Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kalajoen kirkon suurremontti valmistuu jouluksi

Pitkä korjausrupeama valmistuu vihdoin.

Sunnuntai 29.11.2020 (radio)

Pääministeri Sanna Marin toivoo, että ihmiset viettävät joulua pienessä joukossa. Suomessa on 322 uutta koronatartuntaa. Koronatilanne on pahentunut Pirkanmaalla. Suomessa on vietetty ensimmäistä adventtisunnuntaita. Viikko alkaa sateisessa säässä.

Haminasta tulee joulukaupunki – luvassa joulutori ja Jukka Rintalan jouluinen Satupalatsi

Haminaan on luvassa joulutunnelmaa marraskuun lopusta lähtien.

Partiolaiset lahjoittivat joulukalentereita Satasairaalan pikkupotilaille

Partiolaisten adventtikalentereita on tehty jo vuodesta 1947 lähtien.

Thyssenkrupp valitsi ostajan hisseilleen – hinnaksi tulossa 17,2 miljardia euroa

Kaupalle odotetaan varmistusta kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Sunnuntai 1.12.2019 (radio)

Uusi EU-komissio aloitti työt. Suomalaisvauvoja tulee adoptioon vain vähän. Monessa kodissa on palovaroitin, joka ei toimi. Pikkujoulujuhlat lisäävät poliisin työtä. Adventtiaika alkoi.

Kirkkojen käyttö monipuolistuu – Myllykosken kirkon laajennusosaan tulee tiloja tapahtumille

Monitoimikirkot otetaan seurakunnissa vastaan ristiriitaisesti.

Ylivieskan palaneen kirkon tilalle päästään rakentamaan uutta ehkä jo ensi kesänä

Ylivieskan kirkkovaltuuston on määrä ensi tiistaina hyväksyä uuden kirkon rakentamissuunnitelmat.

Joulu soi jo nonstoppina radiossa

Joensuun alueella Jouluradion taajuus on 100,7 MHz.

Joulunaika veti väkeä kirkkoihin Hämeenlinnan seudulla

Adventin aikana suosituimpia tapahtumia olivat kauneimmat joululaulut.

Oulun tuomiokirkon takapihalle nousi minikirkko – perustuu 1500-luvun esikuvaan

Puinen pikkukirkko on noin viidesosan alkuperäisestä 1500-luvun puukirkosta. Uusintaversio rakennettiin eritoten lapsille.

Gävlen olkipukki poltettiin – poliisi etsii tuhopolttajaa

Sunnuntaina 50 vuotta täyttänyt maailman kuuluisin olkipukki Ruotsin Gävlessa ei ehtinyt nähdä joulua.

Sunnuntai 27.11.2016 (radio)

Pääministeri sanoo, että hän ei ole vaikuttanut omien sukulaisten ja Terrafamen välisiin asioihin. Suomalaiset nukkuvat liian vähän. Nico Rosberg on Formula 1:n uusi maailmanmestari. Sunnuntaina on alkanut adventtiaika.

Tänään syttyvät ensimmäiset kynttilät – mutta tiedätkö mitä adventtina odotetaan?

Kristinuskossa adventin aika alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Adventti tarkoittaa Herran tulemisen odottamista.

Kansa laulaa adventtina sielunsa syvyyksistä – Hoosianna soi edelleen hittihymninä

Suomalaisten adventtiaika alkaa jälleen tutulla virrellä. Yli 200 vuotta vanha hymni Hoosianna soi sunnuntaina niin kirkoissa kuin kodeissakin, ja lauluun yhtyvät tuntevat kuuluvansa samaan isoon yhteisöön.

Maailmanmaineen saanut joulupuu matkasi Virosta Lapualle – kaikki 121 ikkunaa pysyivät ehjinä

Värikkäistä ikkunoista koostettu joulupuu on tehty kokonaan kierrätysmateriaaleista ja kaatopaikkajätteistä. Virolaistaiteilija Teet Suur loi näyttävän teoksensa Rakveren torille viime vuonna.

Harjun iltasoitto palaa kesäaikaan

Jyväskylän Harjulta on kuultu iltasoitto jo neljän vuosikymmenen ajan. Iltasoitto palaa nyt alkuperäiseen aikatauluunsa, kun se kuullaan vain kesäkuukausina.

Sibelius ja Aalto naapuruksina täydellisissä minikodeissaan

Kaksi kolmikerroksista minitaloa kätkee sisäänsä kahden kuuluisan suomalaisen pariskunnan kotimiljöön. Torniolainen nukkekotiharrastaja on rakentanut ja sisustanut kodin Alvar ja Aino Aallolle, joiden naapurista löytyy Sibeliuksen Ainola. Kodit sisältävät herkullisen paljon suomalaista muotoilua.

"Kunnioittaen pyytäisi meripojat täällä jossain suomalaista polkkaa" – Lauantain toivottujen levyjen kuulijakirjeet kertovat Suomen historiasta

Radion Lauantain toivotut levyt on Suomen pitkäikäisin ohjelma. Yle on säästänyt kaikki 80 vuoden aikana kuulijoilta tulleet kirjeet ja kortit. Yhteensä 300 000 kuulijatoivetta luovutetaan nyt tutkimuskäyttöön.

"Suomessa ei ymmärretty avautuvien luukkujen ideaa vielä 40-luvulla" – adventtikalenterin historia yltää pitkälle

Adventtikalenterin rantautuessa Suomeen siitä ei tullut heti hittiä. Nykyisin kalenterin luukusta paljastuu suklaata, karkkia ja leluja. Jos yllätysarvosta ei välitä, voi vanhan kuvakalenterin kierrättää.

Pikkujoulu on suomenruotsalaiselle perhejuhla – lillajul

Kun suomenkielinen puhuu pikkujoulusta hän tarkoittaa firman kemuja tai harrastusporukan juhlia. Suomenruotsalaiselle pikkujoulu, lillajul, on ensimmäistä adventtia edeltävä lauantai. Työpaikan kekkerit ovat hänelle joulujuhla, julfest.

"Maan korvessa kulkevi lapsosen tie" kelpaa vihdoin virreksi – esteenä oli ristiriitaisuus uskontulkinnan kanssa

Virsikirja on saamassa uusia veisuja lisävihkon kautta. Virsikirjan lisävihkon virallinen käyttöönottojuhla on ensi vuoden adventtina, mutta lisävihkon virret ovat jo saaneet kirkolliskokouksen hyväksynnän.

Jouluvalot voivat ärsyttää, mutta valitusosoitetta on vaikea löytää

Jouluvalot ovat syttyneet joillekin pihoille jo kauan ennen adventtiaikaa. Silloin niitä ehkä nimitetäänkin tunnelma- tai kaamosvaloiksi. Joidenkin mielestä valoja viritellään aivan liian aikaisin tai ne ovat vääränlaiset. Se mikä toisen mielestä on kaunista ja tyylikästä, voi toisen mielestä olla pelkkää valosaastetta. Onko naapurin vilkkuvaa poroa pakko vain sietää?

Kuopion tuomiokirkon miljoonaremontti valmistui – katso kauniit kuvat uusituista sisätiloista

Kirkko otetaan jälleen käyttöön ensimmäisenä adventtina piispantarkastuksen päätteeksi lähes vuoden kestäneen remontin jälkeen. Pääsimme tutustumaan sisätiloihin muutamaa päivää ennen juhlamessua.

Adventtikranssi tunnetaan myös Suomessa – kynttilöiden poltossa on oppimista

Keski-Euroopassa yleinen adventtikranssi on hiipimässä hitaasti myös suomalaisiin pöytiin. Pöytiin siksi, että kranssin päällä lepäävät paksut palavat kynttilät. Kranssiperinne näkyy myös saksalaisomisteisen kauppaketjun valikoimissa.

Koristitko pihapensaasi sopimattoman varhain? Tapakouluttaja säästäisi jouluvalot adventtiaikaan

Jos virittäydyt pimeään aikaan jo kyntteliköin ja pihakuusen valoin, olet auttamattomasti etuajassa.

Uskontojen välinen keskustelu sujuu – valtakunnallista tunnustusta Lahteen

Eri uskontojen edustajista koostuva Lahden Uskonnollinen neuvottelukunta on saanut valtakunnallisen ETNO-palkinnon. Työryhmää kiitetään muun muassa ennakkoluulojen vähentämisestä uskontojen välillä.

Kuopion Tuomiokirkon remontti käynnistyi juhlavasti

Tuomiokirkon alttari tyhjennettiin maanantaina, mutta varsinainen remontointi käynnistyy vasta parin viikon päästä. Tuomiokirkon peruskorjauksessa uusitaan muun muassa penkit ja kaikki seinä- ja lattiapinnat.

Ennätysmäärä kävijöitä suomalaisissa joulukylissä Saksan joulumarkkinoilla

Tänään maanantaina suomalaiset joulukylät sulkevat ovensa Saksan joulumarkkinoilla. Joulukylät keräsivät neljän viikon aikana kolmessa eri kaupungissa reilusti yli miljoona kävijää, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tuomiokirkon remontti alkaa tammikuussa

Urakoitsijat valitaan viikon päästä. Kirkon on tarkoitus avautua remontin jälkeen yleisölle ensi vuoden ensimmäiseksi adventiksi.

Naapurustosta askarreltiin adventtikalenteri Tampereella

25 taloa on lähtenyt mukaan tempaukseen, jossa pihoja ja ikkunoita koristetaan jouluisilla asetelmilla. Mukaan liittyy joka päivä uusi talo jouluun asti.

Taksit Gävlen pukin turvana

Ruotsalaiskaupungin olkipukin tarina on usein päättynyt jättiroihuun. Tänä vuonna Gävlessä yritetään uutta taktiikkaa, kertoo SVT.

Tänään vietetään ensimmäistä adventtia

Ensimmäinen adventti toiseksi suosituin kirkkopyhä joulun jälkeen. Yle lähettää radiossa ja televisiossa ensimmäisen adventin jumalanpalvelukset.

Joulukalenterista on tullut kallis lysti - luukun takaa löytyy yhä useammin trendilelu

Makeis- ja lelufirmat ovat tulleet joulukalenterimarkkinoille voimalla. Samalla kalentereiden varustelukierre on kiihtynyt. Yksinkertainen suklaa tai lelu ei enää riitä, luukusta pitää löytyä trendilelu. Kilpailu lapsiasiakkaista ja varsinkin vanhempien rahoista on kovaa.

Joulukuusikauppa käy jo

Joulukuusenkasvattajille ensimmäisen adventin tienoo on lähtölaukaus joulusesonkiin. Ensimmäisinä kuusia hankkivat julkiset laitokset, päiväkodit ja yritykset.

Siilinjärven kirkon jumalanpalvelukset menevät suorana verkkoon

Siilinjärven seurakunta aloittaa suorat verkkolähetykset ensimmäisenä adventtina. Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen näkee palvelun täydentävän kirkon palvelua ja tarjoavan mahdollisuuden osallistumiseen heille, jotka eivät pääse kirkkoon.

Ottavatko naapurin jouluvalmistelut jo hermoon?

Kynttelikkö, ulkovalot, valokaapelit? Glögi, ensimmäiset tortut, kinkun tilaus? Toisille joulu on pitkää tunnelman rakentamista, toisille taas pyhäpäivien rysäys. Mitä tässä vaiheessa saa tehdä - ja onko se ylipäänsä naapurin asia, millaiset valot parvekkeen kaiteeseensa kietoo?

Saksalainen joulu – Weihnachten in Deutschland

Saksalaisia joulutapoja ja -reseptejä.

Mummon Kammari kutoo lahjasukkia Tampereen Koskikeskuksessa

Tampereella vapaaehtoistyön keskus Mummon Kammari on kolmisen viikkoa toiminut Koskikeskuksessa, sillä omat tilat ovat remontissa. Liikekeskuksen vilinässäkin asiat sujuvat.

Lisää kirkkoja remonttiin Kuopiossa

Nilsiän kirkosta uusitaan sähköjärjestelmät ja korjataan seinämaalauksia. Tuomiokirkon remontti alkaa vuodenvaihteen jälkeen.

Pian 200-vuotias Kuopion tuomiokirkko laitetaan juhlakuntoon

Kuopion tärkeän maamerkin, Tuomiokirkon, peruskorjaus aloitetaan ensi vuonna. Remontin kustannuksiksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa. Kirkko täyttää 200 vuotta vuonna 2016.

Ylijäämäruuan jakelu on järjestymässä Kemissä

Kaupoista myymättä jääneet elintarvikkeet laitetaan pian jakoon hyväntekeväisyytenä Tornion esimerkin tapaan myös Kemissä. Tilaneuvottelut on käyty ja paikalliset kauppiaat sekä vapaaehtoiset odottavat innolla toiminnan käynnistymistä.

Tuomiokirkon suurremontissa uudistetaan myös epämukavat penkit

Kuopion Tuomiokirkon peruskorjauksessa halutaan korjata myös epämukaviksi koetut penkit. Vanhoja penkkejä on tarkoitus pidentää lisäosalla. Kuopion Tuomiokirkon remontti vie kokonaisuudessaan noin kaksi miljoonaa euroa.

Uskonnontunneilla käyvät kirkkoon kuulumattomatkin – "Ei haluta rikkoa vanhaa perinnettä"

Koulujen uskontotunteja on ehdotettu korvattavaksi kaikille yhteisellä ei-katsomuksellisella uskontotiedolla. Viime vuosina lisääntyneestä kirkosta eroamisesta huolimatta uskonnolla on kuitenkin edelleen vankka asema kouluissa.

Salamanisku tappoi kirkkokansaa Malawissa

Ainakin kahdeksan ihmistä kuoli ja yksi loukkaantui pahoin salaman iskettyä kirkkoon. Useita kymmeniä on tarkkailussa.

Merkilliset joulupukit keräävät ihmettelijöitä ikkunan taakse

Elimäkeläiset Tuovi ja Ossi Koivusaari asettelevat joka vuosi ikkunalaudat täyteen joulupukkikynttilöitä ensimmäisenä adventtina. Tapa sai alkunsa lähes neljännesvuosisata sitten. Siitä asti lähitienoon lapset ovat odottaneet pukkien ilmestymistä omakotitalon ikkunoihin.

Remonttiryhmän lähtöasetelma nyt selvillä

Yle Pohjois-Karjalan Remonttiryhmässä terveellisempiä elämäntapoja etsivä seitsemän osallistujan porukka on nyt testattu. Keskiviikkona Joensuu Areenalla hypättiin, pinnisteltiin, punnerrettiin ja käveltiin; nyt tiedetään tarkkaan mistä lähdetään ponnistamaan kohti reippaampaa tulevaisuutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle