Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Häiriö on katkos vuorovaikutuksessa - Millaisia kokemuksia sinulla on?

Yksilökeskeisessä ajassa häiriön alku ja juuri paikannetaan koulun kontekstissa usein yksittäisiin lapsiin ja nuoriin.

Kesämäen koulu sumuisena aamupäivänä

Lappeenranta haluaa houkutella kansainvälisiä osaajia kaupunkiin – Kesämäen koulun kieliluokille tulossa uudenlaista opetusta

Mikäli kysyntä kasvaa, on kaupunki valmiudessa perustamaan kansainvälisen linjan Kesämäen kouluun.

Hämeenlinnalainen Aino Mäki seisoo Vanajan rannassa ja katsoo järvelle.

HAMK tutki nuorten huolia ja törmäsi tuttuun listaan – Aino Mäkeä, 18, pännii tyhjä puhe ilman tekoja: ”Olisi mahtavaa päästä omalla työpanoksella vaikuttamaan”

Ilmastonmuutos on huolestuttanut nuoria jo pidempään. Se huolestuttaa myös hämeenlinnalaista abiturientti Aino Mäkeä.

Viron yläasteilla ja lukioissa käytettävä Suomen kielen oppikirja avattuna.

Suomen opiskelu kiinnostaa taas Virossa – suomen sanat "linna" ja "kalju" kuulostavat naapurimaassa hassuilta

Suomea B-kielenä tarjoaa Virossa tällä hetkellä yhdeksän koulua. Syksyllä määrä kaksinkertaistuu. Venäjän hyökkäyssota lisäsi suomen suosiota ja romahdutti halun opiskella venäjää.

Ylioppilas Linda Kalliainen kuvattuna Pateniemen lukiolla 26.5.2023

Koulussa sanottiin Linda Kalliaiselle, 21, että hänen pitäisi jäädä eläkkeelle – nyt hän on ylioppilas lukionsa parhain paperein

Jopa ammattilaisilla on vaikeuksia tunnistaa autismin kirjon piirteitä. Vasta lukiossa Kalliaisen yksilöllisen tuen tarpeet tunnistettiin ja niihin reagoitiin perheen toivomalla tavalla.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Oppimistulokset heikkenevät – jokainen opettajia kuunnellut tietää syyt

On hölmöä väittää, ettei oppimistulosten heikkenemisen syitä tiedä kukaan, kun kasvatusalan ammattilaiset näkevät syyt päivittäin, kirjoittaa Hallamaa.

Hyppyruudukko asfaltilla.

Oppilaita ei enää haluta jättää luokalle, vaikka kaikkien taidot eivät riitä seuraavalle tasolle

Suomen Luokanopettajien yhdistys uskoo, että vuosituhannen vaihteesta asti jatkunut oppimistulosten lasku saataisiin kääntymään lisäämällä 1–2 oppituntia viikkoon.

Anonyymi kuva koululaisesta tehtävien parissa.

Vantaa aikoo lisätä suomen kielen ja matematiikan opetuksen määrää perusopetuksessa

Tuntilisäyksillä pyritään saamaan oppilaille enemmän aikaa saavuttaa opetussuunnitelman tavoitteet.

Karsikon koulun 3A-luokan opettaja Merja Jukarainen näyttää oppilas Lenni Korpisalolle, miten matematiikantehtävä ratkaistaan.

Katso, miltä uusinta uutta edustava alakoulu näyttää – Opetushallitus tyrmää yleisen harhaluulon avoimista oppimistiloista

Joensuuhun valmistuneen Karsikon koulun oppilaat kiittelevät sitä, ettei työrauhan takaavia seiniä ole unohdettu modernista koulusta. Nykyään koulun on taivuttava moneen.

Piia Haapsaari, Vuoden 2020 matematiikan opettaja, Kastellin lukio

Opettajat ovat voimattomia matematiikan opetuksen kriisissä – ratkaisuja on tiedossa, mutta koulu ei pysty kaikkiin niihin yksin

Kiinnostus matematiikkaan ja sen osaaminen ovat hiipuneet Suomessa jo pitkään. Matematiikan opettajat kaipaisivat systeemin muutosta, mutta eivät usko sen olevan mahdollista.

Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta kaivataan faktatietoa opettajakoulutukseen

Laki vaatii, että kouluissa käsitellään sukupuolen moninaisuutta – opetus on yhä puutteellista ja Setan mukaan sitä yritetään jopa estää

Opettajaksi opiskelevien liiton puheenjohtaja kertoo, että monen opettajaksi opiskelevan kokemus on se, että jotta tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta saa, täytyy opiskelijan itse hankkia sitä ja olla aktiivinen.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Sallassa nostettiin opiskelutaidot ja tunnetaidot oppiaineeksi peruskoulussa

Uuden valinnaisaineen tunneillla opitaan myös stressinhallintataitoja ja medialukutaitoja. Tavoitteena myös parantaa luokkahenkeä ja koulun yhteishenkeä.

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.

Seinäjoelle suunnitellaan kristillistä koulua – osa vanhemmista toivoo arvomaailman näkyvän koulussa selkeämmin

Jos koulun perustamiselle myönnetään lupa, ensimmäiset oppilaat voivat aloittaa kristillisessä koulussa syksyllä 2023. Idea koulun perustamiselle lähti vanhempien toiveesta.

Ala-asteen koululaisia tunnilla.

Esiopetuksen ja ensimmäisten luokkien ero hälvenee uudessa mallissa – Kouvolassa halutaan antaa lapselle aikaa oppia omaan tahtiin

Jokainen esi- ja alkuopetusikäinen lapsi Kouvolassa saa edetä oppimisessa joustavasti oman kehitystasonsa mukaisesti. Näin ajatellaan Kouvolassa, jossa uusi joustavan esiopetuksen malli otettaneen käyttöön ensi lukuvuonna.

Vanajavesikeskuksen vesistöasiantuntija Heidi Kontio ja lapset valmistautuvat vesieläinnäytteiden ottoon

Vesireppu kannustaa lapsia tutkimaan vesistöjä ja auttaa ymmärtämään, miten tärkeää niistä huolehtiminen on

Hämeenlinnassa ensimmäiset koululaiset ovat päässeet jo tekemään vesitutkimuksia rotareiden lahjoittamilla vesirepuilla. Jatkossa vesireppuja on tarkoitus saada kouluille eri puolille Suomea.

Maskrosor blommar i gräsmatta

Oulussa koululaiset aloittavat kesäloman normaalisti, eikä kouluvuotta venytetä lakkopäivien vuoksi

Opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet tullaan saavuttamaan lukuvuoden aikana. Myös muissa lakkokaupungeissa on tehty samanlaisia ratkaisuja.

Kemin uimaseuraan kuuluvat lapset ovat jumppaamassa matoilla valmentajan seuratessa vierestä.

Uimahallien koronasulku aiheutti lasten uimataitoon paikoin suurtakin vajetta, selviää kunnille tehdystä kyselystä

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tekemän kuntakyselyn mukaan uimataidon kartuttaminen on ollut vaihtelevaa eri puolilla Suomea. Oppimisvaje näkyy etenkin uimaripolun alussa olevissa.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Oulun kaupunki kertoo perjantaina, jatketaanko peruskoululaisten kouluvuotta

Kunta-alan lakko aiheutti viikon keskeytyksen opetukseen. Kovin todennäköistä kouluvuoden pidentäminen kesälomaa lyhentämällä ei kuitenkaan ole.

Ylikylän monitoimitalo Rovaniemellä

Kunta-alan lakko sulkee lähes kaikki Rovaniemen peruskoulut ja lukiot: "Emme voi tarjota turvallista ja toimivaa opetusta"

Koulutuspalvelujen palvelualuepäällikkö Kai Väistö sanoi keskiviikkoisessa tiedotteessa, että lakko tarkoittaa käytännössä koulujen sulkemista 3.–9. toukokuuta väliselle ajalle.

Reppuja roikkuu tuoleilla koululuokassa.

Ukrainasta saapuneet lapset aloittavat koulun tänään – Kajaanilla pitkä kokemus sotatoimialueelta tulevien lasten kohtaamisessa

Kajaanin kaupungilla on ollut valmistavaa opetusta tarjolla yli 10 vuoden ajan. Uusien valmistavien luokkien opettajina on kaksi eläkkeellä ollutta rehtoria.

Neea Parviainen pilkkii.

Lautapelejä tai pilkille kesken koulupäivän – peruskoulujen valinnaisainevalikoima on jatkuvasti laajentunut

Koulut voivat melko vapaasti päättää, millaisia valinnaisaineita ne tarjoavat yläkoulun kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Valinnaisaineena voi olla esimerkiksi retkeily ja erätaidot.

Naulakko peruskoulussa.

Ukrainasta sotaa paenneille kouluikäisille ryhdytään tarjoamaan valmistavaa opetusta Etelä-Savossa

Etelä-Savossa Savonlinnasta ja Mikkelistä kerrotaan, että maahantuloon liittyvät prosessit ja selvitystyöt ovat edelleen kesken.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Taiteen opetusta myllätään Aallossa – uuden laitoksen johtaja: “En näe tässä mitään dramaattista”

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa yhdistettiin kaikessa hiljaisuudessa kaksi laitosta. Taustalla vaikuttavat säästötavoitteet ja ministeriön linjaukset.

Kyrönmaan lukion oppilaat Juho Vuorio ja Aliisa Keltto seisovat koulun ständin edessä katsoen kameraan.

Elämäänsä erittäin tyytyväisten lukiolaisten määrä laski – lukiouudistus on lisännyt sekä opiskelijoiden että opettajien paineita

Eteläpohjalaisen Kyrönmaan lukion kolmasluokkalaiset Juho Vuorio ja Aliisa Keltto tunnustavat, että välillä väsyttää. Kaksi päällekkäistä opetussuunnitelmaa, jatko-opintojen paineet ja korona tuntuvat jaksamisessa.

Två flickor sitter vid lunch med sina mobiltelefoner.

Voiko mobiililaitteiden käyttöä vähentää koulussa? Kokkolassa asiaa selvitetään, mutta ainakin täysi mobiilittomuus on nykyaikana utopiaa

Opetus ei nykyään hoidu ilman mobiililaitteita. Jopa kännykättömäksi kouluksi pian kymmenen vuotta sitten julistautunut Kiviojan koulu sallii nykyään omien puhelintenkin käytön opetuksen niin vaatiessa.

MAOL-taulukkokirja

Oulussa aiotaan harkita uudelleen lukioiden tuntikiertojärjestelmää sekä päättöviikkoa

Oulussa liki kaikissa lukioissa siirryttiin syyslukukauden alussa 95 minuutin oppitunteihin. Samalla muuttui koeviikon lukujärjestys niin, että kokeen jälkeen pitää jäädä kouluun tunneille iltapäivän ajaksi.

Mette Manninen, lukion kakkosluokkalainen

Lukiotunnit venytettiin 95 minuuttiin ja koeviikollakin istutaan tunneilla – oululaisopiskelijat turhautuivat: "Ei tämä mielenterveyttä ole parantanut"

Oulun lukioissa on otettu 95 minuutin oppitunnit käyttöön laajemmin ainoana paikkakuntana Suomessa. Myös koeviikolla opiskelijat joutuvat jäämään pakollisille tunneille tenttien jälkeen. Muutos koetaan kuormittavana, vaikka alun perin sen tarkoituksena oli helpottaa opiskelijoiden taakkaa.

Ikkuna jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun logo

Opiskelijakunta KAMO on mukana kehittämässä valtakunnallista hyvinvoinnin verkkokurssia sekä omaa etätutoroinnin mallia

OHJY-hankkeessa on mukana myös Kajaaniin ammattikorkeakoulu, jonka kurssitarjottimeen uusi hyvinvoinnin ja elämänhallinnan verkkokurssi saattaa tulla muutaman vuoden päästä.

Opiskelijoita ylioppilaskirjoituksissa Ressun lukiossa Helsingissä maanantaiaamuna 13. syyskuuta 2021.

Filosofian ylioppilaskokeessa oli kysymys raiskauksesta – voiko tehtävä olla liian rankka seksuaaliväkivaltaa kokeneelle?

Asiantuntijan mukaan tehtävä voi laukaista traumaattisia muistoja ja pilata keskittymisen. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan vaikeita aiheita on mukana tarkoituksella.

Arabian peruskoulun oppilaat Ahti Leppänen (8. lk.), Oona Tanner (8. lk.), Siiri Sievänen (9. lk.)ja Iida Aittapelto (9. lk.) tekevät käsillään sydänsymbolit.

Vanhempien koulutus vaikuttaa lapsiin entistä enemmän: Koulutus toistaa etuoikeuksia, muistuttaa Karvin selvitys

Suomessa on hyväksyttyä ajatella, että olemme tasa-arvoisia. Myös peruskoulua pidetään usein tasa-arvoisena, mutta opetus vahvistaa esimerkiksi sukupuolten välisiä eroja. Suomalainen työelämä on yhä kovin jakautunut miesten ja naisten aloihin.

Jack Ringhofer ja Remu Buuri Kumpulan maauimalassa.

Korona vei lapsilta uintiopetuksen ja syntyi huoli uimataitojen ruostumisesta – Ammattilaiset vetoavat vanhempiin: Käykää lastenne kanssa uimassa

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto odottaa syksylle isoja ryhmäkokoja ja tavallista heikompaa lähtötasoa. Liiton mukaan pitkällä uimatauolla on merkittävä vaikutus etenkin 5–9-vuotiaisiin lapsiin.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Koulu manipuloi lapsia, ja se on tärkeää

Koulun tärkeä tehtävä on kasvattaa nuoria, mutta opetuksen tulisi olla puolueetonta. Tavoite on mahdoton, kirjoittaa Salusjärvi.

heidi gröhn ja minna toiviainen esittelevät matematiikan välinevarastoa

Omena + omena = appelsiini – Peruskoulun matematiikka on kaukana teoreettisesta puurtamisesta, katso videolta pärjäisitkö itse oppitunnilla

Moni vanhempi saattaa ihmetellä koululaisensa matematiikan tehtäviä. Oppitunneilla käytetään logiikkapelejä ja muotopalikoita. Peruskoulun matematiikka onkin siirtynyt aiempaa kauemmas teoreettisesta puurtamisesta.

Tyhjä luokkahuone.

Opettaja piti koulussa salaliittoteorioita tihkuvan päivänavauksen – kertoi olevansa “maski-, korona-, hallitus- ja Bill Gates -kriittinen”

Pohjois-Karjalassa opettaja piti yläkoululaisille päivänavauksen, jossa oli runsaasti korona- ja rokotekriittisiä sävyjä. Rehtorin mukaan sisältö oli vastoin koulun periaatteita. Opetushallituksen mukaan koulussa ei saa jakaa tieteen vastaisuutta.

Neljä oppilasta ulkona yhden opettajan kanssa.

Yksi Suomen harvoista montessoriopetusta tarjoavista kouluista Riihimäellä uhkaa loppua

Vanhemmat pelkäävät, että muutto toiseen kouluun ei houkuta tarpeeksi perheitä.

Parturi-kampaaja -opiskelija harjoittelee

Vocational colleges see mounting degree delays and dropouts

The pandemic has impacted the opportunities and motivation for many students to complete their study programmes.

Luhangan alakoulun oppilas värittää kuvaa sinitiaisesta.

Finland starts two-year preschool trial

Experts highlight staffing shortages as Finland plans a pilot extending preschool education to five-year olds.

En skallig man står vid ett podium.

Opetusministeri Saramo: "Ei voi olla niin, että opetus vahvistaa sukupuolia koskevia olettamuksia" – opettajien koulutusta halutaan uudistaa

Opetusministerin mukaan opettajille tarjotaan lisää täydennyskoulutusta tasa-arvoon liittyvistä aiheista.

Saana Ylikruuvi pomputtelemassa palloa Porin Cygnaeuksen alakoulun pihalla.

"Koulun rakenteet ovat jämähtäneet" – nuoret opettajat arvostelevat ikuista tyttö–poika-jakoa, myös opetussuunnitelma vaatii muutosta

Opetussuunnitelma vaatii käsittelemään sukupuolen moninaisuutta, mutta moni opettaja ei osaa tai uskalla sitä tehdä.

Pontuksen päiväkotikoulu

Pontuksen koulu joutui kohun silmään modernien opetusmenetelmiensä vuoksi – muutti opetustapaa perinteisempään suuntaan

Oppilaat antavat nyt palautetta kännykällä opetuksesta koulupäivän jälkeen.

Isolahden koulu och Päivälinnan koulu i Storviken.

Vaasan suomenkielisessä perusopetuksessa alkaa islamin uskonnon opetus

Opetus tapahtuu suomen kielellä ja noudattaa valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita.

Daghemsgruppen Dinosaurierna, Esbo.

10k children to take part in Finnish preschool trial

The aim of the trial is to determine the impact of starting education one year earlier than the current six years.

Daghemsgruppen Dinosaurierna, Esbo.

Kokeilu alkaa – noin 10  000 lapsella alkaa ensi vuonna kaksivuotinen esikoulu

Tavoitteena on saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitykseen ja oppimiseen, sosiaalisiin taitoihin ja itsetuntoon. 

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Jämsässä hyväksyttiin poikkeusaikojen opetussuunnitelma – tarkoituksena estää koronan leviämistä kaupungissa

Järjestelyt toteutetaan lähi- ja etäopetuksessa viikko kerrallaan vaihdellen.

Närbild på en orienteringskarta och en kompass som någon i röd jacka håller i.

Oletko sinä rämpinyt syksyllä rastien perässä? Suunnistus ei ole enää pakollista koululiikunnassa, mutta tässä pikkukunnassa päätettiin tehdä asiat toisin

Suunnistusliiton mukaan esimerkiksi luontoliikunnan kasvava suosio puoltaa suunnistuksen paikkaa perusopetuksessa.

Terässulatto Outokummun terästehtaalla Torniossa

Outokumpu ja Lapin amk tiivistävät yhteistyötä kumppanuussopimuksella

Jatkossa teräsyhtiön ja oppilaitoksen yhteistyö on aiempaa suunnitelmallisempaa ja pitkäjänteisempää.

Itä-Suomen yliopiston logo ikkunassa.

Puheterapeuttikoulutuksen käynnistyminen varmistui

Logopedian opinnot alkavat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella syksyllä 2021.

Uusi lukion opetussuunnitelma mullistaa opiskelun

Syksyllä aloittavat ovat viimeisiä vanhan lukion käyviä – Uusi lukio madaltaa kynnystä jatko-opintoihin, mutta yksilöllinen opiskelu voi myös kuormittaa

Uusi lukion opetussuunnitelma kerää myönteistä palautetta, vaikka jaksaminen sekä alueelliset erot korkeakouluyhteistyön järjestämisessä mietityttävät.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle