Uusimmat artikkelit
Väitös: Vauvaiän yöheräily voi vaikuttaa lapsen kehitykseen kahden ensimmäisen vuoden aikana
Väitöstutkimuksessa vertailtiin lapsia, jotka heräsivät kahdeksan kuukauden ikäisinä yli kolme kertaa yössä ja lapsia, jotka heräsivät enimmillään kerran yössä. Yöheräily on usein pitkittyvä ilmiö.
Nukkumiseen liittyy lukemattomia neuvoja – uneton voi tehdä valvomisesta myös mukavaa
Läpi aikojen ihmisillä on ollut erilaisia nukkumistottumuksia. Aamuvirkkujen yhteiskunnassa elää vankkoja mielipiteitä siitä, miten tulisi nukkua. Valvominen voitaisiin nähdä myös rikkautena.
Nukkumiseen liittyy paljon harhakäsityksiä, jotka eivät pidä paikkansa – Osaatko tunnistaa uneen liittyvät myytit?
Vaikka nukkuminen yhdistää kaikkia ihmisiä, liikkuu siitä useita tiukassa istuvia harhakäsityksiä.
Hyvä uni kiinnostaa myös nuoria aikuisia, koska se on satsaus omaan terveyteen – Nea Collin, 21, kertoo vinkit levolliseen nukkumiseen
Unilääkärin mukaan ymmärrys unen merkityksestä on lisääntynyt. Nyt myös nuoret aikuiset haluavat satsata lepoon. Jopa kolme miljoonaa aikuista kärsii Suomessa jonkin asteisista uniongelmista.

Maanantai 14.11.2022 (tv)
Ruuan hinta. Uniongelmat. Helsingin putkirikot. Sää.
Jere Kiiski alkoi 14-vuotiaana nukahdella oudoissa paikoissa – nyt hän penää korvauksia Pandemrix-rokotteen tuomasta narkolepsiasta
Narkolepsia mullisti Jere Kiiskin elämän yläkouluikäisenä. Nyt hän on 27-vuotias ja vaatii saman kohtalon kokeneiden kanssa yhteensä noin puolen miljoonan euron korvauksia oikeudessa.
Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus
Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.
Melatoniinin suosio kasvaa, mutta väärinkäytettynä se voi jopa pitkittää uniongelmia
Joissakin tapauksissa melatoniinista voi olla apua myös lasten ja nuorten nukahtamisvaikeuksiin, mutta lääkäri kehottaa ottamaan muut keinot käyttöön ensin.
Yhdysvaltalaistutkimus: Liian lyhyet unet tekevät ihmisestä itsekkäämmän ja epäsosiaalisemman
Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat koetuksella, jos ihminen nukkuu liian vähän. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa ovat myös yksilöiden väliset siteet.
Mitä enemmän kuormitusta, sitä huonompaa unta – Turun ja Itä-Suomen yliopistot tutkivat ikääntyneiden työntekijöiden uniongelmia
Unen ongelmia on aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä vain vähän. Yliopistojen tutkimukseen osallistui lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä.
Uniapneahoitoon tulevien määrä lisääntyy yhä, vaikka vuoden 2019 jälkeen kasvu on tasoittunut
Koronakauden pahimmassa vaiheessa jonot pitenivät, mutta nyt kiireettömään hoitoon pääsee yleensä alle kolmessa kuukaudessa ja kiireelliseen nopeammin.
Poistu vuoteesta ja tee jotain muuta välillä – unitutkija kertoo, miten nukut lomallasi paremmin
Vuosikymmeniä unta tutkinut professori Markku Partinen sanoo, että unettomuus, väsymys ja uupumusoireet ovat lisääntyneet koronapandemian ja Ukrainan sodan aikana.

Suvi Saarni, 23, on huono nukkuja: "Turhauttaa, että usein syytä ei ole" – tietokirjailija kertoo, miten unettomuudelle voi laittaa hanttiin
Suomalaisista joka kolmas kärsii ajoittain unettomuudesta. Niin tekevät myös porilainen Katja Piilinen, raumalainen Suvi Saarni ja helsinkiläinen Leeni Peltonen, joka oppi lopulta nukkumaan.
Unta koettelee juuri nyt moni asia: huoliajatukset voivat pitää unen loitolla, kesäaikaan siirtyminen sotkee varsinkin iltavirkkujen rytmiä
Kun uni häiriintyy, syvä uni tyypillisesti hieman lyhenee. REM-unen määrä voi lisääntyä, mutta se ei välttämättä ole laadultaan hyvää, toteaa professori Tiina Paunio.
Kärsitkö unettomuudesta – lähetä kysymyksesi unilääkärille
KYSY! Unesta ja unettomuudesta Radio Suomessa 8.3.2022.
Näillä aivotutkijan vinkeillä voi saada paremmin unen päästä kiinni: illan oma soittolista ja villasukat jalkaan tunti ennen nukkumaanmenoa
Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilaisen mielestä hyvä uni ei ole vain yksityisasia.
Suden hetki ja hälytystila aivoissa – miksi jopa miljoona suomalaista valvoo aamuyöllä?
Miksi nukkumisesta on tullut niin vaikeaa?
Sähköimpulssia aivoihin – elektroninen neuromodulaattori voi olla pian auttamassa unihäiriöiden hoidossa
Univelkaisten määrä on kasvamassa ja iltavirkkujen osuus on lisääntymässä, kertoo tutkimus. Molempiin muutoksiin liittyy kasvavia terveysvaaroja.
Puhelin ja Netflix valvottavat koulupäivinäkin yöhön asti – katso vinkit siihen, miten pääset unirytmiin ja aivot saavat tarpeeksi palautumisaikaa
Hämeenlinnalaisten nuorten kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle kahdeksan tuntia yössä. Myös mielialaoireilut ovat lisääntyneet. Lyseolaiset kertovat, miksi on vaikeaa mennä ajoissa nukkumaan.

Vauvojen unitutkimus paljastaa: Kesällä syntyneet vauvat nukkuvat muita paremmin
Laajassa lasten unitutkimuksessa on tähän mennessä huomattu, että kuukauden ikäisten kesävauvojen uni on parempilaatuisempaa kuin muilla. Kahdeksankuukautisilla syntymävuodenajalla ei ole enää merkitystä.
Unen ja ruokailurytmin yhteisvaikutuksia tutkitaan Turussa – hyvinvoinnin palapeliä kootaan kuvaamalla ruoka-annokset kännykkäsovellukseen
Tutkimuksessa on tavoitteena auttaa suomalaisia pysyvään elämäntapamuutokseen. Siihen osallistuvat sitoutuvat kirjaamaan ja kuvaamaan ruokansa kännykkäsovellukseen. Lisäksi heidän untaan seurataan.

Sunnuntai 24.10.2021 (radio)
Pääministeri koronapassista. Nuorten huoli eläkkeistä. Ruuhkamaksut. Lasten uniongelmat. YK:n päivä. Sää.
Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja vuorokausirytmistä – tutkija: Eniten akuutteja haittoja "voimakkaasti aamutyyppisille"
Moni vaihtaa kolmivuorotyöstä kaksivuoro- tai päivätyöhön. Osa ei sopeudu yötyöhön nuorenakaan.
Philipsin hengitysapulaitteissa paljastui turvallisuusriski – laitteita käytetty myös Päijät-Sotessa
Laitevalmistaja Philips Respironicsin mukaan sen valmistamissa tietyissä laitteissa on maailmanlaajuinen laatuongelma. Päijät-Sotessa riskilaitteita on käytetty noin 300 potilaan uniapnean hoidossa.
Philipsin hengitysapuvälineet voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja – uniapnealaitteiden käyttöä ei saa lopettaa omatoimisesti
Suomessa viallisia laitteita on tuhansilla potilailla, mutta niiden käyttömäärät vaihtelevat alueittain. Sairaanhoitopiirit ovat alkaneet tiedottaa asiasta potilaille. Tämänhetkisen tiedon mukaan osa välineistä korjataan ja osa vaihdetaan.
Hikiset yöt voivat näkyä univelkana – uni- ja nestevaje saattavat olla huolestuttava yhdistelmä, mutta unen stressaaminen ei silti auta
Yön lämpötilat ovat olleet useita asteita tavanomaista korkeampia. Jo kolmen huonosti nukutun yön jälkeen univaje voi vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja reagointikykyyn. Pienikin tuulenvire helpottaa nukkumista ja päiväunet auttavat univelkaan siinä missä yöunetkin.
Yhä useampi kantahämäläinen hakeutuu uniapneatutkimuksiin
Hämeenlinnan ja Riihimäen alueilla uniapnealähetteiden määrä yli tuplaantui kolmessa vuodessa. Jopa 1,5 miljoonan suomalaisen on arvioitu sairastavan vähintään lievää uniapneaa.
Uniapneasta tuli uusi kansantauti – sairaanhoitopiirit taltuttavat läheteruuhkaa viilaamalla hoitokäytäntöjä
Diagnostiikkaa tehdään jo yleisesti terveyskeskuksissa ja yksityisellä puolella. Sairauden hoito CPAP-ylipainehengityshoidolla tai kiskohoidolla käynnistetään tavallisesti erikoissairaanhoidon keuhkopoliklinikalla, johon mennään lähetteellä.

Unitutkija kertoo, miksi nukut helteellä huonosti – viisi vinkkiä parempaan nukkumiseen
Kuinka nukuit viime yönä? Kun yölämpötila pysyy 20 asteen yläpuolella, yhä useamman uni kärsii. Suomen unitutkimusseuran puheenjohtaja kehottaa välttämään kovaa liikuntaa iltamyöhällä ja ehdottaa viileää suihkua ennen nukkumaanmenoa.

Uniapneapotilas jonottaa Joensuussa hoitoon puoli vuotta tai kauemmin, Kuopiossa muutamia viikkoja
Uniapneasta kärsivien pääsy hoitoon on Pohjois-Karjalassa heikentynyt merkittävästi korona-aikana, jonot Siun sotessa ovat jopa yli kuusi kuukautta. Pohjois-Savossa tilanne on huomattavasti parempi; hoito aloitetaan Kuopiossa 2-4 viikossa lähetteen saapumisesta.
Tieteen ja taiteen apurahoja 25 hakijalle Kainuuseen, muun muassa metsäpeurien tutkimus sai suuren apurahan
Kaikkiaan hakemuksia oli lähes 200, rahaa heltyi 25 projektiin. Suurimmat avustukset menivät metsäpeurojen elinympäristön tutkimiseen, lastenkirjan kirjoittamiseen ja kuvittamiseen sekä unitutkimukseen. Samalla jaettiin Elias Lönnrot -palkinto Kirsi Heikkiselle.

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä
Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.
Study: One in five shift workers suffer from sleep disorders
As unusual working patterns become more common, shift workers face fatigue and insomnia.
Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä
Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta, ja pitkään jatkuessaan oireet voivat kehittyä unihäiriöksi.

Perjantai 26.3.2021 (radio)
Liikkumisrajoitukset. Stockmann. Etätyö ja ilmastopäästöt. Lasten univaikeudet. Muuttolinnut.
Nuoretkin hakevat apua nukkumiseen melatoniinista, eikä sen käytöstä vaikuta olevan haittaa – uniprofessori muuttaisi silti mieluummin arkea: "Terve ihminen ei tarvitse melatoniinia"
Melatoniinia kokeillaan jo alakouluiässä, mutta yleisempää sen käyttö on yläkoulussa ja toisella asteella.
Pohjois-Karjalassa jonot uniapnean hoitoihin ovat jo puoli vuotta – ja suunta on ylöspäin
Taustalla on lisääntynyt tietoisuus uniapneasta sekä koronan aiheuttamat hoitajien uudelleen sijoitukset.
Somessa leviää kirjavia ohjeita vauvojen unesta ja moni vanhempi päätyy pitämään unikouluja turhaan – "Vauva huusi hätäänsä ja mietin, kuuluuko tämän tuntua näin pahalta"
Neuvoloista saa apua lasten uniongelmiin vaihtelevasti, mikä on avannut markkinan uniohjausbisnekselle.
Itä-Suomen yliopiston tutkijat johtavat valtavan rahoituksen saanutta uniapneatutkimusta – tutkimushankkeelle myönnettiin 15 miljoonaa euroa
Tavoitteena on mullistaa uniapnean tutkimus-, diagnosointi- ja hoitokäytännöt.
Tuula Porkka oli jo irtisanoutua väsymyksensä vuoksi – sitten työpaikan tuella laitettiin uni kuntoon ja kaikki muuttui
Työkyky palautui, kun työnantaja lähti mukaan unen parantamiseen.
Tutkimus osoittaa, että iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin – jos erilaiset vuorokausirytmit ymmärrettäisiin, moni voisi paremmin
Iltavirkut kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa aamuvirkkuja useammin.
Nukutko huonosti? Se on myös pomosi asia – kokosimme 4 vinkkiä, miten unesta kannattaisi puhua töissä
Jopa 3 miljoonaa aikuista suomalaista kärsii uniongelmista.
Sikainfluenssarokotteen jälkeisestä narkolepsiasta kärsivä Jasper: “Miten taataan, etten jää yksin jos sairastun myös koronarokotteesta?”
Suomen valtio on luvannut kantaa vastuun koronarokotteen mahdollisista haittavaikutuksista. Ihan kuten vuonna 2009.
Piia-Riina Patjas söi skitsofrenialääkettä unettomuuteen kahden vuoden ajan – psykoosilääkkeiden käyttö unettomuuden hoidossa kasvaa vastoin suosituksia
Viime vuonna jo 150 000 suomalaista söi psykoosilääkkeitä, vaikka heillä ei ole diagnosoitua psykoottista häiriötä. Yksi suuri syy siihen on unettomuus.
Sanni Laine, 24, sairastui narkolepsiaan rokotteen seurauksena ja sanoo nyt, että jonkun piti sairastua, jotta kansa pystyttiin suojaamaan sikainfluenssalta
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuoret ovat empiväisimpiä ottamaan koronarokotteen. Yksi heistä on Sanni Laine.
Tuore väitöstutkimus: Raskauden aikaiset unettomuusoireet lisäävät riskiä synnytyksen jälkeiseen masennukseen
Useampi kuin joka kymmenes nainen sairastuu masennukseen raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen.
Uniapnea voi olla koronainfektion pahenemisen riskitekijä
Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa epäily uniapneasta vakavan tautimuodon riskitekijänä korostuu.
THL: Korona-aika on lisännyt yksinäisyyden tunnetta
Epidemia on lisännyt myös naisten painajaisia ja univaikeuksia.
Sleep apnoea affects up to 5% of kids, researcher says
A Finnish specialist says sleep apnoea can occur in children as young as two years old.
Jo parivuotiaat kärsivät uniapneasta, mikä voi vaikuttaa jopa kasvojen muotoon – tuore väitös pureutui vähän tutkittuun ongelmaan
Lasten unenaikaisen hengityshäiriön tavanomaisin aiheuttaja on kita- ja nielurisojen liikakasvu. Ensimmäinen oire on yleensä kuorsaaminen.