Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Erilaisia ehdotuksia Makasiininrantaa varten.

Yksi Suomen kansallismaisemista muuttuu lopullisesti – katso, miltä tulevaisuuden Helsinki voi näyttää

Helsingin kaupunki kertoo torstaina, mikä ehdotus voittaa kaupungin järjestämän Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailun. Alue on monille tuttu Vanhasta kauppahallista ja ruotsinlaivoista.

Birger Federleyn suunnittelema kartano Niemenrannassa.

Aikansa hienoimmasta klubitalosta tarjottiin 438 000 euroa – Tampereen rantamaisemista huutokaupattiin vanhoja suojeltuja taloja

Nyt huutokaupatut rakennukset ovat olleet pitkään tyhjillään ja kaipaavat merkittävää kunnostusta.

Alvar Aallon suunnittelema vene Jyväskylän satamassa kuorma-auton kyydissä.

Jyväskylän satamaan lipui autokyydillä todellinen veneharvinaisuus – Alvar Aallon suunnittelema paatti on pian kaiken kansan nähtävillä

1950-luvulla rakennetulle veneelle on valmistumassa sataman kärkeen vaja, jonka isoista ikkunoista yleisö pääsee aikanaan venettä tarkastelemaan. Rakennukseen tulee myös pieni veneestä kertova näyttely.

Alle 2-vuotias lapsi valkoisessa paidassa ruokkii kanoja ulkona auringonpaisteessa.

Amos Rexin pääsuunnittelija Asmo Jaaksi ajautui nuorena sattumalta arkkitehtuurin pariin

Tampereen lähiössä kasvaneen Asmo Jaaksin suvussa tai lähipiirissä ei ollut arkkitehteja. Uuden löytämisen riemusta saattoi tulla hänen vahvuutensa.

Kuvassa pienkerrostaloja ja puinen terassialue.

Helsingin Malminkartanoon tulee uusi asuinalue – Suunnitelmissa on mukana uusi koulu ja biokaasulaitos

Uuden asuinalueen tieltä puretaan muun muassa huonokuntoisia koulu- ja hallirakennuksia.

Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijoita oppitunnilla.

Arkkitehdeista on Suomessa huutava pula, ja päätöksiä tehdään usein talouden ja tekniikan ehdoilla

Suomeen kaivataan lisää arkkitehteja, mutta koulutus ei pysy kysynnän perässä. Yli puolet Suomen kerrostaloista oli jo 1990-luvulla muiden kuin arkkitehtien suunnittelemia.

Jyväskylän yliopiston kirjasto eli Lähde. kakkoskerroksen parvelta näkymä keskusaukiolle ja kolmeen eri kerrokseen. Kerrokset rajautuvat keskushalliin keltaisilla tersäkaiteilla.

Arkkitehtuurin Finlandia Jyväskylään – Klaus Härö valitsi voittajaksi yliopiston kirjaston peruskorjauksen

Peruskorjauksessa säilytettiin kirjaston tunnetuksi tehnyt värimaailma. Alkuperäisen rakennuksen suunnittelijan poika vastasi peruskorjauksen pääsuunnittelusta.

Rakennuksen ikkunasta avautuu näkymä, jossa rautatie ylittää tien. Vasemmalla teollisia rakennuksi, oikealla parkkihalli. Taustalla metsää.

Psykiatriset osastot ovat edelleen koppeja käytävillä – "Tarvitaan uudenlaista suunnittelukulttuuria", sanoo arkkitehtuurin professori

Psykiatriset osastot ovat siirtyneet metsän keskeltä sinne, missä muutkin palvelut ovat. Tilojen suunnittelijoille tämä on haaste: miten säilyttää luontoyhteys ja luoda kodinomaisuutta?

Keltainen iso suorakaiteenmallinen tehdasrakennus, jossa koko matkalta ikkunoita kahdessa kerroksessa. Rakennuksen edessä seisoo nainen mustissa vaatteissa. Oikealla kuvassa sininen kauhakuormaaja.

Kurikan vanha lakkitehdas on pian panimo ja ravintola – omistajapari haluaa säilyttää Panttilan vanhan tehdasmiljöön

Kurikan Lakkitehtaan entinen tehdasrakennus on saanut uudet omistajat. Lakkien ja hanskojen sijaan Panttilassa aletaan valmistaa olutta ja lonkeroa. Myös ravintola- ja juhlatila valmistuu syksyn aikana.

Jyväskylän yliopiston kirjasto peruskorjauksen jälkeen.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee elokuvaohjaaja Klaus Härö – ehdokkaina yliopisto, peruskoulu ja sauna

Kahden koronarajoitusten varjostaman vuoden jälkeen kilpailussa ovat nyt mukana myös koulut. Voittaja julkistetaan lokakuun alussa.

Käytävä Säynätsalon kunnantalolla.

Alvar Aallon ylistetty helmi, Säynätsalon kunnantalo täyttää tänään 70 vuotta – yrittäjä: "Toivottavasti rakennus voitaisiin pitää jatkossakin yleisölle avoinna"

Alvar Aallon suunnittelemalla kunnantalolla juhlitaan tänään rakennuksen pyöreitä vuosia. Korona ja sota ovat vaikuttaneet maailmalla tunnetun rakennuksen asiakaskuntaan.

Taidelinna on tuttu näky Mikkelin ja Jyväskylän väliä ajaville autoilijoille.

Harva uskaltaa tehdä kuin Hiltuset: rakensivat kodikseen kivilinnan – suurin osa taloista on tehty miellyttämään massaa

Suurin osa suomalaisten kodeista on tehty miellyttämään isoa massaa. Suomalaiset käyttävät kodin suunnittelussa harvoin arkkitehdin apua.

Fiskars, Fiskars Village Art  &  Design Biennale, Kari Korkman.   Kuraattori,  Toimitusjohtaja,   Fiskars Village &  Design Biennale

Tältä näyttävät Fiskarsin vanhan ruukkimiljöön modernit minitalot – pienin kesänäyttelyn taloista on vain yhdeksän neliömetriä

Mitä mahtuu yhdeksän neliömetrin minitaloon? Ainakin saunan lauteet, joilta voi katsoa maisemia seinän kokoisesta ikkunasta.

Kuvamuokkaus Tampereen Kelan rakennuksesta.

"Laatikkotaloista" tahdotaan pois ja tilalle toivotaan uusvanhaa – nuori arkkitehti muistuttaa: 50 vuotta sitten haluttiin eroon jugendtaloista

Vanhasta arkkitehtuurista voi inspiroitua ja oppia, mutta historian virheitä ei kannata toistaa, sanoo Kasmir Jolma.

Kuvamuokkaus Tampereen Kelan rakennuksesta.

Kaupunkilaiset haluavat kaunista, mutta miksi uusvanha arkkitehtuuri ei mene Suomessa läpi? "Noidan kolmio", sanoo laatikkotaloja vastustavan keskustelun avannut

Nuoret arkkitehdit toivovat alaltaan aktiivisempaa otetta keskusteluun. Ylen selvitys paljastaa monimutkaisen verkoston, johon perinteisempää arkkitehtuuria ilmentävät ehdotukset jäävät jumiin.

 Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Miksi ihmiset pakotetaan elämään rumissa betonilaatikoissa

Jos tilaajat ja arkkitehdit haluavat, paluu kauneuteen alkaa heti huomenna, kirjoittaa Ehrnrooth.

Joensuun konservatorion pääoven edessä on parkissa polkupyöriä.

Joensuun konservatorio on vuoden maakunnallinen rakennuskohde

Vuoden perinnerakennuskohteena on palkittu Kontioniemen Kontiolinna. Vuoden kaupunkirakennekohde on Joensuun pyöräkatu.

Huutokaupattavana olevia rakennuksia talvisessa luonnossa

Vaasan kaupunginsairaalan entiselle rakennukselle löytyi ostaja – kaupunginhallitus hyväksyi tarjouksen

Klemettilässä sijaitseva kokonaisuus huudettiin 387 000 eurolla. Ostaja on vaasalainen. Reilun 1900 neliön päärakennuksessa on tällä hetkellä 25 asuntoa.

Oulun Tuiran uimaranta ja Oulujoki.

Tuiran uimarantaan kaavaillun yleisen saunan suunnittelijat on valittu

Oulun Rantasaunaseura ry:n saunan suunnittelevat arkkitehdit Teemu Kurkela ja Lars-Erik Mattila JKMM Arkkitehdit Oy:stä.

Revonlahden kirkko Siikajoella.

Kirkkojen kauneus vei Paavo Kotkavaaran mennessään ja nyt hän on kuvannut niistä yli 56 000 otosta – testaa, miten hyvin sinä tunnet kirkot

Kirkoissa vierailuun ei välttämättä tarvitse liittyä uskonnollisuutta, sillä moni viehättyy niiden arkkitehtuurista. Näin kävi myös Paavo Kotkavaaralle, joka on kuvannut kaikki Suomen kirkot.

Pyöräilijöitä rantaraitilla Lahden satamassa kesäkuussa 2019.

Niemen ranta-alueen arkkitehtuuri-ideakilpailu ratkesi

Lahden Niemen ranta-alue vapautuu teollisuudelta asukkaiden käyttöön. Niemessä alkaa tapahtua jo ensi vuonna.

Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja yksityisen keräilijän Pertti Männistön kokoelmasta.

Aino Aalto suunnitteli Savoy-ravintolan sisustuksen, mutta myös paljon muuta – miehensä varjoon jääneen muotoilijan työt saavat oman näyttelyn

Kotkan Sunilan tehtaanjohtajan asunnossa Kantolassa nähdään kesällä keräilijä Pertti Männistön yksityiskokoelmaan kuuluvia esineitä, kuten huonekaluja ja valaisimia.

Ahdinallas Helsingin Jätkäsaaressa. Kuvassa alueelle suunniteltu pilvenpiirtäjähotelli. Sen julkisisvu on ruostumatonta terästä.

Helsinkiin on suunniteltu ennätysmäärä hotelleja, ja Jätkäsaaren pilvenpiirtäjä on yksi niistä – tutkija: "Tässä on monta uhkatekijää yllä"

Päätökset uusista hotelliprojekteista tehtiin ennen koronapandemiaa, ja nyt matkailun näkymiä synkentää Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Helsinkiin on suunniteltu kolmisenkymmentä uutta hotellia.

Vanha vaasan Puuvillan konttorirakennus, punainen tiilirakennus Vaasan yliopiston alueella.

Vaasan Puuvillan entinen konttorirakennus suojellaan – suojelutarve koskee myös rakennuksen kiinteää sisustusta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt rakennussuojelupäätöksen Vaasan yliopiston alueella olevista Vaasan Puuvillan entisistä rakennuksista. Konttorirakennuksen on suunnitellut Karl Lindahl 1923.

Havainnekuva koulukampuksesta sisältä

Mustasaaren kunnanvaltuusto hyväksyi suunnitelman uudesta sivistyskampuksesta – 33 miljoonan euron kokonaisuus valmis vuonna 2027

Uusi Sepänkylän sivistyskampus yhdistää varhaiskasvatuksen sekä peruskoulutoiminnan suomeksi ja ruotsiksi yhteen paikkaan. Kokonaisuus rakentuu vaiheittain. Rakennustöiden määrä alkaa jo tänä vuonna.

Aino ja Alvar illallisella Wienissä.

Tänään nostetaan lippu salkoon Alvar ja Aino Aallon kunniaksi – arkkitehtuuri ja muotoilu saivat oman liputuspäivän

Liput liehuvat myös lukuisista Aallon kohteista tunnetussa Jyväskylässä. Kaupungissa ja sen lähistöllä on 29 Aallon suunnittelemaa kohdetta.

Vanha valkoinen puutalo lumisateessa.

Suomi-talot tunnetaan maailmalla, mutta kotimaassa ne on unohdettu – sodanjälkeiset talopaketit olivat suuri vientimenestys

Puutalo oy tuotti elementtejä, joista talon sai pystyyn nopeasti. Suurin osa tuotannosta päätyi vientiin. Unohdettu menestystarina on esillä Arkkitehtuurimuseossa.

Daniel Libeskind vieraili Tampereella vuonna 2019.

Tampereen Kannen alue on arkkitehti Daniel Libeskindin mielestä todellinen 2000-luvun hanke – "Uskon, että alueesta tulee ikoninen ja kiinnostava"

Koko Kannen alueen luonne ja hyödyllisyys paljastuvat Libeskindin mukaan kunnolla vasta kakkosvaiheen myötä. Hän toivoo, että se saatetaan loppuun siinä muodossa kuin suunnitelmassa on tarkoitettu.

ALA-arkkitehtien havainnekuva Kotkan Satama-Areenasta.

Uuden tapahtumakeskuksen peruskiveen piilotettiin kasvomaski – arkkitehti rakennuksen roikkuvasta puukatosta: "Tämä on ainakin Pohjoismaiden suurin"

Puurakenteisen tapahtumakeskuksen on määrä valmistua Kotkan Kantasatamaan syksyllä 2023. Rakennuskustannuksia pidetään kaupunginjohtajan mukaan tarkasti silmällä.

Ehdotus nimeltä Valkoinen piha voitti Sammontalon kilpailun.

Sammontalon pääurakoitsijaksi SRV Rakennus – rakentamispäätös on tarkoitus tehdä toukokuussa 2022

Lappeenrannan läntisen alueen keskuksen Sammontalon rakentaminen etenee ja se toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana.

Lastenlinna Helsinki.

200 arkkitehtia ja lääkäriä vaatii Lastenlinnaa käyttöön: "Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen"

Rakennuksen käyttöönottoa penäävä vetoomus toivoo rakennukseen työsuhdeasuntoja ja tiloja lasten psykiatrialle. Tyhjilleen jäänyt sairaalarakennus vaatii mittavan remontin.

Merikeskus Vellamon katto, joka on samalla kävelyliuska.

Kotka saa vuosien jälkeen arkkitehtuurikilpailun – aiempia voittajia ovat hyökyaallon muotoinen museo ja kaupungintalo, joka jäi kesken

Edellinen arkkitehtikilpailu järjestettiin Kotkassa lähes 20 vuotta sitten. Nyt suunnittelijat pääsevät kilpailemaan Kotkan Karhulan koulukeskuksesta, josta tahdotaan kaupunginosan kasvojen kohottaja.

Helsinki Volleyn Jemina Jäärni vasen polvi maassa lyömässä palloa ottelussa Jymy Volleyta vastaan.

Helsinki Volley sai uuden päävalmentajan – liiganousun arkkitehti Ismo Tuominen palaa seuraan: "Ensimmäisenä pitää tutustua pelaajiin"

Helsinki Volley aloitti kauden Dirk Sauermannin valmennuksessa, mutta valmentajan ja seuran tiet erosivat viime viikolla.

Moottorisahalle tehty veistos, jossa enkelihahmo istuu tolpan nokassa jalat ojossa.

August Eskelinen taiteilee satumaisia veistoksia moottorisahalla – "Otan vain sahan ja piirrän sillä"

Kaikki alkoi, kun lapsi halusi myytävää joulumyyjäisiin pari vuotta sitten. Sen jälkeen Eskelinen on taiteillut kolmisensataa puuveistosta.

Mies tutkii tähtitornin rakenteita Helsingin observatoriossa.

Restaurointiin erikoistunut arkkitehtitoimisto nappasi Alfred Kordelinin palkinnon

Arkkitehtitoimisto Livady, julkistalouden professori Roope Uusitalo sekä kirjailija Kaari Utrio saavat Alfred Kordelinin palkinnot. Kunkin palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Suuri psykiatrian uudisrakennus Seinäjoen sairaalanmäellä

Mahdollisuuksien talo täyttyy nyt uusista asukkaista – psykiatria saa modernit tilat Seinäjoella

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnat muuttavat näinä päivinä uuteen M-taloon Kyrkösjärven rannalle.

Seinäjoen Lakeuden risti ja Aallon kirjasto iltavalaistuksessa talvella.

Alvar Aalto -säätiö uskoo Seinäjoen kykyyn pitää huolta Aallon kohteista – "Sama linja saisi jatkua"

Seinäjoen Aalto-keskuksen naapuritontin rakentamisesta noussut kohu on saanut myös Alvar Aalto -säätiön osallistumaan keskusteluun. Säätiö pelkää rakentamisen häiritsevän Aallon kohteiden hakeutumista maailmanperintöluetteloon.

Seinäjoen kaupungintalo

Kansainvälinen arkkitehtijärjestö "syvästi huolissaan" Aalto-keskuksen ympäristön rakentamisesta Seinäjoella

Seinäjoen Sedun Kirkkokadun rakentamishanke on nyt nousseen kohun takia saanut myös kansainvälisen arkkitehtijärjestön ilmaisemaan huolensa Aalto-keskuksen ympäristön rakentamisesta.

Akolan kartano Pohjois-Iissä

Yli 200 vuotta vanha sukukartano mullistui täysin: huippuarkkitehti Teemu Kurkela osti kasan lautaa ja nyt lopputulos niittää mainetta maailmalla

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saaneen Teemu Kurkelan henkilökohtainen projekti muodostui paljon kiinnostavammaksi kuin hän itse olisi ennalta arvannut.

kirkkonummen pääkirjasto

Arkkitehtuurin Finlandia Kirkkonummen uudelle pääkirjastolle – Fyyristä erikoisen tekee vanhan kirjaston sulauttaminen uuteen

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saa Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri. Kirjaston on suunnitellut helsinkiläinen JKMM-arkkitehdit.

Kiihtelysvaaran kirkko kuvattuna vuonna 2007.

Kirkkoneuvosto ehdottaa Kiihtelysvaaraan maisemallista ristikirkkoa

Ristikirkon luonnos ammentaa teemoja vanhasta kirkosta, mutta on kuitenkin omaleimainen. Kirkon suunnittelussa hyödynnetään myös vaaramaisemaa, joka avautuu kirkon itäpäädyn ikkunoista.

Selly Aallon hautakivi Jyväskylän vanhalla hautausmaalla.

Alvar Aallon äidin hautaa uhkaa hautaoikeuden menetys – nyt punnitaan sen kulttuurihistoriallinen arvo

Selly Aallon huonolla hoidolla ollutta hautaa uhkaa hautaoikeuden menetys Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla. Seurakunta on lain velvoittamana ottamassa haltuun 26 hoitamatonta hautaa. Parhaillaan tutkitaan, löytyykö haudoista kulttuurihistoriallisesti suojeltavia kohteita.

Satama

Linnoitusniemen maaperä tutkitaan ennen kuin sinne rakennetaan mitään pysyvää

Edellisen kerran Linnoitusniemen maaperää kairattiin, kun paikalle suunniteltiin maailman korkeinta hiekkalinnaa.

kirjailija Jari Järvelä poseeraa Kotkan Sunilan terassitalojen edustalla

Kirjailija Jari Järvelä ei pelkää murskata miesneromyyttiä – uudessa romaanissa valokeilaan pääsee Aino Aalto, eikä kuvaus Alvarista ole mairitteleva

Kirjailija Jari Järvelällä on missio. Hän haluaa nostaa valokeilaan naishahmoja, jotka ovat jääneet varjoon historiankirjoituksessa. Hänen uusin romaaninsa kertoo arkkitehti Aino Aallosta.

Eliel Saarisen suunnittelemaa esineistöä myytiin huutokaupassa – rautatieaseman vanhat penkit yli 100-vuotiaita

Eliel Saarisen penkin tai oven voi nyt ostaa omaan kotiinsa – Huutokaupan meklari: "En usko, että enää ikinä tulee vastaavaa esineistöä myyntiin"

Launtaina Vallilan Konepajalla huutokaupataan Suomen merkittävimpiin arkkitehteihin kuuluvan Eliel Saarisen rautatieteollisuudelle suunnittelemaa esineistöä. Esineet löytyivät sattumalta rojuvuoren alta.

Aino ja Alvar illallisella Wienissä.

Torstai 26.8.2021 (tv)

Evakuointi. Koliikki. Alvari ja Aino Aalto. Sää.

Silorna i Vasa.

Vaasan kaupungin neuvottelut siilojen purkutyöstä ja tontin myynnistä loppusuoralla – rakennustöiden toivotaan alkavan jo vuoden kuluttua

Vaasan kaupunki allekirjoittaa perjantaina aiesopimuksen siilojen purkamisesta sekä uuden kohteen rakentamisesta. Rakennuttajaksi on valikoitumassa kiinteistökehitysyhtiö Fincap Oy. Yhtiö aikoo purkaa siilot ensi vuoden alussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle