Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Älä anna koronan pilata pääsiäistäsi – 7 suomalaista kertoo, kuinka siitä voi ottaa ilon irti

Monet viettävät pääsiäistä tänä vuonna toisin kuin olivat suunnitelleet. Esimerkiksi uskonnolliset kokoontumiset ja suvun tapaamiset jäävät nyt väliin.

Etävirpominen pelastaa pääsiäisperinteen poikkeusaikanakin – lähetä kuva, miten virpojat tänä vuonna hoitavat hommansa

Parvekkeellakin voi tulla tuoreeksi ja terveeksi. Turvavälivaatimus tuottaa myös keksintöjä video- ja kirjevirpomisesta.

Tänään vietetään erilaista palmusunnuntaita, seurakunnat striimaavat messujaan, virpoa voi myös virtuaalisti

Omassa perhepiirissä voi virpoa perinteiseen tapaan, mutta naapurit ja iäkkäät sukulaiset pitää jättää välistä.

Lauantai 4.4.2020 (radio)

Ravintolat menivät kiinni. Sydänsairaat ovat vähentyneet sairaaloista. Kuntatyöntekijöiden palkkaneuvottelut jumiutuivat. Veneilykausi alkaa aikaisin. Palmusunnuntaina virvotaan etänä.

21 vastausta lasten ja nuorten kysymyksiin: Johtuuko korona siitä, että joku Kiinassa söi lepakon? Saanko virpoa? Voinko pyöräillä? Mistä lomautetuille rahaa?

Etsimme asiantuntijoilta vastauksia lasten ja nuorten kysymyksiin koronaviruksesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos neuvoo jättämään virpomisen, yökylät ja ulkosynttärit nyt väliin. Ihan kaikkea ei ole silti kielletty.

Korona perui lasten virpomiskierrokset – kirkot kehittivät uudet keinot: "Voi postittaa jotain litteämpää"

Naapurustoa ja sukulaisia ei voi nyt mennä virpomaan. Perheille on kuitenkin tarjolla yksinkertaiset keinot, joilla homma onnistuu.

Tiesitkö tämän virpomisesta? Ihanteellisessa vitsassa on kolme haaraa ja kolme koristetta

Tradition mukaan vitsa on kertakäyttöinen ja se pitää hävittää helatorstain jälkeen polttamalla.

Väärin trullitettu? Perinteiset pääsiäisnoidat saaneet rinnalleen erilaisia satuhahmoja – ja joitakin se ärsyttää

Trullien ja virpojien oheen ilmestyneet erilaiset velhot, prinsessat ja muut satuhahmot ovat kirvoittaneet tunteikasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Sunnuntai 25.3.2018

Saksa pidätti Katalonian entisen aluejohtajan. Yhdysvalloissa nuoret vaativat tiukempia aselakeja. Qantas avasi suoran reitin Pertistä Lontooseen. Palmusunnuntaina virpojat olivat liikkeellä. Sää on kylmää.

Jännitystä, höyheniä ja riemun kiljahduksia – Katso, miten virpojat toivat pääsiäisen kotioville

Muualla Suomessa virvotaan perinteisesti palmusunnuntaina, mutta Pohjanmaalla trullit lähtevät oville vasta viikon päästä pääsiäislauantaina.

Susanna Huovisesta Vuoden virvottava – mamma oli piirakkamestari

Kansanedustaja Susanna Huovinen on nimetty tämän vuoden Karjalan Liiton Vuoden virvottavaksi. Jyväskyläläisen Huovisen juuret ovat Mirja-äidin kautta täpärästi rajan taakse jääneessä Uukuniemen Kalattoman kylässä.

Pienet virpojat kiersivät jälleen ovelta ovelle – katso video ja kuvat

Pääsiäistunnelmiin on virittäydytty tänään palmusunnuntaina, kun virpojat ovat olleet liikkeellä.

Puhdistuksia vaatineen perussuomalaisen puheille tyrmäys omilta: "Alittanut käytöksen rajat"

Perussuomalaisten Satakunnan-piirin puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti tyrmää Harjavallan puolueosaston puheenjohtajan Riku Nevanpään nettikirjoittelut. Virkamiehistön ja lehdistön "puhdistuksia" vaativan Nevanpään asemasta piirihallituksessa käydään Joutsenlahden mukaan keskustelua.

Poliisi tutkii Terhi Kiemungin kirjoitukset

Sisä-Suomen poliisi on ottanut käsiteltäväkseen Terhi Kiemungin omista kirjoituksistaan tekemän tutkintapyynnön. Mahdollisesta syyteharkinnasta vastaa valtakunnansyyttäjävirasto.

Tampereen perussuomalaiset tukee Terhi Kiemunkia

Kiemungin kommentit maahanmuuttajalasten virpomisesta saivat aikaan kohun palmusunnuntaina.

Kiemunki erotettiin varapuheenjohtajan tehtävästä - syynä luottamuspula

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja ja Pirkanmaan piirin ensimmäinen varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki on erotettu varapuheenjohtajan tehtävästään. Syynä oli piirihallituksen mukaan luottamuspula.

Virpojiksi esittäytyneet pojat heittivät limsapullopommin asuntoon Ylöjärvellä

Asialla olivat 12- ja 13-vuotiaat pojat, jotka maanantai-iltana heittivät rakentamansa pommin sisälle asuntoon.

Perussuomalaisten puoluesihteeri: Kiemunki-tapaus käsitellään todennäköisesti puoluehallituksessa

Tamperelaispoliitikon somekirjoittelu maahanmuuttajataustaisista virpojista noussee aiheeksi myös perussuomalaisten puoluehallituksen kokouksessa. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan asia käsitellään puolueen sisällä, ei julkisuudessa.

Kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Ville Skinnari: Kiemungin virpomiskirjoitus rasistinen teko

Eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin palmusunnuntain Facebook-päivitys on yksi osoitus rasistisesta käytöksestä, sanovat kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Ville Skinnari (sd.). Yleinen kielenkäyttö ja moraalin puute ja yksinkertaisten käytöstapojen puuttuminen huolestuttaa molempia.

Harjavallan perussuomalaisten pomo ei muuta näkemystään: "Virpojille pekonia palkaksi"

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin varapuheenjohtajan Terhi Kiemungin päivitys muslimilasten virpomisesta sai vastakaikua perussuomalaisten Harjavallan järjestön puheenjohtajalta. Myös Suomen Sisun piiripäällikkönä toimiva Riku Nevanpää sanoo, ettei näe mitään pahoiteltavaa kommentissaan.

Kansanedustaja Lea Mäkipää ei erota avustajaansa Kiemunkia: "Laitan allekirjoittamaan paperin, että tällaista ei tapahdu"

Pirkanmaalainen kansanedustaja Lea Mäkipää tuomitsee eduskunta-avustajansa Terhi Kiemungin kirjoitukset maahanmuuttajataustaisten lasten virpomisesta. Mäkipää haluaa kuitenkin antaa Kiemungille mahdollisuuden parantaa tapansa.

Perussuomalaisten kansanedustaja virpojia pilkanneesta Kiemungista: "Ei mitään mahdollisuutta jatkaa luottamustehtävissä"

Perussuomalaisten paikallispoliitikon Terhi Kiemungin kommentit maahanmuuttajataustaisten lasten virpomisesta saavat tuomion puoluetovereilta. Kansanedustaja Tiina Elovaara vetoaa puoluehallitukseen, jotta Kiemunki erotetaan kaikista luottamustoimista. Pirkanmaan piirihallituksen puheenjohtajan mukaan piiri arvioi Kiemungin aseman.

Lapsiasiavaltuutettu huolestui lapsiin kohdistuvasta rasismista

Perussuomalaisten Terhi Kiemungin kommentit maahanmuuttajataustaisten lasten virpomisesta herättivät voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Lapsiasiavaltuutetun mukaan lapsiin kohdistuva keskustelu on koventunut.

Sunnuntai 20.3.2016 (radio)

Espanjan liikenneonnettomuudessa kuoli 13 ihmistä. Pohjois-Suomessa oli maanjäristys. Lapset ovat virponeet palmusunnuntaina. Suomen kielen sanoja on joskus vaikea kääntää muille kielille. Päivä voitti yön pituudessa.

Palmusunnuntain saldo: korillinen suklaata – video

Kaikkea ei kuitenkaan kannata syödä kerralla, tietävät noidat.

Muistitko karkit? – Palmusunnuntain virpojat ovat jo ovella

Virpojat kiertelevät tänään naapurustossa vitsojensa kanssa. Monin paikoin Pohjanmaata tosin noidat ilmestyvät ovelle vasta lankalauantaina pitkäperjantain jälkeen.

Nykypäivän trullit suunnistavat mobiilikartan kanssa – videolla vinkit palkkioista

Tulevana palmusunnuntaina trullien urakkaa helpottaa kartta, josta voi katsoa missä virpojia odotetaan. Naapuriapua jakavalla nettisivulla useat innokkaat ovat halunneet rohkaista lapsia soittamaan ovikelloaan.

Ortodoksikirkko toi virpomaperinteen Venäjältä Suomeen

Virpomaperinne on sukua vanhoille hedelmällisyysmyyteille.

Virvon, varvon... pajunoksalla paukutan – lähetä kuva virpomismuistoistasi

Virpojanoidat kiertävät taas palmusunnuntaina sinunkin naapurustossasi. Millaisiin trulleihin olet törmännyt vuosien varrella? Yle Turku kokoaa virpomismuistoista kuvagallerian.

Trullien matkassa Kannuksessa – video

Keski-Pohjanmaalla virvotaan muusta Suomesta poiketen vasta pääsiäislauantaina.

Televisiossa salibandyjännitystä pääsiäisen ratoksi

Happee on SPV:tä askeleen lähempänä miesten salibandyn Suomen mestaruutta. Happeen kokenut luotsi Seppo Pulkkinen ei kuitenkaan halua vielä tässä vaiheessa pullistella liikaa.

Trulleja ja valakioita – pääsiäisperinteet sekoittuvat Etelä-Pohjanmaalla

Perinteet siivittävät eteläpohjalaisten pääsiäislauantain viettoa. Trullit eli pikkunoidat lähtevät aamulla suklaan toivossa virpomaan. Illalla noitia taas karkotetaan polttamalla toinen toistaan isompia pääsiäiskokkoja eli ”valakioota”. Aikojen saatossa pahimmista perinteistä, kuten lasten piiskaamisesta, on päästy eroon. Nykyperinteet ovat sekoitus läntisiä ja itäisiä tapoja ja uskomuksia.

Kahdeksan faktaa pääsiäisestä – ei vain kristillinen juhla

Jo pakanallisissa kulttuureissa kevään alkamista on juhlittu eri tavoin, ja moni vanhoista tavoista on säilynyt nykyisessä pääsiäisenviettoperinteessämme.

Sunnuntai 29.3.2015

Venäjältä muutetaan nyt paljon ulkomaille. Arabiliitto perustaa yhteiset sotilasjoukot. Germanwingsin perämiehestä kirjoitetaan paljon mediassa. Lapset ovat virponeet palmusunnuntaina.

Palmusunnuntai sai virpojat liikkeelle – video

Anni Pekkalin ja Hilla Varjonen kiersivät pääsiäisnoitina Helsingin Pasilassa. Virvottavina oli lähinnä alueen tuttuja ja naapureita.

Näkökulma: Ei sekoiteta itäistä ja läntistä pääsiäisperinnettä

Pääsiäistä vietetään nykyään viikkoa etuajassa. Se ei enää myöskään erotu halloweenistä, kirjoittaa näkökulmassaan Ulla Ylönen.

Palmusunnuntai tuo virpojat ovellesi

Virpomisessa on läsnä itä- ja länsisuomalaisia tapoja sekä ortodoksien perinteitä.

Aikuinen, haluatko virpoa? Tee somevitsa #virvonvarvon

Sosiaalisessa mediassa aikuisetkin voivat virpoa. Some-virpojan palkkaa ovat tykkäykset, jaot ja lämmin pääsiäisfiilis – sekä ehkä kuva suklaamunasta.

Sananen - Uuden ajan virpominen

Mistä saa leikata ja mistä ei? Jotkut isät, kaupunkien, eivät anna enää leikata pajunoksia. Perinteet muuttuvat, edessä on uuden ajan virpominen.

Kaupunki kielsi pajunoksien keräämisen: "Oksien katkominen voi riistäytyä ihan käsistä"

Pääsiäisenä moni haluaa kerätä pajunoksia ja niistä pilkistäviä pajunkissoja virpomis- ja koristelutarkoituksiin. Jokamiehenoikeuksien mukaan elävästä puusta tai pensaasta ei kuitenkaan saa katkoa oksia ilman maanomistajan lupaa.

Pohjanmaalla pääsiäisnoidat karkotetaan – Itä-Suomessa kielletään

Pääsiäisperinteet ovat sekoitus uskontoa ja pakanaperinteitä

Pulleat kissat tulevat Hollannista

Pajunoksat valkeine kukintoineen kuuluvat pääsiäisen virpomisperinteisiin ja kukka-asetelmiin. Pajua on kotimaassa pientareet ja ojanpohjat pullollaan, mutta sitä tuodaan myyntiin myös ulkomailta.

Siunatuilla vitsoilla kelpaa virpoa

Cygnaeuksen koulun oppilaat saivat ortodoksipapin siunauksen tekemilleen virpomisvitsoille Porissa. Samalla tuli tutuksi, millainen on ortodoksikirkon pääsiäinen.

Virpojat kiertäneet tänään ovelta ovelle – video

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisajan hiljaisen viikon. Päivän perinteisiin kuuluu virpominen.

Kirkkovuoden suurin juhla näkyy kirkon kävijämäärissä

Pääsiäinen kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Suomen ortodoksinen kirkko viettää pääsiäistä samaan aikaan kuin gregoriaanista kalenteria käyttävät läntiset kirkkokunnat. Vaikka pääsiäisen sanoma on sama, on juhlanvietossa pieniä vivahde-eroja.

Käspaikka muistuttaa ortodoksia entisaikojen kirkkomatkoista

Käspaikka ikonin päällä, tuohus palamassa, siunattu virpomisvitsa ikonien yläpuolella - tällainen on kokkolalaisen ortodoksin Sinikka Jutilan ikoninurkkaus. Paasto päättyy pääsiäiseen, mutta pääsiäisaika vasta helatorstaihin.

Trullin työssä karkki on porkkana

Lankalauantaina pienet noidat koputtelevat ovilla vitsoinensa. Trullit toivovat makeisia pannuihinsa, mutta hedelmätkin ovat tervetulleita. Onpa joskus palkaksi siunaantunut parsakaalikin. Aika tosin saattaa värittää muistoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle