. Joinakin keväinä routa kaataa enemmän hautakiviä kuin toisina. Omaisten kannattaa käydä tarkastamassa haudat, jotta mahdollisia vahinkoja on nopeampi korjata.
Varpaisjärven kirkkoon on suunnitteilla korjauksia ja muutoksia
Suunnitelmassa kirkkoon tulisi muun muassa leikki- ja rauhoittumispaikka lapsille, minikeittiö ja tarjoilupöytiä sekä uusia esteettömyyttä lisääviä paikkoja pyörätuoleille.
Uusi luostariyhteisö avautui Haminassa – avoimeen yhteisöön voi mennä itselleen sopivaksi ajanjaksoksi
Via Silentiin huomio on yksinkertaisuudessa, rukouksessa ja kilvoittelussa. Kaikki ovat tervetulleita ekumeeniseen luostariretriittiin.
Maryam, 19, pitää muslimien Id al-Fitr -juhlasta enemmän kuin vapusta – moni Suomen muslimi aloittaa nyt kolmen päivän juhlinnan
Muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhla Id al-Fitr alkaa tänä vuonna monessa paikassa heti vapun jälkeen. Monessa suomalaisessa muslimiperheessä vappu on mennyt täysin Id-juhlan valmisteluissa.
Seinäjoelta toimintansa aloittanut uuskristillinen citykirkko Houm Church on jo seitsenvuotias ja puhuttelee etenkin nuoria
Someaktiivisella Houm Churchilla on toimintaa Seinäjoella, Tampereella ja verkossa. Nuoret jäsenet ovat seurakunnan ytimessä.
Kaavilla puntaroidaan kirkon kohtaloa: moni kuntalainen haluaisi säilyttää vanhan kirkon, mutta se vaatisi mittavat remontit
Kirkkorakennuksen purkamisen mahdollisuus on saanut kaavilaiset kokoamaan kuntalaisadressin kirkon säilyttämisen puolesta.
Lappajärven seurakunta vastustaa liittymistä Alajärven seurakuntaan
Lappajärven seurakunnalla on vajaan neljään miljoonan arvosta metsäomaisuutta. Seurakunta haluaa varmistaa, että omaisuus päätyy lappajärveläisten hyväksi. Myös Alajärven kirkkovaltuusto vastusti Lappajärvi-liitosta.
Hartauspuhujat kesäkuussa
Yle Radio 1:n hartauspuhujat kesäkuussa 2022
Uskonnollisuus säilyy muistisairaudesta huolimatta – sairaalapappi Heli Harjunpää kokee, että kosketus voi herättää vakavastikin muistisairaan puhumaan
Suomessa on jo lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja määrä kasvaa lähivuosina.
Foreign minister, ambassador address pro-Ukraine event in Helsinki
After ecumenical prayers on the steps of the Lutheran Cathedral, a pro-Ukraine demonstration took place at Senate Square.
Mitä peruskoululaisen pitää tietää Jeesuksesta? Vapaa-ajattelija, kirkon kasvatusasiantuntija ja rehtori ovat eri mieltä katsomusaineista
Katsomusaineiden opetuksen järjestäminen peruskouluissa alkaa olla melkoinen ruljanssi. Uskontoja on paljon, eikä evankelis-luterilainen voi vieläkään valita elämänkatsomustietoa. Moni pitää tilannetta epäreiluna.
Arkkipiispa Leo on tuntenut Putinin aisaparin patriarkka Kirillin puoli vuosisataa ja kertoo nyt, miksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ollut yllätys
Sota-ajan evakkoperheeseen syntynyt arkkipiispa Leo samaistuu ukrainalaisten suruun. Hän sanoo, että Putinin aisapari, patriarkka Kirill on kulkenut harhaan.
Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta sitä hän ei pystynyt todentamaan, miten selittämätön vaikuttaa ihmiseen - niinpä hän kirjoitti romaanin
Kulttuurivieras, kosmologi Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta on siitä huolimatta pohtinut paljon uskontoja. Häntä vaivasi myös ajatus, miten selittämätön voima vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Ajatuksesta syntyi Enqvistin esikoisromaani.
Perjantai 15.4.2022 (radio)
Ilkka Kanerva. Venäjän sotalaiva Moskva. Al-Aqsan moskeija. Pitkäperjantai. Sääennuste.
Pääsiäiskertomuksen hyvät, pahat ja heikot - testaa, tunnetko heidät
Tietovisa pääsiäisen kertomuksesta.
Vuoden suurin kirkkojuhla alkaa nyt – vantaalainen pappi kertoo, millaista on kohdata seurakuntalaisia kasvotusten pitkän koronatauon jälkeen
Kiirastorstai on pääsiäisen suosituin kirkkopäivä. Esimerkiksi Tikkurilan uudessa kirkossa iloa ja rauhaa pyritään välittämään eri aistien kautta. Mukana on tuoksuja, musiikkia – ja taikalattia.
Salon suurin työmaa on pysynyt lähes aikataulussa – uuden seurakuntatalon alle paalutettiin yhdeksän kilometriä terästä
Salon uusi seurakuntatalo myöhästyy koronapandemian takia pari kuukautta aikataulusta. Valmis rakennus on keväällä 2023. Budjetti pysyy 14 miljoonassa.
24-vuotias Amin Hassan ei juo päivällä vettä, ja se ihmetyttää kollegoita – nyt hän kertoo, miten ramadania viettävän voi huomioida työpaikalla
Ramadanin aikana useat muslimit pidättäytyvät syömisestä ja juomisesta auringonnousun ja -laskun välisenä aikana. Keskiössä on uskon vahvistaminen.
Kainuun ainoassa harmaakivikirkossa Vuolijoella alkaa julkisivuremontti, kirkko on suljettuna loppuvuoden
Remontissa kirkko saa uudet kivien saumat. Lisäksi kivien pinnat puhdistetaan ja maalipintoja uusitaan.
Keskiajan oudossa pyhimyskultissa heräteltiin ruumiita ja palvottiin luurankoja, mutta samalla luotiin pohja nykyiselle oikeusjärjestelmällemme
Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä -kirja avaa keskiajan ihmeiden ja pyhimysten joskus makaaberiakin maailmaa. Tällainen maailma toimi luonnollisen ja yliluonnollisen välimaastossa.
Pääsiäisen hartausohjelmat valottavat toivon näkökulmaa
Hiljaisella viikolla valmistaudutaan pääsiäisen riemuun.
Alttarin kupeessa syödyt pitsat olivat liikaa vanhoillisille seurakuntalaisille – nuorten kirkkoyöstä syntyi väittely sosiaalisessa mediassa
Ylen juttu Haminassa järjestetystä nuorten kirkkoyöstä herätti sosiaalisessa mediassa keskustelua siitä, millainen käytös ja pukeutuminen sopivat kirkon arvolle.
Kaisa Kuitunen ja ikätoverinsa eivät juuri puhu uskonnosta perheensä kanssa – tutkimuksen mukaan uskonnosta vaikenevat erityisesti miehet
Tuore tutkimus osoittaa, että uskontoa pidetään yhä hyvin yksityisenä asiana. Nuoret keskustelevat vanhempiaan rohkeammin myös katsomuksellisista asioista.
Kuka kuuluu kirkkoon Keniassa? "Odotan hetkeä, jolloin LHBTIQ-väki voi elää elämäänsä vapaasti"
Keniassa pohditaan homoseksuaalisuuden laillistamista.
2022 kevät: uskonto – katso YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin
Kysy YTL:ltä päivän kokeesta.
Verotulojen vähennys ajaa Pyhärannan seurakunnan lomautuksiin tai irtisanomisiin
Muutosneuvottelut koskevat kaikkia seurakunnan työntekijöitä. Säästötarve on 60 000 euroa.
Täältä näet reaalipäivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet
Päivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet.
Hartauspuhujat toukokuussa
Yle Radio 1:n hartauspuhujat toukokuussa 2022
Yle Ukrainassa: Sotilaspappi siunaa puolustussodan – yhteinen vihollinen yhdistää nyt myös kirkkoja
Ukrainassa kirkot tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen ja hyväksyvät puolustautumisen Venäjää vastaan, vaikka tappaminen on periaatteessa väärin.
Ortodoksinen kirkko auttaa ukrainalaispakolaisia Suomessa – "Vaikka sota koskettaa, kokonaan ei voi lamaantua", sanoo metropoliitta Arseni
Ukrainalaisille pakolaisille on varauduttu antamaan muun muassa hengellistä tukea. Jumalanpalveluksia voidaan järjestää ukrainan, venäjän ja kreikan kielillä.