Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun yliopiston opiskelijat Iikka Kokkoniemi ja Lotta Leinonen

Osa opiskelijoista riemuitsi, mutta osa ahdistui – lähiopetukseen paluu näkyy nyt psykologien vastaanotoilla

Useimmille korkeakouluopiskelijoille paluu lähiopintoihin on ollut positiivinen asia, mutta osalle se on aiheuttanut voimakasta jännitystä. Tämä on näkynyt myös opintopsykologien vastaanotoilla.

Lippis päässä oleva nuori kirjoittaa aaneloselle, johon on piirretty ympyrä ja kirjoitettu tekstiä.

Walk in -terapia tarvitsee lisää vapaaehtoisia Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta aloittivat viime keväänä yhteistyössä matalan kynnyksen maksuttoman terapian 16–30-vuotiaille nuorille.

mies menossa hissiin

Mitä tehdä, kun hissimatka tuntuu kiusallisen pitkältä – professori neuvoo jutustelemaan muiden ihmisten kanssa

Hissimatka tuntemattomien ihmisten seurassa voi tuntua kiusallisen pitkältä ja hiljaisuus piinaavalta. Psykologian ja psykiatrian professori tunnistaa ilmiön ja suosittelee lääkkeeksi jutustelua.

sarjakuva

Finnish Nightmares villitsee Kiinassa – kiusallisten tilanteiden Matti poiki kieleen jopa uuden sanan

Karoliina Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuvista on tullut hitti Kiinassa. Myös muissa Aasian maissa kiusallisiin sosiaalisiin tilanteisiin joutuva Matti on herättänyt suurta kiinnostusta.

Yle Uutisluokka: Virtuaalilaseilla voi kohdata pelkonsa

Ahdistaako olla katseiden kohteena? Virtuaalilaseilla voi kohdata pelkonsa

Esiintymisjännitys on nuorten yleisimpiä sosiaalisten tilanteiden pelkoja. Nuorisopsykiatrian kokeilussa tilanteet kohtaa turvallisesti virtuaalimaailmassa.

Paniikkioireistaan kertovat tv-toimittaja Reetta Rönkä ja huippukokki Henri Alén. Mukana erikoispsykologi Jan-Henry Stenberg.

Inhimillinen tekijä: Elämää paniikkioireiden kanssa

Kun sydän hakkaa ja ilma loppuu.

Nuori katsoo kännykkäänsä ikkunan edustalla.

Asiantuntijat puhuvat koulukiusaamisesta jo väkivaltana

Koulukiusaamisella voi olla vakavat ja pitkäaikaiset seuraukset sen kohteeksi joutuneille. Kiusaaminen on hieman vähentynyt kouluissa, mutta sen seurauksiin on paneuduttu entistä paremmin.

Silmälasit

Väitöstutkimus vahvistaa: Keho kokee katsekontaktin palkintona – ujon aivoissa mielihyvä ei näy

Kokemus toisen ihmisen näkemisestä ja uskomus nähdyksi tulemisesta näkyy ihmisen aivoissa ja tuntuu hermostossa. Erityisesti sosiaalisen tilanteen pelosta kärsivien nuorten reaktiot katsekontaktiin poikkeavat merkittävästi verrokkinuorten reaktioista.

Kesä.

Joka kymmenes kärsii sosiaalisista peloista – Näin opit niistä eroon

Sydän tykyttää, kämmenet hikovat, posket punoittavat. Sinun pitäisi kysyä myyjältä neuvoa, mutta et uskalla. Kokouksessa sinun pitäisi sanoa mielipiteesi, mutta et pysty. Kärsit todennäköisesti sosiaalisten tilanteiden pelosta. Siitä voi kuitenkin opetella eroon.

Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa.

Päivän tärpit: Aarnio-tutkinnan jälkipyykki jatkuu käräjäoikeudessa ja Seinäjoella julistetaan koulurauha

Bangladeshissä oikeus käsittelee Dhakan tehdasromahdusta, jossa kuoli yli 1 100 ihmistä vuonna 2013. Uutisissa puhutaan myös siitä, kuinka sosiaalisten tilanteiden pelkoa voi yrittää lievittää. Yhdysvalloissa Donald Trump on jälleen puheenaiheena, kun presidenttiehdokkaasta julkaistaan uusi elämänkerta.

Anoreksiasta kärsivän Ffionin kielteistä suhtautumista ruokaan yritetään muuttaa aivojen magneettisimulaatiolla.

Prisma: Kun mieli on sairas

Miten mielenterveyshäiriöt muuttavat aivojen toimintaa?

Nuori mies.

Syrjäytyneitä nuoria autetaan takaisin yhteiskuntaan – houkuttimena leffaliput ja lahjakortit

Jyväskylässä on alkamassa kokeilu, jossa syrjäytyneiden nuorten paluuta yhteiskuntaan vauhditetaan palkkioilla. Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville luvataan myös esimerkiksi leffaseuraa.

Kahvihetki

Tärisevätkö kätesi syyttä suotta? Vika voi olla pikkuaivoissa

Lääkevalmistaja Orionilla on työn alla aivan uusi molekyyli, josta saattaa lopulta kehkeytyä lääke helpotukseksi heille, joilta kahvi läikkyy juhlapöydän liinalle.

Näkymä Tallinnan Teletornin näköalatasanteen lattiassa olevasta ikkunasta.

Aikuinen voi saada fobian väsyneenä ja stressaantuneena

Kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii arkea haittaavasta pelosta tai fobiasta. Yleisimpiä ovat korkean tai ahtaan paikan kammo, sosiaaliset pelot sekä erilaiset hyönteis- tai eläinfobiat.

Nuori nainen avaamassa terveyskeskuksen ovea.

"Jäädään vaille ammattia ja puolisoa" – sosiaalisten tilanteiden pelko uhkaa syrjäyttää nuoren

Koululainen valittaa vatsakipuja tai päänsärkyä aina esitelmäpäivinä. Toinen lintsaa suullisista kokeista, vaikka kirjalliset kokeet sujuvat hyvin. Kolmas linnoittautuu koulupäivän jälkeen kotiin eikä uskalla lähteä tapaamaan kavereitaan. Kaikki kolme saattavat kärsiä sosiaalisten tilanteiden pelosta.

Nainen pyyhkii hikeä.

Hikisyyden pelkääminen vasta saakin hikoilemaan

Joka sadas suomalainen hikoilee joka päivä liikaa. Liikahikoilua ei voi ehkäistä, mutta hoitoa siihen on silti tarjolla. Hiki on kuitenkin arvaamaton. Se tulee ulos, mistä haluaa, eikä aina hoitoa tottele.

Kirje

”Mikä meitä suomalaisia vaivaa?” Pyyntö jättää tervehtimättä puhutti Ylen lukijoita

Sosiaalisessa mediassa levisi tällä viikolla naapureidensa tervehtimiseen kyllästyneen henkilön viesti. Kysyimme Ylen verkkolukijoilta, pitääkö naapureita ja tuntemattomia tervehtiä. Jotkut ihmettelivät, miten tällaisesta voi edes nousta keskustelua. Myös tervehtimistä karttavalle kertyi ymmärrystä.

Nuori mies kadulla.

Laman lapset jäivät ilman apua

Vuonna 1987 syntyneistä jopa joka viides on saanut elämänsä aikana psykiatrista hoitoa ja neljännes kärsii toimeentulo-ongelmista. Asiantuntijoiden mukaan hajanainen hoito- ja palvelujärjestelmä on jouduttanut nuorten syrjäytymistä. Apua saa monesti vasta sitten, kun vaikeudet ovat jo kasaantuneet.

Nainen peittää kasvonsa luentotaulun vieressä.

Esiintymisjännitys on kehon luomu-doping

Sydän hakkaa, kädet tärisee, kainalot hikoilee - tuttuja piirteitä ennen esiintymistä? Jopa puolet opiskelijoista on joskus kokenut esiintymisjännitystä. Jännitysreaktio on luonnollinen, mutta siitä ei pidä ahdistua.

Oppilaita koulun käytävällä.

Sosiaalisia tilanteita pelkäävä saattaa jättää koulut kesken

Rohkea esiintyjä pärjää nuorten maailmassa, mutta ujo ja arka saattaa jäädä vaille ymmärrystä. Tutkimusten mukaan sosiaalisia tilanteita pelkäävien nuorten riski syrjäytyä on erityisen suuri. Tamperelaispsykiatri penää opettajilta ymmärrystä.

Sosiaalisia tilanteita pelkäävä jättää koulun

Rohkea esiintyjä pärjää nuorten maailmassa, mutta ujo ja arka saattaa jäädä vaille ymmärrystä. Tutkimusten mukaan sosiaalisia tilanteita pelkäävien nuorten riski syrjäytyä on erityisen suuri. Tamperelaispsykiatri penää opettajilta ymmärrystä.

Koulukiusaaminen

Kiusaaminen lisää mielenterveysongelmia

Sekä kiusaavilla että kiusatuilla nuorilla on suurentunut riski sairastua vakaviin mielenterveyshäiriöihin. Esimerkiksi tyttöjen itsemurhayritykset kasvavat kiusaamisen seurauksena.

Yle Areena logo.

Kahvihuoneen kammo

Sydän hakkaa, kädet tärisevät ja tekisi mieli juosta karkuun. Liki kaikki jännittävät joskus, mutta entä sitten kun jännittämisestä tulee koko elämää hallitseva tunne?

Mielenterveysongelmaiset nuoret alttiita jäämään nettikoukkuun

Taiwanilaistutkimuksen mukaan mielenterveysongelmaiset nuoret ovat muita alttiimpia nettiriippuvuudelle. Tulosten perusteella ADHD-tarkkaavaisuushäiriö ja vihamielisyys-käytöshäiriö, mutta myös masennus ja sosiaalisten tilanteiden pelko saattavat lisätä nettiriippuvuuden vaaraa.

Neuroottiset häiriöt

Neuroottisten häiriöiden oireisto