Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronavirus pitää hääparit varpaillaan – hääkirkkoja varataan lyhyelläkin varoitusajalla

Kirkkojen varauskalenterit kesän häille ovat liki täynnä. Moni siirsi häänsä viime vuodelta tälle vuodelle.

Mikkelin ortodoksinen kirkko vihitään uudelleen käyttöön – pastori Mikko Mentu: "Kysymys on todella harvinaisesta tilaisuudesta"

Sunnuntaina siunataan myös uudet alttaripäädyn seinäikonit, jotka on viimeistelty viime kesänä.

Koronaviruksen uhka vie virsikirjat säppien taakse Lahdessa

Lahden seurakuntayhtymä kohottaa valmiuttaa koronaviruksen leviämisen takia

Kivijalan radiohiiliajoitus paljasti keskiaikaisen ristin – Tutkija: Löytö kertoo katolisten tapojen nopeasta oppimisesta Varsinais-Suomessa

Kaarinassa tehdyt kaivaukset toivat esiin rakennelman, jota ensin luultiin kirkon alttariksi.

Teuvan kirkko suojellaan – alttaritaulu Tove Janssonin käsialaa

Rakennus on omalle ajalleen merkittävä, sillä sekä sen suunnittelija että alttaritaulun maalaaja olivat naisia.

Tinder vie Kajaanissakin useita pareja alttarille asti

Osa pareista arkailee myöntää papille tavanneensa deittisovelluksessa.

Kangasniemen kirkon remontti alkaa – kustannusarvio 3,5 miljoonaa euroa

Messut järjestetään korjausten ajan pääsääntöisesti seurakuntakeskuksessa.

Suomussalmen kirkon omaperäinen alttaritaulu on pysäyttänyt jo 40 vuotta

Taiteen tekeminen ja laulaminen on auttanut taiteilija Irja Juntusta surutyössä.

Kiinteistömestari Jouni Heiskaselle tunnustuspalkinto toiminnasta Kiihtelysvaaran kirkon palossa

Tunnustuspalkinnon on myöntänyt Luterilaisen Kulttuurin Säätiö.

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi jää tänään eläkkeelle – tuomiokirkossa piispan viran tunnusten luovuttamisen rukoushetki illalla

Samuel Salmen mukaan piispan virasta luopuminen tuntuu haikealta, mutta myös helpottavalta.

Poliisi tutkii ortodoksikirkon tulipaloa Mikkelissä – konservaattori: Vahinkojen arvioinnissa menee aikaa

Mikkelissä Ylienkeli Mikaelin ortodoksinen kirkko vaurioitui sunnuntaisessa tulipalossa. Poliisi ei tässä vaiheessa epäile rikosta.

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti ehtoollishopeat ja alttaritaulun Kiihtelysvaaran kirkkopalosta: "Lie tuossa ollut pari enkeliä kaverina"

Kiinteistömestari ihmettelee nyt, miten sai painavan taulun kannettua yksin palavasta kirkosta.

Perinteisten häätapojen arvostelu tasa-arvoa loukkaavina kimmastutti papit – myös kirkkohäät voivat olla modernit ja vaikka omenapuun alla

Kaksi tutkijaa arvosteli perinteisiä häätapoja niin kirkollisessa vihkimisessä kuin hääjuhlassa tasa-arvon vastaisina. Tämä sai papit muistuttamaan, että kirkollinenkin vihkiminen voi olla moderni.

Rumaksi parjattu Jeesus-maalaus palasi kirkkoon 80 vuoden jälkeen: "Ymmärsimme teoksen merkityksen"

Iitin kirkossa on nyt esillä kaksi varsin erinäköistä Jeesusta.

Pyhän Mikaelin kirkon lattian alla on yli 40 muumiota – säilymisessä sama ilmiö kuin kuivalihan valmistuksessa

Viilenevien säiden aikana Pyhän Mikaelin kirkon alle haudatut ruumiit ovat muumioituneet, vaikka niitä ei ole palsamoitu. Keminmaassa sijaitseva kirkko kerää vuosittain runsaasti matkailijoita.

Kylähullu, jolla on terveen paperit – poliisimies rakensi kirkon ja tuonelan lievittääkseen työstä tullutta ahdistusta

ITE-taiteilija Tapio Autio työskenteli 36 vuotta poliisina. Mies alkoi paeta työssä näkemiään kauheuksia kivimaalauksiin ja -rakennuksiin. Parinkymmenen vuoden jälkeen hänen ateljeestaan löytyy yli 200 kivimaalausta, kirkko, tuonela ja Kalevala-huone.

Valkealan kirkon alttaritaulu saatiin viimein irti seinästä – matka Valamoon alkaa tiistaiaamuna

Alttaritaulun oli tarkoitus lähteä konservoitavaksi Valamon luostariin jo heinäkuun puolivälissä. Taulu saatiin irti seinästä vasta aivojumpan jälkeen.

Alttaritaulu ei suostunut hievahtamaan kirkosta – taulun paino yllätti siirtäjät

Valkealan kirkon alttaritaulun oli määrä lähteä konservoitavaksi Valamon luostariin tiistaina. Taulu jäi kuitenkin vielä paikoilleen, sillä se ei suostunut hievahtamaankaan yrityksistä huolimatta.

Tuomiokirkko kävi ahtaaksi Mariinskin Requiemin muusikoille – alttarin taakse pääsee yleensä vain pappi

Mikkelin musiikkijuhlilla Verdin Requiemin laajalla esitysjoukolla oli torstaina yllättäviä vaikeuksia mahtua Tuomiokirkon etuosaan. Maailmankuulu Mariinskin orkesteri koostuu yli 80 soittajasta ja kuorossa on yli 40 laulajaa.

Game of Thrones ja Star Wars -sarjojen tunnarit raikaavat hääkirkossa – perinteiset häämarssit pitävät kuitenkin pintansa

Suurin osa hääpareista astelee alttarille perinteisten häämarssien tahtiin. Kuitenkin yhä useampi vihkipari haluaa häissään soitettavan myös omia suosikkikappaleitaan.

Palaneen kirkon hiiltyneistä hirsistä tehtiin korkea risti – pystytettiin raunioille tuhoutuneen alttarin paikalle Ylivieskassa

Ylivieskan yli 200 vuotta vanha puukirkko tuhoutui pääsiäislauantaina tulipalossa. Seurakunta pystytti tänään kirkon raunioille 5–6 metriä korkean ristin, jonka juurella on tarkoitus pitää kesähartauksia.

Kesähäitä vietetään Meri-Lapissa aiempaa vähemmän

Ylitorniota lukuun ottamatta Meri-Lapin seurakunnissa vihitään vähemmän pareja kuin viime kesänä.

Graffiti käy nyt myös kirkon alttaritauluksi – "Kaiken ei tarvitse olla niin Vanhaa testamenttia"

Graffititaiteilija Hende Nieminen maalaa parhaillaan viisi metriä leveää graffiti-alttaritaulua Vantaankosken seurakunnan käyttöön. Teos tulee seurakunnan 50-vuotisjuhlille ja myöhemmin Helsinki Priden puistojuhlaan.

Vuosikymmeniä kateissa ollut alttariristi matkaa turkulaiskellarista takaisin Helsinkiin

Helsingin Luther-kirkon alttariristi ehti olla kateissa vuosikausia, kunnes esine löytyi turkulaisen kerrostalon kellarista. Alttariristi kuljetetaan takaisin pääkaupunkiin kävellen.

Ylivieska church destroyed in fire, suspected arson

A 230-year-old church in the Northern Ostrobothnian city of Ylivieska burned to the ground late Saturday night. A local man has been apprehended by police and has confessed to arson. Despite the destruction, a church service was held as planned amid the smoking ruins at midnight.

Kirkon alta löytyneet sammakkokirstut kertovat: taikuus oli voimissaan Suomessa vielä 1900-luvun alussa

Esimerkiksi vasta remontoidusta Kuopion tuomiokirkosta kirstuja on löydetty yli 30. Kirstuja on käytetty pitkin eteläistä Suomea, mutta erityisesti Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Tiedätkö, mikä on desakralisaatio? Se pyyhkii kirkosta pyhän

Desakralisaatiolla tarkoitetaan kirkollista toimitusta, jossa vihitty kirkko tai kappeli otetaan pois käytöstä. Muun muassa alttari tyhjennetään, ja esineistö viedään kulkueessa pois rakennuksesta. Suomessa toimituksia on tehty vain kourallinen.

Water damage in Helsinki Cathedral

One of Finland's prime landmarks, the Evangelical Lutheran Cathedral in Helsinki, has sustained extensive water damage following the malfunction of a sprinkler. The Cathedral crypt was most damaged by the deluge, reported by an organ player on Saturday.

Helsingin tuomiokirkon urkuri vedenpaisumuksesta: Luulin, että trumpettiääni jäi päälle

Harri Viitasen mukaan kirkkourkujen pauhu jäi auttamatta alakynteen, kun tuhansien litrojen vesimassat kohisivat kirkontornista alttarille. Helsingin tuomiokirkon tuhoja kartoitetaan lauantaina mittavan vesivahingon jälkeen.

Taiwanin oppositio hakee apua jopa jumalilta – katso toimittajamme videot

Taiwanin presidentinvaalikampanjaan haetaan apua jopa jumalilta, joiden alttareita löytyy opposition kampanjatoimistoista. Kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen kävi katsomassa, millä eväillä opposition johtoa kammetaan valtaan.

Kuusi metriä pyhää sanomaa Vetelistä Utsjoelle

Kuvataiteilija Aimo Vähäkainulla on ollut mielenkiintoinen haaste. Häneltä tilattiin Utsjoen Karigasniemen uuteen kappeliin alttarityö. Korkea työ sisältää muun muassa liikkuvia lintuja ja valossa "solisevaa" vettä. Teos on saatu paikalleen joulukuun alkupuolella.

Pauno Pohjolaiselle Luterilaisen kulttuurin säätiön tunnustuspalkinto

Palkintoperusteissa todetaan, että kuopiolainen kuvataiteilija tuo taiteessaan esille kristinuskon sisältöjä ennakkoluulottomasti ja tuoreesti. Palkinnon arvo on 1 500 euroa.

Meinaatkos rakastaa hellästi, kysyi Elvis, kun suomalaisparin vihki

Voisi lokakuinen keskiviikkoaamu huonomminkin alkaa: limusiinikyydillä hotellilta kentälle, kopterilla ilmaan ja aamuskumpalle Grand Canyonille. Suuri päivä vaati dramaattiset kilistelymaisemat. Jatkoa seurasi: takaisin Vegasiin, missä itse Elvis seisoi odottamassa alttarin takana Lauraa ja Paulia.

Moni on kuullut alttarikarkurista – tosielämässä häät perutaan harvoin

Vihkivarauksia perutaan Varsinais-Suomen seurakunnissa ja maistraateissa harvakseltaan. Syitä on monia, mutta seurakunnissa törmätään vuosittain siihen, ettei pari oikeasti haluakaan naimisiin.

Alttaritaulun sadan vuoden harharetki päättyi – "Keskeinen esine Simon historiassa"

Simon seurakunnan ja kunnankin historiassa yksi keskeisimmistä esineistä on 300 vuotta sitten maalattu alttaritaulu. Pahasti rapistunut ja huonoon kuntoon päässyt taulu katosi seurakunnassa näkösältä sadaksi vuodeksi, kunnes se viime vuonna saatiin konservoiduksi. Nyt taulu vihitään uudelleen käyttöön.

Konstantinopolin patriarkalta varoitus Suomen metropoliitta Ambrosiukselle – vei luterilaisen naispiispan alttariin

Suomen ortodoksisen kirkon sisällä syntyi pyhiin perinteisiin liittyvä ristiriita, kun metropoliitta Ambrosius vei luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan Uspenskin katedraalin alttariin liturgian aikana. Konstantinopolin patriarkan mukaan Ambrosius on toiminut väärin, ja kanonista perinnettä on loukattu.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist astuivat alttarille

Hääpari harkitsi pieniä häitä, mutta päätti, että rakkaus ansaitsee suuret juhlat. Tukholman linnankirkkoon kutsuttiin 400 kuninkaallista ja muuta vierasta.

Kirkkoshoppailu aiheuttaa päänvaivaa: "Pariskunta saattaa varata kolmekin kirkkoa"

Osa hääpareista varaa useita kirkkoja etukäteen ja unohtaa perua käyttämättä jäävät vihkimisajat. Pahimmassa tilanteessa kirkko on koristeltu ja henkilökunta odottaa pariskuntaa alttarille turhaan.

Naimisiin nopeasti – vihkihetki nostaa taas suosiotaan

Kirkollisen vihkihetken suosio laski Oulussa alun jälkeen. Toukokuun tilaisuuteen on kuitenkin ilmoittautunut jo kymmenen paria, jotka vihitään saapumisjärjestyksessä. Myös avioliiton siunaamisia on ollut muutama.

"Jeesus" heitettiin ulos kirkosta kesken pääsiäismessun

Pääsiäisen päähenkilöksi sonnustautunut ruotsalaismies häiriköi televisioidussa jumalanpalveluksessa.

Lapsikin voi nauttia ehtoollisen

Pohjois-Pohjanmaalla herätellään uutta perinnettä, jossa lapset nauttivat ehtoollisen aikuisten seurassa. Pohjoisessa tapa ei ole yleistynyt, vaikka kirkkolaki on sallinut kastetun lapsen ehtoollisen jo vuodesta 1979.

Arkkipiispa Leo sai piispa Ambrosiuksen selvityksen

Ortodoksikirkon sisällä syntyneen piispa Ambrosiuksen toimintatapoja koskevan erimielisyyden käsittely etenee. Piispa Ambrosius on toimittanut oman selvityksensä arkkipiispa Leolle.

Ortodoksien pääsiäistä varjostaa harvinainen kärhämä

Ortodoksit käyvät kohti kirkkovuoden suurinta juhlaansa hämmentyneissä tunnelmissa: kirkon johdossa kiistellään, toimittiinko Uspenskin katedraalissa oikein maaliskuun alussa.

Helsinki’s Chapel of Silence exchanges quiet for wedding vows

Intended as an oasis of calm in the hustle and bustle of city life, Kamppi's Chapel of Silence does not normally host traditional church services such as weddings. However, in honour of Valentine’s Day, five lucky couples stepped up to the altar.

Hiljentyminen vaihtuu häähumuun – Helsingissä vietetään tänään monet poikkeukselliset häät

Hiljentymiseen tarkoitetussa Kampin kappelissa ei yleensä vietetä kirkollisia perhejuhlia. Ystävänpäivänä kymmenen onnellista astelee kuitenkin kappelissa armaansa kanssa alttarille. Monelle niin kutsuttu joukkovihkiminen on helppo ja stressitön vaihtoehto isoille kesähäille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle