Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vastasyntynyt poikavauva nukkuu peittojen sisällä sairaalassa.

Väitös: Vauvaiän yöheräily voi vaikuttaa lapsen kehitykseen kahden ensimmäisen vuoden aikana

Väitöstutkimuksessa vertailtiin lapsia, jotka heräsivät kahdeksan kuukauden ikäisinä yli kolme kertaa yössä ja lapsia, jotka heräsivät enimmillään kerran yössä. Yöheräily on usein pitkittyvä ilmiö.

Pöydälle aseteltu tavarakokoelma kellosta, muistikirjasta, juomamukista, neulepuikoista ja lankakerästä

​Nukkumiseen liittyy lukemattomia neuvoja – uneton voi tehdä valvomisesta myös mukavaa

Läpi aikojen ihmisillä on ollut erilaisia nukkumistottumuksia. Aamuvirkkujen yhteiskunnassa elää vankkoja mielipiteitä siitä, miten tulisi nukkua. Valvominen voitaisiin nähdä myös rikkautena.

Silmä lähikuvassa.

Nukkumiseen liittyy paljon harhakäsityksiä, jotka eivät pidä paikkansa – Osaatko tunnistaa uneen liittyvät myytit?

Vaikka nukkuminen yhdistää kaikkia ihmisiä, liikkuu siitä useita tiukassa istuvia harhakäsityksiä.

21-vuotias opiskelija Nea Collin harmaassa villakangastakissa ulkona 25. marraskuuta 2022 Hämeenlinnan Visamäessä.

Hyvä uni kiinnostaa myös nuoria aikuisia, koska se on satsaus omaan terveyteen – Nea Collin, 21, kertoo vinkit levolliseen nukkumiseen

Unilääkärin mukaan ymmärrys unen merkityksestä on lisääntynyt. Nyt myös nuoret aikuiset haluavat satsata lepoon. Jopa kolme miljoonaa aikuista kärsii Suomessa jonkin asteisista uniongelmista.

Mies katsoo herätyskelloa.

Maanantai 14.11.2022 (tv)

Ruuan hinta. Uniongelmat. Helsingin putkirikot. Sää.

Jere Kiiski oikeudessa asianajajansa kanssa.

Jere Kiiski alkoi 14-vuotiaana nukahdella oudoissa paikoissa – nyt hän penää korvauksia Pandemrix-rokotteen tuomasta narkolepsiasta

Narkolepsia mullisti Jere Kiiskin elämän yläkouluikäisenä. Nyt hän on 27-vuotias ja vaatii saman kohtalon kokeneiden kanssa yhteensä noin puolen miljoonan euron korvauksia oikeudessa.

Ihmisiä ylittämässä katua illalla.

Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus

Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.

Lääkepillereitä pöydällä.

Melatoniinin suosio kasvaa, mutta väärinkäytettynä se voi jopa pitkittää uniongelmia

Joissakin tapauksissa melatoniinista voi olla apua myös lasten ja nuorten nukahtamisvaikeuksiin, mutta lääkäri kehottaa ottamaan muut keinot käyttöön ensin.

Nuori makaa sängyssä.

Yhdysvaltalaistutkimus: Liian lyhyet unet tekevät ihmisestä itsekkäämmän ja epäsosiaalisemman

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat koetuksella, jos ihminen nukkuu liian vähän. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaarassa ovat myös yksilöiden väliset siteet.

uni terveys nukkua nukkuminen

Mitä enemmän kuormitusta, sitä huonompaa unta – Turun ja Itä-Suomen yliopistot tutkivat ikääntyneiden työntekijöiden uniongelmia

Unen ongelmia on aiemmin tutkittu vanhemmilla työntekijöillä vain vähän. Yliopistojen tutkimukseen osallistui lähes 2 800 kuntatyöntekijää eläkeiän kynnyksellä.

Mies nukkuu.

Uniapneahoitoon tulevien määrä lisääntyy yhä, vaikka vuoden 2019 jälkeen kasvu on tasoittunut

Koronakauden pahimmassa vaiheessa jonot pitenivät, mutta nyt kiireettömään hoitoon pääsee yleensä alle kolmessa kuukaudessa ja kiireelliseen nopeammin.

Professori Markku Partinen kuopiolaisessa puistossa kesällä 2022.

Poistu vuoteesta ja tee jotain muuta välillä – unitutkija kertoo, miten nukut lomallasi paremmin

Vuosikymmeniä unta tutkinut professori Markku Partinen sanoo, että unettomuus, väsymys ja uupumusoireet ovat lisääntyneet koronapandemian ja Ukrainan sodan aikana.

Kollaasi, johon on liitetty kolmen naisen kuvat: vasemmalla Suvi Saarni, keskellä Leeni Peltonen ja oikealla Katja Piilinen.

Suvi Saarni, 23, on huono nukkuja: "Turhauttaa, että usein syytä ei ole" – tietokirjailija kertoo, miten unettomuudelle voi laittaa hanttiin

Suomalaisista joka kolmas kärsii ajoittain unettomuudesta. Niin tekevät myös porilainen Katja Piilinen, raumalainen Suvi Saarni ja helsinkiläinen Leeni Peltonen, joka oppi lopulta nukkumaan.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Unta koettelee juuri nyt moni asia: huoliajatukset voivat pitää unen loitolla, kesäaikaan siirtyminen sotkee varsinkin iltavirkkujen rytmiä

Kun uni häiriintyy, syvä uni tyypillisesti hieman lyhenee. REM-unen määrä voi lisääntyä, mutta se ei välttämättä ole laadultaan hyvää, toteaa professori Tiina Paunio.

KYSY! Unesta ja unettomuudesta -ohjelman logo.

Kärsitkö unettomuudesta – lähetä kysymyksesi unilääkärille

KYSY! Unesta ja unettomuudesta Radio Suomessa 8.3.2022.

Aivotutkija ja professori Minna Huotilainen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Näillä aivotutkijan vinkeillä voi saada paremmin unen päästä kiinni: illan oma soittolista ja villasukat jalkaan tunti ennen nukkumaanmenoa

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilaisen mielestä hyvä uni ei ole vain yksityisasia.

Nainen nukkuu valkoisissa lakanoissa.

Sähköimpulssia aivoihin – elektroninen neuromodulaattori voi olla pian auttamassa unihäiriöiden hoidossa

Univelkaisten määrä on kasvamassa ja iltavirkkujen osuus on lisääntymässä, kertoo tutkimus. Molempiin muutoksiin liittyy kasvavia terveysvaaroja.

Neljä nuorta naista seisoo koulun käytävällä ja pitää Nuori.Nuku-julisteita edessään. Yhdellä on maski.

Puhelin ja Netflix valvottavat koulupäivinäkin yöhön asti – katso vinkit siihen, miten pääset unirytmiin ja aivot saavat tarpeeksi palautumisaikaa

Hämeenlinnalaisten nuorten kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle kahdeksan tuntia yössä. Myös mielialaoireilut ovat lisääntyneet. Lyseolaiset kertovat, miksi on vaikeaa mennä ajoissa nukkumaan.

Vauva nukkuu lelu kädessä

Vauvojen unitutkimus paljastaa: Kesällä syntyneet vauvat nukkuvat muita paremmin

Laajassa lasten unitutkimuksessa on tähän mennessä huomattu, että kuukauden ikäisten kesävauvojen uni on parempilaatuisempaa kuin muilla. Kahdeksankuukautisilla syntymävuodenajalla ei ole enää merkitystä.

Väitöskirjaa tekevä lääkäri Petri Ojala ja professori Tarja Saaresranta katsovat kännykkäsovellusta TYKSin uni- ja hengityskeskuksessa.

Unen ja ruokailurytmin yhteisvaikutuksia tutkitaan Turussa – hyvinvoinnin palapeliä kootaan kuvaamalla ruoka-annokset kännykkäsovellukseen

Tutkimuksessa on tavoitteena auttaa suomalaisia pysyvään elämäntapamuutokseen. Siihen osallistuvat sitoutuvat kirjaamaan ja kuvaamaan ruokansa kännykkäsovellukseen. Lisäksi heidän untaan seurataan.

Lähikuva lumisesta sammaleesta

Sunnuntai 24.10.2021 (radio)

Pääministeri koronapassista. Nuorten huoli eläkkeistä. Ruuhkamaksut. Lasten uniongelmat. YK:n päivä. Sää.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja vuorokausirytmistä – tutkija: Eniten akuutteja haittoja "voimakkaasti aamutyyppisille"

Moni vaihtaa kolmivuorotyöstä kaksivuoro- tai päivätyöhön. Osa ei sopeudu yötyöhön nuorenakaan.

Mies nukkuu.

Philipsin hengitysapulaitteissa paljastui turvallisuusriski – laitteita käytetty myös Päijät-Sotessa 

Laitevalmistaja Philips Respironicsin mukaan sen valmistamissa tietyissä laitteissa on maailmanlaajuinen laatuongelma. Päijät-Sotessa riskilaitteita on käytetty noin 300 potilaan uniapnean hoidossa.

Mies nukkuu.

Philipsin hengitysapuvälineet voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja – uniapnealaitteiden käyttöä ei saa lopettaa omatoimisesti

Suomessa viallisia laitteita on tuhansilla potilailla, mutta niiden käyttömäärät vaihtelevat alueittain. Sairaanhoitopiirit ovat alkaneet tiedottaa asiasta potilaille. Tämänhetkisen tiedon mukaan osa välineistä korjataan ja osa vaihdetaan.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Hikiset yöt voivat näkyä univelkana – uni- ja nestevaje saattavat olla huolestuttava yhdistelmä, mutta unen stressaaminen ei silti auta

Yön lämpötilat ovat olleet useita asteita tavanomaista korkeampia. Jo kolmen huonosti nukutun yön jälkeen univaje voi vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja reagointikykyyn. Pienikin tuulenvire helpottaa nukkumista ja päiväunet auttavat univelkaan siinä missä yöunetkin.

Mies nukkuu.

Yhä useampi kantahämäläinen hakeutuu uniapneatutkimuksiin

Hämeenlinnan ja Riihimäen alueilla uniapnealähetteiden määrä yli tuplaantui kolmessa vuodessa. Jopa 1,5 miljoonan suomalaisen on arvioitu sairastavan vähintään lievää uniapneaa.

Apulaisylilääkäri Hannele Hasala esittelee uniapnean CPAP-hoidossa käytettäviä kasvomaskeja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa 9. kesäkuuta 2021.

Uniapneasta tuli uusi kansantauti – sairaanhoitopiirit taltuttavat läheteruuhkaa viilaamalla hoitokäytäntöjä

Diagnostiikkaa tehdään jo yleisesti terveyskeskuksissa ja yksityisellä puolella. Sairauden hoito CPAP-ylipainehengityshoidolla tai kiskohoidolla käynnistetään tavallisesti erikoissairaanhoidon keuhkopoliklinikalla, johon mennään lähetteellä.

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.

Unitutkija kertoo, miksi nukut helteellä huonosti – viisi vinkkiä parempaan nukkumiseen

Kuinka nukuit viime yönä? Kun yölämpötila pysyy 20 asteen yläpuolella, yhä useamman uni kärsii. Suomen unitutkimusseuran puheenjohtaja kehottaa välttämään kovaa liikuntaa iltamyöhällä ja ehdottaa viileää suihkua ennen nukkumaanmenoa.

CPAP-laite auttaa hengittämään ylipaineen avulla.

Uniapneapotilas jonottaa Joensuussa hoitoon puoli vuotta tai kauemmin, Kuopiossa muutamia viikkoja

Uniapneasta kärsivien pääsy hoitoon on Pohjois-Karjalassa heikentynyt merkittävästi korona-aikana, jonot Siun sotessa ovat jopa yli kuusi kuukautta. Pohjois-Savossa tilanne on huomattavasti parempi; hoito aloitetaan Kuopiossa 2-4 viikossa lähetteen saapumisesta.

Metsäpeuran vasaa vahditaan vielä herkeämättä

Tieteen ja taiteen apurahoja 25 hakijalle Kainuuseen, muun muassa metsäpeurien tutkimus sai suuren apurahan

Kaikkiaan hakemuksia oli lähes 200, rahaa heltyi 25 projektiin. Suurimmat avustukset menivät metsäpeurojen elinympäristön tutkimiseen, lastenkirjan kirjoittamiseen ja kuvittamiseen sekä unitutkimukseen. Samalla jaettiin Elias Lönnrot -palkinto Kirsi Heikkiselle.

Pandemrix-rokote

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä

Nyt tiedetään, mikä rokotteessa mukana ollut virusproteiinin osa on autoimmuunireaktion taustalla.

Kvinna sitter vid bord.

Study: One in five shift workers suffer from sleep disorders

As unusual working patterns become more common, shift workers face fatigue and insomnia. 

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä

Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta, ja pitkään jatkuessaan oireet voivat kehittyä unihäiriöksi.

Töyhtöhyyppä hangella

Perjantai 26.3.2021 (radio)

Liikkumisrajoitukset. Stockmann.  Etätyö ja ilmastopäästöt. Lasten univaikeudet. Muuttolinnut.

Mies nukkuu.

Pohjois-Karjalassa jonot uniapnean hoitoihin ovat jo puoli vuotta – ja suunta on ylöspäin

Taustalla on lisääntynyt tietoisuus uniapneasta sekä koronan aiheuttamat hoitajien uudelleen sijoitukset.

Etualalla Jasper-Mäki Jokela katsoo suoraan kameraan. Taustalla Jasperin äiti Tiina ja Yle Perjantain juontaja Sean Ricks.

Sikainfluenssarokotteen jälkeisestä narkolepsiasta kärsivä Jasper: “Miten taataan, etten jää yksin jos sairastun myös koronarokotteesta?”

Suomen valtio on luvannut kantaa vastuun koronarokotteen mahdollisista haittavaikutuksista. Ihan kuten vuonna 2009.

Kuvassa Piia-Riina Patjas.

Piia-Riina Patjas söi skitsofrenialääkettä unettomuuteen kahden vuoden ajan – psykoosilääkkeiden käyttö unettomuuden hoidossa kasvaa vastoin suosituksia

Viime vuonna jo 150 000 suomalaista söi psykoosilääkkeitä, vaikka heillä ei ole diagnosoitua psykoottista häiriötä. Yksi suuri syy siihen on unettomuus.

Sanni Laine ja lapset Venni ja Viljami

Sanni Laine, 24, sairastui narkolepsiaan rokotteen seurauksena ja sanoo nyt, että jonkun piti sairastua, jotta kansa pystyttiin suojaamaan sikainfluenssalta

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan nuoret ovat empiväisimpiä ottamaan koronarokotteen. Yksi heistä on Sanni Laine.

Mies pitää kättään odottavan naisen paljaalla vatsalla.

Tuore väitöstutkimus: Raskauden aikaiset unettomuusoireet lisäävät riskiä synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Useampi kuin joka kymmenes nainen sairastuu masennukseen raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen.

Mies nukkuu.

Uniapnea voi olla koronainfektion pahenemisen riskitekijä

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa epäily uniapneasta vakavan tautimuodon riskitekijänä korostuu.

Ihminen istuu risti-istunnassa meren rannalla katsoen ulapalle.

THL: Korona-aika on lisännyt yksinäisyyden tunnetta

Epidemia on lisännyt myös naisten painajaisia ja univaikeuksia.

Saara Markkanen

Sleep apnoea affects up to 5% of kids, researcher says

A Finnish specialist says sleep apnoea can occur in children as young as two years old.

Saara Markkanen

Jo parivuotiaat kärsivät uniapneasta, mikä voi vaikuttaa jopa kasvojen muotoon – tuore väitös pureutui vähän tutkittuun ongelmaan

Lasten unenaikaisen hengityshäiriön tavanomaisin aiheuttaja on kita- ja nielurisojen liikakasvu. Ensimmäinen oire on yleensä kuorsaaminen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle